Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:48: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Η πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, σαν σήμερα πριν 40 χρόνια, αποτελεί το έναυσμα για τη δήλωση του Ιωάννη Αναγνωστόπουλου, οποίος τονίζει την ανάγκη από τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ να προκύψει ενότητα. 

Η γραπτή δήλωση

“Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την πρώτη επικράτηση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Του παλλαϊκού αυτού κινήματος που με την παρουσία του μεταμόρφωσε την σύγχρονη εικόνα και πορεία της χώρας.

Ένας ζωντανός οργανισμός, που δεν διστάζει να αλλάξει, να μετασχηματιστεί, να αναλάβει τις ευθύνες του, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες κοινωνικές επιταγές. Αυτή την χρονιά-επέτειο, οι εσωτερικές μας διεργασίες οφείλουν να αποτυπώσουν μια ακόμη νέα προσαρμογή του κόμματος στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, να αποτελέσει το έναυσμα για ενότητα, όραμα και κυβερνητική στόχευση, και όχι την εσωστρέφεια, τον ωχαδελφισμό και τις προσωπικές ατζέντες.

Ευχές για μια καθαρή διαδικασία, από την οποία θα βγούμε συντεταγμένοι και όχι διαμελισμένοι, με μόνο γνώμονα τις δημοκρατικές νίκες του μέλλοντος”.

Ιωάννης Αναγνωστόπουλος

Γενικός Ιατρός – Διευθυντής ΚΥ Αιτωλικού

π. Δήμαρχος ΙΠ Μεσολογγίου

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 84 ετών ο πρώτος αφροαμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ από επιπλοκές της covid-19.

Ο στρατηγός Πάουελ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μπους από το 2001 έως το 2005. Είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη και είχε κομβικό ρόλο στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Γουόλτερ Ριντ στο Μέρυλαντ και ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Τον θάνατό του ανακοίνωσε η οικογένειά του, σημειώνοντας ότι έχασαν έναν σπουδαίο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό. Όπως έγραψαν οι δικοί του άνθρωποι μέσω Facebook, ο Κόλιν Πάουελ ήταν πλήρως εμβολιασμένος κατά της νόσου Covid.

Η οικογένειά του ευχαρίστησε το προσωπικό του Ιατρικού Κέντρου «Walter Reed National Medical Center», όπου νοσηλευόταν ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. «Χάσαμε έναν ξεχωριστό και αγαπημένο σύζυγο, πατέρα, παππού και έναν σπουδαίο Αμερικανό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Kόλιν Πάουελ ήταν επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν. Άφησε το λιθαράκι του στην αμερικανική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια του 20ου αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τα πιο σημαντικά «στιγμιότυπα» της… μονομαχίας Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή – Τι είπε ο πρωθυπουργός για το φάρμακο Πολάκη που είναι «αγελάδες και μοσχάρια» – Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς»

Σκληρή αντιπαράθεση για τα θέματα της πανδημίας στην χώρα μας είχαν σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας με εκατέρωθεν κατηγορίες για ψεύδη.

Η συζήτηση στην Βουλή, λόγω της εξ αναβολής απάντησης στην ώρα του πρωθυπουργού σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί ευθέως τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως «κρύβεται».

Τα «μαθηματικά» της πανδημίας

«Κρύβεστε για να κρύψετε την παταγώδη αποτυχία σας» είπε χαρακτηριστικά και στην συνέχεια παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι τελευταία στην εμβολιαστική κάλυψη. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προσπάθησε να περάσει μήνυμα στους πολίτες συνδέοντας τον εμβολιασμό με ανταλλάγματα. «Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην απάντησή του σήκωσε το γάντι κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν παρουσιάζει τα πραγματικά δεδομένα. «Δεν ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η παραπληροφόρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας. Παραθέτω τα πραγματικά δεδομένα που δεν αφορούν την φωτογραφία της στιγμής αλλά την συνολική μας αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Επιλέγετε να παρουσιάζετε τα όντως άσχημα δεδομένα της χώρας μας στους θανάτους τον τελευταίο μήνα». Τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν, είπε ο κ. Μητσοτάκης πως η Ελλάδα έχει 1.480 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ καλύτερη επίδοση (μίλησε για μακάβρια δεδομένα), από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την υπερβάλλουσα θνητότητα

