Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  4:03: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021

Το γενικό περίγραμμα ήταν γνωστό πριν καν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι η επικείμενη κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα φαινόμενα από αυτά που είδαμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική. Εκείνη την εποχή στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της χώρας, αν δεν επικρατούσαν, σίγουρα μεγάλωναν οι αντισυσπειρώσεις.

Γιατί η απλή αναλογική χωρίς μάλιστα όριο εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο δημιούργησε πάρα πολλούς συνδυασμούς. Τώρα το… ποτάμι θα κυλήσει ανάποδα, το όριο εισόδου που φαίνεται ότι θα μπει από την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν θεσμοθετηθεί το 3 ή το 5% θα φέρει συσπειρώσεις. Συσπειρώσεις, οι οποίες σε κάποιο -μικρό έστω- βαθμό είχαν παρατηρηθεί πριν ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση.

Για παράδειγμα, σε πολλούς δήμους και πολλές περιφέρειες της χώρας οι συζητήσεις για την συμπόρευση των παρατάξεων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται. Και σίγουρα, όταν θα υπάρξουν οι οριστικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης, αυτές οι συζητήσεις θα ενταθούν.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι βεβαίως θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, από την άλλη όμως σκέφτονται ότι στην περίπτωση που το νέο εκλογικό σύστημα φέρει συμπόρευση και συνένωση παρατάξεων θα νιώσουν πιο καυτή την ανάσα των κεντροαριστερών συνδυασμών στη μάχη για τη διεκδίκηση του ποσοστού εκλογής, που θα είναι πέριξ του 42.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές των ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ έκαναν ξανά «πλάτες στην Τουρκία», αφού αρνήθηκαν να ψηφίσουν τροπολογίες που κατέθεσε η ομάδα ID (Σαλβίνι, Λεπέν, Afd κ.α.) η οποία καλούσε σε τερματισμό των σφαγών εναντίον των Χριστιανών παγκοσμίως και την καταδίκη της Τουρκίας για τις εισβολές σε Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ! 

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που 18 Έλληνες από του 21 ευρωβουλευτές ψηφίζουν υπέρ των τουρκικών συμφερόντων, καθώς πριν ένα μήνα ψήφισαν εναντίον της ανακήρυξης των Γκρίζων Λύκων (που έχουν δολοφονήσει Έλληνες) ως τρομοκρατική οργάνωση! 

Όπως και πριν ένα μήνα έτσι και τώρα οι προτάσεις εναντίον της Τουρκίας και υπέρ της Ελλάδας υπερψηφίστηκαν μόνο από τον ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Ε.Φράγκο και από τους ανεξάρτητους Γ.Λαγό και Α.Κωνσταντίνου.

Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε πως οι ανήκοντες στο  -υποτίθεται-  δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν υπέρ της προστασίας των Χριστιανών παγκοσμίως, παρόλο που πολλοί «ομόσταβλοι» συνάδελφοί τους το έκαναν, καθώς δεν υπήρχε ζήτημα κομματικής πειθαρχίας.

Οι τροπολογίες κατά της Τουρκίας και υπέρ των Χριστιανών που αρνήθηκαν να ψηφίσουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές: 

Τροπολογία 20α.

«Υπογραμμίζει τον ρόλο της Τουρκίας στη δημιουργία νέων συγκρούσεων και στην κλιμάκωση υφιστάμενων συγκρούσεων σε διάφορες ευάλωτες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, της Συρίας, της Λιβύης, της Σομαλίας και του Ναγκόρνο-Καραμπάχ" στο πλαίσιο αυτό , καλεί την ΕΕ να τερματίσει οριστικά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, καθώς η Τουρκία δεν συμμερίζεται τις ευρωπαϊκές μας αξίες ούτε αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα»

Τροπολογία 29α.

