Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  1:42: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

«Παρών» ψήφισαν το ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις

Ισχυρό μήνυμα εθνικής ομοψυχίας εξέπεμψε η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνοντας με ευρύτατη πλειοψηφία 284 βουλευτών το νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

Με το σχέδιο νόμου η χώρα αυξάνει την επικράτειά της από το βορειότερο σημείο της περιφέρειας Ιονίων Νήσων έως το ακρωτήριο Ταίναρο κατά 13.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σχεδόν 10% της συνολικής έκτασης της χώρας. Υπερ των ρυθμίσεων ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Κίνήματος Αλλαγής, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25. Παρών δήλωσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις.

Αναλυτικά επι της αρχής το νομοσχέδιο έλαβε 284 θετικές ψήφους, 16 «παρών» και καμία αρνητική. Το αποτέλεσμα επαναλήφθηκε και στα επι μέρους άρθρα εκτός από το άρθρο που καθορίζει ζητήματα αλιευτικής πολιτικής. Στο επίμαχο υπήρξαν 180 υπερ, 119 όχι και 1 παρών.

protothema.gr

foto protothema.gr

Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του Θανάση Παπαθανάση κατά του κύρους της εκλογής του Βουλευτή Βασίλη Σπανάκη στην Β3’ Εκλογική Περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Ο κ. Σπανάκης είχε καταλάβει την 9η έδρα της Νέας Δημοκρατίας και είχε υποβληθεί ένσταση από τον πρώτο επιλαχόντα βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας Θανάση Παπαθανάση. Ο Θ. Παπαθανάσης υποστήριζε στην ένστασή του ότι στην ΝΔ έπρεπε να κατανεμηθούν τέσσερις έδρες στην Αιτωλοακαρνανία και μια περισσότερη στο ΚΚΕ στην Β3’ Εκλογική Περιφέρεια του Νότιου Τομέα Αθηνών.

Με την απόρριψη της ένστασης ο κ. Σπανάκης δικαιώνεται, ενώ το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επιβάλει την καταβολή των δικαστικών δαπανών από τον κ. Παπαθανάση στον κ. Σπανάκη.

agrinioculture.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αποκαλύψεις των αθλητριών για σεξουαλική κακοποίηση

Συνέντευξη στην εκπομπή «Σκορ Στο Κόκκινο» και την Αλέκα Ζουμή παραχώρησε σήμερα ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, με αφορμή τις αποκαλύψεις των αθλητριών για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί η κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί το ευαίσθητο και σοβαρό αυτό θέμα».

Ο βουλευτής υπογράμμισε πως «ο κ. Αυγενάκης επιχειρεί προκλητικά να χτίσει ένα επικοινωνιακό, βρώμικο κι επικίνδυνο παιχνίδι», προσθέτοντας ότι «η επικοινωνιακή καταιγίδα της Νέας Δημοκρατίας δύο μέρες τώρα είναι πρωτόγνωρη». Όπως, μάλιστα, είπε: «Είναι ντροπή για την ηγεσία του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται ένα ευαίσθητο, εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός, την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου και όσες ακολούθησαν. Εδώ υπάρχει μια τεράστια υποκρισία, μια μικροπολιτική απρέπεια».

Ο κ. Μωραΐτης δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «ο κ. Αυγενάκης βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει ένα νομοσχέδιο στο οποίο το μεγαλύτερο μέρος της αθλητικής κοινότητας βρέθηκε απέναντι, για να αποκομίσει κομματικά οφέλη», καθώς και πως «είναι προκλητικό και απαράδεκτο να κρύβει τις διαχρονικές ευθύνες της παράταξής του στο χώρο του αθλητισμού».

«Φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία υπηρετεί έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισμό από τη Νέα Δημοκρατία», δήλωσε, συνεχίζοντας:

«Η πρώτη ενέργεια που έκανε ο κ. Αυγενάκης όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019, ήταν η κατάργηση της ποσόστωσης φύλου, του βασικού θεσμικού εργαλείου για τη συμμετοχή της γυναίκας στα κέντρα λήψης αποφάσεων, για να σπάσουν τα συντηρητικά στερεότυπα που οι δικές τους κυβερνήσεις εδραίωσαν χρόνια πριν».

