Στοιχεία μιας αδύναμης περιφέρειας οικονομικά και τουριστικά παρουσιάζουν τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από δυο μελέτες για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Η Περιφέρειά μας είναι σε όλους τους τομείς πίσω και ειδικά στον τουριστικό τομέα έχει μειωμένη κίνηση και έσοδα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Ας δούμε αναλυτικά τι αναφέρουν οι μελέτες που δημοσιεύθηκαν την φετινή άνοιξη και μιλούν μέχρι και για το 2022.
Ποιος πάει πού; Πόσο μένει; Πόσα ξοδεύει; Α΄ μέρος: Aνάλυση στοιχείων εισερχόμενου
τουρισμού ανά Περιφέρεια 2022 από το Ινστιτούτο Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
Επισκέψεις ανά Περιφέρεια
Oι επισκέψεις στις 13 Περιφέρειες της Ελλάδας διαμορφώθηκαν στις 31.367 χιλ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -14,4% σε σύγκριση με το 2019,. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των επισκέψεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι Περιφέρειες Ηπείρου και
οι Ιονίων Νήσων, όπου παρατηρήθηκε αύξηση +4,8% και +4,2% αντίστοιχα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρουσιάστηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης κατά -71,4% και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά -45,4%
Διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών ανά Περιφέρεια
Οι διανυκτερεύσεις των ταξιδιωτών στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν στις 216.949 χιλ. το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -6,7% σε σχέση με το 2019.. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση στον αριθμό των διανυκτερεύσεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια
Πελοποννήσου (+24,4%), η Περιφέρειας Αττικής (+3,3%) και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (+1,2%) ενώ οριακή ήταν η μείωση στην Στερεά Ελλάδα
(-0,5%). Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-42,1%) και στην Περιφέρεια
Δυτικής Μακεδονίας (-36,1%).
Ταξιδιωτικές Εισπράξεις ανά Περιφέρεια
Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 17.257 εκατ. € το 2022 παρουσιάζοντας μείωση -2,4% σε σχέση με το 2019. Η πλειοψηφία των Περιφερειών παρουσίασε μείωση των εισπράξεων. Εξαίρεση αποτέλεσαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου (+8,7%), η Περιφέρεια
Αττικής (+9,9%) και η Περιφέρεια Ιόνιων Νήσων (+36,4%), δηλαδή οι ίδιες Περιφέρειες που παρουσίασαν και αύξηση διανυκτερεύσεων. Αύξηση
καταγράφηκε και στις Περιφέρειες: Κρήτης (+1,7%) και Στερεάς Ελλάδας (+20,4%). Στην Περιφέρεια Ηπείρου σημειώθηκε οριακή μείωση (-0,4%).
Οι μεγαλύτερες ποσοστιαίες μειώσεις καταγράφηκαν στις Περιφέρειες: Δυτικής Μακεδονίας (-35,6%), Θεσσαλίας (-35,0%) και Κεντρικής
Μακεδονίας (-32,8%
Απογοητεύουν τα στοιχεία για την περιφέρειά μας ενώ υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης
Τη νέα σειρά μελετών “Δρόμοι Περιφερειακής Ανάπτυξης” εγκαινιάζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας με τη χαρτογράφηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ευκαιριών για τις περιφέρειες της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.
Βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι η περιοχή βασιζόμενη σε τοπικά σημεία υπεροχής, τα οποία την έχουν κατ΄ επανάληψη αναδείξει σε κοιτίδα δημιουργίας, μπορεί εκ νέου να τα αξιοποιήσει για να εδραιώσει μια σύγχρονη βάση ανάπτυξης, απελευθερώνοντας παράλληλα δευτερογενείς επιδράσεις ανόδου στο σύνολο της οικονομίας.
Με συνεισφορά της τάξης του 10% στο επιχειρηματικό ΑΕΠ της Ελλάδας, η περιοχή Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας παρουσιάζει μια μέση εικόνα σε όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος, ωστόσο η πορεία της κατά την τελευταία 20ετια φανερώνει σημάδια δυσκολίας να ακολουθήσει πλήρως την ανοδική τάση της χώρας.
