Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  10:28: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021

Ο 61ος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη – Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο –  Διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων αξιώνει ο Τσαβούσογλου 

Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε απόψε ότι «ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πριν από λίγη ώρα η Τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την Ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η Ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση.

Μητσοτάκης: Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει στις διερευνητικές, μόλις υπάρξει επίσημη πρόσκληση από πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: “να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο”.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα , ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Τσαβούσογλου και είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει καμία πρόσκληση από την Τουρκία, την οποία αναμένει για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές “για το ένα και μόνο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε, και που δεν είναι άλλο από τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο”.

Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όταν οριστικοποιηθεί η ημερομηνία, ακολουθώντας και τις κατευθύνσεις που έδωσε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο “που δεν είναι άλλες από το να ξεκινήσουμε από εκεί που σταματήσαμε το Μάρτιο του 2016, και να κάνουμε πρόοδο στο ζήτημα του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η διαδικασία είναι αρκετά απλή από τη στιγμή που υπάρχει διάθεση, και πρόσθεσε ότι οι γενικοί γραμματείς των δυο υπουργείων Εξωτερικών συνεννοούνται, καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια ανακοινώνουν αυτή την ημερομηνία. “Δεν έχει γίνει ακόμα αυτό. Κρατώ όμως ως θετικό ότι η Τουρκία εκφράζει δια του υπουργού Εξωτερικών της τη βούληση να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι, να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές”, τόνισε.

“Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Από την άλλη θέλω να επαναλάβω αυτό που έχει τονίσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά και την τελευταία μας συνεδρίαση ότι σε αυτή την πολιτική απαιτείται συνέπεια και συνέχεια, και νομίζω αυτό είναι που θα κριθεί από την έκθεση του κ. Μπορέλ που θα μας παρουσιαστεί το Μάρτιο”, συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου 

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε προβεί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ραμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

«Όταν το 2016 ανέλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα, δεν ήθελε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις. Μετά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι συνομιλίες επέστρεψαν στην ατζέντα. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περίοδο της καραντίνας, είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι για τις διερευνητικές επαφές. Η Ελλάδα είπε ότι θα μπορούσε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις μετά τις 11 Ιανουαρίου»
, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο καθεστώς της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της Τουρκίας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για δύο κράτη στο νησί.

protothema.gr

foto protothema.gr

Κάθε σύγχρονη επιχείρηση εστίασης γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο σημαντικός είναι ο σύγχρονος και λειτουργικός επαγγελματικός εξοπλισμός για την αποτελεσματική και αποδοτική εξυπηρέτηση των πελατών. Ειδικά η επεξεργασία του νερού, είτε σε μορφή πάγου είτε σε θερμοκρασίες ψύξης ή βρασμού, είναι καθοριστικής σημασίας για πολλές λειτουργίες μίας επιχείρησης εστίασης.

Οι επαγγελματικές παγομηχανές μπορούν να σας εξασφαλίσουν συνεχή παραγωγή πάγου για επιχειρήσεις όπως εστιατόρια και μπαρ, ψύκτες νερού επαγγελματικοί είναι απαραίτητοι για να μπορείτε να παρέχετε άμεσα φρέσκο κρύο νερό στους θαμώνες της επιχείρησής σας, ενώ και ο επαγγελματικός βραστήρας νερού είναι εξαιρετικά χρήσιμος για να φτιάχνετε αφεψήματα και καφέδες είτε σε καταστήματα εστίασης, ή ακόμη και σε μπαρ ξενοδοχείων.

Σε κάθε περίπτωση, ότι κι αν αναζητάτε από αυτά, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το βρείτε στην Alfa Exoplismos σε μοναδικές προσφορές και επώνυμη ποιότητα που αποτελεί εγγύηση για την λειτουργικότητα και τη διάρκεια ζωής του εξοπλισμού που θα επιλέξετε.

Κρύο ή πάγος;

Πώς θα σας φαινόταν να καθόσασταν για καφέ ή για φαγητό και να σας φέρνανε χλιαρό νερό από την βρύση; Επειδή για την επιχείρηση σας η πρώτη εντύπωση είναι που μετράει, ψύκτες νερού επαγγελματικοί, είναι οι συσκευές που δεν θα πρέπει να λείπουν από κανέναν χώρο εστίασης. Άμεσα διαθέσιμο κρύο νερό για κάθε ανάγκη των θαμώνων και της επιχείρησης σας, μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το επαγγελματικό σέρβις.

Επιπλέον εξίσου απαραίτητες είναι και οι επαγγελματικές παγομηχανές, καθώς σε επιχειρήσεις καφέ και μπαρ, αλλά και σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, τα παγάκια πρέπει να είναι φρέσκα, άμεσα διαθέσιμα και σε μεγάλες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες των θαμώνων.

