Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  9:26: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021

Αγαπητά μέλη της Νέας Δημοκρατίας,

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου για αρχή να συστηθώ για όσους δεν με γνωρίζετε, ονομάζομαι Σαράκης Κωνσταντίνος και έλκω την καταγωγή μου από το Αγρίνιο όπου και δραστηριοποιούμε επαγγελματικά στο χώρο της εστίασης και διαμένω επίσης.

Ήμουν πάντα παρών στην πρώτη γραμμή, υπερασπιζόμενος τις αρχές και τα ιδανικά της μεγάλης και φιλελεύθερης παράταξης μας, ξεκινώντας από την  ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, εν συνεχεία στην ΟΝ.ΝΕΔ. και καταλήγοντας στην Νέα Δημοκρατία.

Από τον συνεχή αυτό αγώνα μου, άλλες φορές ως οργανωμένο μέλος της παράταξής μας και άλλοτε ως απλός στρατιώτης αυτής κύριο μέλημα μου είναι να μάχομαι ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς  και να μεταλαμπαδεύουμε τις ιδέες και τα ιδανικά μας στην νέα γενιά.

Έτσι και σήμερα κατόπιν ώριμης σκέψεις, με πνεύμα ενωτικό και με διάθεση συνεργασίας, αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα για την προεδρία της ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας Αιτωλοακαρνανίας, στις εσωκομματικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.

Η υποψηφιότητα μου δεν έχει ως αυτοσκοπό μια υψηλή κομματική θέση, ούτε καθοδηγείται από προσωπικές φιλοδοξίες.

Σκοπός της υποψηφιότητας μου είναι μία ενωμένη, δραστήρια και ενεργή ΔΕΕΠ. Ένα ζωντανό κύτταρο παραγωγής πολιτικής, που σε συνεργασία πάντα με της κατά τόπους ΔΗΜ.ΤΟ να έχει ξεκάθαρη θέση και άποψη για τα τοπικά προβλήματα καθώς την επίλυσή τους.

Καλώ λοιπόν όλους τους φίλους και τα μέλη αυτής της μεγάλης παράταξης να με εμπιστευτούν και να με τιμήσουν με την ψήφο τους.

Καλώ όλα τα μέλη και τους φίλους  της Νέας Δημοκρατίας να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές, διότι με την ψήφο μας δυναμώνουμε το κόμμα μας, την πατρίδα μας και τον πρωθυπουργό μας Κυριακό Μητσοτάκη.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς

Σαράκης Κωνσταντίνος

Υποψήφιος για την Προεδρία ΔΕΕΠ Νέας Δημοκρατίας

Νομού Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα»

Τρία χρόνια μετά την τραγωδία στο Μάτι και το Νέο Βουτζά, που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, «παραπέμπεται» να δικαστεί για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, η επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ για την ηγεσία της Πυροσβεστικής, αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, ο πρώην γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης και ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης

Υπενθυμίζεται τότε είχε αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Κ. Τσουβάλας, ο οποιος τώρα έχει αναλάβει γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Ο εισαγγελέας, Γιώργος Πολυκράτης, προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη οι 27 εκ των 28 κατηγορουμένων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το Νέο Βουτζά.

Ο εισαγγελέας στην πολυσέλιδη πρόταση του, η οποία αριθμεί 680 σελίδες αναλύει τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και προτείνει την παραπομπή σε δίκη των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και των σωματικών βλαβών εξ αμελείας, κατά συρροή, από υπόχρεο, δια παραλείψεως και του εμπρησμού εξ αμελείας το οποίο αποδίδεται στον 70χρονο ο οποίος ευθύνεται για την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης.

Στη μακρά λίστα των κατηγορουμένων των οποίων ζητείται η παραπομπή τους σε δίκη περιλαμβάνονται τα ονόματα της πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, του πρώην δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, του σημερινού αρχηγού της πυροσβεστικής Στέφανου Κολοκούρη, στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο εισαγγελέας ζητά την απαλλαγή μόνο ενός κατηγορούμενου, συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Ο εισαγγελέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι παραλείψεις των κατηγορουμένων που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό 102 συνανθρώπων μας και τον σοβαρό τραυματισμό τουλάχιστον 32 ακόμα, προέκυψαν από αμέλεια και όχι από ενδεχόμενο δόλο.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισαγγελική πρόταση «συνδυαζόμενες συγκλίνουσες αμελείς συμπεριφορές, οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση κατά τη διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και το Νέο Βουτζά έγιναν μία σειρά από τραγικά λάθη και παραλείψεις.

