Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  11:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021

Η αναταραχή μεταξύ μαθητών και γονέων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας λόγω της συγχώνευσης τριών τμημάτων σε δύο εικοσιπενταμελή, είναι ενδεικτική της άρνησης του Υπουργείου να προσλάβει έναν μίνιμουμ αναγκαίο αριθμό αναπληρωτών.

Λες και, αν το πράξει, θα καταρρεύσουν τα κονδύλια για την άμυνα της χώρας.

Το πρόβλημα όμως στο 1ο Δημοτικό της Βόνιτσας θα μπορούσε να λυθεί και σε τοπικό επίπεδο, μέχρι το Υπουργείο να αντιληφθεί την αυτονόητη υποχρέωσή του, μέσα τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες.

Είναι τραγελαφικό με 51 μαθητές να είναι υποχρεωτική η διάσπαση σε τρία τμήματα και με 50 να συμπτύσσονται σε δύο, επειδή σε μια άλλη τάξη προέκυψε κενό με την άδεια μιας εγκύου εκπαιδευτικού.

Μπορεί άμεσα, και σε τοπικό επίπεδο, να δοθεί λύση, ώστε να σταματήσει η αναταραχή και η αναστάτωση στις τάξεις των μαθητών και των γονέων τους, που αναίτια δημιουργεί άσχημο κλίμα στην πόλη της Βόνιτσας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, συναντήθηκε σήμερα με την Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Ζέττα Μακρή με σκοπό να την ενημερώσει για τα μεγάλα προβλήματα που θα προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων στην προσχολική και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε στην Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων ότι χωρίς κάποιο παιδαγωγικό κριτήριο και με μόνη αιτιολόγηση ότι δεν καλύπτονται τα κενά των εκπαιδευτικών τα σχολεία οδηγούνται στην υποβάθμισή τους και το εκπαιδευτικό έργο απαξιώνεται. Ειδικότερα, σε απομακρυσμένες περιοχές που τα σχολεία λειτουργούν ως φάροι γνώσης και κοινωνικοποίησης, τέτοιες αποφάσεις δημιουργούν ευρύτερα προβλήματα στην κοινωνία. Ιδιαίτερα, σε μια εποχή που η πανδημία του covid-19 εξακολουθεί σε βρίσκεται σε έξαρση και υπάρχει πάντα η μέριμνα των μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Με στόχο την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει αιφνιδιαστικά δημιουργήσει το Υπουργείο ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε σχετική ερώτηση. Προσέθεσε, μάλιστα, ότι και ο ίδιος κατέθεσε ξεχωριστή ερώτηση για την υποβάθμιση του Δημητρούκειου Δημοτικού Σχολείου Βασιλόπουλου-Καραϊσκάκη και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας εξαιτίας της μη κάλυψης των υπαρχόντων κενών (ακολουθεί παρακάτω το κείμενο της ερώτησης).

Τόνισε δε ότι το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο έχει όλες τις προδιαγραφές για την καλή λειτουργία του και σήμερα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σκοπεύει να το μετατρέψει από 4θέσιο σε 3θέσιο, επειδή το ίδιο το Υπουργείο δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά στους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί ως φάρος γνώσης και προόδου για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εξυπηρετεί μαθητές από τέσσερις κοινότητες (Καραϊσκάκη, Βασιλόπουλο, Βλυζιανά, Σκουρτού). Το δε 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας και το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, με τις συγχωνεύσεις που προωθούνται θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους μέσα σε συνθήκες συνωστισμού.

Η ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, κα Ν. Κεραμέως με θέμα: Να αποτραπούν οι αντιπαιδαγωγικές συγχωνεύσεις τμημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία

«Κυρία Υπουργέ,
Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί αναβρασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας εξαιτίας της αιφνιδιαστικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον περιορισμό τμημάτων και θέσεων και τη δημιουργία πολυπληθέστερων τμημάτων στα σχολεία. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και μετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Το αποτέλεσμα είναι, χωρίς να υπάρχει κάποιο παιδαγωγικό κριτήριο, εξαθέσια σχολεία να υποβαθμίζονται σε τετραθέσια, τριθέσια, διθέσια και διθέσια σε μονοθέσια, ολοήμερα τμήματα να παύουν να λειτουργούν λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικών, οι οποίες υπολογίζονται σε περίπου 6.000 εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα στα μέσα που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην εκπαίδευση, από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν χαθεί περίπου 300.000 ώρες μαθημάτων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα -εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς- αντιτάσσεται στην απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων και δημιουργία πολυπληθέστερων, δεδομένου μάλιστα ότι έτσι θα δυσκολευτεί η εκπαιδευτική διαδικασία και θα αυξηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας στις τοπικές σχολικές κοινότητες.

