Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  4:19: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Μια αναπάντεχη κλήση δέχθηκε δάσκαλος δημοτικού σχολείου στο Κερατσίνι: Ηταν η υπουργός Παιδείας, που θέλησε να τον συγχαρεί για μια κίνηση που έκανε να υποδεχθεί τους μαθητές του μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης.

Ο Μάριος Μάζαρης, δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο στο Κερατσίνι, στόλισε την τάξη με φωτάκια και έκανε έκπληξη στους μαθητές του, δημιουργώντας τους χαμόγελα. Σε ανάρτησή του, που ανέδειξε το BOVARY, μοιράστηκε τη στολισμένη του τάξη, με αποτέλεσμα να γίνει viral, με τους χρήστες του διαδικτύου να σχολιάζουν με ενθουσιασμό.

Η ανάρτηση του δασκάλου Μάριου Μάζαρη

μαριος μαζαρησ 18 1 2021 α

Ο κ. Μάζαρης δεν περίμενε ότι η στολισμένη του τάξη θα γινόταν viral, αλλά και ο λόγος για τον οποίο θα επικοινωνούσε μαζί του η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η κυρία Κεραμέως συνομίλησε με τον δάσκαλο Δημοτικού, ο οποίος σε ανάρτησή του εξέφρασε την έκπληξή του για το τηλεφώνημα. Οπως σχολίασε, «με άκουσε με σεβασμό κι εγώ χαμογελούσα που τελικά η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και μακάρι όλες μας οι σκέψεις, οι πράξεις και οι ζωές να είναι για το καλό των παιδιών».

«Δέχτηκα κλήση πριν λίγη ώρα από αριθμό άγνωστο, ρώτησα ποιος είναι, μου είπαν από το γραφείο της κυρίας Κεραμέως, σκέφτηκα ή μου κάνουν φάρσα ή με απολύουν. Τελικά, ήταν η ίδια η υπουργός. Με ρώτησε πώς είμαι, της είπα Έκπληκτος. Ήταν ευγενέστατη, μιλήσαμε κάμποση ώρα, έδειξε ενδιαφέρον, συγκίνηση για τις δράσεις μου, εγώ αναρωτιόμουν, σκεφτόμουν, τσιμπιόμουν, δεν ήξερα αν με παίρνει να κάνω κριτική, τελικά πέταξα 1-2 φράσεις-καρφιά για τα σχολεία που έχουν χάσει τη ζεστασιά που είχαν άλλοτε, με άκουσε με σεβασμό κι εγώ χαμογελούσα που τελικά η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και μακάρι όλες μας οι σκέψεις, οι πράξεις και οι ζωές να είναι για το καλό των παιδιών. Την ευχαριστώ κι εύχομαι να δείχνει ενδιαφέρον πάντα για τα σχολεία, όλο και πιο πολύ, όλο και πιο ουσιαστικό», έγραψε ο κ. Μάζαρης.

μαριος μαζαρησ 18 1 2021 β

Η ανάρτηση της Ν. Κεραμέως για τον δάσκαλο που στόλισε την τάξη του

Από την πλευρά της, η Νίκη Κεραμέως εξέφρασε τη συγκίνησή της για την πράξη του δασκάλου και του ευχήθηκε να συνεχίσει, με την έμπρακτη αγάπη του, να προσφέρει στους μαθητές του.

«Με συγκίνηση διάβασα σήμερα για την πρωτοβουλία του δασκάλου Μάριου Μάζαρη, που υποδέχτηκε τους μαθητές του κατά την επαναλειτουργία του σχολείου μετά από δύο μήνες τηλεκπαίδευσης, με τα Χριστουγεννιάτικα φωτάκια με τα οποία δεν πρόλαβαν να στολίσουν φέτος στην τάξη τους. Ένιωσα την ανάγκη να του μιλήσω, να τον συγχαρώ για την πρωτοβουλία του, να του ευχηθώ να συνεχίσει, με την έμπρακτη αγάπη του, να προσφέρει στους μαθητές του, όπως κάνουν τόσοι συνάδελφοί του, τη θαλπωρή ενός σχολείου που πραγματικά νοιάζεται. Μικρές πράξεις μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητα των παιδιών μας. Ένα ευχαριστώ είναι λίγο για τους δασκάλους μας, για τους καθηγητές μας, που δίνουν κάθε μέρα κάτι από την ψυχή τους στο σπουδαίο τους λειτούργημα», έγραψε η Νίκη Κεραμέως.

Πηγή: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Πώς από τις εικόνες χάους στις δομές φιλοξενίας και τις διαρκώς αυξανόμενες ροές, με τον επανασχεδιασμό της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής από την κυβέρνηση, φτάσαμε στη μείωση των αφίξεων ενώ στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατακόρυφα

Με ένα σπριντ ολυμπιακών προδιαγραφών, η διαχείριση του Μεταναστευτικού σκαρφάλωσε στις πρώτες θέσεις των θετικών δεικτών της κυβέρνησης, υπερπηδώντας μέσα σε έναν χρόνο όλα τα εμπόδια: έλλειψη εμπιστοσύνης, απογοήτευση, δυσπιστία και ματαίωση των προσδοκιών.

Κλειδί για την πορεία εκτόξευσης του συγκεκριμένου πεδίου άσκησης πολιτικής υπήρξε η ριζική αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής, με το αρμόδιο υπουργείο να σηκώνει τα μανίκια, πιάνοντας το νήμα κυριολεκτικά από την αρχή.

Σε «βαρύ χαρτί» της κυβέρνησης εξελίσσεται ο «καυτός» φάκελος του Μεταναστευτικού, διαψεύδοντας ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους εκ του αποτελέσματος, δηλαδή της δραστικής διευθέτησης ενός από τα πιο σύνθετα, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα του 21ου αιώνα.

Αφενός οι διεθνικές προεκτάσεις του προβλήματος και αφετέρου οι εικόνες που βίωσε η ελληνική κοινωνία στο πρόσφατο παρελθόν, με τους μετανάστες να «λιάζονται» σε κεντρικά σημεία της Αθήνας χωρίς υποδομές και σχέδιο, είχαν εξαερώσει την όποια πίστη των πολιτών απέναντι στην ύπαρξη ισχυρής πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική αντιμετώπιση του ζητήματος, συλλογική εντύπωση που κληρονόμησε από τις πρώτες κιόλας ημέρες της, η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Οι δημοσκοπήσεις

Ενδεικτικό της έλλειψης προοπτικής απέναντι στο Μεταναστευτικό υπήρξε το γεγονός ότι το άθροισμα των παραστάσεων για την κυβέρνηση έφερε θετικό πρόσημο (ακόμη και σε δύσκολους τομείς, όπως η οικονομία, η φορολογία και η ασφάλεια), αλλά υπολειπόταν σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2019 στο συγκεκριμένο πεδίο, συρρικνώνοντας τα συνολικά ποσοστά αποδοχής του κυβερνητικού σχήματος.

