Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  8:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

Της Κύρας Αδάμ

Η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, στις 25 Ιανουαρίου 2021,χαρακτηρίζεται από ένα συμβιβαστικό πνεύμα, το οποίο όμως εκ προοιμίου δεν προδικάζει θετικό αποτέλεσμα, ούτε διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα υποστεί απώλειες στα εθνικά συμφέροντα της.

Η Αθήνα προσήλθε με τη θέση ότι κουβεντιάζει μόνον θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ( στις οποίες περιλαμβάνονται ΑΟΖ Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, θαλάσσια σύνορα, Ζώνη Αλιείας κλπ. ), επιλέγοντας να εξεταστεί το θέμα της ΑΟΖ και της Υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία, παρότι επιμένει ότι όλα τα θέματα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι, συμφώνησε να ασχοληθεί με ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.
Για να εξεταστεί όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι δυο πλευρές πρέπει να έχουν καθορίσει και συμφωνήσει τις γραμμές βάσης, διότι από αυτές μετρούνται ΑΟΖ /Υφαλοκρηπίδα και όλα τα υπόλοιπα.

Με άλλα λόγια ο καθορισμός και η συμφωνία στις γραμμές βάσης είναι ο μίτος της Αριάδνης για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση.

Μέχρι τον παρόντα γύρο διερευνητικών, Αθήνα και Άγκυρα δεν είχαν συμφωνήσει στον τρόπο υπολογισμού των γραμμών βάσης , με την Τουρκία από το 1978 να επιμένει στην μεθοδολογία των κλειστών κόλπων, υπολογίζοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνει τα ποσοστά της ΑΟΖ της στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο , αφού οι μικρασιατικές ακτές έχουν πολλούς και βαθείς κόλπους ,ενώ τα ελληνικά νησιά ελάχιστους.

Η πάγια αυτή διαφορά λύθηκε από την Αθήνα, η οποία αποδέχθηκε τη μεθοδολογία των κλειστών κόλπων, από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Στην περίπτωση που συμφωνηθούν οι γραμμές βάσης, αυτομάτως οροθετούνται κοινά θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία θα υπογραφούν και θα κατατεθούν στον ΟΗΕ ως επίσημη συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας.

Από την στιγμή όμως που οι δύο χώρες συμφωνήσουν κοινά θαλάσσια σύνορα αρχίζει ένας πραγματικός Γολγοθάς για την Αθήνα , που δεν είναι άλλος από μια μελλοντική αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης. Οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας είτε προς δυσμάς ( αύξηση )είτε προς ανατολάς ( μείωση) έχει ως αποτέλεσμα την αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κων-λης σε βάρος μόνο της Ελλάδας και των συμφερόντων της.

Και τούτο διότι τα όρια του FIR Αθήνας/Κων-λης από Έβρο μέχρι το Καστελόριζο καθορίζονται από τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας . Έτσι οποιαδήποτε μεταβολή των τουρκικών χωρικών υδάτων λόγω γραμμών βάσης, αυτομάτως διαστρεβλώνει τη Συμφωνία του FIR του ΙCΑΟ (1950) και αυτομάτως επέρχεται μελλοντική αναδιάταξη του FIR .

Και τούτο διότι σύμφωνα με τα ισχύοντα, από την απόφαση του ΙCΑΟ 1950 για το FIR Αθηνών /Κωνσταντινούπολης, το όριο του FIR Αθηνών/Κων-λης ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας,(westernfrontiersofTurkey).

Έτσι μια οποιαδήποτε αλλαγή των συνόρων της Τουρκίας έχει ως αποτέλεσμα την αναδιάταξη του FIR Αθηνών/Κων-λης σε βάρος μόνο της Ελλάδας και των συμφερόντων της. Και τούτο διότι το FIR Αθηνών /Κων-λης ,δεν αφορά απλά και μόνον στην ρύθμιση της εναέριας κυκλοφορίας στο Αιγαίο. Αντιθέτως αποτελεί εθνικό ελληνικό συμφέρον διότι καθορίζει τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας.

Παρουσιάζεται ο κίνδυνος δηλαδή ,η πρώτη παράπλευρη απώλεια από μια συμφωνία Ελλάδας -Τουρκίας για κοινά θαλάσσια σύνορα να είναι η αναδιάταξη του FIR Αθηνών. Θέμα το οποίο αποτελεί διακαή πόθο της Αγκύρας και γι’ αυτό το θέτει πάντα πολύ ψηλά σε οποιαδήποτε συνάντηση διερευνητική / διαπραγματευτική, χώρια που παγίως αμφισβητεί τα όρια του FIR σε πάμπολλες ΝΟΤΑΜ της , δηλαδή σε επίσημα διεθνείς αναφορές της .

