Παρασκευή, 19η Απριλίου 2024  2:24: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021

«Αποδεικνύεται ότι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους άξιους και ικανούς είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο και ο λαός, όταν θα έρθει η ώρα να κριθούν, θα πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Γιατί, τελικά, τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν η υλοποίηση των έργων είναι ευθύνη του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά η πραγματική επίλυση των προβλημάτων», αναφέρει η Οργάνωση Μελών Τριχωνίδας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία σχολιάζοντας τις καταστροφές του «Μπάλλου» στην περιοχή. Η ανακοίνωση.

ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΚΑΝΩΝ

Για άλλη μία φορά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με σφοδρότητα το χωριό μας, το Καινούργιο, και την όμορη κοινότητα της Κάτω Τραγάνας-Παραβόλας, αφήνοντας πίσω τεράστιες ζημιές και καταστροφές σε σπίτια, χωράφια και ζωικό κεφάλαιο. Κάποιοι συμπολίτες μας, για δεύτερη φορά, αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν λόγω των ζημιών που υπέστησαν από τα ορμητικά νερά των ρεμάτων και των χειμάρρων και, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα από την ολέθρια αμέλεια του Δήμου Αγρινίου και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Εύλογα οι πολίτες αναρωτιούνται γιατί αφέθηκαν στο έλεος της καταστροφής,  πού ήταν ο μηχανισμός του επιτελικού κράτους των άξιων και ικανών το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο έπρεπε να διορθωθούν προβλήματα και, επίσης, πού βρισκόταν την ημέρα της καταστροφής, έστω και για λόγους ηθικής και ευθιξίας.

Μήπως η Δημοτική Αρχή δεν γνώριζε επί οκτώ χρόνια τα προβλήματα που υπήρχαν; Τα έτη αυτά, ποιο ουσιαστικό έργο έγινε ώστε να προληφθούν αυτές οι καταστροφές εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων; Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπόνησε σχετικές μελέτες κι, αν ναι, γιατί αυτές δεν υλοποιήθηκαν; Οι πολίτες πότε ενημερώθηκαν για την πορεία του χρονοδιαγράμματος των έργων ανακούφισης;

Φαίνεται, όμως, ότι τα κομματικά επιτελεία Δήμου Και Περιφέρειας δηλώνουν αναρμόδια για τις ευθύνες που τους βαραίνουν, ρίχνοντας το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων ο ένας στον άλλο, προσπαθώντας έτσι να καλύψουν την ανικανότητα τους, και να βρεθούν στο απυρόβλητο, ώστε να προστατεύσουν το πολιτικό και κομματικό τους μέλλον.

Αποδεικνύεται ότι αυτοί που θεωρούν τους εαυτούς τους άξιους και ικανούς είναι επικίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο και ο λαός, όταν θα έρθει η ώρα να κριθούν, θα πρέπει να τους γυρίσει την πλάτη. Γιατί, τελικά, τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει αν η υλοποίηση των έργων είναι ευθύνη του Δήμου ή της Περιφέρειας, αλλά η πραγματική επίλυση των προβλημάτων.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2021 19:46

Τουρκικά «Δόγματα»!

Η Τουρκία έχει Όραμα και το όραμά της είναι Παγκόσμιο: Θέλει να καταστεί Μεγάλη Δύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος. Για να καταφέρει όμως να ανέλθει στο βάθρο της Μεγάλης Δύναμης πρέπει πρώτα να καταστεί Δύναμη Περιφερειακή. 

Αυτό προσπαθεί να το πετύχει με μακρόπνοο σχεδιασμό, με δόγματα, στρατηγικές και πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό ακολουθεί ατύπως ή και τυπικώς 6 δόγματα/στρατηγικές και 2 παροιμίες (οι Τούρκοι έχουν προαιώνια στερεότυπα, στα οποία είναι απόλυτα προσηλωμένοι ακόμη και τη σημερινή σύγχρονη εποχή). 

