Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  12:32: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Του Κώστα Καραγκούνη*

Το χειμώνα του 1976 η Ελλάδα υπέστη έξαφνα παράκρουση. Αιτία; Ο δικηγόρος Γιώργος Καματερός υποστηριζόμενος από μία μερίδα του Τύπου (αλλά όχι από την ιστορική «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ») παρουσίασε ένα νερό το οποίο προερχόταν από την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κω, υποστηρίζοντας, ότι θεραπεύει τον καρκίνο.

Το νερό αυτό, έμεινε τελικά στην ιστορία ως «το νερό του Καματερού», με τον παραμυθά Δικηγόρο, εντούτοις, να το αποκαλεί επιστημονικοφανώς «Ήλιον», διατεινόμενος, ότι οι δήθεν θαυματουργές του ιδιότητες προέρχονταν από τα πετρώματα που το περιείχαν, σε πείσμα των επιστημονικών αναλύσεων, που έδειχναν, ότι ουδέν το ιδιαίτερο είχε πλην υπερβολικής ραδιενέργειας.

Όμως ο κόσμος ήθελε να πιστέψει το ελπιδοφόρο ψέμα, με κωμικοτραγικά αποτελέσματα. Κωμικά, γιατί το νερό άρχισε να διακινείται λόγω αυξημένης ζήτησης με βυτιοφόρα και λόγω κοσμοσυρροής έγινε χρήση ακόμα και του γηπέδου της ΑΕΚ. Αλλά και τραγικά γιατί πολλοί καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων πάσχοντα από λευχαιμία παιδιά (δυο από τα οποία κατέληξαν), σταμάτησαν την θεραπεία τους. Και όταν τελικά ο Καματερός συνελήφθη, καταδικάστηκε σε μία γελοία ποινή με αναστολή για το άσχετο αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος!

Ακριβώς διότι στην Ελλάδα δεν υπήρχε τότε διάταξη, που να μπορεί, να τιμωρήσει τον Καματερό για την κοινωνική αναταραχή που προκάλεσε με τα τερατώδη ψέματά του. Γιατί μπορεί να υπήρχε το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα το οποίο τιμωρούσε την αναταραχή που προκαλείτο με τέτοια ψέματα, όχι όμως στην περίπτωση που αυτό αφορούσε την δημόσια υγεία. Και αυτό έρχεται να το κάνει επιτέλους η κυβέρνηση σήμερα, επικαιροποιώντας την διατύπωση του άρθρου, ώστε να προστατεύει το κοινό γενικότερα από τα ψέματα μέσω Τύπου και διαδικτύου που μπορούν, να οδηγήσουν σε παρόμοια παράκρουση και τραγωδία.

Και είναι εκπληκτικό, ότι αυτή η πράξη ευθύνης επικρίνεται με προκλητικά φληναφήματα για απόπειρα περιορισμού της ελευθερίας του λόγου. Όμως η ελευθερία του λόγου κατά την πάγια νομολογία των Δικαστηρίων μας αλλά και σειρά διατάξεων του θετικού δικαίου αφορά κρίσεις και αξιολογήσεις – όχι ψευδή πραγματικά περιστατικά. Άλλωστε η νέα διάταξη του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα, επανέρχεται, όπως ίσχυσε δοκιμασμένα για δεκαετίες, διευρυνόμενη μόνο στο σκέλος της προστασίας της δημόσιας υγείας και με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, να έχει αποφανθεί, ήδη από το 1981, ότι η διάταξη ουδόλως προσκρούει στο Σύνταγμα και στην ελευθερία της έκφρασης. Γιατί η ελευθερία της έκφρασης έχει σκοπό να διευρύνει το έλλογον μίας Δημοκρατίας και όχι να αποτελεί άλλοθι των απανταχού τσαρλατάνων, που απλώς χρεώνουν τον πολίτη με έναν βαρύτατο λογαριασμό αναξιοπιστίας ασύμβατο με ένα πραγματικό Κράτος Δικαίου.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Η Καθημερινή”

*Ο κ. Κώστας Καραγκούνης είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
της Νέας Δημοκρατίας,
πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Προκλητική επίθεση στον Νίκο Δένδια εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ενώ στο ζήτημα των μαχητικών φάνηκε να εκβιάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες! 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για τις σχέσεις με την Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο ανέφερε προκλητικά: «Στην Ανατολική Μεσόγειο δε θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συμπεριφέρεται σα μικρό παιδί, αν δεν κλαφτεί πέντε φορές την ημέρα και δεν παραπονεθεί για την Τουρκία, δεν μπορεί να σταματήσει. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο».

