Τετάρτη, 24η Απριλίου 2024  12:17: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 06 Ιουνίου 2023

Tη διεξαγωγή ντιμπέιτ των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου αποφάσισε η Διακομματική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr, η ημερομηνία που προτάθηκε για την αναμέτρηση των πολιτικών είναι η 15η Ιουνίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει η συζήτηση να κινηθεί σε 7+1 θεματικές ενότητες, ενώ η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πως η τηλεμαχία θα πρέπει να εστιάσει σε 6 και μία ελεύθερη ερώτηση στη θέση της κλιματικής αλλαγής που συζητήθηκε στο προηγούμενο debate.

Aπό την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, θετικό είναι το κλίμα σε ό,τι αφορά την ελεύθερη ερώτηση, ενώ το ΚΚΕ έθεσε ένα ζήτημα για την ημερομηνία, καθώς στις 15 Ιουνίου έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση. Για τον λόγο αυτό, πρότεινε η τηλεμαχία να διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου.

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή, Κώστας Πουλάκης, επεσήμανε πως η ΕΣΗΕΑ πρέπει να αναλάβει το debate, ενώ ο Άκης Σκέρτσος είπε πως μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου , δεν είναι αναγκαίο να γίνει αναμέτρηση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Η Διακομματική Επιτροπή συνεδρίασε στο κτίριο του υπουργείου εσωτερικών, επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 15.

Σημειώνεται ότι στο debate -σε αντίθεση με το προηγούμενο- δεν θα βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης,καθώς το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή. Θα λάβουν μέρος οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου. Αυτοί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγιναν γνωστές οι λίστες των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023.

Όπως αναμενόταν οι υποψήφιοι έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εκλογής που είχαν την 21η Μαΐου.

Ωστόσο αναφορικά με τα εννέα πρόσωπα της Αιτωλοακαρνανίας η λίστα έχει μια διαφοροποίηση συγκριτικά με τις περασμένες εκλογές.

Απουσιάζει η Γεωργία Μιχαλάτου και στην 9η θέση τοποθετήθηκε η Μαρία Τριανταφύλλου.

 Η λίστα: 

1. ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ (ΜΙΛΤΟΣ) του Γεωργίου
2. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ του Νικολάου
3. ΒΑΡΕΜΕΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου
4. ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΘΑΝΟΣ) του Χρήστου
5. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ του Αθανασίου
6. ΠΑΝΤΙΩΡΑ ΦΩΤΕΙΝΗ του Ευαγγέλου
7. ΤΣΙΜΠΛΗ ΕΙΡΗΝΗ του Δημητρίου
8. ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΣΙΣΣΥ) του Χρήστου
9. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ του Κωνσταντίνου

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΟΗρακλής κατάφερε να ολοκληρώσει επιτυχώς 12 άθλους. Η σημερινή Ελλάδα μοιάζει με τον ήρωα της μυθολογίας, όταν ήταν στα μισά του δρόμου». Δανειζόμενος όρους από την ελληνική μυθολογία, ο αρθρογράφος του Reuters, Χιούγκο Ντίξον, αναφέρεται στον δύσκολο δρόμο των μεταρρυθμίσεων που καλείται να διαβεί η Ελλάδα και τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον αναλάβει εκ νέου τα ηνία της χώρας.

Στο δημοσίευμα του Reuters επισημαίνεται πως η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για την ανοικοδόμηση της οικονομίας της μετά την κρίση χρέους, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Όπως επισημαίνεται, «το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας και η διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού». Ωστόσο, όπως εκτιμά ο αρθρογράφος, δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ό,τι χρειάζεται εάν επανεκλεγεί.

«Ενθουσιασμένοι οι επενδυτές» με την προοπτική κυβέρνησης ΝΔ

«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το “προβληματικό παιδί” της Ευρωζώνης που πριν από μια δεκαετία απειλούσε με κατάρρευση το ενιαίο νόμισμα. Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική το κεντροδεξιό κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 25 Ιουνίου. Το ζητούμενο είναι εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις που δεν θα είναι εύκολες» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Ο Χιούγκο Ντίξον αναφέρεται στη συνέχεια τις θετικές επιδόσεις της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα και τα προβλήματα που θέτουν εμπόδια: «Αν και δικαίως πιστώνεται στον Μητσοτάκη η προσέλκυση επενδύσεων και η προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, η κυβέρνησή του δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας. Η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη προθυμία να διερευνήσει γιατί τα τηλέφωνα Ελλήνων πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων εντοπίστηκαν με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Ο Μητσοτάκης λέει ότι η κυβέρνησή του δεν εμπλέκεται».

