Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  11:50: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

Μπορεί από το Μαξίμου, σε κάθε ευκαιρία, να δηλώνουν πως σκοπός είναι να εξαντληθεί η τετραετία, όμως οι κινήσεις των «γαλάζιων» στελεχών δείχνουν ότι ετοιμάζονται για εκλογές και προφανώς δεν «προγραμματίζουν» από τώρα για το 2022, αλλά εντός του 2021. 

Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με την Άγκυρα να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση πριν από το Πάσχα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, το Βερολίνο να πιέζει για συνολική λύση μέσω συγκυβέρνησης ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και η τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, μακράν η χειρότερη μετά τον Β'ΠΠ, εξαιτίας των συνεχόμενων lockdown, προκαλούν πρόωρη προσφυγή στην κάλπη στο διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου του 2021. 

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την κινητικότητα που υπάρχει και από τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς οι οποίοι προετοιμάζονται ήδη, αναζητώντας αρχικά εκλογική περιφέρεια.

Ενώ κινητικότητα υπάρχει και από τα κόμματα και τα πρόσωπα που υπάρχουν «δεξιότερα» της ΝΔ δείχνει πως μέσα στο 2021 θα έχουμε εκλογές. 

Αυτό φαίνεται πως θέλει να προλάβει η κυβέρνηση και γι' αυτό «τρέχει» τις εκλογές προτού δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα «δεξιότερα» απ' αυτή. Να θυμίσουμε πως υπάρχει ένα μεγάλο εκλογικό ποσοστό το οποίο έβγαλε κυβέρνηση την ΝΔ, εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, το οποίο λίγο πολύ ο πρωθυπουργός το αποκάλεσε ως «ακροδεξιούς» και «γραφικούς». 

Ενώ παράλληλα υπάρχει και ένα πολιτικό κενό στον χώρο της «δεξιάς» που δεν καλύπτεται με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο pronews.gr. 

Επιπλέον πρόσφατα και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προχώρησε σε έναν «άοσμο» ανασχηματισμό, που επιβεβαιώνει και αυτός πως οδεύουμε προς εκλογές. 

Σε ότι αφορά στα του Μαξίμου... ήδη δέκα υπουργοί αναζητούν εκλογικοί περιφέρεια 

Ο Νότιος Τομέας της Αθήνας είναι προς το παρόν αυτός που συγκεντρώνει το περισσότερο ενδιαφέρον, καθώς κεντρίζει το ενδιαφέρον αρκετών υπουργικών υποψηφίων. Για εκεί ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, καθώς και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Αν και ο τελευταίος δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι θα διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα ή θα περιμένει τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην ίδια περιφέρεια εκτιμάται ότι θα είναι υποψήφιος και ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές βρισκόταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ.

Στην Α’ Αθήνας προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να θέσει υποψηφιότητα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακατεύοντας πολύ την τράπουλα στην εν λόγω περιφέρεια, καθώς η επιτυχημένη πορεία της υπουργικής του θητείας τoν καθιστά φαβορί για τις πρώτες θέσεις. Η συγκεκριμένη περιφέρεια είναι στα υπόψιν και της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που επίσης θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην εκλογική διαδικασία.

Για την Ανατολική Αττική προετοιμάζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Έχει ενδιαφέρον ότι το υπουργικό δίδυμο του Εσωτερικών θα δοκιμαστεί στην ίδια περιφέρεια, αφού εκεί εκλέγεται και ο υπουργός Μάκης Βορίδης.

Ερωτηματικό υπάρχει για τις προθέσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ο οποίος το 2015 είχε θέσει υποψηφιότητα στην Αρκαδία χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί.

Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ για τις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να βρεθεί και η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή, αν και έπαιζε ως σενάριο στο παρελθόν, και βολιδοσκοπεί την Ευρυτανία για τις προσεχείς εκλογές.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αναμένεται να παραμείνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, με το δεδομένο ότι θα έχει αυτόν τον ρόλο μέχρι τις εκλογές. Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο και για τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, που παραμένει στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας πολλές ευθύνες για το κυβερνητικό έργο, χωρίς περιθώρια να κυνηγά τον σταυρό.