Το μεγάλο ζητούμενο είναι ο χειρισμός της ελληνικής κυβέρνησης, έτσι ώστε οποιεσδήποτε γραμμές βάσης συμφωνηθούν, να «ακουμπούν» στο FIR Αθηνών έτσι ώστε να μην επέλθει τροποποίηση των ορίων του FIR και αναδιάταξη του, που θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειές αφού θα έχει «ξηλώσει» μια θετική για τα ελληνικά συμφέροντα διεθνή συμφωνία από το 1950.
Όμως το μείζον και καθοριστικό θέμα αυτών των συνομιλιών είναι βεβαίως η προσπάθεια οριοθέτησης της ΑΟΖ /Υφ , εν πρώτοις στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη απέναντι στον ελληνικό λαό να προσδιορίσει ευθύς εξ αρχής «για ποιο πράγμα μιλάει», έχοντας μπροστά της και βασιζόμενη αποκλειστικώς και μόνον στην πραγματικότητα του επίσημου κρατικού χάρτη με χωρικά ύδατα των 6νμ .

Σεβόμενη δηλαδή και υπακούοντας στο Δίκαιο της Θάλασσας, ότι όλα τα κατοικημένα νησιά έχουν πλήρη ΑΟΖ μέχρι 200νμ και επιπροσθέτως οι ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ έχουν χωρικά ύδατα – άρα κυριαρχία – στα 6νμ και δεν έχουν ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τοις δυο προηγούμενες Συμφωνίες της με την Ιταλία και την Αίγυπτο έχει ήδη συμφωνήσει και καταστήσει νόμο του κράτους ότι τα νησιά έχουν μειωμένη επήρεια επί της ΑΟΖ.

Ένα πολύ κακό προηγούμενο για την παρούσα διαπραγμάτευση με την Τουρκία στον καθορισμό της ΑΟΖ.

Αλλά ακόμα και αν είναι έτσι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προσδιορίσει για ποια τουρκική ΑΟΖ μιλάει και σε ποια περιοχή του Αιγαίου. Η μοναδική περιοχή στην οποία η Τουρκία μπορεί να διεκδικήσει ΑΟΖ στο Αιγαίο , σύμφωνα με τον επίσημο κρατικό χάρτη των 6νμ – και μάλιστα με μικρά ποσοστά- βρίσκεται στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, όπου «τα ανοίγματα « στη διεθνή θάλασσα είναι σχετικώς μεγάλα.

Και εκεί σταματά η διαπραγμάτευση.

Και τούτο διότι από τη νοητή γραμμή Χίο- Ψαρά και νότια , μέχρι τη Ρόδο, οι πάμπολλες ελληνικές βραχονησίδες αποτελούν τη φυσική θωράκιση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Τα 6νμ χωρικών υδάτων των βραχονησίδων, δηλαδή της ελληνικής κυριαρχίας, δεν επιτρέπουν κανέναν απολύτως σχεδιασμό τουρκικής ΑΟΖ και σε κανένα σημείο στην περιοχή.

Και τούτο διότι οποιαδήποτε τουρκική ΑΟΖ θα «χτυπάει» πάνω στην ελληνική κυριαρχία των 6νμ των βραχονησίδων στην περιοχή των Δωδεκανήσων. Με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καθόλου τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή, που είναι φυσικά θωρακισμένη από τις βραχονησίδες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κληρονομήσει μια βαριά και κακιά κληρονομιά των προηγούμενων κυβερνήσεων , οι οποίες με μεγάλη ευκολία και πολλές φορές , σύμφωνα με επίσημες τοποθετήσεις, επί μια εικοσαετία φλερτάρουν με τη ιδέα «αυξομείωσης» των ελληνικών χωρικών υδάτων, δηλαδή της ελληνικής κυριαρχίας ως «λύση» για τις τουρκικές απαιτήσεις επί της ΑΟΖ του Αιγαίου. Χωρίς ποτέ να σκεφθούν , να αξιολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν υπέρ των ελληνικών συμφερόντων το «θείο και φυσικό δώρο» της εθνικής θωράκισης που προσφέρουν στη χώρα οι ταπεινές και υποτιμημένες ελληνικές βραχονησίδες

Αν η κυβέρνηση σκεφθεί και μόνον να «αγγίξει» τα Δωδεκάνησα, τότε θα επιφέρει την καταστροφή της χώρας, δεδομένου ότι τα Δωδεκάνησα, νήσοι και βραχονησίδες αποτελούν το «μπετόν αρμέ» της ελληνικής αποκλειστικής κυριαρχίας.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Έπεσαν λίγο πριν από τις 4 το μεσημέρι οι υπογραφές για την προμήθεια 18 μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποδέχθηκε σήμερα την Γαλλίδα ομόλογο του Φλοράνς Παρλί στο ΥΕΘΑ και υπέγραψαν τις συμβάσεις για την προμήθεια των 18 μαχητικών.

