Πέμπτη, 18η Απριλίου 2024  1:28: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Σάββατο, 27 Μαϊος 2023 10:03

Εκλογές Τουρκία: Εν μέσω δημοσκοπικού «χάους» φόβοι για capital controls μετά από δυνητική νίκη του Ερντογάν

Ουρές Τούρκων στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος εν μέσω δημοσκοπικού «χάους» και φόβων για capital controls.

Αν και κανένας στην Τουρκία δεν εμπιστεύεται πλέον τις δημοσκοπήσεις, τρεις εταιρείες, δειλά – δειλά, τόλμησαν κι έβγαλαν κάποιες έρευνες οι οποίες, και πάλι, δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα.

Αν και φιλο-κυβερνητική ASAL δίνει προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου με οριακή διαφορά, με τον Ερντογάν να αποσπά το 49,4% των ψήφων και τον Κιλιτσντάρογλου το 50.6%, η AREA δίνει προβάδισμα στον Ερντογάν με 7 μονάδες διαφορά, με τον Τούρκο πρόεδρο να συγκεντρώνει 53,4% και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 46.6%. Η πιο ουδέτερη, η KONDA, χθες έδινε κι εκείνη νίκη στον Τούρκο πρόεδρο.Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σηκώνει ακόμη παραπάνω τον πήχη στο 56%.

Ακόμη και να νικήσει πάντως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήδη η νίκη προβλέπεται πύρρειος. Γιατί το «οικονομικό θαύμα» του Τούρκου προέδρου έχει ήδη αρχίσει να καταρρέει. Και αυτές τις μέρες ειδικά, πριν από τις εκλογές, βγαίνουν οικονομικά στοιχεία, που θα επισκιάσουν τη νίκη του με το καλημέρα!

«Τη Δευτέρα είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης»

Κι ας λέει ο ίδιος σήμερα ότι, «τη Δευτέρα είναι η κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης. Πρώτα ο Αλλάχ τη Δευτέρα θα γιορτάσουμε 2 νίκες μαζί», από την Πέμπτη (25/05) πέφτει η μία αρνητική είδηση μετά την άλλη στην αγορά της Τουρκίας. Πρώτη φορά, από το 2002, τα καθαρά συναλλαγματικά διαθέσιμα της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν τόσο πολύ, περίπου στα 155 εκατ. δολάρια. Και χθες Παρασκευή, το δολάριο, έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Έφτασε μία ανάσα από τις 20 λίρες, και συγκεκριμένα, ένα δολάριο 19.99 λίρες, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Και ο κόσμος κάνει ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια για να αλλάξει τις λίρες του σε δολάρια και ευρώ. Γιατί όλοι ανησυχούν ότι από την επόμενη εβδομάδα ο Ερντογάν, αν νικήσει, θα επιβάλει capital controls. Μία τέτοια ανησυχία έχει κυκλοφορήσει στην Τουρκία.

Πηγή: ethnos.gr