Τα κυβερνητικά ΜΜΕ μπορεί να επιμένουν στο ότι όλα βαίνουν καλώς, όμως η κοινωνία «βράζει» εξαιτίας των αποφάσεων, τόσο για το θέμα του κορωνοϊού, όσο και για τα ελληνοτουρκικά.

Την ίδια ώρα όλοι αναμένουν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και αν τελικά θα συμφωνήσει στο γερμανικό σχέδιο για συγκυβέρνηση εντός της άνοιξης.

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Πάνε για… φούντο οι «διερευνητικές» λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν

Σε μια νέα επίδειξη επιθετικής συμπεριφοράς απέναντι στην Ελλάδα, προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι εάν η Ελλάδα επιχειρήσει επέκταση των χωρικών της υδάτων στο Αιγαίο αυτό θα είναι “Casus Βelli”,

Να σημειωθεί πως ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε γενικά στο Αιγαίο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια για επέκταση των χωρικών υδάτων ανατολικά της Κρήτης εμπίπτουν σε αυτή ακριβώς την κατηγορία.

«Στο θέμα του Αιγαίου, στο ζήτημα των χωρικών υδάτων του Αιγαίου, δεν έχει αλλάξει η θέση της Τουρκίας.

Όπως δεν έχει αλλάξει και η απόφαση που έχει πάρει το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Και κάθε κυβέρνηση και κάθε κόμμα που έχει έρθει στην εξουσία τήρησε την ίδια αποφασιστική θέση και δεν υποχώρησαν. Διότι αυτό είναι ένα εθνικό θέμα», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Όμως η Ελλάδα για να πει κάτι στον λαό, λέει τέτοια πράγματα. Ο φίλος μου ο Νίκος Δένδιας έκανε λάθος, λανθασμένες δηλώσεις.

Αυτή η απόφαση δεν έχει καμία ισχύ όμως η Ελλάδα δεν κάνει μόνο αυτό. Όμως όπως είπα και σε κάποιους Ευρωπαίους η Ελλάδα συνέχισε κάποιες προβοκάτσιες.

Όπως η πόντιση καλωδίων στον βυθό της θάλασσας, όπως να κάνει διμερείς ασκήσεις. Ξαφνικά ανακοινώνει NAVTEX, NOTAM και προσπαθεί να κλείσει θαλάσσιες περιοχές χώρους στο Αιγαίο. Και ανακοινώνουν χώρους, δεν κάνουν καμία δραστηριότητα. Δηλαδή συνεχίζουν τις προβοκάτσιες», υποστήριξε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

πηγή: pronews.gr

 

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο συγγραφέας του ''The Great Reset'' Κλάους Σβαμπ, απειλεί τους… συνομωσιολόγους.

Φανερά ενοχλημένος εμφανίστηκε ο ιδρυτής του φόρουμ του Νταβός και συγγραφέας του βιβλίου ''The Great Reset'' – ελληνιστί ''Η Μεγάλη Επαναφορά'', Κλάους Σβαμπ, σε άρθρο του σε ελβετική εφημερίδα. Ο λόγος είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν γύρω από το βιβλίο του και τον όρο GREAT RESET.

Ο συγγραφέας του βιβλίου που πρόσφατα είδαμε να κοσμεί το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενοχλείται, διότι το βιβλίο του δεν εκλαμβάνεται ως ανάλυση των επακολούθων του κορωνοϊού, αλλά ως συνταγή για την οικοδόμηση ενός παγκόσμιου τυραννικού υπερκράτους.

