Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:12: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες επιβεβαιώνονται κι από πρόσφατα δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση της ΝΔ βλέποντας τα ποσοστά της να καταρρέουν, σκέφτεται να αναβάλει για λίγο τις εκλογές και να προχωρήσει μόνη της την «ολική» συμφωνία με την Τουρκία και μετά να τη θέσει σε δημοψήφισμα στα πρότυπα του σχεδίου Ανάν, ώστε να αποποιηθεί τις πολιτικές ευθύνες και τους εσωτερικούς κλυδωνισμούς που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε διάσπαση του κόμματος.

Μάλιστα το δίλλημα που θα θέσει στους Έλληνες πολίτες θα είναι συμβιβασμός ή πόλεμος, στα πρότυπά του ευρώ ή δραχμή του τελευταίου δημοψηφίσματος.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως με τον έλεγχο στα ΜΜΕ θα μπορέσει να περάσει το πολυπόθητο «ΝΑΙ» στη συμφωνία, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που σε πρώιμες συζητήσεις έχει καθησυχάσει ΗΠΑ και ΕΕ πως θα μπορέσει να το πετύχει.

Το κλίμα θα είναι λίγο-πολύ γνωστό, το «ΝΑΙ» θα παρουσιαστεί ως η φυσική και υπεύθυνη επιλογή με το απαραίτητο δημοσκοπικό αβαντάρισμα, ενώ το «ΟΧΙ» η επιλογή των «ψεκασμένων», «νεοναζί», «πολεμοχαρών» που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον πόλεμο. Ήδη μάλιστα έχουν γίνει βολιδοσκοπήσεις σε γνωστές και λιγότερο γνωστές δεξιές φιγούρες για να υπερασπιστούν το «ΝΑΙ» ως «υπεύθυνοι δεξιοί».

Η κυβέρνηση θεωρεί πως οι ψηφοφόροι της αριστεράς & της κεντροαριστεράς, σε συνδυασμό με αυτούς του φιλελεύθερου κέντρου φτάνουν για να περάσει η συμφωνία. 

Σε περίπτωση που δεν περάσει, η κυβέρνηση πιθανότατα θα παραιτηθεί και θα πάει σε εκλογές, με εκεί πολλά σενάρια να είναι πιθανά, με το πιθανότερο αυτό μία οικουμενικής κυβέρνησης «συγκολημένης» από εξωτερικές πιέσεις η οποία θα περάσει η συμφωνία κοινοβουλευτικά με την ψευδαίσθηση της απόλυτης λαϊκής αποδοχής.

Αυτό βέβαια ξέρουν στη Νέα Δημοκρατία πως πιθανό να σημάνει ακόμα και την κατάρρευση του κόμματος γι' αυτό και θα τα δώσουν «όλα» να περάσει η συμφωνία με δημοψήφισμα. 

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο πρώην ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ηγέτης του κόμματος του Μέλλοντος, σε τηλεοπτική εκπομπή, προέβλεψε ότι θα γίνει νέο πραξικόπημα στην Τουρκία με στόχο να «καθαρίσει» τον Ερντογάν.

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε στην Τουρκική τηλεόραση Karar ότι  «ο Ερντογάν βρίσκεται επί του παρόντος υπό την εποπτεία των “υπολειμμάτων” της 28ης Φεβρουαρίου»,  αναφερόμενος στο πραξικόπημα του 1997.

«Προειδοποιώ: ο Ερντογάν σύντομα θα εκδιωχθεί. Βρίσκεται  σε σταυροδρόμι και  θα είναι πολύ δύσκολο για αυτόν να κερδίσει τις εκλογές», πρόσθεσε.

