Πέμπτη, 28η Μαρτίου 2024  4:14: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 01:15

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν στείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

Αυτές είναι οι χώρες που έχουν στείλει αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

Πάνω από δεκαπέντε χώρες της Δύσης, της ΕΕ και/ή του ΝΑΤΟ έχουν μέχρι στιγμής στείλει ή ανακοινώσει πως πρόκειται να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται νατοϊκές χώρες που θα περίμενε κανείς, όπως είναι για παράδειγμα οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και δυνάμεις που μέχρι πρότινος δεν θα περίμενε.

Οι πάλαι ποτέ «ουδέτερες» Φινλανδία και Σουηδία άλλαξαν στάση, υπό την πίεση της ρωσικής εισβολής, και πλέον στέλνουν όπλα στην Ουκρανία, ενώ και η Γερμανία, την οποία είχαν ειρωνευτεί πολλοί πρόσφατα όταν ανακοίνωσε πως στέλνει στους Ουκρανούς όχι όπλα αλλά κράνη, πλέον άλλαξε στάση δίνοντας το πράσινο φως για την εκεί αποστολή οπλικών συστημάτων.

Σημειώνεται πως οι Ουκρανοί από την πλευρά τους έχουν ζητήσει, μεταξύ άλλων, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger.

Η λίστα με τις χώρες που έχουν – μέχρι στιγμής – στείλει ή ανακοινώσει πως πρόκειται να στείλουν (ή πουλήσει κάποιες εξ αυτών όπως η Τουρκία) όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία:

ΗΠΑ
Ηνωμένο Βασίλειο
Γαλλία
Σλοβακία
Ολλανδία
Φινλανδία
Γερμανία
Καναδάς
Σουηδία
Βέλγιο
Πορτογαλία
Ελλάδα
Ρουμανία
Ισπανία
Τσεχία
Νορβηγία
Εσθονία
Βόρεια Μακεδονία
Λετονία
Λιθουανία 
Τουρκία 

kathimerini.gr με πληροφορίες από Al Jazeera, Reuters