Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  5:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021 12:47

Γεωργιάδης: Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για το άνοιγμα της εστίασης

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της εστίασης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Για το λιανεμπόριο, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

«Ανοίξαμε το λιανικό εμπόριο με τους κανόνες που είπαμε και θα αρχίσουμε να μετράμε. Αν τα μέτρα τηρηθούν χωρίς μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, διότι κάποια μικρή αύξηση θα υπάρχει, είναι αναμενόμενο όταν ανοίγει η αγορά. Αν το “τσίμπημα” είναι μικρό και αντέχεται, όλα καλά. Αν σε 2-3 εβδομάδες πάνε όλα καλά, τηρηθούν τα μέτρα και ο ιός είναι υπό έλεγχο, τότε θα αρχίσουμε να συζητάμε για τα επόμενα βήματα στην λειτουργία της αγοράς».

Ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν της Δευτέρα:

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το Κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση».

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ακόμα ότι σύντομα θα υπάρξει υπογραφή απόφασης για επιδότηση τόκων για ενήμερα επιχειρηματικά δάνεια για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το επόμενο 9μήνο θα επιδοτηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έτσι μέρος των οφειλών από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ενημέρωσε ότι θα βγει πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown, που αντιμετωπίζουν σωρευμένα προβλήματα λόγω της.

Τέλος, ανέφερε ότι τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δεν επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει «κύμα λουκέτων» στην αγορά.

«Υπάρχει διαρκής ενίσχυση των επιχειρήσεων από το κράτος. Πρώτη φορά η Εφορία βάζει λεφτά στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και έβδομος κύκλος στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:cnn.gr