Επιπλέον, ο Τομεάρχης Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- Προοδευτική Συμμαχία, έψεξε την κυβέρνηση ότι «δείχνει κοντή και επιλεκτική μνήμη». Καθώς, όπως υπενθύμισε, «όταν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψήφισε το ν. 4603/19 που μιλούσε για δημοκρατία, θητείες στα ΔΣ, σεβασμό των δικαιωμάτων, απλή αναλογική και μειωμένη σταυροδοσία, ποσόστωση φύλου, απολογισμούς και αντικειμενική αξιολόγηση, ορθολογικό σχεδιασμό ανάπτυξης του αθλητισμού και όχι πελατειακές σχέσεις, η ΝΔ τον καταψήφισε και ήταν στο πλευρό των διοικήσεων που τώρα καταγγέλλει».

«Δε μπορεί ο κ. Αυγενάκης να βγαίνει ως τιμητής αυτής της προσπάθειας, που ξεκίνησε από τον ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ.», τόνισε ο βουλευτής. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ισοπεδώνονται τα πάντα, για να υπηρετηθεί ο στόχος άλωσης του χώρου του αθλητισμού, που επιχειρεί η κυβέρνηση, μέσω των εκλογών των διοικήσεων στις Ομοσπονδίες. Δεν πρέπει να φοβούνται οι γονείς, τα νέα παιδιά να ακολουθήσουν το μονοπάτι του αθλητισμού».

Κλείνοντας, ο κ. Μωραΐτης είπε πως «η Σοφία Μπεκατώρου και οι αθλήτριες που έσπασαν τη σιωπή τους, μας φέρνουν μπροστά σε μια μεγάλη ευθύνη λειτουργίας των θεσμών, προφύλαξης της λειτουργίας τους, ενδυνάμωσης της αξίας τους», καθώς και πως «μας φέρνουν μπροστά στην ευθύνη για να ισχυροποιήσουμε μια κοινωνία που θα ακούει, θα υπερασπίζεται θύματα έμφυλης βίας, κάθε είδους βίας και εκβιασμού».

agriniopress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άλλαξαν και επίσημα σελίδα οι ΗΠΑ

Πριν λίγα λεπτά οι ΗΠΑ άλλαξαν και επίσημα σελίδα αφού ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Αυτή είναι η μέρα των ΗΠΑ, είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι μέρα ελπίδας, μία μέρα ιστορική, μία μέρα για το παρόν και το μέλλον. Σήμερα, είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όχι μόνο την προσπάθειά μας αλλά και τη μέρα της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία είναι πολύτιμη, η Δημοκρατία είναι τα πάντα. Εδώ που κάποιες μέρες είδαμε βία, είπα ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μετάβαση στον νέο πρόεδρο, θα συνεχίσουμε με τολμηρά βήματα, έτσι ώστε να μπορέσουμε το έθνος που όλοι γνωρίζουμε. Ευχαριστώ τους προκατόχους μου, ευχαριστώ τους προηγούμενους ηγέτες που είναι εδώ μαζί μας. Μόλις ορκίστηκα, όπως έχουν κάνει οι προκάτοχοί μου»ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν κατά την πρώτη του ομιλία ως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ορκωμοσία βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καπιτώλιο υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο Καπιτώλιο.

Στην τελετή βρίσκονται ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, ο Μπάρακ Ομπάμα, ο Τζορτζ Μπους και η Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: newsbeast.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ανακοίνωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Νέα Δημοκρατία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του, ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του», και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν συμφωνεί ή όχι με το συγκεκριμένο κείμενο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ

«Ο κατά συρροήν δολοφόνος Δημήτρης Κουφοντίνας και οι υποστηρικτές του πρέπει να αντιληφθούν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται. Προξενεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευσαν προς υπεράσπισή του, ενώ ποτέ δεν βρήκαν να πουν κουβέντα για τα θύματά του. Αλήθεια, ποια είναι η θέση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ; Συμφωνεί με το κείμενο των στελεχών του; Περιμένουμε την τοποθέτηση του κ. Τσίπρα».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

«Η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, ο νόμος ισχύει για όλους», σημειώνει σε απάντησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

agrinionews.gr

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 19:09

«ΟΧΙ» στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» !

Δεν συμμετέχω στον ψεύτικο και μισελληνικό εορτασμό που ετοιμάζει η τραγική Επιτροπή «Ελλάδα 2021». 

Γιατί δεν θέλω να διδαχθούν τα παιδιά μας καμία «νέα πατριδογνωσία», όπως διαλαλούν οι ιθύνοντες της Επιτροπής. Για μένα η πατριδογνωσία είναι μία και Ελληνική!

