Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  12:38: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Ν. Χατζηνικολάου, είπε ότι για την πανδημία έγινε ό,τι ήταν δυνατόν. Απέρριψε, παράλληλα, την πρόταση Τσίπρα για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, λέγοντας «γιατί να συζητήσουμε πίσω από τις κλειστές πόρτες, ενώ μπορούμε να συζητήσουμε ανοικτά στη Βουλή;».

Μητσοτάκης: Το 2021 δεν θα είναι έτος εκλογών, πρόθεσή μου να εξαντλήσω την τετραετία

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε ότι ο ανασχηματισμός ήταν εκλογικός και διέψευσε ότι το 2021 θα είναι έτος εκλογών.

«Η πρόθεσή μου είναι να εξαντλήσω την τετραετία. Οχι δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά. Για να διεκδικήσω ακριβώς τι; Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση απολαμβάνει μιας ευρείας πλειοψηφίας 158 βουλευτών και πιστεύω ότι έχουμε απόθεμα εμπιστοσύνης. Το μεγάλο πρόταγμα είναι οι μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν μετά την πανδημία για να ξαναμπούμε σε τριχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης»

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τους χειρισμούς της πριν το δεύτερο lockdown, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν αψήφησε τους κινδύνους που υπήρχαν και ενίσχυσε το ΕΣΥ. «Γνωρίζαμε ότι ερχόταν δεύτερο κύμα και όπως αποδείχτηκε ήταν πιο βίαιο» είπε συγκεκριμένα, σημειώνοντας πως η Ελλάδα τα πήγε σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι η επιτροπή λοιμωξιολόγων «ουδέποτε μας εισηγήθηκε κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν τις 26 Οκτωβρίου» σχολιάζοντας έτσι την σχετική δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη πως σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις είχαν δοθεί αλλά η κυβέρνηση δεν προχώρησε στο κλείσιμο της συμπρωτεύουσας σεβόμενη το θρησκευτικό αίσθημα.

Μητσοτάκης για ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση

Κληθείς να σχολιάσει τη σύγκριση που έκαναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεκρούς της πανδημίας σε σχέση με το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης, είπε πως είναι άστοχη η σύγκριση και ότι δεν έχει ακούσει – ευτυχώς – από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα τέτοια κριτική: «Είναι δυνατόν να συγκρίνονται οι νεκροί στο Μάτι με εκείνους μιας παγκόσμιας πανδημίας;».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στερείται σοβαρότητας η πρόταση του κ. Τσίπρα να αγοράσουμε πατέντες του εμβολίου και να τις παράξουμε εδώ. Δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση», είπε χαρακτηριστικά ζητώντας προτάσεις για τα τεκταινόμενα.

Μητσοτάκης: Μέσα στο Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 2 εκατ. πολίτες

Για τις «κατηγορίες» από το Politico σε βάρος της Ελλάδας ότι μπορούσε, αλλά δεν το έκανε, να αγοράσει άλλα δύο εκατ. εμβόλια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ήταν επιτυχία της Ευρώπης το ότι αγοράσαμε τα εμβόλια μαζί. Αποκάλυψε δε ότι η Ελλάδα έχει προαγοράσει ήδη 25 εκατ. δόσεις εμβολίων. Θα υπάρχει επάρκεια, ενώ θα έχουμε και περισσότερα εμβόλια από τον Απρίλιο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σύντομα θα έχουμε τέσσερα εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, άρα θα έχουμε εμβολιάσει δύο εκατομμύρια κατοίκους.

«Τον Μάρτιο θα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Από Μάρτιο-Απρίλιο θα μπούμε στη διαδικασία μαζικών εμβολιασμών. Μέσα στο Φεβρουάριο θα δημιουργήσουμε πολύ μεγαλύτερα από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εμβολιασμών ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζουμε 20.000 την ημέρα» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Μητσοτάκης: Θα κερδίσουμε τη φετινή τουριστική χρονιά

Ως προς τον τουρισμό είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι παρά τα γκρίζα σύννεφα που υπάρχουν σήμερα. Ο ιός είναι εποχιακός και αν προσθέσετε τη δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης και την διαδικασία εμβολιασμού με κάνουν αρκετά σίγουρο ότι όχι απλά θα σώσουμε τη φετινή τουριστική σεζόν αλλά θα έχουμε μια πολύ καλή χρονιά. Σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση του ανοίγματος του τουρισμού με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε ερώτηση αν αυτό συνιστά κατά κάποιον τρόπο υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για ταξίδια, απάντησε: «Μην έχουμε αμφιβολία ότι κάποιες χώρες μπορεί να ζητούν κάποιου είδους βεβαίωση».