Ένα θέμα που απασχόλησε τους πολιτικούς αρχηγούς στις τοποθετήσεις τους ήταν επίσης και η λεγόμενη υπερβάλλουσα θνητότητα. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχουμε τρομακτική αύξηση της πλεονάζουσας θνησιμότητας και κατέστησε σαφές ότι επιβάλλεται η υιοθέτηση μίας νέας υγειονομικής στρατηγικής.

Από πλευράς του ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά η χώρα δεν παρουσιάζει καμία υπερβάλλουσα θνητότητα λόγω covid και είναι «απολύτως εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Όσοι νοσούν βαριά, δυστυχώς διασωληνώνονται, πολλοί από αυτούς καταλήγουν, είναι σχεδόν στο σύνολό τους ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως η μόνη απάντηση απέναντι στη μάστιγα του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο.

Το συγκεκριμένο θέμα όμως δεν «έμεινε» μόνο στις πρωτολογίες, αφού οι δύο πολιτικοί το έθεσαν και στις δευτερολογίες τους. Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα τον εγκάλεσε λέγοντας πως χρησιμοποιεί τα στοιχεία του ληξιαρχείου. «Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά να χρησιμοποιείτε τα στοιχεία από το ληξιαρχείο. Είναι σαν να σας κατηγορώ πως από το 2016 στο 2017 που αυξήθηκαν κατά 6.000 οι θάνατοι, φταίτε εσείς», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα εκείνη την στιγμή υπήρξε παρέμβαση από τα έδρανα της Βουλής με τον τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθό να απαντά στον κ. Μητσοτάκη πως υπάρχουν ερευνητικά δεδομένα. «Πού είναι; Πού είναι; Αυτά είναι; Τα στοιχεία του ληξιαρχείου; Είστε σοβαροί;», απάντησε ο πρωθυπουργός.

Το ποσοστό των εμβολιασμένων στις ΜΕΘ

Μητσοτάκης και Τσίπρας συγκρούστηκαν επίσης και για το πόσοι εμβολιασμένοι πολίτες βρίσκονται στις ΜΕΘ. Ο κ. Τσίπρας είπε στην τοποθέτησή του πως υπάρχει ένα 12% των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, με τον πρωθυπουργό να κάνει αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα ανταπαντώντας πως το 88% όσων είναι στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Η αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη έφερε τοποθέτηση και του κ. Τσίπρα στην δευτερολογία του στην οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να αντιστρέψει το επιχείρημα μιλώντας για το 88% και όχι το 12%. Κάτι, ωστόσο που έφερε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως χρησιμοποιεί το κατ εξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. «Αυτό το 12% που καταλήγει στις ΜΕΘ το χρησιμοποιούν οι αντιεμβολιαστές και ήρθατε εδώ να το χρησιμοποιήσετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Η πιθανότητα να ασθενήσει κάποιος εμβολιασμένος με κορωνοϊό είναι ίδια με την εποχική γρίπη, είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Θα σας παρακαλέσω να μην το χρησιμοποιήσετε αυτό το επιχείρημα εκτός εάν θέλετε να απευθυνθείτε στο κοινό των αντιεμβολιαστών στο οποίο είστε πρώτοι με διαφορά από τον δεύτερο όπως δείχνουν οι μετρήσεις», είπε ο πρωθυπουργός.

