Σάββατο, 20η Απριλίου 2024  4:43: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021

Η κυβέρνηση έκλεισε εκ νέου τη χώρα με την γνωστή δικαιολογία  ότι αυτή ήταν η εισήγηση των ειδικών οδηγώντας  στην κοινωνική και οικονομική άβυσσο χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα στοιχεία. Τουλάχιστον από τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα

Κλείνει ξανά όλο το λιανεμπόριο καθώς θα λειτουργεί ουσιαστικά με παράδοση εκτός ή εντός, κάτι που ισοδυναμεί με καίριο κτύπημα κατά των καταστημάτων καθώς αυτό την προηγουμένη φορά είχε αποτύχει ολοκληρωτικά.

Την ίδια ώρα τα Λύκεια παραμένουν κλειστά. Καταδικάζοντας ιδιαίτερα την 3η Λυκείου ωθώντας την στα ιδιωτικά κολέγια αφού πρώτα φρόντισαν να αλλάξουν το σύστημα εισαγωγής που περικόπτει κατά 30% τον αριθμό των εισακτέων.

Ταυτόχρονα απαγορεύουν κάθε άλλη δραστηριότητα η οποία θα ελέγχεται με αυστηρούς αστυνομικούς ελέγχους και ποινικοποίηση των όποιων αντιδράσεων υπάρξουν.

Φυσικά εξακολουθούν όλες οι προηγούμενες απαγορεύσεις όπως και η μάσκα που είναι εξαιρετικά αμφίβολο σε τι ακριβώς συνεισφέρει.

Πάνω από όλα όμως επιβεβαιώνεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος είχε προβλέψει ότι τα αλλεπάλληλα lockdown οδηγούν σε μαζικούς θανάτους:

Ο Έλληνας καθηγητής είχε πει ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν 5.000 έως 10.000 νεκροί και ήδη υπάρχουν 6.500. Με την ταυτόχρονη ισοπέδωση της οικονομίας.

Μιλώντας για οικονομία αξίζει και να σημειώσουμε ένα άλλο στοιχείο αναφορικά με το δανεισμό 2,5 δισ. € για τον οποίο το ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι μάλιστα υπερκαλύφθηκε η ζήτηση. Το σύνολο της έκδοσης καλύπτεται σε ποσοστό 100% από την εγγύηση της ΕΚΤ η οποία έχει δεχθεί τα «σκουπίδια» ελληνικά ομόλογα των περασμένων ετών  και ακόμη και αν πτωχεύσει η χώρα το έντοκο ποσό θα καταβληθεί στους δανειστές μέχρι τελευταίου σεντ από την ΕΚΤ.

Άρα ουδείς λόγος για φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου και για πανηγυρισμούς.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τις «κόκκινες» περιοχές και την Αττική

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο στην Αττική, αλλά και στις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, με την Αττική να διαφοροποιείται ως προς το ωράριο στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αττική θα εξακολουθήσει να είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες «κόκκινες» περιοχές, στις οποίες επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα, έως τις 5 το πρωί.

Όσον αφορά στα καταστήματα, στην Αττική επανέρχεται το click away, με εξαίρεση ένδυση, υπόδηση και κοσμηματοπωλεία, τα οποία θα λειτουργούν με ραντεβού. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης τα κομμωτήρια και τα νυχάδικα, ενώ ανοίγουν και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ για όλες τις περιοχές, εκτός από τις «κόκκινες». Αυτό σημαίνει ότι στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά μέχρι νεωτέρας.

Όσο αφορά στα σχολεία, από Δευτέρα θα ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τις «κόκκινες» περιοχές, άρα και την Αττική, όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια. Οι κανόνες που θα ισχύσουν είναι οι ίδιοι, δηλαδή μάσκες σε όλους τους χώρους, αποστάσεις στα διαλείμματα, αντισηπτικά και χωρίς εξωσχολικούς μέσα στο σχολικό χώρο.

