Τρίτη, 16η Απριλίου 2024  4:00: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 20:59

Αναφορά Γιώργου Βαρεμένου στην Βουλή με τα Αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Βαρεμένος κατέθεσε σήμερα στην Βουλή ΑΝΑΦΟΡΑ προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τον υπουργό Οικονομικών, με τα Αιτήματα του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου “Ο ΕΡΜΗΣ”.

Το πλήρες κείμενο της ΑΝΑΦΟΡΑΣ έχει ως εξής:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τους κ.κ.

Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων
Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: «Επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου με Θέμα: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”»

Ο Βουλευτής Γεώργιος Βαρεμένος καταθέτει ως Αναφορά, κατ’ άρθρο 125 ΚτΒ, προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομίας την Επιστολή που απέστειλε στις 16.02.2022 ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου «Ο Ερμής».

Στην επιστολή αυτή,  υπό τον τίτλο: “ΕΜΠΟΡΙΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ – Σε απόγνωση οι μικρές επιχειρήσεις της αγοράς που απαιτούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την πολιτεία”, αναφέρεται ότι η συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου στην αγορά επιβεβαιώθηκε και τον πρώτο μήνα των χειμερινών εκπτώσεων, με πρωτόγνωρη μείωση στις πωλήσεις, που ξεπερνά σε κάποιους κλάδους ακόμη και το 50%. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους μικρούς εμπόρους, που αγωνιούν για το πώς θα κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές διατηρώντας τις θέσεις εργασίας, και το πώς θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που ήλθε τελευταία να προστεθεί στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα.

Στην συνέχεια, ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου καταθέτει για μία ακόμη φορά τις προτάσεις του για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου. Οι προτάσεις αυτές είναι:

  • Η επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι μικρές επιχειρήσεις να γίνει ΜΗ-ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ, γιατί είναι αδύνατον με την συνεχιζόμενη πτώση του τζίρου τους, να επιστρέψουν τα ποσά που τους αναλογούν,
  • Να επιδοτηθούν όσοι αυτοαπασχολούμενοι έμποροι νοσούν με Covid και για όσες ημέρες χρειασθεί να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους,
  • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών προς τον ΕΦΚΑ για τουλάχιστον 6 μήνες, με παράλληλη επιδότηση εισφορών από την πολιτεία,
  • Για όσα χρέη δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία χωρίς υπαιτιότητα των επιχειρήσεων και αφορούν φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές υποχρεώσεις, να δοθεί δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις,
  • Να δημιουργηθούν κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων,
  • Να υπάρξει περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών,
  • Να δημιουργηθούν νέα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του λιανεμπορίου, όπως έγινε με άλλους κλάδους της οικονομίας, για να υπάρξει ίση και δίκαιη αντιμετώπιση προς όλους,
  • Επαναφορά και λειτουργία του Προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία και για τα εμπορικά καταστήματα,
  • Ενεργοποίηση του μηχανισμού Ταμείο Ανεργίας Εμπόρων,
  • Να ενταχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου στον νέο Αναπτυξιακό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης,
  • Θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, που θα τροφοδοτεί τις βασικές υποχρεώσεις μιάς επιχείρησης προς το Δημόσιο, τα Ταμεία και τους προμηθευτές τους.

Αντίγραφο της ως άνω αναφερόμενης Επιστολής επισυνάπτεται στο παρόν.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειές σας, καθώς και για την σχετική ενημέρωσή μας.

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 2022 

Ο Καταθέτων Βουλευτής

Βαρεμένος Γεώργιος

agrinionews.gr