«Και τώρα προειδοποιώ τον κ. Ερντογάν από εδώ. Τα μέλη του (κυβερνώντος) κόμματος ΑΚΡ και όσους έχουν τα λογικά τους μέσα στο ΑΚΡ. Την επόμενη φορά (γιατί το πραξικόπημα το 2016 ήταν η πρώτη φάση), θα τον "καθαρίσουν" τον Ερντογάν και θα διαμορφωθεί ένα νέο αυταρχικό πολίτευμα που οι συντηρητικοί – τους ονομάζω έτσι, διότι  οι μεγάλες κοινωνικές μάζες έχουν απατηθεί πολλές φορές - δεν θα μπορούν ποτέ πια να κυκλοφορούν με το κεφάλι ψηλά. Αυτός είναι  ο λόγος που προσπαθούν να εμποδίσουν το κόμμα του  Μέλλοντος, διότι  το κόμμα του Μέλλοντος είναι αυτό που θα εμποδίσει  να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Φυσικά ακόμα κι αν αληθεύουν τα λεγόμενα Νταβούτογλου, αυτό ουδεμία διαφορά κάνει για την Ελλάδα καθώς η θέση του τουρκικού πολιτικού συστήματος για την ελληνοτουρκικές διαφορές είναι πάγια και εκφράζεται απόλυτα από το καθεστώς Ερντογάν, ίσα-ίσα μια φιλοδυτική κυβέρνηση που θα αναπτύξει καλές σχέσεις με το Ισραήλ ίσως φέρει τη χώρα μας σε δυσκολότερη θέση.

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Προχθές στη βουλή για τα Rafale είχαμε ευρεία συναίνεση. Η σύμβαση που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Άμυνας υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην ΚΚΕ και Μέρα25. Ακόμη και από το ΣΥΡΙΖΑ που στον προϋπολογισμός καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες.

Χθες όμως στη Βουλή, επανήλθαμε στα ειωθότα της αντιπαράθεσης. Για την πανδημία και τη διαχείρισής της ο λόγος.  Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι κάτι που δυστυχώς θα μας απασχολεί για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως για χρόνια. Και λαμβάνει διαστάσεις εθνικής κρίσης. Ωστόσο οι πολιτικές δυνάμεις… ούτε εδώ μπορούν να ομονοήσουν στα βασικά. Εξάλλου και η συναίνεση στα αμιγώς εθνικά θέματα προσχηματική είναι και έχει χαρακτήρα τακτικισμού.

Στο περιθώριο της συζήτησης για την πανδημία η αντιπαράθεση επανήλθε και στα εθνικά θέματα, με αφορμή τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με το Σκοπιανό ΥΠΕΞ. Και ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε πάλι την ευκαιρία να τα… χώσει στους «μακεδονομάχους» και να τρολάρει τον Πρωθυπουργό που ζήτησε από το Σκοπιανό ΥΠΕΞ τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς ο Αλ. Τσίπρας δεν… σκάει που τα Σκόπια δεν τηρούν τα συμπεφωνημένα.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Τον κατηγορεί ότι συκοφαντεί και στοχεύει το Ισλάμ.

«Καταδικάζω έντονα τις αβάσιμες δηλώσεις του Έλληνα Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σε πρόσφατη συνέντευξή του, οι οποίες είναι γεμάτες συκοφαντίες και στοχεύουν την πανέμορφη θρησκεία μας το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Αλί Ερμπάς, ο οποίος πραγματοποίησε και την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία τον περασμένο Ιούλιο μετά τη μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας.

«Η δήλωση του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου προκαλεί την κοινωνία και οδηγεί τους ανθρώπους σε μίσος, μισαλλοδοξία και βία κατά της υπέρτατης θρησκείας μας, το Ισλάμ. Είναι πολύ ατυχές και απαράδεκτο το ότι, την ώρα που ο εκπρόσωπος μιας θρησκείας πρέπει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους στον κόσμο να ζουν μακριά από αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις και να στέλνουν μηνύματα για ειρηνική συνύπαρξη και ανοχή, να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, που δεν αρμόζουν με το λειτούργημά του. Θέλω επίσης να δηλώσω ότι ο χριστιανικός κόσμος θα πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την άρρωστη θεώρηση. Αυτό το είδος έκφρασης που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί το ρατσισμό εναντίον των μουσουλμάνων και οδηγεί σε επιθέσεις κατά της ζωής τους και των χώρων λατρείας τους», αναφέρει ο Αλί Ερμπάς.