Η εικόνα αυτή μοιάζει ασύμβατη με την ιστορική εξέλιξη της περιοχής, η οποία έχει πολλάκις αποτελέσει προπύργιο ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την Ελλάδα. Από κοιτίδα του πρώτου πολιτισμού σε ελλαδικό έδαφος, μέχρι τον τόπο γέννησης των Ολυμπιακών Αγώνων, και μέχρι το σημείο εκκίνησης του σύγχρονου ελληνικού κράτους, η περιοχή αυτή συνεχώς αποδεικνύει ότι διαθέτει διαχρονικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να ξεχωρίζει σε διαφορετικές ιστορικές συγκυρίες, δίνοντας στον όρο “Ελλάδα” παγκόσμια εμβέλεια. Συγκεκριμένα, συνδυάζοντας (i) εύφορη γη και (ii) ευνοϊκή γεωγραφική θέση, η περιοχή αυτή καταφέρνει να παράγει σταθερά (iii) πολιτισμό και (iv) καινοτομία.
Υπό αυτό το πλαίσιο, το ερώτημα είναι αν μπορούν αυτά τα 4 σημεία υπεροχής να ενωθούν ξανά στο σημερινό οικονομικό γίγνεσθαι και να λειτουργήσουν ως πυλώνες μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης, προσδίδοντας στην περιοχή δυναμική επανεκκίνηση με έμφαση στον εξωστρεφή της χαρακτήρα.
Η εύφορη γη μπορεί να λειτουργήσει ως εξαγωγική βάση τροφίμων: Σταθερά πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής έχει ο αγροδιατροφικός τομέας (καλύπτοντας το ⅓ της παραγωγικής δραστηριότητας, έναντι 13% κατά μέσο όρο στην υπόλοιπη Ελλάδα). Παράγοντας το 35-40% της εγχώριας παραγωγής, η ευφορία της περιοχής επίσης επιβεβαιώνεται από την ευρύτητα των προϊόντων γεωργίας και κτηνοτροφίας που παράγει, με κυρίαρχα το ελαιόλαδο, τα φρούτα-λαχανικά και την ιχθυοκαλλιέργεια.
Περαιτέρω ευκαιρίες για εξαγωγές υψηλής προστιθέμενης αξίας έγκεινται στην άμβλυνση διαρθρωτικών αδυναμιών του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας (σε όρους εκπαίδευσης, εμπορικής αξιοποίησης συνεταιρισμών, τυποποίησης, branding, R&D). Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ενίσχυση τυποποίησης στο ελαιόλαδο (με μόλις το 30% των εξαγωγών να εξάγεται σήμερα τυποποιημένο).
Η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης απαιτεί υποδομές: H συγκυρία που διανύουμε είναι καίρια για τις υποδομές, καθώς η υψηλή διαθεσιμότητα ευρωπαϊκών πόρων αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να καλυφθεί σημαντικό μέρος του κενού υποδομών που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης. Με την περιοχή να έχει απορροφήσει την τελευταία 20ετία επενδύσεις υποδομών ανά έκταση οριακά χαμηλότερες του εθνικού μέσου όρου, το κενό είναι και εδώ ορατό.
Πέρα από τις βασικές υποδομές (άρδευση, διαχείριση απορριμμάτων κτλ), οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις σε μεταφορές (λιμάνια, μαρίνες, αυτοκινητόδρομοι, σιδηροδρομικές συνδέσεις) εκτιμάται ότι θα έχουν την υψηλότερη ευεργετική επίδραση στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ πράσινη ενέργεια (και αποθήκευση αυτής) και ευρυζωνικότητα θα έχουν επίσης θετικές αποδόσεις.
Ο πολιτισμός του παρελθόντος μπορεί να λειτουργήσει ως μαγνήτης εναλλακτικού τουρισμού: Σε αντίθεση με την πρωταγωνιστική θέση στην πρωτογενή παραγωγή, ο τουριστικός τομέας της περιοχής εμφανίζει σχετική υστέρηση και χαμηλή εξωστρέφεια (καλύπτοντας το 6-7% των συνολικών διανυκτερεύσεων χώρας και μόλις το 3% των διανυκτερεύσεων εξωτερικού). Η πολιτιστική κληρονομιά (συγκεντρώνοντας 5 από τα 18 μνημεία UNESCO της χώρας) και τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (γαλάζιες σημαίες, κοντινά νησιά, φύση) συνθέτουν ένα μωσαϊκό που μπορεί να αποτελέσει την βάση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως πολιτιστικός, ναυτικός, οινοτουρισμός, αθλητικός), με οφέλη σε όρους επέκτασης τουριστικής περιόδου και αυξημένης δαπάνης. Παράλληλα, στρατηγικό πλεονέκτημα σε αυτή την προσπάθεια είναι η απουσία κορεσμού (σε συνδυασμό με τη χαμηλή εξάρτηση από πρακτορεία και μαζικό τουρισμό) δίνοντας την ευκαιρία η περιοχή να τοποθετηθεί σωστά στην υψηλής δαπάνης διεθνή τουριστική αγορά.