Είναι αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία γνώρισε ταχύτερη ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19 από τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 15% τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. ως το τίμημα των προγραμμάτων διάσωσης, εξηγεί ο αθρογράφος και συνεχίζει: Η ανάπτυξη ήταν επίσης ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε επιδόματα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, οι επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ.

Reuters

Η «Αχίλλειος πτέρνα»

Το άρθρο εστιάζει στη συνέχεια «στην αχίλλειο πτέρνα» της ελληνικής οικονομίας επισημαίνοντας: Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι αντιπροσώπευε το 9,7% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της. Αυτή τη φορά, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εγχώριου εισοδήματος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι 50%. Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να φτάνουν μόνο στο 14% του ΑΕΠ και υπάρχει προσδοκία να φτάσουν πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 23% στη δεύτερη θητεία του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας ώθηση στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η ΤτΕ αναμένει ότι τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026.

Ωστόσο μακροπρόθεσμα η χώρα δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει πολύ υψηλότερο επενδυτικό ποσοστό αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. Διαφορετικά, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο σε έναν κόσμο υψηλότερων επιτοκίων, επισημαίνει ο αρθογράφος.

«Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Καταρχάς, θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τα επιδόματα, εστιάζοντας την κρατική βοήθεια στους πιο ευάλωτους. Θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει δριμύτερα τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους αλλά και από τους ολιγάρχες. Αλλά δεν είναι σαφές εάν θα αντιμετωπίσει αυτό το συγκεκριμένο έργο. Άλλωστε, έδωσε ό,τι ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες κατά την πρώτη του θητεία» προσθέτει.
Οι μεταρρυθμίσεις, όπως τονίζεται, μπορούν να εξαλείψουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι καλά σχεδιασμένες φορολογικές μεταρρυθμίσεις και οι μεταρρυθμίσεις των παροχών θα μπορούσαν ακόμη και να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας της χώρας, το οποίο είναι σήμερα 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές της δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από περαιτέρω κραδασμούς τα επόμενα χρόνια.

«Οι στάβλοι του Αυγεία»

«Ο Μητσοτάκης λέει ότι χρειάζεται μεγάλη πλειοψηφία για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Η βασική προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μία συστάδα προβλημάτων που εμπίπτουν στο κράτος δικαίου: η ανεπίσημη οικονομία, οι υποκλοπές, η διαφθορά και τα ζητήματα με το δικαστικό σύστημα» σημειώνει το δημοσίευμα του Reuters. Όπως αναφέρεται «η Ελλάδα κατέλαβε την 51η θέση στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι. Πρόκειται για μια βελτίωση από την 60η θέση που είχε η χώρα όταν ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε την εξουσία, αλλά εξακολουθεί να είναι μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.. Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη στις επενδύσεις. Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς υποσχέθηκε επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω των δικαστηρίων. Εξάλλου, η αργή δικαιοσύνη δεν είναι δικαιοσύνη».

«Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να θέσει τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά εντός της κυβέρνησης μια από τις κορυφαίες προτεραιότητές της, λέει ένας σύμβουλος. Και θα μπορούσε να πάει κόντρα στις εκτιμήσεις, ξεκινώντας μια ενδελεχή ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση του κακόβουλου λογισμικού παρακολουθήσεων. Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους στάβλους του Αυγεία. Ο Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Μένει να δούμε αν θα την αδράξει» καταλήγει το άρθρο.

Πηγή: reuters.com

Με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και δράσεων, ενδεικτικό της αυξημένης προεκλογικής κινητικότητας, επιχειρεί να ανατάξει τις δυνάμεις του ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, καθώς η αλληλουχία σχολίων και ανακοινώσεων στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου με κατεξοχήν αποδέκτη την ΝΔ, αφαίρεσε κάθε υποψία ανάπαυλας από τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Αντιθέτως, από την περασμένη Παρασκευή, οπότε η διευρυμένη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου άναψε το «πράσινο φως» για την νέα προεκλογική καμπάνια, η αξιωματική αντιπολίτευση προχώρησε κιόλας χθες στα αποκαλυπτήρια του κεντρικού της συνθήματος, το οποίο περιγράφεται ως «Δίκαιη Κοινωνία – Ευημερία για όλους». Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θέτει ως στόχο την ανατροπή των συσχετισμών και μιλά για την κοινωνική πλειοψηφία. Το σύνθημα πλαισιώνει, δε, το προοδευτικό, ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», γεγονός που επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση -καθόλου τυχαία- στο νέο προεκλογικό υλικό.