Με την υπογραφή ενεργοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες, ώστε η πρώτη εξάδα των νέων μαχητικών να έχει προσγειωθεί στην Τανάγρα εντός του ερχόμενου Ιουλίου. Επιχειρησιακά πλήρως λειτουργικά, με το σύνολο του οπλικού φορτίου τους (περιλαμβανομένων των METEOR), θα είναι στα τέλη του χρόνου.

Τι περιλαμβάνει η σύμβαση

Η απαιτητική τριπλή σύμβαση ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την απόκτηση των νέων μαχητικών αεροσκαφών Rafale γαλλικής κατασκευής ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ.

Πρόκειται για 4 μονοθέσια καινούργια αεροσκάφη και 2 διθέσια καινούργια αεροσκάφη, 10 μονοθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη και 2 διθέσια μεταχειρισμένα αεροσκάφη μαζί με την εφοδιαστική υποστήριξη, τα ανταλλακτικά, τον επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης, την εκπαίδευση κ.ά.

Τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα αρχίσουν να παραλαμβάνονται από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους με ρυθμό ενός ανά μήνα.

Τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν την άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν στις αρχές του 2023.

«Ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας η απόκτηση Rafale»

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η απόκτηση των Rafale αποτελεί ορόσημο της αμυντικής συνεργασίας και των σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, ενώ ανέφερε πως ενισχύεται σημαντικά η Πολεμική Αεροπορία.

Από την πλευρά της η κ. Παρλί, εξέφρασε τη χαρά της για την παρουσία της στην Αθήνα και για το γεγονός πως η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αποκτά το εν λόγω αεροσκάφος. «Οι χώρες μας μοιράζονται πολλά κοινά σημεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ώστε το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να αποκτήσει γαλλικά πλοία, στο πλαίσιο ανανέωσης του στόλου του.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες, η γαλλική πλευρά προτίθεται να προσφέρει μια εκδοχή των Belh@rra (πολλαπλού ρόλου) και πλοία ενδιάμεσης λύσης που ικανοποιούν τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του Π.Ν. (πιθανότατα φρεγάτες τύπου Lafayette). Η επιστροφή των Γάλλων στην υπόθεση των φρεγατών σηματοδοτεί παράλληλα και την αλλαγή του πλαισίου συζήτησης ανάμεσα στην Αθήνα και στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σημειώνεται πως η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί στις 16:30 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στο κέντρο της Μαδρίτης εναντίον των περιοριστικών μέτρων των αρχών με αφορμή τον κορωνοϊό, καταγγέλλοντας την «απάτη», καθώς σύμφωνα με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς ο ιός «δεν υπάρχει».

Κραυγάζοντας «ελευθερία!», σε ατμόσφαιρα εξαιρετικά εχθρική προς τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα ως την πλατεία Κολόν.

Πολλοί από τους διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες, παρότι είναι νομικά υποχρεωτική η χρήση της στους δημόσιους χώρους στην Ισπανία.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να πάψει να φοβάται, να λογαριάσει πως δεν μιλάμε παρά για μια βαριά γρίπη, που περιμένεις να περάσει κι αυτό είναι όλο», είπε η Μιλάγρος Σολάνα, συνταξιούχος, 71 ετών.

«Η θνησιμότητα είναι χαμηλότερη από ό,τι άλλα χρόνια», πρόσθεσε, υποβαθμίζοντας τον επίσημο απολογισμό στην Ισπανία.

Δίπλα της, μια φίλη της έδειχνε στο κινητό της φωτογραφίες που κατ’ αυτήν αποδεικνύουν ότι «τα νοσοκομεία είναι άδεια», σε μια χώρα όπου πάνω από το ένα τρίτο των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο από ασθενείς με την COVID-19, όπου νοσοκομεία έχουν αναγκαστεί να διώξουν ασθενείς με άλλες παθήσεις για να εξασφαλίσουν κρεβάτια για τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Ορισμένοι διαδηλωτές εξάλλου καταφέρθηκαν εναντίον του εμβολιασμού.

Προσπαθώντας να ελέγξει το τρίτο κύμα, η κυβέρνηση επέβαλε απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και περιορισμούς στην κίνηση μεταξύ περιφερειών της χώρας.

πηγή: pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου «Χατζηκώστα» επισκέφθηκε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης. Συζήτησε με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο, και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών.

«Ήθελα να δω από κοντά τους ανθρώπους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη της πρώτης γραμμής», είπε ο βουλευτής, συμπληρώνοντας: «Μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χωρίς τη μέριμνα που απαιτείται, παλεύουν καθημερινά να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους. Εδώ και 10 μήνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, την ώρα που η πανδημία έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει τις δυνάμεις τους».

