Τετάρτη, 1η Μαίου 2024  9:35: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με θέμα:Αναγκαία η κατασκευή του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο.

Αναλυτικά η ερώτηση παρακάτω:

Με διαδοχικές ερωτήσεις (448/30-08-2019 και 4526/27-2-2020) σας έχω θέσει τα σοβαρά προβλήματα του οδικού άξονα Λαμία – Μπράλος – Ιτέα – Αντίρριο, που καθιστούν αναγκαία έργα που θα το καταστήσουν ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο. Πρόκειται για τον άξονα που συνδέει τις Περιφέρειες Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Δυτικής Ελλάδας, με το σημερινό οδικό δίκτυο να μην παρέχει την ασφάλεια ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου στον διαγώνιο άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο, θα δημιουργήσει πολύ σημαντικές προοπτικές σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, υπέρ της εθνικής μας οικονομίας αλλά και τον τοπικών κοινωνιών. Ο άξονας αυτός θα προσφέρει ασφάλεια και ταχύτητα στις μετακινήσεις και θα συνδέσει την ΠΑΘΕ με την Ιόνια Οδό και τη Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης. Θα αποτελέσει συνεπώς τη διασύνδεση μεταξύ ανατολικού και δυτικού άξονα, τη διασύνδεση μεταξύ των Περιφερειών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου. Με τον τρόπο αυτό, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής, με τον τουρισμό, τις μεταφορές και εν γένει την τοπική οικονομία να εισέρχονται σε ένα νέο κεφάλαιο.

Η σπουδαιότητα του άξονα αυτού τονίσθηκε μάλιστα και στην Τελική Έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία (Έκθεση Πισσαρίδη), ως έργο υποδομής που μπορεί να ενισχύσει την κινητικότητα, την προσβασιμότητα και την περιφερειακή σύγκλιση στο σύνολο της χώρας. Το ζήτημα  αναδείχθηκε και πάλι μέσα από τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο συνάδελφος Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, με τη συμμετοχή Βουλευτών, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων από τη Φωκίδα, την Αιτωλοακαρνανία και τη Φθιώτιδα.

Ο διαγώνιος άξονας θα αποτελέσει έργο πνοής για τη Στερεά Ελλάδα και επιβάλλεται συνεπώς τα αρμόδια Υπουργεία να προωθήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την κατασκευή του, αξιοποιώντας και τις δυνατότητες που δίνουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής. Να σημειωθεί δε, ότι για το έργο αυτό έχει εκπονηθεί προμελέτη ήδη από το 2001 και στη συνέχεια, το 2009, υπεγράφησαν οι συμβάσεις των κυρίως μελετών για τα τμήματα «Άμφισσα – Ναύπακτος» και «Μπράλος-Άμφισσα». Απομένει λοιπόν η απόφαση εκ μέρους των Υπουργείων για την εκτέλεση του έργου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  1. Σκοπεύουν τα αρμόδια Υπουργεία να προωθήσουν την κατασκευή του διαγώνιου οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο;
  2. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός των αρμόδιων Υπουργείων για την κατσκευή του έργου, το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότησή του;
  3. Ποια είναι η εξέλιξη στην υλοποίηση του έργου για την κατασκευή 2 σηράγγων και 8 γεφυρών στο τμήμα Μπράλος-Άμφισσα, του οποίου οι μελέτες έχουν παραληφθεί από το 2016 και στο έργο «Τέλος Παράκαμψης Γραβιάς – Ισόπεδος Κόμβος Μεταλλείων Βωξίτη» συνολικού μήκους 4,7 χιλιομέτρων, του Οδικού Άξονα «Λαμία – Ιτέα –Αντίρριο», το οποίο έχει ενταχθεί στο περιφερειακό πρόγραμμα της Στερεάς Ελλάδας από τον Μάιο του 2019;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χαρακτηρίστηκε στο διαδίκτυο ως παράδοξο. Να πληρώσουμε για 18 μήνες 301 βουλευτές. Ο λόγος για την απόφαση του εκλογοδικείου ο Π. Κουρουμπλής να καταλάβει τελικά την έδρα του Θ. Παπαχριστόπουλου.

Ο μεν πρώην Υπουργός έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει βουλευτική αποζημίωση για τους 18 μήνες που έμεινε εκτός Βουλής, ο δε Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν υποχρεούται να επιστρέψει τους μισθούς που έλαβε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Δεν είναι όμως παράδοξο. Είναι ένα από τα πολλά προνόμια του πολιτικού συστήματος. Για όλους τους υπολοίπους, τους κοινούς θνητούς, έχει εφευρεθεί ο όρος αχρεωστήτως καταβληθέντα, που επιστρέφονται… Για τους 300 ή τους 301 προφανώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ
Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 18:15

Μητσοτάκης: Αναβολή στο πρόστιμο των 500 ευρώ

Μετά τις αντιδράσεις ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως αναβάλλεται η επιβολή προστίμου στα 500, το οποίο παραμένει στα 300. ««Θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», ανέφερε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις αντιδράσεις για το πρόστιμο των 500 ευρώ, ανακοίνωσε στην τριτολογία του στην Βουλή πως αναβάλλεται και παραμένει στα 300 ευρώ.