Η εμπορική αξιοποίηση της καινοτομίας αποτελεί το στοίχημα του σήμερα: Σε αντιστοιχία με την ιστορική της πορεία, η περιοχή συνεχίζει να παράγει πρωτογενή καινοτομία, με την Πάτρα να αποτελεί τον πυρήνα της ερευνητικής δραστηριότητας. Ωστόσο, ενώ η περιοχή συνολικά έχει παρόμοιο ποσοστό πρωτογενούς R&D με την Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, η εμπορική αξιοποίησή της παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (με το επιχειρηματικό R&D σχεδόν στο ½ της Ελλάδας, σε όρους ποσοστού στο ΑΕΠ).
Καθένας από τους τέσσερις παραπάνω πυλώνες μπορεί να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, ενώ η παράλληλη ανάδειξή τους μπορεί να προσφέρει εκρηκτική άνοδο στην τοπική οικονομία λόγω των σημαντικών συνεργειών που προκύπτουν. Ενδεικτικά, η αναβάθμιση υποδομών στηρίζει τόσο τον τουρισμό (προσβασιμότητα) όσο και την εξαγωγική δραστηριότητα (συνδυασμένες μεταφορές), ενώ η χρήση τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερης προστιθέμενης αξίας τρόφιμα.
Επιπλέον, αυτή η βάση ανάπτυξης των 4 κλάδων με τη σειρά της αναμένεται να απελευθερώσει δευτερογενείς επιδράσεις σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων (λοιπή βιομηχανία, εμπόριο, υπηρεσίες, κατασκευές) στηρίζοντας συνολικά την τοπική αλλά και την εγχώρια οικονομία.
Κρίσιμοι καταλύτες για να ανασυσταθεί το “αναπτυξιακό παζλ” της περιοχής είναι οι επενδύσεις (επιχειρηματικές και υποδομών) και η διάθεση για συνεργασία (μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και ανάμεσα σε επιχειρήσεις, ακαδημαϊκό χώρο και Πολιτεία). Συνεπώς, εξαιρετικά ευοίωνο για το μέλλον είναι το γεγονός ότι τα δύο αυτά στοιχεία παρουσιάζουν, βάσει δεδομένων από τις έρευνες της ΕΤΕ, φανερά σημάδια αφύπνισης στη χώρα μας και εμφατικά στην εν λόγω περιοχή (με σχεδόν το ½ του επιχειρηματικού τομέα να αυξάνει τις επενδύσεις του κατά την επόμενη τριετία, έναντι ⅓ για τη λοιπή Ελλάδα). Μετατρέποντας τη διάθεση αυτή σε επενδύσεις και συνεργατικά σχήματα, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν τα φυσικά συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και να ξεκινήσουν μία νέα τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, δημιουργίας και εξωστρέφειας.
Η μελέτη μπορεί να ανευρεθεί στην ιστοσελίδα του Ομίλου της ΕΤΕ στην ενότητα Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις (κατηγορία Ελληνική Επιχειρηματικότητα)
Λέτε να κινηθεί δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων;
Ερώτημα του Δημήτρη Καζάκη
Ο Δημήτρης Καζάκης είναι Πρόεδρος του ΕΠΑΜ και Επικεφαλής της Συμμαχίας Ανατροπής.
Δεύτερη ημέρα και κανενός δεν έχει ιδρώσει το αυτί. Τα μέσα μαζικής και κατευθυνόμενης εξαπάτησης συνεχίζουν να μεταδίδουν - συμπεριλαμβανομένων και των κρατικών μέσων - τη διάσωση ανοιχτά της Καλύμνου των 68 της θαλαμηγού τύπου Avalon, ως επιχείρηση του ελληνικού λιμενικού, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν επιχείρηση του Ρωσικού πολεμικού ναυτικού.
