Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  10:14: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης

Συνάντηση με μέλη του προεδρείου του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών είχε την Τρίτη ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και μετά από αυτή ανακοινώθηκε η έναρξη καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αντιμετωπίση κάθε μορφής βίας.

Αφορμή φυσικά στάθηκε η καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου η οποία έδωσε κουράγιο και σ’ άλλες γυναίκες να καταγγείλουν παρόμοια περιστατικά.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Ευρεία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, Επιτροπή Αντιμετώπισης με τη συμμετοχή του Υφυπουργείου Εργασίας, αρμοδίου για την οικογένεια και του ΣΕΟ, αλλά και πιστή εφαρμογή διεθνών κανόνων καλής διακυβέρνησης

Το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και συμμετείχαν η Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς:

1. Η πρόεδρος του ΣΟΕ, Εύη Μωραϊτίδου και το μέλος του ΔΣ, Αγγελική Καραπατάκη, ενημέρωσαν για την πρόταση των Ολυμπιονικών να δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού». Η εισήγησή τους υιοθετήθηκε ασμένως και άμεσα δημιουργείται ομάδα εργασίας, υπό την εποπτεία του κ. Αυγενάκη και της κ. Συρεγγέλα, με τη συμμετοχή Πρωταθλητών, φορέων του αθλητισμού και προσωπικοτήτων, προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής.

2. Επιπλέον, αποφασίστηκε η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού με την ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», και τη συνεργασία όλης της αθλητικής οικογένειας. Μια εκστρατεία παρακίνησης τόσο για να «σπάσει η σιωπή» απέναντι σε φαινόμενα κάθε είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας στις αθλητικό οικοδόμημα, όσο και για να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά και συμμετοχικά η ελληνική κοινωνία στις αθλητικές δραστηριότητες.

3. Παράλληλα, να εφαρμοστούν ακόμα πιο πιστά οι διεθνείς πρακτικές καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητικό οικοσύστημα, όπως συστήνονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

«Με εντολή του πρωθυπουργού θα πάμε έως το τέλος»

Μετά από την ολοκλήρωσης της συνάντησης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και του Νίκου Κακλαμανάκη δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Είμαστε αποφασισμένοι, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού να το πάμε μέχρι τέλους.

Να μην αφήσουμε κανένα στόμα κλειστό και κυρίως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η νέα γενιά αθλητών να βρει ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να απολαύσει τις πραγματικές αξίες και τα οφέλη της ενασχόλησης με τον Αθλητισμό.

Ήδη, με απόφασή μου σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή και παύει κάθε χρηματοδότηση προς την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ακόμη, η Αρχή Διαφάνειας ξεκινά έλεγχο προς όλα τα μήκη και πλάτη της διοικήσεως της ομοσπονδίας, όσα χρόνια εκείνη κρίνει, άλλωστε μακροχρόνια διοίκηση ήταν, ώστε να αποκαλυφθεί τυχόν κακή διαχείριση των χρημάτων που έφταναν στα ταμεία της.

Επιπρόσθετα η αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με τα Πόθεν Έσχες, ήδη με αίτημά μου, ξεκινά έλεγχο για να δει και σε αυτό το επίπεδο τυχόν προβλήματα ή εκκρεμότητες που υπάρχουν από τους μακροχρόνια διοικούντες τη συγκεκριμένη ομοσπονδία.

Αντίστοιχοι, βεβαίως έλεγχοι, έχουν παραγγελθεί και έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες ομοσπονδίες και σε άλλους φορείς και δομές του Αθλητισμού.

Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε όλο το τοπίο. Δεν είναι στόχος μας να εκδικηθούμε κανέναν, από την άλλη όμως δεν θα αφήσουμε καμία καταγγελία, καμία σκιά στο χώρο του Αθλητισμού.

Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Και σε αυτή την προσπάθεια χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας το μεγάλο, το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας.

Να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουμε το χώρο αυτό πιο καθαρό, πιο φωτεινό, πιο χαρούμενο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά, ικανό να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να εξελίσσονται στην αθλητική οικογένεια, βάσει της αξίας και της δυνατότητας της οποίας έχουν και όχι των σχέσεων ή της βοήθειας, ή των παροτρύνσεων, με σκοτεινούς περίεργους τρόπους από διαφόρους παράγοντες.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να κρατήσουμε το μέτρο. Ζητάμε από τον κόσμο και την αθλητική οικογένεια να κρατήσουμε μια ισορροπία. Τα άκρα ποτέ δεν ωφέλησαν. Υπάρχουν διοικήσεις μακροχρόνιες, τόσο σε σωματεία όσο και σε ομοσπονδίες, που έχουν πραγματικά προσφέρει έργο και τους ευχαριστούμε θερμότατα γι’ αυτό.
Υπάρχουν προπονητές, στελέχη της αθλητικής οικογένειας, με πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο, που έχουν δώσει τη ζωή τους. Τους ευχαριστούμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν μιας και η δική τους στάση έχει κρατήσει το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, όρθιο.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε βοήθεια από πολλούς και συνέργειες. Γι’ αυτό το λόγο και σήμερα βρεθήκαμε με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και με την Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα οικογένειας την κ. Συρεγγέλα.
Βάλαμε μπροστά τρεις μεγάλες δράσεις. Πρώτα απ’ όλα ξεκινάμε μια καμπάνια που θα αναδείξει τα καλά στοιχεία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Θα παροτρύνουμε δηλαδή τις οικογένειες και τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να γευτούν και να κάνουν κομμάτι του χαρακτήρα τους τις αξίες ενασχόλησης με τον αθλητισμό,
Η καμπάνια θα έχει και μια άλλη πτυχή: «Σπάστε τη Σιωπή». Ακολουθήστε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου. Μιλήστε Δυνατά, εφόσον έχετε υποστεί κακοποίηση. Και η κακοποίηση δεν είναι μόνο η σεξουαλική. Είναι η λεκτική, είναι η ψυχολογική.
Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη. Και η Πολιτεία στηρίζει.

Η δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι η υιοθέτηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας πρότασης που είναι από τον Σύλλογο Ολυμπιονικών. Να συστήσουμε μια Επιτροπή άμεσα τα δύο Υπουργεία, με τη συμμετοχή και θα έλεγα ως αιχμή του δόρατος σε αυτή την πρωτοβουλία, τους ίδιους τους Ολυμπιονίκες μας, ώστε να αντλήσουμε πληροφορίες και στοιχεία προς την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία αφενός και αφετέρου δράσεις προς την κοινωνία των πολιτών. Και κυρίως προς τη νέα γενιά και στα σχολεία.

Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι ότι έχουμε ήδη μια σειρά από ενδιαφέρουσες πρακτικές από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα μπορέσουμε να εναρμονίσουμε στην ελληνική πραγματικότητα και θα τις ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.

Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε βήμα βήμα έτσι ώστε το αθλητικό οικοδόμημα να βρεθεί εκεί που του αξίζει. Και θέλω να πω για πολλοστή φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το υγιές κομμάτι της αθλητικής κοινωνίας που μας εμπιστεύεται για να χτίσουμε σε γερές βάσεις το αθλητικό οικοδόμημα που έχει ανάγκη η χώρα μας. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους και θα το πάμε μαζί».

Η Υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επισήμανε:

«Στη χώρα αυτή τα πιο σημαντικά τα έχουμε κατορθώσει και τα έχουμε επιτύχει όταν έχουμε ενώσει δυνάμεις. Πόσο μάλιστα όταν ενώνουμε δυνάμεις με αθλητές και αθλήτριες, με τους Ολυμπιονίκες μας που μας έχουνε κάνει και στο παρελθόν περήφανους.

Και μας κάνανε άλλη μία φορά. Η Σοφία η Μπεκατώρου με την εξομολόγηση που έκανε, πραγματικά έχει σπάσει την αλυσίδα αυτή της σιωπής, της ενοχής που μπορεί να αισθάνονται κάποιες γυναίκες σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και του φόβου, και όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πλέον το βάρος να πέφτει στο θύτη και σε καμία περίπτωση στο θύμα.

Υπάρχουν οι δομές στήριξης, υπάρχουν τα συμβουλευτικά κέντρα, υπάρχουν οι κατάλληλοι ειδικοί, η γραμμή 15900, όλο αυτό το δίκτυο δομών που μπορεί να στηρίξει οποιαδήποτε γυναίκα είναι θύμα βίας.
Και αμέσως μετά περνάμε στη πράξη. Με τη συνεργασία, μετά την πρόταση που έκανε ο Σύλλογος Ολυμπιονικών, για να γίνουν οι κατάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης. Τα παιδιά μας θα πρέπει να ζούνε σε όλους τους χώρους και πολύ περισσότερο στους αθλητικούς χώρους και να διέπονται από τις αξίες του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού».

Μαυρωτάς: «Να σταματήσει η σεξουαλική κακοποίηση»

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε:

«Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στις τάξεις του αθλητισμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και γι’ αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του διεθνούς αθλητικού κινήματος. Υπάρχουν δράσεις και προγράμματα και από το συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα μας βοηθήσουνε να πατήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα μονοπάτια.
Δράσεις υπάρχουν από όλο το φάσμα του αθλητικού κινήματος, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τις διεθνείς ομοσπονδίες, διότι αναγνωρίζουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι μία από τις απειλές του αθλητισμού, όπως και το ντόπινγκ, αλλά και η χειραγώγηση και η βία.
Η σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στόχος είναι να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα».

Μωραϊτίδου: «Ο ΣΕΟ παίρνει τη σκυτάλη από τη Σοφία»

Η Πρόεδρος του ΣΕΟ, Εύη Μωραϊτίδου, δήλωσε:

«Ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε τη σκυτάλη από τη Σοφία Μπεκατώρου, μετά τις τελευταίες καταγγελίες που έκανε και δημόσια, επιδεικνύοντας σθένος και θάρρος.
Εμείς θέλουμε να πούμε σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ότι πρέπει να μιλάνε και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα, ώστε να καταφέρουμε έτσι να διαφυλάξουμε τις αρχές του αθλητισμού και να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που επιλέγουν τον χώρο αυτό ως τρόπο ζωής τους.
Είχαμε αποφασίσει, ακόμα και πριν από τις εξελίξεις που προκάλεσε η καταγγελία της Σοφίας, ότι στον ΣΕΟ θα συστήσουμε μία Επιτροπή που θα έχει ως στόχο της την καταπολέμηση της βίας αλλά και όλων των φαινομένων ρατσισμού στον αθλητισμό.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Αυγενάκη αλλά και την Υφυπουργό Εργασίας κ. Συρεγγέλα, που σήμερα μας δέχτηκαν και καταθέσαμε την πρότασή μας, η οποία υιοθετήθηκε και μάλιστα με χαρά ακούσαμε ότι θα συσταθεί και μία διυπουργική επιτροπή γι’ αυτό το θέμα.

Στόχος μας είναι οι Ολυμπιονίκες να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία τους αρμόδιους φορείς ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης παιδιών, αθλητών , προπονητών, για το πως μπορούν να αντιμετωπίζουν και πως μπορούν εγκαίρως να διαγιγνώσκουν τέτοια περιστατικά».

Το μέλος του ΔΣ του ΣΕΟ, Αγγελική Καραπατάκη, ανέφερε:

«Νομίζω ότι όλοι οι φορείς του Αθλητισμού πρέπει να αφουγκράζονται την κοινωνία. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, μπροστάρηδες, για να βοηθήσουμε με αυτήν τη Επιτροπή που θα σχεδιάσουμε. Για να αποκατασταθεί ο χώρος του αθλητισμού, για να είναι τα παιδιά στον αθλητισμό και οι γονείς που έχουν παιδιά στον αθλητισμό, ασφαλείς».

Πηγή:protothema.gr
Φωτογραφία:iapopsi.gr

Τα όσα κατήγγειλε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής αφορούν πρόσωπο που έχει αποσυρθεί από την πολιτική ζωή

Συνάντηση με την Ζέφη Δημαδάμα είχε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά – με αφορμή την καταγγελία της  για την σεξουαλική παρενόχληση από πολιτικό στο παρελθόν. Η κυρία Γεννηματά εξέφρασε την συμπαράστασή της και την ενημέρωσε για την στήριξή της σε κάθε κίνησή της σε νομικό και όχι μόνο επίπεδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση της κυρίας Δημαδάμα αφορά πρόσωπο που δεν ανήκει στην οικογένεια του ΠΑΣΟΚ και έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια από την ενεργό πολιτική.

