Κυριακή, 26η Μαρτίου 2023  10:26: μμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 17 Οκτωβρίου 2021

Την εγκληματική αδιαφορία των τοπικών αρχών και των κυβερνήσεων διαχρονικά, κατήγγειλαν οι κάτοικοι των περιοχών της Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε την Κυριακή κλιμάκιο της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν επίσης ο Πάνος Σταθελάκης, Γραμματέας της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο Αλέξανδρος Παγώνης, επίσης μέλος του ΓΠ και η Αναστασία Αγγελοπούλου, περιφερειακή σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η περιοδεία ξεκίνησε το πρωί από την κοινότητα Καινούργιου του Δήμου Αγρινίου, όπου τα ξημερώματα του Σαββάτου η περιοχή πλημμύρισε, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε πάνω από 30 οικογένειες, που είδαν να καταστρέφονται σπίτια, αποθήκες και καλλιέργειες.

Όπως κατήγγειλαν οι κάτοικοι του χωριού, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχονται αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, καθώς το πρόβλημα χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του ’40 και επανέρχεται συχνά, όπως είχε γίνει και το 2017, όταν και είχαν πλημμυρίσει ξανά.

Επίσης, ανέδειξαν στο κλιμάκιο του ΚΚΕ την «αιτία του κακού» που είναι τα διάφορα ρέματα που δεν καθορίζονται, αλλά και οι κακοτεχνίες. Οι κάτοικοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πλήρη απουσία των αρχών, αφού δεν έχουν καμία βοήθεια από το δήμο, που δεν έχει στείλει ούτε ένα μηχάνημα για την απάντληση των υδάτων, με αποτέλεσμα μόνοι τους να προσπαθούν να καθαρίσουν, αλλά ούτε από την περιφέρεια και την κυβέρνηση.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν, δεν παίρνουν και αποζημιώσεις όσοι έχουν δεύτερη κατοικία.

«Θέλουμε να μη ζούμε με το άγχος και την αγωνία κάθε φορά που βρέχει αν μπορούμε να μείνουμε στα σπίτια μας», λένε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφθηκε την κωμόπολη του Αγγελοκάστρου, στο Δήμο Αγρινίου, όπου η πλημμύρα προκλήθηκε κυρίως από έναν αγωγό που έσπασε.

Όπως επισήμαναν οι κάτοικοι, στον αγωγό έγινε κάθετη κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, με αποτέλεσμα ο αγωγός να φράξει κάτι που προκάλεσε την πλημμύρα σε τρία σπίτια.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στην πόλη του Μεσολογγίου στη συνοικία που πλημμύρισε τα ξημερώματα του Σαββάτου και κινδύνευσαν κάτοικοι.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων, οι πλημμύρες προκλήθηκαν όχι μόνο από τα φρεάτια, που με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν έχουν καθαριστεί, αλλά και από το γεγονός ότι από την περιοχή περνά η παλιά σιδηροδρομική γραμμή του ΟΣΕ που λειτουργεί ως ανάχωμα, που δεν επιτρέπει στα νερά να διαφύγουν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συχνά λιμνάζοντα ύδατα.

Επίσης, κατήγγειλαν ότι δήμος, περιφέρεια και κυβέρνηση έλαμψαν δια της απουσίας τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λαϊκή Ενότητα: Οι καταστροφές από τις πλημμύρες δεν οφείλονται στα φυσικά φαινόμενα, οφείλονται στην έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και αποτελούν διαχρονικό έγκλημα των κυβερνήσεων

Τις τελευταίες ημέρες αναδείχθηκε σε όλη της την έκταση η παντελής έλλειψη υποδομών και η έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα εικόνες βιβλικής καταστροφής ακόμη και μέσα στο κέντρο της Αθήνας, καταστροφή περιουσιών στη περιφέρεια, ακόμη και απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω ατυχημάτων εξ αιτίας των βροχοπτώσεων.

Η κυβέρνηση με προκλητικές δηλώσεις των υπουργών της αποδίδουν την ευθύνη ή σε ….υπερφυσικές δυνάμεις ή στην αυτοδιοίκηση ή στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών, παρουσιαζόμενη δηλαδή η κυβέρνηση εντελώς ανεύθυνη για την καταστροφή

Η αλήθεια είναι ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα αλλά και όσα έχουν γίνει δεν έχουν συντηρηθεί ή δεν έχουν ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα ακόμη και με όγκο βροχής στα συνηθισμένα για την εποχή πλαίσια, όπως χαρακτηρίζουν τις πρόσφατες βροχοπτώσεις οι επιστήμονες , να συμβαίνουν τέτοιες καταστροφές.

