Τρίτη, 3η Δεκεμβρίου 2024  4:49: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023

Περιοδεία στο νομό Αιτωλοακαρνανίας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιουνίου κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον π.Υπουργό Μάκη Βορίδη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κ. Βορίδη: 

1. Αγγελόκαστρο 17:45 μμ (Πρώην δημαρχείο Αγγελοκάστρου)
2. Λυσιμαχία 18:30 μμ (Καφέ Πεσλή)
3. Ματαράγκα 19:00 μμ (Καφέ Oggi)
4. Γαβαλού 19:45 μμ (Αίθουσα πρώην δημαρχείου)
5. Ιερά Πόλη Μεσολογγίου 21:00 μμ (Καφέ “Atlantis”)

ΝΔ: Περιοδεία του Μάκη Βορίδη στην Αιτωλοακαρνανία - Αναλυτικά το πρόγραμμά του

sinidisi.gr
Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ρεαλιστικές προτάσεις από τον Damian Boeselager και τον Στέφανο Τύρο

Η τραγωδία της Πύλου μπορει να αποτελέσει την αφετηρία για ανθρώπινες πολιτικές στην Ευρώπη. Σε κοινή δήλωσή τους, ο ευρωβουλευτής του Βολτ που ανηκει στην ευρωομάδα Greens/EFA Damian Boeselager και ο Στέφανος Τύρος, επικεφαλης του ψηφοδελτίου Πράσινο και Μωβ στην Μεσσηνια ανέφεραν τα εξής:

Εμείς ως Ευρωπαίοι, ως ένας Έλληνας και ένας Γερμανός, θρηνούμε αυτές τις μέρες για την τεράστια απώλεια ανθρώπινων ζωών που έλαβε χώρα στις ακτές της Καλαμάτας, στην Ελλάδα. Και νιώθουμε βαθιά ντροπή που οι ευρωπαϊκές ακτές εξακολουθούν να γίνονται μάρτυρες τέτοιων τραγωδιών.

Η αποτυχία μας να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ενδεχομένως περίπου 350 παιδιά, γυναίκες και άνδρες, είναι κοινή μας ευθύνη ως Ευρωπαίοι.

Η μετατροπή της Ευρώπης σε φρούριο δεν αποτελεί λύση. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και το να τους αποκλείσουμε θα τους αναγκάσει μόνο να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές, με αποτέλεσμα να θρηνήσουμε και άλλα θύματα!

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά κυρίως οι εθνικές μας κυβερνήσεις σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει να αναλάβουν άμεση και τολμηρή δράση για την προστασία των ανθρώπινων ζωών. Το "business as usual" δεν είναι αποδεκτό μετά από αυτή την τραγωδία. Οι λαθρέμποροι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι - οι ευρωπαϊκές μας αποφάσεις ευθύνονται εξίσου.

Η αντίδρασή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει:
  1. Ένα ευρωπαϊκό σύστημα έρευνας και διάσωσης, που θα επιλύει τα τρέχοντα ζητήματα συντονισμού και θα βοηθά τις χώρες πρώτης γραμμής.
  2. Τη δημιουργία ασφαλών σημείων εισόδου, όπου οι αιτούντες άσυλο μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη και να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ζητήσουν άσυλο.
  3. Την καταγραφή των αιτούντων άσυλο κατά την είσοδο και την άμεση ανακατανομή τους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την ταχεία διαδικασία υποβολής αιτήσεων, την κοινωνική ένταξη και την πραγματική στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.
Ας μην μείνουμε άπραγοι. Ας μην κλείσουμε αυτή την ήπειρο. Ας σώσουμε ζωές!
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίσκεψη στον Αστακό πραγματοποίησε ο υπ.Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τη ΝΔ, Θανάσης Παπαθανάσης, όπου συνομίλησε με τους κατοίκους της περιοχής, τους ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν τιμώντας τον με την ψήφο τους και τους ζήτησε να προσέλθουν όλοι στις κάλπες στις 25 Ιουνίου και να δώσουν ξανά ψήφο εμπιστοσύνης στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην περιοχή, ο κ.Παπαθανάσης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και το συσκευαστήριο της Avramar, όπου είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους από τη διοίκηση και να διαπιστώσει τον τρόπο λειτουργίας μιας πολύ σημαντικής επιχείρησης για την οικονομία του τόπου, που τιμά την εικόνα του «επιχειρείν» τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ευρώπη στην παραγωγή σε λαβράκι και τσιπούρα που απασχολεί πάνω από 500 άτομα στην Αιτωλοακαρνανία, που έχει επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στην κουλτούρα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, την προστασία του περιβάλλοντος και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι στηρίζει τις επιχειρήσεις και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία για έρευνα και καινοτομία. Μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και αυξάνονται οι μισθοί. Αυτή, λοιπόν, η επιτυχημένη οικονομική πολιτική της μείωσης των φόρων, της στήριξης των επενδύσεων και της ανάπτυξης πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία. 