Οι 6 περιοχές που παρουσιάζουν επιβαρυμένη κατάσταση στα νοσοκομεία είναι η  Βοιωτία, η Δυτική Αττική, η Εύβοια, η Θήρα, η Λέσβος και η Χαλκιδική. Άλλες 10, και συγκεκριμένα οι Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Ανατολική Αττική, Αιτωλιακαρνανία, Αρκαδία, Ζάκυνθος, Μαγνησία και Ρέθυμνο βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης.

Χαρδαλιάς: Eπανέρχεται ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας

Επανέρχεται από αύριο στις 6 το πρωί ο Χάρτης Μέτρων Υγειονομικής Ασφάλειας και προστασίας από τη λοίμωξη Covid-19, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Διαμορφώνονται δύο επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας, το επίπεδο Α'- επιτήρησης (το οποίο απεικονίζεται με κίτρινο χρώμα) και το επίπεδο Β' - αυξημένου κινδύνου (το οποίο απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και) στο οποίο ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα. Το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιφερειακής ενότητας καθορίζεται από το επιδημιολογικό της φορτίο. Οι επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές κατατάσσονται στο κόκκινο επίπεδο, στο οποίο μπορούν να μπουν τόσο Τοπικές Κοινότητες και Δημοτικές Ενότητες, όσο και Δήμοι, Περιφερειακές Ενότητες και ολόκληρες Περιφέρειες αν το επιβάλλουν τα δεδομένα.

Και στα δύο επίπεδα ισχύουν οριζόντια μέτρα για όλη την επικράτεια, που αποτελούν τη βάση της προσπάθειάς μας. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι (6) λόγους.
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων.
  • Λειτουργία Super League 1 & 2 και Basketball League. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας παρουσιάζει καλή επιδημιολογική εικόνα με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο επίπεδο Α' - επιτήρησης.

Στο επίπεδο Α' ισχύουν τα εξής, πλέον των οριζόντιων μέτρων:

1ο. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί.

2ο. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, λειτουργούν δια ζώσης.

3ο. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων, όριο που αυξάνεται στα 50 άτομα στην περίπτωση μητροπολιτικών ναών. Και με τις αποστάσεις που προβλέπονται ήδη.

4ο. Το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τα κουρεία, τα κέντρα αισθητικής, καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (πλην των ΟΠΑΠ Play) λειτουργούν.
Για τη μετάβαση, απαιτείται αποστολή SMS με τον κωδικό 2 ή αντίστοιχη έντυπη βεβαίωση. Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033 προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής του και έγκρισης της μετακίνησης. Ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή εντός 2 ωρών από την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματός του. Επίσης, εντός των καταστημάτων επιτρέπεται 1 άτομα ανά 25τ.μ.

Πώς θα λειτουργεί η αγορά στις «κόκκινες περιοχές»

«Οι εικόνες συνωστισμού προκαλούν αναμφίβολα μεγάλη ανησυχία και με δεδομένο ότι η Αττική περνάει σε κόκκινη ζώνη, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε επιπλέον μέτρα» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί, στις κόκκινες περιοχές το σύνολο της αγοράς θα λειτουργεί με το click away, ενώ για καταστήματα ενδυμάτων, υποδημάτων και βιβλιοχατροπωλείων θα επιτρέπεται η αγορά με ραντεβού για παραλαβή μέσα από το κατάστημα (click inside).

Παραμένει η υποχρέωση αποστολής SMS, στο 13033 με τον αριθμό 2, προκειμένου να κάνουν οι πολίτες τις αγορές τους, με περιορισμό όπως ίσχυε ως σήμερα, τις δύο ώρες. Επιπλέον, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τις Κυριακές προκειμένου να περιοριστεί η μετακίνηση.