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι θετικές γνώμες για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού από την κυβέρνηση άγγιζαν το 10%, με τους πολίτες να προεξοφλούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα ακολουθούσε την πεπατημένη επί ΣΥΡΙΖΑ, επιφέροντας δηλαδή ανεπαίσθητες αλλαγές στη διαχείρισή του, άποψη που διατυπωνόταν μαζικά στις απαντήσεις της πλειοψηφίας των ερωτηθέντων στις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ανατρέποντας, ωστόσο, τα προγνωστικά, οι θετικές γνώμες για το Μεταναστευτικό φτάνουν πλέον το 35%, με το ιστορικό υψηλό να καταγράφεται στην τελευταία μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, όπου το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι μια κυβέρνηση Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το ζήτημα, έναντι 21% που απάντησαν «μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Σημείο καμπής για τη διευθέτηση του Μεταναστευτικού, ωστόσο, αποτέλεσε το 2020, οπότε άρχισε να ξεδιπλώνεται η αλλαγή οπτικής σε όλο το φάσμα του, με την κυβέρνηση να προωθεί ταυτόχρονες δραστικές αλλαγές σε πολλές και διαφορετικές κατευθύνσεις.

Η κοινωνική πίεση, άλλωστε, από την εικόνα χάους που εξέπεμπαν οι δομές φιλοξενίας, αλλά και οι διαρκώς αυξανόμενες ροές είχαν στενέψει τα όποια χρονικά περιθώρια παρέμβασης από πλευράς της κυβέρνησης. Λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. και στα νησιά -κυρίως του Βορειοανατολικού Αιγαίου- η κατάσταση έτεινε σε έκρυθμη, με το καλοκαίρι του 2019 να σημαίνει συναγερμό στην Αθήνα για συνολικό επανασχεδιασμό της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.

Σημάδια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας που αντανακλούσε η χώρα λόγω του Μεταναστευτικού άρχισαν να διακρίνονται από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2020, οπότε και αποφασίστηκε η επανασύσταση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ως κέντρου βάρους και συντονισμού των ενεργειών για τη θεραπεία του προβλήματος. Πιο αισθητή, όμως, κατέστη η κυβερνητική παρέμβαση όταν άρχισαν να καταγράφονται οι πρώτες, μειωμένες ροές μεταναστών.

Για τους εμπλεκόμενους φορείς, η επίτευξη του στρατηγικού στόχου για την ανάκτηση του ελέγχου στο Μεταναστευτικό φάνταζε ουτοπία, αν δεν συνοδευόταν από αισθητή μείωση των ροών, η οποία θα σηματοδοτούσε ταυτόχρονα τη συνολική αλλαγή γραμμής πλεύσης της κυβέρνησης. Στον τομέα αυτό, οι προσπάθειες άρχισαν να αποδίδουν καρπούς ήδη εντός του 2020, ώστε η μείωση των ροών να φτάσει τελικά στο 80%, δηλαδή οι αφίξεις από περίπου 72.000 το 2019, μειώθηκαν σε 15.000 το 2020. Την ταχύτητα της αποκλιμάκωσης του όγκου των ροών αποτυπώνει χαρακτηριστικά το τελευταίο εννεάμηνο του 2020, όπου η μείωση των αφίξεων στα νησιά αγγίζει το 94%. Από το 2017, άλλωστε, είναι η πρώτη φορά που ο στόχος της δραστικής μείωσης των μεταναστευτικών ροών δεν μένει στα χαρτιά, παρότι τόσο η διεθνής όσο και η ευρωπαϊκή συγκυρία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή, αλλά το αντίθετο.

Παράδειγμα

Το ίδιο διάστημα που στην Ελλάδα φθίνουν εντυπωσιακά οι μεταναστευτικές ροές, το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας αποτιμά στις 34.134 τις αφίξεις μεταναστών στη χώρα για το 2020, ενισχυμένες δηλαδή κατά 197% σε σύγκριση με τις αφίξεις του 2019, που είχαν φτάσει στις 11.471. Ούτε, όμως, η Ισπανία αποτέλεσε εξαίρεση της ευρωπαϊκής αυτής τάσης, αφού το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας έκανε λόγο για 41.861 αφίξεις μεταναστών σε όλη τη διάρκεια του 2020, αυξημένες κατά 29% από το 2019, οπότε και καταγράφηκαν 32.449. Την ίδια ανοδική τάση στον αριθμό των αφίξεων στις υπόλοιπες -πλην της Ελλάδας- χώρες του ευρωπαϊκού Νότου επαληθεύουν και τα ετήσια στατιστικά στοιχεία της FRONTEX για το 2020, στα οποία καταγράφεται επίσης η σημαντική μείωση των ροών επί ελληνικού εδάφους. Συνεπώς, η αντίστροφη τάση που παρατηρείται στην Ελλάδα σε σχέση με τις όμορες χώρες και πύλες εισόδου της Ευρώπης έγκειται στην αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης από την Αθήνα, η οποία συνοψίζεται, εν πολλοίς, στο δόγμα «αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας, με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες».

Σε κάθε περίπτωση, όμως, «ηλεκτροσόκ» για την τάχιστη λήψη αποφάσεων στη διαχείριση του Μεταναστευτικού το 2020 αποτέλεσε η Μόρια, στην οποία η εκδήλωση μιας ανθρωπιστικής κρίσης φάνταζε κάτι περισσότερο από απόλυτη βεβαιότητα. Με την απειλή μιας ανεξέλεγκτης καταστροφής άγνωστων συνεπειών να επικρέμαται πάνω από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, η απάντηση της Αθήνας σχηματοποιήθηκε στην κατασκευή μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι, ως έσχατης λύσης για τη στέγαση χιλιάδων ανθρώπων χωρίς κατάλυμα και στοιχειώδεις υποδομές υγιεινής μέχρι τότε. Η ανάγκη για καθημερινή βελτίωση των υποδομών φιλοξενίας, αλλά και οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας έχουν επιταχύνει τη δημιουργία μιας νέας ελεγχόμενης δομής στη Λέσβο, υποστηριζόμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη δέσμευση «όχι πια άλλη Μόρια». Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση αυτής της νέας δομής θα σημάνει και το οριστικό κλείσιμο της προσωρινής δομής στο Μαυροβούνι, ενώ θα αποτελέσει αναμφίβολα πιλότο για την κατασκευή αντίστοιχων, ελεγχόμενων δομών και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, εξομαλύνοντας τις συνθήκες διαβίωσης τόσο για τους μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους.