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου δείχνει ότι οι πολίτες αναγνώρισαν το έργο της Νέας Δημοκρατίας. Ο αγώνας όμως συνεχίζεται για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις 25 Ιουνίου. 

Για να μην πάει χαμένη η πρόοδος που σημειώθηκε, αλλά για να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Για ακόμη περισσότερες και καλύτερες δουλειές, για ακόμα υψηλότερους μισθούς, για ακόμα πιο ουσιαστική κοινωνική πολιτική, για αναβάθμιση του συστήματος υγείας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους, για την εθνική μας κυριαρχία. 

Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα, όραμα, σχέδιο και έργα. 
Στις 25 Ιουνίου καλούμε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για μία ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της χώρας, για να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά!

Για να ανεβάσουμε την Αιτωλοακαρνανία Ψηλά!

#ΑνεβάζουμετηνΑιτωλοακαρνανία_Ψηλά!

#ΣηκώνουμετηνΕλλάδα_Ψηλότερα!

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Δημήτρη Δημόπουλου

To ναυάγιο στην Πύλο με τους 79 νεκρούς και τις εκατοντάδες αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων και παιδιά, αποδεικνύει ότι η Συμφωνία για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που επιτεύχθηκε αρχές του μήνα από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. είναι όχι μόνον ανεπαρκής, αλλά εξακολουθεί να στέλνει το λάθος μήνυμα σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν παρανόμως στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και κυρίως στους διακινητές τους, οι οποίοι θησαυρίζουν από τη δραστηριότητα αυτή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2023 εισήλθαν στην Ε.Ε. 102.000 μετανάστες, αριθμός αυξημένος κατά 12% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022. Ο αριθμός αυτών που εισήλθαν από την οδό της Κεντρικής Μεσογείου (προς Ιταλία) υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 50.300 αφίξεις, οι μεγαλύτερες από το 2017.

Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση εισάγει μια νέα διαδικασία ασύλου, γνωστή ως Κανονισμός Διαχείρισης Ασύλου και Μετανάστευσης, η οποία επιδιώκει να εξορθολογήσει και να εναρμονίσει τη διαδικασία ασύλου σε ολόκληρη την Ε.Ε. Ενώ αυτή η προσέγγιση στοχεύει στη δημιουργία ενός δικαιότερου και πιο αποτελεσματικού συστήματος, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις για τις χώρες της πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία κ.α.).

Προς το παρόν, η Συμφωνία προσπαθεί να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ δύο μεγάλων στρατοπέδων, αυτών των παραμεθόριων χωρών, πού θέλουν περισσότερη βοήθεια στο χειρισμό των αιτούντων ασύλου και εκείνων στα ενδότερα που υποστηρίζουν ότι πάρα πολλοί μετανάστες φτάνουν και μετακινούνται χωρίς άδεια εντός της Ε.Ε. Τα κράτη πρώτης γραμμής, κατ’ ουσία Ελλάδα και Ιταλία, θα πρέπει να θεσπίσουν αυστηρότερες διαδικασίες ασύλου, για όσους θεωρούνται απίθανο να γίνουν δεκτοί.

Το Σύμφωνο προβλέπει υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες, με σκοπό να αξιολογείται γρήγορα (στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ) εάν οι αιτήσεις είναι βάσιμες. Τα άτομα που υπόκεινται στη διαδικασία ασύλου στα σύνορα δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην επικράτεια του κράτους-μέλους. Η διαδικασία των συνόρων θα ισχύει όταν ένας αιτών άσυλο υποβάλλει αίτηση σε σημείο διέλευσης των εξωτερικών συνόρων, μετά από σύλληψη λόγω παράνομης διέλευσης των συνόρων ή μετά από αποβίβαση ύστερα από επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη εάν ο αιτών αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη και έχει παραπλανήσει τις αρχές με ψευδείς πληροφορίες ή αποκρύπτοντας πληροφορίες.

Ένα άλλο σημείο της Συμφωνίας προβλέπει τη δημιουργία χώρων επαρκούς χωρητικότητας για την εξέταση των αιτήσεων και εφαρμογής των αποφάσεων επιστροφής. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία πολλών κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στις παραμεθόριες περιοχές, όπως ήδη συμβαίνει στον Έβρο.

Με συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής συμφωνήθηκε ότι τα κράτη μέλη και όχι η Ε.Ε. θα καθορίζουν ποιά χώρα είναι ασφαλής για τους μετανάστες που απομακρύνονται με την αιτιολογία ότι δεν είναι επιλέξιμοι για άσυλο.