Δείτε εδώ την παρουσίαση για τη λειτουργία από αύριο Σάββατο 30 Ιανουαρίου, των εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών με βάση τα επιδημιολογικά επίπεδα, που έγινε από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Δείτε τις ανακοινώσεις: 

πηγή:pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Τους είπε εν ολίγοις η Νίκης Κεραμέως των Πρυτάνεων: επειδή μόνο κατήφορος θα υπάρχει στα Πανεπιστήμια, αν συνεχίσουν να εισάγονται σε αυτά μαθητές που ξέρουν μόνο να γράψουν το όνομά τους, ας βάλουμε μια βάση εισαγωγής και εσείς ως πιο ειδικοί ορίστε την. Τους έδωσε,δηλαδή, τη δυνατότητα να αποφασίσουν με ποιο μίνιμουμ βαθμό στα αρχαία ελληνικά θα πρέπει να εισάγεται ο φιλόλογος του αύριο και πόσο πρέπει να έχει γράψει στα μαθηματικά ο αρχιτέκτονας του αύριο.

Και αυτοί είπαν ένα ξερό «όχι» στις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Και εντελώς κυνικά απάντησαν εν ολίγοις ότι δεν ενδιαφέρονται για το επίπεδο των Πανεπιστημίων, αλλά μονάχα για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων. Τα χρήματα, δηλαδή, του φορολογούμενου και που τους παρέχονται από το κράτος και τα διαχειρίζονται οι ίδιοι. Είπαν λοιπόν ότι με τη βάση εισαγωγής και τις πιο αυστηρές προϋποθέσεις για την εισαγωγή ενός μαθητή στο πανεπιστήμιο, θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων και συνεπώς και η χρηματοδότηση των σχολών! Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για το τι είναι σημαντικό για τους Πρυτάνεις η ανακοίνωσή τους καταλήγει ως εξής : «Η χρηματοδότηση των περιφερειακών Πανεπιστημίων πρέπει να αποσυνδεθεί από το ζήτημα του αριθμού των εισακτέων». Αυτό μεταφράζεται ως εξής : «εμείς τόσα θέλουμε, είτε καλούμαστε να εκπαιδεύσουμε 100, είτε 1.000, είτε 10.000 φοιτητές»…

Πρώτα λοιπόν τα λεφτά. Ακολουθούν τα… κουμάντα. Θέλουν οι Πρυτάνεις η λεγόμενη «πανεπιστημιακή αστυνομία» να μην πλήξει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστήμιων και γι’ αυτό επίσης αντιδρούν και λένε ένα ξερό «όχι». Πόση όμως τάξη και ασφάλεια προσέφερε το αυτοδιοίκητο στα Πανεπιστήμια; Η απάντηση είναι προφανής. Όλες αυτές τις δεκαετίες που κάνουν κουμάντο οι Πρυτάνεις τα Πανεπιστήμια είναι ένα σκέτο μπάχαλο. Και τι μέτρα πήραν οι ίδιοι για να υπάρξει τάξη και ασφάλεια; Έχασε ποτέ κανείς τη φοιτητική ιδιότητα για τις παράνομες καταλήψεις, για τις επιθέσεις σε πανεπιστημιακούς, για το «χτίσιμο» του Πρύτανη, για τα εργαστήρια των μολότοφ και τόσα άλλα. Τόσα χρόνια με το αυτοδιοίκητο οι Πρυτάνεις δεν μπόρεσαν ούτε καν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους των Πανεπιστημίων… Τι συζήτηση να κάνεις για σοβαρότερα θέματα;

Λεφτά, κουμάντα και ιδεολογία. Το τρίτο λοιπόν προνόμιο των πανεπιστημιακών είναι η ιδεολογία, με τη διαφορά ότι αυτό αφορά ευτυχώς μια μερίδα τους και όχι όλους. Επειδή κάποιος διδάσκει το τάδε ή το δείνα μάθημα σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα, επειδή δηλαδή έχει την ταυτότητα του πανεπιστημιακού, νομίζει ότι η προσωπική του πολιτική άποψη, η ιδεολογία του, έχει κάποια σημασία και φυσικά είναι σωστή. Βρέθηκαν λοιπόν μερικές δεκάδες πανεπιστημιακοί παριστάνοντας τους υπερασπιστές του Κράτους Δικαίου να ζητήσουν από την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα του απεργού πείνας και καταδικασμένου για 11 δολοφονίες Δημήτρη Κουφοντίνα. Δεν χρειάζεται καμία κριτική σε αυτό. Όταν επί δεκαετίες «υποθάλπουν» εργαστήρια παραγωγής μολότοφ και το εμπόριο ναρκωτικών μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, είναι εξοργιστικό να παριστάνουν τους υπερασπιστές των αρχών του Κράτους Δικαίου. Αξίζει όμως να αναρωτηθούμε τι ακριβώς διδάσκουν αυτοί οι τύποι στα παιδιά μας…