Στην Alfa-Exoplismos θα βρείτε επαγγελματικές παγομηχανές, χιονιού, θρυμματισμένου πάγου, ανάδευσης, αλλά και ψύκτες νερού επώνυμης ποιότητας σε συμφέρουσες τιμές.

Κάτι να βράζει

Ο επαγγελματικός βραστήρας νερού χρησιμοποιείται στις επιχειρήσεις εστίασης, προκειμένου να φτιάξετε εύκολα και άμεσα, τσάι, χαμομήλι ή άλλα ροφήματα βοτάνων για τους θαμώνες σας, αλλά ακόμη και καφέ φίλτρου. Είναι απαραίτητος για να έχετε άμεση πρόσβαση σε ζεστό νερό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρόφιμα ή ποτά, δημιουργώντας ένα μοναδικό ποιοτικό αποτέλεσμα.

Αν θέλετε ο επαγγελματικός βραστήρας νερού που θα επιλέξετε να είναι όχι μόνο αποδοτική αλλά και συμφέρουσα επιλογή με μεγάλη διάρκεια ζωής, τότε θα πρέπει να τον αναζητήσετε στην Alfa-Exoplismos. Κορυφαία ποιότητα, ασυναγώνιστες τιμές και υψηλή απόδοση είναι τα χαρακτηριστικά των επαγγελματικών συσκευών και ειδών που μπορείτε να βρείτε εκεί με ένα κλικ.

Επισκεφθείτε σήμερα την Alfa-Exoplismos  και βρείτε μεγάλη ποικιλία σε επαγγελματικούς ψύκτες νερού και επαγγελματικές παγομηχανές αλλά και βραστήρες νερού σε ασυναγώνιστες προσφορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι τα string είναι οι αδιαμφισβήτητες βασίλισσες του στυλ και του underfashion. Είναι εξαιρετικά δημοφιλή και πλέον όχι απλά δεν αποτελούν taboo, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως και ως μαγιό string. 

Πόσο καλά γνωρίζετε όμως στην πραγματικότητα τα εσώρουχά σας;

Τα string δεν είναι μόνο τα κλασικά με κορδόνι που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας, αφού υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στρινγκ (όπως για παράδειγμα το στρινγκ αυτοκινήτου) για τους οποίους δεν γνωρίζατε και μπορούν να σας διευκολύνουν την καθημερινότητα και να βάλουν φωτιά στην προσωπική σας ζωή!

Πάμε να τους δούμε μαζί πριν τους παραγγείλουμε όλους από το e-string:

Thongs

Τα αγαπημένα σας κλασικά στρινγκ με κορδόνι, είναι ιδανικά για να τα φορέσετε με στενά ρούχα και φορέματα χωρίς να διαγράφονται οι ραφές ή να φαίνεται το σχήμα τους. Σας καλύπτουν χωρίς να αποκαλύπτονται.

MicroThongs

Τα μικρο στρινγκ με κορδόνι  είναι το τελευταίο βήμα πριν τα C-string και κυριολεκτικά «εξαφανίζονται» με όποιο είδος ρούχου κι αν τα φορέσετε. Είναι μικροσκοπικά όπως υποδηλώνει και το όνομά τους και περιέχουν ακόμα λιγότερο ύφασμα μπροστά, ώστε να μην είναι ορατά σε χαμηλοκάβαλα ρούχα.

C-string

Η νέα τρέλα για τις γυναίκες που θέλουν να φαίνεται ότι κυκλοφορούν commando, χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει αυτό. Στρινγκ χωρίς πλαϊνά κορδόνια, που συγκρατούνται χάρη στην σκληρή τους φόρμα σε σχήμα C καλύπτοντας μόνο τα απαραίτητα, προκειμένου να μπορείτε να φορέσετε φούστες και φορέματα με αποκαλυπτικά κοψίματα στους γοφούς.

Τ-string

Τα Τ string, όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, σχηματίζουν ένα Τ με τα κορδόνια τους, καλύπτοντας μόνο μία ευθεία γραμμή από τον καβάλο. Με δαντέλα και απίθανα funky χρώματα, όπως το Anais Warm Up είναι τα σέξι εσώρουχα που δεν ξέρατε ότι χρειάζεστε.

Στρινγκ αυτοκινήτου

Περνάμε στο επόμενο στάδιο αποκαλυπτικών εσωρούχων, τα εσώρουχα string χωρίς καβάλο, επίσης γνωστά και ως στρινγκ αυτοκινήτου. Ιδανικά για να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή όπου κι αν βρίσκεστε, χωρίς να χάνετε πολύτιμο χρόνο με ντύσιμο-γδύσιμο, είναι για τολμηρές καταστάσεις.

