Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  2:21: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Η DATA C διενήργησε δημοσκόπηση για λογαριασμό του pelop.gr και σε αυτή μεταξύ άλλων αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου.  Η υπεύθυνη τμήματος Έρευνας και Τεκμηρίωσης της DATA Consultants,Θάλεια Κανελλοπούλου αναλύει τα ευρήματα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για κάθε νομό ξεχωριστά.

Η διαχείριση της πανδημίας δεν προκάλεσε φθορές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη στη Δυτική Ελλάδα. Αντιθέτως, η ΝΔ εμφανίζεται με κέρδη 3,2% μονάδων, σύμφωνα με το γκάλοπ της DATA C, το οποίο μας φωτίζει τον προθάλαμο του πολιτικά κρίσιμου χειμώνα 2021-22. Η κυβερνητική πλειοψηφία δείχνει σταθερή και συμπαγής, αλλά χωρίς εισροές από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς του δεν βρίσκει τρόπο να αυξήσει τα ποσοστά του, αλλά προσβλέπει στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους του 2019, που προς το παρόν κρατούν αποστάσεις, αλλά πάντως στην τελευταία αναμέτρηση τελικά στράφηκαν υπέρ του, παρά τις φθορές της κυβερνητικής του θητείας.

Η Ελληνική Λύση επωφελείται από το γενικότερο μούδιασμα της κοινής γνώμης και εμφανίζεται ως τέταρτο κόμμα στην περιφέρειά μας πίσω από το ΚΙΝΑΛ. Στη δημοσκόπηση αυτή δοκιμάζεται και αξιολογείται μια διαφορετική μέθοδος εκτίμησης ποσοστών των κομμάτων και των αναποφάσιστων πολιτών από την DATA C.

Η DATA C, από τον Δεκέμβριο΄20 εισήγαγε μια νέα μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «Εκτίμηση») με βάση την οποία δε σταθμίζει αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.

Εάν είχαμε εκλογές αύριο, βάση της δημοσκόπησης η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα στην ΠΔΕ, με ποσοστό 23,9% επί των εγγεγραμμένων. Το 2019 στις εθνικές εκλογές είχε λάβει 20,7% (η ποσοστό 36,17% επί των εγκύρων) κατά συνέπεια η μέτρηση καταγράφει αύξηση της Ν.Δ. σε σχέση με τις εθνικές εκλογές κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες. Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 2 είναι υψηλή (71,3%) το ποσοστό των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 12,8% και μικρές είναι οι διαρροές προς άλλα κόμματα (7%).

Στις εθνικές εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ προηγήθηκε της ΝΔ με ποσοστό 0,7% επί των εγκύρων. Η δημοσκόπηση καταγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 22,1% ενώ στις εκλογές είχε λάβει 21,1% (η ποσοστό 36,83% επί των εγκύρων). Η συνοχή του κόμματος, όπως φαίνεται στο σχήμα 1 είναι χαμηλή (58,6%) ενώ σημαντικό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (23,2%).

Η άρνηση ψήφου που τον Δεκέμβριο’20 καταγραφόταν σε μεγάλα ποσοστά (12,3%) εμφανίζεται σήμερα σαφώς μειωμένη (4,5%) γεγονός που πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολίτες βιώνουν πλέον μια νέα κανονικότητα.
Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 20,8% των πολιτών της ΠΔΕ, ποσοστό σημαντικό, το οποίο σε συνδυασμό με το ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν (4,5%) και αυτούς που δεν απάντησαν (1,9%) φθάνει το 27,2%.

Εάν η πρόθεση ψήφου υπολογισθεί με την παραδοσιακή στάθμιση (που όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κάνουν μέχρι σήμερα), τότε η ΝΔ προηγείται στην Π.Δ.Ε με 25,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 20,3%. Τα ποσοστά αυτά αναφέρονται στην στήλη 2 (πίνακας 2) και είναι μεγαλύτερα από την εκτίμηση της DATA C, διότι με την παραδοσιακή στάθμιση ενισχύονται τα ποσοστά των κομμάτων το εκλογικό σώμα των οποίων υπέρ εκπροσωπείται στις δημοσκοπήσεις (αυτό ισχύει περισσότερο για την ΝΔ και λιγότερο για το ΣΥΡΙΖΑ).

