Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  3:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2021

Τα Τρίκαλα επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα από όπου και αναφέρθηκε στο φράγμα της Μεσοχώρας. «Η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι σύνθετο θέμα» τόνισε .

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε για τον οδικό άξονα Ε65 ότι «είναι μια μεγάλη εκκρεμότητα η οποία θα ολοκληρωθεί. Έχει σημασία- είπε- για τη Θεσσαλία γιατί θα σπάσει η απομόνωση των Τρικάλων. Ανοίγει προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο. Έγινε πολύ καλή δουλειά από τις υπηρεσίες του υπουργείου υποδομών. Ήταν προσωπικό στοίχημα και και καταφέραμε να πείσουμε την ευρωπαϊκή επιτροπή να δώσει το πράσινο φως. Η ολοκλήρωση του θα φέρει αναπτυξιακή προοπτική ενώνοντας την κεντρική με τη δυτική Ελλάδα», υπογράμμισε.

Για φράγμα της Μεσοχώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θα λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο. Έχουμε προχωρήσει με τον υπουργό Ενέργειας κ Περιβάλλοντος Κώστα Σκρεκα και βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο». «Η μερική εκτροπή του Αχελώου είναι σύνθετο θέμα», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Κύριε Δήμαρχε, κύριοι Περιφερειάρχες, κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, φίλες και φίλοι, είναι πράγματι μία σπουδαία μέρα σήμερα, όχι μόνο για τα Τρίκαλα, όχι μόνο για τη Δυτική Θεσσαλία, αλλά για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο, καθώς είμαστε πια στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε, ότι το εμβληματικό αυτό έργο Ε65, θα ολοκληρωθεί. Θα γίνει πράξη ένα όραμα πολλών δεκαετιών. Και αρκεί να κοιτάξει κανείς τον χάρτη, για να διαπιστώσει ότι ο Ε65, είναι ένας δρόμος ο οποίος πατάει πάνω στη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας. Έχει την δικιά του ξεχωριστή σημασία για τις τρεις περιφέρειες στις οποίες αναφέρθηκα. Έχει μία ιδιαίτερη σημασία εδώ για τη Δυτική Θεσσαλία, διότι θα σπάσει επιτέλους οριστικά η απομόνωση των Τρικάλων, προς βορρά αλλά και προς Νότο, θα ενωθούν με την Εγνατία, αλλά και με τον πυρήνα της κεντρικής Ελλάδας. Και βέβαια αγαπητέ Περιφερειάρχα Δυτικής Μακεδονίας, έχει και μία ξεχωριστή σημασία το έργο αυτό για τη δική σου περιφέρεια. Καθώς η διαδικασία απολιγνιτοποίησης δημιουργεί εύλογη ανησυχία, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και σημαντικές νέες προοπτικές για τη Δυτική Μακεδονία. Προοπτικές που για να μπορέσουν όμως να γίνουν πράξη θα πρέπει να σπάσει και η απομόνωση της Δυτικής Μακεδονίας προς το Νότο και να είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμη προς την Αθήνα και προς όλη τη νότια Ελλάδα.

Και αυτό ακριβώς κάνει ο Ε65 και το ίδιο βέβαια ισχύει και για την περιφέρεια της Ηπείρου, καθώς τώρα προστίθεται ένας ακόμα δρόμος, ο οποίος θα συνδέει την Ήπειρο με τη Νότια Ελλάδα, με την Αθήνα. Θέλω να γνωρίζετε ότι για να μπορέσει να γίνει πράξη αυτό το έργο, έγινε πάρα πολύ σημαντική δουλειά από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά και τον Υπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα, Γιώργο Καραγιάννη, διότι πίστεψαν όπως πιστέψαμε όλοι σε αυτό το έργο. Και, βέβαια, θέλω να ξέρετε, επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε στα πράγματα, ο δρόμος αυτός αποτέλεσε και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα.