Νωρίτερα, σήμερα το πρωί το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση, όπου τονίζεται το μήνυμα της κυρίας Γεννηματά: «Είμαστε δίπλα στη Ζέφη στην προσπάθειά της να βοηθήσει να σπάσει η σιωπή και ζητούμε να πέσει φως και στην καταγγελία της. Κάθε γυναίκα που μοιράζεται την οδυνηρή της εμπειρία, μας αναγκάζει όλους να δούμε επιτέλους κατάματα το πρόβλημα. Κάθε γυναίκα που σπάει τη σιωπή είναι μια νίκη απέναντι στο φόβο και την καταπίεση, ένα βήμα πιο κοντά στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και την ισότητα. Είναι ένας αγώνας που μας χρειάζεται όλους, μας αφορά όλους και όλες».

protothema.gr

foto protothema.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/01/2021

Του:    Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Απόφαση επί αιτημάτων Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας προς οικονομική ενίσχυσή τους για την ανάληψη δράσεων από μέρους τους υπέρ της βελτίωσης της ζωής των ΑμεΑ που διαβιούν εντός των ορίων τους»

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. Πρωτ.: 16314/6-3-2020 έγγραφο του Υπουργείου σας, ορισμένοι Δήμοι Αιτωλοακαρνανίας είχαν υποβάλει αιτήματα οικονομικής ενίσχυσης, προκειμένου για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ που κατοικούν στα όριά τους και τα οποία βρίσκονταν στο στάδιο επεξεργασίας από την αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα αιτήματα των Δήμων: α) Αγρινίου, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ. 90597/19-12-2019, β) Ακτίου Βόνιτσας, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ 4304/21-1-2020, γ) Θέρμου, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ. 9943/13-22020,δ) Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ. 88363/12-12-2019, ε) Ναυπακτίας, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ. 92247/27-12-2019 και στ) Ξηρομέρου, με αρ. πρ. ΥΠ.ΕΣ.86409/5-12-2019.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια απόφαση ελήφθη επί των ανωτέρω αναφερόμενων αιτημάτων και ποια ποσά καταβλήθηκαν και πότε στους ανωτέρω Δήμους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τη βελτίωση της ζωής των ΑμεΑ, εφόσον η αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής, του Υπουργείου Εσωτερικών αποδέχτηκε τα αιτήματά τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αψηφώντας το τσουχτερό κρύο ο Βλάντιμιρ Πούτιν βούτηξε στα παγωμένα νερά προκειμένου να τιμήσει την ημέρα την ημέρα των Θεοφανίων.

Ο Ρώσος πρόεδρος συμμετείχε στην τελετή για να τιμήσει το βάπτισμα του Ιησού Χριστού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. «Με έχουν ρωτήσει πολλοί εάν ο Πούτιν συμμετέχει στην τελετή των Θεοφανίων. Ξέρετε είναι η παράδοσή του. Παραμένει πιστός στα έθιμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Πούτιν, αφού αποχωρίστηκε το ζεστό του παλτό, βούτηξε στα παγωμένα νερά, την ώρα που η θερμοκρασία είχε πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου.


Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Kremlin TV Pool via AP
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-giortazoyn-theofania-poytin-boytixe-nera

Σύμφωνα με το τελετουργικό ο Πούτιν βούτηξε τρεις φορές στο όνομα του Πατρός, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Το νερό είχε ευλογηθεί από έναν κληρικό και εκτιμάται ότι έχει δυνάμεις προστασίας και θεραπείας.


Ο Ρώσος πρόεδρος βούτηξε με -20 βαθμούς Κελσίου / Φωτογραφία: Kremlin TV Pool via AP
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-giortazoyn-theofania-poytin-boytixe-nera

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ακολουθεί το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, σύμφωνα με το οποίο τα Θεοφάνια είναι στις 19 Ιανουαρίου.


Θεοφάνια σε μοναστήρι κοντά στη Μόσχα / Φωτογραφία: AP Photo/Maxim Marmur
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-giortazoyn-theofania-poytin-boytixe-nera

Αλλά δεν ήταν μόνο ο Βλαντίμιρ Πούτιν που έπεσε στα παγωμένα νερά. Πιστοί κάθε ηλικίας βούτηξαν για να γιορτάσουν την ημέρα.


Η θερμοκρασία στους -20 βαθμούς / Φωτογραφία: AP Photo/Maxim Marmur
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-giortazoyn-theofania-poytin-boytixe-nera

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί ετοιμάζονται για τη γιορτή των Θεοφανίων που σηματοδοτεί το τέλος των 12 ημερών των Χριστουγέννων και είναι μια από τις μεγαλύτερες διακοπές στον χριστιανικό κόσμο.


Ανδρας βουτά την ώρα που στην Αγία Πετρούπολη έχει -5 βαθμούς Κελσίου / Φωτογραφία: AP Photo/Dmitri Lovetsky
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/kosmos/rosoi-giortazoyn-theofania-poytin-boytixe-nera

iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε χθες, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο βουλευτής της ΝΔ Αιτωλοακαρνανίας Κωνσταντίνος Καραγκούνης με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Ο Βουλευτής μετέφερε στον Υπουργό δύο ζητήματα άμεσης προτεραιότητας που αφορούν τους δήμους της Ι.Π. Μεσολλογγίου και του Ακτίου- Βόνιτσας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τον δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε στον Υπουργό την επιτακτικότητα ταχείας ικανοποίησης του αιτήματος του δήμου για έκτακτη επιχορήγηση ποσού 300.000€ για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή από τις πλημμύρες που έλαβαν χώρα τον Οκτώβρη του 2019.

Αναφορικά με τον δήμο Ακτίου- Βόνιτσας, ο βουλευτής περιέγραψε στον κ.Βορίδη την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει ο δήμος μετά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή στις αρχές του μήνα. Οι σφοδρές βροχοπτώσεις δημιούργησαν τεράστιες ζημίες στο αγροτικό οδικό δίκτυο αποκόπτοντας τους γεωργό-κτηνοτρόφους από τις εγκαταστάσεις τους, ενώ παράλληλα μεγάλο μέρος του νεκροταφείου Κατούνας υπέστη καθίζηση. Το κόστος αποκατάστασης των ζημιών αυτών ανέρχεται σε ποσό που υπερβαίνει την οικονομική δυνατότητα του Δήμου.

Ο κ. Καραγκούνης ζήτησε από τον Υπουργό την άμεση εξεύρεση λύσης για όσο το δυνατόν πιο γρήγορη έγκριση της πίστωσης που έχει αιτηθεί ο Δήμος προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημίες και ο αγροτικός κόσμος να διενεργεί απρόσκοπτα τις ασχολίες του.