Στην στήλη 3 παρατίθεται, για συγκριτικούς λόγους, η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις επεξεργασίες της DATA C (Εκτίμηση).

Στις στήλες 4 και 5 η αναγωγή επί των εγκύρων των στηλών 1 και 2. Το καταγράφουμε μεν αλλά τονίζουμε ότι σε μια δημοσκόπηση που απέχει από τις εκλογές, είναι λάθος να ληφθεί υπόψη το ποσοστό επί των εγκύρων, για δύο σοβαρούς λόγους:

διότι βασίζεται στην βεβαιωμένα λανθασμένη υπόθεση ότι όσοι σήμερα δεν μετέχουν στο δείγμα ή μετέχουν αλλά δεν δηλώνουν κόμμα (οι δύο αυτές κατηγορίες, όπως αναφέρεται στην «ταυτότητα» της έρευνας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος) πράγματι έτσι θα συμπεριφερθούν στις εκλογές.

Η υπόθεση αυτή αποκλείει την πλειοψηφία της κοινωνίας και δεν βοηθά όσους χρησιμοποιούν τις δημοσκοπήσεις να «ακούσουν» την κοινωνία στο σύνολο της διότι βασίζεται στην κατά την άποψη μας λανθασμένη υπόθεση για όσους δηλώνουν στην έρευνα άρνηση ψήφου ή εντάσσονται στην αδιευκρίνιστη ψήφο, ότι, εάν τελικά ψηφίσουν θα το κάνουν με τις ίδιες αναλογίες με όσους δηλώνουν πρόθεση ψήφου.

Αντίθετα, θεωρούμε ότι οι αναλογίες δεν θα είναι ίδιες όπως και ότι όσοι δεν μετέχουν στην έρευνα, συμπεριφέρονται σημαντικά διαφορετικά από όσους μετέχουν.

Στην στήλη 6 τα πραγματικά αποτελέσματα του 2019 επί των εγκύρων. Στην στήλη 7, για κάθε κόμμα, η μεταβολή ανάμεσα στα πραγματικά αποτελέσματα των εκλογών του 2019 και στα αποτελέσματα της δημοσκόπησης.

Σε σχέση με δημοσκοπήσεις την ίδια περίοδο σε επίπεδο επικράτειας (βλέπε πίνακα 3) έχουμε δύο διαφορές. Μια έχει να κάνει με ένα νέο τρόπο ανάλυσης της πρόθεση ψήφου που έχει εισάγει η DATA C και η άλλη ότι στην ΠΔΕ τα ποσοστά των μεγάλων κομμάτων εξακολουθούν να είναι σε επαφή και ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προς την Ν.Δ.

Εάν είχαμε εκλογές σήμερα  η ΝΔ θα λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό της στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, όπως συνέβη στις εκλογές του 2019.

Στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από εκείνο των εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Αχαΐας εμφανίζεται πολύ κοντά αλλά πίσω από την ΝΔ. Αυτό οφείλεται κύρια στο μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων.

Στο νομό Ηλείας καταγράφει ποσοστό σχεδόν ίδιο με των εκλογών 2019 ενώ στο νομό Αιτωλοακαρνανίας εμφανίζει αύξηση.

Το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να είναι πολύ δυνατό στην Ηλεία ενώ το ΚΚΕ καταγράφεται αυξημένο στην Αιτωλοακαρνανία.

Ταυτότητα της έρευνας

ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση των απόψεων της κοινής γνώμης της Π.Δ.Ε. για τις Εθνικές εκλογές, για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και του ενημερωτικού ιστότοπου www.pelop.gr. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ – ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.582 ψηφοφόρων της Π.Δ.Ε., ανδρών και γυναικών 17 ετών και άνω. Πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία με στρώματα τις Π.Ε.  χρήση quota στο φύλο, την ηλικία. ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΣΤΑΘΜΙΣΗΣ: Το δείγμα σταθμίστηκε ως προς τις εθνικές εκλογές 2019. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 17/9-9/10/2021. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, στα νοικοκυριά των ερωτώμενων χωρίς χρήση κάλπης. ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ::±2,44% ΑΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία DATA R.C. [Α.Μ. ΕΠΙΧ. ΔΗΜΟΣΚΠ.-ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ & ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ Ε.Σ.Ρ.2, Α.Μ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ Αρχής προστ. Ατομ. Δεδ. Ν 472/1997:817]. H DATA C είναι μέλος του ΣΕΔΕΑ και μέτοχος της Ελεγκτικής Εταιρείας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης.