Τα 6 υποστηρικτικά Δόγματα είναι:

-«Yurtta barış dünyada barış», που σημαίνει «Ειρήνη στην πατρίδα ειρήνη στον κόσμο» και αποτελεί το Παγκόσμιο Όραμα του Μουσταφά Κεμάλ, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.

-«Ηepimiz Türküz = Είμαστε όλοι μας Τούρκοι. Με αυτό προωθείται ο Τουρκισμός μέσα στην Τουρκία. Στην σημερινή Τουρκία έχει εγκαθιδρυθεί ένα σωβινιστικό και ρατσιστικό μοντέλο κράτους-έθνους, που έχει τη βάση του στο άρθρο 3 του Συντάγματος: «Το κράτος της Τουρκίας,  η επικράτεια και το έθνος αποτελεί μία αδιάσπαστη οντότητα. Η γλώσσα του είναι η Τουρκική».

–«Τürkiye büyük millet» = Μεγάλο έθνος η Τουρκία. Με αυτό το δόγμα προωθείται ο Παντουρκισμός. Έτσι έχουν δομηθεί ή δομούνται στενές σχέσεις με το Πακιστάν, με τις τουρκόφωνες χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (Αζερμπαϊτζάν-Τουρκμενιστάν-Κιργιστάν-Ουζμπεκιστάν-Τατζικιστάν), με την Σομαλία και το Σουδάν στην Αφρική και με την στήριξη της Μουσουλμανικής αδελφότητας σε όλες τις χώρες της Ασίας (και ιδιαίτερα στους Ουϊγούρους της Κίνας), της Αφρικής και της Ευρώπης. Επιπλέον, η Τουρκία έχει καταστεί ο αυτοανακηρυγμένος προστάτης των απανταχού γης Μωαμεθανών και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.

–«İki buçuk savaş stratejisi» = Στρατηγική των 2 ½ πολέμων. Αυτό σημαίνει επαρκείς Ένοπλες Δυνάμεις, Δόγμα και Οπλικά συστήματα για διεξαγωγή 2 ½ πολέμων ταυτόχρονα, εναντίον Ελλάδος, Συρίας και Κούρδων.

–«Mavi Vatan» = Γαλάζια Πατρίδα. Στρατηγικός ΑΝΣΚ του δόγματος αυτού είναι η παραίτηση της Ελλάδας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο και η εξασφάλιση του μισού Αιγαίου και της Ανατ. Μεσογείου. Απώτερος σκοπός της Τουρκίας στο πλαίσιο αυτό είναι η προσάρτηση της Δυτ. Θράκης και η κατάληψη ολοκλήρου της Κύπρου.

–«Yayi Asya' ya doğru ne kadar gerersek, oku Aurupa' ya doğru o kadar uzak atabilicegiz» = Όσο πιο πολύ τεντώσουμε το τόξο προς την Ασία τόσο πιο μακριά θα πάει το βέλος στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί το πραγματικό όνειρο της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, με ζωτικό χώρο στην Ευρώπη.

Οι 2 υποστηρικτικές παροιμίες:

Οι Τούρκοι έχουν δυο σημαντικές παροιμίες, οι οποίες στοιχειοθετούν την αναλλοίωτη νοοτροπία της μογγολικής τους κληρονομιάς και χαρακτηρίζουν ακόμη και τώρα την πολιτική τους, τόσο την εσωτερική όσο και την εξωτερική.

-Η πρώτη εξ αυτών αναφέρεται σε αυτόν που υποτάσσεται και λέει: «Eğilmis baş, kesilmez = Κεφάλι σκυμμένο (που προσκυνά) δεν το κόβεις»! Αυτή η ρήση λειτούργησε ως «δόγμα» κατά τη διάρκεια των ομαδικών  εξισλαμισμών εντός της οθωμανικής επικράτειας. Ολόκληροι πληθυσμοί συγκεντρωνόντουσαν στις πλατείες πόλεων και χωριών και υπό τον φόβο του αποκεφαλισμού προσκυνούσαν τον Αλλάχ, αλλαξοπιστούσαν και έσωζαν τη ζωή τους.