Κινήσεις ευαισθησίας

Παράλληλα, από την ομπρέλα δράσεων για την αποκατάσταση της διεθνούς εικόνας της χώρας λόγω του Μεταναστευτικού δεν έλειψαν οι δράσεις για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά, οι οποίες προσέλκυσαν από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινότητας. Η αρχή για μια νέα στρατηγική διαχείρισης του ευαίσθητου αυτού πληθυσμού έγινε με την κατάργηση μιας επαίσχυντης διάταξης, η οποία επέτρεπε τα τελευταία 21 χρόνια να κρατούνται ασυνόδευτα ανήλικα στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων. Θεραπεύοντας αυτό τον αναχρονισμό, μεταφέρθηκαν με ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά σε ασφαλείς δομές φιλοξενίας, επιτυγχάνοντας στην πραγματικότητα έναν άθλο, αφού σήμερα, μετά από πολλά χρόνια, δεν υπάρχουν «ξεχασμένα» ασυνόδευτα ανήλικα από προηγούμενους μήνες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Στην εξομάλυνση των συνθηκών στις δομές φιλοξενίας συνετέλεσαν και οι σχετικές μέριμνες που υπήρξαν από πλευράς της κυβέρνησης για την προστασία των μεταναστών από τον COVID-19. Με την κωδική ονομασία «Αγνοδίκη», εκπονήθηκε και υλοποιείται ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο ελέγχου του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να παραμείνει σταθερά στο 1% του πληθυσμού, με μία μόνο απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Παρά τα ειδικά μέτρα προστασίας των μεταναστών από τον κορωνοϊό, η εκδήλωση της πανδημίας μετέβαλε άρδην τους ρυθμούς δράσης και στην περίπτωση του Μεταναστευτικού, ιδίως ως προς την τήρηση του χρονοδιαγράμματος των επιστροφών και των μετεγκαταστάσεων, που μπλόκαρε τον περασμένο Μάρτιο. Στην παρούσα φάση, όμως, η Ελλάδα επανεκκινεί το πρόγραμμα επιστροφών όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, έχοντας καταθέσει σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη FRONTEX για την άμεση επιστροφή 1.450 ατόμων, βάσει της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.

Ειδικότερα, στο ελληνικό αίτημα περιγράφεται ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία 955 αλλοδαποί που μπήκαν στη χώρα και βρίσκονται στη Λέσβο, 180 που βρίσκονται στη Χίο, 128 που βρίσκονται στη Σάμο και 187 στην Κω. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι τα αιτήματα όλων για παραμονή στη χώρα λόγω διεθνούς προστασίας έχουν απορριφθεί τελεσίδικα, 1.450 αλλοδαποί κρίνονται επιστρεπτέοι με τερματικό σταθμό της πορείας τους την Τουρκία.

Καθοριστικής σημασίας, ωστόσο, για την επανέναρξη -δέκα μήνες μετά- της διαδικασίας επιστροφών με ασφάλεια στην Τουρκία όσων αλλοδαπών δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας αποτέλεσαν τόσο οι ταχείες διαδικασίες ελέγχων για COVID-19 όσο και η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου. Οι επιστροφές δηλαδή θα δρομολογούνται χωρίς να παραγνωρίζονται ούτε το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, ούτε και τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Με αυτές τις προϋποθέσεις, οι επιστροφές ισοδυναμούν πλέον με την έκφραση μιας δίκαιης πολιτικής από μέρους της Ελλάδας, σύμφυτης με τις ευρωπαϊκές αξίες και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αναθερμαίνοντας τη σχετική διαδικασία. Η τελευταία είχε παγώσει στις 15 Μαρτίου 2020, καθώς η Τουρκία πρόβαλε ως αιτία παύσης τους περιορισμούς της πανδημίας.

Νωρίτερα, το πρώτο δίμηνο του 2020 οι επιστροφές προς την Τουρκία είχαν φτάσει συνολικά τις 139, κρατώντας τη διαδικασία ζωντανή. Η αναθεωρημένη στρατηγική της Αθήνας για το Μεταναστευτικό περιελάμβανε ακόμη την αξιοποίηση και άλλων μηχανισμών επιστροφών, πλην αυτών που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό η αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και της ενδοχώρας. Κάνοντας χρήση αυτών των μηχανισμών, συνολικά μέσα το 2020 αποχώρησαν από την Ελλάδα 11.297 άτομα, με επιστέγασμα της προσπάθειας τα στοιχεία του τελευταίου επταμήνου.

Ο στόχος

Βάσει αυτών, για πρώτη φορά η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της ελληνικής πλευράς, με το ισοζύγιο αποχωρήσεων – αφίξεων να φέρει θετικό πρόσημο, όπερ και σημαίνει ότι όσοι αναχώρησαν το διάστημα αυτό ήταν περισσότεροι από αυτούς που καταφτάνουν μέσω των νησιών ή του Εβρου. Ηδη στη διάρκεια του 2020 έχουν φύγει από τη χώρα 11.297 άτομα και έχουν έρθει μόλις 14.848, με τους αριθμούς να καθιστούν πλέον την Ελλάδα, από κυβερνητικό outsider, ευρωπαϊκό φαβορί στη διαχείριση των ροών.

Γεωργία Σαδανά – protothema.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Όλες οι εξελίξεις για το mega project των υδροπλάνων και οι νέες αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων στο δίκτυο της χώρας.

‘Όλο και πιο κοντά στην απογείωση έρχεται το mega project των υδατοδρομίων και η λειτουργία υδροπλάνων, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες κατασκευής και αδειοδότησης τους από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα… 

Με στόχο στην πενταετία να λειτουργούν περί τα 150 υδατοδρόμια δημιουργώντας το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη αναφέρουν με λεπτομέρειες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes S.A. κ. Νικόλας Χαραλάμπους  και ο Πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια κ. Αναστάσιος Γκόβας, η ηγεσία των δύο εταιρειών που «τρέχουν» τις εξελίξεις στο θέμα αδειοδότησης των υδατοδρομίων.