Καταδικάζει, ειδικότερα, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τις βομβιστικές επιθέσεις κατά χριστιανικών κοινοτήτων» εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις εναντίον Χριστιανών από ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες σε όλο τον κόσμο: καταδικάζει αυστηρά την επίθεση την παραμονή των Χριστουγέννων του 2019 και την εκτέλεση 11 ατόμων στη Νιγηρία την ημέρα των Χριστουγέννων του 2019, τονίζει τη σημασία της προστασίας της μεγαλύτερης διωκόμενης θρησκευτικής μειονότητας στον κόσμο, δηλαδή των Χριστιανών προειδοποιεί ότι η δίωξη των Χριστιανών πλησιάζει τα επίπεδα γενοκτονίας» επισημαίνει τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ καταδικάζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτές τις επιθέσεις κατά κοινοτήτων που μοιράζονται τη δική τους χριστιανική κληρονομιά ανησυχεί έντονα για την αύξηση των περιστατικών βεβήλωσης και βανδαλισμού ιερών και θρησκευτικών χώρων

Τροπολογία 32.

Είναι της άποψης ότι η ΕΕ πρέπεινα σταματήσει επειγόντως και δια παντός όλες τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Τουρκία και θα πρέπει, αμελλητί, να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση προς την Τουρκία, καθώς δεν αποτελεί ευρωπαϊκή χώρα και έχει επανειλημμένα υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ιδίως υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και της αυξανόμενης επιθετικότητας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, η οποία συμβάλλει στην κλιμάκωση των εντάσεων και έχει αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο που απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Νότιο Καύκασο, καθώς και στις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ, τη Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Την υποψηφιότητά του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ανακοίνωσε νωρίτερα στην ΕΡΤ ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Θα διεκδικήσω την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, του Κινήματος Αλλαγής, γατί πιστεύω πως μπορώ να εγγυηθώ το μέλλον της παράταξης και να συμβάλλω στο μέλλον της πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Το βίντεο με την επίσημη ανακοίνωση του Α. Λοβέρδου:

agriniopress.gr

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2021 13:39

Διερευνητικό «παζάρι» εις βάρος μας!

Αρχίζουν τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου οι «διερευνητικές συνομιλίες» με την Τουρκία, για τις οποίες ήδη έχει δημιουργηθεί ένα αλαλούμ διπλωματικών κινήσεων, δηλώσεων και εντυπώσεων.

Όλοι αναρωτιούνται: Τι παίζεται με την Τουρκία;

Αυτό που αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, δεν είναι απλά «ένας κακός γείτονας» που μας ταλαιπωρεί με την επιθετικότητά του. Η Τουρκία ενεργεί στα πλαίσια μιας πολύ καλά σχεδιασμένης εθνικής στρατηγικής, που πλαισιώνεται από ένα μεγαλόπνοο όραμα και μια επιθετική διεκδικητική εξωτερική πολιτική. 

Το όραμα της Τουρκίας είναι να καταστεί μεγάλη δύναμη στο διεθνές σύστημα ισχύος και αυτό σχεδιάζει να το κάνει πράξη με την εξέλιξή της σε περιφερειακή δύναμη. Εδώ εντάσσονται τα πολεμικά της «ανοίγματα» στη Συρία, στο Β. Ιράκ, στη Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, καθώς και η στρατηγική της «Γαλάζιας Πατρίδας»,  σε συνδυασμό με τις σχέσεις της με τα κατά βάση τουρκόφωνα κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης καθώς και τα μουσουλμανικά κράτη της Ασίας και της Αφρικής.

Η Ελλάδα σύρεται σε διερευνητικό παζάρι για «τα κεκτημένα» της.

Στην όλη αυτή διαδικασία εξεύρεσης λύσης της Ελληνοτουρκικής διένεξης, βλέπουμε ότι το μόνο κράτος που θέτει θέματα διεκδίκησης χερσαίων και θαλασσίων περιοχών είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα απλά διεκδικεί το δίκαιο των διεθνών συνθηκών και συμβάσεων, το οποίο η Τουρκία «γράφει στα παλιά της τα παπούτσια»! Εδώ φυσικά πρόκειται για ανατολίτικο παζάρι τύπου Καραγκιόζη (ζητάω 10 για να πάρω 5), το οποίο αποτελεί πάγια τακτική της Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, η όλη διπλωματική ενέργεια των επερχόμενων συνομιλιών εμπεριέχει 3 στοιχεία: Την σύγχυση σε ότι αφορά τα θέματα της ατζέντας, τις δηλώσεις πολιτικών παραγόντων εκατέρωθεν και το Γερμανικό ενδιαφέρον.

Όπως και να εξελίσσεται το όλο θέμα, απορίας άξιο είναι, πως εμείς ως Ελλάδα δεν θέτουμε ούτε μια προϋπόθεση για να καθίσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών, έστω η Τουρκία να άρει το casus belli, την απειλή πολέμου για το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 νμ.