-Η δεύτερη παροιμία αναφέρεται σε αυτόν που ο Τούρκος σέβεται για τη δύναμή του: «Isırmadığını eli öp = Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, το φιλάς»! Αυτή είναι η διαχρονική νοοτροπία των Τούρκων σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Υπολογίζουν αυτόν που είναι δυνατός και τον φοβούνται.

Όλα αυτά τα δόγματα και οι στρατηγικές εκφράζονται με τους άξονες της τουρκικής πολιτικής και ιδιαίτερα της εξωτερικής πολιτικής. Υπενθυμίζεται ότι η Εσωτερική Πολιτική εστιάζει στην απόλυτη τάξη (πολιτική των μηδενικών προβλημάτων, της όσμωσης κεμαλισμού-ισλαμισμού και του Τουρκισμού), με δύο όμως βασικές απειλές, τις διασπαστικές τάσεις (κουρδικό πρόβλημα) και την οπισθοδρόμηση (φανατικό ισλάμ, εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες). Η δε Εξωτερική Πολιτική, η οποία είναι σταθερή, έχει ως άξονες το μέγιστο δυνατό όφελος στις σχέσεις με τους γείτονες, την εξισορρόπηση ανεξαρτησίας και ασφάλειας στις σχέσεις με τις ευρωατλαντικές δομές (ΕΕ-ΝΑΤΟ) και την περιφερειακή εξάπλωση και επιρροή συνυφασμένη με τον Τουρκικό αναθεωρητισμό.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι, στην προσπάθειά της να καταστεί Περιφερειακή Δύναμη, η Τουρκία ωφελείται από την μερική αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο, την προϊούσα Ισλαμοποίηση της Ευρώπης και την ταύτιση συμφερόντων με την Γερμανία.

Ποια είναι η Ελληνική αντίδραση; Εμείς τι κάνουμε;

Έχουμε κι εμείς τα όπλα μας. Έχουμε και «πυρηνικά» όπλα, αρκεί να έχουμε το θάρρος και τη θέληση να τα χρησιμοποιήσουμε. Έχουμε την Γεωπολιτική μας Θέση και Αξία (ιδίως τη σημερινή εποχή που είμαστε στο κέντρο των πολιτικο-οικονομικών συγκρούσεων), τις Ένοπλες Δυνάμεις μας (που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες), την Πολιτιστική μας Κληρονομιά, τον Εμπορικό Στόλο και το Εμπορικό/Επιχειρηματικό Πνεύμα. Η Ελλάδα αν εκμεταλλευτεί αυτά τα όπλα, μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακή δύναμη στα Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο.

Εκείνο που δεν έχουμε και απαιτείται να πράξουμε άμεσα είναι η χάραξη σταθερής Εθνικής Στρατηγικής, με εθνοκεντρικό Όραμα, Εθνικές επιδιώξεις και Στρατηγικό πλαίσιο υλοποίησης αυτών. 

Επιπλέον, επιβάλλεται να ενστερνιστούμε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζεται με ισχύ και με επιθετική εξωτερική πολιτική! Οι πολιτικές «Κατευνασμού», «Στρατηγικής ψυχραιμίας» και «Στρατηγικής υπομονής» για να αποφύγουμε δήθεν τον πόλεμο, αποτελούν άλλοθι της υποχωρητικής πολιτικής που μας έφερε σε αυτό το σημείο της προϊούσας φινλανδοποίησης.  Ιστορικό δίδαγμα αποτελεί το γεγονός ότι:  «Όσο πιο πολύ αποφεύγεις ένα πιθανό πόλεμο υποχωρώντας, τόσο πιο κοντά τον φέρνεις». 