Μεταξύ άλλων, δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα ενώ δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων.

Ειδικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στην πρόταση του ότι:

  • δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εκκένωση
  • η κινητοποίηση για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής
  • δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στην Κινέττα
  • δεν υπήρξε και ορθή επιχειρησιακή διαχείριση των εναέριων μέσων
  • υπήρξε άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου
  • καθυστέρησε η διάγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης
  • δόθηκε εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα στην αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση
  • υπήρξε ανετοιμότητα
  • δε χρησιμοποιήθηκαν άμεσα τα διαθέσιμα μέσα
  • υπήρξαν βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα

Σύμφωνα με τον κ. Πολυκράτη οι καταστροφικές συνέπειες της φονικοτότερης πυρκαγιάς των τελευταίων ετών «ανάγονται στη σύγχυση, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού και στην αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης)».

Η υπόθεση θεωρείται από τις εισαγγελικές αρχές, ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να δικαιωθούν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παραμένει εκκρεμής μία δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Την τελική απόφαση για το ποιοι κατηγορούμενοι και για ποιες κατηγορίες θα καθίσουν στο εδώλιο, θα λάβει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας με βούλευμα του, το οποίο θα εκδοθεί το προσεχές διάστημα.

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ροζ αριστερά και νεοφιλελεύθερη δεξιά υπηρετούν το σχέδιο για έναν παγκόσμιο νεοκομμουνισμό

Όσο εμείς ασχολούμαστε με τον εντέχνως καλλιεργούμενο διχασμό σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η κυβέρνηση προχωρά κάτι καλές δουλίτσες που ήταν προαπαιτούμενα ( αλήθεια δεν σας έχει λείψει αυτή η ορολογία;) από την εποχή του πρώτου κιόλας μνημονίου.

Το περιουσιολόγιο ήταν κάτι που το είχαμε ξεχάσει. Πρόκειται για νόμο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  το 2018. Τότε κάποιες πένες που ανήκουν στο σημερινό κυβερνητικό στρατόπεδο χτυπιούνταν κάνοντας λόγο για σοβιετικούς νόμους. Σήμερα όμως δεν μιλάνε. Η αλήθεια είναι ότι τον νεοκομμουνισμό που προωθεί η παγκόσμια ελίτ τον εφαρμόζουν από κοινού όλα τα συστημικά κόμματα, είτε αριστερά είτε ψευτοδεξιά.

Έτσι από αρχές Ιανουαρίου 2022 ότι δεν δηλώσεις θα κατάσχεται αν στο βρουν. Ακόμα και το σταυρουδάκι που έχεις κληρονομήσει από την γιαγιά σου. Θα πληρώνεις πρόστιμο ισόποσο με την αξία του μη δηλωθέντος αντικειμένου και αν δεν έχεις να πληρώσεις θα στο παίρνουν. Το κράτος θα μπορεί να βάλει χέρι στα πάντα, σε ότι έχεις.  Ακόμα και μετρητά κρυμμένα στο στρώμα. Παραθέτουμε μια λίστα με όσα πρέπει να δηλωθούν:

*Χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στις κατοικίες των φορολογουμένων

*Μετρητά σε θυρίδες

*Κοσμήματα

*Πίνακες

*Καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες

*Καταθέσεις του εξωτερικού

*Πλάκες χρυσού

*Μετοχές

*Ομόλογα

*Έντοκα γραμμάτια

*Συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις

*Εταιρικά μερίδια

*Μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων

*Ακίνητα

*Αυτοκίνητα, σκάφη, αεροπλάνα, ελικόπτερα

Φυσικά  όλα αυτά  πρόκειται να γίνουν για την «πάταξη της φοροδιαφυγής».  Ασφαλώς έτσι θα πουν. Και στην ΕΣΣΔ όταν τους έπαιρναν τα ζώα και το στάρι, «πολεμάμε του πλούσιους» τους έλεγαν. Μην «μασάτε» με την αναφορά σε μετοχές, ομόλογα, σκάφη και ελικόπτερα. Αυτά τα γνωρίζουν έτσι κι αλλιώς. Και αν κάποιος έχει τόσα λεφτά τότε να είστε σίγουροι, έχει τον τρόπο να τα προστατεύσει από τους κρατικούς κομισάριους. 