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν  καταγραφή απόψεων και τάσεων. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

pelop.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ στις 5 Δεκεμβρίου 2021, όπως σας είχε ενημερώσει έγκαιρα το newsit.gr, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του πρώην πρωθυπουργού με την επικεφαλής του κόμματος, Φώφη Γεννηματά.

Μέσα από την συχνότητα της ΕΡΤ, ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε κι επίσημα αυτό που φαινόταν πως είχε «κλειδώσει»…

«Κατεβαίνει» για πρόεδρος ο Γιώργος Παπανδρέου

Συγκεκριμένα είπε στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρώην πρωθυπουργός: «Χρειαζόμαστε μια νέα αλλαγή, για τους πολίτες, για τη χώρα. Γι’ αυτό η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται να ξαναγίνει μεγάλη. Να συμπορευτεί με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και τον κόσμο, που επανέρχονται δυναμικά.

Αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος και θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για να γίνει η παράταξή μας μεγάλη και ισχυρή. Πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων. Καταλύτης για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Παράταξη ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες, να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής. Για την απόφασή μου αυτή έχω ενημερώσει την Πρόεδρο μας, Φώφη Γεννηματά και την αρμόδια επιτροπή».

Όπως είχε γίνει γνωστό κι επιβεβαίωσε κι ο ίδιος, λίγο νωρίτερα ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επικοινωνήσει με την Φώφη Γεννηματά τηλεφωνικά και την ενημέρωσε για την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Η κυρία Γεννηματά του ευχήθηκε καλή επιτυχία όπως είχε κάνει και με τους υπόλοιπους υποψήφιους μετά την απόσυρσή της.

newsit.gr

«Να καλυφθούν όλες οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών»

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ν. Κεραμέως υπέβαλε σήμερα στην Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Γ. Βαρεμένος.

Στην Ερώτηση, που υπογράφουν άλλοι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται λόγος για τεράστια προβλήματα που παρατηρούνται σε σχολικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας απ’ την αρχή της σχολικής χρονιάς λόγω των μεγάλων και σημαντικών κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών σε βασικά και κρίσιμα μαθήματα.

«Και σ’ αυτή την δύσκολη κατάσταση έρχεται να προστεθεί η, σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση, συγχώνευση πολλών τμημάτων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αιτωλοακαρνανίας, πολιτική που είναι υγειονομικά επικίνδυνη και παιδαγωγικά απαράδεκτη, όταν μάλιστα γίνεται στην μέση της σχολικής χρονιάς», αναφέρεται.

Ο Γ. Βαρεμένος επισημαίνει ότι, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΣΑ, και σε συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους,η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να αδιαφορεί τόσο για την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών, όσο και για την πρόσληψη των αναγκαίων αναπληρωτών, είτε με πόρους του ΕΣΠΑ είτε με εθνικούς πόρους. Αντ’ αυτού, επιμένει στην αντιπαιδαγωγική εμμονή της για “αυτοαξιολόγηση” των, εγκαταλελειμμένων στην τύχη τους, σχολικών μονάδων, οδηγώντας στην δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος πολλών ταχυτήτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

Θέμα:«Απαράδεκτες υγειονομικά και παιδαγωγικά οι σχεδιαζόμενες συγχωνεύσεις τμημάτων στις σχολικές μονάδες της Αιτωλοακαρνανίας και όλης της Ελλάδας»

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, μαζί και οι οικογένειές τους, σ’ όλη την Ελλάδα λόγω του σχεδιαζόμενου κύματος συγχωνεύσεων τμημάτων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, και επίσης λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων. Η ίδια εικόνα επικρατεί και στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, η Γ.Γ Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής  εξέδωσε στις 9.10.2021 την εγκύκλιο με Αρ. Πρωτ. 136882/ΓΔ4, με θέμα: «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχ. έτος 2021-2022», με την οποία ζητείται από τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να προτείνουν, και από τους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εισηγηθούν συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και λοιπές σχολικές μεταβολές. Είναι εξοργιστικό ότι, μετά από σχεδόν δύο κολοβές σχολικές χρονιές λόγω πανδημίας, η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα αραίωσης των τμημάτων και ενίσχυσης του εκπαιδευτικού προσωπικού, προχωρά στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση των συγχωνεύσεων. Η πρακτική αυτή είναι υγειονομικά επικίνδυνη, αλλά και παιδαγωγικά αλλοπρόσαλλη, όταν μάλιστα γίνεται ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει.