Επίσης, οι χώρες της Ε.Ε.  θα έχουν την επιλογή είτε να δέχονται ένα ορισμένο αριθμό μεταναστών το χρόνο είτε να πληρώνουν σε ένα κοινό ταμείο της Ε.Ε.  Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά άτομο για τις χώρες πού αρνούνται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες. Όπως ήταν αναμενόμενο, αυτό ήδη έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις. Οι πληροφορίες θέλουν την Πολωνία μαζί με την Ουγγαρία να προσπαθούν να μπλοκάρουν τη σχετική Συμφωνία. Αυτές οι χώρες την καταψήφισαν εξαρχής, ενώ η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία απείχαν από την ψηφοφορία, επιβεβαιώνοντας ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι η αδυναμία των μελών της Ε.Ε. να συμφωνήσουν έστω και σε αυτόν τον υποχρεωτικό μηχανισμό αλληλεγγύης.

Η πολιτική της Ε.Ε. είναι να επιδιώξει την επιβολή «υποχρεωτικής αλληλεγγύης», λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα των χωρών υποδοχής να στεγάζουν πρόσφυγες, όπως π.χ. η Ιρλανδία που αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση ή η Πολωνία, η οποία φιλοξενεί περίπου 1 εκατομμύριο Ουκρανούς.

Χώρες που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην υποδοχή προσφύγων θα πρέπει να πληρώνουν σ’ ένα κεντρικό ταμείο, το οποίο στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση της οικονομικής ικανότητας των χωρών που φιλοξενούν μετανάστες. Ήδη, η Ουγγαρία κατήγγειλε με σφοδρότητα τη Συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι τα κράτη-μέλη δε θα έχουν λόγο για το ποιός κατοικεί στο έδαφός τους.

Η Συμφωνία, η οποία έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» από κάποια κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, αποτυγχάνει να θέσει ανώτατο όριο για τους αιτούντες άσυλο, που θέλει να δεχθεί και εστιάζει κυρίως στη διαχείριση των αιτούντων άσυλο και όχι στον επαναπατρισμό τους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη πρόσκληση μεταναστών από όλο τον κόσμο στην Ε.Ε., στοχεύοντας κατ’ ουσία  στην αντικατάσταση του ευρωπαϊκού πληθυσμού από μετανάστες πού δεν ενσωματώνονται λόγω πολιτισμικών, θρησκευτικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών.

Κυβερνήσεις, όπως η ελληνική, θα σπεύσουν να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο, για να αποδείξουν ότι είναι από τα αγαπημένα παιδιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ άλλες, όπως η πολωνική, όχι μόνον θα αντισταθούν αλλά είναι αμφίβολο εάν θα συμμορφωθούν στην καταβολή των χρηματικών ποσών που ορίζονται από τη Συμφωνία. Ήδη, η πρωθυπουργός της Ιταλίας επισκέφθηκε την Τυνησία σε μια απελπισμένη προσπάθεια να δελεάσει τη χώρα αυτή με δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου να σταματήσει τους διακινητές που εφορμούν προς την Ιταλία.

Τα ελληνικά κόμματα εξουσίας, προκειμένου να μην απολέσουν την ευρωπαϊκή καλή μαρτυρία, θα πειθαρχήσουν για άλλη μια φορά στα κελεύσματα της Ε.Ε. αγνοώντας τη ζοφερή κατάσταση που δημιουργείται με την εισροή εκατοντάδων μεταναστών σε καθημερινή βάση από τη θάλασσα, αλλά και από τα σύνορα του Έβρου. Οι «μόνιμοι διασώστες» των ΜΚΟ θα είναι πολύτιμοι αρωγοί στο έργο τους, στη σταδιακή αλλοίωση της φυσιογνωμίας της χώρας. Η συναίνεση του ευρωπαϊκού ιερατείου είναι δεδομένη.

Η ελληνική Κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος γιατί αλλοδαποί (αφρο-ασιάτες) έχασαν τη ζωή τους, όχι εντός της ελληνικής επικράτειας, αλλά, σε διεθνή ύδατα! Ουδείς άραγε αντιλαμβάνεται ότι με το εθνικό πένθος το ελληνικό κράτος εμφανίζεται να αναλαμβάνει την ευθύνη αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας; Για να μη μιλήσουμε για τις επικρίσεις κατά του Λιμενικού Σώματος ως προς τους χειρισμούς του ή για τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις!  Έχουμε «χάσει τη μπάλα».

Για τη γεωπολιτική διάσταση του μεταναστευτικού ακούστε τη συνέντευξη του Νίκου Ιγγλέση στο radio neakriti 98,4 και το δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη.

Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