Υποτίθεται ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι είναι η πνευματική ελίτ της χώρας. Δυστυχώς, όμως αυτοί έχουν προτιμήσει τα διαφυλάξουν τα προνόμια της ελίτ: χρηματοδοτήσεις, εξουσία και ιδεολογία. Το πνεύμα κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι δεν έχει απτά κέρδη… Και γι’ αυτό ακριβώς τους χρειάζεται η ανάλογη αντιμετώπιση –και από την κυβέρνηση και από την κοινωνία- η αντιμετώπιση της κρατικοδίαιτης συντεχνίας, που προσφέρει ελάχιστα σε αυτόν που τη συντηρεί.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Κενή περιεχομένου αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά η επιταγή για δημόσια και δωρεάν παιδεία στη χώρα μας. Οι γονείς δεν εμπιστεύονται το δημόσιο σχολείο, ότι εκεί μπορεί το παιδί τους να αποκτήσει βασικές γνώσεις και δεξιότητες, και κυρίως για την κρίσιμη μάχη του παιδιού στη Γ΄ Λυκείου, όταν διεκδικεί το εισιτήριο για μια καλή θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ετσι, καταφεύγουν στις ιδιωτικές δομές. Κάθε χρόνο δίνεται 1,2 δισ. ευρώ για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα προετοιμασίας για τα σχολικά μαθήματα και ξένες γλώσσες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την εκπαίδευση 2019-2020 του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, που παρουσιάστηκε χθες, το 2018 για ιδιαίτερα μαθήματα οι γονείς έδωσαν 178,3 εκατ. ευρώ, 427,5 εκατομμύρια ευρώ επίσης πήγαν για φροντιστήρια προετοιμασίας των σχολικών μαθημάτων και 504,4 εκατομμύρια ευρώ για δίδακτρα ξένων γλωσσών. Παράλληλα, οι γονείς έδωσαν 567 εκατομμύρια ευρώ για τις σπουδές των παιδιών σε ΑΕΙ μακριά από την οικογενειακή έδρα. Από την άλλη, το ετήσιο κονδύλι για τις σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού το 2018 ήταν 101,1 εκατ. ευρώ. Τα ποσά αυτά βεβαίως είναι πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τη δεκαετία του 2000.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, ο οποίος μετείχε στην ημερίδα παρουσίασης της έρευνας, εστίασε στο γεγονός ότι οι δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την εκπαίδευση των παιδιών είναι μεγαλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Μάλιστα, διαχρονικά οι δαπάνες των νοικοκυριών για εκπαίδευση στη χώρα μας υπερέχουν σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2,1% έναντι 1,2% αντίστοιχα, το 2018, με την Ελλάδα να είναι στην 4η θέση μεταξύ των μελών της Ε.Ε.) και κυρίως αφορούν την εξωσχολική υποστήριξη των μαθητών ή δαπάνες για φοίτηση των παιδιών σε ΑΕΙ μακριά από την έδρα του νοικοκυριού. Ο υφυπουργός ανέφερε ότι το φαινόμενο υποδηλώνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικογένειας στο δημόσιο σχολείο και κυρίως στο λύκειο, όπου πέφτει και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος λόγω της προετοιμασίας των παιδιών για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Βεβαίως, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, αυτό καταδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι γονείς στην εκπαίδευση των παιδιών.

Από την άλλη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για την περίοδο 2002-2014 καταγράφεται σημαντική γήρανση του διδακτικού προσωπικού, αλλά και του εργαστηριακού και του διοικητικού προσωπικού, και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η οποία οφείλεται στην αδυναμία του κράτους να προσλάβει μόνιμο προσωπικό. Χαρακτηριστικά, η μέση ηλικία των εκπαιδευτικών στο νηπιαγωγείο το 2014 ήταν 41,4 χρόνια, στο δημοτικό ήταν 42,2 χρόνια, στο γυμνάσιο ήταν 46,3 χρόνια, στα επαγγελματικά λύκεια και σχολές 45,7 χρόνια και στα γενικά λύκεια 47,5 χρόνια.