Η λειτουργία των υδατοδρομίων φιλοδοξεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε Μαλδίβες της Ευρώπης, με την δημιουργία 2.000 άμεσων και 5.000 έμμεσων θέσεων εργασίας, να «ξαναγράψει» τον χάρτη των μεταφορών στην χώρα μας και στην πλήρη ανάπτυξή του να δώσει στην ελληνική οικονομία πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για project που φέρνει επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ στην πενταετία, μέσω της κατασκευής των υδατοδρομίων (άνω των 50 εκατ. ευρώ), της αγοράς αεροσκαφών των οποίων ο αριθμός εκτιμάται για την πρώτη πενταετία σε τουλάχιστον 20 (περί τα 130 εκατ. ευρώ), αλλά και της δημιουργίας σχολής εκπαίδευσης πιλότων υδροπλάνων μεταξύ άλλων.

Μπορεί οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του project να έχουν περάσει από «40 κύματα» και να καθυστέρησαν και την προηγούμενη χρονιά λόγω της έλευσης της πανδημίας, ωστόσο οι προετοιμασίες δεν σταμάτησαν.

Η παρακάτω αναφορά περιλαμβάνει την ανάλυση της φάσης που βρίσκεται κάθε ένα από τα υδατοδρόμια που έχουν αναλάβει οι δύο (2) εταιρείες του χώρου, της Hellenic Seaplanes S.A.  και της Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε, των δύο που έχουν δεσμευτεί να φέρουν εις πέρας  το δύσκολο αυτό έργο της δημιουργίας εθνικού δικτύου υδατοδρομίων….  ενώ ορίστηκαν τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για την θετική έκβαση όλων των μελλοντικών έργων.

«Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε και να χτίζουμε σε όσα έχουμε επιτύχει μέχρι σήμερα, ώστε να διασφαλίσουμε ότι προχωρά με γοργά βήματα και συνέπεια ο σχεδιασμός μας για την υλοποίηση των αδειοδοτήσεων των υδατοδρομίων που έχουμε αναλάβει. Παράλληλα ορίζουμε τις νέες τοποθεσίες-στόχους που είναι εν δυνάμει προορισμοί και θα μπορούσαν να έχουν στην πορεία το δικό τους υδατοδρόμιο» … Η Ελλάδα σύντομα θα έχει το μεγαλύτερο δίκτυο υδατοδρομίων στην Ευρώπη και στον Κόσμο ….» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νικόλας Χαραλάμπους πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Hellenic Seaplanes.

Ο πρόεδρος της Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε, κ. Αναστάσιος Γκόβας δήλωσε σχετικά: « Εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα εκτενές δίκτυο Υδατοδρομίων στην Ελληνική επικράτεια. Η ύπαρξη αδειοδοτημένων υδατοδρομίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή λειτουργία των υδροπλάνων τα οποία με τις πτήσεις τους θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών  των νησιών, στην  αναβάθμιση του τουρισμού τους και συνεπακόλουθα στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους»

Αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τα υδατοδρόμια, αυτές αφορούν τους τεχνικούς φακέλους για τα υδατοδρόμια ανά την επικράτεια, πάνω στους οποίους δραστηριοποιούνται οι δύο εταιρείες εδώ και καιρό και δομούν το δίκτυο πάνω στο οποίο θα λειτουργήσουν οι οργανωμένες πτήσεις των επιβατών με υδροπλάνα. Η ολοκλήρωση του δικτύου υδατοδρομίων και η έναρξη του πτητικού έργου, θεσμικά οχυρωμένα, ανοίγει τον δρόμο για την προσέλκυση επιμέρους επενδύσεων, καθώς εταιρείες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό  αναμένεται  προχωρήσουν σε κινήσεις για την απόκτηση μεριδίου από την νέα πίτα που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Σταθερά βήματα προς την αδειοδότηση κάνουν και τα 30 υδατοδρόμια του Ν. Αιγαίου με τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο να προηγείται στην κούρσα των Περιφερειών  !

Τα υδατοδρόμια Ν. Αιγαίου με την ένωση των εταιρειών Υδροπλάνα Ελλάδας, Ελληνικά Υδατοδρόμια και Optimum Value βρίσκονται σε ιδιαίτερα προχωρημένο επίπεδο, καθώς συμπληρώνονται οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και μελετών θορύβου για τα νησιά:  Μύκονος, Κύθνος, Σίκινος, Σέριφος , Δονούσα, Ανάφη, Χάλκη, Σύμη , Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Πάρο, Κω, Μήλο, Σύρο, Κάλυμνο, Λειψοί, Λέρο, Ίος και Κάσος. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι αδειοδοτικοί φάκελοι των νησιών Δονούσα, Αγαθονήσι, Σύμη και Ανάφη. Σύντομα όλοι οι τεχνικοί φάκελοι θα έχουν ολοκληρωθεί με τελικό αποδέκτη το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Υδατοδρόμιο Ιωαννίνων: Όλα κυλούν βάσει πλάνου, στη λίμνη Παμβώτιδα!

Η άρτια συνεργασία των δύο εταιριών με τους δημόσιους φορείς που συμμετέχουν στο έργο επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά, καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι χωροθετήσεις στους υποψήφιους χώρους που προορίζονται να δημιουργηθεί το έργο και οι μελέτες περιβάλλοντος και θορύβου έχουν δρομολογηθεί να ξεκινήσουν στο άμεσο διάστημα.

Υδατοδρόμιο Κυλλήνης: Στην τελική ευθεία!

Με την ολοκλήρωση των διεργασιών χωροθέτησης, η Hellenic Seaplanes S.A και Ελληνικά Υδατοδρόμια Ι.Κ.Ε. ρυθμίζουν τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες πάντα σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο Κυλλήνης, ώστε να είναι έτοιμες προς κατάθεση του τεχνικού φακέλου αδειοδότησης του υδατοδρομίου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, μέσα στον Φεβρουάριο.

Υδατοδρόμια Εύβοιας: Χέρι-χέρι προχωρούν και τα πέντε υδατοδρόμια προς αδειοδότηση!

Στην Εύβοια όλα έχουν πάρει το δρόμο τους, καθώς οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν πλέον ολοκληρωθεί και στα πέντε υδατοδρόμια του νησιού και συγκεκριμένα στη Χαλκίδα, στην Αιδηψό, στην Κάρυστο, στο Αλιβέρι και στη Κύμη. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών που έχει τεθεί επί τάπητος έχει απώτερο στόχο να εγκριθούν την ίδια εποχή από τους αρμόδιους φορείς οι άδειες ιδρύσεως υδατοδρομίου και στα πέντε σημεία της Εύβοιας.  

Υδατοδρόμιο Βόλου: Αναμένεται η τελική έγκριση της άδειας Ίδρυσης!