«Σε μια κίνηση να στείλουμε μήνυμα ότι θέλουμε συμμόρφωση με γνώμονα τη λογική και όχι το φόβο του προστίμου, θα κρατήσουμε το πρόστιμο εκεί που είναι σήμερα για 10 ημέρες και θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός λίγα λεπτά πριν κλείσει την μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή

Παράλληλα ανακοίνωσε το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε όλη την Ελλάδα, με μόνη εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές, όπου η αγορά θα λειτουργήσει με click away.

Ανοίγει το λιανεμπόριο

Σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα της Βουλής, το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κανονικά σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις «κόκκινες» περιοχές οι αγορές θα πραγματοποιούνται με click away.

Νωρίτερα σήμερα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είχε δώσει το «πράσινο φως» για το άνοιγμα του λιανεμπορίου για την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Για την μετακίνηση στα μαγαζιά θα πρέπει να αποστέλλεται μήνυμα το οποίο θα έχει δίωρη διάρκεια και σε αυτό το διάστημα θα επιτρέπεται η μετάβαση από δήμο σε δήμο.

«Είναι ίσως η ώρα, και εφόσον μας το υποδείξουν οι ειδικοί, να πάρουμε προσεκτικά το ρίσκο της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας. Να ανακουφιστεί το λιανεμπόριο, μέσω της μεθόδου πώλησης εκτός καταστήματος ή και με οργανωμένο τρόπο μέσα σε αυτά. […] Η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση θα υλοποιήσουμε την πολιτική από Δευτέρα» είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, κατά την ενημέρωση που παρείχε για τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μέθοδος της παράδοσης εκτός έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως αποτελεσματική για ορισμένους κλάδους, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν μπορεί να αποτελέσει «υποκατάστατο για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς».

Πηγή: gazzetta.gr

Μητσοτάκης: Μένει στα 300 ευρώ το πρόστιμο για μια εβδομάδα

Στην τριτολογία του κατά την ενημέρωση της Βουλής για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

«Θα ανοίξουμε το λιανεμπόριο σε όλη τη χώρα εκτός από κόκκινες περιοχές που θα λειτουργήσουν με κλείσιμο click away. Καμία επιστρεπτέα προκαταβολή δεν υποκαθιστά το τζίρο των καταστημάτων. Το λιανεμπόριο είναι απαραίτητο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες θα τους ανακοινώσει ο Ν. Χαρδαλιάς σε λίγο, ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού -κανείς δεν μπορεί να δώσει καμία εγγύηση – μια άνοδο των κρουσμάτων» είπε μεταξύ άλλων. Επεσήμανε πως η απόφαση ελήφθη από τους ειδικούς και απηύθυνε έκκληση για επιπλέον στήριξη ώστε να αποδώσει το άνοιγμα και να λειτουργήσει το λιανεμπόριο με κανόνες.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός και αναφερόμενος στην πρωτοβάθμια φροντίδα, είπε πως η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έθεσε ένα θέμα που απασχολεί και τον ίδιο.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάναμε τη διάγνωση του τι δεν πήγε καλά στη Μακεδονία, διαπιστώσαμε ότι πολλοί ασθενείς εκτός αστικών κέντρων έφθαναν στα νοσοκομεία όταν ήταν ήδη αργά, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο σημείο αυτό επεσήμανε πως αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Απαντώντας παράλληλα στον κ. Τσίπρα ανέφερε ότι η διασωλήνωση δεν βοηθάει πάντα και ότι καλούνται οι γιατροί να αποφασίσουν αν μπορεί πραγματικά να προσφέρει.

Απάντησε επίσης στην κ. Γεννηματά ότι 3 δισεκατομμύρια έχουν προβλεφθεί για την Υγεία στην πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ανέλυσε τους επιμέρους τομείς που θα καλύψουν.

Πηγή: iefimerida.gr

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και Α.Κ.Ε.

