Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  6:58: πμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

χηρας τρυφωνας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

κωστας πιστιολας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021

Ελάχιστοι είχαν δώσει σημασία τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και μετανάστευσης του Brookings Institution, Κεμάλ Κιρισί, προειδοποιούσε ότι ένα μαζικό κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν θα πυροδοτούσε μια νέα μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη.

Τώρα όμως, που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το Αφγανιστάν, μετά την απόφαση ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να αποχωρήσουν, οι προβλέψεις του αρχίζουν να υλοποιούνται.

Κάπου 400.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ, UNHCR. Οργανώσεις αρωγής έχουν σημάνει εδώ και αρκετό διάστημα συναγερμό για την αρχή μιας πολύ μεγαλύτερης ανθρωπιστικής κρίσης, με καταστροφικές συνέπειες για τους Αφγανούς. Σύμφωνα με την Καρολάιν Φαν Μπούρεν, εκπρόσωπο της UNHCR στο Αφγανιστάν, 20.000 με 30.000 Αφγανοί διαφεύγουν το τελευταίο διάστημα σε εβδομαδιαία βάση στο εξωτερικό,

Η στάση Πακιστάν, Ιράν και Τουρκίας έναντι των Αφγανών προσφύγων

Αλλά πού θα πάνε όλοι αυτοί οι πρόσφυγες; Οι Ταλιμπάν δεν θα τους εμποδίσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στα μεθοριακά περάσματα με το Ιράν και αλλού, αφού ικανοποιούνται στην ιδέα να ξεφορτωθούν αντιφρονούντες, ανοίγοντας τις πύλες. Παρόμοιες απόψεις πιθανώς θα έχει και το Πακιστάν, που δεν θα καλωσορίσει πρόσφυγες από τη γειτονική του χώρα, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς το θεωρούν υπεύθυνο για την εξελισσόμενη τραγωδία.

Όσο για το Ιράν, ήδη φιλοξενεί κάπου τρία εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες και ίσως θελήσει να οργανώσει νέους καταυλισμούς στα ανατολικά του σύνορα. Για κάτι τέτοιο, βέβαια, θα χρειαζόταν οικονομική στήριξη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάνει ακόμη κάποια σχετική κίνηση, αφού μια στενή συνεργασία με την Τεχεράνη εμπεριέχει πολιτικούς κινδύνους και οι αμερικανικές κυρώσεις ίσως καθιστούν ανέφικτη την παροχή των ποσών που θα απαιτήσει το καθεστώς.

Φυσικά υπάρχει και η Τουρκία, που όμως φιλοξενεί ήδη περί τα τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες -οι περισσότεροι από τη Συρία- και η κοινή γνώμη είναι ανοικτά αντίθετη σε νέες αφίξεις προσφύγων, ειδικά από το Αφγανιστάν, που έχουν διαφορετικά ήθη και έθιμα, εξ ου και το τείχος που ορθώνει στα σύνορά της με το Ιράν.

Αναπόφευκτη επιλογή η Ευρώπη για τους Αφγανούς πρόσφυγες

Είναι εμφανές, ως εκ τούτου, σύμφωνα με το Politico, πού οδηγείται αναπόφευκτα αυτή η κρίση, καθώς οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τη χώρα τους δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες δεν έχουν κάνει τίποτε για να τους σώσουν από τον εν εξελίξει εφιάλτη στην πατρίδα τους, εστιάζοντας στις δικές τους εσωτερικές υποθέσεις.

Από το 2015 η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στα ανατολικά της σύνορα, όπου έχουν ανεγερθεί φράκτες και χρησιμοποιούνται ακόμη και drones για τη φύλαξή τους. Τον περασμένο χρόνο οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας εντυπωσίασαν την υφήλιο αποκρούοντας ένα κύμα προσφύγων από την Τουρκία στον Έβρο, αλλά θα αποδώσει αυτή η στρατηγική και το επόμενο διάστημα;

Η αλήθεια είναι, λέει το Politico, ότι ούτε πριν λειτούργησε. Όταν χτύπησε η πανδημία, οι προσφυγικές ροές διακόπηκαν για κάποιο διάστημα, αλλά ήταν βέβαιο ότι θα επέστρεφαν και μάλιστα με ανανεωμένη ορμή.