'Όχι,  ο στόχος είναι οι πολίτες που έχουν ακόμα κάτι μικρό στην κατοχής τους. Οι παγκοσμιοποιητές που προωθούν το Great Reset, του Κλάους Σβάμπ, τον οποίο  έχει άλλωστε και ο πρωθυπουργός μας σε μεγάλη εκτίμηση, ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς ατομική ιδιοκτησία.

Το «τυράκι» είναι η δικαιότερη διανομή. Άλλωστε, πάντοτε θα υπάρχει ένα «τυράκι». Όπως και στον κλασικό κομμουνισμό έτσι και στην σύγχρονη  εκδοχή του που προωθεί η Νέα Τάξη, οι παγκοσμιοποιητές θα ισομοιράζουν την φτώχεια, ενώ η ελίτ, θα κατέχει τα πάντα, όπως ακριβώς η νομενκλατούρα του κόμματος.

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

«Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από το χαλάζι στην Αιτωλοακαρνανία», ζητά με δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, Γιώργος Βαρεμένος.

Αναφέρει:

«Δεν έφθανε η ακαρπία, που είναι η αιτία της πτώσης της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς στο 50% της περσινής, πράγμα που σημαίνει ότι, για ορισμένους παραγωγούς η μείωση φθάνει ακόμη και στο 100%. Ήρθε και η χαλαζόπτωση σε περιοχές όπως η Σταμνά, το Αγγελόκαστρο και άλλες, για να οξύνει ένα ήδη μεγάλο πρόβλημα που αφορά στο εμβληματικό αυτό προϊόν, απ’ το οποίο εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά η Αιτωλοακαρνανία. Ο επόπτης του ΕΛΓΑ πρέπει το συντομότερο δυνατόν να ανακηρύξει τις περιοχές αυτές ως πληγείσες, ώστε να ακολουθήσει η καταγραφή των ζημιών και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για την αποζημίωση των παραγωγών. Μετά την περιπέτεια των τελευταίων δύο χρόνων σε ό,τι αφορά κυρίως της ελιάς Καλαμών, η άμεση παρέμβαση του ΕΛΓΑ είναι όρος επιβίωσης των ελαιοπαραγωγών, εφ’ όσον η ήδη πληγείσα παραγωγή δέχεται ένα ακόμη πλήγμα».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προς ένταξη στο ταμείο ανάκαμψης θα τεθεί το έργο διαχείρισης των λυμάτων του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας.

Πρόκειται για ένα έργο συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων του οικισμού Μοναστηρακίου καθώς και επέκτασης της εγκατάστασης- επεξεργασίας λυμάτων της Βόνιτσας. Έργο που θα συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αλλά και στην εν γένει οικιστική ανάπτυξη.

Σχετική ανακοίνωση εκδόθηκε από το γραφείο του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνου Καραγκούνη που κάνει λόγο για εξέλιξη που επετεύχθη  έπειτα από εκτεταμένες συζητήσεις και ενέργειες δικές και του Δημάρχου Ακτίου-Βόνιτσας, κ. Γεώργιου Αποστολάκη με τις αρμόδιες αρχές.

agrinionews.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πριν τρία χρόνια όλα, όλες, όλοι παγώσαμε από τις εικόνες της άγριας, αναίτιας δολοφονίας του/της Ζακ/Zackie Oh στην οδό Γλάδστωνος στην Αθήνα. Μιας δολοφονίας που έγινε από «καταστηματάρχες» που «προστάτευαν την περιουσία τους» στο κέντρο της Αθήνας. Με τη συμβολή ανθρώπων που πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο, υποτίθεται, για να μας προστατεύουν. Και μπροστά στα αδιάφορα μάτια ενός πλήθους κόσμου, που δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει.