Γιατί δεν αποδέχομαι την παραχάραξη της ιστορίας μας. Οι Έλληνες επαναστάτησαν μετά από 400 και πλέον χρόνια σκληρής σκλαβιάς, μέσα στην οποία επικρατούσαν η ωμή βία, ο εξισλαμισμός, τα σκλαβοπάζαρα, ο εξανδραποδισμός, οι λεηλασίες και η φυσική εξόντωση!

Γιατί το Έθνος των Ελλήνων δεν γεννήθηκε το 1821, όπως με περισσή ποσότητα ανιστόρητης βλακείας κηρύσσουν τα φερέφωνα της Επιτροπής, αλλά έχει ιστορική συνέχεια χιλιάδων χρόνων, μέσα στα οποία παρήγαγε και προσέφερε ένα ανυπέρβλητο πολιτισμό σε όλο τον πλανήτη Γη.

Γιατί ο Καποδίστριας, τον οποίο τόλμησαν να πιάσουν στο στόμα τους, δεν ήταν δικτάτορας, αλλά ο άγιος της πολιτικής που τόλμησε να βάλει τάξη θέτοντας τα θεμέλια του νέου Ελληνικού κράτους.

Γιατί το 1821 είναι χρονιά-σταθμός της πολυχιλιόχρονης ιστορίας του Έθνους των Ελλήνων!

Γιατί οι Έλληνες του '21 πολέμησαν «για του Χριστού την πίστη την αγία και της Πατρίδος την ελευθερία»!

Γιατί δεν αποδέχομαι να προετοιμάζει ένα τόσο σημαντικό εορτασμό για το Ελληνικό Έθνος μια επιτροπή γεμάτη εθνομηδενιστές!

Γιατί δεν θέλω οι πολιτικοί απόγονοι των απάτριδων κοτζαμπάσηδων, που ήταν κατά της Επανάστασης, να  καπελώσουν τον αγνό αγώνα των Ελλήνων.

Γιατί η μόνη σχέση που έχω με τα σκουπίδια είναι να τα πετάω στον κάδο απορριμμάτων!

ΟΧΙ στην κίβδηλη Επιτροπή «Ελλάδα 2021»! «Τιμή στο 1821»!

 

Αντιστράτηγος (ε.α) Νικόλαος Ταμουρίδης
Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
Αντιπρόεδρος ΔΕ Ελεύθερης Πατρίδας
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Εφαρμόζοντας στην πράξη τη θέση του για συνεννόηση και συνεργασία και όχι διχασμό και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις ο κ. Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε σήμερα στο ΥΠΑΑΤ με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή και πρώην υπουργό κ.  Σταύρο Αραχωβίτη.

Η εφ’  όλης της ύλης συζήτηση για τα αγροτικά θέματα έγινε σε θετικό και δημιουργικό κλίμα. Ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τον κ. Αραχωβίτη για τις προτεραιότητες του ΥΠΑΑΤ, για τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κάλεσε να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις προς όφελος του Έλληνα αγρότη.

Χθες,  (μέσω τηλεδιάσκεψης)  ο κ. Λιβανός ενημέρωσε τον υπεύθυνο του Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης του «Μέρα25» κ. Κρίτωνα Αρσένη, από τον οποίον επίσης ζήτησε να καταθέσει εποικοδομητικές προτάσεις. 

Ο κ. Σπήλιος Λιβανός θα έχει συναντήσεις και με τους λοιπούς τομεάρχες Αγροτικής Ανάπτυξης των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρόσκληση στην αντιπολίτευση να εγκαταλείψει τις άγονες αντιπαραθέσεις και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την προώθηση των συμφερόντων των Ελλήνων παραγωγών, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

«Δεν χρειάζονται οι άγονες αντιπαραθέσεις και τα μικροκομματικά συμφέροντα. Σας ζητώ ο διάλογος να είναι εποικοδομητικός και με προτάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός, ανακοινώνοντας ότι ήδη από την  πλευρά του ξεκίνησε επαφές με τους αντίστοιχους τομεάρχες των κομμάτων και από την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει συναντήσεις και με τους προκατόχους του.

Αναφερόμενος στις καταστροφές στην Εύβοια ο κ. Λιβανός είπε ότι «ήταν από τις στιγμές που το κράτος έδειξε  πρωτοφανή και άμεση ανταπόκριση». Υπενθύμισε, δε, ότι ήδη έχουν εκταμιευθεί 270 εκατ. ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα.