«Όταν οι αριθμοί [των προσφύγων] είναι πολύ μεγάλοι, τίποτε δεν μπορεί να τους σταματήσει, ούτε άρματα μάχης», δήλωσε διπλωμάτης στην Καμπούλ. Και ένας συνάδελφός του πρόσθεσε: «Αυτοί τελικά θα κινηθούν προς την Ευρώπη και μετά ίσως δούμε να πέφτουν η μία κυβέρνηση μετά την άλλη».

Πρόκειται, πιθανώς, για μια υπερβολή, αλλά τουλάχιστον σ’ ένα σημείο έχει δίκιο, αφού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η προσφυγική κρίση του 2015 εκλήφθηκε ως μια έκτακτη κατάσταση, που δεν επρόκειτο να επαναληφθεί. Με αυτό το αφήγημα προσπαθούσαν να καθησυχάσουν την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, μια εσφαλμένη, όπως αποδεικνύεται από τις τελευταίες εξελίξεις, υπόθεση.

«Υπάρχει άραγε χρόνος για να σταματήσει αυτή η εν εξελίξει τραγωδία; Μένει να φανεί, αλλά για την Ευρώπη θα ήταν ολέθριο λάθος να θεωρήσει την παρούσα συγκυρία ως πρόβλημα κάποιου άλλου, αφού η πτώση της Καμπούλ εγείρει ερωτήματα για τη δική της πολιτική επιβίωση», καταλήγει το Politico.

iefimerida.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με Θέμα: Άρνηση διενέργειας Rapid Test στο Κέντρο Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας.

Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού, θεσμοθέτησε τη δωρεάν διενέργεια rapid tests στα Κέντρα Υγείας (ΚΥ) της χώρας, καθώς και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού είτε για κάποιες κατηγορίες μετακινούμενων είτε για άλλους λόγους.

Στο Κέντρο Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, παρά το καθημερινό αίτημα μεγάλου αριθμού κατοίκων και τουριστών να υποβληθούν στο προαναφερόμενο test, υπάρχει μια αναιτιολόγητη άρνηση εκτέλεσής του, από πλευράς της Διοίκησης του ΚΥ.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Βουλευτή του ΚΚΕ του Νομού Αιτωλοακαρνανίας Νίκου Παπαναστάση με τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλη Ιωάννη στις 06/08/2021, υπήρξε απ’ την πλευρά του η διαβεβαίωση ότι το πρόβλημα θα λυθεί στις 09/08/2021 κάτι που δεν συνέβη. Αποτέλεσμα αυτού είναι τόσο κάτοικοι όσο και εκατοντάδες τουρίστες της περιοχής, κυρίως Ιταλοί, προκειμένου να ταξιδέψουν, να είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στα όμορα του Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας ΚΥ, διανύοντας δεκάδες χιλιόμετρα, επιβαρυνόμενοι με σημαντικά οικονομικά κόστη και κυρίως αυξάνοντας δραματικά τις πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού.

Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συνέβαινε, αν η Διοίκηση του ΚΥ Μύτικα και της 6ης ΥΠΕ αποδέχονταν την υποχρέωσή τους, να κάνουν τα rapid tests στο ΚΥ Μύτικα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να λυθεί άμεσα το πρόβλημα άρνησης εκτέλεσης rapid tests από τη Διοίκηση του Κέντρου Υγείας Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας και 6ης ΥΠΕ, αποκαθιστώντας τόσο τη διενέργεια των tests όσο και την έκδοση σχετικού πιστοποιητικού, δίνοντας τέλος στην αναίτια και επικίνδυνη αυτή κατάσταση, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους αλλά και τις εκατοντάδες των τουριστών της περιοχής;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος
Λαμπρούλης Γιώργος

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τρίτη, 17 Αυγούστου 2021 14:58

Πύρινες ευθύνες!