Ακολούθησε μια καθημερινή επανάληψη της δολοφονίας του/της από τα ΜΜΕ, που προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του/της και να ποτίσουν με ομοφοβικό και ρατσιστικό μίσος το κοινό τους.

Τρία χρόνια πέρασαν και οι δολοφόνοι του/της μέχρι σήμερα κυκλοφορούν ελεύθεροι, ανενόχλητοι και συνεχίζουν να σκορπούν ομοφοβικό δηλητήριο ατιμώρητοι, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν είναι ούτε καν κατηγορούμενοι.

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του/της Ζακ/Zackie Oh και ο εμπαιγμός από την πλευρά του δικαστικού συστήματος συνεχίζεται. Μετά από προσφυγή της οικογένειας, η Εισαγγελέας Εφετών διατάζει την παραπομπή όλων όσων είχαν εμπλοκή και περαιτέρω ανάκριση. Όμως ο ίδιος ανακριτής, που είχε κρίνει ότι οι υπόλοιποι αστυνομικοί και ο υπάλληλος του ΕΚΑΒ δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη, αναλαμβάνει ξανά την ανάκριση.

Η οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh δεν καλείται στην ανακριτική διαδικασία και δεν μπορεί να ζητήσει εξαίρεση του συγκεκριμένου ανακριτή.

Τρία χρόνια τώρα η μνήμη του του/της Ζακ/Zackie Oh μας στοιχειώνει και μας επιβάλλει να είμαστε στους δρόμους, μέχρι να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

ΟΛΑ, ΟΛΕΣ, ΟΛΟΙ Έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών, Δέγλερη 4, την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στις 09:00 να απαιτήσουμε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ/ΤΗΝ ΖΑΚ/ZACKIE ΟH!

Ο δικαστικός αγώνας βρίσκεται στην αρχή του και υπάρχει ανάγκη για οικονομική στήριξη. Υπενθυμίζουμε ότι η διαδικασία οικονομικής ενίσχυσης μέσω fundraising που συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh, είναι ακόμη εν ισχύ. Οποιοδήποτε ποσό είναι ευπρόσδεκτο. 

Εμείς η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του Σύριζα –Π.Σ. δεσμευόμαστε ότι θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και αυτή η δίκη να έχει ως κατάληξη την δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh. Για όσα, όσες, όσους θέλουν να στηρίξουν οικονομικά την οικογένεια, μπορούν να καταθέσουν χρήματα στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gogetfunding.com/justice-for-zak/

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης χρημάτων, δημιουργήθηκε με την εθελοντική συνδρομή καλλιτεχνών ένα προωθητικό βίντεο: https://www.facebook.com/loatkiplus/videos/202429825333519/

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς Γεράσιμο Μιχελή και Μαρία Παπαφωτίου για τη συμμετοχή τους στο βίντεο, όπως και τον Κωνσταντίνο Χατζή για το δημιουργικό της αφίσας.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο σεισμός 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 στα νότια-νοτιοανατολικά της Κρήτης, προκαλώντας αναστάτωση για άλλη μια φορά στους κατοίκους του νησιού.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο Ηράκλειο, καθώς είχε ένταση και διάρκεια, με συνέπεια να σκορπίσει πανικό και ανησυχία στους κατοίκους, που βγήκαν σε δρόμους, πάρκα και πλατείες. Παράλληλα, διευθυντές των σχολείων, ζήτησαν από τους μαθητές να βγουν από τις αίθουσες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι. Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

Εκδόθηκε και προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι. «Έχουμε εκδώσει ανακοίνωση για τσουνάμι αλλά όχι κάτι ανησυχητικό. Μιλάμε για 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Το φαινόμενο έχει αφιχθεί και μπορεί να μην είναι ορατό σε κάποιες περιοχές. Ο σεισμός ήταν μικρός για να δημιουργήσει μεγάλο τσουνάμι. Εκτός από την Κρήτη, έχουν ταρακουνηθεί και όλο το νότιο Αιγαίο» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσιο χώρο στα 23 χιλιόμετρα ανατολικά της Ζάκρου, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα.