«Οι συμπεριφορές, οι λόγοι και οι στάσεις που δεν περιθωριοποιούν τον άλλο στην ιστορία της ανθρωπότητας θα παραμείνουν πάντα πολύτιμες και η κοινή λογική των πιστών θα επικρατεί πάντα ενάντια σε τέτοιες δηλώσεις. Ο τρόπος για την δημιουργία ειρήνης, ηρεμίας, ευημερίας, συμπόνιας, δικαιοσύνης και αρετής στην ανθρωπότητα δεν είναι η σύγκρουση, αλλά η ηθική για συνύπαρξη. Ο ισλαμικός πολιτισμός είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που πάντα επέτρεπε σε ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών να ζήσουν μαζί για αιώνες και παρείχαν σε όλους το δικαίωμα να ζουν σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους. Είναι μια θρησκεία της ειρήνης που στοχεύει στην εκπλήρωση υψηλών αξιών, όπως της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της ευημερίας» σημειώνει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας.

Πηγή:aftodioikisi.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση έως την Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και ώρα 06:00 το πρωί της οδηγίας που αφορά πτήσεις εσωτερικού

Έως την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021, θα επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις για πτήσεις εσωτερικού (Essential Travel), σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία (ΝΟΤΑΜ).

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχοντας ως στόχο την προστασία επιβατών και πολιτών από την πανδημία, ανακοινώνει την παράταση, έως την Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, της οδηγίας που αφορά πτήσεις εσωτερικού, (τακτικά επιβατικά δρομολόγια, γενικής αεροπλοΐας και επαγγελματικά δρομολόγια – domestic flights, commercial and general/business aviation), η οποία προβλέπει ότι επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού (Essential Travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, (Hellenic national healthcare system flights).
  • Κρατικές πτήσεις, (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, (humanitarian flights).
  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση, (emergency flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις, (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων, (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών, (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex, (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών, (technical landing where passengers do not disembark).
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμα του, (ferry flights).
Πηγή:protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Γράφει ο Δημήτρης Γ. Μούρκας

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους για την απόκτηση Rafale για την Π.Α τόσο ως προς τα επιχειρησιακά οφέλη όσο και και ως προς το συνολικό ύψος της σύμβασης που κάποιοι θεωρούν αδικαιολόγητα υψηλό θεωρώντας πως είναι μια κίνηση στα πλαίσια της διπλωματίας  των εξοπλισμών εντελώς αχρείαστη εφόσον η Π.Α είχε ήδη αποφασίσει πως το ΝΜΑ θα είναι το F-35.  Για τα επιχειρησιακά οφέλη δεν υπάρχει κάτι που δεν έχει γραφτεί πέραν ίσως του γεγονότος ότι η ΠΑ θα αποκτήσει μαχητικά εναέριας υπεροχής για πρώτη φορά στην ιστορία της, και σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές της αντιπαράθεσής της με τους γείτονες, τώρα που ήρθε ο καιρός του ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με την Τουρκία.

Τα αεροπλάνα μάλιστα αυτά θα καταστούν επιχειρησιακά μέσα σε ένα χρόνο (χρονικό διάστημα ρεκόρ) διευκολύνοντας έτσι και το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16V Viper καθώς η ΠΑ δεν θα μείνει χωρίς πολύτιμα αεροσκάφη (αφαιρουμένων κάθε στιγμή τα αεροσκάφη που θα βρίσκονται στην ΕΑΒ για αναβάθμιση), τουναντίον θα ενισχυθεί την στιγμή μάλιστα που αναβαθμίζει τον κορμό του στόλου αεροσκαφών της. Αν όλα αυτά τα επιχειρησιακά οφέλη δεν φθάνουν να πεισθούν οι Ραφαλο-σκεπτικιστές ας δούμε το οικονομικό κομμάτι, που αφορά το ωριαίο κόστος πτήσης:

Το ωριαίο κόστος πτήσης, σε χώρες με σοβαρές αεροπορίες, υπολογίζεται με βάση τις εξής παραμέτρους:

  1. Το κόστος της αρχικής επένδυσης το οποίο γίνεται απόσβεση μέσα στον χρονικό ορίζοντα χρήσης ενός μαχητικού
  2. τον συνολικό αριθμό ωρών χρήσης ενός μαχητικού
  3. το κόστος υποστήριξης με FOS στα χρόνια χρήσης ενός μαχητικού
  4. τις εργατοώρες που χρειάζεται ένα μαχητικό μεταξύ των πτήσεων που μεταφράζεται σε ανάγκες στελέχωσης των μοιρών σε προσωπικό εδάφους
  5. τον αριθμό αποστολών που είναι ικανό να αναλάβει σε σχέση με άλλα μαχητικά

Με βάση λοιπόν αυτές τις παραμέτρους το φθηνότερο μαχητικό είναι εκείνο το οποίο βρίσκεται στον αέρα τις περισσότερες ώρες, χρειάζεται τις λιγότερες ώρες συντήρησης στο έδαφος, και διατηρείται σε υπηρεσία για όσα περισσότερα χρόνια τα επιτρέπουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. Ενδεικτικά τα μεταβλητά κόστη στο κόστος ζωής ενός μαχητικού είναι μόλις το 20% και τα υπόλοιπα 80% είναι σταθερά. Αποκτούμε μια μοίρα Rafale με 1,92 δις ευρώ με 10 ετές FOS(το πιθανότερο). Το ποσό αυτό είναι πραγματικά αστείο για εισαγωγή ενός νέου τύπου σε μια Π.Α καθώς σε κάθε εισαγωγή νέου τύπου πρέπει να γίνουν πανάκριβες επενδύσεις σε εκπαίδευση υποδομές κλπ. Αν το ποσό σας φαίνεται μεγάλο να σας πούμε μόνο πως 10-12 F-16 στην Βουλγαρία θα κοστίσουν κάτι παραπάνω από 1,2 δις ευρώ. Πάμε λοιπόν στα Rafale.

Το αρχικό κόστος της επένδυσης είναι 1.92 δις. Κοινώς 110 εκ ευρώ το ένα. Διαιρώντας το με 40 χρόνια υπηρεσίας στην Π.Α και 9.000 ώρες πτήσης έχουμε ένα ωριαίο κόστος 12.000 ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τουλάχιστον 1 δις κόστος υποστήριξης για τα όσα χρόνια μείνουν σε υπηρεσία δηλαδή κόστος κοντά τα 6200 ευρώ. Σε αυτό πρέπει να προστεθούν 14.000 ευρώ που είναι τα μεταβλητά κόστη πτήσης των Rafale. Σύνολο λοιπόν 32.200 ευρώ την ώρα. Το ποσό αυτό μπορεί να ανέβει αισθητά αν τα Rafale…

  1. αποσυρθούν πρόωρα και δεν φθάσουν τα 40 χρόνια σε υπηρεσία όπως έγινε με τα Mirage F-1 των οποίων η τεχνολογική εξέλιξη σταμάτησε προς όφελος των Mirage 2000
  2. Τα Rafale καθηλωθούν επειδή κάποιος  υπουργός αποφασίσει στο μέλλον ότι δεν τα χρειάζεται είτε η  Ελληνική Δημοκρατία ζητά την προκήρυξη διαγωνισμού για υποστήριξη αεροσκαφών που προσφέρει μόνο μια εταιρία
  3. Δεν φθάσουν ποτέ τις 9.000 ώρες πτήσης γιατί τα Rafale θα έχουν εγκαταληφθεί πρόωρα στην τεχνολογική τους εξέλιξη ή αναβάθμιση από μέρους μας και τα παρκάρουμε σε κανένα Αγρίνιο

To Rafale αυτή την στιγμή προσφέρεται με εγγύηση διαθεσιμότητας από τος Γάλλους 75%. Τo F-35 παλεύει να φθάσει τις διαθεσιμότητες στο 75% ακόμα στις τάξεις της USAF (με τους άφθονους ανθρώπινους και χρηματικούς πόρους) ενώ το Eurofighter προσφέρεται ως έκθεμα στατικού μοντελισμού σε αρκετές αεροπορίες που υπηρετεί πράγμα λογικό με 62.000 ώρες ωραίο κόστος .