Για την χρηματοδότηση στα ΜΜΕ

Ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του συνέδεσε την «αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας», όπως είπε, με την καμπάνια στα κανάλια και την χρηματοδότησή τους. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και όρους σκοπιμότητας. Και όταν είδατε πως η πανδημία δεν τελειώνει με φιέστες αλλά με δουλειά σε βάθος, απλά παραιτηθήκατε, πετάξατε λευκή πετσέτα. Αφού μπουκώσατε τα ΜΜΕ με κρατικό χρήμα, κανείς δεν θα μιλά για την αποτυχία μας. Θα την βιώνουν οι πολίτες αλλά δεν θα την βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από πλευράς του απάντησε στην τοποθέτησή του πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί, όλα τα κανάλια, σε όλα τα δελτία ειδήσεων δείχνουν τους αριθμούς της πανδημία και τα κρούσματα. «Και καλά κάνουν», είπε. «Πότε είδατε δελτίο ειδήσεων για τελευταία φορά, κ. Τσίπρα; Εγώ δεν θυμάμαι -δεν τα παρακολουθώ συχνά- δεν υπάρχει μέρα όπου τα νούμερα των θανάτων να μην εμφανίζονται στα δελτία ειδήσεων, ούτε μία μέρα. Κάθε μέρα και -καλά κάνουν τα δελτία, γιατί αυτό προφανώς επιτάσσει η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση- αναφέρονται στον αριθμό των θανάτων, στα κρούσματα και στα ποσοστά των συμπολιτών μας οι οποίοι είναι διασωληνωμένοι. Κατά συνέπεια, από πού προκύπτει ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει εξαγοράσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μπορέσει να πετύχει τη σιωπή τους σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνεχίζοντας επί του θέματος ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε αυτοφωράκια τον Στέλιο Πέτσα αναφερόμενος στην λίστα για την καμπάνια εμβολιασμού λέγοντας πως στην ουσία ήταν «λίστα Πέτσα». «Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν στα κανάλια και να λένε ψευδείς ειδήσεις και ανοησίες», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε σημειώνοντας «γιατί δώσατε και με ποια κριτήρια δώσατε 20.000 στο Βεργίνα TV. Παρουσιαστής ισχυρίζεται ότι Σορος και Γκειτς είναι πίσω από κορωνοϊό. Γιατί χρηματοδοτήσατε δεκάδες κανάλια στην περιφέρεια που προωθούν εκπομπές με νομικές συμβουλές για να αποφύγουν εμβολιασμό και χρήση μάσκας. Γιατί δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι Θράκης για να προπαγανδίζει ότι στόχος είναι να σκοτώσουν 16.000 παιδία. Χρηματοδοτείτε τους ψεκασμένους να κάνουν καμπάνια ενάντια στον εμβολιασμό. Ρωτώ λοιπόν με ποια λογική έγινε αυτή η χρηματοδότηση και τι απέδωσε η τελευταία καμπάνια του Υγείας;», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως σχολιάζοντας τα παραπάνω είπε πως δεν τα θεωρεί σοβαρή κριτική γιατί ακόμα και στις περιπτώσεις σταθμών που έτυχαν κρατικής χρηματοδότησης, «γιατί όλοι πήραν», συμπλήρωσε, ρόλος του ΕΣΡ είναι να επιβάλλει πρόστιμα όπου παρατηρείται ότι ακούγονται πράγματα που ξεφεύγουν της ελευθερίας της έκφρασης.

«Πλάτη» στην πανδημία και Πολάκης

Από την συζήτηση για την πανδημία δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές στον Παύλο Πολάκη, από τον πρωθυπουργό, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ό,τι κι αν έκανε η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε το αντίθετο. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φτάσει στο σημείο να ζητά να χορηγηθεί στους πολίτες ένα φάρμακο το οποίο δήθεν η κυβέρνηση δεν έδινε στους πολίτες όταν το CDC των ΗΠΑ έλεγε ‘μην το πάρετε, είναι για μοσχάρια και αγελάδες’», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Εμβολιάστηκε όταν εφαρμόστηκε το μέτρο υποχρεωτικότητας και δεν θα μπορούσε να ασκεί το ιατρικό του επάγγελμα. Πατάτε σε 2 βάρκες. Το Σύστημα μας λειτούργησε υποδειγματικά παρέχοντας στους πολίτες όποιο εμβόλιο επιθυμούσε», είπε.

