Σάββατο, 27η Απριλίου 2024  10:59: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2023

Εξαιρετικά τιμητική είναι η δήλωση της αναπληρώτρια πρωθυπουργού του Βελγίου Petra De Sutter για τη συμμαχία Πρασινο & Μωβ.

Η Petra De Sutter εξαίρει το γεγονός της συμμαχίας καθώς και η ίδια συμμετέχει στο Βέλγιο σε  κυβέρνηση συμμαχίας εφτά πολιτικών σχημάτων και επισημαίνει ότι οι αλλαγές επιτυγχάνονται μονο όταν δουλεύουμε μαζί υπερκερνώντας τις διάφορες μας .

Υπέρμαχος  η ίδια των δικαιωμάτων των γυναικών αναφέρει όλες τις δράσεις που έχουν αποφασιστεί για την ανακούφιση κακοποιημένων γυναικών στην χώρα της.

Ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα ως γερουσιαστής των πράσινων του Βελγίου (Groen) μεταξύ 2014 και 2019,  και εκλέχτηκε  μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις εκλογές του 2019.

Το 2020, εντάχθηκε στη νέα κυβέρνηση του Αλεξάντερ ντε Κρου ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης και Δημοσίων Επιχειρήσεων, αποτελώντας την πρώτη γυναίκα τρανς υπουργό στην Ευρώπη.

Πιστεύω λέει η Petra De Sutter στο μήνυμά της ότι η συμμαχία Πράσινο & Μωβ μπορεί να δώσει στους πολίτες την ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά, ότι η πολιτική μπορεί να βάλει στον επίκεντρο τον άνθρωπο.

Για τη συμμαχία Πράσινο & Μωβ η Ελλάδα οφείλει να οικοδομήσει βιώσιμες απαντήσεις για να προστατεύσει αποτελεσματικά την κοινωνία και το μέλλον της. Εχουμε τις  προτάσεις για να αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως τις διάφορες αλληλένδετες κρίσεις (κλιματική, οικολογική, υγειονομική, προσφυγική, κοινωνική, δημοκρατίας), τη στρεβλή αγορά και τις κοινωνικές ανισορροπίες.

Καμία χώρα δεν είναι σε θέση να δώσει μόνη της πλήρεις απαντήσεις. Γι’ αυτό, στο κοινό μας πρόγραμμα δίνουμε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενοποίηση αλλά και στην Πράσινη Ατζέντα: ιδιαίτερα στη δίκαιη πράσινη μετάβαση και τη χρήση της ως μοχλό προόδου, με συνολικές προτάσεις που είναι προς όφελος της κοινωνίας.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, μέσα από τη συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ

Μπορείς να βρεις το video πατώντας εδώ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θεμέλιος λίθος της Δημοκρατίας είναι η παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών και αντίβαρων.

Το Πράσινο και Μωβ αναγνωρίζει την σημασία μίας σταθερής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής. Όμως ταυτόχρονα, ενδιαφέρεται για την παρουσία μιας εξίσου ισχυρής αντιπολίτευσης που θα αναδεικνύει τα «κακώς κείμενα» και θα αναγκάζει την κυβέρνηση να λειτουργεί με λιγότερη αλαζονεία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. 

Το Πράσινο & Μωβ χαιρετίζει την επιστολή των 34 πανεπιστημιακών, που μεταξύ άλλων - επισημαίνουν για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η χώρα και η Ευρωπη. Με την πολλαπλή κρίση να χτυπάει την πόρτα μας περιβαλλοντική, υγειονομική, ενεργειακή, διατροφική, κοινωνική, οι πανεπιστημιακοί επισημαίνουν ότι θα «ήταν καλύτερα να εστιάζουμε στα κοινά ζητούμενα, τις κοινές επιδιώξεις, τα κοινά όνειρα, και λιγότερο στα πρόσωπα και τις παρατάξεις»."

Σε περιόδους κρίσης, είναι ακόμα πιο σημαντικός ο σεβασμός στους δημοκρατικούς θεσμούς, καθώς αποτελούν το θεμέλιο της δημοκρατικής διακυβέρνησης και προστατεύουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών. Ο ρόλος της ισχυρής αντιπολίτευσης είναι ακριβώς η προάσπιση των συμφερόντων όλων των πολιτών ανεξαιρέτως. 