Με την κατάθεση όλων των εγγράφων της αίτησης του υδατοδρομίου του Βόλου, η ένωση  Hellenic Seaplanes S.A. και Optimum Value αναμένουν την τελική έγκριση για την άδεια Ίδρυσης από το υπουργείο μεταφορών και υποδομών.

Στην  Τήνο και στην Σκύρο ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής των υδατοδρομίων  

Μετά  την εξάλειψη των πολεοδομικών εμποδίων το πλάνο κατασκευής έχει οριστεί και αναμένεται μέχρι την άνοιξη να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια  των δύο αυτών υδατοδρομίων.

Χίος, Ψαρά και Οινούσσες επαναφέρουν τα υδατοδρόμια σε τροχιά υλοποίησης…!

Υδατοδρόµια στα Διαπόντια νησιά. Σε Ερεικούσσα, Οθωνούς, Μαθράκι, (στα τρία πανέμορφα νησιά βόρεια της Κέρκυρας) προγραμματίζεται η δημιουργία υδατοδρομίων. Η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη των Τεχνικών Φακέλων των τριών υδατοδρομίων τους οποίους θα υποβάλει στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών ως ανάδοχος του «Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας» που έχει την δικαιοδοσία των λιμανιών των Διαπόντιων νήσων.

Το Υδατοδρόμιο Αμφιλοχίας ορίζεται από την Hellenic Seaplanes S.A. ως το σημείο διανυκτέρευσης των υδροπλάνων στην πλευρά του Ιονίου και αναμένεται η τελική έγκριση  από τον Δήμο Αμφιλοχίας.

Η Κρήτη μπαίνει δυναμικά με 7 υδατοδρόμια  στο νησί… 

Αρχής γενομένης από το υδατοδρόμιο Ρεθύμνου ακολουθούν τα υδατοδρόμια: Σητείας,  Ηράκλειου, Ιεράπετρας, Χανίων, Μαλεβιζίου και Αγίας Γαλήνης  … 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα ξεκίνησε η αδειοδότηση υδατοδρομίου στην Λίμνη Τάκα ... 

Η Πάτμος συνεχίζει την ολοκλήρωση της κατασκευής του υδατοδρομίου μετά την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ για τα πολεοδομικά… Μετά  την εξάλειψη των πολεοδομικών εμποδίων η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί άμεσα..

Σκόπελος και Αλόννησος οριστικοποιούν τα τελευταία έγγραφα αδειοδότησης και ξεκινούν την κατασκευή…    

Αναμένεται επίσης η έναρξη της διαδικασίας αδειοδότησης από τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη στον προτεινόμενο σχεδιασμό των δύο εταιρειών για την δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα παράλια της περιφέρειας Αττικής

Τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη των υδατοδρομίων στην Ελλάδα συνεχίζονται ! 

Μπορεί πολλά υδατοδρόμια να έχουν πάρει το δρόμο τους και να βρίσκονται στο δικό τους στάδιο ετοιμότητας αναφορικά με την αδειοδότησή τους, το γεγονός αυτό δεν εμποδίζει όμως τόσο την Hellenic Seaplanes S.A. όσο και την Ελληνικά Υδατοδρόμια να κάνουν το σχεδιασμό τους για την περαιτέρω προσέγγιση οργανισμών και λιμενικών ταμείων και άλλων παραθαλάσσιων περιοχών ή νησιών για να αποκτήσουν άδεια ιδρύσεως υδατοδρομίου.

Η θέση των αεροπορικών εταιρειών είναι διττή καθώς θα δημιουργηθεί Ακαδημία Εκπαίδευσης Πιλότων αλλά και μια διευρυμένη συνεργασία που αφορά στην προσφορά κοινών «πακέτων» εισιτηρίων ή και συμπληρωματική  λειτουργία των υδροπλάνων ως προς τα δρομολόγια της αεροπορικής, για την μεταφορά επιβατών από ή προς τα συμβατικά αεροδρόμια και από ή προς τα υδατοδρόμια.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Μεταφορών, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης τονίζει από την πλευρά του πως «η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων αποτελεί εγχείρημα εθνικής σημασίας και πως η διαμόρφωση και υλοποίηση αυτής της νέας εθνικής μεταφορικής υποδομής έχει ήδη ξεκινήσει και αποτελεί λύση στα προβλήματα της σύνδεσης των παράκτιων περιοχών της χώρας μας…» Επισημαίνει επίσης ότι το project των υδατοδρομίων θεωρείται απαραίτητο στην Ελλάδα καθώς λόγω της μορφολογίας της και της πολυνησίας που την χαρακτηρίζει επιβάλλει την ανάπτυξη δικτύου  προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις όχι μόνο τουριστών αλλά και κυρίως κατοίκων απομακρυσμένων νησιών.

Σε σχετική αναφορά ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης αναφέρει ότι «με την έναρξη πτήσεων τα υδροπλάνα θα δημιουργήσουν νέα τουριστικά προϊόντα, παράλληλες δραστηριότητες καθώς και νέες θέσεις εργασίας σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές που θα έχουν πλέον σύνδεση αεροπορική και σύντομη προσέγγιση από αστικά κέντρα και αεροδρόμια».

Την σημασία της δημιουργίας του δικτύου σημείωσε με σχετικές δηλώσεις του πρόσφατα και ο νέος Υφυπουργός Ναυτιλίας, κ. Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, που ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : «Το 2021 θα είναι η χρονιά των υδροπλάνων. Πρόκειται για μία επένδυση εθνικής σημασίας και το Υπουργείο Ναυτιλίας θα είναι αρωγός σε τέτοιες επενδυτικές πρωτοβουλίες όπου αναδεικνύουν την νησιωτικότητα, διευκολύνουν την εύκολη μετακίνηση των πολιτών στα νησιά και στην ηπειρωτική χώρα και δίνουν την απαραίτητη ώθηση σε νέα τουριστικά προϊόντα και νέες θέσεις εργασίας».

photo credits: iefimerida.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη.