Παράλληλα, σε αρκετούς δείκτες η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε.-28. Ενδεικτικά, το ποσοστό συμμετοχής στην εκπαίδευση των ενηλίκων 25-26 ετών είναι 3,9% (25η θέση) έναντι 11,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, το ποσοστό των μεταπτυχιακών φοιτητών επί του συνόλου των εκπαιδευομένων στις τρεις εκπαιδευτικές βαθμίδες είναι 3,1% (25η θέση, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 5%), ο συνολικός βρεφικός – νηπιακός πληθυσμός στην Ελλάδα είναι 9,2% (στην 28η και τελευταία θέση) έναντι 16% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Επίσης, χαμηλά βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τους αποφοίτους γυμνασίου που επιλέγουν την ανώτερη δευτεροβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή κατά κύριο λόγο επαγγελματικά λύκεια. Το ποσοστό των νέων που επιλέγουν ΕΠΑΛ είναι 28,8% (23η θέση) έναντι 47,8% στην Ευρώπη. Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην Ε.Ε.-28, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, στον δείκτη των νέων 15-24 ετών που είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, με ποσοστό 14,1% έναντι 9,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

πηγή : kathimerini.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 14:50

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥπΑΑΤ

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού - Ποια θέματα έθεσε ο Σπήλιος Λιβανός.

«Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τόνισε το σημαντικό έργο που έχει γίνει για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και τον «Ιανό», και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται.

«Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο ελληνικό σήμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην προστασία και την αξία ελληνικών προϊόντων. «Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογίσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα», είπε.

Αναφερόμενος στο πολυδιάστατο σχέδιο για ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής διατροφής, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Μοιράζομαι με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες».

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στη σημασία και στις προοπτικές της αλιείας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα», επισήμανε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα το ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των παραγωγών. «Το Υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή», δήλωσε.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σημείωσε από την πλευρά του ότι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου είναι «η στήριξη του έλληνα παραγωγού -πρωτίστως- και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον».

Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας:

«Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται στο Υπουργείο, θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:

  • Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
  • Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο
  • Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.
  • Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους
  • Την αγαπημένη μου, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που επιχειρεί η κυβέρνηση».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι στρατηγικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο. Εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ακόμα ευρύτερη διασφάλιση της ελληνικότητας των προϊόντων, ώστε να τονωθούν η αναγνωρισιμότητα και η αξία του ελληνικού σήματος, δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη χωροταξία υδατοκαλλιεργειών και η σύνδεση του έργου του Υπουργείου με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες εκπαίδευσης των αγροτών, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή αλλά και η αξιοποίηση της ελληνικής διατροφής, αφενός για την προώθηση της εικόνας της χώρας και αφετέρου για την ευρύτερη ενίσχυση πολλών αλληλένδετων πτυχών της οικονομίας, όπως η γαστρονομία και η παραγωγή τροφίμων.

Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει σήμερα ο κύκλος των συνεργασιών μου με Υπουργούς και Υφυπουργούς που ανέλαβαν πρόσφατα τα νέα τους καθήκοντα.

Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ομάδα του Υπουργείου, που συνδυάζει την ανανέωση με τη συνέχεια. Να ευχαριστήσω και την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου, διότι πράγματι έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις αυτούς τους 18 μήνες. Και βέβαια με τη νέα ηγεσία έχουμε θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα Υπουργείο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά μας. Βρίσκεται στην καρδιά μας όχι μόνο για την ψυχική μας ταύτιση με τους έλληνες αγρότες, με τους έλληνες κτηνοτρόφους, τους έλληνες αλιείς. Βρίσκεται στην καρδιά μας, διότι για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία.

