Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  11:03: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 25 Ιουνίου 2023

Οι «Σπαρτιάτες», είναι ο νέος πρωταγωνιστής της ελληνικής πολιτικής ζωής, με επικεφαλής τον Βασίλη Στίγκα, έναν αυτοδημιούργητο βετεράνο της πολιτικής κονίστρας του τόπου (ήταν υποψήφιος της Ένωσης Κεντρώων του Β.Λεβέντη στις εθνικές εκλογές του 2019).

Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (βασικά είναι στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του Μαΐου του 2021) εισέρχεται στην Βουλή, άνετα και ως έβδομο κόμμα εισέρχεται και η Νίκη.

Όλα αυτά βάσει των επίσημων αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα αποτελέσματα κατά το Υπουργείο Εσωτερικών

ΝΔ: 40,56
ΣΥΡΙΖΑ: 17,83
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 11,86
ΚΚΕ: 7,67
Σπαρτιάτες: 4,68
Ελληνική Λύση: 4,45
ΝΙΚΗ: 3,7
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17

Σε επίπεδο εδρών τα ποσοστά «μεταφράζονται» ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 158
ΣΥΡΙΖΑ 47
ΠΑΣΟΚ 32
ΚΚΕ 20
Σπαρτιάτες 13
Ελληνική Λύση 12
Κόμμα Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8

Για δεύτερη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης στη Βουλή μπαίνουν οκτώ κόμματα, καθώς όπως φαίνεται και η Πλεύση Ελευθερίας καταφέρνει να ξεπεράσει το 3%.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα η Νέα Δημοκρατία παίρνει την αυτοδυναμία με ποσοστό 40,5%, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει 158 έδρες.

Το μήνυμα για σκληρή δουλειά και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων χωρίς έπαρση ή αλαζονικές συμπεριφορές έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στις πρώτες δηλώσεις του μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές.

Στις δηλώσεις που έκανε ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο ελληνικός λαός έδωσε μία ισχυρή εντολή στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας δε πως τα αποτελέσματα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων σημαίνουν το τέλος της τοξικότητας και την αρχή της εποχής της σταθερότητας.

Δείτε βίντεο:

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως είναι η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι πολίτες, σημαίνει πως υπάρχει ένα βαρύτερο χρέος για να υπηρετήσει ο ίδιος την Πατρίδα. «Θα μείνω πιστός στο εθνικό μου καθήκον για σκληρή δουλειά, δεν θα ανεχθώ έπαρσή ή αλαζονική συμπεριφορά», είπε.

Μιλώντας για την άσκηση της διακυβέρνησης ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ εξασφάλισε μία ισχυρή πλειοψηφία με την οποία θα μπορεί η ΝΔ να προχωρήσει άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται. «Όταν πριν από 20 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα, ποτέ δεν φανταζόμουν πως σήμερα θα ήμουν μπροστά σας να έχω την τιμή και την ευθύνη να εκλεγώ αυτοδύναμος πρωθυπουργός για δεύτερη φορά. Προσπαθώ να μάθω από τα λάθη μου και δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς τους συνεργάτες μου. Ευχαριστώ την οικογένειά μου που με κράτησαν πάντα προσγειωμένο. Σήμερα θα χαρούμε για λίγο τη νίκη μας αλλά από αύριο πρωί σηκώνουμε ξανά τα μανίκια για να χτίσουμε μαζί μια ισχυρή Ελλάδα με περισσότερο ευημερία και δικαιοσύνη», είπε.

Σαρωτική νίκη της ΝΔ

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η επόμενη Βουλή αναμένεται να είναι οχτακομματική με την Πλεύση Ελευθερίας να βρίσκεται τελικά εντός της νέας Βουλής με την ενσωμάτωση στο 77,15%.