Ιδιαίτερα οι περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπέστησαν μεγάλες καταστροφές , με μικρό σχετικά όγκο νερού, διότι παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για μεγάλο κίνδυνο σε περίπτωση βροχών , οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έδειξαν πλήρη αδιαφορία.!!!

Οι ευθύνες τους είναι εγκληματικές. Ο χειμώνας όμως είναι μπροστά και απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων

Να υλοποιηθεί επειγόντως ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης.
-Να πραγματοποιηθούν σε όλες τις πληγείσες περιοχές τα αναγκαία αντιδιαβρωτικά έργα.
-Να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% κάτοικοι, αγρότες και καταστηματάρχες των περιοχών που έχουν πληγεί.
– Να καταργηθούν οι νόμοι που παραδίδουν τα δασικά οικοσυστήματα , που είναι εντελώς αναγκαία για την ίδια την ζωή, στη εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.

Να αυξηθεί η χρηματοδότηση για έργα και μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, έλεγχο του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα και αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα που να καλύπτουν τις ανάγκες.

Τα φυσικά φαινόμενα δεν εξαφανίζονται, αντιμετωπίζονται έγκαιρα με την λήψη των κατάλληλων μέτρων. Ο λαός μπορεί να επιβάλει την υλοποίηση και εφαρμογή τους.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ήρθε η ώρα ο λαός του νομού να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Δεν πάει άλλο!

Για μια ακόμη φορά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας σημειώνονται σοβαρές καταστροφές σε κατοικίες, καταστήματα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και οδικό δίκτυο ύστερα από βροχοπτώσεις. Καταγράφονται προβλήματα σχεδόν σε όλο το νομό και πιο σοβαρές ζημιές σε Καινούριο Αγρινίου, Αγγελόκαστρο, Μεσολόγγι, Αιτωλικό, σε περιοχές του Ξηρομέρου, στο Νεοχώρι και στο Λεσίνι.

Οι καταστροφές που έγιναν, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, ούτε συνέβησαν εξαιτίας πρωτόγνωρων γεγονότων, όπως προσπαθούν να τις εμφανίσουν η κυβέρνηση και τα στελέχη της, σε δήμους και περιφέρειες. Αποτελούν προδιαγεγραμμένο έγκλημα και έχουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων, δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Τα προβλήματα που προέκυψαν γίνονται ακραία γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές, η πρόληψη. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι στην περιοχή του Αγρινίου και στα περίχωρά του, οι καταστροφές έγιναν στα ίδια σημεία, όπως στις πλημμύρες του 2017, μιας και δεν έγιναν ποτέ αντιπλημμυρικά έργα.

Στο Καινούριο πρόσφατα παραδόθηκε έργο με τυμπανοκρουσίες που διαλύθηκε με την πρώτη μπόρα. Στο Λεσίνη και συνολικά στον κάμπο της περιοχής, υπάρχει αίτημα χρονών για αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα, για τα όποια όμως κάθε κυβέρνηση “αδυνατεί” να βρει πόρους.

Στις αρχές του χρόνου, στα τέλη Γενάρη, είχαμε ξανά πλημμυρικά φαινόμενα, σε αρκετές περιοχές του νομού, χωρίς να παίρνονται μέτρα στη συνέχεια.

Οι τωρινές καταστροφές έρχονται να προστεθούν στο πλήθος παλαιότερων αντίστοιχων γεγονότων, υπογραμμίζοντας ότι η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, καθορίζονται τελικά, με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και όχι με κριτήριο την προστασία από φυσικά φαινόμενα και την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.

Είναι γνωστό, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, δε χρηματοδοτεί αντιπλημμυρικά έργα, γιατί δεν αποδίδουν εύκολα και μεγάλα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους, ιδιαίτερα μετά την περάτωσή τους. Παράλληλα, κατευθύνει τις κυβερνήσεις με οδηγίες της, η όποια κατασκευή τους, να εντάσσεται στη λογική «κόστους-οφέλους», με κριτήριο τις αντοχές της οικονομίας.