Δείτε πως κατέγραψε σεισμογράφος την δόνηση 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Με βάση τις μετρήσεις του Ευρωμεσογειακού, η δόνηση ήταν 6,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο στα 51 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σητείας και με εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Ακολούθησε στις 12:36 κι άλλος σεισμός 4,1 Ρίχτερ στα 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου, με εστιακό βάθος στα 20,7 χιλιόμετρα.

Στο μεταξύ, κατέρρευσε υπό την πίεση των Ρίχτερ το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηροκαμπο Σητείας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, το μικρό εκκλησάκι δεν άντεξε τον ισχυρό σεισμό.

Ιδιαίτερα αισθητή σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, αλλά και στη Σαντορίνη έγινε η σεισμική δόνηση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Χουλιάρας: Τα επόμενα 24ωρα θα ξέρουμε αν είναι ο κύριος σεισμός

«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ 23 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της πόλης της Ζάκρου. Είναι υποθαλάσσιος σεισμός, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του επονομαζόμενου ελληνικού τόξου εκεί όπου είναι η ζώνη καταβύθισης της αφρικανικής πλάκας. Και πέρυσι είχαμε έναν σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ στην περιοχή. Εξετάζουμε το φαινόμενο ενδεχομένως πρόκειται για τον κύριο σεισμό αλλά αυτό θα το ξέρουμε τα επόμενα 24ωρα» λέει ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Πηγή: protothema.gr
Φωτογραφίες – Βίντεο: Cretalive – Ekriti

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Του: Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Πρός: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Ακαρπία εσπεριδοειδών και χονδροελιάς σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής του Αγρινίου αλλά και με παραγωγούς - συνεταιριστές εσπεριδοειδών, η κατάσταση της φετινής σοδιάς για τα προηγούμενα αγροτικά προιόντα δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτείται παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς οι απώλειες είναι της τάξης του 90%. Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή κυρίως βρώσιμης ελιάς (καλαμών και χονδροελιάς), λόγω ακαρπίας, σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Οι απώλειες στο εισόδημα αναμένονται δραματικές, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον τρέχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να τις δηλώσουν αναλόγως οι αγροτοπαραγωγοί.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Προτίθεσθε να μεριμνήσετε καταλλήλως, ώστε, το συντομότερο δυνατό, να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ανωτέρω ζημιών και οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας, που έχουν ληφθεί αναλόγως σε άλλες περιοχές της χώρας;
  2. Προτίθεσθε να ενισχύσετε με κάθε διαθέσιμο θεμιτό τρόπο τους ως άνω ελαιοπαραγωγούς και παραγωγούς εσπεριδοειδών, που πλήττονται από την ακαρπία;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ζημιές από ακαρπία σε ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 8726/6-9-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Απ. Αβδελάς, για τα θέματα της αρμοδιότητάς μας, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος της Πολιτείας είναι η αποζημίωση των πληγέντων αγροτών μας χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και τις πηγές χρηματοδότησης τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, λαμβάνουμε μέτρα για αποζημίωση των καλυπτόμενων ασφαλιστικά ζημιών μέσω του ΕΛ.Γ.Α.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 19/09/2021


Των:    Αποστόλου Αβδελά, Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ:    «Επαναλειτουργία και αδειοδότηση των Ιαματικών Λουτρών της Αλευράδας της Αιτωλοακαρνανίας»


Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους του Δήμου Αμφιλοχίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, οι Ιαματικές πηγές της Αλευράδας, που λειτουργούν ανελλιπώς, εδώ και πολλά χρόνια και θεωρούνται ως μία από τις καλύτερες θερμομεταλλικές πηγές της χώρας, έκλεισαν, πρόσφατα, με ανυπολόγιστες ζημιές για την τοπική οικονομία της περιοχής. Συγκεκριμένα, στις 3/9/2021, η Δημοτική Αρχή έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες τα Ιαματικά Λουτρά της Αλευράδας, αφού, εδώ και δύο χρόνια, κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με την συγκεκριμένη Δημοτική Επιχείρηση, μια επιχείρηση πολύ σημαντική για τον Δήμο Αμφιλοχίας και για την Δημοτική Ενότητα Ινάχου. Αξίζει να επισημανθεί ότι, στις 3 Μαΐου 2019, με το ΦΕΚ «1490/Β/2019», του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ο φυσικός πόρος “πηγή Κρεμαστών” αναγνωρίστηκε ως ιαματικός, καταχωρήθηκε, δηλαδή, στην λίστα των αναγνωρισμένων Φυσικών Πόρων για Λουτροθεραπεία και Εισπνοοθεραπεία. Η ανωτέρω ενέργεια της Δημοτικής Αρχής αποτελεί μία ακόμη υποβάθμιση για την περιοχή, αφού, μετά το ΦΕΚ αναγνώρισης, θα έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αδειοδότηση των Λουτρών, όπως είναι η εκπόνηση μιας σχετικής περιβαλλοντικής μελέτης, ώστε τα εν λόγω Λουτρά να μπορέσουν να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Προτίθεσθε να εξετάσετε τις συνθήκες κλεισίματος των Ιαματικών Λουτρών της Αλευράδας της Αιτωλοακαρνανίας και να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να μπουν σε τροχιά υλοποίησης η διαδικασία αδειοδότησης και επαναλειτουργίας των ως άνω Λουτρών, στα πλαίσια της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου της χώρας;
  2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν ως προορισμός ιαματικού τουρισμού τα ανωτέρω ιαματικά λουτρά, από την στιγμή, μάλιστα, που ο ιαματικός τουρισμός κερδίζει συνεχώς έδαφος σε όλη τη χώρα;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Απόστολος Αβδελάς

Κωνσταντίνος Χήτας


ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θέμα: «Απάντηση σε Ερώτηση Βουλευτών».

Σχετ.:  Η με Α.Π. 9134/20.09.2021 Ερώτηση.

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι κ.κ. Βουλευτές της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς και Κωνσταντίνος Χήτας και σε ό,τι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Τουρισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εθνική στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να προσωποποιήσει/εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Η διαφοροποίηση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων κάθε προορισμού, αποτελούν κύριο στόχο της στρατηγικής του Υπουργείου Τουρισμού.

Επιπλέον, σκοπός είναι η δημιουργία ενός ολιστικού πλάνου μάρκετινγκ όπου κάθε Περιφέρεια αναδεικνύει τα μοναδικά της χαρακτηριστικά και αλληλοσυμπληρώνεται με τις υπόλοιπες, ιδίως τις γειτονικές της, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα του τουριστικού προϊόντος, τόσο σε επίπεδο προορισμών όσο και χρονικά, με την άμβλυνση της εποχικότητας.

Υπό αυτό το πρίσμα, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει στις προτεραιότητές του, την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης των ιαματικών πόρων, του ν. 3498/2006 (Α' 230), έχοντας ήδη αναγνωρίσει έως σήμερα εβδομήντα εννέα (79) φυσικούς πόρους ως ιαματικούς.

Τα ανωτέρω αποτυπώνονται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0.», όπου επιδιώκεται η ανάπτυξη και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις -μεταξύ άλλων- και στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, μέσω της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις ήδη εγκεκριμένες προτάσεις της χώρας μας προς το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, περιλαμβάνονται δράσεις (συνολικού προϋπολογισμού 23 εκ. €) για την αναβάθμιση των υποδομών των ιαματικών πηγών και την εκπόνηση σχετικών μελετών, αλλά και για την προβολή των ελληνικών τουριστικών προορισμών συνολικά, περιλαμβανομένων και αυτών του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας. Ακόμη, έχουν κατατεθεί οι Εισηγητικές Προτάσεις Ομάδας Εργασίας Ιατρικού Τουρισμού, τα πορίσματα των οποίων ήδη λαμβάνονται υπ' όψιν για την διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και για τον τουρισμό υγείας.

Περαιτέρω, ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Τουρισμού περιλαμβάνει την εισαγωγή νομοθετικών διατάξεων για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων της χώρας και την ανάπτυξη του κλάδου με οφέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αλλά και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος συνολικά. Για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τη συγκεκριμένη ειδική μορφή τουρισμού. Σημειωτέον ότι έχει ήδη προηγηθεί η δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο αποσκοπεί στην βέλτιστη ανάπτυξη των πολυάριθμων τουριστικών δυνατοτήτων της χώρας σε αυτόν τον τομέα.