Ο 82χρονος Σβαμπ προειδοποίησε για τις θεωρίες συνομωσίας που μολύνουν την κοινωνία και υπονομεύουν την εμπιστοσύνη για οτιδήποτε θεωρείται κατεστημένο, είτε μιλάμε για τις ελίτ είτε για τα κόμματα είτε για τους θεσμούς. Είναι ένας κίνδυνος για τη δημοκρατία. Για να τις αντιμετωπίσουμε, είπε, δεν πρέπει να εστιάζουμε στα συμπτώματα αλλά στην αιτία.

Το βιβλίο «COVID-19: THE GREAT RESET» εκδόθηκε λίγο μετά την πρώτη κορύφωση της του κορωνοϊού, τον Ιούλιο του 2020. Ο πρόλογος αναφέρει ότι μια κανονική κατάσταση δεν πρέπει και δεν θα ξανασυμβεί ποτέ.

«Πολλοί από εμάς ανησυχούν για το πότε τα πράγματα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό», γράφει ο Σβαμπ. «Η σύντομη απάντηση είναι: Ποτέ! Τίποτα δεν θα επαναφέρει ποτέ την «θραυσμένη» αίσθηση της κανονικότητας που επικρατούσε πριν από την κρίση, επειδή η πανδημία του κορωνοϊού σηματοδοτεί ένα θεμελιώδες σημείο καμπής στην παγκόσμια ανάπτυξή μας».

Ο Σβαμπ θεωρείται υπέρμαχος του λεγόμενου «καπιταλισμού των μεριδιούχων». Ως εκ τούτου, μια εταιρεία θα πρέπει να επικεντρωθεί στην κάλυψη των αναγκών όλων των ενδιαφερομένων μερών της: πελάτες, μέτοχοι, εργαζόμενοι, συνεργάτες, η κοινότητα και ακόμη και η κοινωνία στο σύνολό της. Περιβαλλοντικές, κοινωνικές και κυβερνητικές πτυχές θα «αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία για τη βιώσιμη δημιουργία αξίας».

Ο βασικός σκοπός των εταιρειών είναι «δεν είναι πλέον μόνο μια αχαλίνωτη επιδίωξη του οικονομικού κέρδους.»

Ο Σβαμπ είναι επίσης ένας από τους υποστηρικτές των υπερανθρωπιστικών ιδεών: «Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση θα οδηγήσει σε μια συγχώνευση της φυσικής, ψηφιακής και βιολογικής ταυτότητάς μας», είπε σε μία ομιλία του ο Σβαμπ, το 2019 στο Συμβούλιο του Σικάγο για τα Παγκόσμιες Ζητήματα.

πηγή:pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ & π. ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΕΣΤΙΕΩΝ

ΠΡΟΣ

ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«ΕΝΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ»

Ερημοτοπία. Ερημιά και εγκατάλειψη βιώνουν οι Κοινότητες του Δήμου Αγρινίου και σαν να μην έφθανε  αυτό τώρα καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για τις Κοινότητες. Τέλος το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο με νομοσχέδιο, που έρχεται άμεσα στη Βουλή. «Τα κοινοτικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο..», σημείωσε ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Είναι η ώρα να ανοίξει τώρα, με τη μορφή του κατεπείγοντος,  η συζήτηση με τις λαϊκές συνελεύσεις για το μέλλον των Κοινοτήτων.

Είμαι βέβαιος  ότι οι εκπρόσωποι των Κοινοτήτων, Πρόεδροι και Τοπικοί Σύμβουλοι, θα υψώσουν το ανάστημά τους και θα υπερασπιστούν  την Αρχή της Τοπικής Αυτονομίας για να μην αφανιστούν τα χωριά μας.

Με την αγωνία των νομοθετικώναυτών  εξελίξεων και υπό την σκιάν της απαξίωσης του θεσμού από τις δημοτικές αρχές, εκπρόσωποι 439 κοινοτήτων απευθύνουν επιστολή προς Υπουργείο και ΚΕΔΕ ζητώντας  συμμετοχή στο διάλογο.

