Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  11:04: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021

Την Κυριακή 24 Οκτώβριου 2021 πρόκειται να διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή των Προέδρων των Δ.Ε.Ε.Π., των μελών των Δ.Ε.Ε.Π., των Προέδρων των ΔΗΜ.Τ.Ο. και των μελών των ΔΗΜ.Τ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας. 

Ταυτόχρονα και με τον ίδιο τρόπο διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των αιρετών διοικήσεων των κομματικών οργάνων της Πανελλαδικής Οργάνωσης, θα διεξαχθεί και η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη 1.000 συνέδρων από τις Οργανώσεις Εκλογικών Περιφερειών, που θα συμμετέχουν στα δύο επόμενα τακτικά Συνέδρια του κόμματος. 

Όπως είναι γνωστό μέσα από πληθώρα δηλώσεων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τους νέους στο επίκεντρο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και επιθυμεί την ουσιαστική συμμετοχή τους στα γεγονότα του σήμερα.   

Ωστόσο παρά τις εκκλήσεις και τις θετικές προτροπές, δυσκολία παρατηρήθηκε στην εξεύρεση ικανού αριθμού στελεχών να ασχοληθούν με τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ στην επαρχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα συνιστά η οργάνωση του νομού Αιτωλοακαρνανίας όπου ενδεχομένως ελλείψει ενδιαφέροντος από στελέχη της περιοχής, τα μέλη μιας ολόκληρης οικογένειας κατάφεραν να θέσουν υποψηφιότητα σε ΔΕΕΠ, ΔημΤΟ Μεσολογγίου, αλλά και να εκλέγουν (άνευ ψηφοφορίας εν τέλει) σύνεδροι στο επερχόμενο συνέδριο του κόμματος.  Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που απορρέουν από τους ονομαστικούς καταλόγους των υποψηφίων, ο Πρόεδρος της ΔημΤΟ Μεσολογγίου αξιοποίησε «συγγενείς και φίλους» σε μια διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων που διεξήχθη εν κρυπτώ χωρίς ουδεμία επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το χώρο διεξαγωγής της.  

Το εν λόγω γεγονός τυπικά μπορεί να μην έρχεται σε σύγκρουση με το νόμο, μιας και από την σχετική εγκύκλιο δεν αποκλείεται η συμμετοχή μελών της ίδιας οικογενείας στην εκλογική διαδικασία, ωστόσο αποδεικνύει περίτρανα την αποστασιοποίηση της βάσης από την κομματική δομή, την αδιαφορία ως προς τα εσωτερικά δρώμενα του κόμματος, τον επιβιώσαντα φατριασμό – οικογενειοκρατία και την κόπωση που έχει επιφέρει η ανακύκλωση προσωπικοτήτων.    

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Αναπλ. Τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βαρεμένος επισκέφθηκε σήμερα το περίπτερο αγώνα της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ στο Σύνταγμα.

Ο Γ. Βαρεμένος συζήτησε με τους παρευρισκόμενους συνδικαλιστές και διαμήνυσε την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα για την διατήρηση του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και την υπεράσπιση του ρόλου της ως στρατηγικού εργαλείου της Πολιτείας για την λειτουργία της αγοράς ενέργειας χωρίς στρεβλώσεις και φαινόμενα καρτέλ.

Το κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας που πλήττει βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη ο αγώνας αυτός να αγγίξει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, ούτως ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει υπ’ όψη της τις ανάγκες των πολλών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, στην οποία εκφράζει την αμέριστη στήριξή του στον εμπορικό κόσμο της Αιτωλοακαρνανίας. Παράλληλα, προτείνει δέσμη μέτρων για τη στήριξή του και ψέγει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «την εμμονική της προσκόλληση σε συγχωνεύσεις, μηδενική στήριξη και περίσσια αναλγησία».

Όπως τόνισε, «η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για τους λίγους και τους δυνατούς, αλλά όχι γι’ αυτούς που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη για να επιβιώσουν», ενώ «δείχνει να υποτιμά επικίνδυνα τη διπλή κρίση και να παρουσιάζει μια ανάπτυξη, με την κοινωνία απούσα».

