Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:54: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021

Μαζί με τον ανασχηματισμό «φούντωσαν» για τα καλά τα σενάρια περί εκλογών! Όσοι επιχειρούν να «διαβάσουν» τι έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμούν ότι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι για εκλογές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Φυσικά η κυβέρνηση απορρίπτει όλα αυτά τα σενάρια –ποια κυβέρνηση εξάλλου παραδέχθηκε ότι έχουν βάση;- ωστόσο, αν υποθέσουμε, ότι η κυβέρνηση έχει έναν εκλογικό σχεδιασμό στα σκαριά, τότε προκύπτει τουλάχιστον ένα βασικό ερώτημα: Με ποιο αιτιολογικό θα οδηγηθούμε σε πρόωρες κάλπες;

Ως γνωστόν, κάθε Κυβέρνηση διαθέτει συνταγματικά δύο επιλογές, είτε να παραιτηθεί και να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία των άρθρων 38 παρ. 1 και 37 παρ. 2, 3 του Συντάγματος,  είτε να ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής για την αντιμετώπιση εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας (άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος). Την πρώτη περίπτωση φυσικά θα πρέπει να την αποκλείσουμε, αφού η παραίτηση της Κυβερνήσεως συνιστά ένα ηττοπαθές μήνυμα, αν μάλιστα κρίνουμε από το πρόσφατο παράδειγμα της κυβέρνησης Τσίπρα το 2019.  Άρα το ερώτημα είναι με ποιο «εθνικό θέμα» θα πάμε σε εκλογές; «Εθνικό θέμα» θα μπορούσε άραγε να είναι η πανδημία; Από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα έχει διαχειριστεί την πανδημία επί περίπου ενάμισι χρόνο, ο κορονοϊός δεν μπορεί να είναι το «εθνικό θέμα», που θα ανοίξει το δρόμο για τις κάλπες. Εξάλλου αυτό θα σηματοδοτούσε μια -μερική έστω- ομολογία αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας. Θα μπορούσε, τότε, να θεωρηθεί «εθνικό θέμα» η οικονομική επίπτωση της πανδημίας; Ο Κ. Καραμανλής, σημειωτέον, το 2007 είχε πάει σε εκλογές επικαλούμενος την οικονομία ως «εθνικό θέμα» και την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2008. Όμως τώρα η κυβέρνηση, υποτίθεται, ότι έχει κάνει επαρκή προετοιμασία μέσω της Επιτροπής Πισσαρίδη για να αξιοποιήσει τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε. Εξάλλου το σχέδιο αυτό έχει ήδη λάβει την έγκριση της Κομισιόν. Επιπλέον οι αξιολογήσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι -τηρουμένων των αναλογίων- καλές, τα επιτόκια δανεισμού της χώρας είναι κοντά στα ιστορικά χαμηλά, άρα δύσκολα «στέκεται» η οικονομία ως «εθνικό θέμα» για πρόωρες κάλπες. Η τελευταία περίπτωση είναι αυτή του εθνικού θέματος με τη στενή έννοια του όρου. Δηλαδή τα ελληνοτουρκικά.

Τις τελευταίες ημέρες άνοιξε ξανά ο ορίζοντας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών. Βεβαίως, αν η Τουρκία επιμείνει να βάζει πολλά πράγματα στο τραπέζι (αποστρατικοποίηση νησιών κτλ) δύσκολα θα βρεθεί ελληνική κυβέρνηση που θα συνεχίζει να κάθεται σε αυτό. Από την άλλη όμως, βάσει της απόφασης της τελευταίας Συνόδου της Ε.Ε θα υπάρξει πολυμερής Διεθνής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Και εκεί το μόνο θέμα σε εκκρεμότητα είναι οι διαφορές Ελλάδας και Κύπρου με την Τουρκία. Δηλαδή να αποκτήσουν άποψη και λόγο στο ζήτημα αυτό η Μάλτα, η Ιταλία και ποιος ξέρει πόσοι ακόμη. Αυτός μάλιστα είναι και ένας λόγος που πληθαίνει τις φωνές, που λένε πως δεν θα πρέπει η Ελλάδα να συμμετάσχει μια τέτοια Διάσκεψη. Αν η κυβέρνηση πιεστεί από το διεθνή παράγοντα να πάει σε αυτή τη Διάσκεψη, ίσως οι αποφάσεις της να είναι τέτοιες που πρέπει μέσω εκλογών να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού. Από την άλλη όμως το ρίσκο είναι μεγάλο… Στην επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία μπορούν να στηθούν κάλπες για τα ελληνοτουρκικά; Ιδίως, αν υποχωρήσουμε από όσα μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο;