Κι αυτή η πολιτική έρχεται να προστεθεί στο εκρηκτικό πρόβλημα των τεράστιων κενών σε θέσεις εκπαιδευτικών, και μάλιστα σε βασικές και κρίσιμες ειδικότητες. Ενδεικτικά και μόνον αναφέρουμε κάποια από τα κενά σε σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας:

Στο Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, είναι κενές οι θέσεις Μαθηματικού και Πληροφορικού στην Γ΄  τάξη και Γαλλικών, Γερμανικών και Καλλιτεχνικών και για τις τρείς τάξεις.

Στο ΓΕΛ Αμφιλοχίας τα κενά αφορούν την Χημεία και για τις τρεις τάξεις (η οποία μάλιστα είναι πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα), την Γυμναστική, ενώ στα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Γερμανικά υπάρχουν κενά έως και 7 ώρες.

Στο ΕΠΑΛ Αμφιλοχίας τα κενά αφορούν στα Μαθηματικά και την Μηχανολογία (πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα) και την Γυμναστική.

Οι τυχόν συγχωνεύσεις τμημάτων θα έχουν αρνητικότατο παιδαγωγικό αντίκτυπο γενικότερα, ιδίως δέ σε σχολεία ορεινών, δυσπρόσιτων περιοχών (π.χ. Γυμνάσιο και ΓΕΛ Εμπεσσού), όπως και στο ΕΕΕΚ Αγρινίου.

Υπενθυμίζουμε ότι, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΣΑ, και σε συνθήκες μεγάλης δημοσιονομικής στενότητας, το σύνολο σχεδόν των εκπαιδευτικών ήταν στις 6 Σεπτεμβρίου στις θέσεις τους. Η σημερινή κυβέρνηση μοιάζει να αδιαφορεί τόσο για την αντικατάσταση των συνταξιοδοτούμενων εκπαιδευτικών, όσο και για την πρόσληψη των αναγκαίων αναπληρωτών, είτε με πόρους του ΕΣΠΑ είτε με εθνικούς πόρους.

Κι ενώ η ίδια δεν έχει πράξει όλα όσα επιβάλλονται για να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την ομαλή και εκπαιδευτικά πλήρη λειτουργία των σχολείων, μένει προσηλωμένη στις ιδεολογικές της εμμονές για την “αυτοαξιολόγηση” των σχολικών μονάδων, οδηγώντας στην δημιουργία ενός εκπαιδευτικού συστήματος πολλών ταχυτήτων, εις βάρος εν τέλει της κοινωνικής συνοχής.

  • Επειδή η φετεινή σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει, σ’ όλη την Ελλάδα αλλά και στην Αιτωλοακαρνανία, με πολύ μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικούς βασικών και κρίσιμων μαθημάτων,
  • Επειδή σ’ αυτό έρχεται να προστεθεί η σχεδιαζόμενη συγχώνευση τμημάτων σε πάρα πολλά Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, πυροδοτώντας μεγάλα υγειονομικά, παιδαγωγικά και κοινωνικά προβλήματα,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Σκοπεύει να αποσύρει την συγκεκριμένη Εγκύκλιοκαι τους γενικότερους αντι-παιδαγωγικούς σχεδιασμούς της;
  • Σκοπεύει να προχωρήσει επιτέλους στην άμεση κάλυψη των τεράστιων κενών εκπαιδευτικών, πανελλαδικά και στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε οι μαθητές να μην γνωρίσουν την,τρίτη κατά σειρά, κολοβή και, εν τέλει, χαμένη χρονιά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

ΒαρεμένοςΓιώργος

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)

Βαρδάκης Σωκράτης

Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κωνσταντίνος

Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Χρηστίδου Ραλλία

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Να καλυφθούν τα κενά σε Παράλληλη Στήριξη και Ειδική Αγωγή»

Ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, μαζί με άλλους πέντε βουλευτές του κόμματος, για τις αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων και τις τεράστιες ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή στο Νομό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μωραΐτης, «η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί Νομό προ πολλού αφημένο και παρατημένο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» και «σε ό,τι αφορά την πνευματική υποβάθμισή του, αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων». Συνεχίζοντας, δε, επισημαίνει πως «οι συγχωνεύσεις έχουν ξεκινήσει, με δύο μέχρι τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί (στο Δημητρούκειο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας) και να δρομολογούνται άλλες 24», ενώ «τα κενά στη Δευτεροβάθμια Αιτωλοακαρνανίας υπολογίζονται στα 103».

