Τρίτη, 25η Ιουνίου 2024  6:47: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 07 Αυγούστου 2021

Σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τις εγκληματικές ευθύνες σχετικά με την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, αναφέρει:

«Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ανυπολόγιστη καταστροφή σε όλες τις περιοχές, που πλήττονται από τις πυρκαγιές. Ειδικά στην Εύβοια ο κόσμος έχει αφεθεί αβοήθητος να παλεύει μόνος, τα εναέρια και επίγεια μέσα είναι ανεπαρκέστατα και γεννιούνται πολύ σοβαρά ερωτηματικά για τις προτεραιότητες του κρατικού σχεδιασμού, όταν για άλλες ήσσονος σημασίας πυρκαγιές, όπως παραδείγματος χάριν στο Σούνιο, κινητοποιούνται πολλαπλάσιες δυνάμεις.

Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, να αξιοποιήσει με σωστό σχεδιασμό όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά στην Εύβοια, που εξακολουθεί να καταστρέφει μια τεράστια περιοχή».

agrinionews.gr

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την αλληλεγγύη της στους πληγέντες και καλεί τα μέλη και τα στελέχη της, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, να συμπαρασταθούν με κάθε τρόπο. Αναφέρει εξάλλου στην ανακοίνωση της:

Δυστυχώς ο μόνος σχεδιασμός που είχε κάνει η κυβέρνηση είναι πως να καεί η χώρα χωρίς ανέμους.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την συμπαράσταση της στους κατοίκους των περιοχών, που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, στους εργαζόμενους, στους πυροσβέστες αλλά και στους εθελοντές, που δίνουν μάχη για να διασώσουν ανθρώπους, περιουσίες και δασικές εκτάσεις.

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί τα μέλη και τα στελέχη της να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με κάθε τρόπο στους ανθρώπους, που έχασαν ή κινδυνεύουν να χάσουν σπίτια, περιουσίες, επιχειρήσεις, από τις οποίες επιβιώνουν.

Να συνδράμουν στην οργάνωση της αντιπυρικής προστασίας και στη δυνατότητα επιβίωσης των ανθρώπων, που αυτές τις ημέρες είναι χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό.

Ο πρωθυπουργός το μόνο που κάνει είναι να δίνει τηλεοπτικά σόου μπροστά στις κάμερες, να επικαλείται την ατομική ευθύνη, επιχειρώντας να καλύψει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Περιορίζεται στην περιγραφή της τεράστιας οικολογικής καταστροφής την οποία αποδίδει στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του που με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζουν συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή και κρίση, λες και δεν ψήφισε η Ν.Δ το 2020 τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο Χατζηδάκη, λες και δεν είναι ο ίδιος και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που απαξίωσαν και υποβάθμισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια τους μηχανισμούς πρόληψης και καταστολής πυρκαγιών και τώρα κάνουν κριτική.

Η απίστευτη καταστροφή του φυσικού πλούτου και των περιουσιών των κατοίκων συντελέστηκε με ανέμους χαμηλής έντασης, σχεδόν άπνοιας, και οφείλεται αποκλειστικά στην παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στην έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, στην μη συντήρηση των δασικών δρόμων. Από το 1998 μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις αντί να ενισχύσουν τη δασική υπηρεσία συνέβαλαν στη διάλυσή της.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή που συνεχίζεται και είναι συνέχεια του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατζηδάκη με τον οποίο το περιβάλλον παραχωρείται στους μεγαλοεπιχειρηματίες ως άλλη μια πηγή κερδοφορίας, οφείλεται συνολικά στην έλλειψη των αναγκαίων μέσων και υποδομών, στην υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Επιλογή της κυβέρνησης ήταν να ενισχύσει με μέσα και προσωπικό τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και να προσλάβει αστυνομικούς για τα πανεπιστήμια, αφήνοντας το Πυροσβεστικό Σώμα με 4000 κενές θέσεις, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τους φορείς (δασαρχεία, Ο.Τ. Α Α΄και Β΄βαθμού) που είναι επιφορτισμένοι με προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας σε όλη τη χώρα, χωρίς την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσα και προσωπικό.

Είναι ενδεικτικό, ότι ενώ τα Δασαρχεία ζητούσαν 17,7 εκατομμύρια για τις ανάγκες αντιπυρικής θωράκισης, δόθηκαν μόνο 1,7εκατομμύρια, που είναι περικεκομμένα κατά 62% σε σχέση με πέρσι, που είχαν δοθεί 4,5 εκατομμύρια.

Αντιθέτως δόθηκαν 308 εκατομμύρια στη Frapport {πουλάμε και πληρώνουμε} και εκατοντάδες εκατομμύρια στους επιχειρηματίες υγείας, στους μεγαλοεργολάβους, στα ΜΜΕ, στα σκόιλ ελικικού κ.α.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι ενώ το Π.Σ., τα δασαρχεία, οι ΟΤΑ στερούνται το απαραίτητο προσωπικό, μέσα και χρηματοδότηση για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, ο Μητσοτάκης δήλωνε πριν λίγες μέρες από την Κρήτη ότι ” έχω κουραστεί σε αυτή τη χώρα να ακούω ότι η λύση σε κάθε πρόβλημα είναι παραπάνω προσλήψεις”. Αν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό και μέσα θα ήταν άραγε ίδια τα καταστροφικά αποτελέσματα της πυρκαγιάς; Ο «κουρασμένος» Μητσοτάκης, ξεκουράζεται χρηματοδοτώντας μόνο τους κρατικοδίαιτους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η τεράστια οικολογική καταστροφή απαιτεί την ενεργοποίηση του λαού, καταδίκη των αντιλαϊκών πολιτικών και την συγκρότηση ενός μαζικού οικολογικού κινήματος, που θα συγκρουστεί με συμφέροντα και κυβερνητικές επιλογές και θα υπερασπιστεί το περιβάλλον.