Τέλος, επιβάλλεται να γνωρίζουμε καλά τους Τούρκους, να τους παρακολουθούμε στενά  και να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα. Και αν τολμούν, ας έρθουν! Εδώ δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ, ούτε Λιβύη. Εδώ είναι Ελλάδα! Σε αυτούς εδώ τους πυρωμένους βράχους συντρίβονται διαχρονικά οι ορδές των κάθε προέλευσης βαρβάρων, από Ανατολή και από Δύση!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α' Υπαρχηγός ΓΕΣ
φωτο: slpress.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Στις κατά τόπους εσωκομματικές κάλπες προσέρχονται σήμερα, Κυριακή 24 Οκτωβρίου, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για να εκλέξουν τα όργανα των οργανώσεων τους αλλά και συνέδρους. Ομαλά και με συμμετοχή κυλά η διαδικασία στο Αγρίνιο, στην αίθουσα του παλαιού Σταθμού Τρένου.

Στην Αιτωλοακαρνανία λειτουργούν επτά εκλογικά κέντρα, στην έδρα κάθε δήμου ωστόσο προβλέπεται και δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου για όσους υπέβαλλαν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά προς τη Διεύθυνση Πληροφορικής του Κόμματος μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Ειδικότερα, διεξάγεται διαδικασία εκλογής: Προέδρων των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.). , Μελών των Διοικουσών Επιτροπών Εκλογικών Περιφερειών (Δ.Ε.Ε.Π.), Προέδρων των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜ.Τ.Ο.) και Μελών των Δημοτικών Τοπικών Επιτροπών (ΔΗΜ.Τ.Ε.)  και συνέδρων.

Οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν τραβούν ιδιαίτερα το ενδιαφέρουν των τοπικών κοινωνιών ωστόσο δεν λείπουν οι ζυμώσεις και τα κομματικά παρασκήνια που ήταν έντονα το προηγούμενο διάστημα.

Υπήρξε άλλωστε εγγραφή πολλών νέων μελών , αποτέλεσμα και της κινητοποίησης των υποψηφίων με το βλέμμα να στρέφεται στην προεδρία της ΔΕΕΠ (της…πρώην ΝΟΔΕ) την οποία διεκδικούν δυο στελέχη (Κώστας Σαράκης και Γιώργος Παρμάκης)  .

Σημειωτέον πως  δικαίωμα εκλέγειν έχουν με βάση το Καταστατικό του Κόμματος και τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης, τα μέλη του που έχουν καταβάλει την καθορισμένη ετήσια οικονομική συνδρομή για το έτος 2021, έως την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 είτε ηλεκτρονικά είτε στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος είτε μέσω Τραπέζης.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν είναι η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης, που θα συνταχθεί με ευθύνη της Διεύθυνσης Πληροφορικής του Κόμματος.

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου προσφέρεται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος με την ονομασία «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» για τα μέλη που υπέβαλλαν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά  μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021.

Στο Γαλάτσι ο Μητσοτάκης

Στο Γαλάτσι βρέθηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την ανάδειξη των Προέδρων των Δ.Ε.Ε.Π., των μελών των Δ.Ε.Ε.Π., των Προέδρων των ΔΗΜ.Τ.Ο. και των μελών των ΔΗΜ.Τ.Ε.,της Νέας Δημοκρατίας.

Επισκεπτόμενος το Δημαρχείο Γαλατσίου όπου διεξαγόταν η εκλογική διαδικασία, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής για τη Νέα Δημοκρατία. Διεξάγονται οι εσωκομματικές μας εκλογές. Ψηφίζουμε για τους συνέδρους του Τακτικού μας Συνεδρίου, το οποίο θα λάβει χώρα στις αρχές Δεκεμβρίου αυτού του έτους.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το μεγάλο πατριωτικό μέτωπο ρεαλισμού και προόδου. Θέλω να συγχαρώ όλους όσοι εργάστηκαν σκληρά για να μπορέσουμε να διεξάγουμε υποδειγματικά αυτές τις εσωκομματικές εκλογές, την Πρόεδρο της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τον Γραμματέα του κόμματος, τον Γενικό Διευθυντή, τον Υπεύθυνο Οργανωτικού, αλλά και όλα τα στελέχη μας σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο.

Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι απλά το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα, είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Με σχεδόν 140.000 ενεργά μέλη, εκ των οποίων τα 30.000 ενεγράφησαν για πρώτη φορά στη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να ψηφίσουν σε αυτές τις εσωκομματικές εκλογές.

Είναι, επίσης, ένα κόμμα το οποίο αγκαλιάζει την πρόοδο, καθώς για πρώτη φορά μπορούν τα μέλη μας να ψηφίσουν και ηλεκτρονικά, από τον υπολογιστή τους, με απόλυτη ασφάλεια και εγώ θα έχω τη χαρά να ψηφίσω στη συνέχεια από το σπίτι μου για να τεκμηριώσω στην πράξη το αδιάβλητο αυτής της νέας διαδικασίας.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο εξελίσσεται, σε μία Ελλάδα η οποία αναπτύσσεται. Και με πολύ μεγάλη χαρά θα ολοκληρώσουμε τις εσωκομματικές μας εκλογές, θα διοργανώσουμε το Τακτικό μας Συνέδριο το Δεκέμβριο και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων, για να οδηγήσουμε την Ελλάδα με ασφάλεια στο δρόμο της ανάπτυξης, της προκοπής και της ευημερίας

 Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους όσοι οργάνωσαν αυτή την άψογη διαδικασία».

Ακολουθούν εικόνες από το εκλογικό κέντρο του Αγρινίου 

agrinionews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το μπουκέτο με τις μυρωδάτες ορτανσίες και η ευχετήρια κάρτα προς τη γερμανίδα καγκελάριο, υπογεγραμμένη από τον έλληνα Πρωθυπουργό, αποτύπωναν μία από τις καλές – ανθρώπινη, κυρίως – στιγμές.

Τα απογευματινά SMS με ευσύνοπτο, αυστηρό ύφος και από τις δύο πλευρές έδειχναν κάτι διαφορετικό: ένα οριακό σημείο, την ανοιχτή δυσαρέσκεια στη μία άκρη της γραμμής απέναντι στην επιφυλακτικότητα της άλλης.

Από το πρώτο ραντεβού στο ηλιόλουστο μπαλκόνι της καγκελαρίας, τέλος καλοκαιριού του 2019, το στάτους της σχέσης διαμορφώθηκε στα δύο χρόνια μέσα από αρκετά τετ α τετ – πότε αμήχανα και πότε πιο «ζεστά» – σε Βερολίνο, Βρυξέλλες ή στην οθόνη τηλεδιασκέψεων – και μέσα από τηλεφωνήματα που είτε έμεναν στους τέσσερις τοίχους του Μαξίμου και της καγκελαρίας είτε διέρρεαν μόνο με λακωνικές ανακοινώσεις τριών προτάσεων, οι οποίες σίγουρα δεν έλυναν απορίες ούτε για το περιεχόμενο ούτε για το ύφος των συνομιλιών.

Κάπως έτσι, ανάμεσα σε… λουλούδια και αγκάθια δηλαδή, με περισσότερη τυπικότητα και λιγότερο χαλαρό παρασκήνιο αλλά και χωρίς να κλείσουν ούτε στιγμή οι δίαυλοι επικοινωνίας, σκιαγραφείται η πολιτική σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα δει τους πρώτους τίτλους τέλους στην Αθήνα την ερχόμενη Παρασκευή.

Ενας δεσμός, στον οποίο δεν υπήρξε εξαρχής – κατά τους γνωρίζοντες – εκείνο το σημαντικό συστατικό της «χημείας», παρά την κοινή ευρωπαϊκή οικογένειά των δύο ηγετών (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και παρά την ταύτιση απόψεων σε επιμέρους ατζέντες, με πρώτη τη μεταρρυθμιστική. Κι όμως η Αθήνα, λένε οι ίδιες πηγές, δεν προσδοκούσε και πολύ σε γενναίες «εκπτώσεις» από το Βερολίνο.