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει εμβολιαστεί ένα πολύ σημαντικό μέρος του πληθυσμού, αν και πρόσθεσε ότι έχει σημασία ο ρυθμός εμβολιασμού και στις χώρες από όπου περιμένουμε τουρίστες.

Ως προς τα εμβόλια είπε ότι αν είχαν κάποια παρενέργεια θα το είχαμε μάθει.

Ερωτηθείς για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το εάν θα κληθούν οι επιχειρήσεις να την επιστρέψουν, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Θα το δούμε. Δεν θέλω να προκαταλάβω οποιαδήποτε κυβερνητική απόφαση».

Μητσοτάκης: Πρόθεσή μας είναι να ανοίξουμε το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του ραντεβού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη πως το click away λειτούργησε κατά βάση καλά τις γιορτές, αναγνωρίζοντας πως ο τομέας της ένδυσης και της υπόδησης είχε προβλήματα και δείχνοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο έστω με τη μέθοδο του ραντεβού. Τόνισε πάντως πως η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών την Παρασκευή. «Θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς τα εφόδια για να πάρουν τις με γνώμονα τη δημόσια υγεία, αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Προφανώς και με ενδιαφέρει πάρα πολύ στο καθεστώς που είμασταν τα Χριστούγεννα, να λειτουργήσει το click away, ή να επιτραπεί σε πολίτες να εισέλθουν στα καταστήματα. Αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με δική μου απόφαση έκλεισα τις δύο πρώτες εβδομάδες την οικονομική δραστηριότητα, προκειμένου να προλάβω ραγδαία αύξηση κρουσμάτων», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τι είπε για Εκκλησία και Θεοφάνια

Στα Θεοφάνεια υπήρξε διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Εκκλησία, ύστερα όμως η Εκκλησία επέδειξε συμμόρφωση στα μέτρα.

Θα υπάρξει νέο πρόγραμμα Γέφυρα που θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να χρηματοδοτήσουν μεγάλο μέρος των δανείων τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «θέλουμε να βοήθήσουμε το εμπόριο να ξεμπλοκάρει».

Μητσοτάκης: Ξέρω πόσο δύσκολα περνούν οι άνθρωποι του πολιτισμού
Γνωρίζουμε πόσο δύσκολα περνάνε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Εξ ου και τοποθετήσαμε υφυπουργό για τον Σύγχρονο Πολιτισμό. Για αυτό και επέλεξα να κρατήσω ανοιχτά τα βιβλιοπωλεία δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1 .

Για τη νέα διαφημιστική καμπάνια για τον εμβολιασμό

Έχω ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να επικοινωνήσει με όλα τα κόμματα ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία πως τα κριτήρια θα είναι απολύτως αντικειμενικά ως προς την κατανομή της διαφήμισης, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης: Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας

Η κυβέρνησή μας επεδίωξε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών θέτοντας συγκεκριμένο πλαίσιο: Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα εντός Ελληνικής ΑΟΖ και με αντικείμενο συζήτησης την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο΄και Ανατολική Μεσόγειο. Καλύτερα να συζητούμε εντός συγκεκριμένου πλαισίου παρά να μη συζητάμε, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1.
Η χώρα μας για πρώτη φορά έφυγε από το δόγμα της θεωρητικής επίκλησης του διεθνούς δικαίου και απέδειξε στην πραξη πως μπορεί να επιλύσει διαφορές χτίζοντας συμμαχίες, αλλά και την άμυνά της. Φυλάμε τα σύνορά μας με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή.

Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα συζητήσει περί γκρίζων ζωνών ή αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας. Έχω την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης επίλυσης της διαφοράς μας με την Τουρκία. Δεν είναι ούτε προς το συμφέρον της Τουρκίας να εξακολουθήσει την προκλητικότητά της. Ελπίζω πως το 2021 θα είναι καλύτερο έτος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Δείτε τη συνέντευξη

Πηγή: iefimerida.gr

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα, «έδειξε» τι θα συζητηθεί στις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα εκτός της υφαλοκρηπίδας, καθώς ανέφερε ξεκάθαρα τα ζητήματα του Εθνικού Εναέριου Χώρου και της αποστρατικοποίησης των νησιών.

Συγκεκριμένα ανέφερε πως, «καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών».

«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος. 

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πιέζει (!) την Κομισιόν να υιοθετήσει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν οι πολίτες, όσοι δεν το έχουν αυτό... τότε πολύ απλά δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε αεροπλάνα, τρένα, πλοία κτλ. 

