Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  4:05: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Πέμπτη, 09 Ιουνίου 2022 17:44

Ban Live Exports: Stop στους βασανισμούς και τον θάνατο χιλιάδων ζώων κατά τις μεταφορές. Έκκληση των Πράσινων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ban Live Exports:
Stop στους βασανισμούς και τον θάνατο χιλιάδων ζώων κατά τις μεταφορές

Έκκληση των Πράσινων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά απευθύνει το νέο κόμμα των Πράσινων ώστε κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας- AGRIFISH στις 13 Ιουνίου να υποστηρίξει 6 συγκεκριμένες βελτιώσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για κατάργηση των εξαγωγών ζώντων ζώων εκτός Ε.Ε. και αυστηρούς όρους στις μεταφορές ζώντων εκτρεφόμενων ζώων εντός ΕΕ, για να μη βασανίζονται και θανατώνονται χιλιάδες ζώα.

Στην επιστολή που υπογράφουν οι συν-εκπρόσωποι των Πράσινων, Βασιλική Γραμματικογιάννη και Μιχάλης Τρεμόπουλος, σημειώνουν ότι στις 14 Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης για την Κατάργηση των Εξαγωγών Ζώντων Ζώων, και ότι θα απευθύνουν πρόσκληση στους πολίτες να συμμετάσχουν στην «καταιγίδα» μηνυμάτων στο Twitter, καλώντας τους Υπουργούς που συμμετέχουν στο Συμβούλιο AGRIFISH να ζητήσουν από την Κομισιόν να συντάξει μια φιλόδοξη, ισχυρή πρόταση για την αναθεώρηση του Κανονισμού μεταφοράς των ζώων.

Επίσης, τονίζουν πως, παρόλο που τον Ιανουάριο παραδόθηκε στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ψήφισμα με σχεδόν ένα εκατομμύριο υπογραφές πολιτών που ζητούσαν τον τερματισμό της συστηματικής κακοποίησης που επιφυλάσσουν στα ζώα οι κανόνες για τις μεταφορές και τις εξαγωγές της ΕΕ, καθώς και τον τερματισμό των συνεχών παραβιάσεων του κανονισμού 1/2005, ψηφίστηκαν στις 17.1.2022 ασθενικές μόνο συστάσεις που, μαζί με την αναφορά της εξεταστικής επιτροπής ANIT του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δείχνουν ότι ο κανονισμός της ΕΕ για τις μεταφορές χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις.

Τις ανησυχίες αυτές συμμερίζεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε δύο εκθέσεις του FVO για τις οδικές και τις θαλάσσιες εξαγωγές ζώντων ζώων προς τρίτες χώρες που δημοσίευσε το 2020, στις οποίες αποκαλύπτονται οι συστηματικές και σοβαρές παραβιάσεις του Kανονισμού. Αυτό δείχνουν και τα συχνά τραγικά δυστυχήματα που συμβαίνουν κατά τη θαλάσσια μεταφορά και εξαγωγή, στα οποία βασανίζονται και θανατώνονται χιλιάδες ζώα.

Αυτό το είδος εμπορίου είναι εντελώς ξεπερασμένο, αναφέρει η επιστολή των Πράσινων. Και η ΕΕ πρέπει να ακολουθήσει την παγκόσμια τάση κατάργησής του, όπως στην περίπτωση της Νέας Ζηλανδίας και του Ηνωμένου Βασίλειου. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και λαμβάνοντας υπόψη τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση της γεωργίας, πρέπει να απαγορεύσουμε τις εξαγωγές ζώντων ζώων σε τρίτες χώρες και να επαναπροσδιορίσουμε την εκτροφή, πάχυνση, σφαγή και κατανάλωση των ζώων.

Γι’ αυτό και οι Πράσινοι υποστηρίζουν τα αιτήματα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που εστιάζουν σε 6 συγκεκριμένα άμεσα αιτήματα:
  • Άμεση απαγόρευση της εξαγωγής ζώντων εκτρεφόμενων ζώων σε τρίτες χώρες για πάχυνση και σφαγή.
  • Περιορισμός του χρόνου διαδρομής για τις μεταφορές ζώντων ζώων το πολύ στις οκτώ ώρες και στις τέσσερις ώρες για τα πουλερικά και τα κουνέλια, έως το 2024, με επενδύοντάς σε οργανωμένα τοπικά και κινητά σφαγεία για τη μείωση της διαδρομής.
  • Απαγόρευση μεταφοράς μη-απογαλακτισμένων και ευάλωτων ζώων.
  • Περισσότεροι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι και αυστηρότερες κυρώσεις για παραβάσεις.
  • Απαγόρευση της μεταφοράς ζώντων ζώων εάν οι εξωτερικές θερμοκρασίες αναμένεται να είναι κάτω από 5˚C ή πάνω από 25˚C.
  • Αυστηρή εφαρμογή του ισχύοντος Ευρωπαϊκού Κανονισμού.