Έχω κάνει πολλαπλές επικοινωνίες ο ίδιος με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και καταφέραμε και πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει τελικά το πράσινο φως για να μπορέσει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν αυτό το σημαντικό έργο. Κάτι το οποίο δεν είχαμε καταφέρει εδώ και πολλά χρόνια και πολλοί θα πίστευαν -όταν ήρθαμε στα πράγματα- ότι δεν θα ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί ποτέ ο Ε65 τουλάχιστον με τη μορφή της σύμβασης παραχώρησης.

Είμαστε έτοιμοι, λοιπόν, να προχωρήσουμε και να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα. Ως προς την προστιθέμενη αξία του έργου, τις θέσεις εργασίας, δεν χρειάζεται να πω πολλά, τα είπε ο κύριος Περιστέρης, αλλά θα σταθώ πολύ περισσότερο στις μελλοντικές προοπτικές που ο δρόμος αυτός ανοίγει για τις τρεις περιφέρειες τις οποίες ποια θα συνδέει. Και ειδικά εδώ για τα Τρίκαλα, για τα ορεινά Τρίκαλα, για τα πολύ όμορφα βουνά σας τα οποία και αυτά πια αγαπητέ Δήμαρχε θα γίνουν πολύ πιο εύκολα προσβάσιμα και γιατί όχι και να μη γνωρίσουν και αυτά την ανάπτυξη που έχουν γνωρίσει άλλες ορεινές περιοχές της χώρας. Γνωρίζετε πολύ καλά την πίστη μου στην ανάγκη η χώρα να μπορεί να προσελκύει επενδύσεις που δεν συνδέονται μόνο με τον ήλιο και με τη θάλασσα, αλλά συνδέονται και με τα πολύ όμορφα βουνά μας.

Να έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε επισκεψιμότητα 365 μέρες το χρόνο και πιστεύω ότι όταν ολοκληρωθεί ο δρόμος θα είναι πολύ πιο εύκολο να έρχονται συμπολίτες μας, αλλά και ξένοι επισκέπτες στα Τρίκαλα και να γνωρίζουν αυτή την πανέμορφη περιοχή της πατρίδας μας. Θέλω, επίσης, να πω μία κουβέντα για ένα ζήτημα το οποίο έθεσαν οι Περιφερειάρχες και αφορά στα μεγάλα έργα υποδομής που συνδέονται με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με αυτό το έργο το οποίο αποκαλούμε «εκτροπή του Αχελώου».

Θεωρώ αδιανόητο το Ελληνικό Δημόσιο να έχει δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε σημαντικά έργα υποδομής τα οποία παραμένουν αυτή τη στιγμή ημιτελή. Έχω δώσει την κατεύθυνση στο Υπουργείο, στον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ηγείται του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η ΔΕΗ να επικαιροποιηθεί αμέσως η Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φράγμα της Μεσοχώρας, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε νέα έγκριση περιβαλλοντικών όρων και το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους να λειτουργήσει ως μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο.

Σε μία εποχή όπου αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε τις εκπομπές του αερίου του θερμοκηπίου, σε μία εποχή όπου η καθαρή ενέργεια πρέπει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μας μείγμα, είναι απολύτως απαραίτητο, το τελευταίο ουσιαστικό μεγάλο έργο υποδομής που αφορά υδροηλεκτρική ενέργεια, να ολοκληρωθεί αυτοτελώς. Θα συνεισφέρει παραπάνω από 160 MW σταθερής ενέργειας στο σύστημα, θα έχει σημαντική αντιπλημμυρική, θα αποφέρει σημαντική αντιπλημμυρική βοήθεια σε όλη τη λεκάνη απορροής και βέβαια γιατί όχι θα δημιουργήσει όπως έχει γίνε,ι αγαπητέ Κώστα, στη Λίμνη Πλαστήρα, ενδεχομένως, ένα νέο πόλο επίσκεψης σε μία περιοχή, η οποία για τους πιο πολλούς από εμάς τουλάχιστον είναι παντελώς άγνωστη.

Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, στην ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας και θα εξετάσουμε -όπως γνωρίζετε- τα ζητήματα της μερικής εκτροπής του Αχελώου, είναι ζητήματα εξαιρετικά σύνθετα, με πάρα πολλές δικαστικές εκκρεμότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η Μεσοχώρα, όμως, αποτελεί το πρώτο βήμα είναι αναγκαία όχι κατ’ ανάγκη την ικανή συνθήκη για να επανεξετάσουμε το έργο της μερικής μεταφοράς υδάτων από τη Δυτική Ελλάδα στη Θεσσαλία.

Κλείνω, κυρίες και κύριοι, λέγοντάς σας, ότι για μένα αυτή είναι μία σημαντική μέρα, είναι μία σπουδαία μέρα, καθώς ο Ε65 αποτελούσε ουσιαστικά ίσως την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα ως προς τα οδικά έργα που αναφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Μαζί με τις υπόλοιπες εκκρεμότητες που κληρονομήσαμε ως κυβέρνηση, αναφέρομαι ενδεικτικά στο τμήμα Πάτρα – Πύργου, αλλά και στο βόρειο οδικό άξονα, στην Κρήτη, θα προχωρήσουμε ταχύτατα, ώστε η πατρίδα μας σε όλη της την έκταση να έχει ως προς τα δίκτυα κορμών, αξιόπιστους, οικονομικούς, ασφαλείς αυτοκινητόδρομους. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στις ελληνικές εταιρείες, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τα έργα αυτά και πιστεύω, ότι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ έχει πλήρη αίσθηση της ευθύνης στους δικούς του ώμους και στους ώμους της εταιρείας του, ώστε το έργο αυτό να ολοκληρωθεί εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγραμμάτων. Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ολοκληρώνουν τέτοια έργα, να ξεπερνούν τις οποίες τεχνικές δυσκολίες και βέβαια είναι σημαντικό αυτό να προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία κυρίως στις τοπικές κοινωνίες.

Ως προς τις θέσεις εργασίας, την προμήθεια των τοπικών υλικών, ενθαρρύνω πάντα τις κατασκευαστικές εταιρείες να συνεργάζονται με τοπικούς εργολάβους, υπεργολάβους, να έχουν να ενσωματώνουν στα έργα τους τοπική προστιθέμενη αξία. Εύχομαι και ελπίζω να ξαναβρεθούμε, εδώ στα Τρίκαλα, για να μπορέσουμε πια να εγκαινιάσουμε αυτό το εμβληματικό, αυτό το πάρα πάρα πολύ σημαντικό έργο, για την περιοχή των Τρικάλων, για τη Θεσσαλία, για τη Δυτική Μακεδονία, για την Ήπειρο. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ακόμα μία φορά ότι και εγώ προσωπικά, αλλά και το Υπουργείο, παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη όλων των μεγάλων έργων, τα οποία θα τα ολοκληρώσουμε όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί, διότι όπως είπε και ο Περιφερειάρχης σας, ο κύριος Αγοραστός, τα καλύτερα λόγια είναι τα έργα και μας αρέσει πάντα να μιλάμε με τα έργα μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Πηγή: trikipress.gr

Το πρόβλημα της δραματικής συρρίκνωσης, με κατάργηση μάχιμων τομέων και υπηρεσιών, που έχει ως συνέπεια την απαξίωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, τέθηκε στην διάρκεια συνάντησης του βουλευτή κ. Γιώργου Βαρεμένου με μέλη της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων ΕΛΤΑ του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.

Μετά και την δεύτερη κατάργηση τομέων, μέσα σ’ έναν χρόνο, στην πόλη του Αγρινίουαπό 18 τομείς έχουν μείνει τέσσερεις, ενώ στην Ι.Π. Μεσολογγίου έχει μείνει μόνον ένας ταχυδρόμος και στο Ξηρόμερο άλλος ένας από το Ιόνιοως τα όρια της Αμφιλοχίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε αλληλογραφία και συντάξεις.