Η  επιστολή:

«Η Κοινότητα αποτελεί διαχρονικό πυρήνα της ελληνικής κοινωνίας και θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Με βάση το άρθρο 1 παράγραφος 2 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν.3463/2006) «οι Δήμοι και οι Κοινότητες συγκροτούν τους Οργανισμούς του Πρώτου Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι Κοινότητες στην Ελλάδα αγγίζουν τον αριθμό των 6.135 με περίπου 20.000 αιρετούς Συμβούλους. Οι Κοινότητες αυτές εκπροσωπούν τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας με το υπόλοιπο 1/3 να βρίσκεται στους μητροπολιτικούς Δήμους (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά). H πολυεπίπεδη και σύγχρονη διακυβέρνηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία προσανατολίζεται σε ισχυρές τοπικές κοινωνίες οφείλει να αφουγκραστεί την ελληνική πραγματικότητα. Σε όλη την επικράτεια τα Συμβούλια Κοινοτήτων είναι ο αιρετός θεσμός που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητα του. Οι Σύμβουλοι Κοινοτήτων μεριμνούν, προτείνουν, αξιοποιούν, παρέχουν εθελοντική εργασία, ενεργοποιούν τους συμπολίτες τους, κάνοντας πράξη την αποκέντρωση φροντίζοντας άμεσα και καθημερινά για την αξιοποίηση της υπαίθρου. Τα Συμβούλια Κοινότητας συνεργάζονται με τις Δημοτικές Αρχές για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα, να ενισχυθούν οι υποδομές, να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

Η ύπαρξη ξεχωριστής κάλπης για την ανάδειξη των αιρετών των τοπικών Κοινοτήτων ενεργοποίησε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών που στόχο έχουν την εκπροσώπηση των συμφερόντων του τόπου τους, πέρα από κομματικές ή δημαρχοκεντρικές εξαρτήσεις. Πολίτες που δεν είχαν ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά βρήκαν κίνητρο συγκροτώντας συνδυασμούς οι οποίοι αναδείχθηκαν από τους πολίτες και τώρα είναι στην ουσία “οι ομάδες εθελοντισμού” για τον τόπο τους, κινητοποιώντας ταυτόχρονα συμπολίτες και συγχωριανούς σε μια προσπάθεια βελτίωσης της επαρχίας και επαναφοράς του ενδιαφέροντος στην γειτονιά και την ουσία της καθημερινής ζωής.

Η Κοινότητα, ως αυτοδιοικητικός θεσμός και διοικητική διαίρεση μετά τον νόμο Ν. 4555/2018, αναφέρεται και συναντάται τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα (έδρες των Δήμων), όσο και σε μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά. Οι Κοινότητες αποτελούν ενδοδημοτική αποκέντρωση, η οποία προκύπτει από γεωοικονομικές, κοινωνικές και συγκοινωνιακές συνθήκες της χώρας μας. Η παραχώρηση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες δεν δημιουργεί τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης, αντιθέτως ενισχύει την δημοκρατία φέρνοντας τις αποφάσεις στο εγγύτερο αιρετό σώμα, το οποίο για την εκτέλεση τους μπορεί και οφείλει να συνεπικουρείται από τους Δήμους και τις Περιφέρειες που ανήκει.

Αυτή την περίοδο γίνεται συζήτηση για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας, μια συζήτηση που οφείλει να βάλει στο τραπέζι την φωνή των Συμβουλίων Κοινότητας. Ήδη έχει περάσει ένας χρόνος εφαρμογής του Ν.4623/2019 που στόχο είχε την “κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ”. Ο νόμος αυτός επηρέασε την λειτουργία των Συμβουλίων Κοινότητας καθοριστικά, αφαιρώντας κάθε αποφασιστική αρμοδιότητα, καθιστώντας τα Συμβούλια απλά γνωμοδοτικά όργανα, χωρίς ψήφο στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς προϋπολογισμό. Σε πολλές Κοινότητες ακόμα και σήμερα δεν έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουν χρήση της πάγιας προκαταβολής του Προέδρου που τους αναλογεί, ενώ οι αποφάσεις τους δεν βρίσκουν ανταπόκριση στα όργανα των Δήμων. Πώς μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονη αυτοδιοίκηση όταν το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο των Κοινοτήτων βασίζεται σε βασιλικό διάταγμα του 1959;

Ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Τοπικής Αυτονομίας (Ν. 1850/1989) θέτει ως βάση του ότι «η άσκηση των δημοσίων αρμοδιοτήτων πρέπει, κατά τρόπο γενικό, να ανήκει κατά προτίμηση στις αρχές τις πιο πλησιέστερες στους πολίτες. Για την ανάθεση μιας αρμοδιότητας σε άλλη αρχή πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ευρύτητα και η φύση του έργου και οι απαιτήσεις αποτελεσματικότητας και οικονομίας.»

Το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις Προτεραιότητες 2021 – 2025 συμπεριλαμβάνει στους στόχους του «τον επαναπροσανατολισμό των ψηφοφόρων σε ενδιαφέρουσες μορφές συμμετοχής στα κοινά όπως είναι τα δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο, ενώ μελετά τις συνθήκες ανεξαρτησίας των υποψηφιοτήτων που κατέρχονται σε τοπικές και περιφερειακές διαδικασίες». Επισημαίνει επίσης ότι «οι εθνικές κυβερνήσεις έχοντας επικυρώσει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν ουσιαστικά αποδεχτεί τον ρόλο που παίζει η τοπική δημοκρατία στην οικοδόμηση πλουραλιστικών και ανοικτών κοινωνιών. Λόγω της εγγύτητας τους στον πολίτη οι τοπικές αρχές μπορούν να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και την αειφόρο τοπική ανάπτυξη καθώς και τη διάδραση και αλληλεξάρτηση μεταξύ πολιτών και δημοκρατικών θεσμών».

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε ανοιχτά προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την Κεντρική Ένωση Δήμων και την Επιτροπή για την «Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους» και ζητούμε την ισότιμη συμμετοχή στο διάλογο σε όλα τα επίπεδα (Επιτροπές του ΥΠ.ΕΣ, ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, κλπ) ώστε να αναλυθούν όλα τα θέματα που αφορούν την λειτουργία των Κοινοτήτων».

Την επιστολή συνυπογράφουν 439 Κοινότητες από όλη την Ελληνική επικράτεια.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Για όσες Κοινότητες επιθυμούν μπορούν να συνυπογράψουν περαιτέρω στον σύνδεσμο: https://forms.gle/SHrNf4gi2bdUyUst8

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 13 η Σύνοδο Υπουργών του Παγκοσμίου Forum Τροφίμων και Γεωργίας, που φέτος, λόγω της πανδημίας COVID-19, διεξήχθη διαδικτυακά.

Αντικείμενο της Συνόδου ήταν «Πώς τροφοδοτείται ο πλανήτης σε καιρούς πανδημιών και Κλιματικής Αλλαγής», ενώ ο κ. Λιβανός συμμετείχε και στην ομάδα εργασίας σχετικά με την «Απάντηση στην πανδημία COVID-19».

Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «και ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας, χάρις στις έγκαιρες και συντονισμένες ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, άντεξε στις πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης που έχει δημιουργήσει η πανδημία, διασφαλίζοντας τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια καθώς και την απρόσκοπτη λειτουργία της αγροδιατροφικής αλυσίδας. Μέσα από την κρίση, σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στη χώρα μας, γίνεται πλέον αντιληπτή η κρίσιμη σημασία του πρωτογενούς τομέα για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.»

Το «Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία» διοργανώνεται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής της Γερμανίας, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Βερολίνο και έχει ως επίκεντρο των συζητήσεων θέματα σχετικά με την παγκόσμια γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια. Στη 13 η Υπουργική Σύνοδο συμμετείχαν περισσότεροι από 110 υπουργοί και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών από όλον τον κόσμο.
Απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η χώρα μας να συμμετέχει σε διεθνή fora και να προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα νούμερα είναι ψυχρά: έξη στους δέκα εργαζομένους είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται μέσα στο 2020. Οι τιμές όμως σε είδη σημαντικά για το καλάθι της νοικοκυράς, τραβάνε κατά πάνω.