Δεν θα σταθώ στον απολογισμό όσων έγιναν αυτούς τους 18 μήνες. Θα αναφερθώ ενδεικτικά μόνο στο νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ζώων από γειτονικές χώρες αλλά και εισαγόμενου γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά 15ετίας, κάτι το οποίο πιστώνεται πιστεύω στις συνολικές πολιτικές του Υπουργείου.

Να πω μόνο ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους έλληνες παραγωγούς για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί όρθιοι, αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.

Θέλω επίσης να επισημάνω -θα έχω την ευκαιρία να τα πούμε αυτά και αύριο καθώς θα επισκεφθούμε την περιοχή της Θεσσαλίας- ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ κινήθηκε με τόση ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αποζημιώσει παραγωγούς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Ιανού». Είναι ένα μοντέλο λειτουργίας για το μέλλον και ανεβάζει τον πήχη της ταχύτητας ανταπόκρισης του ελληνικού κράτους, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο σημαντικές φυσικές καταστροφές.

Μιλήσαμε όμως εκτεταμένα και για το μέλλον. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρώτα και πάνω από όλα τη νέα ΚΑΠ, την οποία συμφωνήσαμε και διαπραγματευτήκαμε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου και η οποία πρέπει εξειδικευτεί πια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλά φυσικά και το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν σημαντικά έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, αναφέρομαι ενδεικτικά σε έργα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση, σημαντικά εγγυοδοτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο δεν είχαν όμως στη διάθεσή τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους.

Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Ένα όραμα που θα επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση. Το έχουμε πει πολλές φορές, είμαστε πίσω δυστυχώς στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους αγρότες, αναφέρομαι ενδεχομένως και σε πιο έμπειρους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να συνδυάσουν την πρακτική εμπειρία στο χωράφι με τη νέα γνώση την οποία οφείλουμε να τους προσφέρουμε.

Και εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και να πάμε στοχευμένα. Ενδεχομένως με πιο σύντομα, πιστοποιημένα προγράμματα που θα δίνουν πρόσθετη γνώση, τεχνογνωσία θα έλεγα περισσότερο από γνώση, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητα μας.

Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο Ελληνικό σήμα. Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογίσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα.

Και βέβαια θέλω να επισημάνω ότι παρά την κρίση -ίσως και εξαιτίας της κρίσης- για πρώτη φορά το 2020 είχαμε θετικό ισοζύγιο εξαγωγών – εισαγωγών στα αγροτικά μας προϊόντα. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις εξαγωγές μας σε μία σειρά προϊόντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια προϊόντα, προφανώς.

Δεν μπορούμε -το έχουμε πει πολλές φορές, το είχα πει πολλές φορές και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης- δεν νοείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι μόνο ένα Υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας και το κάνουμε καλά, το γνωρίζουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας και οι αλιείς μας ότι το κάνουμε καλά, γιατί λειτούργησε και λειτουργεί καλά το ζήτημα της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον.

Και μαζί με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με πρώτο τη διαχείριση του νερού.

Πολύ σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία θα δρομολογήσουμε, αλλά και μία άλλη αντίληψη για το πώς διαχειριζόμαστε το νερό μας. Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς μετράμε την κατανάλωση του νερού. Και αποδίδω μεγάλη σημασία σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που συζητήσαμε εκτενώς, την αναμόρφωση του καθεστώτος των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, προβληματικών Οργανισμών που προέρχονται από το παρελθόν, εξαιρετικά χρήσιμων όμως και απολύτως απαραίτητων διότι είναι οι Οργανισμοί που διαχειρίζονται ουσιαστικά την άρδευση σε ολόκληρη τη χώρα.

Βέβαια, μοιράζομαι με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες, και η οποία προφανώς μόνο να κερδίσει έχει από μία στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος, θέλω να δώσω τη διάσταση της σημασίας που αποδίδω στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ο κόσμος προχωρά, οι ψηφιακές εφαρμογές προχωρούν, το ίδιο συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα. Η έννοια της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών. Και πρέπει επίσης να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα, να παράγουμε ουσιαστική καινοτομία στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε τη δυνατότητα, και τους επιστήμονες και το δυναμικό, να μπορούμε να το κάνουμε.