Ειδικότερα, στην Αιτωλοακαρνανία, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη λειτουργική και παιδαγωγική υποβάθμιση του Δημητρούκειου Δημοτικού Σχολείου Βασιλόπουλου-Καραϊσκάκη, καθώς επίσης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόνιτσας και του Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου του Δήμου Ακτίου- Βόνιτσας εξαιτίας της μη κάλυψης των υπαρχόντων κενών.

Το Δημητρούκειο Δημοτικό Σχολείο έχει όλες τις προδιαγραφές για την καλή λειτουργία του και ήμερα, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σκοπεύει να το μετατρέψει από 4θέσιο σε 3θέσιο, επειδή το ίδιο το Υπουργείο δεν κατάφερε να καλύψει τα κενά στους εκπαιδευτικούς. Ταυτόχρονα, πρόκειται για ένα σχολείο που λειτουργεί ως φάρος γνώσης και προόδου για την ευρύτερη περιοχή, καθώς εξυπηρετεί μαθητές από τέσσερις κοινότητες (Καραϊσκάκη, Βασιλόπουλο, Βλυζιανά, Σκουρτού).

Όσον αφορά στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Βόνιτσας και στο Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, με τις συγχωνεύσεις που προωθούνται θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Κυρία Υπουργέ, η προστασία της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν συνάδει με συγχωνεύσεις Τμημάτων χωρίς παιδαγωγικά κριτήρια. Μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, η λειτουργία τμημάτων με μεγαλύτερο αριθμό μαθητών, δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού, με την υγεία των μαθητών να τίθεται σε διακινδύνευση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κα Υπουργέ:

Σκοπεύετε να επανεξετάσετε τις συγχωνεύσεις σχολικών Τμημάτων που το Υπουργείο προωθεί για την Αιτωλοακαρνανία, ιδίως εν μέσω της πανδημίας του COVID-19;
Θα προχωρήσει το Υπουργείο εκ νέου σε πρόσληψη αναπληρωτών για την πλήρωση των υπαρχόντων κενών στις σχολικές μονάδες της περιοχής ;
Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε και ποια μέτρα προτίθεστε να πάρετε, ώστε να μην κινδυνεύσουν οι μαθητές και μαθήτριες από συνθήκες συνωστισμού και τα εν λόγω σχολεία να λειτουργήσουν με ασφάλεια, εύρυθμα και με παιδαγωγική επάρκεια;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας & Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Πολιτισμού & Αθλητισμού κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος
και Νίκος Παπαναστάσης για το σοβαρό κτηριακό πρόβλημα του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή), που έχει φέρει σε απόγνωση μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.

Η ερώτηση:

Η επιδείνωση του καιρού έφερε ξανά στην επικαιρότητα τα σοβαρά προβλήματα στην κτηριακή υποδομή του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή), γι’ αυτό οι μαθητές διεξάγουν κινητοποιήσεις, για μια ακόμη φορά, τις τελευταίες ημέρες.

Το κτήριο έχει κατασκευαστεί το 1930 και κρίθηκε το 2010 ως διατηρητέο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού. Μαθητές και εκπαιδευτικοί εδώ και αρκετά χρόνια αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες (κοντέινερ).

Τις μέρες που βρέχει, η αυλή του σχολείου πλημμυρίζει, καθώς είναι στρωμένη με χαλίκια, κάτι που δυσκολεύει αρκετά τη μετακίνηση των μαθητών από κάποιες αίθουσες προς την είσοδο του σχολείου, τα εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής και χημείας, αλλά και προς τα γραφεία των καθηγητών. Οι μαθητές διεκδικούν τη διαμόρφωση της αυλής, ώστε να σταματήσουν να δημιουργούνται τέτοια προβλήματα.