«Η Ανγκελα είδε τον Κυριάκο με διστακτικότητα από την αρχή. Εκείνος το κατάλαβε πολύ καλά. Και αποφάσισε να είναι άμεμπτος απέναντί της, σίγουρα να μην αφήσει αυτή τη σχέση εκεί. Να τη δουλέψει βήμα βήμα, αλλά και χωρίς υπερβολές» περιγράφει χαρακτηριστικά πρόσωπο με γνώση κάθε… σκαμπανεβάσματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις κατά την τελευταία διετία.

Το ίδιο πρόσωπο εκτιμά πάντως ότι «δουλειά έγινε και οι δυο τους κατάφεραν τελικά να φτάσουν στο σημείο του αμοιβαίου σεβασμού».

Περίπου αυτό αποτυπώνουν άλλωστε και οι πρόσφατες – οπωσδήποτε μετριοπαθείς και για ορισμένους αποστασιοποιημένες – τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού για την απερχόμενη καγκελάριο.

«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε όλα, είχαμε κάποιες έντονες συζητήσεις», έχει πει ο Μητσοτάκης στη γερμανική «Bild», χαρακτηρίζοντας τη Μέρκελ «φωνή λογικής», αλλά και επιφυλάσσοντας το σχόλιο ότι «καμία Δημοκρατία δεν εξαρτάται από ένα και μόνο πρόσωπο» και «κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες φτάνουν στο τέλος τους».

Αργότερα, από τη Νέα Υόρκη, ο ίδιος μιλούσε για «ειλικρινή σχέση» με την καγκελάριο, παρά τις διαφωνίες που «είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε».

«Αλλαγή σελίδας»
Το πρωθυπουργικό «σε περιμένω στην Αθήνα…» προς τη Μέρκελ διατυπώθηκε στη Σλοβενία στο σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Η αποδοχή τής απευθείας, επίσημης πρόσκλησης ήταν άμεση και η ακριβής ημερομηνία οριστικοποιήθηκε λίγα 24ωρα μετά με τους διπλωματικούς διαύλους. Κι αν μια νέα φάση στο ελληνογερμανικό «παιχνίδι» είχε ανοίξει στο μπαλκόνι της καγκελαρίας το 2019, αυτή θα κλείσει στη σάλα του Μαξίμου (εκτός απροόπτου) την επομένη της επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά ποντάρει (και) στους συμβολισμούς από το επικείμενο «αντίο» στην κατεύθυνση η αποχώρηση Μέρκελ να σηματοδοτεί μια αλλαγή σελίδας όχι μόνο για την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη διαμόρφωση ισορροπιών εντός ΕΕ, αλλά και για την Ελλάδα.

Με τη χώρα μας άλλωστε συνδέθηκε η σταδιοδρομία της γερμανίδας καγκελαρίου, με την ίδια να χαρακτηρίζει ως την πιο δύσκολη στιγμή της όταν ζήτησε «τόσο πολλά από τους Ελληνες».

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Μέρκελ έρχεται σε μια συγκυρία και πάλι κρίσεων (ενεργειακή και πανδημική), αλλά και την ίδια στιγμή που το Μαξίμου θέλει να εκπέμπει ολοένα αυξανόμενα σινιάλα για την επιδιωκόμενη φυγή προς τα εμπρός, την κανονικότητα σε όλους τους τομείς, την ανάκαμψη της οικονομίας, το «μέρισμα ανάπτυξης» για όλους τους πολίτες.

«Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010. Είναι μια διαφορετική χώρα», όπως έλεγε ο Πρωθυπουργός με νόημα σε γερμανικά μέσα την περασμένη άνοιξη.

Η επόμενη μέρα
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο κρατούν δύο «σταθμούς» που αποτυπώνουν, όπως λένε, τα σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις των δύο ηγετών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει στη Μέρκελ την ευελιξία να «αλλάζει τη γνώμη της», αναφερόμενος προφανώς στις δύσκολες συζητήσεις στην Ευρώπη για το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο συνεργάτες του θυμούνται και το Νταβός, τον χειμώνα του 2020.