Όποιο κι αν σας τράβηξε την προσοχή είναι εύκολο να το αποκτήσετε! Επισκεφθείτε σήμερα το ηλεκτρονικό κατάστημα e-string  κάντε την παραγγελία σας και θα έρθει στο χώρο σας με ταχύτητα και εχεμύθεια και φυσικά στις καλύτερες τιμές της αγοράς!

Εκτός από τις ανεκμετάλλευτες αρχαίες πόλεις, την αδιαφορία για προστασία του φυσικού μας πλούτου και την ένταξη τους στην Unesco, υπάρχουν και τα εντυπωσιακά σπήλαια, τα οποία, αντί να ερευνώνται συστηματικά και να προβάλλονται, παραμένουν αναξιοποίητα θυμίζοντας τον μύθο των δεσμωτών του Πλάτωνα!

Του Γιώργου Π. Μπαμπάνη

Πρόσφατα στο προσωπικό του προφίλ ο εξαίρετος καθηγητής Βιολογίας και σπηλαιολόγος κ. Κωνσταντίνος Μπακολίτσας εκτός από τις ιδιαίτερες αναρτήσεις που σχετίζονται με το άπειρο και άγνωστο σύμπαν καθώς και με διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τόπο μας , δημοσίευσε ένα λατρευτικό σπήλαιο το οποίο βρίσκεται κοντά στο κάστρο της κυρά Ρήνης στην Αρχαία Πλευρώνα του οποίου τα ίχνη σήμερα είχαν χαθεί. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Ερευνώντας λοιπόν όλο το βουνό αναζητώντας μια σπηλιά που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί την περίοδο εκείνη ως χώρος λατρείας εντόπισα ένα σπήλαιο πολύ κοντά στον Αρχαιολογικό χώρο, το οποίο κατά την ταπεινή μου γνώμη και σύμφωνα με τα ευρήματά μου θα μπορούσε να είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται οι ιστορικές πηγές … Μένει να ερευνηθεί (ίσως και να έχει γίνει η αυτοψία ήδη) από τους εξαιρετικούς φίλους αρχαιολόγους της ΕΠΣ, στους οποίους έστειλα την αναφορά μου σχετικά με το σπήλαιο. Αν αποδειχθεί αυτό που έχω ισχυριστεί, θα πρέπει η οριοθέτηση και η περίφραξη του χώρου να επεκταθεί μερικές δεκάδες μέτρα δυτικότερα»

Ο κ. Μπακολίτσας, ο οποίος κατά καιρούς ερευνά τα σπήλαια της ευρύτερης περιοχής, τον μήνα Φεβρουάριο είχε επισκεφθεί και τη σπηλιά “Γκούβα α Φούρου” (Σπηλιά του κλέφτη) στην Παλαιομάνινα μαζί με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σπύρο Ζώγα και έμεινε εντυπωσιασμένος από τους αρχαιολογικούς χώρους και την επίσκεψή του αυτή! Συγκεκριμένα, οι επισκέπτες στην Παλαιομάνινα, πέρα από τα επιβλητικά τείχη της αρχαίας πόλης, την εκπληκτική ακρόπολη, την εντυπωσιακή «Αυλόπορτα» ή «Πόρτα», τους πύργους και τις πυλίδες, μπορούν να πάνε και σε πολλά άλλα αξιοθέατα του χωριού, όπως, για παράδειγμα, είναι τα σπήλαια και τα σπηλαιοβάραθρα που προκαλούν δέος και θαυμασμό και κρύβουν πολλά μυστικά. Σημειώνεται ότι το σπήλαιο “Γκούβα α Φούρου” βρίσκεται σε ρεματιά, νότια του χωριού Παλαιομάνινα, που καταλήγει, μετά από 700 περίπου μέτρα, στον ποταμό Αχελώο.

Κι άλλα σπηλαιοβάραθρα

Επίσης, υπάρχει και το σπηλαιοβάραθρο «ΤΣΟΥΓΚΡΗ-ΑΓΡΙΛΙΑ» (Τρύπα στην Κουκουριφτιά»), που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα, περίπου, ανατολικά του κάστρου της Παλαιομάνινας, μέσα στο δάσος των δρυών, κατά μήκος ενός γεωλογικού ρήγματος. Κατά μήκος του παραπάνω ρήγματος, υπάρχουν κι’ άλλα βάραθρα (τουλάχιστον τρία), που πρέπει να ερευνηθούν μελλοντικά. Το βάραθρο, είναι, ακόμα, γνωστό στους ντόπιους και, σαν «Τρύπα του Βρωμόξυλου», ή, «Κουκουριφτιάς», λόγω της ύπαρξης του ομώνυμου δέντρου πολύ κοντά στην είσοδό του, σε αντίθεση με τις βελανιδιές που κυριαρχούν στην περιοχή.