Η Ελλάδα μας ξαναζεί για άλλη μια φορά τραγικές στιγμές με τεράστιες εκτάσεις σε όλη τη χώρα να έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός, χιλιάδες σπίτια να έχουν καεί, αμέτρητες περιουσίες πολιτών να έχουν γίνει στάχτη, χιλιάδες Έλληνες να έχουν χάσει τη δουλειά τους και την δυνατότητα εργασίας και διαβίωσης. 

Δεν υπάρχει καμία πλέον αμφιβολία ότι πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου εμπρησμών, που αποτελεί μέρος του υβριδικού πολέμου που είναι σε εξέλιξη εναντίον της πατρίδας μας και τροφοδοτείται τόσο από την γείτονα εξ ανατολών χώρα, όσο και από τους άλλους εγχώριους και ξένους εχθρούς και «συμμάχους».

Παράλληλα πληθαίνουν οι φωνές και τα δημοσιεύματα περί επίδειξης ανικανότητας που αγγίζει τα όρια της εγκληματικής αδιαφορίας, καθώς και εκουσίων βίαιων παρεμβάσεων για άλλους είδους εκμετάλλευση των περιοχών που κάηκαν.

Μια παντελώς αποτυχημένη κυβέρνηση ανικάνων, που η μόνη της ασχολία μέχρι χθες ήταν πως θα ενσπείρει τον φόβο και τον διχασμό και πως θα εκβιάσει  όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν υποχρεωτικά με ένα πειραματικό εμβόλιο, ψελλίζει δικαιολογίες. Επιχειρεί να πείσει ότι έκανε ότι μπορούσε, ρίχνοντας τις ευθύνες στην αόρατη «κλιματική αλλαγή», χωρίς να λέει λέξη γι’ αυτά που έπρεπε να έχει κάνει και δεν έκανε. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η λήψη μέτρων πρόληψης, που είναι  περιορισμένου κόστους, δεν έγινε έγκαιρα πράξη, με αποτέλεσμα να επακολουθήσει ζημία τεράστιου κόστους που δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Οι εγκάθετοι των καλοπληρωμένων ΜΜΕ εφευρίσκουν καθημερινά γελοίες δικαιολογίες, αφενός περί αμέσου κινητοποιήσεως του (διαλυμένου) κρατικού μηχανισμού, αφετέρου περί ακραίων δυσμενών καιρικών συνθηκών ένεκα της κλιματικής αλλαγής, θαρρείς και είναι η πρώτη φορά που συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα στην ιστορία. 

Υπάρχουν ευθύνες! Υπάρχουν υπεύθυνοι! Υπάρχουν, από τους εμπρηστές μέχρι και τους πολιτικά ανίκανους, τους ανεπαρκείς, τους αναξιοκρατικά αναρριχηθέντες υπευθύνους, πολιτικούς και ένστολους. Ουδείς όμως εκ των πραγματικά υπευθύνων υπέβαλε παραίτηση, έστω και ένας! 

Οι μόνοι που αξίζουν τον σεβασμό και τα συγχαρητήρια είναι οι απλοί μαχητές της φωτιάς, οι κάτοικοι που υπερασπίστηκαν τις περιουσίες τους, οι εθελοντές που έτρεξαν να βοηθήσουν, οι πυροσβέστες και οι χειριστές των αεροπορικών μέσων, που με κίνδυνο της ζωής τους μάχονται να σώσουν ότι μπορούν. 

Φτάνει πια! Όχι άλλοι εμπρησμοί! Όχι άλλες καταστροφές! Όχι άλλη ολιγωρία! Όχι άλλα αθώα θύματα! Όχι άλλες δικαιολογίες, όχι άλλα ψέματα. 

Συνειδητοποιείστε ότι διεξάγεται ένας αλλόκοτος (υβριδικός) πόλεμος και  πάρτε μέτρα για την αντιμετώπισή του. Επενδύστε παράλληλα στην πρόληψη, με το απαραίτητο προσωπικό και τα κατάλληλα μέσα. Οργανώστε σωστά και ρεαλιστικά την διαχείριση καταστροφών και κρίσεων. 