«Προσπερνώ την φάση της πανδημίας όταν πήραμε δύσκολη απόφαση να κλείσουμε την χώρα και δικά σας στελέχη φώναζαν να γίνει καρναβάλι Πάτρας. Κάνω πως ξεχνώ πως κάθε που άνοιγαν τα σχολεία εσείς ζητούσατε να κλείσουν. Και όταν έκλειναν εσείς ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για το σύστημα ιχνηλάτησης. Τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνετε την ευθύνη εν μέσω lockdown. Και την ένοχη σιωπή σας για το κυβερνητικό πρόγραμμα 41 δισ. ευρώ που κράτησαν όρθια την κοινωνία, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Τσίπρας από την άλλη κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη πως παραποιεί τις καταστάσεις. «Η αντιπολίτευση από την πρώτη στιγμή στήριξε τον εμβολιασμό και τα lockdown. Στήριξε ακόμα και την προσωρινή στέρηση των προσωπικών ελευθεριών», είπε ο κ. Τσίπρας. «Έρχεστε τώρα εμάς εδώ να μας κατηγορήσετε ότι δεν βάλαμε πλάτη. Σε ποια χώρα ζείτε, είστε πρωθυπουργός 20 μήνες τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας θύμισε την κριτική που έχουν ασκήσει στις κυβερνητικές πολιτικές για την πανδημία στελέχη της ΝΔ, όπως ο Γιώργος Κύρτσος, επισημαίνοντας το γεγονός ότι στον τελευταίο ανασχηματισμό «ξηλώθηκε η dream team που κέρδισε δύο φορές τον κορωνοϊό». «Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ καρατομήθηκε πριν απαντήσει για τα διπλά βιβλία. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας ανασχηματίστηκε. Ο υπουργός Υγείας πήγε στον Τουρισμό, ενώ ο υφυπουργός ξηλώθηκε» σημείωσε και εξήγησε ότι «αλλάζεις την ομάδα όταν αυτή η καταρρέει και σε οδηγεί από ήττα σε ήττα».

«Και βάλατε τον κ. Πλεύρη», συνέχισε, «που είναι γνωστός για τις ακροδεξιές του απόψεις. Τον βάλατε εκεί για να κλείσετε το μάτι στο κίνημα των αντιεμβολιαστών, γιατί προέρχεται από την ίδια μήτρα της ακροδεξιάς. Και για να παρακάμψετε τους επιστήμονες. Αλήθεια, τι απέγινε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων; Συνεδριάζουν; Τους ρωτάτε; Τώρα τους παραμερίσατε και αυτούς γιατί μάλλον σας είναι δυσάρεστοι. Το ερώτημα λοιπόν είναι αφού τους απομακρύνατε όλους, ποιος παίρνει τις αποφάσεις; Υπάρχει πληθώρα δηλώσεων επιστημόνων που εκφράζουν έντονη ανησυχία για το άνοιγμα που ανακοινώσατε».

Πηγή: protothema.gr

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι το προσεχές Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021 και από ώρα 08.00 έως 19.00 στις αίθουσες του  4ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου οδός Π.Σούλου 19 έναντι των γραφείων του Συλλόγου μας, θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, εξελεγκτικής επιτροπής και αντιπροσώπων στην ΑΣΠΕ.

Καλείστε να συμμετάσχετε ενεργά.

Δικαίωμα ψήφου έχουν τα μέλη του Συλλόγου μας που έχουν θεωρημένο το βιβλιάριο πολυτεκνικής ιδιότητας ( ένας  από τους δύο γονείς ) και αστυνομική ταυτότητα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του αρμοδίου Υπουργείου ΦΕΚ  3 Οκτωβρίου 2021 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  ΑΡ.Φύλλου 4577 το οποίο περιλαμβάνει την υπ ‘ αριθ. Δ1α /ΓΠ.ΟΙΚ .60400 ΥΑ συμμετοχή στις εκλογές  έχουν αυστηρά όσοι επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή Πιστοποιητικό νόσησης ή Rapid Test των τελευταίων 48 ωρών και φυσικά με χρήση μάσκας.