Ακόμα, υπάρχει και το Το σπηλαιοβάραθρο που βρίσκεται ακριβώς έξω από τον περίβολο του ξωκλησιού του Αγ. Νικολάου στο οποίο οδηγεί αγροτικός δρόμος 1200 μέτρων, δεξιά από την είσοδο του χωριού της Παλαιομάνινας. Βρίσκεται κατά μήκος γνωστού γεωλογικού ρήγματος της περιοχής. Καθώς και η “Γκούβα Ντελή” εκεί κοντά.

Επίσης, στην βορειοδυτική περιοχή του Αστακού εντοπίζεται μία τεράστια σπηλιά κάτω από την καστροπολιτεία της αρχαίας πόλης του Αστακού η οποία εικάζεται ως η σπηλιά του Κύκλωπα! Είναι παράξενο το γεγονός ότι λίγες εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω , στον κάμπο του Αστακού , υπάρχουν ορθωμένοι μεγάλοι ογκόλιθοι ύψους περί τα 5 μέτρα που προκαλούν μοναδική “παραφωνία” με την πεδιάδα που τότε ήταν θάλασσα.

Το γεγονός και μόνο αυτό ενισχύει τις αντιλήψεις των κατοίκων που φέρουν την περιοχή του Αστακού πατρίδα του γνωστού μας Κύκλωπα που είχε την ατυχία να βρεθεί στον δρόμο του ο Οδυσσέας.

Στην περιοχή της Κωνωπίνας, στο κέντρο του χωριού, αποκαλύφθηκε τυχαία το 1982 , κατά τη διάρκεια εκσκαφής των θεμελίων οικίας ένα σπάνια σε ομορφιάς σπήλαιο! Το επόμενο έτος πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή από ομάδα σπηλαιολόγων υπό τη διεύθυνση της Άννας Πετροχείλου. Ακολούθησαν δύο ακόμα επιστημονικές αποστολές αρκετά χρόνια αργότερα, το 1991 και το 1993. Σε αναφορές τους, κάνουν λόγω πως πρόκειται για ένα σπήλαιο με καταπληκτικό διάκοσμο. Ειδικότερα δε, ο σπηλαιολόγος- γεωλόγος Σ. Κίρδης αναφέρει πως το σπήλαιο παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον.

Η περιγραφή του σπηλαίου…

Η είσοδος στο σπήλαιο γίνεται από μικρό άνοιγμα 1Χ1 μέτρα περίπου, το οποίο έχει ανοιχθεί σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα. Για να βρεθούμε στην αίθουσα του σπηλαίου που είναι η μοναδική κατεβαίνουμε από βάραθρο 20 μέτρων. Το βάραθρο κατά τα 2/3 είναι ανοιγμένο σε χαλαρά επιφανειακά πετρώματα και μόνο στο τελευταίο του τμήμα συναντάμε ασβεστολιθικά. Η αίθουσα είναι 20Χ15 μέτρα περίπου (βλ. σκαρίφημα). Στο πρώτο τμήμα της υπάρχουν πεσμένοι ογκόλιθοι από την οροφή. Βαθύτερα υπάρχει ένας καταπληκτικός διάκοσμος, από σπηλαιοαποθέσεις. Βλέπουμε πολλών ειδών σταλακτίτες όπως: παραπετοειδείς, ‘μακαρόνια’ βοτρυοειδείς και σταλαγμίτες, κολώνες κ.α, παρά το γεγονός ότι ο χώρος είναι μικρός παρατηρούμε μεγάλη πολυμορφία στα είδη των σταλαγμιτών και σταλακτιτών. Στο σπήλαιο επικρατεί το άσπρο χρώμα αλλά υπάρχει και διάκοσμος σε κόκκινο και καφέ από προσμίξεις τοιχίων όπως Fe (Σίδηρος) Mh (Μαγνήσιο) και Mg (Μαγγάνιο). Γενικά η ομορφιά του, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Και η Κλόκοβα

Φυσικά, υπάρχει και η Κλόκοβα, η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως Παλιοβούνα και η οποία επονομαζόταν και Ταφιασσός κατά την αρχαιότητα. Είναι το βουνό στα νότια της Αιτωλοακαρνανίας. Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Αντιρρίου και έχει ύψος 1.038 μ. Σύμφωνα με τη μυθολογία, στον Ταφιασσό λόφο είναι το μνήμα του Νέσσου και των υπολοίπων κενταύρων. Ο Νέσσος επιχείρησε να αρπάξει τη Δηιάνειρα, κατά τη διάβαση του ποταμού Εύηνου, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής να τον θανατώσει. Η αποσύνθεση των πτωμάτων τους, έκανε το νερό που έτρεχε στους πρόποδες του λόφου να είναι «…δυσώδες και με θρόμβους από αίμα…». Κατά πάσα πιθανότητα επρόκειτο για κάποια ηφαιστειακή πηγή που συνοδευόταν από έκλυση του εξαιρετικά δύσοσμου αερίου υδροθείου.

