Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  11:18: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 01:16

Ερντογάν: Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε το «Μοντρέ» για τα Στενά

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Σύμβασης του Μοντρέ για τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαραδανελίων, δήλωσε ο πρόεεδρος της Τουρκάις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την αρμοδιότητα που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση. Είμαστε υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Θεωρούμε απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και εκτιμούμε τον αγώνα του ουκρανικού λαού.

Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική. Φυσικά, δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα, ούτε θα αγνοήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, τονίζουμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία, ούτε τη Ρωσία. Παρά τα διπλά μέτρα και σταθμά με τα οποία μας αντιμετώπιζουν, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας Συμμαχία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του Υπουρργικού Συμβουλίου της Τουρκίας, ακτά την οποία κυριάρχησε το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν είχε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται:

«Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά τη συνομιλία συζητήθηκε η ανθρωπιστική κατάσταση που προέκυψε στο πλαίσιο των τελευταίων εξελίξεων στην Ουκρανία και το θέμα της κατάπαυσης του πυρός. Ο υπουργός Τσαβούσογλου έδωσε επίσης πληροφορίες για τις προσπάθειες που καταβάλλουμε και τις επαφές που έκανε με τους συνομιλητές του για να διασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: cnn.gr