Θεσσαλονίκη, 05/01/2021

Των:

Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Απόστολου Αβδελά, Βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης

Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ:

Τον κ. Πρωθυπουργό

Τον κ. Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Τον κ. Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κ. Πιερρακάκη

 

ΘΕΜΑ:    «Παράδοση προσωπικών δεδομένων Ελλήνων σε ξένη εταιρεία λογισμικού»

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διαδικτύου, τίθεται θέμα διαφάνειας στη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την αμερικανική εταιρεία «Palantir Technologies» για την δυνητική, «εν κρυπτώ» διάθεση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών στην εν λόγω εταιρεία. Η άνω αμερικανική εταιρεία δραστηριοποιείται στην παροχή εργαλείων επεξεργασίας και εξαγωγής δεδομένων σε εταιρείες και κυβερνήσεις. Επεξεργάζεται η εν λόγω για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών, από τον περασμένο Μάρτιο και ουδείς γνωρίζει, τι είδους δεδομένα και σε πόσων πολιτών τις πληροφορίες έχει πρόσβαση, καθώς, η Κυβέρνηση δεν δημοσιεύει τις συμβάσεις που έχει υπογράψει και τις διαφυλάττει μυστικές.

Στην Βρετανία υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του «NHS», του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας για τη χρήση των λογισμικών της «Palantir» στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η βρετανική κυβέρνηση αρνούνταν να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική σύμβαση αλλά μετά από πολλαπλά αιτήματα, που υπέβαλε δικηγορική εταιρεία και η πρωτοβουλία «Opendemocracy» (ανεξάρτητη παγκόσμια πλατφόρμα μέσων που καλύπτει παγκόσμιες υποθέσεις, καθώς, επίσης, ανάλυση κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων και ιδεών προαγωγής πολιτισμού, που επιδιώκει, μέσω αμφισβήτησης της Εξουσίας, να ενθαρρύνει τον πολίτη προς τη Δημοκρατία), το «NHS» αναγκάστηκε να τη δημοσιοποιήσει. Έτσι, αποκαλύφθηκε ότι, εκατομμύρια πληροφοριών που άπτονται προσωπικών δεδομένων συλλέγονταν από τον ανωτέρω αμερικανικό κολοσσό, την «Palantir». Ανάμεσα στα όσα συλλέγονται από την εν λόγω εταιρεία, λοιπόν, είναι το όνομα, το επώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί τηλεφώνων, τα επαγγέλματα, οι θέσεις εργασίας αλλά και η καταγωγή, η φυλή, οι θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα, καθώς και δεδομένα ψυχικής και πνευματικής υγείας των πολιτών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται ο κ. Πρωθυπουργός και οι κ. κ. Υπουργοί:

  1. Λαμβάνετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών χάριν της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί της Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αλλά και της Αρχής της Διαφάνειας, έναντι της βούλησης ξένων εταιρειών, που εποφθαλμιούν να έχουν πρόσβαση, μέσω λογισμικών τους, στα προσωπικά στοιχεία των Ελλήνων πολιτών, τα οποία έχουν καταχωρηθεί σε ηλεκτρονικές εφαρμογές Υπουργείων του Ελληνικού Κράτους;
  2. Σε ποιους τομείς υπάρχει συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» και με ποιες μεθόδους επιτυγχάνει αυτή η συνεργασία να αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, τα οποία είναι η υψίστου βαθμού διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων πολιτών και η μη διαρροή αυτών σε συγκεκριμένες ξένες ή πολυεθνικές επιβουλές;
  3. Σε ποια θέματα επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη, η οποία διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Έλληνα Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εκπροσώπων της ως άνω εταιρείας, «Palantir»;
  4. Προτίθεσθε να ενημερώσετε το Κοινοβουλευτικό Σώμα και κατ' επέκταση τον Ελληνικό Λαό, εάν και εφόσον υφίστανται συμβατικές υποχρεώσεις, που έχουν συναφθεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της ανωτέρω εταιρείας λογισμικού «Palantir»;

Παρακαλείσθε να μας καταθέσετε αντίγραφο της ως άνω σύμβασης ή τις συμβάσεις μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και της ανωτέρω αναφερόμενης εταιρείας «Palantir».

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΑΒΔΕΛΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θ. Μωραΐτης: «Ο Αθλητισμός να ανοίξει με την αυστηρή τήρηση των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν μπορεί να συνεχίζει να βρίσκεται σε μια τραγική κατάσταση»

Σε δήλωση προέβη ο Τομεάρχης Αθλητισμού και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, σχετικά με τις προτάσεις του Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του κόμματος για την επανεκκίνηση του αθλητισμού στη χώρα.

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά δεδομένα».

«Από το Μάρτιο 2020 η αθλητική κοινότητα δέχεται βαρύτατο πλήγμα», είπε, συμπληρώνοντας ότι «Ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία είναι σε μια συνεχιζόμενη αγωνία και σε τραγική κατάσταση».

«Οι αθλητές των εθνικών μας ομάδων γυμνάζονται σε αντίξοες συνθήκες ή καθόλου ενόψει διεθνών υποχρεώσεων», ενώ «χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και προσωπικό είναι απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας βιοποριστικό πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μωραΐτης.