Η ιστορία έχει δείξει ότι κατά τη διάρκεια των κρίσεων, οι δημοκρατικοί θεσμοί μπορεί να βρεθούν υπό πίεση. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πολιτικοί ηγέτες ή άλλοι φορείς εξουσίας ενδέχεται να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κρίση για να ενισχύσουν την εξουσία τους. 

Το Πράσινο & Μωβ αγωνιά για την παρουσία αντιπολίτευσης στην χώρα μας και ενώνει τη φωνή του με τους πανεπιστημιακούς μας, ζητώντας μια ισχυρή και δημοκρατική αντιπολίτευση.

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αρχικά για Πελοπόννησο, Δυτ. Ελλάδα, Ήπειρο & Ιόνιο

Ζητούν άμεσο διαζύγιο με τις λογικές που οδήγησαν στα Τέμπη

 
Συνδυασμένα δρομολόγια και εισιτήρια τρένου & ΚΤΕΛ προτείνει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ, για συντόμευση των χρόνων διαδρομής και καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών. Σχετική πρόταση κατέθεσαν προς το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών (Π.Ο.Α.Υ.Σ.), ου εκπροσωπεί τα υπεραστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας.

Η πρόταση του Πράσινο & Μωβ αφορά σε πρώτη φάση τα δρομολόγια από Αθήνα προς Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρο. Για το τμήμα από Αθήνα μέχρι Κόρινθο ή Κιάτο, τα ΚΤΕΛ θα ναυλώνουν χωριστούς δικούς τους συρμούς με ελάχιστες ή καθόλου ενδιάμεσες στάσεις. Για τους συρμούς αυτούς τα εισιτήρια θα εκδίδονται από τα ΚΤΕΛ, ενιαία για όλη τη διαδρομή και με το λεωφορείο. Μετεπιβίβαση θα γίνεται:
  • Για την περιφέρεια Πελοποννήσου, στον σταθμό της Κορίνθου. Στον σταθμό της Κορίνθου θα μεταφερθούν και οι τωρινές ανταποκρίσεις των ΚΤΕΛ στο Ισθμό.
  • Για Δυτική Ελλάδα, Ήπειρο και Ιόνια νησιά αρχικά στο Κιάτο και στη συνέχεια στο Αίγιο, όταν ολοκληρωθεί η ηλεκτροκίνηση της γραμμής.
Δοκιμαστικά, τα συνδυασμένα δρομολόγια μπορούν να ξεκινήσουν σε πρώτη φάση για τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής, όπου παρουσιάζονται σταθερά προβλήματα και σημαντικές καθυστερήσεις ιδίως σε σημεία όπως στον Σκαραμαγκά και τον Κηφισό.