Τέλος μία κουβέντα για την αλιεία, η οποία και αυτή έχει την ξεχωριστή της θέση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα.

Κλείνω συγχαίροντας για άλλη μία φορά το Υπουργείο για την δουλειά η οποία έχει γίνει και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία για μείζονα ζητήματα ξεκινώντας από αύριο από την επίσκεψή μας στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ποιο τρόπο λειτούργησε το πλαίσιο των αποζημιώσεων από τη θεομηνία του «Ιανού».

Ο Λιβανός κέρασε γραβιέρα Αμφιλοχίας τον Πρωθυπουργό
 
Και μόνο στο άκουσμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η σκέψη πάει στους θησαυρούς της ελληνικής γης. Αυτή τη φορά, όμως, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη στο ΥΠΑΤ, υπό τη νέα ηγεσία του Σπήλιου Λιβανού, εκτός από την ενημέρωση για το πλάνο και τους σχεδιασμούς, είχε χρώμα και γεύση.
 
Μιας και ήταν δέκα το πρωί, στην αίθουσα συνεδριάσεων περίμενε τον πρωθυπουργό ένα στρωμένο τραπέζι, με όλα τα καλούδια της ελληνικής γης: Φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, χυμό ρόδι, τσάϊ του βουνού, γραβιέρα με ζυμωτό ψωμί, χειροποίητες μαρμελάδες, χορτόπιτα με σπιτικό φύλλο, ζυμαρόπιττα, κρητικά καλτσούνια, καρύδια με μέλι, ελιές και φρέσκα φρούτα. O υπουργός πρόσφερε στον πρωθυπουργό γραβιέρα Αμφιλοχίας, ένα από τα πολλά ξακουστά προϊόντα της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Αιτωλοακαρνανίας. Και παρ ό,τι λάτρης της κρητικής, ο Πρωθυπουργός την απόλαυσε δεόντως.
 
Η υποδοχή με το "ελληνικό παραδοσιακό πρωϊνό" ενθουσίασε τόσο τον κ. Μητσοτάκη, που λίγα λεπτά αργότερα, το έκανε και story στο instagram!
 
Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσέφερε στον Πρωθυπουργό μία κασετίνα με αλάτι Μεσολλογίου, αυγοτάραχο και  τσίπουρο.

Διττός είναι ο στόχος των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση , που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και εγκρίθηκαν , χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με την Αυτοδιοίκηση συνολικά .

Πέραν της διασφάλισης της « κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών, που επικαλείται και διατυμπανίζει η κυβέρνηση , εκμεταλλευόμενη , τα ολέθρια λάθη και τις παραλείψεις στον τωρινό νόμο « Σκουρλέτη», η νυν κυβέρνηση στοχεύει κυρίως :
– Στη διατήρηση του σχεδόν απόλυτου πολιτικού ελέγχου που έχει σήμερα των Περιφερειών της χώρας , με το όριο εκλογής από το πρώτο γύρο στο 43% να θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί για τι μισές και πλέον Περιφέρειες της χώρας . Οι Περιφέρειες αποτελούν το ” φιλέτο” της Αυτοδιοίκησης διότι έχουν σημαίνοντα ρόλο στη διαχείριση και διαμόρφωση του ΕΣΠΑ και άλλων σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων . Επίσης στην άσκηση πολιτικής αλλά και διοίκησης του Κράτους με τις εκατοντάδες αρμοδιότητες που έχουν .
– Στη διαμόρφωση από τώρα συμπαγών με ” αέρα νίκης” συσπειρώσεων των « γαλάζιων» αυτοδιοικητικών δυνάμεων στους δήμους , στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων στις Δημοτικές Εκλογές του 2019 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ήταν κατακερματισμένες. Με « λαμπρότερο» παράδειγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης .

Σ΄αυτό συντείνουν τόσο η εκλογή από τον α΄ γύρο με 43% όσο και η επιβολή πλαφόν 3% για να μπει μια παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Βέβαια όλα αυτά είναι « επί χάρτου» και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα τι θα συμβεί στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023. Όπως εξάλλου συνέβη και με το νόμο «Σκουρλέτη» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ , που του γύρισε « μπούμερανγκ» και « πλήρωσε» πολύ ακριβά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, το υπάρχον τότε πολιτικό κλίμα, με ισχυρές πλειοψηφούσες συμπράξεις -“αντισυσπειρώσεις” στο β΄γύρο , σε βάρος των υποψηφίων του .

Οι κύριες αλλαγές

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο συνοψίζονται στα παρακάτω:

– Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
– Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου ώστε να ενισχυθεί ο ουσιαστικός διάλογος.
– Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%.
– Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
– Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
– Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών αρχών» η οποία δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος.
– Επαναφορά της ορολογίας «κοινότητας» σε «δημοτική κοινότητα» ώστε να μην υπάρχει καμία σύγχυση με την προ του «Καποδίστρια» διοικητική διαίρεση της χώρας.
– Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
– Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπος της εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.
– Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

Το θέμα των εξοντωτικών προστίμων 8.000 και 5.000 ευρώ –πάνω δηλαδή από την ετήσια φορολογική δήλωση–  σε ιδιοκτήτες καφενείων, καθώς και των συλλήψεων και κρατήσεων ακόμη και ηλικιωμένων γυναικών, έθεσε μιλώντας χθες στην Βουλή ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Γ. Βαρεμένος.

«Να δεχθώ», είπε, «ότι και το Καζίνο είναι επιχείρηση που επλήγη, αλλά δεν δέχομαι με τίποτε εκεί να σβήνεται πρόστιμο 36.000 ευρώ και, γενικά, να καταλογίζονται τα πρόστιμα επιλεκτικά και να διαιρούνται οι πολίτες σε κατηγορίες. Όσο για τα ατομικά πρόστιμα, που εδώ είναι 300 ευρώ και δεν αποκλείεται, όπως είπε ο πρωθυπουργός, να γίνουν 500 ευρώ, στην Ολλανδία είναι 92 ευρώ. Φαίνεται ότι η Ελλάδα της κρίσης και της πανδημίας είναι πλουσιότερη  από την Ολλανδία», κατέληξε ο βουλευτής.

Γιώργος Βαρεμένος

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά, το Μαξίμου αποφασίζει για τον Πρόεδρο της ΕΠΟ. Ήταν ξεκάθαρη από την αρχή η επιλογή της κυβέρνησης για πρακτικές άλωσης, χειραγώγησης και κομματικοποίησης των αθλητικών ομοσπονδιών.

Προϋπόθεση της διεκδίκησης από τον κ. Ζαγοράκη της θέσης του Προέδρου της ΕΠΟ ήταν προφανώς η επανένταξη στην ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύαμε ότι θα κρατούσαν τα προσχήματα.

Αντιμετωπίζουν, όμως, τον αθλητισμό ως φέουδο, του οποίου την τύχη αποφασίζουν, καθορίζοντας τους όρους του δικού τους παιχνιδιού.

Αυτήν την κατεύθυνση θα εξυπηρετήσει και το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, που προανήγγειλε η κυβέρνηση, με πρόσχημα την ολιστική μελέτη της UEFA για το ποδόσφαιρο.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδιώξουν να καταργήσουν ό, τι τους ξέφυγε με τον προηγούμενο αθλητικό νόμο.

Συνεχίζουν το ξήλωμα των δημοκρατικών κατακτήσεων του Ν.4603/2019, που ενίσχυε την πολυφωνία κι εξασφάλιζε τη διαφάνεια και την ανανέωση στη διοίκηση του αθλητισμού.

Επιχειρούν ένα βήμα παραπάνω, για την εγκαθίδρυση ενός στενού κομματικού μηχανισμού της άμεσης επιρροής του κ. Μητσοτάκη.

Συνεχίζουν να τραυματίζουν το αθλητικό κίνημα και να εργαλειοποιούν τους αθλητές και τις αθλήτριες.

Εμείς συνεχίζουμε να μαχόμαστε, για να τους ξεσκεπάζουμε.»

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