Ως προς τη φιλοσοφία του νέου συνθήματος, η Κουμουνδούρου εξηγεί πως επελέγη «αξιοποιώντας την παρακαταθήκη των δημοκρατικών αγώνων μέσα από το πρίσμα των οραμάτων της Αριστεράς. Το «Δίκαιη Κοινωνία» αποτελούσε άλλωστε μια από τις προμετωπίδες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «Ευημερία για όλους» συνοψίζει το αίτημα για ανάπτυξη που θα αποδίδεται δίκαια στην κοινωνική πλειοψηφία», επιθυμώντας σε κάθε περίπτωση μια θετική και αισιόδοξη εντύπωση ως απόηχο, από τον μέσο πολίτη.

«Στόχος µας να ανατρέψουμε το δυσμενή συσχετισμό. Να έχουμε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση να µην αφήσουμε ανεξέλεγκτη και ανεμπόδιστη µια πολιτική που θα διευρύνει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες, θα υπονομεύσει τα δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα. Σε αυτές τις εκλογές αντιπαρατίθενται δυο σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ που ωφελεί τους ισχυρούς. Και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που στηρίζει τους µη προνομιούχους» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του με αφορμή την νέα καμπάνια του κόμματος, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «αυτή τη στιγμή η κάλπη είναι άδεια. Όταν γεμίσει, να διαψεύσουμε όσους έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι ξεμπέρδεψαν οριστικά µε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και µε όσους αγωνίζονται για µια δίκαιη κοινωνία».

Την ίδια ώρα, ικανοποίηση επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, όχι μόνο εξαιτίας του ρυθμού ανασύνταξης με φόντο την νέα προεκλογική καμπάνια, αλλά κυρίως γιατί στελέχη της εκτιμούν πως η πολιτική αντιπαράθεση εξελίσσεται πλέον «στο σωστό γήπεδο», δηλαδή αυτό της φορολογικής πολιτικής, της πραγματικής οικονομίας, αλλά και των μεσομακροπρόθεσμων προβλέψεων των διεθνών οργανισμών, παρατηρώντας πως στο «δεύτερο ημίχρονο», δηλαδή στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση τα «αυτογκόλ» καταλήγουν στο «γαλάζιο» τέρμα. Και αυτό γιατί στελέχη της Κουμουνδούρου είδαν τις δηλώσεις του Εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Άκη Σκέρτσου και του Βουλευτή και πρώην ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη ως άμυνα απέναντι στην πίεση της αντιπολίτευσης (συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ) για μείωση των έμμεσων φόρων. Σηκώνοντας το γάντι, «ο κ. Σκέρτσος, πρώην σύμβουλος του ΣΕΒ, με μια ανάρτηση μνημείο μαθηματικής αλχημείας, προσπάθησε να μας πείσει ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα ευνοήσει τα υψηλότερα εισοδήματα. Και ως γνωστόν, η ΝΔ ανατριχιάζει στην ιδέα να ευνοήσει τους πλούσιους, αλίμονο … Πάλι καλά που δεν μας πρότεινε και να αυξηθεί κι άλλο ο ΦΠΑ, για να μειωθούν οι ανισότητες» σχολίασε αρχικά η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, ενώ στο θέμα επανήλθε με νέα ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου, κάνοντας λόγο για «ρεσιτάλ κοροϊδίας». «Εκεί που νομίζαμε ότι τα έχουμε ακούσει πλέον όλα από τον κ. Σκέρτσο για τον ΦΠΑ, ήρθε ο κ. Θεοχάρης να σπάσει όλα τα κοντέρ. Σε ανάρτηση του ανέφερε ότι ο ΦΠΑ επιβαρύνει κυρίως τους εύπορους, διότι το market pass κοστίζει 600 εκ. ευρώ ενώ ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,8 δις και άρα την διαφορά (2,8 δις – 600 εκ.) την πληρώνουν οι εύποροι. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου, διερωτώμενη: «δεν μπορούν να καταλάβουν ότι για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα η επιβάρυνση από τους έμμεσους φόρους ως ποσοστό του εισοδήματος είναι μεγαλύτερη;».