Η ΑΤΖΕΝΤΑ: Δεν υπάρχει συμπεφωνημένη ατζέντα! Από τη μια πλευρά η Ελλάδα υποστηρίζει ότι μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών είναι οι θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ) και από την άλλη πλευρά η Τουρκία υποστηρίζει ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει «άνευ όρων» και «εφ’ όλης της ύλης», προφανώς εννοώντας στο πλαίσιο της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» που θέτει σε αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Τα καυτά επομένως ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πάμε σε συνομιλίες χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα; Πάμε σε συνομιλίες που άλλα λέει η μία πλευρά και άλλα η άλλη για το τι θα συζητηθεί; Πάμε σε συνομιλίες με τις απειλές πολέμου; 

Ένα πράγμα είναι σαφές, ότι πάμε σε συνομιλίες, όπου η Τουρκία θέλει να επιβάλλει τη συνολική της ατζέντα και να διεθνοποιήσει τις ανεκδιήγητες απαιτήσεις της εναντίον της χώρας μας.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ όμως ότι η Τουρκία είναι ένα αφερέγγυος συνομιλητής και αρνητής των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών. Δεν αποδέχεται το Δίκαιο της Θάλασσας, δηλ. την Σύμβαση του 1982 στο Mondego Bay της Τζαμάικα, την οποία δεν υπέγραψε. Επιπλέον, είναι η μοναδική χώρα που καταψήφισε την πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ που επιβεβαίωσε την Σύμβαση αυτή. Σημειωτέον ότι η Σύμβαση, ως διεθνές εθιμικό δίκαιο, προβλέπει την δέσμευση και των χωρών που δεν την υπογράφουν.

Με μια χώρα λοιπόν, που δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες και τις αποφάσεις του ΟΗΕ, σε ποια βάση πας να συζητήσεις;

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ: «Το μόνο ζήτημα που θα συζητηθεί με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της θαλάσσιας ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Μητσοτάκης. Το ίδιο δήλωσε και ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας για «ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο». 

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Τσαβούσογλου δήλωσε πριν μερικές ημέρες: «Εμείς είπαμε από την αρχή ότι είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, θα μιλήσουμε για όλα τα θέματα», ενώ εξέφρασε νέες απειλές κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μάας: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να επηρεάζεται από άλλες χώρες και να κάνει οπουδήποτε θέλει ασκήσεις και οποιαδήποτε άλλα βήματα, σε διαφορετική περίπτωση δε θα έχουμε μόνο ατύχημα, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει». Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου «στόχευσε» το Καστελόριζο για πολλοστή φορά, ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα διεκδικεί θαλάσσιο χώρο άδικο, σε ένα νησί με απόσταση 2 χιλιομέτρων από την Τουρκία».  Και τέλος έβαλε στην ατζέντα και τη …Θράκη: «Η Ελλάδα μιλάει για διεθνές δίκαιο, αλλά δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων… Πρέπει να ονομάζονται Τούρκοι η μειονότητα στη Θράκη» δήλωσε προκλητικά. 

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ: Είναι γνωστή η διαχρονική συμμαχική σχέση Γερμανίας-Τουρκίας και πολύ ανησυχητικός ο ρόλος της Γερμανίας στην Ελληνοτουρκική διένεξη. Γνωστές οι συνεχείς φιλοτουρκικές δηλώσεις της Μέρκελ, τις οποίες ήρθε να επιβεβαιώσει τη Δευτέρα στην Τουρκία ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ο οποίος πήγε προφανώς πήγε ως διαιτητής για να μεταφέρει το μήνυμα των αποτελεσμάτων των συνομιλιών! Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την πλήρη αφωνία του σε όσα είπε ο Τσαβούσογλου για Ασκήσεις στο Αιγαίο, Καστελόριζο χωρίς υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και …Θράκη! Στη δική του αντιφώνηση εξέφρασε την πεποίθηση ότι «εάν οι δύο πλευρές καταπιαστούν με αυτές τις συνομιλίες με σταθερή βούληση και τον απαραίτητο ρεαλισμό, μπορούν στο τέλος να βρεθούν πολιτικές λύσεις». Προφανώς ο «ρεαλισμός» δεν αναφέρεται στα προβλεπόμενα στις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες αλλά στις υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

Είναι βέβαιο, ότι οι Γερμανοί, με τη δική μας τεράστια ευθύνη, μας θεωρούν άσημους και αδύναμους μπροστά στην Τουρκία, κι ας είμαστε εταίροι στην ΕΕ. Χρησιμοποιούν δε την Τουρκία για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους στην Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή. 