«Η οικονομική δραστηριότητα στο χώρο του αθλητισμού έχει παγώσει με επιπτώσεις σε πολλές παράλληλες δραστηριότητες» και «οι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία στο σύνολο των πολιτών, τους νέους ανθρώπους, μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών είναι τεράστιες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτά τα δεδομένα εμείς προτείνουν: 

  • Επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους επανέναρξη των πρωταθλημάτων Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Πανκορασίδων όλων των αθλημάτων, με επιπλέον εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζονται ήδη στα πρωταθλήματα της Super League Ποδοσφαίρου και Basket League1.
  • Να απελευθερωθεί η δυνατότητα προπονήσεων, ατομικών και ομαδικών, σύμφωνα με τα επιμέρους υγειονομικά πρωτόκολλα, σε όλα τα αθλήματα και όλες τις κατηγορίες.
  • Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στα κρατικά. Να ανοίξουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο φυσικό περιβάλλον (ορεινές περιοχές, θάλασσα, παράκτιες ζώνες, αθλήματα άμμου κλπ).
  • Να επανέλθουν οι λειτουργίες των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία .
  • Να ανοίξουν σταδιακά τα γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, επίσης με αυστηρό και εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
  • Να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις σε όλα τα ατομικά αθλήματα.

Ολόκληρη η Τμήματος Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για την επανεκκίνηση του αθλητισμού στη χώρα:

Από το πρώτο lock down του Μαρτίου έως το τέλος του 2020, ο ελληνικός αθλητισμός βρίσκεται σε ημιθανή κατάσταση. Τα αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε απόγνωση. Οι εθνικές ομάδες γυμνάζονται υπό αντίξοες συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις καθόλου. Eνόψει διεθνών υποχρεώσεων, σε αντίθεση με τους αθλητές των άλλων χωρών που προπονούνται κανονικά, βρίσκονται σε δυσμενέστατη θέση. Χιλιάδες προπονητές-γυμναστές και λοιπό προσωπικό είναι απλήρωτοι και αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα. Η κυβέρνηση, μόλις πρόσφατα, ξεκίνησε τη διαδικασία επιχορήγησης περίπου 5500 σωματείων με 2500 ευρώ, διανέμοντας 12 εκατ. ευρώ με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, 10 μήνες από την αρχική εξαγγελία.

Χειρότερο είναι το τοπίο για 30 χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα στο χώρο του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης. Τα γυμναστήρια και οι σχολές οδηγούνται στο κλείσιμο και τη χρεοκοπία. Η  ανεργία 50 χιλιάδων και πλέον εργαζόμενων σ’ αυτές τις επιχειρήσεις είναι καθολική. Η πολιτική οριζόντιων περιορισμών οδήγησε σε κατακρήμνιση της οικονομικής δραστηριότητας στο χώρο του αθλητισμού, με επιπτώσεις σε σημαντικούς κλάδους όπως οι μεταφορές, η εστίαση, οι επιχειρήσεις αθλητικών ειδών καθώς και σε παραπλήσιες υπηρεσίες.

Τεράστιες, όμως, είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις από τη διακοπή των οργανωμένων αθλητικών δραστηριοτήτων, τόσο για μια ολόκληρη γενιά αθλητών και αθλητριών, για το σύνολο του πληθυσμού που διαβιώνει σε συνθήκες υποκινητικότητας, όσο και για την σωματική και ψυχική υγεία ειδικά των νεώτερων ηλικιών.

Οι οριζόντιες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στον ελληνικό αθλητισμό, σε αντίθεση με την γενικότερη πρακτική του συνόλου των Ευρωπαϊκών χωρών στο τομέα του αθλητισμού, των προπονήσεων και των αγωνιστικών δραστηριοτήτων, πρέπει να πάψουν.  Ο αθλητισμός της χώρας πρέπει να ξαναρχίσει σε όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα, με την αυτονόητη αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα τοπικά υγειονομικά χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.-Προοδευτική Συμμαχία προτείνει: 