Την αποκάλυψη την έκανε το Politico και την διαβάσατε μέσα από το pronews.gr και πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα που προτείνουν οι οπαδοί του «Great Reset», που όπως σας έχουμε αποκαλύψει ο Μητσοτάκης το είχε σε περίοπτη θέση στο γραφείο του. 

Στην παρακάτω φωτογραφία μπορούμε να δούμε τα στοιχεία που θα έχει το πιστοποιητικό εμβολιασμού, τ' οποίο θα λειτουργεί ουσιαστικά ως διαβατήριο, καθώς χωρίς αυτό δεν θα μπορείς να ταξιδέψεις. 

Όπως βλέπουμε θα αναγράφετε το ονοματεπώνυμο, το ΑΜΚΑ, η ημερομηνία γέννησης, το πότε λάβαμε την πρώτη και την δεύτερη δόση του εμβολίου, ποιανής εταιρείας ήταν και τον σειριακό κωδικό του εμβολίου.

Κάτι που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό και το ταμπελάκι που έχουν τα ζώα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν κάνει όλα τα απαραίτητα τεστ στα εκτροφεία. 

Πρέπει να σημειώσουμε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως στην Ελλάδα ήδη έχουν εφαρμοστεί οι απαραίτητες διαδικασίες για να κινούνται ελεύθερα αυτοί που έχουν εμβολιαστεί.

Ενώ να τονίσουμε πως το καλοκαίρι - όταν ο πρωθυπουργός καλούσε τους τουρίστες να έρθουν στην "covid-free" Ελλάδα - η κυβέρνηση δεν έκανε τον απαραίτητο αριθμό τεστ στα αεροδρόμια, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν πολλές πηγές, αλλά έχει παραδεχθεί ουσιαστικά και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Διαβάστε την επιστολή που έστειλε ο Κ.Μητσοτάκης

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2021

Αγαπητή Ούρσουλα, 

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, εισερχόμαστε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση στη μάχη για τον περιορισμό του ανθρώπινου και οικονομικού κόστους της πανδημίας του Covid. Οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για την διασφάλιση του μαζικού εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, μειώνοντας τον δείκτη των κρουσμάτων και θέτοντας τη βάση για επιστροφή σε μια κάποια οικονομική και κοινωνική κανονικότητα  το 2021. 

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας. 

Για το λόγο αυτό στην Ελλάδα, κινηθήκαμε γρήγορα και εφαρμόσαμε διαδικασίες για τη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Ένα βασικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η δημιουργία ενός πρότυπου πιστοποιητικού, που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. 

Σε αυτό το πλαίσιο, επισυνάπτω ένα προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές. Θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς: αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά. 

Ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν. Αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν, που είναι κι ο μοναδικός τρόπος να εγγυηθούμε την επιστροφή στην κανονικότητα. 

Προς Αυτού Εξοχότητα
Ursula Von der Leyen
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 

Βάσει των προαναφερθέντων, είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά η μακρά εμπειρία μας στην ανάπτυξη μιας κοινής φόρμας εντοπισμού επιβατών (PLF) μας έχει αποδείξει πως είναι απόλυτη ανάγκη η ευρεία υψηλού επιπέδου κινητοποίηση σε ευρωπαϊκή κλίμακα για να εκκινήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Ανυπομονώ να δώσω από την πλευρά μου την αναγκαία ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση και για τον λόγο αυτό αντίγραφο της παρούσας επιστολής αποστέλλεται σε όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. 

Αν καταφέρουμε γρήγορα να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή μεταξύ των κρατών - μελών για ένα κοινώς αποδεκτό πιστοποιητικό εμβολιασμού και τις χρήσεις του, μπορούμε στη συνέχεια να προωθήσουμε το ζήτημα αυτό και σε σχετικά διεθνή fora, συνεισφέροντας έτσι στην επανέναρξη της ελεύθερης κυκλοφορίας σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία αποτελεί τη βάση για την επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας σε  προ κρίσης επίπεδα. Για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου. 

Δράττομαι της ευκαιρίας για να εκφράσω άλλη μια φορά τις καλύτερες ευχές μου για το 2021 και τη βαθιά μου εκτίμηση για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλετε στη μάχη ενάντια στην πανδημία και την στήριξη των Κρατών Μελών σε αυτή την, δίχως προηγούμενο, κρίση.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Δείτε το πρωτότυπο της επιστολής εδώ
 
pronews.gr
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Σε ετοιμότητα ο Μηχανισμός με βάση το πετυχημένο Σχέδιο του πρώτου κύματος μετά τον εντοπισμό εστιών σε απόσταση 1500 μέτρων από την Βουλγαρία.