Ο Υπουργός αναγνώρισε την επιτακτικότητα εύρεσης λύσης των ανωτέρω ζητημάτων και διαβεβαίωσε τον κ. Καραγκούνη ότι θα υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Της Κύρας Αδάμ

Με μα αιφνιδιαστική κίνηση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της κυβέρνησης Τραμπ, με επίσημη ανακοίνωση του, κατηγορεί ευθέως πλέον την Κίνα και ιδιαίτερα το ΚΚΚ ότι σκοπίμως εδώ και έναν χρόνο δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο στη διεθνή κοινότητα για το αν ο COVID-19 διαδόθηκε ύστερα από μόλυνση από ζώντα οργανισμό (πχ πειραματόζωο) σε ζώντα οργανισμό (δηλαδή στον άνθρωπο) ή αν πρόκειται για τεχνητό εργαστηριακό ιό που ξέφυγε από λάθος στα Πρωτόκολλα Ασφαλείας.

Η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά ακόμα περισσότερο, επιμένοντας ότι από το 2017 το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Γιουχάν συνεργάζεται σε μυστικά προγράμματα με το υπουργείο Άμυνας της Κίνας.

Γι’ αυτό και η Ουάσιγκτον απαιτεί τώρα την απόλυτη, διαφανή πρόσβαση της διεθνούς κοινότητας στα εργαστήρια, τα data, το προσωπικό και τα εργαστηριακά ευρήματα το κινεζικού Ινστιτούτου, καθώς η «καταγωγή» του COVID -19,ακόμα και σήμερα-ύστερα από έναν χρόνο πανδημίας-παραμένει άγνωστη, επειδή η Κίνα δεν ανοίγει τους φακέλους της.

Η αμερικανική αυτή ανακοίνωση μπορεί να αποτελεί το «κύκνειο άσμα» της κυβέρνησης Τραμπ, παρά ταύτα θέτει ένα ουσιαστικό θέμα επί τάπητος- από   που προήλθε ο ιός- και το κυριότερο, εγκλωβίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια συγκεκριμένη εχθρική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Κίνα , συμπαρασύροντας μαζί και την ΕΕ, που είναι «φιλική» προς το Πεκίνο.

Και τούτο διότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να διαγράψει το υπαρκτό για ολόκληρη την ανθρωπότητα ερώτημα προς την Κίνα, -για την καταγωγή του ιού ( ανθρώπινος ή εργαστηριακός)- όπως δεν μπορεί να διαγράψει το αίτημα,  να επιτρέψει η Κίνα πλήρη και διάφανο εργαστηριακό έλεγχο στα εργαστήρια της Γιουχάν, « γενέθλιο τόπο» τουCOVID-19.

Επομένως η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να  αντιστρέψει πάραυτα την πολιτική Τραμπ με τον εμπορικό πόλεμο απέναντι στην Κίνα, δημιουργώντας έτσι το πρώτο αγκάθι στις νέες σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ,  τις οποίες και οι δύο πλευρές θέλουν να αναμορφώσουν μέσω στενότερης συνεργασίας, μακριά από την αντιπαλότητα και περιφρονητική στάση του Τραμπ προς τις Βρυξέλλες.

Αυτή την στιγμή, η διατλαντική σχέση περνά πρώτα μέσα από την τριγωνική σχέση Ουάσιγκτον- Βρυξέλλες- Πεκίνο και δευτερευόντως από τη διμερή σχέση ΗΠΑ- Ευρώπης μέσω του ΝΑΤΟ.

Η ΕΕ, κυρίως λόγω Βερολίνου, ουδέποτε ακολούθησε την επιθετική πολιτική Τραμπ απέναντι στο Πεκίνο με κορωνίδα την ολική απαγόρευση της κινεζικής τεχνολογίας 5G μέσω της HUAWAY σε ΗΠΑ και Ευρώπη λόγω πιθανής κινεζικής διείσδυσης σε data εθνικής ασφαλείας. Η ΕΕ όλο το προηγούμενο διάστημα «πήγε με τις μπάντες» αφήνοντας στις χώρες μέλη την τελική απόφαση για την κινεζική 5G, ενώ λίγες μόνον ημέρες πριν αναλάβει καθήκοντα ο Μπάιντεν, η ΕΕ έσπευσε  να συνάψει νέα Συμφωνία Επενδύσεων  με την Κίνα, κίνηση αυτή που μπορεί να θεωρηθεί «χτύπημα κάτω από τη μέση» στην κυβέρνηση Μπάιντεν

ΟΙ σχέσεις με την Κίνα δεν είναι το μόνο δύσκολο σημείο των διατλαντικών σχέσεων. Ομοίως δύσκολο σημείο είναι οι σχέσεις με την Ρωσία. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε εφαρμόσει τους «οικονομικούς πολέμους» απέναντι στους αντιπάλους της και στην περίπτωση της Ρωσίας το μεγάλο θέμα ήταν να μην αποδεσμευθεί η Ευρώπη από το φυσικό αέριο της Ουκρανίας προς όφελος της Ρωσίας. Γι’ αυτό και είχε επιβάλει βαριές κυρώσεις σε όποιο φυσικό πρόσωπο και εταιρεία είχε σχέση με την κατασκευή του αγωγού NORD STREAM-2 για την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στη Β Ευρώπη, παρακάμπτοντας το Κίεβο, Αν και οι κυρώσεις αυτές ανανεώθηκαν προσφάτως στις ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι κυρίως η Γερμανία ολοκλήρωσαν το έργο του αγωγού αφήνοντας τις ΗΠΑ στα κρύα του λουτρού.

Με δεδομένο πλέον ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-ΕΕ δεν βασίζονται αποκλειστικώς μόνον ούτε περιορίζονται  μόνον στο ΝΑΤΟ, αλλά αποτελούν ένα σύμπλεγμα πλέον οικονομικών και εμπορικών ανταγωνισμών συνεργασιών και συμμαχιών, οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Βρυξελλών έχουν πολλές πλευρές και προβλήματα, παρά την αμοιβαία θέληση για αγαστή συνεργασία.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Άριστα… 100% όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του δίνει στο δεύτερο ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, EpiVacCorona, η αρμόδια εποπτική Αρχή της χώρας.