Παράλληλα, τόνισε ότι «καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίξει έμπρακτα το υγειονομικό προσωπικό, να ενισχύσει κάθε πτυχή του ΕΣΥ, σε κάθε γωνιά της χώρας», καθώς και «να στρέψει το βλέμμα και στην Περιφέρεια, που μέχρι τώρα έχει αφήσει παντελώς παραμελημένη».

Ανέφερε ότι «η κυβερνητική αδιαφορία για προσλήψεις και την κάλυψη των κενών σε οργανικές θέσεις, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις, που είναι ορατές σε κάθε πτυχή του». Παράλληλα, έψεξε την κυβέρνηση για «αναλγησία και νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», που «άφησαν πλήρως ακάλυπτο το χώρο της Δημόσιας Υγείας».

Αναφορικά με το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων γιατρών –χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου, γυναικολόγου- να καλυφθούν οι θέσεις του Παθολόγου, του Αναισθησιολόγου και του Ακτινοδιαγνώστη άμεσα», «να στελεχωθεί με τρεις επιπλέον νοσηλευτές και με δύο επισκέπτες υγείας»,  αφού «το εμβολιαστικό του κέντρο είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες της εμβολιαστικής διαδικασίας, τόσο τώρα, όσο και στην επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού». Επιπλέον, επεσήμανε πως «είναι απαραίτητη και  η αντικατάσταση των υποδομών του Νοσοκομείου, η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2018».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Μωραΐτης είπε πως «η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας μεγάλος και σημαντικός Νομός, με κομβικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα», με τη   «στήριξη του Νοσοκομείου της Ι.Π. Μεσολογγίου να παίζει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια» σε αυτήν την «κρίσιμη καμπή της πανδημίας στην οποία βρισκόμαστε».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σήμερα επισκέφθηκα το Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου ‘Χατζηκώστα’.

Συνομίλησα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Πάνο Παπαδόπουλο, και τους εκπροσώπους γιατρών και νοσηλευτών,  οι οποίοι μου εξέφρασαν τα αδιέξοδα και τις αγωνίες τους.

Ήθελα να δω από κοντά τους ανθρώπους που δίνουν με αυταπάρνηση τη μάχη της πρώτης γραμμής: τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το διοικητικό προσωπικό, τους καθαριστές και τις καθαρίστριες.

Μέσα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης και χωρίς τη μέριμνα που απαιτείται, παλεύουν καθημερινά να αντεπεξέλθουν στο καθήκον τους.

Εδώ και 10 μήνες έχουν αφεθεί στην τύχη τους, την ώρα που η πανδημία έχει κυριολεκτικά εξαντλήσει τις δυνάμεις τους.

Η κυβερνητική αδιαφορία για προσλήψεις και την κάλυψη των κενών σε οργανικές θέσεις, μόνιμο και επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ, από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα, δημιούργησε τεράστιες ελλείψεις, που είναι ορατές σε κάθε πτυχή του. Η αναλγησία και οι νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της άφησαν πλήρως ακάλυπτο το χώρο της Δημόσιας Υγείας.

Καθήκον της Πολιτείας είναι να τους στηρίξει έμπρακτα και να ενισχύσει κάθε πτυχή του ΕΣΥ, σε κάθε γωνιά της χώρας. Να στρέψει το βλέμμα και στην Περιφέρεια, που μέχρι τώρα έχει αφήσει παντελώς παραμελημένη, δημιουργώντας πολίτες δύο ταχυτήτων.

Η ενίσχυση του Νοσοκομείου του Μεσολογγίου είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του, αλλά και τη διευκόλυνση της διαδικασίας του εμβολιασμού.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να ολοκληρωθεί η διαδικασία μόνιμων προσλήψεων γιατρών –χειρουργού, καρδιολόγου, νεφρολόγου, γυναικολόγου- καθώς και να καλυφθούν άμεσα οι θέσεις του Παθολόγου, του Αναισθησιολόγου και του Ακτινοδιαγνώστη.

Επιπλέον, το Νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί με τρεις επιπλέον νοσηλευτές και με δύο επισκέπτες υγείας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με άμεσες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Προς το παρόν, το εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου λειτουργεί υπό συνθήκες πλήρους πίεσης και υποστελέχωσης, καθιστώντας αδύνατο να αντεπεξέλθει αποτελεσματικά στις ανάγκες της εμβολιαστικής διαδικασίας, τόσο τώρα, όσο και στην επόμενη φάση, που θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού.

