Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  8:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023 23:59

Εκλογική Ανακοίνωση απο το Μ-Λ ΚΚΕ

Ενώ η ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει το λαό μας, τα κόμματα που είναι συνυπεύθυνα για αυτό το έγκλημα, η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ζητούν να τους ψηφίσουμε. Προσπαθούν ξανά να εξαπατήσουν τον ελληνικό λαό και να κρύψουν την πολιτική τους, που καταστρέφει χρόνια τώρα τις ζωές και το βιος των ανθρώπων. Θέλουν να αθωώσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στη διάλυση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση, την πρόνοια, την πολιτική προστασία. Θέλουν να αθωώσουν την πολιτική που ξεπούλησε στο μεγάλο κεφάλαιο δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις.

Το έγκλημα στα Τέμπη με τους δεκάδες νεκρούς ήρθε να προστεθεί στα πολλαπλά εγκλήματα με τις καταστροφές από πυρκαγιές, από τις πλημμύρες, από το χιονιά. 'Ηρθε να προστεθεί στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, που έγινε με τη συναίνεση της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, και οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους στα διαλυμένα από την πολιτική τους δημόσια νοσοκομεία. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ δημαγωγούν με στόχο την ακραία πόλωση και τον εγκλωβισμό του λαού σε ψεύτικα διλήμματα.

Ενώ η φτώχεια, η εξωφρενική ακρίβεια, η ανεργία και η μετανάστευση μαστίζουν το λαό και τη νεολαία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμπαίζει τους εργαζόμενους. Αντί για πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις δίνει επιδόματα ελεημοσύνης. Αντί να στηρίξει την εγχώρια αγροτική παραγωγή τσακίζει τη φτωχομεσαία αγροτιά. Αντιμετωπίζει με ανάλγητο τρόπο τις κοινωνικές ανάγκες. Την ίδια ώρα το φαγοπότι της πλουτοκρατίας οργιάζει. Ταυτόχρονα οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις κατοικιών, που ενισχύθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και κλιμακώθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, απειλούν να ξεσπιτώσουν δεκάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος και της ενέργειας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ξεπούλησε τη ΔΕΗ και ταΐζει το αδηφάγο ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο, λεηλατώντας το λαϊκό εισόδημα. Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ λένε Ναι σε ΕΕ και μνημόνια. Δεκάδες αντιλαϊκά νομοσχέδια τα έχουν ψηφίσει από κοινού. Τα εργατικά δικαιώματα και τα συνδικάταχτυπήθηκαν αμείλικτα από το αντεργατικό οπλοστάσιο που γιγάντωσαν οι νόμοι Χατζηδάκη - Βρούτση - Αχτσιόγλου - Κατρούγκαλου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη Θρασύτατα αυτοπροβάλλεται ως «προστάτης της δημοκρατίας», την ίδια ώρα που έργο της είναι χουντικής έμπνευσης απαγορεύσεις, εγκλεισμός, υποκλοπές, κρατική καταστολή με ΜΑΤ, Αίαντες, πανεπιστημιακή αστυνομία και επιβράβευσή τους με τα επίδομα των 600 ευρώ, το οποίο ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΚΕ. «Δημοκρατία ή εκτροπή» λέει ο Τσϊπρας. Που σε μία νύχτα, στο δημοψήφισμα του 2015, έκανε τη μεγαλύτερη αντιδημοκρατική εκτροπή.

Ούτε Νέα Δημοκρατία, Ούτε ΣΥΡΙΖΑ - Αποδοκιμάστε τα κόμματα της ολιγαρχίας Καταδικάστε την πολιτική της φτώχειας, της ακρίβειας, των ιδιωτικοποιήσεων Καταδικάστε την πολιτική της καταστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων

Υποτελείς, θιασώτες του δόγματος «Ανήκομεν εις την Δύσιν», Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι κήρυκες της παραμονής στο επιθετικό ΝΑΤΟ και της επέκτασής του. 'Εχουν ψηφίσει όλοι τους τη νέα «Στρατηγική Αμυντική Συμφωνία» με τις ΗΠΑ και έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μία απέραντη αμερικανονατοϊκή βάση. Προχωρούν σε μεγάλη αγορά εξοπλισμών και δένουν τη χώρα στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών. Στην Ουκρανία, που μαίνεται ο πόλεμος, βρίσκονται στο πλευρό των δυτικών αφεντικών τους, στηρίζουν πολιτικά και στέλνουν όπλα στο καθεστώς Ζελένσκι, εμπλέκοντας τη χώρα μας στη σύγκρουση ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και Ρωσία-Κίνα.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Τομεακή Οργάνωση Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ λόγω του πολύνεκρου ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου αναβάλλει τις παρακάτω προγραμματισμένες συγκεντρώσεις της.