Προστατέψτε την Ελλάδα μας και το λαό της! Οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν!

 
Νικόλαος Ταμουρίδης
Αντγος (ε.α)-Επίτιμος Α’ Υπαρχηγός ΓΕΣ
 
φωτο: pentapostagma.gr
Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ και Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας Γιώργος Βαρεμένος συνέτξε και έδωσε στη δημοσιότητα το ακόλουθο άρθρο. 

O Τομ Χανκς στην παραλία της Αντιπάρου είχε το αίσθημα του ναυαγού, όπως το βίωσε στον αντίστοιχο κινηματογραφικό του ρόλο. Με το χέρι στο μέτωπο, ατένιζε το πέλαγος μήπως και φανεί στο βάθος του ορίζοντα το σκάφος του Λιμενικού που συνήθως μεταφέρει το λαμπερό πρωθυπουργικό ζεύγος της Ελλάδας.

Αυτοί οι καταραμένοι επικοινωνιολόγοι είχαν θυσιάσει την Α. Πελώνη σαν Ιφιγένεια και ο Τομ νόμισε πως αυτό ήταν οιωνός για να αποπλεύσει το σκάφος του Λιμενικού, αλλά εις μάτην. What the hell!, ψιθύρισε, και γύρισε την πλάτη στην παραλία, συνειδητοποιώντας ότι ο φετινός δεκαπενταύγουστος θα ήταν σκοτεινός σαν των δασών την ολόμαυρη ράχη. Άντε μετά να σου κατέβει κάτω η αστακομακαρονάδα, μ’ αυτές τις συνθήκες

Στην Εύβοια, κάποιες ψάθινες ομπρέλες, που είχαν επιζήσει από τον πύρινο όλεθρο, έστεκαν έρημες πάνω από άδειες ξαπλώστρες. Στα ξενοδοχεία της περιοχής βασίλευε η ερημιά, λες και ο Κιούμπρικ θα σηκωνόταν από τον τάφο για να γυρίσει το σήκουελ της “Λάμψης”.

Στην ηρωική Γορτυνία, ένας παρεπίδημών σ’ αυτή την εύανδρο γη Αιτωλοακαρνάνας μου περιέγραφε την τρομερή μάχη που έδωσαν οι κάτοικοι για να σώσουν το χωριό τους, από το οποίο έλκει την καταγωγή ο μεγάλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Εδώ να δεις σκηνικό ταινίας τρόμου…

Στους γάμους, μαζί με μπύρα κερνούσαν και αντισηπτικό, υπενθυμίζοντας ότι το διαζύγιο με τον κορωνοϊό θα ήταν ταραχώδες. «Στου παιδιού μου την χαρά έσφαξα έναν κόκορα», μπας και φύγει η γρουσουζιά….

Υπενθυμίζοντάς την, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται να κάνει δεκαπενταυγουστιάτικο ποδαρικό στο CNN, περιγράφοντας στους κουτόφραγκους τις θαυματουργές ιδιότητες του 112.

O συνομιλητής, που στην αρχή νόμισε ότι ο αριθμός αυτός είναι κάτι σαν το 666, τελικά παρακολουθούσε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας σαν να της έφερνε νέα από τον Άρη. Εκεί νόμιζε ότι βρισκόταν ο Κ. Μητσοτάκης, συνοδεύοντας τον Τζεφ Μπέζος στο διαστημικό ταξίδι.

Η φιλοδοξία του είναι να πείσει έναν λαό 10 εκατ. ότι βρίσκεται εκεί πάνω και όχι στην γη και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, βιώνοντας τα Πάθη ενός θλιμμένου δεκαπενταύγουστου. Οι επικοινωνιολόγοι τον έχουν πείσει ότι τα πάντα είναι δυνατά έτσι όπως είναι σήμερα δομημένος ο κόσμος στην Γη.

*Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ
Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