  • Επανέναρξη όλων των Εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις κατηγορίες Ανδρών-Γυναικών και υπό τους ίδιους αυστηρούς όρους επανέναρξη των πρωταθλημάτων Εφήβων-Νεανίδων, Παίδων-Κορασίδων, Παμπαίδων-Πανκορασίδων όλων των αθλημάτων, με επιπλέον εξειδίκευση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που εφαρμόζονται ήδη στα πρωταθλήματα της Super League Ποδοσφαίρου και Basket League1.
  • Να απελευθερωθεί η δυνατότητα προπονήσεων, ατομικών και ομαδικών, σύμφωνα με τα επιμέρους υγειονομικά πρωτόκολλα, σε όλα τα αθλήματα και όλες τις κατηγορίες.
  • Να ανοίξουν άμεσα όλα τα κολυμβητήρια της χώρας και τα δημοτικά, ώστε να μην υπάρξει συμφόρηση στα κρατικά. Να ανοίξουν τα αθλήματα που διεξάγονται στο φυσικό περιβάλλον (ορεινές περιοχές, θάλασσα, παράκτιες ζώνες, αθλήματα άμμου κλπ).
  • Να επανέλθουν οι λειτουργίες των Ακαδημιών με βάση το ειδικό υγειονομικό πρωτόκολλο που εφαρμόζεται ήδη στα δημοτικά σχολεία .
  • Να ανοίξουν σταδιακά τα γυμναστήρια, αθλητικές σχολές, επίσης με αυστηρό και εξειδικευμένο πρωτόκολλο.
  • Να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές διοργανώσεις σε όλα τα ατομικά αθλήματα.

Για όλα τα παραπάνω, είναι υποχρέωση της πολιτείας, κατά τα πρότυπα και της ήδη εφαρμοζόμενης Ευρωπαϊκής πρακτικής, η εξασφάλιση δωρεάν μοριακών ή rapid τεστ για τον περιοδικό έλεγχο των αθλουμένων και των προπονητών τους,  με στόχο  την υγειονομικά ασφαλή λειτουργία όλων των αθλημάτων και όλων των σωματείων της χώρας. Από εδώ και στο εξής, η διατήρηση των οριζόντιων απαγορεύσεων στον αθλητισμό θα επιφέρει δυσανάλογα μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό  κόστος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής

Ανεύθυνο πρωθυπουργό, με έλλειψη συναίσθησης των ευθυνών και των λαθών που έχουν γίνει αποκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αρχηγός της Aξιωματικής Aντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή για τις κυβερνητικές παραλείψεις στην πανδημία του κορωνοϊού.

Δηλώνετε ικανοποιημένος «πάνω στα συντρίμμια», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό καυτηριάζοντας το γεγονός πως εκείνος αρνείται να παραδεχθεί τις παραλείψεις της κυβέρνησής του.

«Είναι αυτό η στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή είστε απλώς ανεύθυνος;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρθηκε με τον πιο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές που συμμετέχουν στη μάχη της πανδημίας.

Εκ των πραγμάτων δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα της άρσης του καθεστώτος της πατέντας των εμβολίων που είχε θέσει δημοσίως, ζήτημα για το οποίο νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι στερείται σοβαρότητας και ότι είναι πυροτέχνημα. «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μία πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια», τόνισε για να επισημάνει: «Είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μία πρόταση που είχε διατυπώσει ο διακεκριμένος καθηγητής κ. Μόσιαλος, αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε υπερασπιστεί δημοσίως».

Υποστηρίζοντας την πρότασή του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ έχει στηρίξει με μεγάλα ποσά τις έρευνες που χρειάστηκαν για να αναπτυχθούν τα εμβόλια από ιδιωτικές εταιρείες, άρα έχει και το δικαίωμα και την υποχρέωση να κάνει πιο δυναμικές κινήσεις. Σήμερα, ανέφερε, υπάρχουν ήδη τουλάχιστον 19 παραγωγικές μονάδες εμβολίων στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην αύξηση της παραγωγής εμβολίων αν εξασφαλιζόταν η πατέντα. Συνέχισε λέγοντας πως ήδη η πρωτοβουλία αυτή έχει την στήριξη των ευρωβουλευτών από την Αριστερά, τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αποκτήσει όσο μεγαλύτερη στήριξη γίνεται. «Ε όχι κ. Μητσοτάκη δεν σάς ζητάμε να κρατικοποιήσετε την Pfizer», συμπλήρωσε απαντώντας σε σχετικό πρωθυπουργικό σχόλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως ο τόπος πληρώνει τις ευθύνες ενός «ανέμελου πρωθυπουργού» και μίας «ανερμάτιστης κυβέρνησης» που είναι μακριά από τις ανάγκες και τις αγωνίες κάθε ελληνικής οικογένειας, κάθε εργαζόμενου, κάθε καταστηματάρχη, κάθε νέου και νέας. Τόνισε πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι όχι μόνο σοβαρές αλλά «εγκληματικές» και σχολίασε πως δεν εννοεί να απομακρυνθεί από την παγίδα της αυτοϊκανοποίησης στην οποία έχουν πέσει όλοι οι κυβερνώντες μέσα.

Στην αρχή της παρέμβασής του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε:

«Θα προσπαθήσω να μην επιτρέψω σήμερα τον δικαιολογημένο θυμό που νιώθω ως πολίτης να επηρεάσει τους τόνους της κριτικής μου». Σχολίασε πως για την κυβέρνηση Μητσοτάκη “υπάρχουν ευθύνες όλων των άλλων εκτός από την κυβέρνηση” και τόνισε ότι το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένας πρωθυπουργός είναι να είναι κλεισμένος σε μία γυάλα και να μην μπορεί να διορθώσει τα λάθη γιατί πιστεύει ότι όλα τα κάνει καλά.