Επομένως, η επιδιαιτησία της Γερμανίας θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δεν θα  είναι προς όφελός μας!

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ: Στις συγκεκριμένες διερευνητικές συνομιλίες: Δεν δεχόμαστε στην ατζέντα θέματα πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, χωρίς να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας που πηγάζουν από το Δίκαιο της θάλασσας. Εφόσον οι Τούρκοι θέσουν και άλλα θέματα, απλά αποχωρούμε. Αυτό όμως επιβάλλεται να το πούμε από τώρα, να το ξέρουν. Και προσοχή, εάν τελικά γίνουν οι συνομιλίες, να μην υπογράψουμε στα πρακτικά τίποτε που να υπονοεί οποιαδήποτε αξίωση της Τουρκίας.

Διαχρονικά: Οι χώρες σαν την Τουρκία καταλαβαίνουν μόνο από στρατιωτική και διπλωματική ισχύ και επιθετικές ενέργειες. Δεν μπορεί να αφήνουμε συνεχώς την πρωτοβουλία των επιθετικών κινήσεων στην Τουρκία και εμείς να τρέχουμε να αμυνθούμε. Πρέπει λοιπόν να περάσουμε στην επίθεση! 

Σε ένα κόσμο που μόνο ειρηνικός δεν είναι δεν μπορούμε να στηριζόμαστε μόνο στη διπλωματία. Θέλουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Μπορεί το δόγμα μας να είναι αμυντικό-αποτρεπτικό αλλά και γι αυτό χρειάζεται σημαντική στρατιωτική ισχύ και πολιτική βούληση να την χρησιμοποιήσουμε.

Στρατιωτική ισχύς σημαίνει: Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, το ταχύτερο δυνατόν.

Διπλωματική ισχύς σημαίνει: 

-Συνεχείς επιθέσεις στην Τουρκία για όλες τις παρανομίες της, ότι δηλ. έχει κάνει και την βαρύνουν, όπως παράνομη κατοχή της Βορ. Κύπρου, παράνομες ενέργειες στις γύρω χώρες (με ποιο δικαίωμα έχει στρατό η Τουρκία στη Συρία, στο Β. Ιράκ, στη Λιβύη;), παράνομες δράσεις στη Θράκη, γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, διεθνοποίηση της παραβίασης των δικαιωμάτων της Ομογένειας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου κλπ.

-Πιέσεις στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ με απειλές για εφαρμογή veto σε επιλεγμένες περιπτώσεις, έτσι ώστε να πιέσουν αυτοί την Τουρκία, η οποία επιβάλλεται να μπει στη διαδικασία άμυνας, αντί να επιτίθεται συνέχεια. 

Και προσοχή στις δηλώσεις! Οι δηλώσεις των πολιτικών παραγόντων δημιουργούν όχι μόνο εντυπώσεις αλλά και δεσμεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Τούρκοι κάνουν συνεχώς επιθετικές δηλώσεις, είναι καθαρά θέμα εντυπώσεων. Πολλή περισσότερη όμως προσοχή χρειάζεται στις γραπτές  τεκμηριώσεις, τα γραπτά κείμενα, διότι θεμελιώνουν δικαιώματα και υποχρεώσεις διαχρονικά. 

Τέλος, θα πρέπει όλοι (και ιδίως οι πολιτικοί μας) να καταλάβουν ότι η εξωτερική πολιτική είναι το δυσκολότερο πολιτικό παιχνίδι. Θέλει σωστή εθνική στρατηγική, που να στηρίζεται στο απόλυτο εθνικό συμφέρον. Θέλει όραμα, εθνικές επιδιώξεις, αποφασιστικότητα για δράση και κόκκινες γραμμές, από τις οποίες δεν υποχωρούμε.

Ο Θεός της Ελλάδας να βάλει το χέρι του!

Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντιστράτηγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας

φωτο: otavoice.gr

 
 
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, αναφορικά με τα αλυσιδωτά προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19 στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας.