Ένας αόρατος λοιπόν (υπερ)ταχυδρόμος χτυπάει δυό φορές, με προφανή, όπως θεωρεί η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων, στόχευση την αναδιανομή του ταχυδρομικού έργου υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες στην διάρκεια της πανδημίας επέδειξαν τεράστιες αδυναμίες στην διεκπεραίωση των ταχυμεταφορών.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τους είπε εν ολίγοις η Νίκης Κεραμέως των Πρυτάνεων: επειδή μόνο κατήφορος θα υπάρχει στα Πανεπιστήμια, αν συνεχίσουν να εισάγονται σε αυτά μαθητές που ξέρουν μόνο να γράψουν το όνομά τους, ας βάλουμε μια βάση εισαγωγής και εσείς ως πιο ειδικοί ορίστε την. Τους έδωσε,δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιο μίνιμουμ βαθμό στα αρχαία ελληνικά θα πρέπει να εισάγεται ο φιλόλογος του αύριο και πόσο πρέπει να έχει γράψει στα μαθηματικά ο αρχιτέκτονας του αύριο.

Και αυτοί είπαν ένα ξερό «όχι» στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Και εντελώς κυνικά απάντησαν εν ολίγοις ότι δεν ενδιαφέρονται για το επίπεδο των Πανεπιστημίων, αλλά μονάχα για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Τα χρήματα, δηλαδή, του φορολογούμενου και που τους παρέχονται από το κράτος και τα διαχειρίζονται οι ίδιοι.

Είπαν λοιπόν ότι με τη βάση εισαγωγής και τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός μαθητή στο πανεπιστήμιο, θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων και συνεπώς και η χρηματοδότηση των σχολών! Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το τι είναι σημαντικό για τους Πρυτάνεις η ανακοίνωσή τους καταλήγει ως εξής : «Η χρηματοδότηση των περιφερειακών Πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα του αριθμού των εισακτέων». Αυτό μεταφράζεται ως εξής : «εμείς τόσα θέλουμε, είτε καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε 100, είτε 1.000, είτε 10.000 φοιτητές»…

Πρώτα λοιπόν τα λεφτά. Ακολουθούν τα… κουμάντα. Θέλουν οι Πρυτάνεις η λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία» να μην πλήξει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστήμιων και γι’ αυτό επίσης αντιδρούν και λένε ένα ξερό «όχι». Πόση όμως τάξη και ασφάλεια προσέφερε το αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια; Η απάντηση είναι προφανής. Όλες αυτές τις δεκαετίες που κάνουν κουμάντο οι Πρυτάνεις τα Πανεπιστήμια είναι ένα σκέτο μπάχαλο. Και τι μέτρα πήραν οι ίδιοι για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια; Έχασε ποτέ κανείς τη φοιτητική ιδιότητα για τις παράνομες καταλήψεις, για τις επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς, για το «χτίσιμο» του Πρύτανη, για τα εργαστήρια των μολότοφ και τόσα άλλα. Τόσα χρόνια με το αυτοδιοίκητο οι Πρυτάνεις δεν μπόρεσαν ούτε καν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους των Πανεπιστημίων… Τι συζήτηση να κάνεις για σοβαρότερα θέματα;

Λεφτά, κουμάντα και ιδεολογία. Το τρίτο λοιπόν προνόμιο των πανεπιστημιακών είναι η ιδεολογία, με τη διαφορά ότι αυτό αφορά ευτυχώς μια μερίδα τους και όχι όλους. Επειδή κάποιος διδάσκει το τάδε ή το δείνα μάθημα σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, επειδή δηλαδή έχει την ταυτότητα του πανεπιστημιακού, νομίζει ότι η προσωπική του πολιτική άποψη, η ιδεολογία του, έχει κάποια σημασία και φυσικά είναι σωστή. Βρέθηκαν λοιπόν μερικές δεκάδες πανεπιστημιακοί παριστάνοντας τους υπερασπιστές του Κράτους Δικαίου να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του απεργού πείνας και  καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα.  Δεν χρειάζεται καμία κριτική σε αυτό. Όταν επί δεκαετίες «υποθάλπουν» εργαστήρια παραγωγής μολότοφ και το εμπόριο ναρκωτικών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, είναι εξοργιστικό  να παριστάνουν τους υπερασπιστές των αρχών του Κράτους Δικαίου. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε τι ακριβώς διδάσκουν αυτοί οι τύποι στα παιδιά μας…