Στο πρώτο lockdownείχαμε επισημάνει ένα θεαματικό ράλι αύξησης τιμών σε ορισμένα προϊόντα, μεταξύ των οποίων και το χαρτί υγείας. Τώρα, στην δεύτερη καραντίνα, οι αυξήσεις συνεχίζονται με τέτοιον ρυθμό που έναν λογαριασμό 300 ευρώ τον επιβαρύνουν κατά 50 ευρώ, όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του Alpha. Θα μου πεις, το πρόστιμο των 300 ευρώ πάει να γίνει 500, άρα η αύξηση των 50 ευρώ δεν είναι τίποτε μπροστά σ’ αυτό. Εντάξει, αλλά επιτρέψτε μου να επιμείνω: ένα 2,5% πάνω στα ζυμαρικά, ας πούμε ότι είναι μία εξαίρεση που έγινε κανόνας, δεδομένου ότι και στο πρώτο lockdownο Ακάκιος της περίφημης διαφήμισης πιάστηκε Κώτσος. Μία μικρή όμως αύξηση στην τιμή παραγωγού στο λάδι πώς μεταφράσθηκε σε 13,5% αύξηση στο ράφι; Όταν μάλιστα, σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, λόγω των εξευτελιστικών τιμών μεγάλες ποσότητες βρώσιμης ελιάς κατευθύνθηκαν στην ελαιοποίηση;

Στην ύπαιθρο υπάρχει η δυνατότητα αγοράς λαδιού χύμα (ο περίφημος τενεκές, ο οποίος σε αντίθεση με τον αντίστοιχο τενεκέ της κοινωνίας, είναι πολύτιμος). Τί γίνεται όμως στα αστικά κέντρα; Εκεί οι κάτοικοι δεν μπορούν προφανώς να κάνουν λαχανόκηπο στο μπαλκόνι τους επειδή οι τιμές στα λαχανικά αυξήθηκαν 6,8% ή να πάνε για ψάρεμα επειδή οι αντίστοιχες τιμές στα ψάρια αυξήθηκαν 5,5%.

Η κυβέρνηση, προς θεού, δεν μπορεί να αστυνομεύει τις τιμές όπως κάνει στα Πανεπιστήμια και τις πορείες. Ποια είναι η απάντησή της στο πρόβλημα; Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Καταναλωτή κ. Σταμπουλίδης, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Φέξε μου και γλίστρησα! Προφανώς ανατέθηκε κάπου η διεξαγωγή της έναντι τιμήματος. Χωρίς να θέλω να διαταράξω την αυτοσυγκέντρωση που προϋποθέτει η έρευνα, τί ακριβώς θα ερευνηθεί; Κάτι που είναι προφανές;

Παράγων της αγοράς μου είπε ότι «πάντα υπήρχαν οι λύκοι που χαίρονται στην αναμπουμπούλα. Και στην κατοχή υπήρξαν.» Απ’ ό,τι ξέρω, ο λύκος της Γουώλ Στρήτ κατέληξε στην φυλακή, Εδώ, το πολύ-πολύ να αναγκαζόταν να βάλει ο ίδιος στην φυλακή τον δικαστή.

Υποθέτω ότι, μετά την διεξαγωγή της έρευνας, θα συγκροτηθεί επιτροπή για να συνεχισθεί η ζωή, η οποία στην περίπτωση των εργαζομένων γίνεται λάστιχο.

ΥΓ: Στην Γαλλία προκλήθηκε εθνική αναταραχή επειδή αυστραλιανός κολοσσός έκανε πρόταση εξαγοράς της Carrefour. Όσο γιγάντιο κι αν είναι ένα ψάρι, πάντα υπάρχει ένας καρχαρίας που παραμονεύει. Με ή χωρίς καραντίνα.

sinidisi.gr

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