Με μια τέτοια λύση, μπορούμε να κερδίσουμε:
  • Συντόμευση του χρόνου διαδρομής κατά τουλάχιστον 30 λεπτά, κάνοντας τη δημόσια συγκοινωνία περισσότερο ανταγωνιστική με το ΙΧ.
  • Ευκολότερη πρόσβαση και επιβίβαση στην Αθήνα, όπου ο σταθμός στον Κηφισό δεν έχει ούτε επαρκή δημόσια συγκοινωνία ούτε εύκολη στάθμευση. Αντίθετα, τα τρένα μπορούν να ξεκινούν και από τη γραμμή προς αεροδρόμιο, σε επαφή με τους σταθμούς μετρό σε Νερατζιώτισα και Πλακεντίας, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση των έργων υπογειοποίησης στα Σεπόλια, στην έξοδο από τον Σταθμό Λαρίσης.
  • Οικονομία και για τα ΚΤΕΛ, σε καύσιμα, συντήρηση και ώρες οδήγησης. Για το ίδιο μεταφορικό έργο ο σιδηρόδρομος απαιτεί 6-7 φορές λιγότερη ενέργεια. Με τους πόρους που θα απελευθερωθούν, τα ΚΤΕΛ θα μπορούν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες και στα τοπικά τους δρομολόγια όπου συνήθως αποτελούν τη μόνη δημόσια συγκοινωνία.
  • Χαμηλό κόστος και για τη ναύλωση των τρένων από τα ΚΤΕΛ, αν γίνεται σε τακτική βάση και με εξασφαλισμένη πληρότητα. Μελλοντικά τα ΚΤΕΛ μπορούν να δημιουργήσουν και δική τους θυγατρική εταιρία σιδηροδρομικών δρομολογίων, διευρύνοντας έτσι το μεταφορικό τους έργο.
  • Πρόοδο και στους δεσμευτικούς ευρωπαϊκούς στόχους για τις μεταφορές και το κλίμα, καθώς το 2040-50 η πλειονότητα των επιβατικών μεταφορών μεσαίων αποστάσεων θα πρέπει να γίνεται με τρένο και συνδυασμένες μεταφορές.
Για να προχωρήσουν όλα αυτά, όμως, είναι ανάγκη να εγκαταλειφθούν άμεσα οι αντιλήψεις που ήθελαν τον σιδηρόδρομο μεταφορικό μέσο Β’ κατηγορίας και οδήγησαν τελικά στα Τέμπη: στη διπλή σιδηροδρομική γραμμή Άνω Λιόσια-Κόρινθος-Κιάτο επείγει να δρομολογηθεί άμεσα η αποκατάσταση των βασικών συστημάτων ασφαλείας, αποκατάσταση που μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12-15 μήνες. Η αποκατάσταση συμπληρώνει σχεδόν 15 χρόνια αναβολών, καθυστέρηση που θα ήταν αδιανόητη για ανάλογα συστήματα ασφαλείας σε αεροδρόμια ή αυτοκινητοδρόμους.

Στο ίδιο πνεύμα, επείγει να ασκηθεί πραγματική δημόσια εποπτεία και στη Hellenic Train:
  • Τα επιβατικά δρομολόγια των τρένων να επιστρέψουν άμεσα τουλάχιστον στα επίπεδα του 2019, όπως ήταν πριν την πανδημία.
  • Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλες οι γραμμές που διακόπηκαν μετά τα Τέμπη, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα όπου σήμερα δεν λειτουργεί σχεδόν καμιά σύνδεση με τρένο.
  • Να τηρηθεί αυστηρά η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις επιδοτούμενες Υποχρεώσεις Δημόσιας Υπηρεσίας των σιδηροδρόμων, όπου οι επιδοτήσεις επιτρέπονται αποκλειστικά για δρομολόγια με τρένα: σήμερα σχεδόν το 1/3 των επιδοτούμενων γραμμών γίνεται από τη Hellenic Train με… λεωφορεία.
  • Σε περίπτωση, τέλος, που η Hellenic Train δεν είναι σε θέση ή δεν ενδιαφέρεται να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της για τα επιβατικά δρομολόγια, να εξεταστεί εναλλακτική λύση παράλληλου δημόσιου σιδηροδρομικού φορέα με βάση τον ΟΣΕ, όπως γίνεται στη Βρετανία για ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες που αποτυγχάνουν στις υποχρεώσεις τους.
Στις 25 Ιουνίου, το Πράσινο & Μωβ μας καλεί να ψηφίσουμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον:
  • να προωθήσουμε νέο, σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο μεταφορών.
  • να αφήσουμε πίσω όλα όσα μας οδήγησαν σε τραγωδίες όπως τα Τέμπη, και να καταδικάσουμε πολιτικά όλους τους υπαίτιους.
  • να δούμε τον σιδηρόδρομο και τις συνδυασμένες μεταφορές , όχι πια ως φτωχό (ή και ενοχλητικό) συγγενή, αλλά ως βασικό και απαραίτητο μέρος της λύσης.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε δήλωσή της για το βασικό διακύβευμα της κρίσιμης κάλπης της 25ης Ιουνίου, η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Χριστίνα Σταρακά, αναφέρει τα εξής:

«Τα πράγματα είναι απλά

1. Μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν υπάρχει κίνδυνος ακυβερνησίας, υπάρχει – ελέω ΣΥΡΙΖΑ – ο κίνδυνος της παντοδυναμίας και της αλαζονείας της ΝΔ.

2. Η κοινωνία μας χρειάζεται μία Παράταξη που θα λειτουργήσει ως πραγματικό αντίβαρο στη ΝΔ και όχι ως «χρυσός χορηγός» της.