Γιατί άραγε δεν κινείται δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων; Γιατί ο αγαπητός κ. Ντογιάκος, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, δεν επιλαμβάνεται του θέματος; Γιατί άραγε το ευαγές ίδρυμα του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, ενώ έχει πληροφορηθεί τα καθέκαστα, δεν προχωρά στα προβλεπόμενα εκ του νόμου εναντίον μέσων και δημοσιογράφων;
Που είναι τα παρατηρητήρια των Fake News, πού τόσο ιδροκοπούν για την φιλαλήθεια των δημοσιεύσεων; Σιωπή των αμνών.
Το γεγονός απ' ότι φαίνεται δεν προσφέρεται ούτε για καπηλεία από τους γνωστούς μας κομματάρχες. Κι έτσι κανένας τους δεν το ανέδειξε ως ζήτημα. Κανένας τους δεν ζήτησε την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών εναντίον του καλοστημένου συστήματος κατευθυνόμενης παραπληροφόρησης.
Βλέπετε σε λίγες ημέρες έχουμε εκλογές και το φιλοθεάμων κοινό δεν πρέπει να προβληματίζεται με ζητήματα, για τα οποία κανείς από τους επιχορηγούμενους επαγγελματίες της πολιτικής σε αριστερά και δεξιά, δεν έχει, ούτε θέλει να έχει απαντήσεις.
Τις σκέψεις και τους στόχους του για την επόμενη τετραετία, ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ξεδιπλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο.
Είχα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Ομπάμα
Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα: «Είχα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος, θέλω να θυμίσω, έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς ήταν αυτός που πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την χώρα μας στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, και το 2012, αλλά και το 2015.
Είναι ένας πολύ ενεργός πολίτης, όπως συμβαίνει συνήθως με τους τέως προέδρους των ΗΠΑ, και φυσικά ένας άνθρωπος με πάρα πολύ ευρεία γνώση. Είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα και δημιουργική συζήτηση μαζί του.
Τον απασχολούν πολύ ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τεχνητή νοημοσύνη και τα οποία με ενδιαφέρουν και εμένα πάρα πολύ, και πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι το επόμενο αντικείμενο για το οποίο πρέπει να βρεθούμε και να σκεφτούμε πολύ έξυπνα για τον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει ένα εργαλείο προόδου και όχι ένα εργαλείο, τελικά, υπονόμευσης, της ίδιας της ποιότητας της Δημοκρατίας μας».
Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή, «η οποία θα μπορεί να εισφέρει σκέψεις για τη θέση της Ελλάδας σε αυτό τον καινούργιο κόσμο ο οποίος ανοίγεται και το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε κι εμείς τις ευκαιρίες της τεχνητής νοημοσύνης.
Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας κυρίως εκτός Ελλάδας αλλά και εντός, που δραστηριοποιούνται πολύ έντονα στο χώρο αυτό. Μιλάμε για μια επανάσταση, η οποία θα αλλάξει τα πάντα. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις, αλλά και μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων να μπορέσουν να αξιοποιήσουν και να ελέγξουν αυτό το εργαλείο με ένα τέτοιο τρόπο που θα είναι προς όφελος των πολιτών».
Η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες
Αναφορικά με τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «την Παρασκευή τα μεσάνυχτα «σβήνουν» τα φώτα της προεκλογικής περιόδου και επίσημα, και μετά η ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου περνάει στους πολίτες, όπως αρμόζει σε μία ώριμη Δημοκρατία», ενώ συμπλήρωσε ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί και ότι ο μεγάλος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας στην κάλπη της Κυριακής είναι ο εφησυχασμός και η αίσθηση ότι το αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί».
«Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου δίνει μία πολύ καλή ένδειξη του πώς σκέφτεται η κοινωνία να τοποθετηθεί πολιτικά και στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, αλλά προφανώς οι πολίτες πρέπει να πάνε να ξαναψηφίσουν και θα χαρώ πολύ αν η συμμετοχή είναι αυξημένη σε σχέση με αυτή της 21ης Μαΐου», υπογράμμισε.
Για την αύξηση μισθών τόνισε ότι είναι «κεντρικός πολιτικός στόχος. Οι μισθοί είναι ακόμα χαμηλοί, ειδικά για τα νέα παιδιά, ειδικά για όσους δεν έχουν δικό τους σπίτι. Ο μέσος μισθός έχει αυξηθεί από τα 1.040 στα 1.200€. Οι επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί. Μείωση ανεργίας, επαναφορά συλλογικών μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα.
Για τις συντάξεις, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αυξήθηκαν για πρώτη φορά και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα δούμε νέα αύξηση το 2024 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει όσο αυξάνονται οι συντάξεις».