Σε μια πιο επιθετική τακτική σε σχέση με τις πρώτες κάλπες, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «θα διεκδικήσει μέχρι την τελευταία στιγμή και την τελευταία ψήφο, ώστε να ανατραπούν οι συσχετισμοί, ενώ δεν θα αφήσει κανένα fake news της Ν.Δ. αναπάντητο» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, καθώς η Κουμουνδούρου επικαλείται τα επίσημα στοιχεία για τη σύγκριση του μέσου μισθού μεταξύ χωρών της ΕΕ, μείωση που έφτασε το 2022 το 7,4% επί του πραγματικού μισθού στην Ελλάδα, όταν αυτός μειώθηκε 5,3% στην Ισπανία και 3,5% στην Πορτογαλία αντίστοιχα, όταν οι δύο χώρες της Ιβηρικής προχώρησαν σε μείωση του ΦΠΑ σε βασικές κατηγορίες αγαθών.

Εσωκομματική ανακωχή

Πέρα από το προγραμματικό επίπεδο, με διορθωτικές κινήσεις εξελίχθηκε και η επικαιροποίηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στα οποία αν και δεν υπήρξαν αλλαγές ως προς τις εκλόγιμες θέσεις, εντούτοις ποικίλα μηνύματα επιχείρησε να στείλει με τις εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες θα κατέλθει υποψήφιος ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Κρατώντας την έδρα της Α’ Πειραιά, κίνηση η οποία άφησε εκτός Βουλής το ιστορικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και μέλος της «Ομπρέλας», Θοδωρή Δρίτσα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να στείλει χθες ένα «μήνυμα ενότητας» προς το εσωτερικό του κόμματος, επιλέγοντας ως νέα εκλογική του περιφέρεια το Ρέθυμνο, για να στηρίξει την εκλογή του Ανδρέα Ξανθού. Σημειωτέον ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και εξέχον στέλεχος της «Ομπρέλας» δεν εξελέγη καν βουλευτής στον πρώτο γύρο των εκλογών, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ήρθε τρίτος με ποσοστό 21,03% έναντι 21,47% του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ. Ο ίδιος, μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την συντριπτική ήττα του κόμματός του πως δεν είναι ταμπού το θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να προσθέσει πως το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ «δεν έδινε μια προοπτική σταθερής και με ρεαλιστικούς όρους, ας πούμε συνεργατικής κυβέρνησης, αφού αυτό ήταν υποτίθεται το κεντρικό σημείο αντιπαράθεσης».

Επιπρόσθετα, η πλαγιοκόπηση των ποσοστών της Κουμουνδούρου από τη Χαριλάου Τρικούπη συνιστά έναν από τους λόγους της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα στο Ρέθυμνο, ενώ «ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ισχυρή συμβολική κίνηση η προσωπική του συμμετοχή στη μάχη της Κρήτης για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ», όπως μεταδίδουν κομματικές πηγές. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να μεταβεί στην Κρήτη επι τριήμερο καθώς και άλλη μια φορά για τη τελική συγκέντρωση, την τελευταία εβδομάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές, ισχυρό συμβολισμό ενέχει η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να κατέλθει -πέραν της Α Πειραιά όπου εξελέγη στις 21 Μαΐου- στον Δυτικό τομέα της Αθήνας, μια περιοχή δηλαδή λαϊκών στρωμάτων που παραδοσιακά αποτελούσε τη κυρία δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και τώρα θέτει ως βασικό στόχο να επαναπροσεγγίσει. Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι υποψήφιος στα Δωδεκάνησα και τις Σέρρες, όπου εξελέγησαν νέοι βουλευτές του κόμματος, δίνοντας χώρο στην νέα γενιά στελεχών.

Αν και εκτός της εκλογικής λίστας των Σερρών, ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δεν απεμπολεί την προσπάθεια ενίσχυσης των ποσοστών του στη Βόρεια Ελλάδα, περιοδεύοντας σήμερα στη Θεσσαλονίκη και στην Πιερία, όταν μάλιστα η ΝΔ κατέγραψε στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας ποσοστά πολύ χαμηλότερα του μέσου πανελλαδικού όρου της. Ακόμη πιο χαμηλά, όμως, από το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου κυμάνθηκε στις ίδιες περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συγκεντρώνοντας ποσοστά 15,15% στη Β’ Θεσσαλονίκης και 15,33% στην Πιερία αντίστοιχα.