Επίσης, τις αντίστοιχες μέρες, τα νερά, εκτός από τον προαύλιο χώρο, μπαίνουν ακόμη και μέσα στις αίθουσες (κοντέινερ), με αποτέλεσμα, αυτές να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Επιπλέον, αρκετά τμήματα των εγκαταστάσεων, λόγω κακοτεχνιών είναι επικίνδυνα, και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσουν από στιγμή σε στιγμή.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί πως δεν υπάρχει δυνατότητα θέρμανσης σε όσες αίθουσες δεν διαθέτουν κλιματιστικό, καθώς η σχολική επιτροπή του Δήμου δεν έχει διαθέσει χρήματα για την αγορά πετρελαίου, την ίδια στιγμή που τα παράθυρα θα πρέπει να είναι συνεχώς ανοιχτά λόγω πανδημίας.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν, έτσι ώστε:
• Να βελτιωθεί άμεσα η υποδομή του σχολείου, σε σχέση με το προαύλιο και τις προκατασκευασμένες αίθουσες (κοντέινερ)
• Για τη θέρμανση των μαθητών
• Για την πλήρη αποκατάσταση των υποδομών του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου (Παλαμαϊκή Σχολή)

Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Παπαναστάσης Νίκος»

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την άποψη ότι η Ελλάδα από το περιθώριο που βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια, αναβαθμίζεται και αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας σε γεωπολιτικό επίπεδο, εξέφρασε μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Flash 99.4, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Φεύγας.

Ο κ. Φεύγας, τόνισε ιδιαίτερα ότι πέρα από τις συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, η Ελλάδα εμβαθύνει τις σχέσεις της και με άλλες χώρες, εξίσου σημαντικούς παίκτες στο εν εξελίξει γεωπολιτικό «παιχνίδι», όπως το Ισραήλ αλλά και η Αίγυπτος, με την οποία, εκτός της ΑΟΖ, συμφώνησε και για συνεργασία στα ενεργειακά. Όπως τόνισε ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας, όλα αυτά, τα πέτυχε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε μόλις δύο χρόνια, παρά τις πολλαπλές κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει, όπως η πανδημία, τα ελληνοτουρκικά αλλά και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Φεύγας, θεωρεί πως είναι ιστορικό λάθος η αντίθεση της Αντιπολίτευσης σε αυτές τις συμφωνίες. Αυτό άλλωστε, δείχνουν ξεκάθαρα και οι μετρήσεις κοινής γνώμης που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ο κόσμος επικροτεί της κινήσεις σε αυτό το επίπεδο, κάτι που η Κυβέρνηση δεν το «εκμεταλλεύεται» αλλά, με χαμηλούς τόνους και χωρίς τυμπανοκρουσίες, σεβόμενη τα χρήματα των φορολογούμενων, κάνει το καλύτερο θωρακίζοντας τη χώρα απέναντι στις απειλές που την περιστοιχίζουν.

Στη συνέχεια, ο Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Επικοινωνίας της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ιδιαίτερα πως «σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι ενωμένη σαν μια γροθιά, κάτι που επιβεβαίωσε και η κοινή εμφάνιση τριών προέδρων της στην εν λόγω εκδήλωση, των πρώην πρωθυπουργών Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά αλλά και του νυν πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι τρεις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν περιπλέξει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

Οι τρεις νέες υποψηφιότητες στο Κίνημα Αλλαγής έχουν περιπλέξει τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, καθώς κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής ζητήθηκε παράταση μιας εβδομάδας για τη συλλογή των 5.000 υπογραφών που απαιτούνται για να δοθεί το χρίσμα στους νέους υποψηφίους (Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης), ημερομηνία που έληγε σήμερα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Καπετανάκης, εισηγήθηκε να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο Βασίλης Κεγκέρογλου φέρεται να ζήτησε εκ νέου σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής για να αποφασίσει με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, αναφέροντας ότι δεν μπορεί η ΕΔΕΚΑΠ να πάρει τις σχετικές αποφάσεις, γεγονός που οδήγησε στη διακοπή της συνεδρίασης.

Να σημειωθεί ότο ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι κατέθεσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) 5.200 υπογραφές στήριξης και πως επίσης έχουν υπογράψει άλλα 1.000 νέα μέλη του κόμματος, καθώς και 8.000 προοδευτικοί πολίτες.