Έκτακτη σύσκεψη συγκάλεσε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, μετά την επιβεβαίωση νέας εστίας Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ) σε αγριόχοιρους, που εντοπίστηκε στην Βουλγαρία σε απόσταση 1,5 χλμ από τα ΒΑ σύνορα της χώρας, στο ύψος του ποταμού Έβρου.  

Κατά την τηλεδιάσκεψη υπό την Υφυπουργό για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής εισόδου & εξάπλωσης της νόσου στην χώρα διαπιστώθηκε, η εκ νέου ανάγκη λήψης μιας σειράς αυστηρών και  προληπτικών μέτρων, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. 

Στη σύσκεψη:  

  • Αποφασίστηκε να λειτουργήσει σε περιβάλλον πρόληψης το «Σχέδιο Αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων» (ΥΑ 260918/2009) και συγκεκριμένα:
  • να δημιουργηθεί Τοπικό Κέντρο Αναφοράς στον Βόρειο Έβρο 
  • να τεθούν σε εφαρμογή εκ νέου οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης σε ακτίνα 3 και 10 χιλιομέτρων, αντίστοιχα, με κέντρο το σημείο, που εντοπίστηκε το κρούσμα του θετικού αγριόχοιρου στην Βουλγαρία. 
  • να εξεταστεί σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες, που συνορεύουν με την εστία. 
  • να ενημερωθούν, εκ νέου, οι κτηνοτρόφοι για τα μέτρα βιοασφάλειας, που πρέπει να τηρούνται στις χοιροτροφικές μονάδες. 
  • να δημιουργηθούν ομάδες κτηνιάτρων για την επιτήρηση των χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής. 
  • Επαναβεβαιώθηκε ότι τα μέχρι τώρα ληφθέντα, από τον Ιούλιο του 2019, ισχυρά προληπτικά μέτρα  (πρόσληψη 46 κτηνιάτρων, ρύθμιση θήρας αγριόχοιρου, εντατικοποίηση ελέγχων στα οχήματα μεταφοράς χοίρων, επαναλειτουργία των υποδομών απολύμανσης οχημάτων στα σημεία  εισόδου των περιοχών υψηλού κινδύνου κ.α.) αποδείχθηκαν αποτελεσματικά καθώς δεν υπάρχει κρούσμα ΑΠΧ στην ελληνική επικράτεια, από τον Φεβρουάριο του 2020, όπου εντοπίστηκε 1 κρούσμα σε αδήλωτη, οικόσιτη εκμετάλλευση στις Σέρρες, χωρίς καμία εξάπλωση.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας ΥΠΑΑΤ, κ. Γ. Στρατάκος, ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς  Αλεξανδρόπουλος, ο Προϊστάμενος  του Τμήματος α.α. Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων, κ. Γιώργος Κόμητας, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων, κ. Χρυσούλα Δηλέ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή: «Στόχος του Υπουργείου μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν να βρισκόμαστε  μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την «κυνηγάμε», όπως συνέβη στο παρελθόν με άλλες επιζωοτίες, που έπληξαν δραματικά το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Κινούμαστε σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και η επιτυχής αντιμετώπιση του μοναδικού κρούσματος ΑΠΧ στη χώρα (Φεβρουάριος 2020) απέδειξε στην πράξη ότι είμαστε η μοναδική χώρα στη Βαλκανική, που η ΑΠΧ την άφησε σχεδόν αλώβητη (1 κρούσμα χωρίς εξάπλωση). Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Μέλημά μας είναι, η επιτυχής εμπειρία διαχείρισης του πρώτου κύματος με τα αντανακλαστικά, που θα επιδείξουμε και πάλι και τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Υπηρεσίες, τις τοπικές κοινωνίες και τους χοιροτρόφους να λειτουργήσουν και πάλι ισχυρά αποτρεπτικά».

Ήδη συστήθηκε και συνεδρίασε το Τοπικό Κέντρο Αναφοράς του Βορείου Έβρου, ορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης και οι ομάδες κτηνιάτρων για επιτήρηση στις οικόσιτες και συστηματικές εκμεταλλεύσεις και συντονίστηκε από το Κέντρο η επαφή με όλες τις συναρμόδιες Αρχές (Δασαρχείο, Κυνηγετικούς Συλλόγους, Αστυνομία, Τελωνείο κ.α.) για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων. 

Επισημαίνεται για μια ακόμη φορά ότι η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων δεν μεταδίδεται σε καμιά περίπτωση στον άνθρωπο ή σε άλλα ζώα.

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Με μια λιτή ανακοίνωση η οποία όμως πίσω της κρύβει πολύ παρασκήνιο, η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά «τελείωσε» από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης».