Συζητήθηκαν θέματα κοινών δράσεων  μεταξύ των δύο υπουργείων, συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης προγραμμάτων.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΡΟΣ:    Την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Υποχώρησε τμήμα της στέγης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου»

Κυρία και κύριε Υπουργοί,

όπως μας αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, σοβαρή ζημιά υπέστη τμήμα της στέγης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, στο Αγρίνιο. Πρόκειται για την στέγη της νέας πτέρυγας, η οποία λειτουργεί από το 2014, διαθέτει δέκα αίθουσες διδασκαλίας και αίθουσα εκδηλώσεων, με την ζημιά να έχει γίνει αντιληπτή, εδώ και 20 ημέρες. Ωστόσο, όπως μας πληροφορούν γονείς και εκπαιδευτικοί, παρήγορο είναι το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει προκύψει σχετική ατυχής συγκυρία με μαθητές στο χώρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την γενική ανακατασκευή της στέγης στο ανωτέρω δημοτικό σχολείο, προκειμένου να αποκατασταθούν οι συνθήκες ασφάλειας και στοιχειώδους αξιοπρεπούς παραμονής στον εν λόγω σχολικό χώρο για μαθητές και διδάσκοντες;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ:    «Μεγάλες ζημίες στον Δήμο Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας λόγω κακοκαιρίας»

Κύριε Υπουργέ,

τεράστια προβλήματα προκλήθηκαν, μετά την έντονη νεροποντή, στον Αστακό, στο Αρχοντοχώρι, στον Βάρνακα, στην Κανδήλα, στον κάμπο Αλυζίας και στον κάμπο Κεφαλόβρυσου - Πηγάδια, της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Αλυζία, το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον χείμαρρο του Βάρνακα, που ξεχείλισε σε σημεία μέσα στον κάμπο της Αλυζίας, αλλά και στην Παλιόβαρκα, όπου καταλήγει. Στον Αστακό, μεγάλο πρόβλημα παρουσιάστηκε στις κτιριακές εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της πόλης, όπου έχει αποδεχτεί πολλές φορές ότι, η χωροθέτησή του ήταν λαθεμένη, με αποτέλεσμα, να προκαλούνται συνεχείς ζημιές στο συγκεκριμένο σημείο κάθε φορά. Η χωροθέτηση μέσα σε ρέμα ήταν τόσο λάθος, που σήμερα, για να προστατευτεί ο βιολογικός καθαρισμός του Αστακού, απαιτείται η κατασκευή στο σημείο ενός αντιπλημμυρικού έργου. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα υπάρχει και με την λάθος χωροθέτηση των σφαγείων του Αστακού, τα οποία βρίσκονται και αυτά χωροθετημένα μέσα σε ρέμα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προβείτε, άμεσα, στην κατασκευή των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων εντός των ορίων των άνω περιοχών, με έμφαση στην ανέγερση τσιμεντένιων τοιχίων στα επίμαχα σημεία, όπου βρίσκονται καίριας σημασίας υποδομές εντός ρεμάτων, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα καταστροφής, όπως τα ανωτέρω, και να επιτυγχάνεται η εκτροπή των ομβρίων υδάτων και των φερτών υλικών σε ασφαλείς διεξόδους;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

Αθήνα, 14/01/2021

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ:    Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ:    «Προβλήματα με την επιδότηση ανεργίας δύο κατηγοριών εργαζομένων»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Εντονότατη δυσαρέσκεια και απογοήτευση έχει προκαλέσει η απόρριψη δύο κατηγοριών εργαζομένων από την επιδότηση ανεργίας, ενώ πληρούν όλα τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις. Η μια κατηγορία αφορά σε όλους εκείνους, που και πέρσι, χαρακτηρίστηκαν ως εποχικοί, ανεξάρτητα με το αν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολήθηκαν, δεν απέλυσαν το 75% των εργαζομένων. Αυτό έγινε για το λόγο ότι, οι επιχειρήσεις δεν προσέλαβαν το σύνολο των εργαζομένων, αλλά ένα μικρό μέρος αυτών. Η άλλη κατηγορία αφορά στους νέους, που φέτος ανέμεναν να πάρουν πρώτη φορά επίδομα ανεργίας. Εκεί όπου φέτος έπρεπε να έχουν 50 ένσημα, ως εποχικοί, ο Ο.Α.Ε.Δ τους ζητά, παράλληλα, να έχουν και 80 ένσημα, ως νέοι ασφαλισμένοι, πράγμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω των τρεχουσών συγκυριών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να παρέμβετε αναλόγως, ώστε να επιτευχθεί η ένταξη των ως άνω δύο κατηγοριών εργαζομένων στην επιδότηση ανεργίας, καθώς, με την ανωτέρω ένταξη δεν επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Ο.Α.Ε.Δ και υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι ανωτέρω εργαζόμενοι, θα ήταν δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ


 

Θεσσαλονίκη, 13/01/2021

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας 

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης. κ. Κ. Πιερρακάκη Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ:    «Τακτικά χωρίς τηλέφωνο και Διαδίκτυο το ορεινό Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας»

Κύριοι, Υπουργοί,

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων του ορεινού Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε η πολυήμερη διακοπή τηλεφώνου και διαδικτύου στην περιοχή αυτή. Συγκεκριμένα, η Δευτέρα 04/01/2021, ήταν η 6η μέρα, κατά την οποία, η ανωτέρω περιοχή ήταν αποκομμένη από τον έξω κόσμο. Αντίστοιχο πρόβλημα προέκυψε, άλλωστε και άλλες φορές, κατά το περασμένο έτος: «Παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις μας δεν έχει γίνει ακόμα κάτι. Στις δύσκολες αυτές ημέρες λόγω της πανδημίας και, καθώς απαγορεύεται η κίνηση των πολιτών μεταξύ νομών, η μη επικοινωνία με τα αγαπημένα μας πρόσωπα καθιστά την κατάσταση ακόμα πιο τραγική», αναφέρει, χαρακτηριστικά, κάτοικος της περιοχής. Οι πολίτες του ορεινού Θέρμου ανησυχούν και επισημαίνουν, πως η περιοχή κατοικείται ακόμα από ανθρώπους που έχουν ανάγκες και δικαίωμα στην επικοινωνία, ενώ ζητούν να βρεθεί άμεση λύση στο σχετικό πρόβλημα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώται οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Είναι ενήμεροι οι αρμόδιοι φορείς για τις κακές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, που απολαμβάνουν οι κάτοικοι του ορεινού Θέρμου;
  2. Σε ποια μέτρα προτίθεσθε να προχωρήσετε, ώστε να επισπευσθούν οι ενέργειες αποκατάστασης των σοβαρών ανωτέρω προβλημάτων, που παρουσιάζονται κατ’ επανάληψη στο ως άνω τηλεφωνικό δίκτυο, καθώς, η έλλειψη τηλεφώνου και διαδικτύου στερεί από τους κατοίκους της ανωτέρω περιοχής τη δυνατότητα επικοινωνίας, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, ενώ οι τελευταίοι στερούνται, παράλληλα, την αλληλεπίδραση με τον υπόλοιπο κόσμο εν μέσω πανδημίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 19:31

3 ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσεις

Το ουίσκι αποτελεί το κλασικό και διαχρονικό ποτό που όλοι κάποια στιγμή έχουν δοκιμάσει στη ζωή τους. Είναι ποιοτικό, με εκλεπτυσμένη, αλλά και άλλες φορές έντονη γεύση, και ταιριάζει σε αυτούς που ξέρουν να επιλέγουν το κατάλληλο ποτό. 