Τούτων δοθέντων ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρει το «εθνικό θέμα» που θα οδηγήσει στις κάλπες. Βεβαίως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξετάζει την ουσία του όποιου θέματος επικαλεστεί η κυβέρνηση, απλώς υπογράφει το διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής. Ο λαός όμως σίγουρα θα εξετάσει και το αιτιολογικό της πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Πόσο μάλλον, όταν αγωνιά πρωτίστως για άλλα θέματα της καθημερινότητάς του. Αν ο Πρωθυπουργός δεν έχει βρει το «εθνικό θέμα», τότε μάλλον η ανάγνωση του εκλογικού ανασχηματισμού δεν έχει βάση.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2021 19:33

Στο δρόμο για νέα τοπικά όργανα ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρώτο «καφές» για το 2021 του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου με το λεγόμενο “πολιτικό κέντρο” του ΣΥΡΙΖΑ , έγινε στον απόηχο του ανασχηματισμού. Και τα εκλογικά σενάρια, που αυτός γέννησε, βάζουν το κόμμα και το μηχανισμό του σε εγρήγορση δια παν ενδεχόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό κάποιες κινήσεις στο εσωκομματικό επίπεδο επισπεύδονται, όσο φυσικά επιτρέπουν τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Σχετικά σύντομα λοιπόν θα παρθούν αποφάσεις και για το κομματικό συνέδριο. Νωρίτερα όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει σε εσωκομματικές διεργασίες με την εκλογή νέων οργάνων στις οργανώσεις του ανά την Ελλάδα. Αυτό εξάλλου συζήτησαν αυτές τις μέρες και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αιτωλοακαρνανία.

Βεβαίως στο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσαν τα νέα τοπικά όργανα να εκλεγούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Επειδή όμως στην αξιωματική αντιπολίτευση βιάζονται, δεν αποκλείεται να δούμε και εκλογές με εξ’ αποστάσεως τρόπο. Κάτι που θα είχε πολύ ενδιαφέρον από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη διαδικασία να υποστηρίξει τους συνδικαλιστικούς φορείς σε διάφορους τομείς του Δημοσίου, τους εκπαιδευτικούς για παράδειγμα, που δεν ήθελαν υπηρεσιακές εκλογές με τηλεδιαδικασία.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Στις 19 Ιανουαρίου η ψήφισή του με ονομαστική ψηφοφορία. Την επόμενη Πέμπτη 14/1 ψηφίζεται η σύμβαση για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη.

Στον αστερισμό των μείζονων ζητημάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας θα κινηθεί η Βουλή κατά την επανεκκίνηση των εργασιών της από την προσεχή Δευτέρα.

Στη Βουλή κατατέθηκε ήδη πριν από λίγο το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στις 19 Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, που θα δώσουν στην ελληνική πολεμική αεροπορία αμυντική υπεροχή, ώστε να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1 με τη διαδικασία του επείγοντος.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ:

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, η συζήτηση αμφότερων των νομοσχεδίων στην αρμόδια Επιτροπή θα ξεκινήσει άμεσα. Συγκεκριμένα, η σύμβαση με τη Γαλλία για τα Rafale, θα συζητηθεί Τρίτη και Τετάρτη, ώστε να εισαχθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 14/1, ενώ από την Τρίτη 12/1 θα ξεκινήσει και η επεξεργασία εκείνου για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Μάλιστα, για το νομοσχέδιο σχετικά με την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο κ. Τασούλας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ασκήσει το δικαίωμά του για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, ώστε όπως υπογράμμισε να καταγραφεί η πασιφανής απόλυτη πλειοψηφία.

Υπενθυμίζεται, ότι στο σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογραμμιζόταν πως η Ελλάδα επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντιστοίχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Ταυτόχρονα, κανονικά πρόκειται να προχωρήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία επί του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος,  και θα ολοκληρωθεί από τον διάδοχό του Μάκη Βορίδη με την ψήφισή του  την προσεχή Τετάρτη 13 Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr – Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει αναφερθεί κατά τη διάρκεια συζητήσεων με συνεργάτες του τις τελευταίες εβδομάδες στο ενδεχόμενο να δώσει χάρη στον εαυτό του, δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο Reuters χθες Πέμπτη.

Την ίδια πληροφορία δημοσίευσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα The New York Times, επικαλούμενη δύο πηγές, τις οποίες επίσης δεν κατονόμασε.

Εάν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για πολύ ασυνήθιστη χρήση αυτού του προνομίου του Τραμπ, ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020 και θα παραδώσει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να σχολιάσει την πληροφορία.

Ο Τραμπ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα απένειμε χάρη ή έδειξε επιείκεια σε διάφορους πολιτικούς συμμάχους και φίλους του, ανέφερε το 2018 σε ανάρτησή του στο Twitter πως έχει «το απόλυτο δικαίωμα» να «απονείμει χάρη στον εαυτό του».

Πιο πρόσφατα, «σε αρκετές συζητήσεις μετά την ημέρα των εκλογών, ο κ. Τραμπ είπε σε συνεργάτες του πως σκέφτεται να δώσει στον εαυτό του χάρη και, σε άλλες περιπτώσεις, τους ρώτησε αν θα έπρεπε και ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις νομικά και πολιτικά», ανέφεραν οι πηγές των New York Times.