Τα αποτελέσματα αυτά προκύπτουν από την πρώτη και δεύτερη φάση κλινικών δοκιμών στις οποίες υποβλήθηκε το εμβόλιο, όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Καταναλωτών και την Ανθρώπινη Ευμάρεια.

Το εν λόγω εμβόλιο αναπτύχθηκε από το κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ιολογίας και Βιοτεχνολογίας Vector.

Το EpiVacCorona καταχωρίστηκε από τη Ρωσία τον περασμένο Οκτώβριο, μετά και το Sputnik V -το πρώτο εμβόλιο που καταχωρήθηκε παγκοσμίως.

Προ ημερών, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να ζητήσει την έγκριση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής προκειμένου να διανείμει το εμβόλιό της κατά του κορωνοϊού Sputnik V και στην Ευρώπη.

Το αίτημα αυτό θα απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων μέσα στον Φεβρουάριο, διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ταμείου Kirill Dmitriev μιλώντας στο Reuters.

Στις 11 Δεκεμβρίου, η βρετανική AstraZeneca ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με την εταιρεία που παράγει το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V.

Ένα τρίτο εμβόλιο είναι υπό ανάπτυξη από το Ομοσπονδιακό Επιστημονικό Κέντρο Chumakov και αναμένεται να καταχωριστεί τον επόμενο μήνα.

Σημειώνεται πως από τη Δευτέρα το σχέδιο εμβολιασμών στη Ρωσία πέρασε στη δεύτερη φάση, αυτή του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών.

Πηγή: cnn.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

«H παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη. Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών», ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τη νέα ηγεσία του Υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του Υπουργείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αποτελεί δέσμευσή μας να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Αμέσως μετά, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς. Έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή.

Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις. Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.

Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων.

Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά, όμως, γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία, όμως, έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει».

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι «υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα. Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται».

Βορίδης: Θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που να μπορεί να παρέχει φιλικότερα υπηρεσίες προς τους πολίτες

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την μεταρρυθμιστική ατζέντα που έχει θέσει ως προτεραιότητα το Υπουργείο σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ένα μεγάλος μέρος των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν στο κράτος ξεκινούν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Η στρατηγική κατεύθυνση είναι σαφής και ξεκάθαρη, στο τέλος της Διοικητικής μεταρρύθμισης εκείνο που θέλουμε είναι ένα Δημόσιο που να μπορεί να παρέχει φιλικότερα και διαφανέστερα, με πιο καθαρό τρόπο, υπηρεσίες προς τους πολίτες και σε αυτό υπάρχει ένα ολόκληρο πλαίσιο συζητήσεων που πρέπει να κάνουμε.

Υπάρχει μια φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα, θα προχωρήσουμε τα βήματα γρήγορα και αποφασιστικά και αυτό προφανώς είναι και σύμφωνα με την εκπλήρωση της εντολής που έχουμε λάβει από τον Ελληνικό λαό».

Πέτσας: Πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «για να είναι Πρώτα ο Πολίτης, πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις, πράγμα που έδειξε η κυβέρνηση ότι μπορεί να κάνει. Παρα τις κρίσεις συνέχισε τις μεταρρυθμίσεις όλο αυτό το χρονικό διάστημα και εμείς θα τις συνεχίσουμε παίρνοντας τη σκυτάλη από το πετυχημένο έργο των προκατόχων μας και επιταχύνοντας τη διαδικασία των τομών σε δύο επίπεδα: στο θεσμικό και στο αναπτυξιακό».

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, σημείωσε ότι «ο τομέας Μακεδονίας – Θράκης έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως καταλύτης αναφορικά με τις μεταρρυθμιστικές κυβερνητικές προσπάθειες» ενώ αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του συγκεκριμένου τομέα αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, την Πράσινη Ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών:

«Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, Αναπληρωτή Υπουργέ, κ. Υφυπουργέ, κυρίες και κύριοι Γενικοί Γραμματείς. Από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινώ έναν κύκλο επισκέψεων σε Υπουργεία τα οποία απέκτησαν νέους πολιτικούς προϊσταμένους κατά την πρόσφατη αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος.

Και όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έρχομαι σε έναν χώρο ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα οικείος και με πολύ μεγάλη χαρά συναντώ ξανά πρόσωπα με τα οποία είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ σε άλλες εποχές, όταν δρομολογούσαμε σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες από σήμερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που νομίζω όμως ότι άφησαν ένα σημαντικό αποτύπωμα για το πως αντιλαμβανόμαστε συνολικά τη διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο και αποτελεί την καρδιά οποιασδήποτε μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.

Πρέπει να πω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει να επιδείξει αυτούς τους 18 μήνες ένα σημαντικό, ένα αξιοζήλευτο έργο -και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω και την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου για τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχε δρομολογήσει- μόνο που τώρα το διαδέχεται ένας ακόμη πιο φιλόδοξος προγραμματισμός. Τις ευχές μου, λοιπόν, στους νέους Υπουργούς, συνοδεύει η προτροπή μου για πολύ δουλειά και φυσικά η προσδοκία για χειροπιαστά αποτελέσματα.

Οι Υπουργοί παρουσίασαν συνοπτικά το πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που αποτυπώνονται και στο σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων για το 2021, όπως αυτός έχει εκπονηθεί και εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως συντονίζεται από τη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού.

Να τονίσω και εγώ την ξεχωριστή σημασία που αποδίδω στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος της Αυτοδιοίκησης, κάτι το οποίο αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση.

Ήδη κάναμε κάποιες πρώτες παρεμβάσεις για να διευκολύνουμε τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών. Αποτελεί δέσμευσή μας, όμως, να αλλάξουμε το σύστημα της απλής αναλογικής για να ευθυγραμμίζεται με καλύτερο τρόπο η βούληση των δημοτών με τις πλειοψηφίες στα Δημοτικά Συμβούλια.

Θα φέρουμε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο είναι ώριμο προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Ιανουαρίου και εκτιμώ ότι μπορούμε να νομοθετήσουμε πολύ σύντομα μετά, πάντα σε συνεννόηση με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Αμέσως μετά, καλώς εχόντων το Υπουργικό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, θα εγκρίνουμε τις βασικές αρχές ενός σημαντικού νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς.

Μας έχει απασχολήσει πάρα πολύ το θέμα αυτό -ο Υπουργός το γνωρίζει και με την προηγούμενή του ιδιότητα ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά προετοιμασίας και τώρα το νομοσχέδιο αυτό θα είναι μια σημαντική τομή. Το έχουμε ήδη συζητήσει εκτενώς με φιλοζωικές οργανώσεις.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.

