Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:58: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2023

Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.

1)      Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι ο δεύτερος γύρος των  εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.

2)      Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;

Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

3)      Πώς ψηφίζω βουλευτές;

Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.

4)      Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 παραμένουν σε ισχύ;

Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.

5)        Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;

Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

6)      Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;

Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών (https:/apodimoi.gov.gr) έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.

7)      Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου 2023 θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

8)      Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.

airetos.gr

Συνεχίζει τις επισκέψεις του στο νομό ο Υπ.Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αιτωλοακαρνανία, Θανάσης Παπαθανάσης.

Το πρόγραμμά του  είχε επισκέψεις στις τοπικές κοινότητες Παντάνασσας, Παραβόλας, Παναιτωλίου και Καινούργιου, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους και τους ευχαρίστησε για την τεράστια στήριξη και την εμπιστοσύνη που του έδειξαν τιμώντας τον με την ψήφο τους. 

Παράλληλα, τους ζήτησε να μην επαναπαυθούν  με τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών, αλλά να είναι σε εγρήγορση και να προσέλθουν όλοι στις κάλπες στις 25 Ιουνίου και να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Στις 21 Μαΐου πετύχαμε μια μεγάλη νίκη, αλλά η νίκη αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το βράδυ της 25ης Ιουνίου. 
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με την ίδια προσήλωση. Δεν θα αφήσουμε δημοτική ενότητα, τοπική κοινότητα και γειτονιά που δε θα μεταφέρουμε το μήνυμα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. 
Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, όραμα, σχέδιο και έργα. 
Την 25η Ιουνίου 
καλούμε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία στο τιμόνι της χώρας, για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά!»

Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνεχίζονται οι περιοδείες των στελεχών του ΚΚΕ στην Αιτωλοακαρνανία ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Αναλυτικά:

«Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα της Κομματικής Οργάνωσης Αιτωλοακαρνανίας τους ΚΚΕ και τις επόμενες μέρες για ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο λαός.

Το πρόγραμμα:

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΗ

10:00 πμ, ο Βασίλης Νικάκης, πρώην Διεθνής διαιτητής, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Αγρινίου και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στη Λαϊκή Αγορά, στην περιοχή του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο.

10:00 πμ, ο Μάκης Αραβανής, παθολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, θα περιοδεύσει στις οδούς Μπαϊμπά και Ι. Σταΐκου στο Αγρίνιο.

11:00 πμ, η  Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και υποψήφια Δήμαρχος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στα καταστήματα στην παραλία της Αμφιλοχίας.

7:30 μμ, η  Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, θα περιοδεύσει στο Μενίδι.

8:00 μμ, η ΚΟΒ Μακρυνείας, θα περιοδεύσει στα χωριά Ματαράγκα, Παπαδάτες.

8:00 μμ, ο Θανάσης Καραγιάννης, γραμματέας της ΚΟΒ Θέρμου, θα περιοδεύσει στα χωριά Πετροχώρι, Ανάληψη, Κόφτρα και Αβαρίκος.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΗ

11:00 πμ, η  Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και υποψήφια Δήμαρχος Αμφιλοχίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα περιοδεύσει στο χωριό Στάνου Αμφιλοχίας.

12:00 μ, η Αθηνά Κουτρούμπα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Ιδιωτική Εκπαίδευση του νομού, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στις εργατικές κατοικίες Αγίου Ιωάννη Ριγανά στο Αγρίνιο.

7:30 μμ, η Σοφία Καζαρίδη-Πατούλα, γραμματέας του Συνδικάτου Ιματισμού Αιτωλοακαρνανίας, υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στα καταστήματα και την κεντρική πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου, Αγρινίου».

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ανακοινώθηκε το  πρόγραμμα των επισκέψεων και συναντήσεων με πολίτες του Υποψήφιου Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας με τη Νέα Δημοκρατία, Θανάση Παπαθανάση, το οποίο έχει ως εξής:

  • ΘΕΡΜΟ: Σάββατο 10/6 11:30 , Πλατεία Θέρμου

  • ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ: Σάββατο 10/6 19:30, Cafe Το στέκι του Σταμούλη, παραλία Αμφιλοχίας
  • ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Πέμπτη 15/6 20:30, Cafe -bar Βistro, Λόρδου Βύρωνος 29

  • ΑΣΤΑΚΟΣ: Σάββατο 17/6 11:00, Παραλία Αστακού

  • ΒΟΝΙΤΣΑ: Κυριακή 18/6 11:00, Cafe -bar Barcode ,παραλία Βόνιτσας

  • ΑΓΡΙΝΙΟ: Τρίτη 20/6 20:30, Portreto cafe -bistro , Πλ.Δημοκρατίας 10

  • ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ: Παρασκευή 23/6 20:30, Nave cafe bar, Λιμάνι Ναυπάκτου

Συνεχίζουμε μαζί την πορεία που χαράξαμε στις 21 Μαΐου, προς μία αυτοδύναμη Ελλάδα! Μια Ελλάδα ισχυρή, μια Ελλάδα υπερήφανη!

Μια Ελλάδα που προχωρά Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά!

Στις 25 Ιουνίου, ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη!