Αυτή η λογική οδηγεί και σε κακοτεχνίες όπως χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο αντιπλημμυρικό έργο στο χωριό Καινούριο Αγρινίου που αφού καθυστέρησε για χρόνια, παραδόθηκε πρόσφατα με κακοτεχνία και τελικά οι κάτοικοι, που μένουν εκεί, πλημμύρισαν.

Ο σχεδιασμός των έργων δεν γίνεται λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας από μεγάλης έντασης πλημμύρες και έτσι έργα που έχουν γίνει, αποδεικνύονται αποσπασματικά και ανεπαρκή, ενώ κάποια μπορεί να επιδεινώνουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο σχεδιασμός του αστικού κράτους για την οργάνωση της καπιταλιστικής οικονομίας, όχι μόνο δεν χωρά την προστασία του λαού ως απόλυτη προτεραιότητα, αλλά – στην πραγματικότητα – έρχεται σε αντίθεση με αυτή.

Το σημερινό αστικό κράτος, που με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα βάζει σε κίνηση τον κρατικό μηχανισμό του, για να διαλύσει απεργίες, να χρηματοδοτήσει τους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ, για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν αφορούν την άμυνα της χώρας, για να φορολογήσει το λαό, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα κέρδη εφοπλιστών και βιομηχάνων, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στα εργατικά – λαϊκά στρώματα ενός συνηθισμένου, προβλέψιμου και αναμενόμενου εποχικού καιρικού φαινομένου.

Οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων για την προστασία της ζωής, της περιουσίας και της υγείας του λαού δείχνουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου.

Η συντήρηση, η πρόληψη και στη συνέχεια, η αντιμετώπιση του φαινομένου όταν εκδηλωθεί, αποδεικνύεται ότι είναι επίσης ανεπαρκής.

Η απουσία στοιχειωδών μέτρων πρόληψης, όπως ο αναγκαίος τακτικός έλεγχος, καθαρισμός και συντήρηση υποδομών και δικτύων (π.χ. καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων), είναι αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης από το κράτος, της υποστελέχωσης, της έλλειψης εξοπλισμού, για τις σχετικές υπηρεσίες, αλλά και της λειτουργίας των δήμων και περιφερειών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σαν manager επιχείρησης.

Όλες οι κυβερνήσεις, η σημερινή της ΝΔ, πριν του ΣΥΡΙΖΑ και των παλιότερων, έχουν τεράστιες διαχρονικές ευθύνες για την έλλειψη μέτρων ουσιαστικής πρόληψης, εκπαίδευσης του πληθυσμού, αντιμετώπισης των φαινομένων όταν εκδηλωθούν.

Οι διοικήσεις, της περιφέρειας και των δήμων, έχουν σοβαρή ευθύνη που ακολουθούν την ίδια πολιτική με την κυβέρνηση.

Οι συνεχείς καταστροφές από πλημμύρες και φωτιές υπογραμμίζουν την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας.

Η διασφάλιση ολοκληρωμένης διαχείρισης και αντιπλημμυρικής προστασίας, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων για τη συνδυασμένη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την ουσιαστική αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων προϋποθέτουν μια ριζικά διαφορετική πορεία διεξόδου. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο στο έδαφος της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και του επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού, της εργατικής εξουσίας, του σοσιαλισμού.

Απέναντι στο εχθρικό για τον λαό κράτος πρέπει και μπορεί άμεσα να υψωθεί η μεγάλη δύναμη της λαϊκής πρωτοβουλίας.

Σε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος πρέπει να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η αγωνιστική διεκδίκηση, η απαίτηση:

·         Να διασφαλιστούν η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για τη γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων, σε χωράφια, σε οδικά δίκτυα, δίκτυα άρδευσης και ότι άλλο εμποδίζει άμεσα τη συνέχιση της ζωής του λαού στο νομό.

·         Η άμεση καταγραφή και η 100% αποζημίωση των πληγέντων, να επανέλθει η περιουσία και η ζωή τους όπως ήταν πριν.

·         Αύξηση της χρηματοδότησης της αντιπλημμυρικής προστασίας, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο, μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας (έργα αποστράγγισης, οριοθέτησης-διαμόρφωσης ρεμάτων κ.α.), έλεγχος του συνόλου των τεχνικών έργων για τις επιπτώσεις στα πλημμυρικά φαινόμενα, αντιπλημμυρικά τεχνικά έργα με κριτήριο και κάλυψη, συνδυασμένα, των αναγκών των κατοίκων και συνολικά του λαού.