Υποτίθεται ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι η πνευματική ελίτ της χώρας. Δυστυχώς, όμως αυτοί έχουν προτιμήσει τα διαφυλάξουν τα προνόμια της ελίτ: χρηματοδοτήσεις, εξουσία και ιδεολογία. Το πνεύμα κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι δεν έχει απτά κέρδη… Και γι’ αυτό ακριβώς τους χρειάζεται η ανάλογη αντιμετώπιση –και από την κυβέρνηση και από την κοινωνία- η αντιμετώπιση της κρατικοδίαιτης συντεχνίας, που προσφέρει ελάχιστα σε αυτόν που τη συντηρεί. 

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ταξίδι – αστραπή στη Δυτική Θεσσαλία με σταθμούς τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα θα πραγματοποιήσει σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει με ελικόπτερο από Αθήνα και αναμένεται να αφιχθεί στη Μεσοχώρα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Εκεί θα έχει ενημέρωση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υδροηλεκτρικό φράγμα Μεσοχώρας. Και φυσικά αναμένεται να αναφερθεί και στην εκτροπή του Αχελώου για την οποία έχει προβεί σε εξαγγελίες δύο φορές μάλιστα από το βήμα της ΔΕΘ, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει κάτι από την πλευρά της Κυβέρνησης.

Μένει να δούμε αν ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει απλώς τις εξαγγελίες του ή αν από τα λεγόμενά του θα προκύψει κάτι που θα σηματοδοτήσει ότι η κυβερνητική πρόθεση για την εκτροπή του Αχελώου περάσει σε φάση υλοποίησης.

Πάντως ο Κ. Μητσοτάκης στα Τρίκαλα θα μιλήσει στο Μουσείο Τσιτσάνη σε μικρή σύσκεψη φορέων για την εξέλιξη των έργων στην περιοχή, κυρίως δε για το φράγμα Μεσοχώρας, αλλά και για τον οδικό άξονα κεντρικής Ελλάδος Ε65.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργική επίσκεψη έρχεται ουσιαστικά αμέσως μετά τη νέα ακύρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Υδροηλεκτρικού Σταθμού της Μεσοχώρας από το ΣτΕ. Κυβέρνηση και φορείς της Θεσσαλίας αντιμετωπίζουν το φράγμα ως ενεργειακό έργο, για τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας όμως και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, που αντιδρούν στα σχέδια της εκτροπής του Αχελώου, θεωρείται η «κεκρόπορτα» της εκτροπής.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, μεταξύ του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, μετράμε αντίστροφα για την παραλαβή των πρώτων, από τα 18 συνολικά, μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Dassault Rafale: Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι δυνατότητές τους; Πόσο κοστίζουν;

Το Dassault Rafale (Ντασό Ραφάλ) είναι γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος 4ης γενιάς. Το όνομά του σημαίνει «ριπή ανέμου» και μπορεί να μεταφέρει όπλα που ήδη υπάρχουν στο Ελληνικό οπλοστάσιο, χωρίς κόστος για μετατροπές σε υποδομές και τεχνικές δυνατότητες. Σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται από την Dassault Aviation.

Το αεροσκάφος «υπηρετεί» στην Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Ναυτικό και είναι πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (κρούσης, αναγνώρισης κ.λπ.) Έχει συνδυασμό πτέρυγας τύπου Δέλτα και πτερυγίων ελιγμών (canards), κάτι που του δίνει εξαιρετική ευελιξία και παράλληλα διατηρεί τη σταθερότητα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Μπορεί να απογειωθεί από μικρούς αεροδιαδρόμους της τάξης των 400 μέτρων, όπως επίσης και από αεροπλανοφόρα.