3. Η Ελλάδα χρειάζεται σοβαρότητα στην αντιπολίτευση για να υπάρξει ξανά, σύντομα, προοπτική προοδευτικής διακυβέρνησης.

4. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν κάθε προοδευτικό πολίτη ξανά στο κοινό μας σπίτι: το ΠΑΣΟΚ.

5. Στις 25 Ιουνίου στηρίζουμε και τιμούμε το σπίτι που θεμελίωσε για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη ο Ανδρέας Παπανδρέου που έφυγε σαν σήμερα πριν 27 χρόνια. Στις 25 Ιουνίου, ξανά όλοι μαζί, ψηφίζουμε ΠΑΣΟΚ!» 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΠΗΛΙΟΣ ΛΙΒΑΝΟΣ
Υπ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΝΔ

 
Φίλες και Φίλοι,

Σας ?καλώ? όλες και όλους στην κεντρική προεκλογική ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ?σήμερα Παρασκευή 23 Ιουνίου, στις 8 μμ, στην Πλατεία Συντάγματος.?

Την Κυριακή ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία, πάμε τη πατρίδα μας Σταθερά-Τολμηρά-Μπροστά, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την Ελλάδα που όλοι θέλουμε, για να είναι ο τόπος μας πιο δυνατός!
12+1 προτάσεις, χωρίς ημερομηνία λήξης, από το Πράσινο & Μωβ
 
Εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο για τη στήριξη της κοινωνίας, με 12+1 προτάσεις, καταθέτει το Πράσινο & Μωβ.

Οι προτάσεις του Πράσινο & Μωβ έχουν μόνιμο χαρακτήρα και εστιάζουν ιδιαίτερα στο κόστος της ενέργειας, τις τιμές των τροφίμων, αλλά και στο κόστος στέγασης. Παράλληλα αποτελούν και επένδυση για το μέλλον της χώρας: αξιοποιούν τις δυνατότητες που θα πρόσφερε ένας διαφορετικός σχεδιασμός για  Πράσινη Μετάβαση, απαντώντας ταυτόχρονα τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικολογική και κλιματική κρίση, αλλά και στις ανάγκες μιας βιώσιμης και παραγωγικής οικονομίας.