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους του νομού να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, μέσα από τους συλλόγους και τους φορείς τους, με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων, για να διεκδικήσουν, την κατασκευή των αναγκαίων έργων, την πλήρη αποκατάστασή τους.

Δε μένουμε άλλο θεατές!

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν φταίει μόνο ο “Μπάλλος” για τις καταστροφές που συνέβησαν στην Αιτωλοακαρνανία. Το Λιγόρεμα στο Καινούργιο είχε και πάλι υπερχειλίσει και πνίξει στις λάσπες τα γύρω σπίτια. Το βέβαιο είναι ότι θα ξαναφουσκώσει και στο μέλλον, αν δεν δοθεί μία εξήγηση και δεν αντιμετωπισθεί η περίεργη τσιμεντοποίηση του κάτω μέρους της γέφυρας, που έχει αφήσει μόνο μία τρύπα για να περνάει το νερό.

Όταν η παροχή του αυξάνεται, μαζί με τα φερτά υλικά, ξεχειλίζει και η ορμητικότητά του είναι τέτοια που λύγισε και την μεταλλική κουπαστή στις άκρες της γέφυρας. Θα ασχοληθεί λοιπόν κάποιος καθ’ ύλην αρμόδιος μέχρι τον επόμενο “Μπάλλο” ή οι κάτοικοι θα ζουν με τον εφιάλτη να τους πνίξουν οι λάσπες;

Στο Νιχώρι, οι παραγωγοί επιμένουν ότι το κόστος των αναγκαίων παρεμβάσεων στο αρδευτικό δίκτυο ώστε να αποτρέπονται οι πλημμύρες, δεν υπερβαίνει τις 250-300 χιλιάδες ευρώ. Δεν μιλάμε για την διώρυγα Δ20, που από αρδευτική την χρησιμοποιούμε για αποστράγγιση, αλλά δεν φρόντισε κανείς να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες για να λειτουργεί σύμφωνα με τον αρχικό της σχεδιασμό.

Τόσες συσκέψεις για το θέμα δεν έχουν γίνει ούτε για το Κυπριακό καικάποιοι κάτοικοι στο Ζευγαράκι, από την μεριά της Λυσιμαχίας, χρειάζονται βάρκα για να πάνε σπίτι. Ας τους πει τουλάχιστον κάποιος ότι εκεί πλέον δεν τους χωράει ο τόπος.

Το Μεσολόγγι είχε πλημμυρίσει ξανά πριν δύο χρόνια και τότε κάποιοι αρμόδιοι είχαν σπεύσει να ρίξουν την ευθύνη στην εταιρεία που κατασκεύασε την Ιονία Οδό για την μη-κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, ώστε οι ίδιοι να αποποιηθούν κάθε ευθύνη. Τώρα που τα σπίτια πάνε να θυμίσουν πελάδες, ποιος θα φροντίσει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα; Ο Χατζηπετρής; Το Αιτωλικό μήπως από μικρή πρέπει να μετατραπεί σε μεγάλη Βενετία;

Φυσικά και η ποσότητα του νερού με τον “Μπάλλο” ήταν μεγάλη, αλλά αν είχαν γίνει οι παρεμβάσεις που έχουν συζητηθεί επανειλημμένα, οι συνέπειες αντί για πολλαπλασιαζόμενες θα έβαιναν μειούμενες.

Ας τρέξουν τουλάχιστον οι αρμόδιοι να καταγράψουν τις ζημιές που ήρθαν να προστεθούν στην ακαρπία και τις άλλες αβαρίες με την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής που πλήττουν τον τόπο και δεν τον αφήνουν να σηκώσει κεφάλι.

Το βέβαιο είναι ότι δεν φταίει μόνο ο κάθε“Μπάλλος” που η φύση μας χορεύει στο ταψί.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διαφημιστικό τμήμα EklogesDytika.gr
Υπέυθυνος: Εταιρεία RESET - Αρης Αγραφιώτης - τηλ. 6940650401
Διαχείρηση περιεχομένου
Υπεύθυνος: Κωνσταντίνος Σαμψών - τηλ. 6932210099