Το βουνό υψώνεται απότομα στη νότια πλευρά του από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τη μοναδική κορυφή του και έχει σχεδόν κωνοειδές σχήμα. Οφείλει το όνομά του στο κακοτράχαλο της περιοχής που δυσκόλευε από παλιά τη διέλευση από τα δυτικά του νομού προς τη Ναυπακτία.

Το κύριο πλεονέκτημα της Αιτωλοακαρνανίας…

Στη σελίδα της Iatoloakarnania στις 14 Ιουλίου 2016 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο με τίτλο «Σπήλαια Αιτωλοακαρνανίας: Ένας άγνωστος ιστορικός και αρχαιολογικός θησαυρός» που υπογράφουν o Ανδρέας Ντάρλας, αρχαιολόγος και προϊστάμενος της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας και η Στέλλα Κατσαρού, αρχαιολόγος, στο οποίο επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Το κύριο πλεονέκτημα της Αιτωλοακαρνανίας είναι καταρχήν η αφθονία των σπηλαίων κάθε είδους. Συγκεκριμένα έως τώρα η Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας έχει καταγεγραμμένες στο αρχείο της περίπου 180 θέσεις, που περιλαμβάνουν όλα τα είδη των σπηλαίων, όπως μικρά και μεγάλα οριζόντια σπήλαια, λιμναία, σπηλαιοβάραθρα, βραχοσκεπές και υπόγειους ποταμούς, πολλά από τα οποία μάλιστα διαθέτουν και εξαιρετικό φυσικό διάκοσμο. Θεωρούμε ότι η συστηματική εξερεύνηση του νομού μπορεί όχι απλώς να αυξήσει, αλλά και να πολλαπλασιάσει τον αριθμό των εντοπισμένων θέσεων. Δεδομένης της έμφασης της Εφορείας όχι τόσο στα φυσικά χαρακτηριστικά των σπηλαίων, όπως είναι το μέγεθος, η δυσκολία της εξερεύνησης και ο σταλαγμιτικός διάκοσμος, αλλά στην αρχαιολογική σημασία κάθε σπηλαίου και στην προστασία του, αξιολογούμε σε κάθε ένα την ορατότητα της αρχαίας χρήσης του βάσει εξειδικευμένης ερευνητικής μεθοδολογίας. Αλλά και αντίστροφα, επεξεργαζόμαστε και την απουσία αρχαιολογικών ενδείξεων για να ελέγξουμε εάν είναι πρωτογενής ή οφείλεται σε γεωλογικές μεταβολές ή άλλες δευτερογενείς αιτίες.»

Ο μύθος των δεσμωτών δίνει την ηχηρή απάντηση

Όμορφα όλα αυτά και πόσο μάλλον όταν τα επισκεπτόμαστε. Το μείζον ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί όλα αυτά έμειναν, μένουν και πολύ φοβάμαι θα μείνουν αναξιοποίητα. Γιατί η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων καθώς και οι άλλοι αρμόδιοι τόσα χρόνια αδιαφορούν ή δεν δείχνουν το αναγκαίο επιστημονικό ενδιαφέρον και μάλιστα την ίδια ώρα και στιγμή που η αρχαιολογική σκαπάνη κατασκάβει τη χώρα. Οι κάτοικοι της κάθε περιοχής συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου τους αξιοποιώντας τον πολιτισμό (βλέπε Ήπειρο), ενώ στο μίζερο νομό μας τα περιμένουμε όλα έτοιμα! Διότι προφανώς εδώ δεν μάς αφήνουν τα δεσμά μας , όπως και τους δεσμώτες στην παραβολή του Πλάτωνα που τους γοήτευε το σκοτάδι και το φως τους τύφλωνε και τους ανάγκαζε να επιστρέφουν πίσω.

Υπενθυμίζω ότι ο μύθος αυτός διηγείται πως σε ένα σπήλαιο, κάτω από τη γη, βρίσκονται μερικοί άνθρωποι αλυσοδεμένοι με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να δουν μόνο τον απέναντί τους τοίχο. Δεν μπορούν να κοιτάξουν ούτε πίσω, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά. Πίσω τους, ωστόσο, είναι αναμμένη μια φωτιά. Έτσι οτιδήποτε εκδηλώνεται πίσω από την πλάτη τους αναπαριστάνεται ως σκιά στον απέναντι τους τοίχο. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί σε ολόκληρη τη ζωή τους τα μόνα πράγματα που έχουν δει είναι οι σκιές των πραγμάτων, έχουν την εντύπωση ότι οι σκιές που βλέπουν πάνω στον τοίχο είναι τα ίδια τα πράγματα. Εάν όμως κάποιος από τους αλυσοδεμένους ανθρώπους του σπηλαίου κατορθώσει να ελευθερωθεί, να βγει από τη σπηλιά και να ανέβει πάνω στη γη και, κάτω από το φως του ήλιου πλέον, δει τα πράγματα, θα καταλάβει την πλάνη στην οποία ζούσε όσο ήταν μέσα στη σπηλιά. Θα αντιληφθεί τότε ότι οι σύντροφοι του, που εξακολουθούν να βρίσκονται αλυσοδεμένοι στο σπήλαιο, ακόμη ζουν βυθισμένοι μέσα στις ψευδαισθήσεις.