Αναλυτικό πρόγραμμα:

10:00 Συνάντηση με γονείς και καθηγητές σχολείων του Λαγκαδά που διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου (έναρξη οδού Λουτρών)

10:30 Περιοδεία στην αγορά του Λαγκαδά (Δημοτική Αγορά)

12:00 Περιοδεία στην αγορά της Κατερίνης και απεύθυνση στους πολίτες (Μεγάλου Αλεξάνδρου 38)

13:30 Επίσκεψη στην Εθελοντική Ομάδα Δράσης Πιερίας (Καπνικός Σταθμός)

18.30 Συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών στα Κύμινα (Γεωργικός Συνεταιρισμός)

19.00 Περιοδεία στην αγορά της Σίνδου και απεύθυνση στους πολίτες (Πλατεία Δημοκρατίας).

Γεωργία Σαδανά  protothema.gr 

Του Νίκου Ιγγλέση

Οι έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την 25η Ιουνίου για να αναδείξουν τη νέα Βουλή της χώρας από την οποία θα προέλθει η επόμενη κυβέρνηση. Μόνο που το παιχνίδι είναι εξ’ υπαρχής στημένο. Η ψήφος όσων προσέλθουν δε θα είναι ισότιμη. Κάποιων η ψήφος θα μετρήσει περισσότερο απ’ αυτήν κάποιων άλλων.

Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν μ’ ένα σύστημα ενισχυμένης αναλογικής που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα με ένα bonus  που μπορεί να φθάσει μέχρι τις 50 έδρες. Αυτές οι έδρες αντιπροσωπεύουν το 16,7% των εγκύρων ψηφοδελτίων ή 986.000 ψηφοφόρους σύμφωνα με τη συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου.

Αυτοί οι, περίπου 1.000.000, εκλογείς θα ψηφίσουν διάφορα κόμματα, αλλά, οι βουλευτές που θα εκλεγούν δε θα προέρχονται από αυτά, αλλά μόνο από το πρώτο κόμμα. Συγκεκριμένα το πρώτο κόμμα, εφ’ όσον έχει τουλάχιστον 25% θα λάβει κατ’ αρχήν ένα bonus 20 εδρών και στη συνέχεια για κάθε επιπλέον 0,5% των ψήφων άλλη 1 έδρα. Αν υποθέσουμε ότι η Ν.Δ λάβει το ίδιο ποσοστό (40,79%) με αυτό των εκλογών της 21ης Μαΐου, τότε θα πάρει συνολικό bonus 50 εδρών. Θα λάμβανε 51 αλλά δεν επιτρέπεται πάνω από 50. Πάλι καλά να λέμε.

Το bonus δίνεται μόνο σε αυτοτελή κόμματα και όχι σε συνασπισμούς κομμάτων. Έτσι αποτρέπεται η συνεργασία κομμάτων πριν από τις εκλογές, ενώ μετά από αυτές το δεύτερο με το τρίτο ή και το τέταρτο κόμμα δεν μπορούν να συνεργαστούν για το σχηματισμό κυβέρνησης γιατί δεν έχουν τις απαραίτητες έδρες, οι οποίες έχουν δοθεί με το bonus στο πρώτο.

Παράλληλα η Ν.Δ. θα επωφεληθεί, περισσότερο από τ’ άλλα κόμματα που θα εισέλθουν στη Βουλή, από τις αδιάθετες έδρες των κομμάτων που δε θα επιτύχουν ποσοστό τουλάχιστον 3%. Στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, αυτά τα μικρά κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 16% των ψηφοδελτίων, ποσοστό στο οποίο αντιστοιχούν 48 έδρες.

Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό των μικρών κομμάτων (κάτω του 3%) παραμείνει το ίδιο και στις εκλογές του Ιουνίου, τότε η Ν.Δ. θα πάρει πρόσθετα τις 20 από αυτές τις 48 έδρες. Τις υπόλοιπες 28 θα τις μοιραστούν τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα ανάλογα με το ποσοστό τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό δύο ή και τρία από τα μικρά κόμματα που στις εκλογές της 21ης Μαΐου δεν έφθασαν στο 3% να το υπερβούν. Το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής πρέπει να μειωθεί σημαντικά.