Τότε, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η ελληνική πλευρά κατέγραφε στα πηγαδάκια των συμμετεχόντων συνολικά ένα έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα – «θα το αξιοποιήσουμε και γεωπολιτικά και οικονομικά» έλεγε ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του.

Κατέγραψε επίσης και το ζενίθ στις σχέσεις καγκελαρίας – Μαξίμου με ευθέως θετικές αναφορές της Μέρκελ για τον Μητσοτάκη ως ένας Πρωθυπουργός «ο οποίος εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις».

Πολλούς μήνες αργότερα καταγράφηκε και το… ναδίρ, όταν το Βερολίνο για δεύτερη φορά είχε αποκλείσει την Αθήνα (όχι όμως και την Αγκυρα) από διάσκεψη για το μέλλον της Λιβύης, χωρίς καν πειστική, κατά την ελληνική πλευρά, δικαιολογία.

Με τη Μέρκελ να παραμένει κεντρικός παίκτης, εν αναμονή και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, η Αθήνα εστιάζει αποκλειστικά στην επόμενη μέρα, μεταξύ άλλων έχοντας ήδη δεθεί στο όχημα Μακρόν – μια διαφορετική σχέση, κατά τους γνωρίζοντες, και με προσωπικά χαρακτηριστικά και «χημεία».

Οι εκτιμήσεις για το τι μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα συνεχίζονται στο Μαξίμου. «Μπορεί να μη φέρει και τίποτα. Μπορεί να φέρει σημειακές αλλαγές» λένε αρμόδιες πηγές, αναγνωρίζοντας πάντως ότι «η Γερμανία είναι Γερμανία» και άρα ο βασικός πυρήνας στην προσέγγιση διάφορων θεμάτων δεν είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει δραματικά.

Εξού και η Αθήνα επιχειρεί να χτίζει έγκαιρα συμμαχίες με χώρες (Ιταλία, Γαλλία κ.λπ.) που φαίνεται να έχουν ίδια «ανάγνωση» μπροστά σε επικείμενες εξελίξεις: στην αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και στην ιδέα για μόνιμο μηχανισμό του Ταμείου Ανάκαμψης, στην πράσινη ατζέντα, στην Τουρκία και στο Μεταναστευτικό.

in.gr

Σήμερα Κυριακή 24 Οκτωβρίου διεξάγονται πανελλαδικά οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των προέδρων Δ.Ε.Ε.Π, ΔΗΜ.Τ.Ο, των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Κομματικών Οργανώσεων και των συνέδρων.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, εκτός και αν κριθεί αναγκαίο (λόγω συμμετοχής) να δοθεί κάποια παράταση.

Αναλυτικά οι χώροι διεξαγωγής των εκλογών στην Αιτωλοακαρνανία

ΔΗΜ.Τ.Ο. Αγρινίου: ΠΑΛΙΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΡΕΝΟΥ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗΣ 1)

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου: ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΔΗΜ.Τ.Ο. Αμφιλοχίας: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ – ΑΙΘΟΥΣΑ ΙΣΟΓΕΙΟΥ (Γ. ΣΤΡΑΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑ)

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ναυπακτίας: ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 2ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ξηρομέρου: ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ – ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

ΔΗΜ.Τ.Ο. Θέρμου: ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΘΕΡΜΟΥ

ΔΗΜ.Τ.Ο. Ακτίου-Βόνιτσας: ΑΙΘΟΥΣΑ ΛΑΪΣ ΔΗΜΟΥ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