Η ανάρτηση αυτούσια από τη σελίδα Facebook Αιτωλία και Ακαρνανία στο πέρασμα του χρόνου, Aetolia Acarnania tempus.

agriniopress.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

«Για να μην καταρρεύσει ο εμπορικός κόσμος»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για το άνοιγμα της αγοράς των εμπορικών καταστημάτων.

«Η εμπορική δραστηριότητα πρέπει να ανοίξει, με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η σημερινή κατάσταση είναι δραματική, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στο κενό».

Επιπλέον, τόνισε ότι «οι έμποροι και οι οικογένειές τους νιώθουν ότι είναι χωρίς μέλλον, χωρίς προστασία», ενώ, όπως ανέφερε, «το τσουνάμι αυτό θα πάρει μαζί του χιλιάδες εκατοντάδες οικογένειες».

Παράλληλα έψεξε την κυβέρνηση ότι «με το συνεχές αλαλούμ που δημιουργεί, έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Μάλιστα, σημείωσε πως «σήμερα, με την χαρακτηριστική της καθυστέρηση σε κάθε απόφαση θυμήθηκε να ζητήσει χρόνο από τους εμπόρους, για ένα κυβερνητικό σχέδιο που παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει».

«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία συναίσθηση ότι ανοιγοκλείνει τα καταστήματα, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς σχεδιασμό και με μέτρα – ασπιρίνες, σαν τo αποτυχημένo click away και το click inside που διαφημίζει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, «την ίδια ώρα που ζητεί χρόνο και ανακοινώνει “αποφάσεις για το μέλλον”, δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την οικονομική επιβίωση των εμπορικών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».

Στη συνέχεια, ο κ. Μωραΐτης έθεσε τις προτεραιότητες που πρέπει να ληφθούν για την πραγματική στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης: «τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη- επιστρεπτέα, τη γενναία ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και το κούρεμα ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο βουλευτής σημείωσε ότι «οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν χτες. Αύριο θα ‘ναι αργά».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η εμπορική δραστηριότητα πρέπει να ανοίξει. Mε όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας και υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι είναι στο κενό.
Χωρίς μέλλον, χωρίς προστασία.
Το τσουνάμι αυτό θα πάρει μαζί του χιλιάδες εκατοντάδες οικογένειες.

Η κυβέρνηση σήμερα θυμήθηκε να ζητήσει χρόνο από τους εμπόρους, για ένα κυβερνητικό σχέδιο που παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει.
Δεν έχει καμία συναίσθηση ότι ανοιγοκλείνει τα καταστήματα, χωρίς προειδοποίηση, χωρίς σχεδιασμό και με μέτρα- ασπιρίνες, σαν τo αποτυχημένο click away και το click inside που διαφημίζει.

Την ίδια ώρα δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την οικονομική επιβίωση των εμπορικών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Οι αποφάσεις για:
– μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη- επιστρεπτέα.
– γενναία ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο.
– κούρεμα ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία

πρέπει να ληφθούν χτες. Αύριο θα ‘ναι αργά.»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε την απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων να εντάξει το έργο “Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Βόνιτσας” στο πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων 2020 και να θέσει με αυτόν τον τρόπο τέλος σε μια πολυετή και κοπιώδη προσπάθεια υλοποίησης του.

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα έργο που θα φέρει πνοή ανάπτυξης στην Βόνιτσα αλλά και τις γειτονικές περιοχές. Ένα έργο που  πέρα από τον ασφαλή ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής θα προσφέρει συνάμα μεγάλη τουριστική και οικονομική ανάπτυξη καθιστώντας την περιοχή πόλο έλξης επενδύσεων και επισκέψεων. Η υλοποίηση αυτού του έργου θα εξασφαλίσει επίσης την πολύπλευρη ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας μέσα από την δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας που θα φροντίζουν για την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στα σκάφη αναψυχής.