Για την ιστορία, το ουίσκι, δεν είναι τίποτα άλλο από έναν τύπο αποσταγμένου οινοπνευματώδους ποτού, που παρασκευάζεται από ζυμωμένο σιτάρι! Είτε αυτό είναι καπνιστό, malt ή φτάνοντας ακόμα και μέχρι τα ακριβά και ψαγμένα από κορυφαίες μάρκες, μπορείς να το ανακαλύψεις στην παρακάτω λίστα! Σου προτείνουμε τα 3 ουίσκι που αξίζει πραγματικά να δοκιμάσεις!

Ξεκινώντας αξίζει να αναφερθούμε στην γεύση και την ασύγκριτη ποιότητα του Glenmorangie 18 ετών! Το ίδιο πέρασε τα πρώτα 15 χρόνια σε αμερικανικά βαρέλια bourbon από ξύλο βελανιδιάς. Μετά από αυτό το διάστημα, το 30% μεταφέρθηκε σε βαρέλια Oloroso sherry όπου πέρασε τις τελευταίες μέρες, καθώς το υπόλοιπο παρέμεινε στα αρχικά βαρέλια. Μετά από 18 χρόνια, το ουίσκι επανασυνδέθηκε και εμφιαλώθηκε σε 43% ABV. Το αποτέλεσμα είναι ένα κρεμώδες και φρουτώδες single malt, που παρουσιάζεται σε ένα θαυμάσια κομψό μπουκάλι.

glenmorangie-18-y-o-700ml-2067-1200x1200.jpg

Μια ακόμη καλή επιλογή αποτελεί το Chivas Regal Extra! Το ίδιο είναι καλής ποιότητας ουίσκι 13 ετών και αποτελεί το νεότερο μέλος της οικογένειας Chivas! Ικανοποιεί τις επιθυμίες ακόμα και των πιο απαιτητικών καταναλωτών whisky προσφέροντας κάτι το εξαιρετικό: βαθύ άρωμα, πλούσια φρουτώδη γεύση και άφθονη γλυκύτητα. Δημιουργείται από το συνδυασμό σπάνιων malt whiskies και whiskies παλαιωμένων σε βαρέλια που περιείχαν Oloroso sherry από την Ισπανία.

1583-1200x1200.jpg

Τέλος, ένα ακόμη ουίσκι που αξίζει να δοκιμάσεις είναι το Grant’s Smoky! Το ίδιο ωριμάζει σε τρία διαφορετικά είδη βαρελιών για να αποκτήσει απαλή, πλούσια και πιο γλυκιά γεύση, με μια υποψία τύρφης. 

grants-smoky-700ml-1609-1200x1200.jpg

Αν είσαι κι εσύ λάτρης της καλής ποικιλίας ουίσκι, επισκέψου τώρα το e-shop του Cava Rokos και επίλεξε αυτό που ταιριάζει στα γούστα και τις απαιτήσεις σου!

Από το πρώτο lockdown του Μαρτίου έως το τέλος του 2020, ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εθνικές ομάδες γυμνάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου. Eνόψει διεθνών υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τους αθλητές των άλλων χωρών που προπονούνται κανονικά, βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση.

Χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και λοιπό προσωπικό είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση, μόλις πρόσφατα, ξεκίνησε τη διαδικασία επιχορήγησης περίπου 5500 σωματείων με 2500 ευρώ, διανέμοντας 12 εκατ. ευρώ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, 10 μήνες από την αρχική εξαγγελία.

Χειρότερο είναι το τοπίο για 30 χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Τα γυμναστήρια και οι σχολές οδηγούνται στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία. Η ανεργία 50 χιλιάδων και πλέον εργαζόμενων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι καθολική. Η πολιτική οριζόντιων περιορισμών οδήγησε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού, με επιπτώσεις σε σημαντικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, οι επιχειρήσεις αθλητικών ειδών καθώς και σε παραπλήσιες υπηρεσίες.

Τεράστιες, όμως, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών, για το σύνολο του πληθυσμού που διαβιώνει σε συνθήκες υποκινητικότητας, όσο και για την σωματική και ψυχική υγεία ειδικά των νεώτερων ηλικιών.

Οι οριζόντιες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό αθλητισμό, σε αντίθεση με την γενικότερη πρακτική του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών στο τομέα του αθλητισμού, των προπονήσεων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, πρέπει να πάψουν. Ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει:

  • Επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους επανέναρξη των πρωταθλημάτων Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Πανκορασίδων όλων των αθλημάτων, με επιπλέον εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζονται ήδη στα πρωταθλήματα της Super League Ποδοσφαίρου και Basket League1.
  • Να απελευθερωθεί η δυνατότητα προπονήσεων, ατομικών και ομαδικών, σύμφωνα με τα επιμέρους υγειονομικά πρωτόκολλα, σε όλα τα αθλήματα και όλες τις κατηγορίες.
  • Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στα κρατικά.
  • Να ανοίξουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο φυσικό περιβάλλον (ορεινές περιοχές, θάλασσα, παράκτιες ζώνες, αθλήματα άμμου κλπ).
  • Να επανέλθουν οι λειτουργίες των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία .
  • Να ανοίξουν σταδιακά τα γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, επίσης με αυστηρό και εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
  • Να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις σε όλα τα ατομικά αθλήματα.

Για όλα τα παραπάνω, είναι υποχρέωση της πολιτείας, κατά τα πρότυπα και της ήδη εφαρμοζόμενης Ευρωπαϊκής πρακτικής, η εξασφάλιση δωρεάν μοριακών ή rapid τεστ για τον περιοδικό έλεγχο των αθλουμένων και των προπονητών τους, με στόχο την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία όλων των αθλημάτων και όλων των σωματείων της χώρας. Από εδώ και στο εξής, η διατήρηση των οριζόντιων απαγορεύσεων στον αθλητισμό θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος.

Τομέας Αθλητισμού ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Όταν την περίοδο 2018-2019 η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύονταν με τους Σκοπιανούς την επίλυση του ονοματολογικού, η σημαία των αντιδράσεων της Νέας Δημοκρατίας, ως αξιωματική αντιπολίτευση τότε, ήταν ότι η κυβέρνηση “δίνει το όνομα για να πάρει τις συντάξεις”. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση δίνει το όνομα της Μακεδονίας, τη γλώσσα και την εθνικότητα στους Σκοπιανούς, για να κερδίσει από τις Βρυξέλλες (στην ουσία όμως από το Βερολίνο) τη μη μείωση των συντάξεων στο πλαίσιο της αξιολόγησης των Ευρωπαίων για την μνημονιακή και μεταμνημονιακή πορεία της χώρας κατά την τυπική της έξοδο από το μνημόνιο το καλοκαίρι του 2018.

