Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  5:17: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 10:08

Η συζήτηση στη Βουλή για τη Γέφυρα του Ευηνοχωρίου

Συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί ύστερα από την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία την 11η Δεκεμβρίου 2021.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τη Γέφυρα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι η Αιτωλοακαρνανία με την καταστροφή της Γέφυρας του Ευήνου κόπηκε και παραμένει κομμένη στα δύο και έκτοτε έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στην κυκλοφορία των κατοίκων των περιοχών πέριξ του Ευήνου ποταμού.

Η Ιόνια Οδός παραμένει η μόνη διέξοδος για τις καθημερινές μετακινήσεις των κατοίκων αυξάνοντας κατά περίπου τριάντα πέντε με σαράντα χιλιόμετρα τις αποστάσεις που διανύουν, πολλαπλασιάζοντας το κόστος κίνησης μέσα στη δίνη της ακρίβειας στα καύσιμα.



Ο κ. Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην ταλαιπωρία που υφίστανται οι αγρότες, καθώς τα αγροτικά μηχανήματα δεν επιτρέπεται να κινούνται μέσα στην Ιόνια Οδό με αποτέλεσμα να περνούν μέσα από το ποτάμι για να πάνε στα κτήματά τους, με τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γεώργιο Καραγιάννη, το χρονοδιάγγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο για την κατασκευή της νέας γέφυρας αλλά και ενημέρωση σχετικά με τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την αποκατάσταση των προβλημάτων υδροδότησης του Μεσολογγίου.

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας και τα απολύτως αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας γύρω από τη Γέφυρα.

Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς την πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο. Δεν έδωσε, ωστόσο, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Λειτουργήσαμε από την πρώτη στιγμή με άμεσα αντανακλαστικά και αναλαμβάνουμε ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων έργων στον ποταμό Εύηνο.Ήδη από τις 14 Δεκεμβρίου, μετά από παρέμβασή μας στον παραχωρησιούχο της Ιονίας Οδού, ανεστάλη η υποχρέωση πληρωμής διοδίων από τους πλευρικούς σταθμούς διοδίων Γαβρολίμνης για τους κατοίκους της περιοχής, μετά τη καθίζηση της γέφυρας του Ευηνοχωρίου.Μετά από αιτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και βλέποντας την επιτακτική ανάγκη για παρέμβαση στη περιοχή, ανακοινώνεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, η απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, να ενταχθούν τα έργα στον ποταμό Εύηνο στο σχεδιασμό του Υπουργείου.Το ΥΠΥΜΕ, θα αναλάβει τόσο την αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης μέσω της κατασκευής νέας γέφυρας, όσο και τα αναγκαία έργα αντιπλημμυρικής προστασίας ανάντη και κατάντη της γέφυρας.Φυσικά, θα υπάρχει η απαιτούμενη μέριμνα για την αδιάλειπτη παροχή νερού προς τη πόλη του Μεσολογγίου με προσωρινά και μόνιμα έργα που θα ενταχθούν στο έργο που θα υλοποιήσουμε.», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Καραγιάννης

«Εφαρμόζουμε με συνέπεια ένα σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Συνολικά, στο Ν. Αιτωλοακαρνανίας κατά μήκος της Ιονίας Οδού, το Υπουργείο Υποδομών θα εκτελέσει έργα αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μια θετική μέρα για την Αιτωλοακαρνανία, τα έργα θα προχωρήσουν, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν με τον καλύτερο τεχνικά τρόπο και θα δοθούν μόνιμες λύσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε», πρόσθεσε .

Ο κ. Κωνσταντόπουλος κατά τη δευτερολογία του ανέφερε ότι λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας, η περιοχή οδηγείται σε απομόνωση και οικονομική καταστροφή. Μέχρι λοιπόν την κατασκευή της νέας γέφυρας, θα πρέπει να υπάρξει έστω μια προσωρινή λύση για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Σημείωσε επίσης, ότι λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας στη γέφυρα του Ευηνοχωρίου, έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών των γύρω περιοχών προς τα σχολεία και τα φροντιστήριά τους. Προβλήματα, τα οποία όπως είπε, προσπαθεί να αντιμετωπίσει η τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά χρειάζεται ευρύτερο σχέδιο από το Υπουργείο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος μίλησε επίσης για την κλιματική κρίση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, καθώς και καταστροφές σε ζωικό κεφάλαιο, καλλιέργειες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και ζήτησε την άμεση μέριμνα του Υπουργείου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αιτωλοακαρνανίας.

agrinionews.gr