Θα αποτελέσει, όμως, ένα νομοσχέδιο το οποίο θα δώσει ένα ξεκάθαρο στίγμα εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας και θα δημιουργήσει, θα δρομολογήσει ένα συνεκτικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς, το οποίο θα πηγαίνει πέρα και πάνω από παρεμβάσεις που ήδη έχουν γίνει σχετικά π.χ. με τον κακουργηματικό χαρακτήρα του βασανισμού των ζώων.

Από εκεί και πέρα, η παλέτα των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών είναι πολύ μεγάλη, πολύ ευρεία. Μίλησε ο αναπληρωτής Υπουργός για τα σημαντικά αναπτυξιακά, χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας για να στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η δική μου παρότρυνση είναι τα έργα αυτά να τρέξουν γρήγορα και να δώσουμε έμφαση σε έργα τα οποία έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα και θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των Δημοτών.

Αναφερθήκαμε ενδεικτικά στα έργα της αγροτικής οδοποιίας, τα οποία είναι έργα τα οποία είναι εύκολα υλοποιήσιμα, πολύ σημαντικά όμως γιατί βοηθούν κιόλας συνολικά στη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Αλλά υπάρχει μια πολύ πλούσια θεματολογία στα έργα αυτά και προφανώς έρχονται και συνενώνονται αυτές οι πρωτοβουλίες με τις κεντρικές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Υπάρχουν σημαντικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με το προσωπικό, με τους άξιους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι και σε συνθήκες πολύ δύσκολες κατά κανόνα ξεπέρασαν τους εαυτούς τους προκειμένου το κράτος να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα.

Η τηλεργασία την οποία αναγκαστήκαμε για λόγους δημόσιας υγείας να επιβάλουμε στο Δημόσιο μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε πως μπορούμε να την εντάξουμε με έναν πιο οργανωμένο τρόπο στην καθημερινότητα, την εργασιακή καθημερινότητα του Δημοσίου, όταν θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.

Και βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα σχετικά με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, πάντα με την έννοια της επιβράβευσης και κυρίως της αναγνώρισης της προσφοράς εκείνων των εξαιρετικών δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πολύ συχνά αισθάνονται ότι σε ένα εξισωτικό σύστημα αξιολόγησης η προσφορά τους δεν αναγνωρίζεται.

Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καινούργιο νόμο που ψηφίσαμε για τη λειτουργία του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να δρομολογηθεί όλη η δευτερογενής νομοθεσία για να εφαρμοστεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και, βέβαια, παραμένει ανοιχτό το πολύ μεγάλο κεφάλαιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, όπως είπε ο Υπουργός, των ορίων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους, των αποκεντρωμένων διοικήσεων, των Περιφερειών και των Δήμων. Kάτι το οποίο θα αποτελέσει από μόνο του μια εμβληματική μεταρρύθμιση η οποία όμως έχει ακόμα σημαντική δουλειά προκειμένου να ωριμάσει.

Και βέβαια ξεχωριστή σημασία αποδίδουμε πάντα στα θέματα που αφορούν τη Μακεδονία και τη Θράκη και το Υπουργείο έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει και να διευκολύνει και τη δουλειά άλλων Υπουργείων με μια σειρά από εμβληματικές δράσεις που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα, όπως π.χ. το Project Thess INTEC, η Helexpo, είναι πολλά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία τρέχουν στη Βόρεια Ελλάδα, πολλά εκ των οποίων αφορούν ειδικά το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και προφανώς το Υπουργείο θα είναι αρωγός στη συνολική προσπάθεια τα έργα αυτά να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Και μια ξεχωριστή μνεία, επειδή ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός, στους συνοριακούς σταθμούς. Δεν τιμά την εικόνα της χώρας μας η κατάσταση των συνοριακών σταθμών και έχουμε τη δυνατότητα σχετικά σύντομα να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο εκσυγχρονισμού.

Και είναι κάτι το οποίο το παρακολουθώ πολύ στενά, διότι έχει μια διάσταση η οποία είναι όχι μόνο οικονομική, αλλά και βαθιά πολιτική.

Σταματώ εδώ Υπουργέ μου, γιατί θα μπορούσα να συνεχίσω για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι η νέα ομάδα του Υπουργείου θα τρέξει με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και θα φέρει εις πέρας μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Όπως είπαμε, πρώτα ο πολίτης, αυτό είναι το σύνθημα το οποίο διαπνέει όλες τις κυβερνητικές πολιτικές και βέβαια κατεξοχήν γίνεται πράξη εδώ στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου χτυπάει η καρδιά της δημόσιας διοίκησης.

Σιδεροκέφαλοι, λοιπόν, και πάλι. Καλή δουλειά σε όλες και σε όλους».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ στον Υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Οργάνωσης, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα, Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας, Αθανάσιος Μπαλέρμπας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης καθώς και η Υπηρεσιακή Γραμματέας Γεωργία Βαλατσού.

Πηγή: iefimerida.gr

Σπήλιος Λιβανός: Αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον η ψηφιοποίηση του ΕΛΓΑ- Κάνει ταχύτερη και ακριβέστερη την εκτίμηση ζημιών – 

  • Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ ΕΛΓΑ και “Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ”

Παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».

Με την υλοποίηση του έργου, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, «ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%,  τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά», και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών».

Το έργο  συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α., του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 17η Επικαιροποίηση Εξειδίκευσης Εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα) τον Οκτώβριο του 2020. 

Προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας και διάθεση tablet και laptop στα Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. για την διευκόλυνση του εκτιμητικού τους έργου. 

Με τη χρήση εφαρμογής (mobile app), ο εκτιμητής του ΕΛ.Γ.Α. θα προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο και με τη χρήση φορητής συσκευής (tablet) θα έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες. 

Με αυτόν το τρόπο μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α. με ακρίβεια και δικαιοσύνη. 

Στην τελετή υπογραφής ο υπουργός κ. Λιβανός τόνισε ότι με το έργο «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ», ο Οργανισμός «κάνει ένα αποφασιστικό άλμα προς το μέλλον».