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, οι μέχρι σήμερα αναγνωρισμένοι ιαματικοί πόροι είναι οι εξής:

Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς Δήμου Θέρμου (νερό)

«Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηγή Κόκκινο Στεφάνι Μυρτιάς» Δήμου Θέρμου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1347/Β/19.04.2018)

Πηγή Κρεμαστών Δήμου Αμφιλοχίας (νερό)

«Αναγνώριση του Φυσικού Πόρου «Πηγή Κρεμαστών» Δήμου Αμφιλοχίας, ως Ιαματικού» (ΦΕΚ 1490/Β/03.05.2019)

Πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου

«Αναγνώριση του φυσικού πόρου «πηγή Μουρστιάνου ή Σώκου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1861/Β/24.06.2016)

Πηγή Μπανιώτη-Χέλωβα

Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου (νερό)

«Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Μπανιώτη - Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου» ως ιαματικού» (ΦΕΚ 1114/Β/19.04.2016)

Πηγή Αγίου Βάρβαρου Τρύφου Αιτ/νιας

Αναγνώριση του φυσικού πόρου «“ΆΓΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΟΣ" Τρύφου

Αιτωλοακαρνανίας» (ΦΕΚ 2635/Β/18.06.2021)

Πηλός Αγίας Τριάδας

Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου (Κλείσοβα)

«Αναγνώριση του φυσικού πόρου «Πηλός Αγίας Τριάδας» Δήμου Ι.Π.

Μεσολογγίου, ως ιαματικού» (ΦΕΚ 2459/Β'/19.07.2017)

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αναγνώρισης ενός φυσικού πόρου ως ιαματικού εκκινεί μετά από σχετική αίτηση του φορέα διαχείρισης και εκμετάλλευσης του πόρου ή από τον ΟΤΑ στα χωρικά όρια του οποίου βρίσκεται ο πόρος. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης του φυσικού πόρου ως ιαματικού, έπεται, κατόπιν σχετικής αίτησης του φορέα διαχείρισης, η διαδικασία αδειοδότησης της επιχείρησης από την αρμόδια Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (Ε.Υ.Π.Α.Τ.Ε.), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υπ' αριθμ. 2704/13.02.2018 κ.υ.α. «Καθορισμός τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών ανέγερσης, μετατροπής και επέκτασης Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού - Θερμαλισμού και διαδικασία χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.)». (B' 603)

Εν προκειμένω και όσον αφορά στα Ιαματικά Λουτρά Αλευράδας της Δημοτικής Ενότητας Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, θέτουμε υπόψη σας ότι δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό αίτημα αδειοδότησης στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδιά του Υπηρεσία είναι στη διάθεση του σχετικού φορέα διαχείρισης, για την έναρξη, κατόπιν του απαιτούμενου αιτήματός του, των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενοχλημένος ακόμα και με τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη ναυμαχία της Ναυπάκτου την Κυριακή εμφανίζεται ο τουρκικός Τύπος! 

«450 χρόνια μετά oι Έλληνες έχουν την ίδια νοοτροπία» σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet παρουσιάζοντας δηλώσεις του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο κ. Συρίγος τόνισε ότι την Ελλάδα «ωφέλησαν τότε οι συμμαχίες, και τώρα έχει συνάψει συμμαχίες με τη Γάλλια, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρεμφερείς δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις εκδηλώσεις φαίνεται να ξύπνησαν δυσάρεστες μνήμες από το παρελθόν στους Τούρκους.

Όπως σημειώνει ο Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι έχουν απωθήσει από τη μνήμη τους, και το εκπαιδευτικό σύστημα, δυσάρεστα γεγονότα όπως η ναυμαχία της Ναυπάκτου.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη ελληνοαμερικανική συμφωνία, η εφημερίδα Cumhuriyet κάνει λόγο στο εξώφυλλό της για «ανοιχτή πρόσκληση στις ΗΠΑ από την Ελλάδα». Γίνεται μεγάλη αναφορά στο ζήτημα της Αλεξανδρούπολης, καθώς ενοχλεί η επικείμενη αμερικανική παρουσία κοντά στα τουρκικά σύνορα στον απόηχο και της ελληνογαλλικής συμμαχίας.

Πηγή: skai.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