Η σημασία τους είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς μετά τις εκλογές σταματούν οριστικά τα διάφορα pass, που συνέβαλαν στη νίκη της ΝΔ στις 21 Μαΐου, αλλά αντισταθμίζονται ήδη σε μεγάλο βαθμό με τα αυξημένα έσοδα του ΦΠΑ.
Αναλυτικά οι 12 + 1 προτάσεις του Πράσινο & Μωβ:
  1. Απεγκλωβισμός από τις τιμές του ρεύματος: Για τους ασθενέστερους, ενεργειακές κοινότητες ανά δήμο που θα αξιοποιούν τις στέγες των δημοτικών εγκαταστάσεων και κτιρίων, διαθέτοντας το πλεόνασμα στα ασθενέστερα νοικοκυριά δωρεάν ή σε συμβολικές τιμές.
  2. Για τα μεσαία στρώματα, αυτοπαραγωγή για ενεργειακό συμψηφισμό (κυρίως με φωτοβολταϊκά σε στέγες). Για ό,τι δεν καλυφθεί με επιδοτήσεις, δέσμευση μέρους της αυτοπαραγωγής για μερικά χρόνια μπορεί να λειτουργήσει ως εγγύηση για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και τραπεζικά εργαλεία.
  3. Συμμετοχή σε ενεργειακές κοινότητες, ιδίως για νοικοκυριά σε πολυκατοικίες, ή χωρίς διαθέσιμη επιφάνεια σε στέγες, Μεγαλύτερες ενεργειακές κοινότητες, με εμπορικό προσανατολισμό, μπορούν να δώσουν και μια εναλλακτική διέξοδο τοποθέτησης για  μεσαίες αποταμιεύσεις, χωρίς ρίσκο και με αποδόσεις πολύ καλύτερες από τα μηδενικά σχεδόν επιτόκια των τραπεζών.
  4. Απεξάρτηση και από τους λογαριασμούς θέρμανσης: μαζικές και φιλόδοξες ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, με δημόσια χρηματοδότηση και ειδικά εργαλεία για συμπληρωματικά τραπεζικά δάνεια.  Ένα παθητικό κτίριο εξοικονομεί το 90% των αναγκών του σε θέρμανση: το υπόλοιπο 10% καλύπτεται με αντλίες θερμότητας και δεν χρειάζεται πετρέλαιο ή αέριο.
  5. Για τις μετακινήσεις, πολιτικές για προτεραιότητα σε αξιόπιστες δημόσιες συγκοινωνίες και για δυνατότητες στο ποδήλατο και την ελαφριά ατομική ηλεκτροκίνηση: πολύς κόσμος θα μπορεί έτσι, αν θέλει, να αποφύγει τα έξοδα αγοράς και διατήρησης ΙΧ ή μοτοσυκλέτας. Στην αιχμή της κρίσης, οι Γερμανοί Πράσινοι είχαν καθιερώσει στις αστικές συγκοινωνίες μηνιαία κάρτα 9 ευρώ. Κρίσιμη είναι εδώ και η αναβάθμιση του σιδηροδρόμου.
  6. Στην ενεργειακή πολιτική, στρατηγική για τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση, που μειώνει στο μισό τις ενεργειακές απαιτήσεις της χώρας για το 2040-50 με χαμηλότερο κόστος ζωής για κάθε πολίτη, αλλά και μειωμένο κόστος για τη λειτουργία της οικονομίας. Αντίθετα, η σημερινή πολιτική της ΝΔ, με την έμφαση στο αέριο ως «μεταβατικό» καύσιμο, οδηγεί τη χώρα σε διπλάσιες ενεργειακές ανάγκες για το 2050, σύμφωνα με τον επίσημο Μακροχρόνιο Ενεργειακό  Σχεδιασμό.
  7. Για τα τρόφιμα, συντονισμένες πολιτικές για να γίνει φθηνότερο το τραπέζι της μεσογειακής και φυτικής διατροφής. Πρώτο βήμα η ελαχιστοποίηση του ΦΠΑ στα φυτικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής (όπως φρούτα, όσπρια, λαχανικά, ελαιόλαδο, ζυμαρικά, ψωμί), και ο μηδενισμός του στα βιολογικά.
  8. Για μεγαλύτερες ελαφρύνσεις, μεταφορά όλων των επιδοτήσεων της εντατικής κτηνοτροφίας (πολύ πάνω  από 50% της ΚΑΠ, σήμερα) στην ήπια και βιολογική παραγωγή τροφίμων.
  9. Για το κόστος στέγασης, πολιτικές αποθάρρυνσης της ανόδου των αξιών γης και ακινήτων, που  επιβαρύνει και το κόστος οικονομικής δραστηριότητας. Δυστυχώς τα περισσότερα κόμματα βλέπουν θετικά ή ουδέτερα την άνοδο των αξιών γης, καθώς στην Ελλάδα τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και ακίνητης ιδιοκτησίας υπερβαίνουν το 50%.
  10. Για τον ΕΝΦΙΑ, ολική κατάργησή του. Αντικατάσταση με αθροιστική φορολογία πλούτου, με προοδευτικούς συντελεστές και με σημαντικό αφορολόγητο, αυξημένο με τα δηλωμένα εισοδήματα της τελευταίας 10ετίας ώστε οι φοροφυγάδες να επιβαρύνονται περισσότερο.
  11. Αύξηση Κατώτατου Μισθού, με αυτόματη αναπροσαρμογή ανά 6μηνο με βάση την εξέλιξη του διάμεσου εισοδήματος. Ο πληθωρισμός έχει ήδη διαβρώσει επικίνδυνα την αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων. Ιστορικά, όμως, τη θετικότερη σχέση με το περιβάλλον την έχουν κοινωνίες με περιορισμένες ανισότητες και ισχυρή κοινωνική συνοχή. 
  12. Καθολικό Εγγυημένο Εισόδημα στο 50% του κατώτατου μισθού, ξεκινώντας από εκείνους/ες που δεν έχουν πλήρη απασχόληση: θα καλύπτει και όσους/ες δεν έχουν τα απαραίτητα για το Επίδομα Ανεργίας, καθώς και όσους παραιτήθηκαν χωρίς απόλυση. Παράλληλα θα συνεχίζεται και μετά τους 12 μήνες, χωρίς όριο, ενώ θα διατηρείται και παράλληλα με μερική ή σποραδική απασχόληση, με περικοπή μόνο του αντίστοιχου ποσοστού.
12+1. (ισχύει ήδη) Η ενέργεια από αιολικά και φωτοβολταϊκά, είναι σήμερα η μόνη που εξαιρείται τελείως από το Χρηματιστήριο Ενέργειας: ρυθμίζεται με μακροχρόνιες εγγυημένες τιμές, χαμηλότερες από αυτές που ίσχυαν πριν την κρίση. Βιώσιμη είναι πάντως μόνο με βιώσιμη χωροθέτηση. Παράλληλα επείγει και συνολική ριζική μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, ώστε να κλείσουν τελείως τα παράθυρα για παράλογα υψηλές τιμές, ανεξάρτητα από ενεργειακή πηγή.
 