Σχετικά με τις ελιές Καλαμών ο κ. Λιβανός είπε ότι  ήδη δόθηκαν 70 ευρώ το στρέμμα για αυτές που ήταν δηλωμένες στο ΟΣΔΕ, ενώ αναζητείται λύση και για εκείνες που δεν είχαν δηλωθεί. 

Χαρακτήρισε, επίσης,  εθνική επιτυχία το ποσό των 19,3 δις ευρώ  που αντιστοιχεί στη νέα ΚΑΠ, το οποίο εξασφάλισε ο πρωθυπουργός και η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση μας έχει συνέχεια, είπε ο κ. Λιβανός και σημείωσε ότι πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για τη διαμόρφωση του εθνικού σχεδίου απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της νέας ΚΑΠ αλλά και του σχεδιασμού για το μεσοδιάστημα  των δύο ετών.

Ο κ. Λιβανός θύμισε ότι για το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, πριν λίγες εβδομάδες έγινε παρουσίαση στη Βουλή από τον τότε υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Σκρέκα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο κ. Λιανό. Προσέθεσε μάλιστα ότι στο σχεδιασμό βοηθά και η Παγκόσμια Τράπεζα. Για το συγκεκριμένο θέμα,  ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι έχουν γίνει ήδη 10 ημερίδες με σκοπό τη διαβούλευση, σε περιοχές όπως η Βέροια, η Κοζάνη, η Λαμία, οι Σέρρες, η Καβάλα, η Αλεξανδρούπολη και η  Θεσσαλονίκη, ενώ , λόγω των περιοριστικών μέτρων, έχουν προγραμματισθεί τηλεδιασκέψεις σε πολλές ακόμη περιοχές με στόχο να κατατεθεί ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

«Στόχος μας είναι να διαμορφωθεί αυτό το πλαίσιο μέσα στις προθεσμίες που επιβάλλει η ΕΕ για να μπορέσουμε να ανατάξουμε κομμάτια της αγροτικής οικονομίας, να εντάξουμε την πολιτική μας στην πράσινη πολιτική της Ευρώπης και να διαμορφώσουμε με ακρίβεια το πλαίσιο για να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις εξαγωγές μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε ο Έλληνας παραγωγός να μπορέσει να είναι επιτέλους και επιχειρηματίας και να εμπορεύεται ο ίδιος τα προϊόντα του», είπε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο κ. Λιβανός επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για καθυστερήσεις στα ρυθμιστικά σχεδία για τα βοσκοτόπια και σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ τα προχώρησε με καλό ρυθμό, καθώς έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με μία  Περιφέρεια και ανακοίνωσε ότι αύριο έχει προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη για το θέμα με τους αντιπεριφερειάρχες αγροτικής ανάπτυξης των Περιφερειών της χώρας.

Τέλος ο κ. Λιβανός επανέλαβε ότι ένας από τους στόχους  του ΥΠΑΑΤ είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής οικονομίας. «Χθες υπογράψαμε στον ΕΛΓΑ τη συμφωνία ανάμεσα στον Οργανισμό και την «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ».  Εκτός του σημαντικού γεγονότος ότι νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του ΕΛΓΑ,  γίνεται μια ψηφιακή επανάσταση που θα είναι χρήσιμη και για τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ, αλλά κυρίως για τους  Έλληνες αγρότες. Σε αυτήν την πορεία εμείς σας θέλουμε μαζί μας, δίπλα μας και όχι απέναντί μας, με στείρα κριτική που αφορά στο χθες», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λιβανός.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πάνω από 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς θα περιφρουρούν την Ουάσινγκτον – Χωρίς πολίτες αλλά με πολλούς σταρ η τελετή – Μπάιντεν και Χάρις τίμησαν τους νεκρούς της πανδημίας σε συγκινητική τελετή –  Οι ετήσιες απολαβές του προέδρου των ΗΠΑ και τα προνόμια εφ’ όρου ζωής

Ξημέρωσε η ημέρα, που οι ΗΠΑ αποχαιρετούν έναν πρόεδρο και καλωσορίζουν έναν άλλον. Όλα είναι έτοιμα για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, η οποία πραγματοποιείται υπό πρωτοφανείς συνθήκες. Η πανδημία και η απειλή επεισοδίων καθόρισαν μία δύσκολη εκκίνηση. Η χώρα εμφανίζεται διχασμένη, πληγωμένη, ενώ αντιμετωπίζει σοβαρά και πολυσύνθετα προβλήματα που απαιτούν υψηλούς πολιτικούς χειρισμούς.

Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του. Μετά την τελετή, αναμένεται να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά. Προηγείται, όμως, ο όρκος του Μπάιντεν μπροστά στο Καπιτώλιο, με θέα στο National Mall. Πρόκειται για μια παράδοση που ξεκίνησε με τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1981. Η Ουάσινγκτον και το Καπιτώλιο θα περιφρουρείται από σχεδόν 20.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς και χιλιάδες αστυνομικούς σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι μυστικές υπηρεσίες.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην τελετή είναι ιδιαίτερα μικρός: σχεδόν 200 άτομα. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα υπάρξουν ειδικά διαμορφωμένες εξέδρες. Τους πολίτες υποκαθιστούν 191.500 αμερικανικές σημαίες, συμβολίζοντας τον αμερικανικό λαό και την μη φυσική του παρουσία στην ιστορική αυτή στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα παρακολουθήσουν την ορκωμοσία ζωντανά εκατομμύρια Αμερικανοί και όχι μόνο.

Παρουσιαστής της τελετής είναι ο διάσημος ηθοποιός Τομ Χανκς. Θα υπάρξει η παραδοσιακή επιθεώρηση του αγήματος από το νέο πρόεδρο, αλλά όχι η παρέλαση στη λεωφόρο Πενσιλβάνια προς τον Λευκό Οίκο. Τα αμερικανικά Μίντια ανέφεραν ότι θα γίνει «εικονική παρέλαση

Λέιντι Γκάγκα, Τζένιφερ Λόπεζ και Ντέμι Λοβάτο είναι μόνο κάποιοι από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες που θα τιμήσουν το νέο πρόεδρο. Μεγάλος απών; Ο απερχόμενος πρόεδρος, ο οποίος θα βρίσκεται ήδη στο θέρετρό του στην Φλόριντα. Πάντως, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτών του έχουν οργανώσει μία διαδικτυακή ορκωμοσία για εκείνον, συνεχίζοντας να υποστηρίζουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προϊόν νοθείας.

Την στιγμή της ορκωμοσίας, ο Λευκός Οίκος θα βρίσκεται σε μία αναστάτωση. Το ζεύγος Τραμπ θα τον έχει εγκαταλείψει από νωρίς το πρωί και συνεργεία καθαρισμού θα πραγματοποιούν γενική απολύμανση. Αυτό κρίθηκε αναγκαίο, ειδικά εξαιτίας της πανδημίας που είχε πλήξει στο πρόσφατο παρελθόν τον Λευκό Οίκο. Μία τέτοια επιχείρηση δεν είναι εύκολη υπόθεση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για 55.000 τ.μ. Τα πολυμελή συνεργεία θα έχουν στη διάθεσή τους μόνο πέντε ώρες.

Μπάιντεν και Χάρις σε μια τελετή-φόρο τιμής στους 400.000 νεκρούς της πανδημίας

Εχθές το βράδυ, λίγες ώρες πριν αναλάβει την ηγεσία των ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις τίμησαν τους σχεδόν 400.000 Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους από την Covid-19 σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον.

Η συγκινητική τελετή ήταν η η πρώτη ομοσπονδιακή εκδήλωση για την απότιση φόρου τιμής στα θύματα της πανδημίας και πραγματοποιήθηκε την τελευταία ημέρα της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, ενός ηγέτη που έχει κατηγορηθεί σφοδρά για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 24 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 400.000 θανάτους.

Η επιμνημόσυνη τελετή διεξήχθη μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) στο Μνημείο του Λίνκολν. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και οι καμπάνες στον εθνικό καθεδρικό ναό ήχησαν 400 φορές σε ένα συμβολικό φόρο τιμής στους νεκρούς της Covid-19.

Ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί ότι θα καταστήσει την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ύψιστη προτεραιότητα της προεδρίας του. «Για να είναι δυνατή η επούλωση, πρέπει να θυμόμαστε. Μερικές φορές είναι δύσκολο να θυμάται κανείς, όμως αυτή είναι η διαδικασία της επούλωσης από την οποία πρέπει να περάσουμε ως έθνος», δήλωσε εχθές ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Πηγή:protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