Σε όλα αυτά προσθέστε πως το Rafale θα έχει μια σειρά αποστολών που θα εκτελεί που κανονικά θα χρειάζονταν 1,5 μοίρα μαχητικών επιπέδου F-16/Mirage για να εκτελεστεί ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσθήκη εναέριας επικράτησης μέσω Meteor. Tέλος πρέπει να αναφερθεί πως το κόστος της σύμβασης για αγορά νέων όπλων είναι σχετικά μικρό αν λάβει υπόψιν κανείς πως θα συμπεριλάβει το απόλυτο game changer στο  Αιγαίο τον πύραυλο Μeteor. Τα Rafale φυσικά δεν θα είναι άοπλα όπως είχαμε συνηθίσει σε αρκετές συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού τα τελευταία χρόνια αλλά θα αξιοποιήσουν την επένδυση που είχε γίνει στα όπλα των Mirage 2000.

Η στιγμή της άφεσης του βλήματος ASMPA από το Rafale της Γαλλικής Αεροπορίας (φωτογραφία: MBDA μέσω DGA)

Σε όλα αυτά προσθέστε πως το Rafale θα έχει μια σειρά αποστολών που θα εκτελεί που κανονικά θα χρειάζονταν 1,5 μοίρα μαχητικών επιπέδου F-16/Mirage για να εκτελεστεί ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσθήκη εναέριας επικράτησης μέσω Meteor. Tέλος πρέπει να αναφερθεί πως το κόστος της σύμβασης για αγορά νέων όπλων είναι σχετικά μικρό αν λάβει υπόψιν κανείς πως θα συμπεριλάβει το απόλυτο game changer στο  Αιγαίο τον πύραυλο Μeteor. Τα Rafale φυσικά δεν θα είναι άοπλα όπως είχαμε συνηθίσει σε αρκετές συμβάσεις προμήθειας αμυντικού υλικού τα τελευταία χρόνια αλλά θα αξιοποιήσουν την επένδυση που είχε γίνει στα όπλα των Mirage 2000.

Κι αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε πολύ πιο ώριμη την αγορά μιας δεύτερης Μοίρας Rafale, στο άμεσο μέλλον, αντί για την βεβιασμένη, όπως αποδείχτηκε, προσπάθεια αγοράς ενός μαχητικού όπως το F-35. Το τελευταίο, αναμφίβολα θα μπορούσε να προσφέρει πολλά σε μια μελλοντική ΠΑ, αλλά το F-35 απαιτεί επενδύσεις τέτοιες που πρέπει να γίνουν με πολλή προσοχή. Αντίθετο, το Rafale, απολύτως ώριμο, και ήδη στο Στόλο της ΠΑ, θα μπορούσε να προσφέρει πολλά, ενώ θα έπαιζε και τον συνδετικό κρίκο για το FCAS. Συνεπώς, αντί για F-35A, με παραλαβή και IOC να χάνονται κάπου προς το τέλος της δεκαετίας, μήπως αξίζει τον κόπο να εκμεταλλευτούμε την ευνοϊκή συγκυρία, και αγοράσουμε άλλη μια Μοίρα Rafale; Από εμάς, είναι ΝΑΙ!

Δημοσιεύτηκε στο “ΠΤHΣΗ και ΔΙAΣΤΗΜΑ”

Πηγή:messolonghinews.gr
Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της εστίασης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Για το λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

«Ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε. Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά. Αν το “τσίμπημα” είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν της Δευτέρα:

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι σύντομα θα υπάρξει υπογραφή απόφασης για επιδότηση τόκων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το επόμενο 9μήνο θα επιδοτηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έτσι μέρος των οφειλών από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ενημέρωσε ότι θα βγει πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown, που αντιμετωπίζουν σωρευμένα προβλήματα λόγω της.

Τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει «κύμα λουκέτων» στην αγορά.

«Υπάρχει διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος. Πρώτη φορά η Εφορία βάζει λεφτά στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και έβδομος κύκλος στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:cnn.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου που κατέχει ο αγρότης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και η εξασφάλιση της θέσης που αξίζει η σκληρή του εργασία, αποτελεί μόνιμο μέλημα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως επισημαίνει ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» και τον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο. 