Τα μυστικά υλικά και οι απόρρητες τεχνολογίες

Το Rafale έχει σχεδιαστεί από απόψεως σχήματος και υλικών κατασκευής ώστε να έχει όσο το δυνατόν χαμηλότερο ίχνος ραντάρ. Τμήμα της σχεδίασης αυτής αποτελεί το σύστημα αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου «Spectra» της εταιρείας Thales. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται αλλά και κάποια από τα υλικά του χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα. Η άρνηση της Thales να επιτρέψει τη χρήση τους σε άλλα αεροσκάφη, έχει προκαλέσει την ανάπτυξη φημολογίας και πολλοί μιλούν για χρήση τεχνολογίας ενεργής ακύρωσης για να εξουδετερώνει τα εισερχόμενα σήματα ραντάρ.

Tο αεροσκάφος φέρει το ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο είναι ικανό να αναγνωρίζει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους στον αέρα. Παράλληλα, μπορεί να δημιουργεί τρισδιάστατους χάρτες εδάφους για πλοήγηση ή στοχοποίηση σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, εάν απαιτείται από την αποστολή, το Rafale έχει την ικανότητα να ιχνηλατήσει έναν στόχο και να εξαπολύσει πύραυλο αέρος-αέρος χωρίς να χρειαστεί να αποκαλύψει τη θέση του, χάρη στο σύστημα OSF της Thales. Το συγκεκριμένο σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο αεροσκάφος και λειτουργεί με τεχνολογία υπέρυθρης ακτινοβολίας.

Για τη διαχείριση των συστημάτων του, το Rafale χρησιμοποιεί ένα πλήρως «γυάλινο πιλοτήριο», με τρεις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών (MFDs), ολογραφικό HUD καθώς και πλευρικό χειριστήριο HOTAS. Όπως και στο Eurofighter, υπάρχει η δυνατότητα φωνητικών εντολών (Direct Voice Input). Για την πρόωσή του το Rafale χρησιμοποιεί δύο στροβιλοπροωθητήρες SCECMA M88-2 με μετάκαυση, με συνολική ωθητική δύναμη 150 kN.

Πότε θα έρθουν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τα πρώτα έξι, μεταχειρισμένα, αεροσκάφη θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία έξι μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης (μέσα στον Ιούνιο) και μετά θα παραλαμβάνουμε ένα κάθε μήνα. Έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν είκοσι μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης με ρυθμό, επίσης, ένα ανά μήνα. Τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη Rafale θα παραληφθούν μετά από 26 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πόσο κοστίζουν

Το κόστος της αγοράς των 18 Rafale ανέρχεται σε 2,32 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ,  για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.  Στα όπλα των αεροσκαφών περιλαμβάνονται κατευθυνόμενα βλήματα Meteor, καθώς και οι απαραίτητες αναβαθμίσεις υπαρχόντων βλημάτων – Mica, Scalp και Exocet – προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα νέα αεροσκάφη.

Πηγή: newsauto.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

H Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ αναφέρει τα ακόλουθα σε ανακοίνωση της:

Με ενθουσιασμού ξεκίνησε από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ στο Αγρίνιο και σε όλο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, η διακίνηση του πρώτου κειμένου των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος για το 21ο Συνέδριό του, με το «Σαββατοκυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Μέλη, φίλοι και οπαδοί είναι στη μάχη της διακίνησης, για να φτάσουν και να γίνουν γνωστές παντού οι Θέσεις. Με αυτή τη διαδικασία ξεκινά η προετοιμασία για τη διεξαγωγή του 21ου Συνεδρίου του Κόμματος, μέσα στο 2021, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί αργότερα, παίρνοντας υπόψη το κύμα πανδημίας και τις δυσκολίες που δημιουργεί.

Η μάχη της διακίνησης, θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο 6-7 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο 13-14 Φλεβάρη, με το δεύτερο και τρίτο κείμενο αντίστοιχα.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