Αναφερόμενος στην πολιτική που ασκεί ο ΕΛΓΑ επισήμανε ότι προσφέρει δίκτυ προστασίας στους παραγωγούς, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αποφάσεις της κυβέρνησης για στήριξη των παραγωγών σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης πλήττουν την οικονομία και οι φυσικές καταστροφές έχουν ενταθεί. Παράλληλα εξήρε την αποτελεσματικότητα  του προέδρου του Οργανισμού κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και της διοίκησης, η οποία απέδειξε ότι πράγματι ο ΕΛΓΑ: μπορεί να είναι ο φυσικός σύμμαχος του αγρότη.

Ο κ. Λιβανός  έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη στήριξη που παρείχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτευχθεί η οικονομική ευστάθεια του ΕΛΓΑ  ώστε να πληρώνονται χωρίς αναβολές οι υποχρεώσεις του και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Οργανισμού στις περιπτώσεις των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», στην Κρήτη, στις Σέρρες, στη Ροδόπη και στον Έβρο.

Όπως δεσμεύθηκε «η κυβέρνηση εφέτος θα καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης  ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις». 

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου και τόνισε ότι  με την ψηφιοποίηση του Οργανισμού «θα είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται μετά από οποιαδήποτε καταστροφική ζημία στην παραγωγή του». 

Όπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, «επόμενος στόχος είναι εντός του 2021 να επιτύχουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον Οργανισμό, ούτως ώστε στο τέλος του έτους ο ΕΛ.Γ.Α. να είναι ένας σύγχρονος, δυναμικός φερέγγυος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός Οργανισμός»

Ο Διευθύνων Συμβούλος της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», κ. Σταύρος Ασθενίδης επισήμανε ότι «η Προγραμματική Συμφωνία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έργο της Ψηφιακής Εφαρμογής Εκτιμητικής Διαδικασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική μετάβαση του κλάδου γεωργικής παραγωγής, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στην ψηφιακή εποχή».

Η παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού κατά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης

«Θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους καλή χρονιά,  με υγεία κι ευτυχία. 

Φέτος είναι μια χρονιά με αυξημένες ευθύνες για όλους λόγω των συνεπειών της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Πολύ περισσότερο στο πλαίσιο αυτής της δύσκολης περιόδου οι Έλληνες παραγωγοί χρειάζονται τη στήριξή μας, αφού και οι φυσικές καταστροφές  λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι όλο και πιο συχνές.

Η Κυβέρνησή μας με απόλυτη συναίσθηση της δύσκολης αυτής κατάστασης  ασκεί εξωστρεφή πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές. Η υλοποίηση  του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της Κυβέρνησής μας προχωράει με ταχείς ρυθμούς  με την υγειονομική κρίση όχι μόνο  να μη λειτουργεί ως τροχοπέδη αλλά αντιθέτως ως επιταχυντής.

Ως αποτέλεσμα,  η αξιοπιστία της χώρας μας  συνεχώς αυξάνεται, κάτι που αντανακλάται στο συνεχώς αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον  και τις σημαντικές επενδύσεις  που πραγματοποιούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, στόχος μας είναι η ανάδειξη  του αγροδιατροφικού τομέα  σε πόλο προσέλκυσης επενδύσεων. 

Αξιοποιώντας με κάθε τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  που διαθέτουμε ως χώρα και καθιστώντας  τον πρωτογενή τομέα σε πιο ελκυστικό και αποδοτικό με τη χρήση της τεχνολογίας  και τη διασύνδεσή του με την έρευνα και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός.

Για να υλοποιήσουμε  την πολιτική μας κινούμαστε σε δύο άξονες:

Πρώτος  είναι πολιτικές και αποφάσεις που δημιουργούν ευκαιρίες  και κίνητρα για αγροτική ανάπτυξη.

Δεύτερος  το πλέγμα προστασίας που πρέπει να υπάρχει  γύρω από την αγροτική παραγωγή λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τομέα, που επηρεάζουν την παραγωγή  και τη βάση του αγροτικού εισοδήματος. 

Αυτό ακριβώς το δίκτυ προστασίας προσφέρει ο ΕΛΓΑ. 

Και εδώ θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, φίλο και παλιό συνάδελφο, για το σημαντικό έργο που παράγει το διάστημα  που βρίσκεται στην προεδρία του ΕΛΓΑ, καθώς η περίοδος της διοίκησής του έχει διακριθεί για την αμεσότητα, την αποτελεσματικότητα και το νοικοκύρεμα των οικονομικών  του Οργανισμού.  

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να αναφερθώ και στη στήριξη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΕΛΓΑ.

Αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή της, συνέβαλε στην οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού,  ώστε να καταστεί εφικτή η άμεση εκπλήρωση των υποχρεώσεών του χωρίς καθυστερήσεις,  χωρίς αναβολές. 

Το έπραξε από τον Αύγουστο 2020 και μετά για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών  των θεομηνιών στην Εύβοια, του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός», στην Κρήτη και τώρα στις Σέρρες, στη Ροδόπη  και στον Έβρο. 

Η πολιτική στήριξης της Κυβέρνησης συνεχίζεται και για το έτος 2021.  Φέτος θα καταβάλλει 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛ.Γ.Α., όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του Κράτους, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης  ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις. 

Σήμερα, θα ήθελα να εκμεταλλευτώ την παρουσία μου εδώ για να γνωστοποιήσω στις αγρότισσες και τους αγρότες της πατρίδας μας ότι εντός του έτους 2021, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%,  τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα  οι αποζημιώσεις  καταβάλλονταν τμηματικώς και η ταλαιπωρία ήταν δεδομένη.

Σήμερα, όμως, κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε εδώ, σε μια σημαντική, ιστορική, θα έλεγα, ημέρα για τον ΕΛΓΑ. Σήμερα ο ΕΛΓΑ κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς το μέλλον.  Μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».  Αξιοποιώντας τη νέα τεχνολογία, παρέχει τη η  δυνατότητα,  της κατά το δυνατόν ταχύτερης και επιτόπιας - με ακρίβεια και δικαιοσύνη - εκτίμησης των ζημιών, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.  Με την ανάπτυξη λογισμικού και τη διάθεση tablets και laptops στα υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, θα διευκολυνθεί και επιταχυνθεί  το εκτιμητικό έργο και θα αποφεύγονται αστοχίες.

Με τη συνεργασία του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας πολύ σύντομα θα έχουμε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και ευελπιστώ εντός του έτους να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. 