Ακολούθως παρέθεσε σειρά ερωτημάτων καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει κυρίως με πράξεις και όχι με λόγια. Ερωτήματα για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για τα στοιχειώδη μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, για τις δομές που φιλοξενούν χιλιάδες ανθρώπους, για τους αστυνομικούς διωγμούς εναντίον πολιτών και νέων και για τα μαζικά δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

«Η χώρα βρίσκεται 2,5 μήνες σε γενικό lockdown και μέσα σ’ αυτούς τους μήνες χάσαμε 4.500 συμπολίτες μας. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θρηνούν τον πατέρα, τη μητέρα, τη γιαγιά, τον παππού, τον συγγενή! Είναι συγκλονιστικό» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση αντί να κάνει το παν για να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή και την υγεία των πολιτών, να θωρακίσει το εθνικό σύστημα υγεία, αναλώνεται σε άστοχες και μακάβριες στατιστικές συγκρίσεις για να μας πει ότι τα έχουμε πάει καλά».

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην άρνηση του πρωθυπουργού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών με τη συμμετοχή μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σχολιάζοντας πως ο πρωθυπουργός απάντησε ότι ένα τέτοιο συμβούλιο είναι «πρωτοβουλία πίσω από κλειστές πόρτες». «Εσείς αλήθεια κ. Μητσοτάκη τις αποφάσεις σας τις παίρνετε πίσω από ανοιχτές πόρτες;» ρώτησε καταλογίζοντας στον πρωθυπουργό ότι αδιαφόρησε σε πολλές περιπτώσεις για την γνώμη των ειδικών κι επιπροσθέτως ότι λαμβάνει τις αποφάσεις και με κλειστά αυτιά και με κλειστά μάτια.

Σε σχέση με τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανέφερε ότι παρατηρούνται απίστευτες παλινωδίες, που αφορούν από τον αριθμό των δόσεων, τον χρόνο παραλαβής τους και το πού εμβολιάζονται οι πολίτες.

«Δυστυχώς η χώρα είχε την ατυχία, να διαχειρίζονται τη δημόσια υγεία, εν μέσω πανδημίας, οι ιδεολογικοί και πολιτικοί της πολέμιοι» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «το πιστεύω σας είναι η ιδιωτική υγεία, η ιδιωτική ασφάλιση, η κερδοσκοπία επί της ζωής και της υγείας».

Συνέχισε λέγοντας πως είναι case study πως ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά επιτεύγμτα της επιστήμης μπορεί να μείνει αναξιοποίητο στην ολότητά του, όταν πέσει στα χέρια μίας ανίκανης κυβέρνησης. «Μακάρι τη μισή ενέργεια που ξοδέψατε στο να προπαγανδίζετε ότι με το εμβόλιο και μόνο θα ξεμπερέψουμε με τον ιό σύντομα, να την δίνατε στην οργάνωση ενός σοβαρού και αξιόπιστου σχεδίου για τον εμβολιασμό του πληθυσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά προβλέποντας πως οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση για εμβολιασμούς ως τον Μάρτιο «είναι εκτός πραγματικότητας». Επομένως είναι το λιγότερο ύβρις να πανηγυρίζετε και από πάνω για τον πενιχρό αριθμό ημερήσιων εμβολιασμών» ανέφερε ψέγοντας την πρωθυπουργική δήλωση πως «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

Σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να μεριμνήσει για τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας «που τούς έχετε αφήσει στο έλεος»:

  • Με μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα
  • Με συνολική ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους στα πρότυπα της ρύθμισης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα ασφαλιστικά ταμεία για τους επιχειρηματίες, τους μικρομεσαίους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, που προέβλεπε και 120 δόσεις και μερική διαγραφή της βασικής οφειλής
  • Θεσμοθέτηση της κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για περίοδο μετά την άρση του Lockdown.
  • Aπόσυρση του πτωχευτικού νόμου.

Πηγή: ethnos.gr

Δύο μέτρα οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή.

Στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε συγκεκριμένα ότι:

  • Η κάλυψη του ενοικίου των επαγγελματιών κατά 80% επεκτείνεται για ένα ακόμη μήνα, το Φεβρουάριο και ότι
  • Επεκτείνονται και θα καταβάλλονται κανονικά για δύο μήνες ακόμη όλα τα επιδόματα ανεργίας που έχουν λήξει.

Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020 - Κανείς δεν έμεινε απροστάτευτος
«Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος» τόνισε, συνεχίζοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Δώσαμε 24 δισ. ευρώ το 2020, σχεδόν το 15% του ΑΕΠ. Σχεδόν 700.000 επωφελήθηκαν από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Δεν είδαμε καμία επιβάρυνση στο συνολικό ισοζύγιο της απασχόλησης. δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία των θέσεων απασχόλησης, αυτή η πολιτική αποδίδει. Να μην ξεχνάμε πως από την 1/1 πολλά νοικοκυριά θα δουν αύξηση του εισοδήματος τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και μείωση ασφαλιστικών εισφορών».

Τα στοιχεία για την Ελλάδα, τα επόμενα βήματα
O Kυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής από όπου ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε στην κατάσταση στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή αλλά και στα εμβόλια που έχει εξασφαλίσει η χώρα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πλέον έχουμε την ασφάλεια να μπορούμε να συζητήσουμε μία περεταίρω χαλάρωση των μέτρων, γιατί έχει μειωθεί η πίεση στο Σύστημα Υγείας και υπάρχουν 424 κενά κρεβάτια σε ΜΕΘ.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκρουσε βέβαια το καμπανάκι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός και περιέγραψε τα επόμενα βήματα: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού».

Μάλιστα ανακοίνωσε πως τα πρόστιμα από τα 300 ευρώ θα γίνουν 500 ευρώ.

Πηγή:tempo24.news

«Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει μειωθεί» είπε ο πρωθυπουργός και έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα της οικονομίας – Δείτε live – Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία και την επιχείρηση εμβολιασμού

Ο πρωθυπουργός κατά την πρώτη του τοποθέτηση στην Βουλή για το 2021, είπε χαρακτηριστικά πως αυτή δεν θα μπορούσε να μην έχει στο επίκεντρό της την πανδημία.

«Όχι μόνο γιατί ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ αλλά γιατί θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι μια ευκαιρία στην αρχή του χρόνου να δοθούν απαντήσεις για το σχέδιο που θα μας οδηγήσει στο αύριο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να σκιαγραφήσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή «Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, η αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να ασκεί τεκμηριωμένη κριτική, δεν γίνεται όμως να διαφωνούμε για τα πραγματικά δεδομένα και για το τι έχει συμβεί τους τελευταίους δέκα μήνες», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα επίσημα στοιχεία του ECDC, σύμφωνα με τα οποία σήμερα με βάση τον χάρτη, όλη η Ευρώπη είναι κόκκινη και οι μόνες κίτρινες χώρες με ορισμένες πράσινες περιφέρειες είναι η Ελλάδα και Φιλανδία. «Αυτή είναι η κατάσταση στην χώρα μας σήμερα και καταθέτω τους χάρτες», είπε.

«Τον Νοέμβριο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα που αποτυπώθηκε σε ταχύτατη αύξηση των νοσηλευομένων συμπολιτών μας σε νοσοκομεία και αύξηση διασωληνομένων. Η γραφική απεικόνιση της πορείας πανδημίας σε νοσηλευομένους. Η απότομη αύξηση σε νοσηλείες που συμπαρέσυρε τους θανάτους ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου. Ηταν δραματική έφτασε σε μέγιστο αριθμό 4.500 περίπου αρχές Δεκεμβρίου και ξεκίνησε αποκλιμάκωση και σήμερα νοσηλεύουμε 1.690 συμπολίτες μας με covid», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Αντίστοιχη είναι η πορεία των διασωληνωμένων. Η αποκλιμάκωση δεν ήταν τόσο γρήγορη. Σήμερα έχουμε 328 συμπολίτες μας διασωληνωμένους».

«Στην πιο μακάβρια λίστα θανάτων η Ελλάδα βρίσκεται στην 21η θέση. Είμαστε οι πέμπτη καλύτερη χώρα στους θανάτους», είπε για να συνεχίσει: «Έχουμε ακούσει πολλά και για τον αριθμό θανάτων ας έχουμε μια αίσθηση ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από άλλες χώρες. Ειδικά χθες η Ελλάδα είχε λιγότερους θανάτους σε όλη την ΕΕ και ευχόμαστε αυτή η τάση να συνεχιστεί».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε στην συνέχεια πως «η επιτυχημένη αντιμετώπιση του 2ου κύματος οφείλεται πρώτα απ όλα στις εκπληκτικές προσπάθειες υγειονομικού προσωπικού. Ειδικά Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις επιβαρυμένες περιοχές υπερέβαλαν εαυτούς και με ανθρωπιά και επαγγελματισμό συνέβαλαν στην αποκλιμάκωση. Στην αποκλιμάκωση συνέβαλε και η ελληνική κοινωνία που έδειξε πειθαρχία στην περίοδο εορτών. Αν είχε συμβεί κάτι δραματικό στις εορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιας θα είχε ήδη φανεί. Ευτυχώς φαίνεται ότι ξεπεράσαμε σκόπελο εορτών χωρίς αναταράξεις και σε αυτό βοήθησε η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να επανέλθουμε σε αυστηρότερο καθεστώς λοκ νταουν από αυτό που εισηγήθηκαν οι ειδικοί».