Σχετικά με την Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη, τονίζεται ότι «οι ελλείψεις είναι τεράστιες». Μάλιστα, στην Ερώτηση τονίζεται ότι «τα μόνα Ειδικά Σχολεία στο κομμάτι της Βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Βόνιτσας» αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα οποία είναι:

«Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος Ειδικής Αγωγής,  ο οποίος φυσικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των έξι παιδιών. Δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες», ενώ «στο Ειδικό Δημοτικό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, που είναι απαραίτητοι, καθώς κι εργοθεραπευτής. Μία εκπαιδευτικός του Ειδικού Δημοτικού κάποιες φορές βοηθά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, καθώς τα κτίρια είναι δίπλα». Τέλος, σημειώνεται ότι «το Γενικό Σχολείο Βόνιτσας, σχολείο με 300 παιδιά, δεν έχει παράλληλη στήριξη».

«Οι βασικές αυτές ελλείψεις εμποδίζουν τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων του τόπου, ενώ αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Υποβαθμίζουν, τόσο την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και τον τόπο μας, απαξιώνοντας τις αυξημένες ανάγκες αυτών των μαθητών και μαθητριών», αλλά το ίδιο ισχύει «και με τις αθρόες συγχωνεύσεις στις οποίες εκβιαστικά προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», όπως υπογραμμίζει ο κ. Μωραΐτης.

Ζητώντας λύση στα παραπάνω προβλήματα, ο κ. Μωραΐτης και οι υπόλοιποι βουλευτές ρωτούν την κ. Υπουργό:

  • Πόσα κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ, σχολικών νοσηλευτών και ψυχολόγων υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας.
  • Τι προτίθεται να πράξει για τα στοιχειοθετημένα αυτά κενά στα σχολεία του Νομού.
  • Πότε σκοπεύει να καλύψει τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να εξασφαλιστεί η παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την Παιδεία σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Νομού.

Ολόκληρη η Ερώτηση του κ. Μωραΐτη:

Αθήνα,  20 Οκτωβρίου 2021

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό

  • Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Αθρόες συγχωνεύσεις τμημάτων και τεράστιες ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη και ειδική αγωγή στην Αιτωλοακαρνανία»

Εξαιρετικά δύσκολα διεξάγεται η φετινή σχολική χρονιά, κυρίως λόγω των κυβερνητικών επιλογών και προθέσεών του.

Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης προσλήψεων, υπολογίζεται –δίχως να υπάρχει επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προς τις αρμόδιες Ομοσπονδίες- ότι πανελλαδικά τα κενά αγγίζουν τις 7.000, βάσει του πλέον αισιόδοξου σεναρίου.

Ο Νόμος που ψηφίστηκε τον Αύγουστο (Ν.4823 ΦΕΚ: 136 A’/03.08.2021) τίθεται πλέον σε εφαρμογή. Σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες ελλείψεις και παραλείψεις, αλλά και τις δυσκολίες που προκαλεί στην εκπαιδευτική διαδικασία η πανδημική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δυσκολεύουν τη σχολική καθημερινότητα όλων των μαθητών, των μαθητριών, αλλά κι εκπαιδευτικών.

Είναι, επίσης, αναμενόμενο ότι υπ’ αυτές τις συνθήκες υπάρχει ανάγκη μνείας για τα παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένης υποστήριξης από εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης ή από σχολικό νοσηλευτή ή από ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέσα Αυγούστου του 2021 κα με αφορμή τις επικείμενες, τότε, προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εστάλη σχετική επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων από περίπου 800 γονείς παιδιών που χρήζουν παράλληλης στήριξης. Στην επιστολή αυτή εξέθεσαν τα προβλήματα και ζήτησαν εκπαιδευτικό προσωπικό, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών τους. Ύστερα από δύο μήνες και ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης των προσλήψεων δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη πρόνοια για τα παιδιά που χρήζουν εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης ούτε στην επικράτεια ούτε –φυσικά- στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Παρά τον τεράστιο αριθμό εκπαιδευτικών κενών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων προχωρά σε συγχωνεύσεις αντί προσλήψεων –παρά την «πανηγυρική» ανακοίνωση για τις 11.700 προσλήψεις εκπαιδευτικών- έχοντας αρχίσει να προκαλεί τεράστια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα πανελλαδικά.