Συγκεκριμένα, αναβάλλονται:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΗ

Στην Πλατεία Χατζοπούλου στο Αγρίνιο, με ομιλητή το Μάκη Αραβανή, παθολόγο, πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών του νομού, υποψήφιο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΗ

Στην Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου, με ομιλητή το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιο.

Στο Λιμάνι Αστακού, με ομιλητή το Μάκη Αραβανή, υποψήφιο βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην Πλατεία στο Λιμάνι της Βόνιτσας, με ομιλητή τον Πάνο Σταθελάκη, Γραμματέα της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ DEBATE

Για το debate που δεν ήθελε η ΝΔ να γίνει, λέμε το αυτονόητο που είπε ο κος Σκέρτσος, προκλητικά και προσβλητικά για τη δημοκρατία: “Εσείς τα μικρά κόμματα θέλετε να γίνει το debate”. Αυτό είπε ο κος Σκέτσος.

Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι αλαζόνες, αυτοί οι κυρίαρχοι των media, οι κυρίαρχοι του λόγου των καναλιών, δεν θέλουν να γίνει το debate.

Ντρεπόμαστε πραγματικά γι’ αυτούς. Τους βλέπει η ντροπή και ντρέπεται, διότι, ενώ δεν ήθελαν να κάνουν το debate, έψαχναν προφάσεις. Τις βρήκαν. Βρήκαν και δικαιολογίες.

Ο ελληνικός λαός πρέπει 25 Ιουνίου να τους τιμωρήσει όλους. Γιατί; Γιατί δεν θέλουν να κατατεθούν τα προγράμματά τους, γιατί δεν έχουν πρόγραμμα. Γιατί πολύ απλά έχουν τα Μέσα Ενημερώσεως μαζί τους.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ

Ο πόνος, η δυστυχία και οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Κυρίως θα έλεγα ότι πρέπει να σοβαρευτούμε και να δούμε ποιός φταίει για όλα αυτά. Ήρθε η ώρα, όλο το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αποφασίσει για το ποιός φταίει.

Κατά τη δική μας άποψη, αυτός που φταίει είναι η Τουρκία. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει μέτρα εις βάρος της Τουρκίας για το εμπόριο ψυχών.

Βέβαια πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση να καταλάβει ότι μόνο η Ελληνική Λύση έχει προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, ώστε να τελειώσουμε το θέμα του εμπορίου ψυχών.

Ισόβια στους δουλέμπορους, κλείσιμο των ΜΚΟ και κυρίως ασφάλεια στα σύνορά μας. Έτσι τελειώνεις το θέμα. Αλλιιώς, απλά το συζητάς και θρηνείς δυστυχώς ανθρώπινες ζωές.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι γιατί πρέπει, ενώ δεν αφορά το θέμα αυτό τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, δεν έγινε το συμβάν εντός της εθνικής κυριαρχίας, γιατί πρέπει να έχουμε εθνικό πένθος. Πένθος, ναι. Εθνικό πένθος όμως, γιατί; Όταν σε παρόμοιες περιιπτώσεις, όπως στο αεροπορικό δυστύχημα της Helios, δεν είχε συμβεί. Όπως με το Σάμινα δεν είχε συμβεί.

Όλα αυτά τα λέμε, γιατί έχουν χάσει πλέον το νόημα οι λέξεις.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 από ώρα 7.30 μ.μ. στην Πλατεία Δημοκρατίας – στην αρχή της οδού Παπαστράτου θα ξεδιπλώσουμε, χωρίς περιστροφές και κλωθογυρίσματα, το δεύτερο μέρος του στημένου πολιτικού παιχνιδιού των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο υποψήφιος βουλευτής ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΙΧ. ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ θα αναδείξει στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες την αναγκαιότητα έναρξης ΝΕΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, που θα κρίνουν το μέλλον.

Στηρίζουμε τις δυνάμεις της αντίστασης και της Πραγματικής Αριστεράς
Δυναμώνουμε - Ψηφίζουμε
Μ-Λ ΚΚΕ
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Αμφιλοχία αναμένεται να επισκεφθεί την προσεχή Δευτέρα,19 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει της επαναληπτικής εκλογικής αναμέτρησης.

Αν και το πρόγραμμα της επίσκεψης του αρχηγού της ΝΔ δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να βρεθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η Αμφιλοχία φαίνεται ότι θα αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό κατά το ταξίδι του στην Ήπειρο.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως από τις 11:00 αποφάσισε την αναβολή της τηλεμαχίας των αρχηγών.

Δεν θα διεξαχθεί τελικά απόψε το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών. Όπως έγινε γνωστό, η διακομματική επιτροπή που συνεδρίασε εκτάκτως από τις 11:00 αποφάσισε την αναβολή της τηλεμαχίας των αρχηγών.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος λόγω του τραγικού ναυαγίου στα ανοιχτά της Πύλου ενώ τα κόμματα αναστέλλουν και τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις μέχρι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Πηγή: newsbomb.gr

Για το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας κάνει λόγο ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος ενώ ισχυρίζεται ότι “το λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και δεν τους διέσωσε”.

“Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone!”, έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του.

Παράλληλα, όπως ανέφερε “το ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες χθες. Οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια τους, ζητώντας βοήθεια. Κι όμως. Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 700 ανθρώπους σε ένα καρυδότσουφλο χωρίς σωσίβια και χωρίς σωστικά, στην μέση του πουθενά, και τους άφησε στην τύχη τους για 24 ώρες, ισχυριζόμενοι ότι δεν κινδυνεύουν”.

Τέλος, ο Ιάσονας Αποστολόπουλος ζητά να συλληφθεί το λιμενικό, ενώ καλεί τον κόσμο στο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι το Λιμενικό ισχυρίζεται ότι οι επιβαίνοντες αρνήθηκαν οποιαδήποτε διάσωση και ξεκαθάριζαν ότι στόχος τους είναι να φτάσουν στην Ιταλία.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Πιθανότατα το μεγαλύτερο ναυάγιο στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Βάρκα με περίπου 750 ανθρώπους ξεκίνησε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία και βούλιαξε κοντά στην Πύλο στην Πελοπόννησο. Μέχρι στιγμής 79 νεκροί, 104 διασωθέντες και ~550 αγνοούμενοι!

Το ελληνικό λιμενικό γνώριζε από χθες το μεσημέρι για την βάρκα και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΕΣΩΣΕ! Οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν και από το ιταλικό λιμενικό και από την Frontex και από το Alarmphone!

 Είχαν 24 ώρες να ξεκινήσουν επιχείρηση διάσωσης και δεν έκαναν τίποτα. Μάλιστα το παράκτιο περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Π.Π.Λ.Σ.) έφτασε δίπλα και απλά τους κοιτούσε! Η δικαιολογία; Οι πρόσφυγες δεν ήθελαν να διασωθούν!

Ναι, καλά ακούσατε. Οι νεκροί φταίνε. Προσπαθούν να ξεπλύνουν τις εγκληματικές τους ευθύνες κατηγορώντας τα θύματα του ναυαγίου επειδή ναυάγησαν! Όπως κατηγορούνται τα θύματα βιασμού επειδή βιάστηκαν.

Ένα ελικόπτερο του ελληνικού λιμενικού τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες χθες. Οι άνθρωποι φαίνονται ξεκάθαρα να κουνάνε τα χέρια τους, ζητώντας βοήθεια.

Κι όμως. Το ελληνικό λιμενικό εντόπισε 700 ανθρώπους σε ένα καρυδότσουφλο χωρίς σωσίβια και χωρίς σωστικά, στην μέση του πουθενά, και τους άφησε στην τύχη τους για 24 ώρες, ισχυριζόμενοι ότι δεν κινδυνεύουν!

Αν ήταν Έλληνες, δεν θα τους διέσωζαν; Θα τους άφηναν να συνεχίσουν άλλα 500 χλμ μέχρι την Ιταλία σε αυτές τις συνθήκες;

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΘΟΥΝ! Αν όχι, γιατί πήραν το Alarmphone και έστειλαν σήμα κινδύνου;

Εδώ και 2 χρόνια, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τα ελληνικά pushback παίρνουν όλο και πιο επικίνδυνες διαδρομές,προσπαθώντας να φτάσουν απευθείας στην Ιταλία.

Προσπαθούν να διασχίσουν την μισή Μεσόγειο αόρατοι, απαρατήρητοι από το ελληνικό λιμενικό, το οποίο αν τους εντοπίσει, θα τους ξυλοκοπήσει, ληστέψει, βασανίσει και εγκαταλείψει στα τουρκικά ύδατα μέσα σε πλωτές σκηνές.

Αν τελικά πνιγούν στην προσπάθεια τους, θα φταίνε αυτοί που ναυάγησαν. Δεν μπορώ να φανταστώ τίποτα πιο χυδαίο και κτηνώδες.

Να συλληφθούν άμεσα αυτοί που άφησαν τον κόσμο να πνιγεί!

Αύριο 15/6 στις 19.00, όλοι στην πορεία στα προπύλαια.

Γιατί δεν παρενέβη το ελληνικό Λιμενικό

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου μίλησε στο “Κοινωνία Ώρα MEGA” για το ναυάγιο, σημειώνοντας πως “η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή”

“Δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης”, ανέφερε.

Και συνέχισε σχετικά με τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex: “Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή.

Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας”.

“Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη”, τόνισε ο κ. Αλεξίου.

“Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε θα το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πώς περιγράφει το Λιμενικό την εξέλιξη της τραγωδίας

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την ανακοίνωση από την καταγραφή των γεγονότων από το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, προκύπτουν τα εξής:

• Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

• Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

• Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

• Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

• Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

• Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

• Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

• Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

• Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε – όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

• Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν “δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία”.

• Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

• Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

• Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

• Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

• Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

• Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

• Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία “παλάντζο”).

• Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

• Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

thetoc.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