Η αλυσιδωτή αυτή ανάπτυξη που θα εκκινήσει η δημιουργία του ως άνω έργου αποτέλεσε όπως προαναφέρθηκε αποτέλεσμα πολυετούς και μετ’ εμποδίων αγώνα. Με επιμονή και θέληση όμως καταφέραμε ύστερα από αλλεπάλληλες συναντήσεις και επικοινωνία με τον Υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, τον Υπουργό Τουρισμού  κ. Χάρη Θεοχάρη αλλά και διάφορους αρμόδιους φορείς να φτάσουμε σε ένα απτό αποτέλεσμα. Θα ήθελα λοιπόν να ευχαριστήσω προσωπικά τους ανωτέρω  Υπουργούς και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννη Τσακίρη  για αυτή την πολύ σημαντική απόφαση αλλά ιδίως τον Δήμαρχο Ακτίου – Βόνιτσας κ. Γεώργιο Αποστολάκη για την ουσιαστική παρέμβασή του ως αρμόδιος φορέας υλοποίησης του έργου αλλά και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκτάριο Φαρμάκη για την πολύτιμη συμβολή του.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
του Γιώργου Βαρεμένου*

Επειδή ούτε η πανδημία κατέστη δυνατόν να ανακόψει το μεγάλο ντημπέιτ για τοποιός ξεβλάχεψε ποιόν σ’αυτή την χώρα, ήρθε η ώρα να εξομολογηθώ δημοσίως την μεγάλη μου αμαρτία. Παρότι, λόγω μίας εκ γενετής μανίας καταδίωξης έχω γυρίσει όλον τον κόσμο, παραμένω αθεράπευτα, καθώς φαίνεται, βλάχος. Αναρωτιέμαι αν είναι καιρός πλέον να επισκεφθώ κάποιον ειδικό για το «ξεβλάχεμα» σελέμπριτυ ή πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να συμβιβασθώ μ’ αυτή την αλλόκοτη πραγματικότητα. Σκληρή πραγματικότητα, αλλά η μοναδική όπου μπορείς να βρεις ένα κοντοσούβλι της προκοπής. Και αλλόκοτη, διότι το βλάχεμα το δικό μου δεν έχει τίποτε το ποιητικό, όπως η αίσθηση του Τάκη Σινόπουλου ότι ήταν ένας άνθρωπος που συνεχώς ερχόταν από τον Πύργο. Εγώ, εντελώς πεζά αν και κινούμενος με αυτοκίνητο, μόλις περάσω την γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και πατήσω τα ιερά χώματα της Αιτωλοακαρνανίας, μου συμβαίνει το εξής, που δεν έχει να κάνει με φοβία, ιδεοληψία ή πανικό, σαν εκείνα τα φαινόμενα που παρακολουθούμε στις ταινίες του Γούντι Άλλεν, αλλά είναι απολύτως πεζά πραγματικό: Ωσάν να ενεργοποιείται ένας μηχανισμός, αναδύεται από το υποσυνείδητο ένας κόφτης και, εκεί που έκοβα τις μισές λέξεις, αρχίζω, εντελώς ασυνείδητα ρε παιδάκιμ’, να τις κόβω σχεδόν όλες. Άλλο παράξενο και ανεξήγητο είναι πως, παρότι αριστερός αλλά όχι αριστερόχειρας, δεν μπόρεσα ποτέ, σε επίσημες εκδηλώσεις όπου παραβρέθηκα για επαγγελματικούς λόγους, να πιάσω -όσο κι αν προσπάθησα- το πιρούνι με το αριστερό και το μαχαίρι με το δεξί χέρι, παρά το γεγονός ότι με σκουντούσε επίμονα η διπλανή μου.

Το χειρότερο απ’ όλα παρατηρείται όταν μερικές φορές, στα καλά καθούμενα και χωρίς ανωτέρα βία, αρχίζω να τρώω με το χέρι. Σε βαθμό που νοιώθω σαν στο σπίτι μου σε κάποιες χώρες της Αφρικής, όπου συνηθίζεται να τρώνε μ’ αυτόν τον τρόπο και στο τέλος φέρνουν έναν κουβά (σατίλι τον λέγαμε στο Αγρίνιο) για να πλύνεις τα χέρια σου, ενώ το δάπεδο είναι χωμάτινο, όπως στις αποθήκες που αρμαθιάζαμε τον καπνό.

Ούτε οι Άνδεις, ούτε η έρημος Ατακάμα με τον έναστρο ουρανό, ούτε το Σαλάρ ντε Ουγιούνιμε τα τοπία-πίνακες του Νταλί στην Βολιβία, ούτε τα βοσκοτόπια της Μογγολίας, ούτε η ζούγκλα του Βόρνεο ή οι καταρράκτες στις εσχατιές της Ισλανδίας και του Σάλτο Άνχελή ο,τιδήποτε άλλο, με έκανα να νοιώσω όπως στα Άγραφα, την πατρίδα της μάνας μου. Θα μου πεις, γιατί δεν κάθεσαι τότε στ’ αυγά σου ή γιατί δεν πας στην Μύκονο για να γιατρευτείς; Απλά διότι διαπιστώνω το ανίατο της περίπτωσής μου, όταν συλλαμβάνω τον εαυτό μου να βλέπει αυτούς που κάνουν κάτι παρόμοιο και το επιδεικνύουν σαν ασπόνδυλα θηλαστικά και όντα με πλαστικά κόκκαλα. Θα μου πεις δεν χρειαζόταν να σου συμβεί κάτι τέτοιο για να καταδειχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Εδώ μ’ αυτό το ένδοξο όνομα επιχείρησες να σταδιοδρομήσεις όχι μόνο στην δημοσιογραφία αλλά και στην πολιτική. Πού πας ρε καραμήτρο;