Σύγκρουση για την πανδημία

Η συζήτηση ξεκίνησε στις 10:30 και διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για την πορεία του κορωνοϊού καθώς το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έχει ξεκινήσει, η πανδημία βρίσκεται σε σχετική υποχώρηση, ωστόσο αρκετοί επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες αναζωπύρωσης και τρίτου κύματος. Παράλληλα η αντιπαράθεση διεξάγεται σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση διατηρεί την μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, λαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας (επέκταση χωρικών υδάτων, απόκτηση Rafale), προωθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις (ΑΣΕΠ, ΑΕΙ κ.α.) ενώ την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από την σύγκρουση των εσωκομματικών συνιστωσών και ιδεολογικών τάσεων.

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει τις καταγγελίες περί εγκληματικών πράξεων και παραλήψεων της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας. Σε αυτό το μοτίβο και παρά τις απαντήσεις που έχουν δοθεί, θα επιμείνει στις καταγγελίες που εξαπολύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις δηλώσεις Κοντοζαμάνη περί συνειδητής απόπειρας της κυβέρνησης να χρεώσει τους θανάτους από κορωνοϊό στο ιατρικό προσωπικό.  Πέραν αυτών, ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί δύναμη πατριωτικής ευθύνης και το αποδεικνύει υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια που αφορούν την επέκταση των χωρικών υδάτων και την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών και θα καλέσει την κυβέρνηση να με παραβιάσει την εθνική στρατηγική κατά την επανέναρξη των επαφών με την Τουρκία.

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας αναμένεται αν ασκήσει και η κυρία Φώφη Γεννηματά ενώ για τα εθνικά θα επαναφέρει την πρόταση για σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να σημειωθεί ότι η επιθετική στρατηγική της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στοχεύει πλέον πιο αυστηρά προς την κυβέρνηση καθώς όπως φάνηκε από την τελευταία της τοποθέτηση στην Βουλή για το νομοσχέδιο του ΑΣΕΠ απέφυγε την παράλληλή κριτική στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Οι προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στην Ολομέλεια αποφασισμένος όχι για να προκαλέσει σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά -όπως λένε στενοί του συνεργάτες- να ενημερώσει τους πολίτες για το σχέδιο της κυβέρνησης όσον αφορά: στην αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το πλάνο και τις «ταχύτητες» του εμβολιασμού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, το ασφαλές άνοιγμα της φετινής τουριστικής περιόδου και την στήριξη της οικονομίας πριν και μετά το φινάλε της επιδημιολογικής κρίσης. Εφόσον τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα ή κατατεθούν προτάσεις από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις αξιοποιώντας προφανώς και τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου καταγράφεται για τον ίδιο και την κυβέρνηση αξιοσημείωτη απήχηση στην ελληνική κοινωνία 18 μήνες μετά τις εκλογές.

Εν αναμονή και των σημερινών ανακοινώσεων από τα αρμόδια χείλη για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται στην προ ημερησίας που ξεκινά στις 10.30 το πρωί να εξηγήσει εκ νέου τα κριτήρια για την επανεκκίνηση σταδιακά των διάφορων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων μετά το απαγορευτικό που ισχύει από τις 7 Νοέμβρη. Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά και ο προγραμματισμός για την στήριξη της οικονομίας παραμένει σε πρώτο πλάνο- κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι έχουν γίνει βήματα που ήταν προς την σωστή κατεύθυνση και μακριά από ρίσκα που δεν επιτρέπονται στην κρίσιμη συγκυρία. «Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το δεύτερο κύμα, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία», θα επαναλάβει ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έχει χαρακτηρίσει απογοητευτική την στάση της αντιπολίτευσης το διάστημα αυτό εννοώντας ότι έχει πάρει «διαζύγιο» από την καλοπροαίρετη κριτική.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια», είχε πει χαρακτηριστικά κατά την πρόσφατη συνέντευξή του στον Αντέννα όπου ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι «από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει».

Η δυσκολία- όπως είχε διευκρινίσει- είναι αυτή τη στιγμή που υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, «προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας»

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για 25 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι τον Ιούνιο, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα είχε επισημάνει απευθυνόμενος πιθανότατα στην Κουμουνδούρου ότι «εάν κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αγοράσουμε ακόμα περισσότερα θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα σπεύσουν μετά να μας κατηγορήσουν και να υπονοήσουν ότι το κάνουμε για λόγους οικονομικής δοσοληψίας».

Πηγή:protothema.gr