Εμπλοκή Παπανδρέου;

Την ίδια στιγμή, έντονη είναι η φημολογία για εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχεται ισχυρές πιέσεις προκειμένου να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής εμφανίζεται διστακτικός.

Ν. Ανδρουλάκης: Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας στη βάση ιδεών

“Όλοι είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να γίνει πολιτικός αγώνας, ο οποίος θα βασίζεται σε μία συζήτηση ιδεών”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, για τις προτάσεις να υπάρχουν κι άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος, στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται για να παρακολουθήσει τις εργασίες του.

“Εγώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα αξιολογήσω κανένα συνυποψήφιό μου, θα μας αξιολογήσει όλους ο λαός της δημοκρατικής παράταξης. Εγώ θέλω να κάνω ένα πολιτικό γεγονός μαζικό και όχι μία μίζερη εσωστρεφή διαδικασία. Το επίδικο των εκλογών που έρχονται δεν είναι απλά ποιος θα είναι ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ, αλλά ποιος μπορεί να ξανακάνει μεγάλη τη δημοκρατική παράταξη και να ξαναδημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό”, επισήμανε.

Πηγή: thetoc.gr

Με ικανοποίηση όπως αναμενόταν σχολίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την υπογραφή της νέας πενταετούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με μήνυμά του.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών συνιστά «ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας» και πως αποτελεί επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών «πολύ περισσότερο, καθώς θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

«Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της.» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. για να προσθέσει: «Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας».

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

Αναλυτικά το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και, ταυτόχρονα, αποτελεί ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη περιοχή μας.

Στο εξής, οι ΗΠΑ ενισχύουν το στρατηγικό τους αποτύπωμα στην Ελλάδα σε περιοχές κρίσιμης σημασίας, σε μία ακτίνα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Και μάλιστα σε μία περίοδο αναπροσαρμογής των διεθνών ενδιαφερόντων τους. Αναπτύσσουν, επίσης, τις αμυντικές επενδύσεις τους σε υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Ενώ δεσμεύονται για την από κοινού αντιμετώπιση απειλών ή προκλήσεων εναντίον της πατρίδας μας.

Πρόκειται για επιτυχία της χώρας, της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών που υπογράφει αυτήν την ώρα την ανανέωση της συμφωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του. Πολύ περισσότερο, καθώς αυτή θα συνοδεύεται και από επιστολή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Blinken, με την οποία οι ΗΠΑ διακηρύσσουν την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Μετά την Στρατηγική Εταιρική Σχέση αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής με την Γαλλία, η χώρα μας προσθέτει, έτσι, έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των διμερών συμμαχιών της. Θωρακίζοντας τα εθνικά της συμφέροντα και τον δυναμικό γεωπολιτικό της ρόλο. Ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά και τους διατλαντικούς δεσμούς. Αλλά και υπογράφοντας συμφωνίες που εκπέμπουν μηνύματα ειρήνης και σταθερότητας.

Η σημερινή θετική εξέλιξη είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής και συχνά αθόρυβης κυβερνητικής πολιτικής, που εξελίσσεται σταθερά, εδώ και δύο χρόνια, με άξονες την ενεργητική διπλωματία και την αμυντική εγρήγορση. Έχοντας ως πρώτο της μέλημα την ασφάλεια και την πρόοδο της πατρίδας κι ως αταλάντευτη πυξίδα της το Διεθνές Δίκαιο, την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών παντού και ιδίως στη Μεσόγειο».

agrinionews.gr

Στην εκπομπή «Από τις 6»στην ΕΡΤ1 με τους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησής του, αναφορικά με το κύμα κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα, είναι τα εξής:

– Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων.

– Οι χθεσινές εικόνες ντροπής δείχνουν ένα επιτελικό κράτος που έχει καταρρεύσει. Κι αυτό δε συνέβη χτες: στη Μήδεια, τον Ιανό, το καλοκαίρι στις πυρκαγιές, υπήρξε πλήρης παράλυση.

– Η κυβέρνηση γνώριζε πως έρχονται ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα απολύτως σχέδιο και καμία πρόληψη για την αντιμετώπισή τους. Τεράστιες οι παραλείψεις και οι ευθύνες της.