«Το επόμενο διάστημα θα λάβουμε σημαντικές στρατηγικές αποφάσεις που θα δεσμεύσουν πόρους και θα καθορίσουν την εξέλιξη των κλάδων της αγροδιατροφής την επόμενη δεκαετία. Μόνιμο μέλημα της νέας ηγεσίας του Υπουργείου θα είναι να καταστήσει σαφές στο σύνολο της κοινωνίας, το αυτονόητο για μένα, ότι ο αγρότης κατέχει κεντρικό ρόλο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και να του εξασφαλίσει τη θέση που αξίζει η σκληρή του εργασία», τονίζει ο κ. Λιβανός.

Ο κ. Λιβανός  υπογραμμίζει την κρισιμότητα της συγκυρίας και την πρώτιστη  προτεραιότητα της στήριξης του συνόλου του αγροτικού κόσμου της χώρας, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις επιπτώσεις της πανδημίας, κυρίως με τη μη απορρόφηση μεγάλου τμήματος των εγχώριων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. «Είμαστε στο πλευρό τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και θα παραμείνουμε και μετά από αυτή» και τόνισε ότι: «Το ΥΠΑΑΤ έχει μεριμνήσει εγκαίρως και έχει λάβει μια σειρά μέτρων στήριξης των αγροτών μας.  Από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους έχουν εγκριθεί πάνω από 400 εκατ. ευρώ και ήδη έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ».

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει ότι προγραμματικός στόχος του υπουργείου είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα.  «Οι οδηγίες μου στις αρμόδιες υπηρεσίες είναι να κινηθούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Άλλωστε προγραμματικός μας στόχος είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα. Διαχρονικές αδυναμίες που αυξάνουν το κόστος παραγωγής και σπαταλούν πόρους, όπως η μη αξιοποίηση της τεχνολογίας, των αυτοματισμών και των δυνατοτήτων της ευφυούς γεωργίας, η μικρή οικονομική κλίμακα παραγωγής, η ελλιπής συμβουλευτική υποστήριξη των παραγωγών, συνδυάζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τις νέες οικολογικές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και επιβάλλουν καθολικές αλλαγές, αναθεώρηση πρακτικών και επενδύσεις στη δημιουργία νέων υποδομών», υπογραμμίζει ο κ. Λιβανός.

Σε ερώτηση  για το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών του εξωτερικού στον αγροδιατροφικό τομέα, ο  κ. Λιβανός  τονίζει ότι η  μοναδικότητα των ελληνικών προϊόντων αναγνωρίζεται διεθνώς,  η πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αλλά και πριν από αυτή, ενίσχυσε το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας και οι επενδυτές γνωρίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν με ασφάλεια στην Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση, για τη Μεσογειακή διατροφή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι στην κορυφή της  είναι η ελληνική διατροφή, η οποία από μόνη της αποτελεί ξεχωριστό brand. «Προτεραιότητά μας είναι να αξιοποιήσουμε αυτό το brand και να το προβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παγκοσμίως. Ο διεθνής ανταγωνισμός στην αγροδιατροφή είναι πιο έντονος από ποτέ. Τα προϊόντα χαμηλού κόστους, εισαγόμενα τα περισσότερα, λαμβάνουν και στη χώρα μας τη μερίδα του λέοντος σε πολλές κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνουμε. Σε αυτό το σύνθετο πλαίσιο, η ελληνική πρωτογενής παραγωγή επιβάλλεται να κάνει το μεγάλο βήμα, από το παρελθόν στο μέλλον! Η τώρα ή ποτέ!», σημειώνει 

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση εάν πρέπει να δοθούν κίνητρα για συμμετοχή σε συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμούς τονίζει ότι οι μικρές σε έκταση εκμεταλλεύσεις στη χώρα μας έχουν σχέση με την γεωγραφία και την οικογενειακή παράδοση. «Η κυβέρνησή μας  ενισχύει κι ευνοεί τη λειτουργία του υγιούς συνεταιριστικού κινήματος και για το λόγο αυτό ο προηγούμενος υπουργός κ. Βορίδης προχώρησε σε νέα νομοθεσία για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, που δίνει ευελιξία στις διοικήσεις τους, αλλά και τη δυνατότητα εισαγωγής ιδιωτών επενδυτών». 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