Τρίτη, 19η Μαρτίου 2024  7:10: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button
Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022 20:29

Φωτογραφίες: Η φιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σπήλιο Λιβανό από τα χρόνια του Κολλεγίου

Φωτογραφίες από τα μαθητικά χρόνια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό παρουσιάσε το parapolitika.gr  σε δημοσίευμα του. 

«Ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη», απεφάνθη χιλιάδες χρόνια πριν ο Αριστοτέλης, θέλοντας να επισημάνει τη διαχρονική σημασία της φιλίας στην κοινωνία των ανθρώπων.

Ωστόσο, στη σημερινή πραγματικότητα, όπου η άσκηση της πολιτικής είναι μια ιδιαιτέρως πολύπλοκη διαδικασία, ο εκάστοτε ηγέτης είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κληθεί να πάρει αποφάσεις που θα ξεπερνούν τον συναισθηματικό παράγοντα και θα υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον ή ακόμα και από τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό μιας κυβέρνησης ή μιας παράταξης.Ενώπιον μιας τέτοιας κατάστασης βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στο ίδιο τμήμα και η ίδια αγάπη για το μπάσκετ

Οι δεσμοί του πρωθυπουργού με τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας χρονολογούνται από την περίοδο που αμφότεροι φοιτούσαν στο Κολλέγιο Αθηνών, αρχικά στο γυμνάσιο και στη συνέχεια στο λύκειο. Μάλιστα, εκτός από συνομήλικοι, ήταν και στο ίδιο τμήμα, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προσέγγισή τους και στη σφυρηλάτηση της σχέσης τους.

Οι δυο τους ήταν επίλεκτα μέλη της παρέας, την οποία μεταξύ άλλων συνέθεταν ο σημερινός επικεφαλής της Regency Entertainment (του Ομίλου Regency Casino), Σήφης Ιερωνυμάκης, οι δικηγόροι Αλέξανδρος Αθανασίου και Δημήτρης Κουρκουμέλης, καθώς και ο Σπήλιος Μανιάς.

Απόφοιτοι της γενιάς του 1986 θυμούνται χαρακτηριστικά ότι, εκτός των άλλων, Μητσοτάκης και Λιβανός είχαν κοινές αναφορές και σε… αθλητικό επίπεδο, καθώς υπήρξαν παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Κολλεγίου, ενώ και αργότερα, όποτε έβρισκαν την ευκαιρία και τους το επέτρεπαν οι υποχρεώσεις τους, έστηναν ένα… μονό μεταξύ φίλων.

Περιγράφοντας το… «κόλλημα» του κ. Λιβανού με το μπάσκετ, οι συμμαθητές του είχαν γράψει στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 στο Κολλέγιο Αθηνών ότι «αφιερώνεται ολοκληρωτικά στη μεγάλη του αγάπη, τη θεά… που φέρει χρώμα πορτοκαλί, είναι στρογγυλή και ονομάζεται basketball».

Παράλληλα, ο Αιτωλοακαρνάνας πολιτικός ήταν σταθερά ανάμεσα στους «κολλητούς» του πρωθυπουργού, που την εποχή της πρώτης νιότης φιλοξενούνταν σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην ιστορική οικία των Μητσοτάκηδων στα Χανιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπουργός έδινε το «παρών» σε όλα τα reunion της παρέας στα Χανιά προς τιμήν των… ένδοξων στιγμών του παρελθόντος.

Στο λεύκωμα αποφοίτων του 1986 του Κολλεγίου οι συμμαθητές του πρώην υπουργού έγραφαν για τον ίδιο ότι η έννοια της φιλίας είναι πολύ σημαντική για αυτόν, επισημαίνοντας ότι «δεν ήταν λίγες οι φορές που απέδειξε ότι τους φίλους του τους είχε κατατάξει στις ύψιστες βαθμίδες της καρδιάς του, δείχνοντας έτσι πως οι φιλίες δεν είναι κάτι περιστασιακό και πρόσκαιρο».

Την άνοιξη του 2016,  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  Κυριάκος Μητσοτάκης,  έχρισε τον Σπήλιο Λιβανό σύμβουλό του για θέματα επιχειρηματικότητας. Μετά τη νίκη της Ν.Δ. στις κάλπες του 2019 και την εκ νέου εκλογή του στην Αιτωλοακαρνανία, ο Σπήλιος Λιβανός ανέλαβε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τον Ιανουάριο του 2021 ο πρωθυπουργός τού ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η ζέση με την οποία αντιμετώπιζε τα καθήκοντά του, όμως, δεν θα μπορούσε να υπερκαλύψει το απαράδεκτο σκηνικό του διαλόγου με τον Πέτρο Δούκα. Το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στο μεσημέρι για την ανάγκη άμεσης αποχώρησης του συμμαθητή του από τον υπουργικό θώκο έβαλε τον τίτλο σε ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο της μακρόχρονης φιλίας τους…

parapolitika.gr