Αναλυτικά οι υποψήφιοι στη Νομαρχιακή

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΑΡΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΚΑΝΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ
ΚΑΡΝΑΒΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΒΕΡΟΝΙΚΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
ΠΑΤΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΛΟΥΜΗ ΣΤΑΘΟΥΛΑ
ΣΑΚΚΑΡΕΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΑΚΚΑΡΕΛΗ ΣΟΦΙΑ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΤΣΙΟΒΟΥΛΟΥ ΗΛΙΑΝΑ
ΤΣΙΡΟΓΛΟΥ ΣΥΜΕΩΝ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
ΧΑΡΑΚΙΔΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε.Π. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΑΝΔΡΙΚΟΥΛΑ ΣΟΦΙΑ
ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΙΩΤΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΚΑΛΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΑΛΛΟΥΤΖΑΝΗ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΚΟΤΡΟΛΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΠΑΡΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΠΟΛΥΖΩΗ ΛΑΜΠΡΙΝΗ
ΣΑΞΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΕΡΠΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΙΛΙΜΕΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΤΣΙΒΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
ΦΛΩΡΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ
ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ ΚΑΛΛΙΡΟΗ
ΧΑΡΑΚΙΔΑ ΑΛΕΞΙΑ-ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Αναλυτικά οι υποψήφιοι των Δημοτικών Οργανώσεων

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΓΡΙΝΙΟΥ
1) ΠΑΠΑΛΕΞΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
2) ΤΣΙΟΒΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΑΓΡΙΝΙΟΥ

1) ΘΩΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
2) ΖΕΥΓΙΤΗ ΜΑΡΙΚΑ
3) ΚΑΠΡΑΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
4) ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5) ΛΙΑΠΗ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
6) ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
7) ΜΠΑΔΑΣ ΗΛΙΑΣ
8) ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
9) ΝΤΑΛΑΚΟΥΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ
10) ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
11) ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
12) ΤΡΑΓΟΥΛΙΑΣ ΦΩΤΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
1) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

1) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΣ ΦΩΤΙΟΣ
2) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ
3) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
4) ΚΟΝΤΟΜΗΤΣΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
5) ΚΟΥΡΟΥ ΜΑΡΙΑ
6) ΜΠΑΛΚΟΥΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
7) ΜΠΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8) ΜΩΡΙΚΗ ΜΑΡΙΑ
9) ΡΕΚΑΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
10) ΣΑΞΩΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
11) ΣΙΑΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ
1) ΜΥΓΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

1) ΒΑΝΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
2) ΖΗΣΗΣ ΦΩΤΙΟΣ
3) ΚΑΖΗ ΕΥΑΝΘΙΑ (ΕΥΗ)
4) ΚΑΤΣΙΚΟΚΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
5) ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΛΑΜΠΡΟΣ
6) ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
7) ΜΑΣΚΛΑΒΑΝΟΣ ΚΟΣΜΑΣ
8) ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ
9) ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ
ΜΑΚΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ
ΜΙΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. Ι.Π. ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

1) ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΣΣΙΑΝΗ
2) ΒΑΛΜΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ
3) ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
4) ΔΗΜΗΤΡΕΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
5) ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
6) ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
7) ΣΚΟΥΒΑΡΑ ΑΣΗΜΙΝΑ
8) ΣΤΑΜΑΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
9) ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
1) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

1) ΓΚΟΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
2) ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
3) ΖΩΓΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
4) ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ
5) ΚΡΙΚΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
6) ΠΑΛΗΓΕΩΡΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
7) ΦΛΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
8) ΤΣΟΜΠΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣ
9) ΤΣΟΓΑΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ
1) ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΑΚΤΙΟΥ-ΒΟΝΙΤΣΑΣ

1) ΒΕΡΥΚΙΟΣ ΗΛΙΑΣ
2) ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
3) ΓΟΥΡΖΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ
4) ΔΗΜΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
5) ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
6) ΚΟΥΤΟΥΡΙΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
7) ΛΙΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
8) ΝΤΑΒΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΔΗΜ.Τ.Ο Ι.Π. ΘΕΡΜΟΥ
1) ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕΛΗ ΔΗΜ.Τ.Ο. ΘΕΡΜΟΥ

1) ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
2) ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
3) ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4) ΜΠΕΣΣΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
5) ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
6) ΣΑΚΚΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