Εντύπωση προκάλεσε και η εκβιαστική στάση του τούρκου ΥΠΕΞ προς τις ΗΠΑ ενόσω βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για προμήθεια F-16. «Εάν οι ΗΠΑ δε μας δώσουν τα F-35, τότε θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο για τα ρωσικά μαχητικά SU-57 ή SU-35».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα εμφανίζεται εκνευρισμένη για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Αθήνα, καθώς και τις συμμαχίες που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή.

«Πόρτα» Μπάιντεν σε Ερντογάν

Στο μεταξύ είναι εμφανές ότι περίοδο ψυχρότητας διανύουν οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με την Ουάσινγκτον να στέλνει μηνύματα στην Άγκυρα για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την Τουρκία να επιδίδεται σε συνεχιζόμενη ρητορική προκλήσωεν. Ούτε στη Σύνοδο των G20 που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη θα καταφέρει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δει τον Τζο Μπάιντεν.

Μάλιστα, είναι η δεύτερη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος προαναγγέλλει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του και τελικά δε γίνεται.

«Με τον Μπάιντεν μάλλον δε θα συναντηθούμε στη σύνοδο των G20 στη Ρώμη, αλλά θα συναντηθούμε πιθανότατα στη Γλασκώβη. Στη συνάντησή μας το σημαντικότερο θέμα είναι το ζήτημα της πληρωμής των 1,4 δισ. δολαρίων που έχουμε κάνει για τα F-35. Σχετικά με αυτή την πληρωμή, φυσικά, θα χρειαστεί να συζητήσουμε μαζί τους πως θα μας επιστραφεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ.

Αυτό σημαίνει ότι η Άγκυρα βάζει στο τραπέζι έναν συμψηφισμό των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα F-35 με αγορά νέων F-16.

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι σύμβουλοι των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, όπως το πώς θα επιλύσουν τις διαφωνίες τους, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα απείλησε να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή και άλλους Δυτικούς διπλωμάτες.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Ερντογάν διέταξε να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» δέκα πρεσβευτές επειδή ζήτησαν να αποφυλακιστεί ο φιλάνθρωπος επιχειρηματίας και ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά. Απέσυρε την απειλή αυτήν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι διπλωμάτες υποχώρησαν και στο μέλλον θα είναι πιο προσεκτικοί.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν μίλησε με τον σύμβουλο του Ερντογάν, τον Ιμπραχίμ Καλίν, για θέματα όπως είναι το Αφγανιστάν, το Μεσανατολικό, ο νότιος Καύκασος και η ανατολική Μεσόγειος, ενώ συζήτησαν και την αμυντική σχέση των δύο χωρών τους, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Συμφώνησαν επίσης ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο διάλογος για την επίλυση των διαφορών και «τη διατήρηση εποικοδομητικών διμερών δεσμών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η διήμερη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα σήμερα φέρνει και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής από το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

Συγκεκριμένα, οι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου θα πραγματοποιηθούν απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης, 28 Οκτωβρίου 2021, και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής, 29 Οκτωβρίου 2021, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Σλοβενίας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέπτεται τις χώρες οι οποίες συνδέθηκαν άμεσα με την 16ετη θητεία της στην Καγκελαρία. Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Οκτωβρίου επισκέφθηκε την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ χαρακτήρισε την επίσκεψη ως «Σημαντικό δείγμα της στενής -και σε πνεύμα εμπιστοσύνης- συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Τόνισε ότι υπάρχουν πολλά θέματα κοινών συμφερόντων, όπως η αντιμετώπιση των προκλήσεων σχετικά με το Κλίμα, η Υγεία και η Μετανάστευση, στα οποία η Γερμανία και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Η κ. Μέρκελ θα έχει την Πέμπτη (28/10) το βράδυ δείπνο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή (29/10) στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 12:30.

Κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής και η οικονομική συνεργασία, πρόσθεσε η κυρία Ντέμερ. Η καγκελάριος, την Παρασκευή, θα γίνει δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ θα συναντήσει και νέους εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
«Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της Καγκελαρίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. ANGELA MERKEL στη χώρα μας, απογευματινές-βραδινές ώρες της Πέμπτης 28.10.2021 και πρωινές-μεσημβρινές ώρες της Παρασκευής 29.10.2021 θα πραγματοποιηθούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικούς άξονες της Αττικής, με διακοπές και εκτροπές της κυκλοφορίας των οχημάτων. Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων», αναφέρει η σχετική ενημέρωση από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας.

IEFIMERIDA.GR

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