Αναφορικά με την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Μωραΐτης υπογράμμισε πως «έχει κυριολεκτικά αφεθεί στην τύχη της, παρουσιάζοντας μία συνεχή εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα».

Πρόσθεσε ότι «η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων τέθηκαν εκτός από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 6 & 7, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να μείνουν παντελώς εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6».

Μάλιστα, όπως τόνισε, «παρ’ όλο που υπήρξαν αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων του Νομού για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα, η κυβέρνηση συνέχισε… να πετά χαρταετό».

Στο πλαίσιο αυτό, δήλωσε πως «είμαστε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, που εκπέμπει SOS» και ανέφερε μια σειρά προτάσεων για τη στήριξή του, όπως:

«Τη ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και διευκόλυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων, την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και αξιοποίηση της ΔΕΗ για συγκράτηση των τιμολογίων, την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού για τη στήριξη των εισοδημάτων και της κατανάλωσης» κ.α.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σε αυτήν τη φάση κατά την οποία η χώρα και η κοινωνία βιώνουν την ενεργειακή κρίση, την κρίση της πανδημίας και τις ανατιμήσεις, η λήψη δέσμης μέτρων στήριξης του εμπορικού κόσμου είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Η μικρή και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας έχουν προ πολλού ξεπεράσει το σημείο μηδέν, με αναιμική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συσσωρευμένα χρέη και –πλέον- εξαιρετικά συμπιεσμένα εισοδήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, σφυρίζει αδιάφορα από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, μιλώντας εμμονικά και με περίσσια αναλγησία, για ‘ζόμπι και μπαταχτσήδες’ αλλά και για ‘συγχωνεύσεις’, με την απειλή να μείνει εκτός χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα, δε, με το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2022, σταδιακά αποσύρει ακόμα και τα αναιμικά μέτρα στήριξης που υπήρχαν.

Η κυβέρνηση βρίσκει δημοσιονομικό χώρο για τους λίγους και τους δυνατούς, αλλά όχι γι’ αυτούς που χρειάζονται την περισσότερη στήριξη για να επιβιώσουν. Δείχνει να υποτιμά επικίνδυνα τη διπλή κρίση και να παρουσιάζει μια ανάπτυξη, με την κοινωνία απούσα.

Τη στιγμή που ελλοχεύουν ο πτωχευτικός κώδικας και οι πλειστηριασμοί, η ανακοίνωση των μέτρων για τις αυξήσεις στο ρεύμα, δίχως κανένα άλλο ουσιαστικό μέτρο, συνιστά απλά ασπιρίνη.

Η Αιτωλοακαρνανία παρουσιάζει μία συνεχή εγκατάλειψη από την κυβέρνηση, που αποτυπώνεται σε όλα τα επίπεδα: από την εκπαίδευση και την Παιδεία, μέχρι τον πρωτογενή τομέα, την Υγεία και –φυσικά- την οικονομία: Η πλειοψηφία των μικρών επιχειρήσεων τέθηκαν εκτός από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές 6 & 7, με 7 στις 10 επιχειρήσεις να μείνουν παντελώς εκτός από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 (!).

Παρ’ όλο που υπήρξαν αλλεπάλληλες εκκλήσεις και προτάσεις τοπικών Φορέων και Συλλόγων του Νομού για ουσιαστική ενίσχυση και πρόσβαση στη ρευστότητα, η κυβέρνηση συνέχισε… να πετά χαρταετό.

Είμαστε στο πλευρό του εμπορικού κόσμου της Αιτωλοακαρνανίας, που εκπέμπει SOS.

Προτάσεις και λύσεις υπάρχουν, εάν η κυβέρνηση το θελήσει.

Αυτές είναι:

– Ενεργοποίηση του θεσμού των μικροχρηματοδοτήσεων.

-Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των ενοικίων, με αναλογία 60 – 40% κι αντίστοιχη κάλυψη ιδιοκτητών.

– Ρύθμιση οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, καθώς και διευκόλυνση της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΔΕΚΟ και ΟΤΑ σε τουλάχιστον 24 δόσεις.

– Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

– Μερικό κούρεμα του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (δηλαδή των οφειλών που ήταν πληρωτέες ή κατέστησαν ληξιπρόθεσμες την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και την 31η Αυγούστου του 2021) προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία (για αυτοαπασχολούμενους κι ελεύθερους επαγγελματίες) και αποπληρωμή της υπόλοιπης οφειλής σε 120 δόσεις.