#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_Ψηλά!

 https://papathanasis.com

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της Βουλής στην κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου την περασμένη Δευτέρα 29 Μαΐου ενεργοποίησε αυτόματα τον θεσμικό οδικό χάρτη με τους κεντρικούς σταθμούς που οδηγούν την Ελλάδα σε νέες εθνικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Το σύστημα της απλής αναλογικής, θεσμικής παρακαταθήκης της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., με το οποίο διεξήχθη η προηγούμενη αναμέτρηση, ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγούσε τη χώρα σε ακυβερνησία και ανάγκη προσφυγής σε νέες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα κλιμακωτού μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, το πρώτο κόμμα παίρνει αυτομάτως 20 επιπλέον έδρες εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό 25%, ενώ για κάθε μισή μονάδα επιπλέον λαμβάνει έξτρα μία ακόμα έδρα. Αυτό σημαίνει ότι για να καρπωθεί το σύνολο των 50 εδρών-μπόνους πρέπει να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40%. Εάν οι εκλογές του Μαΐου διεξάγονταν με το συγκεκριμένο σύστημα, σήμερα θα είχε ήδη σχηματιστεί σταθερή κυβέρνηση.

Πλέον η Νέα Δημοκρατία καλείται να πιάσει για δεύτερη φορά τα ποσοστά που πέτυχε στις πρώτες εκλογές, καθώς το αποτέλεσμα του Μαΐου δεν προσμετράται σε αυτό του Ιουνίου. Οπως έχει υπογραμμίσει και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κάλπη του Ιουνίου είναι άδεια και όλα ξεκινούν από την αρχή».

Εως την 25η Ιουνίου μεσολαβούν ορισμένοι απαραίτητοι θεσμικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει να τρέχουν, αφού επισήμως η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε στις 30 Μαΐου.

Οι σταθμοί έως τις εκλογές

Εντός τριών ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, δηλαδή έως σήμερα Παρασκευή, τα κόμματα και οι συνασπισμοί όφειλαν να δηλώσουν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου το όνομα και το έμβλημά τους. Η διαδικασία μοιάζει απλή, καθώς οι προβλέψεις είναι σαφείς και ξεκάθαρες απαγορεύοντας τη χρήση εθνικών ή θρησκευτικών συμβόλων, ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για τα υποψήφια κόμματα, όπως συνέβη κατά την αντίστοιχη προπαρασκευαστική διαδικασία για τις εκλογές του Μαΐου με το κόμμα των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου – Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Η χρήση του εμβλήματος του Ηλιου της Βεργίνας αποτέλεσε έναν από τους λόγους αποβολής του κόμματός τους από τις εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα μπορούν εντός 24 ωρών να «καρφώσουν» τους αντιπάλους τους υποβάλλοντας ενστάσεις στην περίπτωση που θεωρήσουν ότι παραβιάστηκαν οι προβλέψεις του νόμου.


Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 5 Ιουνίου λήγει η προθεσμία των επτά ημερών από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εντός της οποίας τα κόμματα και οι συνασπισμοί υποβάλλουν τους συνδυασμούς – λίστες βουλευτών και τα ψηφοδέλτια Επικρατείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Αρείου Πάγου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου θα γίνουν με λίστα, οπότε εκείνη την ημέρα θα γίνει γνωστό αν οι ηγεσίες των κομμάτων θα σεβαστούν την πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών και θα τοποθετήσουν με σειρά στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων τους βουλευτές που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς ή θα επιλέξουν να «σώσουν» υποψηφίους οι οποίοι κινδυνεύουν να μην εκλεγούν, αλλά θέλουν να τους έχουν στην επόμενη Βουλή.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες η Ολομέλεια του Α1’ Τμήματος του Αρείου Πάγου θα εξετάσει αν οι συνδυασμοί πληρούν τις προϋποθέσεις του σχετικού νόμου και του Συντάγματος και έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 8 του μήνα θα ανακηρύξει σε δημόσια συνεδρίαση τα κόμματα που πήραν το εισιτήριο για να μετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εκλογές του Μαΐου δήλωσαν συμμετοχή 50 κόμματα, ιστορικό ρεκόρ, εκ των οποίων όμως μόνο τα 36 πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Μεταξύ άλλων, είχαν κοπεί οι Ελληνες του Ηλία Κασιδιάρη καθώς ο επικεφαλής τους έχει καταδικαστεί πρωτόδικα για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ για ονοματοκλοπή απορρίφθηκαν, ανάμεσα σε άλλους, οι συνδυασμοί Πατριωτική Ενωση των Εμφιετζόγλου – Μπογδάνου και Πατρίδα της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Προφανώς, τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν εκ νέου δήλωση συμμετοχής. Από το σημείο αυτό ξεκινά η τελική ευθεία για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, με τους Ελληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στα εκλογικά κέντρα των χωρών τους μία ημέρα νωρίτερα.

Τι ισχύει για ετεροδημότες και Ελληνες του εξωτερικού

Σύμφωνα με διευκρινίσεις του υπουργείου Εσωτερικών, στα εκλογικά κέντρα ετεροδημοτών θα ψηφίσουν όλοι όσοι ψήφισαν ως ετεροδημότες στις εκλογές του Μαΐου καθώς και εκείνοι των οποίων η σχετική αίτηση διεκπεραιώθηκε από τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες έως την 30ή Απριλίου.

Αναφορικά με τους εκλογείς των ειδικών καταλόγων του εξωτερικού, δυνατότητα ψήφου από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους έχουν όλοι όσοι ψήφισαν στις εκλογές του Μαΐου και δεν κατέθεσαν αίτηση αναστολής εγγραφής έως και τρεις ημέρες πριν από την προκήρυξη των εκλογών. Δυνατότητα να ψηφίσουν θα έχουν επίσης και οι νέοι εκλογείς του εξωτερικού που κατέθεσαν αίτηση έως και 12 ημέρες πριν από προκήρυξη των εκλογών.

Χρήστος Μπόκας - Protothema.gr