Δεν είναι σαφές εάν ο Τραμπ έθιξε ξανά το ζήτημα μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, που ώθησε τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο να εισηγηθούν την παραπομπή του σε νέα δίκη και την παύση του από το αξίωμα «άμεσα».

Συνταγματολόγοι επισημαίνουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του. Κανένας πρόεδρος δεν έχει αποπειραθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει επομένως νομικό ή δικαστικό προηγούμενο.

«Όταν ο κόσμος με ρωτάει αν ένας πρόεδρος μπορεί να δώσει χάρη στον εαυτό του, η απάντησή μου είναι πάντα ‘λοιπόν, μπορεί να το δοκιμάσει’», χαριτολόγησε ο Μπράιαν Καλτ, συνταγματολόγος στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. «Το Σύνταγμα δεν δίνει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ζήτημα αυτό», εξήγησε.

Άλλοι συνταγματολόγοι επισημαίνουν πάντως ότι το να δώσει ο πρόεδρος χάρη στον εαυτό του θα είναι αντισυνταγματικό, αφού αντίκειται προς την αρχή ότι κανένας δεν μπορεί να είναι δικαστής στην δική του υπόθεση.

Πηγή: iefimerida.gr 
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους ανθρώπους, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και έχασες τη δική σου προσωπική Σοφία» είπε ο Κύριλλος απευθυνόμενος στον Οικουμενικό Πατριάρχη – Επανέλαβε ότι ήταν έγκλημα η αναγνώριση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Σε προκλητικές δηλώσεις, την ημέρα μάλιστα που οι Ορθόδοξοι της Ανατολικής Ευρώπης γιόρταζαν τα Χριστούγεννα, προχώρησε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε σε κεντρικό κανάλι της Ρωσίας, το Россия-1.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, όπως μεταδίδει το www.orthodoxtimes.gr, ο Ρώσος Πατριάρχης δήλωσε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι τιμωρία από τον Θεό στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εξαιτίας της παραχώρησης Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Δεν θέλω να εκφράσω καμία κριτική στον Κωνσταντινοπολίτη συν-αδερφό μου, ωστόσο, αδιαμφισβήτητα, όλα αυτά που συνέβησαν μετά στην Κωνσταντινούπολη, στο Σταμπούλ, αποδεικνύουν τη Θεία Τιμωρία. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έβαλε τους σχισματικούς του Κιέβου στο ιερό του Κιέβου, στη Σοφία του Κιέβου (σ.σ. εννοεί την Αγία Σοφία Κιέβου), και έχασε την Σοφία της Κωνσταντινούπολης – μετατράπηκε σε τζαμί”, είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Πήρες την Αγία Σοφία του Κιέβου από τους Ορθοδόξους ανθρώπους, από την Ορθόδοξη Εκκλησία, και έχασες τη δική σου προσωπική Σοφία … Θεωρώ ότι περισσότερο προφανή συνέπεια, εκπορευόμενη από τη Θεία Βούληση, δύσκολο να φανταστεί κανείς. Και οι συνέπειες ήρθαν χωρίς καθυστέρηση γιατί το αμάρτημα ήταν πολύ μεγάλο”, πρόσθεσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως έγκλημα και όχι ως σφάλμα την πράξη της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι θα προσεύχεται για τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς η “κρίση” θα πρέπει να ξεπεραστεί “από κοινού”.

“Πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον. Τουλάχιστον όσον αφορά στις ιδιωτικές προσευχές, καθώς είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο κατά τη διάρκεια λειτουργιών, καθώς δεν αναφέρουμε τον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης στα δίπτυχα. Αλλά θα πρέπει να προσευχόμαστε ο ένας για τον άλλον και αυτό προκειμένου αυτή η κρίση στην Ορθοδοξία, που έχει επιβληθεί απ’ έξω, να περάσει όσο το δυνατόν συντομότερα”, συμπλήρωσε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Πηγή: www.orthodoxtimes.gr ,protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

O Έντι Ράμα έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει σήμερα Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Όπως γίνεται επίσης γνωστό, στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Αλβανό πρωθυπουργό, στο οποίο θα παραβρεθεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δένδιας.

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Στην ατζέντα των συζητήσεών τους θα είναι αρχικά να καθοριστούν οι λεπτομέρειες για το συνυποσχετικό της προσφυγής της Ελλάδας και της Αλβανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ακόμα θα μιλήσουν για την χάραξη ΑΟΖ μεταξύ τους και για τον καθορισμό των χωρικών υδάτων, στα 12 μίλια όπως επιδιώκει η Ελλάδα. Ό, τι έγινε δηλαδή με την Ιταλία, για το οποίο o κύριος Ράμα είχε δηλώσει ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας.

O Έντι Ράμα έρχεται στην Ελλάδα, έπειτα από διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

Πηγή:protothema.gr