Ανέφερε τις μεγάλες ζημιές που έχουν υποστεί από την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης, την δραματική μείωση της τιμής πώλησης του γάλακτος (πωλείται 0,50-0,55 λεπτά ενώ το κόστος παραγωγής του ανέρχεται σε 0,65 λεπτά του ευρώ), τις σημαντικές αυξήσεις στις ζωοτροφές και τις μειώσεις στην εξισωτική αποζημίωση (ενώ το 2016 ήταν στα 20ευρώ/ζώο πλέον έχει φτάσει στα 7ευρώ/ζώο).

Σημείωσε δε ότι η Πολιτεία δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι στις ορεινές περιοχές, επικρατούν πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις πεδινές και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις τροφές, έχοντας σημαντικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους.

Ολόκληρο το κείμενο της Ερώτησης

Κύριε Υπουργέ,

Όπως καλά γνωρίζετε η κτηνοτροφία αποτελεί για την Αιτωλοακαρνανία έναν ζωτικό τομέα για χιλιάδες οικογένειες και στηρίζει την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, η πανδημία του Covid-19 έχει προκαλέσει αλυσιδωτά προβλήματα σε διάφορους κλάδους.

Η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων στον κλάδο της εστίασης έχει οδηγήσει σε μεγάλες ζημίες στην χοιροτροφία, την πτηνοτροφία, την αιγοπροβατοτροφία και τη βοοτροφία κυρίως στις εκτροφές σπάνιων φυλών, επιχειρήσεις που αποτελούν προμηθευτές του κλάδου της εστίασης. Στη δε αγελαδοτροφία, η κατάσταση είναι δραματική. Το γάλα πωλείται 0,50-0,55 λεπτά ενώ το κόστος παραγωγής του ανέρχεται σε 0,65 λεπτά του ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν σειρά προβλημάτων, που καθιστούν αβέβαιη την επαγγελματική και προσωπική τους επιβίωση. Η εξισωτική αποζημίωση ενώ το 2016 ήταν στα 20ευρώ/ζώο πλέον έχει φτάσει στα 7ευρώ/ζώο. Η Πολιτεία δεν φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν ότι στις ορεινές περιοχές, επικρατούν πολύ διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις πεδινές και οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν τις τροφές, έχοντας σημαντικά έξοδα. Μάλιστα, στις τιμές των ζωοτροφών παρατηρείται σημαντική αύξηση.

Το καλαμπόκι πλέον πωλείται 11,5ευρώ/τσουβάλι των 40kg. Η αύξηση είναι στα 2 ευρώ από το lockdown του Νοεμβρίου και έπειτα. Το τριφύλλι πωλείται 0,28-0,29λεπτά/κιλό. Οι τιμές αυτές, είναι απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους και οι έμποροι αποδίδουν τις αυξήσεις στην έλλειψη των προϊόντων.

Φημολογείται δε, ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και περαιτέρω αυξήσεις. Η κατάσταση αυτή έχει επιβαρυνθεί από τις εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες του τελευταίου διαστήματος (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πλημμύρες, χιόνια) που, σύμφωνα με τους εμπόρους, έχουν «αχρηστεύσει» μεγάλα τμήματα παραγωγής στο χωράφι αλλά και την αποθήκη.

Οι κτηνοτρόφοι του ορεινού Βάλτου, του Ξηρομέρου, της Ναυπακτίας, του Μεσολογγίου, της περιοχής της Τριχωνίδας και όλης της Αιτωλοακαρνανίας, ενός νομού κατεξοχήν αγροτικής οικονομίας, είναι πλέον σε απόγνωση και θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους.

Κατόπιν αυτών ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:

1. Πως σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τις σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών εν μέσω πανδημίας και να στηρίξει τους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας;
2. Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων να μειώνονται συνεχώς ενώ το κόστος παραγωγής να αυξάνεται συνεχώς;
3. Θα αποκατασταθεί η αδικία που έγινε σε βάρος των αιγοπροβατοτρόφων, οι οποίοι δεν έλαβαν την ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο λόγω του Covid-19;
4. Τέλος, δεδομένου ότι η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία δεν ενισχύονται από κανένα μέτρο των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, πως σχεδιάζει το Υπουργείο να τις στηρίξει για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τις συνέπειες της πανδημίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