Ως Υπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  χαίρομαι ιδιαίτερα για την θεαματική αυτή εξέλιξη,  καθώς έχω θέσει ως βασική προτεραιότητα της στρατηγικής μας τη μετάβαση του Υπουργείου και των Οργανισμών του  στη νέα ψηφιακή εποχή. 

Κλείνοντας, εύχομαι ακόμα μια φορά Υγεία και Ευτυχία στην εκπλήρωση των απαιτητικών καθηκόντων σας. Και δεσμεύομαι ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να έχουμε μια αγαστή και δημιουργική συνεργασία».

Σημεία Ομιλίας Προέδρου ΕΛ.Γ.Α., Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου

«Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας ως νέα Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. θέσαμε δύο στόχους: 

Πρώτον, τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού και την άμεση μετάβασή του στην ψηφιακή εποχή, ώστε να εκπληρώνουμε το έργο μας με ταχύτητα, αξιοπιστία και φερεγγυότητα.  Να είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τον αγρότη όταν έχει ανάγκη και δοκιμάζεται μετά από οποιαδήποτε καταστροφική ζημία στην παραγωγή του. 

Δεύτερον, να επιτύχουμε την οικονομική ευστάθεια του Οργανισμού, ούτως ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του, χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλλει σε δόσεις την οφειλόμενη αποζημίωση. 

Με την συμπαράσταση της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, των Υπουργών κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, κ. Μάκη Βορίδη και τώρα του κ. Σπήλιου Λιβανού αυτοί οι δύο στόχοι έχουν επιτευχθεί.

Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της χώρας για την αποφασιστική συμπαράστασή του στον ΕΛ.Γ.Α. τόσο στο θέμα της χρηματοδότησης των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών δαπανών όσο δε και στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις θεομηνίες, οι οποίες εκδηλώθηκαν από το καλοκαίρι του 2020 και μέχρι προσφάτως, κι εννοώ τις ζημίες στην Εύβοια, τον μεσογειακό κυκλώνα «Ιανό», τις βροχοπτώσεις στην Κρήτη, τις Σέρρες, τη Ροδόπη και τον Έβρο, διότι, με τις δικές του αποφάσεις διετέθησαν στον Οργανισμό από το αποθεματικό της χώρας, τα απαιτούμενα κονδύλια για την έγκαιρο πληρωμή των αποζημιώσεων στους αγρότες στις πληγείσες περιοχές.

Ευχαριστώ όσους κοπίασαν για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση του Έργου: «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛ.Γ.Α.» με συνολικό προϋπολογισμό 1.850.000 ευρώ, τον διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Χαμπίδη

και τους συνεργάτες του επιτελείου του Υπουργού κ. Πιερρακάκη, ευχαριστώ τα στελέχη της Διοίκησης και τους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α που εργάστηκαν μαζί τους και τέλος ευχαριστώ τη Γενική Διευθύντρια, τους Διευθυντές τα στελέχη και τους υπαλλήλους του ΕΛ.Γ.Α. για την αποδοτική συνεργασία μας τη χρονιά που πέρασε.

Επόμενος στόχος είναι εντός του 2021 να επιτύχουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον Οργανισμό, ούτως ώστε στο τέλος του έτους ο ΕΛ.Γ.Α. να είναι ένας σύγχρονος, δυναμικός φερέγγυος, αξιόπιστος και αποτελεσματικός Οργανισμός». 

Σημεία ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», κ. Σταύρου Ασθενίδη,

 «Η υιοθέτηση και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί πλέον βασική παράμετρο για την αύξηση της αποδοτικότητας σε όλους τους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και την διασφάλιση της αξιοπιστίας.

Η Προγραμματική Συμφωνία με τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) για το έργο της Ψηφιακής Εφαρμογής Εκτιμητικής Διαδικασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ουσιαστική μετάβαση του κλάδου γεωργικής παραγωγής, έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, στην ψηφιακή εποχή.

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε η υλοποίηση του έργου να ολοκληρωθεί επιτυχώς, εντός του προβλεπόμενου χρόνου».

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μπορεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να είναι από τα πιο παλιά στον κυβερνητικό κορμό, αλλά με τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί από τα πιο νεανικά σε επίπεδο ηγεσίας και στελεχών.

Θυμίζουμε ότι δίπλα στους ηλικιακά νέους Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή, προστέθηκε και ο επίσης νέος Γιάννης Οικονόμου. Νέοι ηλικιακά , σαραντάρηδες, είναι και οι δύο Γενικοί Γραμματείς, ο Κώστας Μπαγινέτας και ο Γιώργος Στρατάκος, με… θητεία στο χώρο των αγροτικών προβλημάτων.

Εκεί όμως που ο Σπήλιος Λιβανός έσπασε όλα τα «κοντέρ» είναι με την επιλογή του ως Διευθυντή στο Γραφείο Υπουργού. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε ένα νέο επιστήμονα, με εξαιρετικές σπουδές στη νομική…. ο οποίος διαθέτει και επαγγελματική εμπειρία. Ο Νίκος Κωστακόπουλος, μόλις έχει κλείσει τα 28 αλλά με τη σοβαρότητα και τις γνώσεις του έχει καταφέρει να κερδίσει τους συνεργάτες του υπουργού στην Αχαρνών, πριν ακόμα δημοσιευτεί το ΦΕΚ της τοποθέτησης του ως Διευθυντής του Γραφείου του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, το οποίο είναι στο δρόμο για το τυπογραφείο.

Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Αστικό Δίκαιο από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Πρώτευσε στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την άδεια επαγγέλματος, ενώ εργάστηκε στο παρελθόν σε σημαντικές δικηγορικές εταιρείες. Από τον Ιούλιο του 2019 είναι στο πλευρό του Σπήλιου Λιβανού, αποτελώντας στενό συνεργάτη του στην Βουλή και στην άσκηση των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων. Μιλά Αγγλικά και Γαλλικά.

Πολλούς ίσως ξάφνιασε και η επιλογή του κ. Λιβανού για τη θέση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του ΥΠΑΑΤ, καθώς επέλεξε τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό Γιώργο Κοντογιάννη, άνθρωπο με δημοσιογραφική και πολιτική εμπειρία, ο οποίος πιστεύει στο όραμα του νέου υπουργού για την ανάδειξη του αγροτικού τομέα σε βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας.

Όρεξη και εμπειρία λοιπόν, δημιουργούν ένα μείγμα που προϊδεάζει για θετικά αποτελέσματα.

Σελίδα 1 από 2