Πηγή: newsit.gr

Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουν επί της αρχής – «Παραφωνία» Ζουράρι από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ

Συνθήκες ευρύτατης πλειοψηφίας διαμορφώνονται στην Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο.

Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, Κινήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 θα ψηφίσουν επι της αρχής «υπέρ» ενώ το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών». Επιμέρους επιφυλάξεις για το άρθρο 4 που αφορά την αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 μιλίων εξέφρασαν ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση.

Υπό αυτά τα δεδομένα το κρίσιμο νομοσχέδιο που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 km2 αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών).

«Παραφωνία» από Ζουράρι

Ως «παραφωνία» από την «γραμμή» ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το κλίμα που διαμορφώνεται στο κοινοβούλιο χαρακτηρίζεται η τοποθέτηση του κ. Κώστα Ζουράρι ο οποίος δήλωσε ότι θα ψηφίσει «παρών» καθώς όπως είπε το νομοσχέδιο «το μόνο που κάνει είναι να επεκτείνει μια τρύπα στο νερό». «Είμαστε νικημένη χώρα. Νικημένος ο ελληνικός λαός από το 1922 αλλεπάλληλα και το νομοσχέδιο δείχνει το φόβο μας. Δεν θα έπρεπε να γίνει τώρα η επέκταση. Υπάρχει μια βελτίωση που είναι κολοβή που φαίνεται στους τούρκους και την διεθνή γνώμη. Δείχνουμε ότι με αυτή την προσπάθεια επανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να φοβόμαστε την Τουρκία» είπε ο κ. Ζουράρης.

Πέραν αυτού από τις τοποθετήσεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ) και Ανδρέα Λοβέρδου (ΚΙΝΑΛ) φαίνεται ότι υπάρχει και ευρύτερη συναίνεση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία για το μόνο θέμα που απαιτεί επίλυση.

Πηγή: protothema.gr – Χρήστος Μπόκας

Η ανάδειξη του αγροτοδιατροφικού τομέα ως βασικού πυλώνα της οικονομίας μας, είναι μέσα στις προτεραιότητες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, όπως επισήμανε σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη στο ραδιόφωνο «Θέμα 104,5».

Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στόχος του είναι η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, την προσπάθεια για Brain Gain  και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων που συνδέουν την ψηφιακή γεωργία και τους νέους, κάνοντάς την πιο ελκυστική και αποδοτική.

Σε ό,τι αφορά στην πανδημία ο κ. Λιβανός τόνισε ότι η κυβέρνηση τη διαχειρίζεται ορθά, με επάρκεια και σοβαρότητα. Μνημόνευσε, μάλιστα, συγκριτικά στοιχεία με χώρες ανάλογου πληθυσμού όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο., απ όπου προκύπτει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη θέση, αν και όπως είπε, ακόμα και ένας συμπολίτης μας αν μπει στη ΜΕΘ ή αν φύγει από τη ζωή, είναι ένα γεγονός που μας λυπεί όλους,  Σημείωσε ωστόσο ότι ακόμα και όταν γίνονται στραβοπατήματα, άμεσα γίνονται διορθωτικές κινήσεις, με πρώτιστο πάντοτε στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας.

Αναφερόμενος στην τακτική της κυβέρνησης και των μέτρων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  επισήμανε ότι στόχος είναι να παίρνουν χρήματα αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη. Αν ακολουθούσαμε την τακτική της διανομής χρημάτων με το ελικόπτερο, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε χάσει την εμπιστοσύνη των αγορών, σημείωσε.

Ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου τόνισε ότι έχουν εγκριθεί 426 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ενώ μέχρι σήμερα εξ αυτών έχουν εκταμιευθεί περί τα 270 εκατ. ευρώ.

Σχολιάζοντας τα σενάρια της αντιπολίτευσης περί προοδευτικής διακυβέρνησης, ο κ. Λιβανός τα χαρακτήρισε αστεία, σημειώνοντας ότι σήμερα, για πρώτη φορά υπάρχει στην Ελλάδα μια πραγματικά προοδευτική κυβέρνηση που αλλάζει τα πάντα και στην πολιτική και στην οικονομία, ενισχύοντας τους θεσμούς και προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις που μεταξύ των άλλων διορθώνουν και τα κακώς κείμενα. 

Για τα ελληνοτουρκικά και τις διερευνητικές επαφές που πρόκειται να ξεκινήσουν ο κ. Λιβανός εκτίμησε  ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι. «Είμαστε υπέρ του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου αλλά ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό βήμα και ουσιαστικά και συμβολικά, το γεγονός της επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας στα 12 μίλια στο Ιόνιο, σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά από το 1947 που επεκτείνεται η ελληνική επικράτεια

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