Οι επισκέπτριες υγείας που ως τώρα το στελεχώνουν είναι δύο  –ενώ, για να λειτουργήσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα απαιτούνται τρεις, αλλά και τρεις νοσηλευτές και τρεις διοικητικοί.

Να μην ξεχνάμε ότι είναι απαραίτητη και  η αντικατάσταση των υποδομών του Νοσοκομείου, η οποία εκκρεμεί από το Νοέμβριο του 2018.

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας.

Η διαδικασία των εμβολιασμών πρέπει να προχωρήσει και πρέπει να πετύχει.

Αλλά αυτό δε θα γίνει ως δια μαγείας- δίχως σχέδιο και δίχως την ενίσχυση του ΕΣΥ και των νοσοκομειακών μονάδων της Περιφέρειας.

Η Αιτωλοακαρνανία είναι ένας μεγάλος και σημαντικός Νομός, με κομβικό ρόλο στη Δυτική Ελλάδα.

Η στήριξη του Νοσοκομείου της Ι.Π. Μεσολογγίου θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την πορεία της διαδικασίας του εμβολιασμού στο Νομό μας, αλλά και στην υπόλοιπη Περιφέρεια.»

Θάνος Μωραΐτης

Τομεάρχης Αθλητισμού

Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει με στόχο να λυθεί το πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων – Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ζητά η ΚΕΔΕ – Συνολική ρύθμιση για την κινητικότητα προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης

Με τη συμμετοχή του Υπ. Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και του Αναπληρωτή ΥΠΕΣ, Στέλιου Πέτσα, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, αρμόδιος για θέματα Αυτοδιοίκησης, Σ. Πέτσας και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μ. Σταυριανουδάκης.

«Επενδύουμε σε μια ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών» τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως προς τον εκλογικό νόμο, ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι «πρέπει να αλλάξει». «Με χαρά ακούμε ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, που δημιούργησε η απλή αναλογική», πρόσθεσε.

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας.

Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων ζητά η ΚΕΔΕ

«Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και μέσα από την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην βελτιστοποίηση του έργου της Τ.Α., προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»
ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου, ενώ για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», παραδέχτηκε πως «οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες αλλά και από την πλευρά του Υπουργείου πρέπει να συμφωνήσουμε στον ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα».

Ως προς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως «θέλουμε αρωγό το ΥΠΕΣ που το θεωρούμε σπίτι μας για να κατοχυρώσουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ έχουν έγκαιρα κατατεθεί και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεκτές». Μάλιστα, στον τομέα αυτό, η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις προτάσεις της που είναι μελετημένες και δεν χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις, καθώς επιθυμεί να συμμετέχει στην Προετοιμασία, στο Σχεδιασμό, στην Υλοποίηση και την αξιολόγηση με τη συμμετοχή της στις αντίστοιχες επιτροπές που ήδη υπάρχουν.

Ο κ. Παπαστεργίου ζήτησε ακόμη από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ να σταματήσει «η αποψίλωση των Δήμων» από προσωπικό μέσω της κινητικότητας, όπως και την επαναλειτουργία της Πλατφόρμας τετραγωνικών. Ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ζήτησε να είναι ξεκάθαρο ότι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, αλλά και να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό δημοτικών υπαλλήλων κρίσιμων υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, κοινωνικές δομές, βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα κλπ.), που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 ως σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό, «συνηγορούμε στο αίτημα Δημάρχων για παράταση του υφισταμένου προγράμματος και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα» κατέληξε ο κ. Παπαστεργίου.

Λύση στα προβλήματα κυβερνησιμότητας στον νέο εκλογικό νόμο

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ενημέρωσε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα, θα παρουσιαστεί ο νέος εκλογικός νόμος, που θα λύνει τα προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους που έχουν παρατηρηθεί στην καθημερινή λειτουργία τους, λόγω της απλής αναλογικής.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι από τα βασικά αιτήματα της ΚΕΔΕ και των Δημάρχων, όπως μάλιστα ρητά διατυπώθηκε στις Συνεδριακές Διασκέψεις που έγιναν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Στην ίδια τοποθέτηση ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για το ζήτημα του νομοσχεδίου που αφορά την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση θα υπάρξει μια επιμήκυνση του χρόνου επεξεργασίας του περιεχομένου του, αφενός γιατί δεν υπάρχει ακόμη τελικό κείμενο της αρμόδιας επιτροπής που έχει συσταθεί, αφετέρου για να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή νομική αρτιότητα και να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων.

Όσον αφορά το ζήτημα της κινητικότητας, επισήμανε ότι αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία και τον προγραμματισμό των Δήμων, γι αυτό θα εξετάσει να υπάρξει μια συνολική ρύθμιση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό του θεσμού, που δεν θα αφορά μόνον την αυτοδιοίκηση.