Για τον κατώτατο μισθό, «το κάναμε μία φορά, μπορεί να φτάσει στα 950€ σε ορίζοντα 4ετίας».
Για τις προσλήψεις στην Υγεία: Έχουμε κάνει προγραμματισμό προσλήψεων σε βάθος τριετίας και στόχος να αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός. Δεν θέλουμε να ξεφεύγουμε από τον κανόνα ένας προς έναν, αλλά στην Υγεία χρειάζεται. Ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών.
Πρόβλημα αποτελεί η ταχύτητα με την οποία γίνονται οι προσλήψεις. Θα πρέπει να γίνει η διαδικασία με μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε και πρόσθεσε ότι ο ΑΣΕΠ είναι αντικειμενικός, αλλά, αργός.
Για τα Πανεπιστήμια και δη τα ιδιωτικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θα δώσει έμφαση στη δημόσια Παιδεία. Πρόσθεσε ότι «καταφέραμε και βγάλαμε τους μπαχαλάκηδες από τα Πανεπιστήμια». «Από το να εξάγουμε φοιτητές, φέρνουμε μαθητές με ξενόγλωσσα προγράμματα. Ας δώσουμε έμφαση στο καλό δημόσιο Πανεπιστήμιο, και την επόμενη 4ετία να δώσουμε έμφαση στην τεχνική κατάρτιση. Δεν θα πάνε όλοι στα Πανεπιστήμια. Οι αγορές ζητούν τεχνικούς. θα τους δώσουμε εχέγγυα» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ξεκαθάρισε δε ότι δεν υπάρχει «καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης του νερού. Γιατί δεν το έκανα 4 χρόνια; Ο τελευταίος που μπορεί να μας κατηγορεί είναι ο Τσίπρας που έβαλε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Ταμείο. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, είναι να αποσπάσει αυτές τις δύο εταιρείες και να τις επιστρέψει στο Περιβάλλοντος. Δεν περιμένω να μας ζητήσει συγγνώμη ο κ. Τσίπρας μετά…».
Πηγή: eleftherostypos.gr
Επί 4 χρόνια βιώνουμε την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στην Αιτωλοακαρνανία: Αυτοδύναμη κυβέρνηση, 3 κυβερνητικοί βουλευτές, σχεδόν απόλυτη κυριαρχία στην Αυτοδιοίκηση. Το αποτύπωμα αυτής της περιόδου ήταν θετικό για τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας; Άλλαξε κάπου προς το καλύτερο η ζωή μας αυτά τα τέσσερα χρόνια ή όλα επιδεινώθηκαν; Αισθανόμαστε περισσότερη ασφάλεια για την υγεία μας, περισσότερη αισιοδοξία για την οικονομία του τόπου μας, περισσότερη ικανοποίηση για την παρουσία του κράτους;
Προφανώς όχι. Επί 4 χρόνια βιώνουμε την υποβάθμιση των νοσοκομείων της περιοχής, την εγκατάλειψη των πανεπιστημιακών τμημάτων, την κατάρρευση των δημόσιων υποδομών και την απουσία οποιουδήποτε αναπτυξιακού οράματος. Η Αιτωλοακαρνανία μετατρέπεται σε περιοχή συνταξιούχων καθώς οι νέοι μας την εγκαταλείπουν για την Αθήνα και το εξωτερικό.
Προφανώς η απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ δεν αρκεί στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος καλεί τους Αιτωλοακαρνάνες να αυξήσουν τα ποσοστά της ΝΔ και να της δώσουν ακόμα μια έδρα στο Νομό. Όμως οι συμπολίτες μας διαθέτουν κρίση, γνώση, εμπειρία και πολιτικό αισθητήριο για να αντιληφθούν το αυτονόητο: Η Αιτωλοακαρνανία έχει ανάγκη από ισχυρή κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ώστε να ακούγεται δυνατά η αντίθετη άποψη, να υπάρχει ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση όλων των κοινωνικών και επαγγελματικών μονάδων στη Βουλή και τα κέντρα λήψης αποφάσεων και κυρίως να υπάρχει η δυνατότητα προώθησης εναλακτικών προτάσεων και λύσεων προς όφελος της πλατιάς κοινωνικής πλειοψηφίας. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σημαίνει ισχυρή Αιτωλοακαρνανία.
Απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας, παρά τις όποιες θεμιτές διαφωνίες μπορεί να έχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να προσέλθουν στην κάλπη για να δημιουργηθεί ένα ισχυρό θεσμικό ανάχωμα σε μια ανεξέλεγκτη παντοκρατορία του Κ. Μητσοτάκη που όπως έχει αποδειχθεί τίποτα θετικό δεν έχει να προσφέρει στον τόπο. Καλώ τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες να αποτρέψουν την ερήμωση του Νομού μας, το μαρασμό και την υπανάπτυξη του τόπου μας που θα συνεχιστούν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό με την απόλυτη κυριαρχία της συγκεκριμένης κυβέρνησης.
Η Αιτωλοακαρνανία αξίζει πολύ περισσότερα.
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Την Τετάρτη 21 Ιουνίου στη 13:00 το μεσημέρι πραγματοποιηθηκε η διακαναλική συνέντευξη του Πράσινο Και Μωβ στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Μέσων Ενημέρωσης, στην οδό Φραγκούδη 11 στην Καλλιθεα. Το Πράσινο και Μωβ παρουσίασε τις βασικές τους θέσεις καλώντας του πολίτες να στηρίξουν την συμμαχία επτά διαφορετικών δυνάμεων, οι οποίες επικεντρώθηκαν σε όσα τους ενώνουν και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε ένα κοινό προοδευτικό και πραγματιστικό πρόγραμμα.
Το Πράσινο και Μωβ εκφράζει επίσημα στην Ελλάδα τη δυναμική οικογένεια 73 Πράσινων ευρωβουλευτών οι οποίοι εκπροσωπούν σχεδόν το 10% του ευρωκοινοβουλίου. Στις εκλογές της Κυριακής οι Έλληνες ψηφοφόροι έχουν την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την ελληνική Βουλή με τη δυναμη των πράσινων της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη, η Οικολογία – Πράσινη Λύση, το Κόμμα για τα Ζώα, το Βολτ Ελλάδας και Οικοφεμινιστικό Qυίνιμα Κύκλος ένωσαν τις δυνάμεις τους με φιλοδοξία και δέσμευση να είναι χρήσιμοι και χρήσιμες στην κοινωνία με συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις, σχέδιο και όραμα. Αποτελούν σχήματα ενεργών πολιτών με σημαντική κοινωνική, επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία, αυτόνομοι/ες από σκοπιμότητες και συμφέροντα, υπέρμαχοι/ες των ελευθεριών και των δικαιωμάτων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την καθημερινότητα, τις συνειδήσεις και την πολιτική. Το Πράσινο και Μωβ έχει εναλλακτικές προτάσεις για ένα κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό μοντέλο που επικεντρώνει στην υπεράσπιση του συλλογικού συμφέροντος και των κοινών αγαθών, στην άμεση ανακούφιση του συνόλου της κοινωνίας από τις επιπτώσεις των πολλαπλών κρίσεων με αύξηση του βιοτικού επιπέδου αλλά και σε ολοκληρωμένες μακροπρόθεσμες διεξόδους για τη φύση και τα ζώα, την κοινωνία, τον πλανήτη, στη βάση της αειφορία.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν οι δύο συνεπικεφαλής της συμμαχίας Βασιλική Γραμματικογιάννη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Εύβοια, και Δομήνικος Χρυσίδης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης, οι δύο πρώην ευρωβουλευτές των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης και δεύτερος στο ψηφοδέλτιο στην Α΄ Θεσσαλονίκης, και Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α΄Αθήνας, το ιδρυτικό μέλος της Οικολογίας Πράσινης Λύσης και πρώην διεθνής Γραμματέας και πρώην Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα Ηλίας Παπαθεοδώρου που βρίσκεται στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας, ο Συμπρόεδρος του Βολτ Ελλάδας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Νότιο τομέα αθηνών Νικόλας Φουρναράκης, ο Πρόεδρος του κόμματος για τα ζώα και υποψήφιος στην Λάρισα Νίκος Ράπτης, η Πρόεδρος της Δ.Ε του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας και επικεφαλής του ψηφοδελτίου στον Δυτικό τομέα Αθηνών Πηνελόπη Πετροπούλου και η Ζωή Βροντίση, ιδρυτικό μέλος του Κύκλου-Οικοφεμινιστικό Κίνημα και δεύτερη στο ψηφοδέλτιο στην Α΄ Ανατολική Αττική.