Τα αποτελέσματα κατά το Υπουργείο Εσωτερικών

ΝΔ: 40,45
ΣΥΡΙΖΑ: 17,83
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 12,13
ΚΚΕ: 7,55
Σπαρτιάτες: 4,72
Ελληνική Λύση: 4,52
ΝΙΚΗ: 3,75
Πλεύση Ελευθερίας: 3,13

Σε επίπεδο εδρών τα ποσοστά «μεταφράζονται» ως εξής:

Νέα Δημοκρατία 158
ΣΥΡΙΖΑ 47
ΠΑΣΟΚ 32
ΚΚΕ 20
Σπαρτιάτες 13
Ελληνική Λύση 12
Κόμμα Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8

sinidisi.gr

Δηλώσεις για την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο Αλέξης Τσίπρας. Έχουμε υποστεί σοβαρή εκλογική ήττα, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, μην παραλείποντας να ρίξει ευθύνες στη ΝΔ για την είσοδο ακροδεξιών κομμάτων στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για την ανάγκη ανανέωσης με νέα πρόσωπα, λέγοντας ότι έκλεισε ένας μεγάλος, ιστορικός κύκλος για το κόμμα. Ως χρονικό ορίζοντα για τις αλλαγές αυτές, έθεσε τις ευρωεκλογές του 2024. Πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τα χιλιάδες μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έδωσαν μαζί μας την εκλογική μάχη με αυταπάρνηση, πάθος, πείσμα και αξιοπρέπεια.

Ήταν η πιο δύσκολη, αλλά και η πιο όμορφη εκλογική μάχη που έχουμε δώσει ποτέ.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με τη ψήφο τους.

Υπό τις συνθήκες που διεξήχθη για μας αυτή η αναμέτρηση, η ψήφος τους δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι προφανώς αρνητικό για μας.

Αν και ο κίνδυνος της κατάρρευσης, που διαφάνηκε από την κάλπη της απλής αναλογικής, αποφεύχθηκε, και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει αξιωματική αντιπολίτευση , έχουμε υποστεί μια σοβαρή εκλογική ήττα.

Πιστεύω όμως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κυρίως αρνητικό για την κοινωνία και για τη δημοκρατία.

Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κυρίου Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.

Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο.
Κι αυτό εκπέμπει σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.

Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα με διολισθαίνοντας μάλιστα σε ένα ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο.

Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά διόγκωσε την Ακροδεξιά.

Σε κάθε περίπτωση όταν η Δεξιά και η άκρα Δεξιά προελαύνουν, οι δυνάμεις της δημοκρατίας οφείλουν να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

Και σε ότι μας αφορά αυτό αποτελεί προτεραιότητα.

Αυτή η νέα κατάσταση απαιτεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σωστή και νηφάλια εκτίμηση, δημοκρατική εγρήγορση, ενότητα, αλλά και γρήγορες αποφάσεις για τις αναγκαίες αλλαγές.

Απαιτεί να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης.
Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από την κορυφή μέχρι τη βάση, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους.
Να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά.

Απαιτεί να προβληματιστούμε με ωριμότητα και ευθύνη για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος και να σταθούμε στο ύψος του ρόλου που παρά την ήττα μας, μας ανέθεσαν εκ νέου οι πολίτες με την ψήφο τους.

Της βασικής δύναμης που μπορεί να σταθεί απέναντι στη Δεξιά και την άκρα Δεξιά και να ασκήσει αποφασιστική προγραμματική αντιπολίτευση.

Ο χρόνος, προκειμένου να δουλέψουμε μεθοδικά με στόχο την ανασυγκρότησή μας, δεν είναι απεριόριστος.
Ο χρονικός ορίζοντας για την επιστροφή μας, είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές σε ένα περίπου χρόνο από σήμερα.

Και πρέπει να γίνει με επιτυχία γιατί αυτό επιβάλλουν οι ανάγκες των πολιτών,.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός ιστορικός κύκλος.
Ένα κύκλος θετικής προσφοράς στην κοινωνική πλειοψηφία και την πατρίδα.
Πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια.

Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες τομές για να ανοίξει σύντομα και δυναμικά ένας καινούργιος κύκλος, ακόμη πιο ελπιδοφόρος.
Για να αντιμετωπίσουμε τους ορατούς κινδύνους για τη δημοκρατία.
Για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για νέους συσχετισμούς, υπέρ της προόδου και της δικαιοσύνης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναλαμβάνει από σήμερα τις ευθύνες που του ανέθεσε η λαϊκή ψήφος.

Με συντεταγμένες και συλλογικές διεργασίες θα λάβουμε όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό συμμετοχικό κόμμα τις αποφάσεις μας.

Τα μέλη του κόμματος θα κληθούν να μας κρίνουν όλους και να χαράξουν τη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες.

Είναι αυτονόητο, πως σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στη κρίση των μελών του κόμματος.

protothema.gr

Δείτε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών 2023 (25/6/2023) σύμφωνα με την ενημέρωση απο το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