Η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί Νομό προ πολλού αφημένο και παρατημένο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά την πνευματική υποβάθμιση, δε, αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των πανεπιστημιακών τμημάτων. Ωστόσο δε σταματά εδώ:

Οι συγχωνεύσεις έχουν ξεκινήσει, με δύο μέχρι τώρα να έχουν πραγματοποιηθεί (στο Δημητρούκειο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας) και να δρομολογούνται άλλες 24.

Τα κενά στη Δευτεροβάθμια Αιτωλοακαρνανίας υπολογίζονται στα 103.

Τεράστιες είναι και οι ελλείψεις στην Ειδική Αγωγή και την παράλληλη στήριξη.

Τα μόνα Ειδικά Σχολεία στο κομμάτι της Βορειοδυτικής Αιτωλοακαρνανίας, το Ειδικό Νηπιαγωγείο και το Ειδικό Δημοτικό Βόνιτσας, αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό:

Στο Ειδικό Νηπιαγωγείο υπάρχει μόνο ένας δάσκαλος Ειδικής Αγωγής,  ο οποίος φυσικά και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των έξι παιδιών. Δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ενώ λείπουν βασικές ειδικότητες.

Στο Ειδικό Δημοτικό για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει κοινωνικός λειτουργός και ψυχολόγος, που είναι απαραίτητοι, καθώς κι εργοθεραπευτής. Μία εκπαιδευτικός του Ειδικού Δημοτικού κάποιες φορές βοηθά στο Ειδικό Νηπιαγωγείο, καθώς τα κτίρια είναι δίπλα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το Γενικό Σχολείο Βόνιτσας, σχολείο με 300 παιδιά, δεν έχει παράλληλη στήριξη.

Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι οι βασικές αυτές ελλείψεις εμποδίζουν τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων του τόπου, ενώ αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών. Υποβαθμίζουν, τόσο την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, όσο και τον τόπο μας, απαξιώνοντας τις αυξημένες ανάγκες αυτών των μαθητών και μαθητριών.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις αθρόες συγχωνεύσεις στις οποίες εκβιαστικά προβαίνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Επειδή είναι απαράδεκτο να εξωθούνται, λόγω ελλείψεων και αδυναμιών του συστήματος, οι οικογένειες και τα παιδιά αυτά είτε στα ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια είτε στο περιθώριο -εφόσον δεν έχουν τα ίδια μέσα.

Επειδή το δημόσιο και δωρεάν σχολείο είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Επειδή ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας εγκαταλείπεται μέρα με τη μέρα από την κυβέρνηση και ειδικά στο θέμα της Παιδείας και της εκπαίδευσης έχει δεχθεί ανεπανόρθωτο πλήγμα από την ακαδημαϊκή του συρρίκνωση.

Επειδή τα εκπαιδευτικά κενά, ο εξαιρετικός συνωστισμός στις σχολικές αίθουσες και η παροχή μηδενικής διευκόλυνσης στις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών, απειλούν, τόσο τη δημόσια υγεία σε ολόκληρο το Νομό, αλλά απαξιώνουν και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

  1. Πόσα κενά εκπαιδευτικών παράλληλης στήριξης, ΕΒΠ, σχολικών νοσηλευτών και ψυχολόγων υπάρχουν αυτήν τη στιγμή στα σχολεία της Αιτωλοακαρνανίας;
  2. Τι προτίθεται να πράξει για τα στοιχειοθετημένα αυτά κενά στα σχολεία του Νομού;
  3. Πότε σκοπεύει να καλύψει τα σοβαρά εκπαιδευτικά κενά στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και να εξασφαλιστεί η παροχή ίσων ευκαιριών στη μόρφωση και την Παιδεία σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές του Νομού;              

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μωραΐτης Θάνος

Βαρδάκης Σωκράτης

Κασιμάτη Νίνα

Μάλαμα Κυριακή

Πούλου- Παναγιού Γιώτα

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