Πέτσας: Έκτακτη επιχορήγηση για τους τουριστικούς δήμους

Ο Αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπ. Οικονομικών θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση για στήριξη των τουριστικών Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία.

Επιπλέον τις επόμενες μέρες, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα γίνουν αλλαγές στην ΕΕΤΑΑ για να μπορεί να επιτελέσει το υποστηρικτικό της έργο που είναι καίριο για τους Δήμους, ενώ επισήμανε ότι ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου είναι το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους και η εξεύρεση περισσότερων πόρων για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της .

Επίσης τόνισε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη και η προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Στο θέμα της κινητικότητας επισήμανε ότι εκείνο που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι το γεγονός πως οι διαδικασίες πρόσληψης νέου προσωπικού είναι πολύ πιο αργές, σε σχέση με τις αποχωρήσεις. Κι αυτό θα διορθωθεί.

Για τις αρμοδιότητες, είπε ότι περιμένει τις προτάσεις και προσβλέπει στη συνεργασία της ΚΕΔΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά στο Υπουργείο για να ωριμάσουν τα θέματα.

Για το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» το Υπουργείο στηρίζει την πρόταση της ΚΕΔΕ να μπει πλαφόν ανά Δήμο, και παράλληλα θα προτείνει την προτεραιοποίηση των έργων με στόχευση στις υποδομές. Στοίχημα είναι η αύξηση της απορροφητικότητας, αλλά και να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Δήμοι πρέπει να συμμετάσχουν ισότιμα στο πρόγραμμα.

Για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενημέρωσε ότι αυξάνεται το ποσό, μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα είναι διαθέσιμοι στους Δήμους.

Για το σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν πολλοί Δήμοι με τα υποκαταστήματα Τραπεζών και ΕΛΤΑ, ο κ. Πέτσας δήλωσε καμία έδρα Δήμου δεν θα μείνει χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και γραφείο ΕΛΤΑ. Για το θέμα είναι ενήμερος και ο Πρωθυπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού και προτεραιοποίσης των έργων για το «Αντώνης Τρίτσης» με στόχευση στις υποδομές. «Στόχος και βούληση όλων και του Πρωθυπουργού είναι να μην μείνει κανένας Δήμος εκτός του προγράμματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ θετική η αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουμε θέσει στη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ και ξεκινάμε τη νέα χρονιά με αισιοδοξία. Σταθήκαμε όρθιοι στα δύσκολα και είμαστε πάντα παρόντες για κάθε δυσκολία που μπορεί να παρουσιαστεί. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα προχωρήσουμε μπροστά γρήγορα και αποτελεσματικά, σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών» δήλωσε, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου και πρόσθεσε ότι «τόσο η αλλαγή του εκλογικού νόμου που μας προανήγγειλε ο Υπουργός, όσο και οι αλλαγές που θα ψηφιστούν στον 4412 θα δώσουν έναν αέρα δυναμικής στην Τ.Α. Γρήγορα, αποτελεσματικά και με διαφάνεια θα επιτελούμε το έργο για το οποίο μας ψήφισαν οι πολίτες».

«Η έκτακτη οικονομική βοήθεια λόγω πανδημίας αλλά και το γεγονός ότι ανοίγει το θέμα της διεύρυνσης των πόρων δείχνουν ότι υπάρχει βούληση για πιο ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση» εκτίμησε ακόμη ο κ. Παπαστεργίου, ενώ συνέχισε λέγοντας πως «οι αρμοδιότητες στο πλαίσιο της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, εφόσον οι θέσεις μας που θα κατατεθούν άμεσα στο Υπουργείο γίνουν δεκτές, θα φέρουν ένα ξεκαθάρισμα και θα μας λύσουν τα χέρια για πιο αξιόπιστη, αποτελεσματική Αυτοδιοίκηση».

protothema.gr

foto protothema.gr

Το γενικό περίγραμμα ήταν γνωστό πριν καν η Νέα Δημοκρατία αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Έτσι η επικείμενη κατάργηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα φαινόμενα από αυτά που είδαμε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε την απλή αναλογική. Εκείνη την εποχή στις τάξεις των αυτοδιοικητικών της χώρας, αν δεν επικρατούσαν, σίγουρα μεγάλωναν οι αντισυσπειρώσεις.