Στις 25 Ιουνίου ζητούμενο είναι και μια σύγχρονη  ουσιαστική αντιπολίτευση, με εναλλακτικό όραμα, βιώσιμες προτάσεις και διάθεση για διάλογο. Μέχρι στιγμής, η ψήφος στο Πράσινο & Μωβ είναι η μόνη που συνδέει τις επείγουσες προκλήσεις της οικολογικής και κλιματικής κρίσης με την επίσης επείγουσα ανάγκη για βιώσιμη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, με πολιτικές χωρίς ημερομηνία λήξης.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο των τελευταίων εβδομάδων, τα οποία αναδεικνύουν μια συνήθη πρακτική προσωποπαγών κομμάτων, να επιλέγουν με μη πολιτικά, αλλά «συντεχνιακά», κριτήρια τους υποψηφίους τους, στο ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ νιώθουμε την ανάγκη να αντιπαραβάλουμε σε αυτές τις πρακτικές τη δική μας αισθητική προς ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών. 

Για να μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν, εν όψει των επιλογών τους στις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ απαρτίζεται από έξι κόμματα και ένα σχήμα, των οποίων τα πολιτικά προγράμματα διαφέρουν σε κάποια σημεία και συγκλίνουν σε κάποια άλλα. Για να δημιουργηθεί η συμμαχία, τα στελέχη των κομμάτων αυτών, επένδυσαν ατελείωτες ώρες επί σχεδόν ένα χρόνο, ώστε να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο, ρεαλιστικό, εναλλακτικό πρόγραμμα το οποίο και θέτουν στην κρίση των πολιτών. Ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να στηριχθεί από όλα τα μέλη της συμμαχίας. α

Είναι μία πολιτική πρόταση για τις μεγάλες προκλήσεις που ξεδιπλώνονται μπροστά στη χώρα, στην Ευρώπη και στον πλανήτη μας: την ανάγκη μιας βιώσιμης οικονομίας, συμπεριληπτικής κοινωνίας και πράσινης μετάβασης, παράλληλα με την ανάγκη μεταρρύθμισης της Ευρώπης και εκσυγχρονισμού  του Κράτους μας.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ είναι μία εκλογική συμμαχία πολιτικής ουσίας, όχι μία βιτρίνα. 

Για αυτό και η συγκρότηση των δικών μας ψηφοδελτίων έγινε σε κλίμα συναίνεσης, μακριά από «συντεχνιακές» λογικές, υπηρετώντας το συμφωνημένο πολιτικό πλαίσιο, και με απόλυτο σεβασμό σε κριτήρια ποιότητας και επιβράβευσης των ανθρώπων που εργάστηκαν συστηματικά και ουσιαστικά για τη θεμελίωση της. 

Εξάλλου, η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ, ακριβώς λόγω της ουσιαστικής πολιτικής προστιθέμενης αξίας που φέρει, έλαβε την επίσημη στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων και της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας, που συγκροτούν την τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.   

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από κόμματα «βιτρίνες», που υπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά από πολιτικές προτάσεις ουσίας αν είναι να ανταποκριθεί με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών.

Καλούμε λοιπόν κάθε/μία ψηφοφόρο που σκέφτεται να ψηφίσει εναλλακτικά στις προσεχείς εκλογές, να σκεφτεί σοβαρά την επιλογή του ΠΡΑΣΙΝΟΥ & ΜΩΒ

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