ΥΓ: Μιάς και είμαι από επαρχία, έχω μία ερώτηση: Το ξεβλάχιασμα είναι σαν το ξεμάτιασμα ή κάτι πολύ πιο δραστικό; Μήπως έχει παρενέργειες και να αρκεστώ μόνο στο εμβόλιο για τον κορωνοϊό;

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης, τόνισε ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας και «δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία».

Διαβεβαιώσεις προς τους εμπόρους ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο και δεν θα αφήσει κανέναν να πάθει ζημιά, παρείχε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τον Άρη Πορτοσάλτε.

Τόνισε ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες των εμπόρων καθώς δεν είναι ανοιχτές οι δραστηριότητές τους στις εκπτώσεις ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα το διορθώσει, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις και συζητούν με την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε νέα μέτρα για τα μικρά καταστήματα μέσα στις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης καθώς έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά. Ζήτησε χρόνο από τους εμπόρους προκειμένου να αναπτυχθεί το κυβερνητικό σχέδιο.

Ο,τι είπαμε πως θα καταβληθεί, έχει πληρωθεί σημείωσε ο υπουργός και τόνισε πως οι ιδιοκτήτες που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο θα λάβουν το επόμενο διάστημα τα χρήματά τους.

Τόνισε ότι τα μέτρα για τη δημόσια υγεία έχουν τεράστιο οικονομικό κόστος, ωστόσο η κυβέρνηση έχει απόλυτο έλεγχο της οικονομίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα βρεθούμε ούτε με μνημόνια, ούτε με χρεοκοπία. Θα κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις μας, θα γίνουν τα εμβόλια μας, θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και θα πάμε παρακάτω».

Πηγή: skai.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) ενημερώνει ότι προχώρησε σε ανασύσταση του Διοικητικού συμβουλίου (ΔΣ) της, κατόπιν σχετικών παραιτήσεων του Προέδρου κ. Λεμονιά Απόστολου και του Γ Γραμματέα κ. Παπασταύρο Κων/νο.


Η νέα σύσταση του ΔΣ σε σώμα έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Χονδρογιάννης Βασίλειος
Αντιπρόεδρος Ζήσης Απόστολος
Γ. Γραμματεας Μπόσμος Χρυσοβαλάντης
Αν. Γ. Γραμματεας Παπασταύρος Κων/νος
Ταμίας   Κατσαντούλας Αθανάσιος
Μέλος Λεμονιάς Απόστολος υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων
Μέλος Κωνσταντινίδης Κων/νος υπεύθυνος για θέματα Μέριμνας Προσωπικού

Επισημαίνουμε ότι οι παραιτήσεις των δύο αξιόλογων μελών του ΔΣ οφείλονται σε οικογενειακές λόγους, οι οποίοι μειώνουν τον διαθέσιμο χρόνο τους για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους, και στην συνεχή - αυξανόμενη ενασχόληση του κ. Λεμονιά με τα θέματα της ΠΟΜΕΝΣ, μιας και αποτελεί μέλος του ΔΣ αυτής με τα  καθήκοντα του Αν. Γραμματέα Οργανωτικού. Και οι δύο παραμένουν στην σύνθεση του ΔΣ ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν, από άλλο πλέον πόστο, στην λειτουργία και πορεία της Ένωσης.

Το ΔΣ της ΕΣΠΕΑΙΤ ευχαριστεί θερμά τους κ.κ. Λεμονιά Απ. και Παπασταύρο Κων. για την σημαντική τους προσφορά έως τώρα και την διάθεση τους να συνεχίσουν την ενασχόληση με την θεσμική εκπροσώπηση των στρατιωτικών της Αιτωλοακαρνανίας. Η συμμετοχή τους στο έργο της Ένωσης είναι πολύτιμη από οποιαδήποτε θέση επιθυμούν.

Αγαπητά μέλη,

η νέα σύνθεση του ΔΣ αποτελεί αναμφισβήτητα μια νέα αρχή για την Ένωση μας, όμως σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ανοδική πορεία της ΕΣΠΕΑΙΤ και την επίλυση των προβλημάτων μας.

Προχωράμε όλοι μαζί ......

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. 

           

Ο Πρόεδρος                                               Ο Γεν. Γραμματέας  

Χονδρογιάννης Βασίλειος                  Μπόσμος Χρυσοβαλάντης

6983505262                                                             6983514503

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