-Διαγραφή μέρους βασικής οφειλής, για φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης, βάσει του ποσοστού μείωσης του τζίρου.

-Εφόσον η Επιστρεπέα Προκαταβολή δε μετατράπηκε σε μη- Επιστρεπτέα, θέσπιση πλαισίου, προκειμένου τουλάχιστον να μην επιστραφεί για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω ενός πλαφόν (πχ. 12 χιλιάδων ευρώ).

– Ρυθμιστική παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και αξιοποίηση της ΔΕΗ για συγκράτηση των τιμολογίων.

– Ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού για τη στήριξη των εισοδημάτων και της κατανάλωσης, όπως γίνεται σε Ισπανία και Γαλλία».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επόμενη μέρα της ανακοίνωσης της ασθένειας της Φώφης Γεννηματά και η αποχώρηση της από την κούρσα των εσωκομματικών εκλογών έφερε νέα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ καθώς τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναζητούν τον άνθρωπο που θα ενώσει το κόμμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που θα καταθέσουν οι συνεργάτες της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ θα είναι η αναβολή του συνεδρίου για ένα χρονικό διάστημα καθώς μετά την αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την εκλογή του νέου προέδρου ένα κομμάτι του κινήματος μένει ορφανό.

Άρα θα πρέπει να βρεθεί το πρόσωπο που θα εκφράσει αυτές τις ψήφους και να καταθέσει υποψηφιότητα. Με δεδομένο ότι η καταληκτική ημερομηνία για να καταθέσει κανείς την υποψηφιότητα του είναι η 15η Οκτωβρίου, δηλαδή η ερχόμενη Παρασκευή, όλα δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει χρόνος για να βρεθεί ο αντικαταστάτης της Φώφης Γεννηματά.

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι από πολλούς συζητείται το όνομα του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου καθώς όπως υποστηρίζουν αυτός θα μπορούσε και να εκφράσει το κομμάτι που εκπροσωπούσε η Φώφη Γεννηματά και να ηγηθεί του κινήματος και της ενότητας του κόμματος την συγκεκριμένη στιγμή.

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να εκφράσει το όλον ΠΑΣΟΚ τότε ο πρώτος που θα παραιτηθεί από την διαδικασία της εκλογής του νέου Προέδρου είναι ο Χάρης Καστανίδης ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ πάντως οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έλεγαν ότι δεν έχει υπάρξει καμία σχετική κρούση προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και εξέφραζαν την άποψη ότι θα είναι πολύ δύσκολο τα συστήματα των άλλων υποψηφίων θα δεχθούν την υποψηφιότητα του.

Η αλήθεια είναι ότι οι συνεργάτες των υποψηφίων προέδρων εκτός του Χάρη Καστανίδη απεύχονται αυτό το σενάριο καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους.

Φυσικά κανείς δεν γνωρίζει μέχρι και αυτή την στιγμή εάν και ο Γιώργος Παπανδρέου θα θελήσει να μπει σε αυτή την διαδικασία και τι πιέσεις θα δεχθεί από τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος.

Σε ότι αφορά το άλλο θέμα που έχει να κάνει με την εκπροσώπηση του ΚΙΝΑΛ μέσα στην Βουλή όσο καιρό η κα Γεννηματά παραμείνει στο νοσοκομείο ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου – και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά – σε δηλώσεις του σήμερα το πρωί ανέφερε ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει μεταβατικός αρχηγός. Τον ρόλο αυτό θα μπορούσε να τον παίξει ο Κώστας Σκανδαλίδης που είναι και ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, ο Μιχάλης Κατρίνης ή ακόμα και ο ίδιος.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι σε ότι αφορά την εκπροσώπηση του κόμματος από τον Βασίλη Κεγκέρογλου αντιδρά το στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη καθώς πριν από λίγες μέρες είχε κατηγόρησει τον υποψήφιο πρόεδρο και ευρωβουλευτή ότι δεν έχει πληρώσει την συνδρομή του στο κόμμα ως όφειλε.

Πηγή: newsit.gr