– Δεν ακούστηκε ούτε μία «συγγνώμη». Χτες βράδυ απλά είδαμε τον έναν να επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο.

– Σε μια χώρα με 46 νεκρούς από την πανδημία χτες, η ΝΔ κάνει μίνι λοκντάουν για 8 ώρες βροχής. Ο Έλληνας πολίτης νιώθει τεράστια ανασφάλεια και αγωνία.

– Η Νέα Δημοκρατία ανακάλυψε την κλιματική κρίση και αλλαγή, την οποία, βεβαίως, δε γνώριζε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

– Είναι θλιβερό να συγκρίνουμε καταστροφές με βάση τους νεκρούς στην Ελλάδα του 2021.

– Αναφορικά με τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας στο Αρκαλοχώρι, ένα επιτελικό κράτος που λειτουργεί σωστά, θα έπρεπε να έχει μεριμνήσει, ώστε να φιλοξενηθούν στις ξενοδοχειακές μονάδες που αυτήν τη στιγμή δεν έχουν τουρίστες.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα της εκπομπής: 

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με μια ανάρτησή του στο facebook ο κ. Χρηστίδης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε λίγη ώρα θα στείλω επιστολή, στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής. Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας. Ειδικά της δικής μου γενιάς».

Ο κ. Χρηστίδης είναι ο 6ος υποψήφιος για την Προεδρία στις εσωκομματικές εκλογές. Οι άλλοι πέντε είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Γερουλάνος.

Όλη η ανάρτηση – δήλωση του Παύλου Χρηστίδη
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,
Ήταν καλοκαίρι του 2015 όταν η Φώφη Γεννηματά μου ανέθεσε το ρόλο του εκπροσώπου τύπου, μια επιλογή γεμάτη ρίσκο, σε μια πολυ δύσκολη συγκυρία.
Έξι χρόνια μετά, ήμασταν έτοιμοι για μια μεγάλη πολιτική μαχη, όπου ο σταθεροποιητικος ρόλος της Προέδρου, εγγύηση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης, με πολιτική ταυτότητα και αυτόνομη, πρωταγωιστικη πορεία ήταν το επίκεντρο της συζήτησης.
Για χιλιάδες ανθρώπους σε ολη την χώρα, όπως και για μένα, οι τελευταίες εξελίξεις ήταν ένα σοκ, που διαπέρασε τους πάντες και τα πάντα. Επικοινώνησα με την πρόεδρο και της ανακοίνωσα την απόφαση μου να παραιτηθώ απο τον ρόλο που μου έχει αναθέσει.
Θέλω να ευχαριστήσω, με τρόπο που δεν μπορεί να γραφτεί, την Πρόεδρο για την επιλογή και τη στήριξη της. Άνοιξε δρόμους απέναντι στον ηλικιακό ρατσισμό της νεότητας. Θελω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες ανθρώπους που συνάντησα σε αυτη την πορεία και με καλοδέχτηκαν, τους φίλους και συντρόφους που αντάλλαξα μια κουβέντα ή πολλές, πάντα στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση του χώρου, με ήθος και αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία και τον τρόπο που αντιμετώπισαν εναν “πρωτάρη” στον κόσμο τους. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ, όλους τους συνεργάτες στα γραφεία, στις εκδηλώσεις, στα συνεδρια, τους φίλους μου στην ασφαλεια του κτιρίου.
Θελω να ζητήσω συγγνώμη απο όποιους στενοχώρησα, ενόχλησα ή δεν προλαβα να σηκώσω το τηλέφωνο. Δεν ήταν στις προθέσεις μου.
Σε λίγη ώρα θα στείλω επιστολή, στην αρμόδια επιτροπή, με την υποψηφιότητα μου για τη θέση του Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας.
Ειδικά της δικής μου γενιάς.
Αλλά και τα δυο μαζί, ως ένα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν.
To ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ.
Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας.
Ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει.
Πρέπει να φύγουμε μπροστά και αυτό θα κάνουμε.
Το μέλλον του κινήματός μας πρέπει να είναι ένα μέλλον συμπεριληπτικό, ενωτικό, εξωστρεφές και νικηφόρο.
Είναι στο χέρι μας.

xristidis 15 10 2021

sinidisi.gr