Γιατί η απλή αναλογική χωρίς μάλιστα όριο εισόδου ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο δημιούργησε πάρα πολλούς συνδυασμούς. Τώρα το… ποτάμι θα κυλήσει ανάποδα, το όριο εισόδου που φαίνεται ότι θα μπει από την κυβέρνηση, ανεξαρτήτως του αν θεσμοθετηθεί το 3 ή το 5% θα φέρει συσπειρώσεις. Συσπειρώσεις, οι οποίες σε κάποιο -μικρό έστω- βαθμό είχαν παρατηρηθεί πριν ανοίξει η κυβέρνηση τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση. Για παράδειγμα, σε πολλούς δήμους και πολλές περιφέρειες της χώρας οι συζητήσεις για την συμπόρευση των παρατάξεων που κινούνται στο χώρο της κεντροαριστεράς, δηλαδή στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται. Και σίγουρα, όταν θα υπάρξουν οι οριστικές διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου της Αυτοδιοίκησης, αυτές οι συζητήσεις θα ενταθούν.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι βεβαίως θέλουν την κατάργηση της απλής αναλογικής, από την άλλη όμως σκέφτονται ότι στην περίπτωση που το νέο εκλογικό σύστημα φέρει συμπόρευση και συνένωση παρατάξεων θα νιώσουν πιο καυτή την ανάσα των κεντροαριστερών συνδυασμών στη μάχη για τη διεκδίκηση του ποσοστού εκλογής, που θα είναι πέριξ του 42.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Μάθαμε να ακούμε τους ειδικούς» είπε ο Πρωθυπουργός

Η επιστροφή στην κανονικότητα εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου του World Economic Forum. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στη συμφωνία της ΕΕ με τις φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια των δόσεων, την οποία χαρακτήρισε ως «success story».

Τόνισε, ωστόσο, ότι οι παραδόσεις πρέπει να εξασφαλιστεί πως θα γίνουν πιο γρήγορα και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, καθώς από τις παραδόσεις εξαρτάται άμεσα ο ρυθμός των εμβολιασμών.

«Αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα», κατέληξε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούμε να επιστρέψουμε σε μια κάποια κανονικότητα στα τέλη της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού».

Για την πρότασή του για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, σημείωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οτι μ’ αυτή θέλουμε οι επισκέπτες στην Ελλάδα να έρθουν με ασφάλεια το καλοκαίρι και ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά εν τέλει ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχολιάζοντας, επίσης, το άνοιγμα των καταστημάτων, τόνισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να παρακολουθείται στενά, αλλά η απόφαση ήταν απαραίτητη για να λειτουργήσει η οικονομία, η οποία στηρίχθηκε όλο αυτό το διάστημα με «ενέσεις» από το κράτος. «Τηρούμε τους βασικούς κανόνες κι είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το σύστημα υγείας και τι άλλαξε στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η πανδημία αναδείχθηκε σε μεγάλη ευκαιρία για τη βελτίωσή του και ότι έμφαση δίνεται πλέον κυρίως στον τομέα της πρόληψης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα την αντικαπνιστική καμπάνια και την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους που τελικά λειτούργησε μ’ επιτυχία.

«Μάθαμε να ακούμε τους ειδκούς»

«Μάθαμε ότι πρέπει ν’ ακούμε τους ειδικούς και τους επιστήμονες και να παίρνουμε νωρίς αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ανέφερε επίσης ότι καταφέραμε στην Ελλάδα να χειριστούμε καλά το πρώτο κύμα, ενώ, με το δεύτερο κύμα το Νοέμβριο, προχωρήσαμε σ’ ένα αυστηρό lockdown που «πόνεσε» οικονομικά, αλλά ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να μην εξαπλωθεί ο ιός.

Σημείωσε δε ότι οι ειδικοί και η κυβέρνηση είπαν στους Έλληνες έγκαιρα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουν κι εκείνοι το ακολούθησαν, πειθαρχώντας στα μέτρα και ότι η συμπεριφορά αυτή πρέπει να διατηρηθεί έως ότου να εμβολιαστεί ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. «Οι ειδικοί είναι αυτοί που μας λένε τι πρέπει να κάνουμε», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ελήφθησαν νωρίς οι κρίσιμες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει χρόνος για τη θωράκιση και ενίσχυση του συστήματος υγείας.

Πράξη αλληλεγγύης η κεντρική συμφωνία της ΕΕ για τα εμβόλια

«Η απόφαση της ΕΕ ν’ αγοράσει κεντρικά τα εμβόλια και να τα διανείμει ανάλογα με τον πληθυσμό των κρατών-μελών της ήταν πράξη αλληλεγγύης», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης, σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά με την ανάγκη συντονισμού των πολιτικών της ΕΕ για την πανδημία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως πρόσθεσε, πρέπει η Ευρώπη πράγματι να κάνει πιο γρήγορα ως προς τις εγκρίσεις και τις παραδόσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά την αδειοδότηση της AstraZeneca, αλλά με την κεντρική συμφωνία εξασφάλισε τουλάχιστον την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών της ΕΕ στα εμβόλια και ότι κάποιες χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα – δεν μειονεκτούν απέναντι στις ισχυρές. «Μπορούμε να συνεργαστούμε καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ΠΟΥ έχει ένα κρίσιμο ρόλο», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ

«Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε: Ελευθερία», λέει χαρακτηριστικά

Ιδεαλιστή, ανιδιοτελή, θαρραλέο, πεισματάρη, παθιασμένο με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχο, χαρακτηρίζει τον Σήφη Βαλυράκη σε συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατό του ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Με μια συγκινητική δήλωση αποχαιρετά τον σύντροφο και φίλο του Σήφη Βαλυράκη που βρήκε τραγικό θάνατο στην Εύβοια σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως έχει «θυμώσει» μαζί του γιατί «έφυγε από την ζωή πιο γρήγορα από μένα».

Ολόκληρη η δήλωση του Καρόλου Παπούλια:

«Ο αντιδικτατορικός αγωνιστής που πήγε κολυμπώντας από τις φυλακές της Κέρκυρας στην Αλβανία έκανε την τελευταία του διαδρομή στην θάλασσα- που την λάτρευε. Τον φαντάζομαι να οδηγεί το φουσκωτό του, ψάχνοντας αυτό που κυνηγούσε: Ελευθερία.

Η πρώτη φορά που απέδρασε ήταν από το ΕΑΤ-ΕΣΑ. Η δεύτερη από τις φυλακές της Κέρκυρας. Και οι δύο προσπάθειες κινηματογραφικές. Δεν τις εξαργύρωσε ποτέ στο χρηματιστήριο της επαγγελματικής πολιτικής. Ούτε καν μιλούσε γι αυτές αν δεν τον πίεζες. Περισσότερο μιλούσε για την λατρεμένη του Μίνα παρά για τον εαυτό του. Ιδεαλιστής, ανιδιοτελής, θαρραλέος, πεισματάρης, παθιασμένος με την κοινωνική δικαιοσύνη, υπέροχος. Η κοινή μας πορεία στα μονοπάτια του σοσιαλισμού είχε την ομορφιά μιας μεγάλης φιλίας.

Δεν θα άντεχα ποτέ να σκεφτώ ότι ο Σήφης θα φύγει από την ζωή πιο γρήγορα από μένα. Και του έχω θυμώσει γι αυτή την τελευταία απόδραση από τη ζωή. Η οικογένεια του είναι δική μου. Στεκόμαστε δίπλα στη Μίνα και στα παιδιά του. Αντίο Σήφη μου. Καλή αντάμωση».

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 λαμβάνουν οι μικροί οινοπαραγωγοί για την υποβολή στα τελωνεία αιτήσεων επιστροφής ή διαγραφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που εισπράχθηκε ή βεβαιώθηκε αντίστοιχα, για αποθέματα κρασιού τα οποία δεν είχαν διατεθεί στην κατανάλωση έως και την ημερομηνία κατάργησης του φόρου, 31 Δεκεμβρίου 2018. 

Την απόφαση υπέγραψε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό. Τα δύο υπουργεία βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την στήριξη του οινοπαραγωγικού τομέα.

Η απόφαση αποστέλλεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία ενσωματώνονται στο εθνικό  δίκαιο οι κανόνες που αφορούν στις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών, υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός Αναπληρωτής Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο εναρμόνισης της νομοθεσίας αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ  με τους κανόνες της ΕΕ, υπεγράφη η Κοινή  Υπουργική απόφαση, σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου και συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2015/262 όσον αφορά τις μεθόδους αναγνώρισης των ιπποειδών (κανονισμός διαβατηρίου ιπποειδών).

Στις επιμέρους διατάξεις του σχεδίου καθορίζονται τα αναγκαία οργανωτικά και εκτελεστικά μέτρα για την  εφαρμογή των διατάξεων  του Κανονισμού. 

Ορίζονται:

-          οι αρμόδιες αρχές εποπτείας και ελέγχου του συστήματος αναγνώρισης
      των ιπποειδών,

-         οι αρμοδιότητες και οι διοικητικές διαδικασίες, 

-         οι εκδίδουσες αρχές διαβατηρίων ίππων,

-         η δημιουργία εθνικής κεντρικής βάσης δεδομένων ίππων,

-         οι διαδικασίες έκδοσης εγγράφων αναγνώρισης,

-         η διαδικασία έκδοσης εγγράφου αναγνώρισης αντικατάστασης,

-     οι υποχρεώσεις των κατόχων ίππων,

-         οι υποχρεώσεις των εκδιδουσών αρχών,

-         οι προβλεπόμενες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης καθώς  και

-          το περιεχόμενο του διαβατηρίου των ιπποειδών στα επιμέρους κεφάλαιά
      του όπως προβλέπεται από τον Καν (ΕΕ) 2015/262.

Σελίδα 1 από 2