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Μπορεί το σύνθημα “πρώτη φορά αριστερά” να λανσαρίστηκε από την μετεξέλιξη του ΚΚΕ εσωτερικού και του Συνασπισμού (ΣΥΡΙΖΑ) που βρέθηκε το 2015 στην κυβέρνηση της χώρας μαζί με ένα διασπασθέν τμήμα της Νέας Δημοκρατίας (ΑΝΕΛ), ωστόσο δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι η πραγματική “πρώτη φορά Αριστερά” ήταν σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Με συνθήματα όπως “Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες” και “Εδω και τώρα αλλαγή”, ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε “μετακομίσει” στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980).

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Στη συνέχεια εκφώνησε τον ιστορικό “λόγο της απελευθέρωσης” στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ οι Αθηναίοι τον αποθέωναν. Η 18η Οκτωβρίου 1944 ήταν η κορυφαία στιγμή του Γεωργίου Παπανδρέου και η 18η Οκτωβρίου 1981 η κορυφαία στιγμή του γιού του.

Μάλιστα, το κομμάτι του Τύπου που ήταν φιλικά προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ παρομοίαζε την “απελευθέρωση των Ελλήνων από τη Δεξιά” με την απελευθέρωση του 1944 από τους Ναζί.

Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981:

Η προσωπική μαρτυρία του Γεωργίου Ράλλη για τις εκλογές του Οκτωβρίου του 1981:

“Επτά μήνες πριν από τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου του 1981 (Φεβρουάριος 1981) γνώριζα ότι η Νέα Δημοκρατία είχε ελάχιστες ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές εκείνες. Δημοσκόπηση αμερικανικής εταιρείας, η οποία είχε διενεργηθεί το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 1980 – Ιανουαρίου 1981 ­ πληρωμένη από το κόμμα για λογαριασμό του ­ και μου υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο του 1981, έδειχνε 48% για το ΠαΣοΚ και 24% για τη ΝΔ.

Η καταγραφή των ενδείξεων αυτών είχε γίνει πριν από τα τραγικά γεγονότα της Θύρας 7 στο Στάδιο Καραϊσκάκη (8 Φεβρουαρίου 1981), όπου είχαν χάσει τη ζωή τους πολλοί φίλαθλοι ενώ εν συνεχεία συνέβησαν, επίσης μέσα στον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο θάνατος και η κηδεία στην Ελλάδα της άλλοτε βασίλισσας Φρειδερίκης, η κατακραυγή κατά της κυβερνήσεως για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά μία(!) δραχμή, θέμα που προκάλεσε δυσμενέστατες επικρίσεις κατά της ΝΔ ακόμη και στην “Καθημερινή” της φίλης μου Ελένης Βλάχου. Τέλος, οι καταστρεπτικοί σεισμοί στην Αθήνα, στη Βοιωτία και στην Κορινθία. Στην παρουσίαση της δημοσκοπήσεως είχε καλέσει τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευ. Αβέρωφ, καθώς και τον γενικό γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας Π. Μολυβιάτη, προκειμένου ο τελευταίος να ενημερώσει σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρά τη μεγάλη διαφορά που, κατά τη δημοσκόπηση, χώριζε το ΠαΣοΚ από τη ΝΔ εις βάρος της τελευταίας, συνεχείς ήταν οι εργώδεις προσπάθειές μου για τη βελτίωση του κλίματος και σε κάποια φάση είχα την εντύπωση ότι το είχα επιτύχει. Παρ’ όλα αυτά, τα κατά καιρούς στοιχεία έδειχναν ότι η ΝΔ υπολειπόταν ανησυχητικά του ΠαΣοΚ. Η τελευταία ενδεικτική ψυχρολουσία ήταν η παγερή υποδοχή μου κατά τη συγκέντρωση του κόμματος, την Τετάρτη πριν από την Κυριακή των εκλογών, στην Κέρκυρα και στην Αλεξανδρούπολη, δύο πόλεις που ιδιαίτερα με αγαπούσαν γιατί τις είχα ευεργετήσει στο παρελθόν ως υπουργός. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τέτοια ψυχρότητα, όπως βέβαια δεν περίμενα εκλογικό αποτέλεσμα με 36% για τη ΝΔ και 46% για το ΠαΣοΚ.