Όπως καταλαβαίνετε ο εκλογικός νόμος, που ψήφισε το 2019 η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι το απαύγασμα της δημοκρατίας, της ισοτιμίας κάθε ψήφου και του σεβασμού της βούλησης των πολιτών!

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2019, η Ν.Δ. είχε λάβει ποσοστό 39,85% των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στο ποσοστό αυτό αντιστοιχούν 120 από τους 300 βουλευτές. Αλλά, χάρης στον τότε εκλογικό νόμο, η Ν.Δ. εξέλεξε 158 βουλευτές, 38 περισσότερους. Με αυτό το bonus ο κ. Μητσοτάκης κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια την Ελλάδα ως «λαοπρόβλητος», «δημοκρατικά εκλεγμένος» πρωθυπουργός!

Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εκλογές του 2019 χρειάστηκαν 14.250 ψήφοι για να εκλεγεί ένας βουλευτής της Ν.Δ., αλλά χρειάστηκαν περίπου 20.700 ψήφοι για την εκλογή ενός βουλευτή από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γι’ αυτό τονίσαμε ότι η ψήφος των πολιτών δεν είναι ισότιμη, δεν έχει την ίδια βαρύτητα στο πολιτικό γίγνεσθαι. Έχουμε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας ανάλογα με ποιό κόμμα ψηφίζουν.

Αντίθετα στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου, που έγιναν με απλή αναλογική (χωρίς bonus), οι βουλευτές όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ν.Δ., εξελέγησαν έκαστος με τον ίδιο αριθμό, περίπου 16.500, ψήφων.

Σε μια δημοκρατία οφείλει να κυβερνάει η πλειοψηφία, τουλάχιστον όσων ψήφισαν, είτε υποστηρίζοντας ένα κόμμα είτε μια συνεργασία κομμάτων. Στην Ελλάδα όμως, τις τελευταίες δεκαετίες, κυβερνάει η σχετική πλειοψηφία που με το bonus γίνεται απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η απατηλή δημοκρατία του bonus.

Ποιος «σκότωσε» την απλή αναλογική;

Η απλή αναλογική απέτυχε δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης. Η απλή αναλογική υπήρξε στρατηγική ήττα για το ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν υπάρχει στη χώρα κουλτούρα συνεργασιών δήλωσε ο Α. Τσίπρας. Τίποτα απ’ αυτά δεν ισχύει. Η απλή αναλογική ατύχησε γιατί υπάρχει η προοπτική της ενισχυμένης αναλογικής στην επόμενη αναμέτρηση.

Αν υπήρχε ως σταθερό εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 η Ν.Δ. (146 έδρες) θα ήταν υποχρεωμένη να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή με το ΠΑΣΟΚ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και με την Ελληνική Λύση. Ανεξάρτητα με το τι έλεγαν όλα τα κόμματα πριν τις εκλογές, η επανάληψη της αναμέτρησης με περίπου τα ίδια αποτελέσματα θα ανάγκαζε τη Ν.Δ. και κάποιο από τα άλλα κόμματα να συνεργαστούν, βάζοντας αρκετό «νερό στο κρασί τους».

Σημειώνουμε ότι κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν η Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σουηδία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο κ. Μητσοτάκης ζητάει μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της Ν.Δ. Ένα πρόγραμμα όμως που, παρά την ασύλληπτη προπαγάνδα και την καλλιέργεια του φόβου, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.

Να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες. Αυτοδύναμη είναι μια κυβέρνηση που στηρίζεται από την πλειοψηφία της Βουλής. Ισχυρή είναι μια κυβέρνηση όταν οι πολιτικές που εφαρμόζει έχουν τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Με την «καλπονοθεία» του bonus ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να σχηματίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά όχι μια ισχυρή κυβέρνηση που είναι το ζητούμενο όταν το Σύμφωνο Σταθερότητας στην ΕΕ επανέρχεται από το 2024, το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους αυξάνεται αλματωδώς και η τουρκική απειλή σε Θράκη, Αιγαίο και Κύπρο μεγεθύνεται. Αυτά για να μην αναφερθούμε στα πολλά άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον Ελληνισμό.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