Πριν από ένα μήνα περίπου κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης χαρακτήρισε δυσανάλογα υψηλό το ποσό των 32 δισ. ευρώ που θα πάρει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν εξήγησε όμως για ποιο λόγο προέκυψε αυτό το δυσανάλογα υψηλό ποσό για την Ελλάδα… Για ποιο λόγο λοιπόν μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι τα 32 δισ; Μήπως γιατί είμαστε ομορφόπαιδα; Μήπως γιατί εμπνέουμε εμπιστοσύνη ως χώρα και οι άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Πολωνία, η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Σουηδία, η Τσεχία, η Φινλανδία είναι αφερέγγυες μπροστά στο δικό μας guaranty; Ή μήπως πήραμε δυσανάλογα περισσότερα χρήματα, προκειμένου να μην βάλουμε σε κίνδυνο τις ευρωτουρκικές σχέσεις, την τελωνειακή ένωση και την έκθεση κάποιων ευρωπαϊκών τραπεζών στην τουρκική οικονομία; Η ερώτηση αυτή δεν είναι ειρωνική, ούτε έχει κάποιο υπονοούμενο, είναι μία πραγματική ερώτηση και κάποια στιγμή πρέπει να μας απαντήσουν, αν πουλήσανε κάτι για να πάρουν τα 32 δισ. Αν πούλησαν κάτι, το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στις επερχόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ή αν πήραμε 32 δισεκατομμύρια, αυτό το δυσανάλογα μεγάλο ποσό σε σχέση με τους υπόλοιπους, προκειμένου για παράδειγμα να μην υπογράψουμε την συμφωνία αμυντικής συνδρομής με τη Γαλλία.

Το βέβαιο είναι πως κάτι δώσαμε για να πάρουμε 32 δισ. αυτό, το δυσανάλογα μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Κάποια στιγμή λοιπόν πρέπει να μάθουμε τι δώσαμε. Ας ελπίσουμε να μην το μάθουμε με οδυνηρό τρόπο. Πάντως από ό,τι φαίνεται ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, η Ελλάδα πάντα δίνει κάτι από τη σάρκα της, είτε είναι το όνομα της Μακεδονίας, είτε είναι η μη επέκταση των χωρικών υδάτων στην στα 12 ναυτικά μίλια, είτε είναι μία συμφωνία με μία πυρηνική δύναμη και μέλος του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως η Γαλλία.

Δεν θα μπορούσε όμως να είναι και διαφορετικά. Δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε δώσει κάτι. Είμαστε η μόνη χώρα που όταν παραβιάζονται τα σύνορά της από εισβολείς, ο κανόνας είναι να μην εφαρμόζεται ο νόμος και η εξαίρεση είναι η εφαρμογή του. Έτσι έγινε για μια πενταετία με τους λαθρομετανάστες και τους οκτώ Τούρκου πραξικοπηματίες. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που το αδίκημα της κατασκοπείας στον ποινικό κώδικα είναι πλημμέλημα. Το είδαμε πρόσφατα με την περίπτωσή του μουσουλμάνου από τη Θράκη, που εργάζονταν ως μάγειρας στο πλοίο που εκτελούσε τη γραμμή Ρόδος – Καστελόριζο και συνελήφθη μαζί με μέλος του τουρκικού προξενείου στο στη Ρόδο για κατασκοπεία. Αυτό τα λέει όλα.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021 15:53

Επίσκεψη ΥπΑΑΤ Σπ. Λιβανού στον ΕΛΓΑ

Αύριο, Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός  θα παραστεί στην τελετή υπογραφής της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του ΕΛ.Γ.Α. (Μεσογείων 45), ώρα 12.00 το μεσημέρι.     

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εξήγησε ότι νιώθει «δικαιωμένος για το νομοσχέδιο των αθλητικών ομοσπονδιών», παρά τις αντιδράσεις που γνώρισε.

Την αναγκαιότητα να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των παθογενειών στον τομέα του αθλητισμού εξέφρασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Υπογράμμισε τη στήριξη του στην Σοφία Μπεκατώρου και κάλεσε όλα τα θύματα παρόμοιων περιστατικών να μιλήσουν και να βοηθήσουν λέγοντας ότι «όποια Σοφία έχει παρόμοιο περιστατικό να βοηθήσει, να μιλήσει να φτιάξουμε την επόμενη γενιά αθλητών σε ένα υγιέστατο περιβάλλον».

Ο κ. Αυγενάκης, εξήγησε ότι νιώθει «δικαιωμένος για το νομοσχέδιο των αθλητικών ομοσπονδιών», παρά τις αντιδράσεις που γνώρισε. Και αυτό, γιατί υπήρχε το «ερέθισμα να γίνει ανανέωση, να γίνει ένα στοπ στις μόνιμες διοικήσεις των ομοσπονδιών της χώρας», πρόσθεσε δε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που είναι «20, 30 ακόμη και 40 χρόνια στις ίδιες θέσεις».

«Η αίσθηση αλαζονείας και ιδιοκτησίας πάνω στους αθλητές, θα τελειώσει», υπογράμμισε ο υφυπουργός, λέγοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αθλητές και με τον πρωταθλητή ολυμπιονίκη Κακλαμανάκη, ο οποίος κατήγγειλε περιστατικά βίας. «Τα στόματα έχουν ανοίξει έχω ξεκαθαρίσει ότι είμαι δίπλα τους», τόνισε ο κ. Αυγενάκης. Σημείωσε παράλληλα, ότι δεν είναι όλες οι διοικήσεις διεφθαρμένες, όμως έχει ήδη ξεκινήσει η μεταρρύθμιση της παρούσας κυβέρνηση που ακουμπάει όπως είπε αυτά τα ζητήματα. «Πρώτη φορά φτιάξαμε μητρώο ερασιτεχνικών σωματείων παρά την πίεση και λάσπη».

Χαιρέτισε παράλληλα τη στήριξη που παρείχαν όλα τα πολιτικά κόμματα και αρχηγοί σε αυτά τα περιστατικά με την ομόφωνη καταδίκη αυτών των περιστατικών, «καταλαβαίνουμε ότι ο αθλητισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υφυπουργός.

Πηγή:protothema.gr
Σελίδα 1 από 2