Το απόγευμα της Κυριακής των εκλογών, συνοδευόμενος από τον υπηρεσιακό υπουργό Τύπου και Πληροφοριών Γ. Αναστασόπουλο, πήγα στο πρωθυπουργικό Γραφείο (στα Παλαιά Ανάκτορα) και εκεί, όταν έλαβα γνώση των πρώτων αποτελεσμάτων από 25 εκλογικά τμήματα, συνειδητοποίησα αμέσως το μέγεθος της ήττας της ΝΔ. Λυπήθηκα βαθύτατα, αλλά δεν έχασα την ψυχραιμία μου. Ενημέρωσα σχετικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου είπε: “Να μην θεωρείς υπεύθυνο τον εαυτό σου. Εκαμες ό,τι μπορούσες και παρά το δυσμενές αποτέλεσμα σε συγχαίρω για τις φιλότιμες και εργώδεις προσπάθειές σου”. Οταν ύστερα από ένα τέταρτο περίπου έλαβα τα αποτελέσματα από το 10% των εκλογικών τμημάτων, επιβεβαίωσα όσα τηλεφωνικώς είχα ειπεί προηγουμένως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τηλεφώνησα στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου, τον ενημέρωσα για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον συνεχάρην, ευχόμενος καλή επιτυχία για το καλό του τόπου και του λαού. Πρέπει εδώ να σημειώσω ότι ο Παπανδρέου ποτέ δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη νίκη του ΠαΣοΚ. Υπογράμμισα εν συνεχεία στον νικητή αντίπαλο ότι έως την Τρίτη, μετά την Κυριακή των εκλογών, που θα υπέβαλλα την παραίτηση της κυβερνήσεώς μου, εξακολουθούσα να είμαι εγώ, φυσικά, ο πρωθυπουργός της χώρας, προσθέτοντας ότι θα με έβρισκε αντιμέτωπο κάθε απόπειρα διασαλεύσεως της τάξεως εκ μέρους οπαδών του ΠαΣοΚ που θα θριαμβολογούσαν για τη νίκη του κόμματός τους. Με διαβεβαίωσε ότι θα έδινε τις δέουσες οδηγίες, ώστε να μην υπάρξουν παρεκτροπές, πράγμα το οποίο και έκαμε. Αμέσως κατόπιν πήγα στο ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρεταννία”, όπου είχαμε εγκαταστήσει και λειτουργούσε το Κέντρο Τύπου, και ανήγγειλα στους έλληνες και ξένους δημοσιογράφους το αποτέλεσμα των εκλογών, ενημερώνοντάς τους ταυτόχρονα για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και για το περιεχόμενο της σχετικής συνομιλίας μας. Καταλήγοντας πρόσθεσα: “Εύχομαι να μη μετανοήσει ο ελληνικός λαός για τη σημερινή επιλογή του”.

Μόλις έφθασα στο σπίτι μου, τηλεφώνησα και έδωσα εντολή στους υπηρεσιακούς υπουργούς Εθνικής Αμυνας, στρατηγό Κατσαδήμα, και Εσωτερικών, καθηγητή Δασκαλάκη, να παραμείνουν στα υπουργεία τους όλη τη νύχτα και να με ενημερώσουν σε περίπτωση που θα υπέπιπτε στην αντίληψή τους οποιαδήποτε ανωμαλία όσον αφορά την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας.

Καθώς η οικιακή βοηθός μας είχε μεταβεί στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, αναγκαστήκαμε να υποστούμε, η γυναίκα μου και εγώ, τον καταιγισμό των υβριστικών τηλεφωνημάτων διαφόρων ανωνύμων και αγνώστων. Ηταν το τίμημα για τα συγχαρητήρια που είχα δώσει στον Παπανδρέου για τη νίκη του ΠαΣοΚ. Το λεξιλόγιό μας πάντως εμπλουτίστηκε με πλήθος υβριστικών και χυδαίων λέξεων, που έως εκείνη τη στιγμή μάς ήταν άγνωστες. Ισως γι’ αυτόν τον λόγο ­ δηλαδή λόγω της δικής μου αηδούς εμπειρίας ­ κανένας από τους διαδόχους μου, πρωθυπουργός ή αρχηγός κόμματος που ηττήθηκε σε επόμενες εκλογές, δεν τόλμησε έκτοτε να μιμηθεί το παράδειγμά μου και έτσι παραμένω ο μοναδικός ­ τουλάχιστον μετά τη μεταπολίτευση ­ που προέβη σε αυτή την ευπρεπή κατά την αντίληψή μου δημοκρατική χειρονομία.

Πέρασαν 20 χρόνια από τότε. Ποτέ δεν μετάνιωσα ούτε για την ακομμάτιστη πολιτική που ακολούθησα ούτε για τη γενικότερη στάση που τήρησα μετά την εκλογική ήττα της 18ης Οκτωβρίου 1981 έως σήμερα. Λυπάμαι μόνο, όπως πολλές φορές έχω γράψει και ειπεί, ότι η πρωθυπουργία του Α. Παπανδρέου, ενώ θα μπορούσε να ωφελήσει πολλαπλώς τον τόπο, αντίθετα τον έβλαψε”.

Πηγή: thetoc.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Κατερίνα Μπατζελή υπήρξε υπουργός της κυβέρνησής του και ουδέποτε «έχασε» την πολιτική της σχέση μαζί του. Τώρα έγινε το πρόσωπο που αποκάλυψε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα ανακοινώσει, ίσως και σήμερα (18.10.2021) την υποψηφιότητά του για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι μόνο ότι αύριο Τρίτη ο Γιώργος Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Ίσως θέλει να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ σήμερα λόγω της ιστορικότητας της ημέρας: ήταν 18 Οκτωβρίου 1981 όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου κέρδιζε για πρώτη φορά τις εκλογές και γινόταν κυβέρνηση.

Το ότι ο Γιώργος Παπανδρέου πιθανότατα θα ανακοινώσει και επίσημα την υποψηφιότητά του μέσα στην ημέρα το αποκάλυψε η Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας το βράδυ της Κυριακής (17.10.2021) στο κεντρικό δελτίο του Star Κεντρικής Ελλάδας.

«Δεν έχει καμία αγωνία να κατοχυρώσει τον εαυτό του στο Κίνημα Αλλαγής. Θεσμικά συνάντησε τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που είναι γραμματέας και του είπε πως πηγαίνει η διαδικασία των υποψηφιοτήτων και αν θα μπορούσε να έχει την άδεια να τους συναντήσει», είπε η πρώην υπουργός για τον Γιώργο Παπανδρέου.

Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι αναμένεται πραγματικά να μπει στον ενεργό αγώνα για την εκλογική αναμέτρηση. Προσωπικά εκτιμώ ότι αυτή θα είναι ιστορική, όχι για το ποιος θα βγει, αλλά ότι δίνουμε μια μάχη ως κόμμα με όλες τις τάσεις για να δυναμώσουμε τον χώρο της κεντροαριστεράς».

Η Κατερίνα Μπατζελή είπε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ζήτησε από κανέναν εκ των υποψηφίων να αποσυρθεί αλλά έκρινε ότι το κόμμα δεν μπορεί να πάει προς τις εκλογές του Δεκεμβρίου με 7 υποψήφιους.

Εφόσον ο Γιώργος Παπανδρέου αποφασίσει να είναι υποψήφιος για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, η Κατερίνα Μπατζελή θα τον στηρίξει.

Δείτε όσα είπε από το 09:04 του βίντεο

Πηγή: newsit.gr