Επιπλέον απαιτείται ΑΜΕΣΑ
Η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.
Η εξασφάλιση στέγης και αναγκαίων μέσων επιβίωσης για τους πληγέντες, που έχουν χάσει κυριολεκτικά τα πάντα.
Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. Δεν μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπίζεται με διακοπές σε συνθήκες καύσωνα.
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει ότι θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στην ανάγκη υλοποίησης των προτάσεων αυτών.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Fake news (ψευδή είδηση) χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας την κατηγορία που αποδίδεται στην κυβέρνηση ότι διέθεσε μόνο 1,7 εκατομμύρια ευρώ για πυροπροστασία.

Σε ανάρτησή του στα social media, ο Στέλιος Πέτσας υποστηρίζει παραθέτοντας και τον σχετικό πίνακα με τα ποσά πως μόνο το υπουργείο Εσωτερικών διέθεσε φέτος 22,9 εκατομμύρια ευρώ για την πυροπροστασία.

«Όσοι αυτή την ώρα σπεκουλάρουν «εμπρηστικά» με fake news, βλάπτουν την προσπάθεια που κάνουμε -κράτος, αυτοδιοίκηση και πολίτες, ενωμένοι- να αντιμετωπίσουμε μια πολυμέτωπη κόλαση», αναφέρει σε ανάρτησή του στα social media ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτρας.

«Τελευταίο ψέμα που διακινούν είναι ότι για δράσεις πυροπροστασίας έχουν διατεθεί φέτος δήθεν 1,7 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η αλήθεια είναι ότι, μόνο από το υπουργείο Εσωτερικών, με υπογραφή μου, έχουν διατεθεί από τον Μάιο μέχρι σήμερα 22,9 εκατ. ευρώ (βλέπε επισυναπτόμενο Πίνακα). Και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε, κάνοντας ό,τι χρειαστεί», καταλήγει.

newsit.gr

Στο συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, σε όλους τους εθελοντές, στην ΕΛΑΣ, στο Λιμενικό, για την τεράστια προσπάθεια την οποία κατέβαλαν και χθες το βράδυ για να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα, κυρίως στην Αττική, την Εύβοια και στη Μάνη.

«Η κατάσταση σήμερα είναι λίγο καλύτερη από χθες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την ενημέρωσή του στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε με πολύ μεγάλη ένταση την προσπάθεια ώστε να οριοθετηθούν όλες οι πυρκαγιές και να μην έχουμε κάποιο κίνδυνο αναζωπύρωσης», τόνισε. Επεσήμανε πως «προτεραιότητα ήταν όλες αυτές τις μέρες πρώτα και πάνω απ’ όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό η προστασία των περιουσιών (η φωτιά να μην εισέλθει εντός οικισμών γιατί σ’ αυτή την περίπτωση θα είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές). Και βέβαια η προστασία των κρίσιμων υποδομών, πρωτίστως της ηλεκτροδότησης του Λεκανοπεδίου κι εκεί κατεβλήθη πολύ μεγάλη προσπάθεια και σήμερα είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι ήμασταν χθες».

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είπε: Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη γι αυτό το οποίο έχει συμβεί, να διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά όλους τους πληγέντες ότι η αποκατάστασή τους θα είναι η πρώτη πολιτική μου προτεραιότητα, όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες, θα αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο δρομολογούμε τα έργα προστασίας, τα αντιπλημμυρικά, τα αντιδιαβρωτικά αλλά και τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε τις αναδασώσεις».

Κλείνοντας τόνισε ότι και με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, «όταν περάσει αυτό το εφιαλτικό καλοκαίρι θα στρέψουμε όλη μας την προσοχή στο να αποκαταστήσουμε τις ζημιές με την μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα και στο να αποκαταστήσουμε και πάλι το φυσικό μας περιβάλλον».

Υπουργείο Εσωτερικών: Άμεση χορήγηση 1,5 εκατ. ευρώ σε 17 Δήμους και 5 Περιφέρειες
Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών επιχορηγούνται, με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ, 17 Δήμοι και 5 Περιφέρειες της χώρας, που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές φωτιές των τελευταίων ημερών.

Η έκτακτη χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού» (ΣΑΕ 055) και αφορά στην οικονομική ενίσχυση των πληγέντων Δήμων και Περιφερειών για την κάλυψη των πρώτων τους αναγκών.

Τα εν λόγω ποσά πιστώνονται άμεσα και κατανέμονται στους κάτωθι Δήμους και Περιφέρειες, ως εξής:

Δήμος Ανατολικής Μάνης: 50.000 €
Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: 100.000 €
Δήμος Αχαρνών: 140.000 €
Δήμος Βοίου: 20.000 €
Δήμος Γρεβενών: 40.000 €
Δήμος Δεσκάτης: 20.000 €
Δήμος Διονύσου: 60.000 €
Δήμος Δωρίδος: 50.000 €
Δήμος Ιστιαίας-Αιδηψού: 50.000 €
Δήμος Κηφισιάς: 50.000 €
Δήμος Κοζάνης: 20.000 €
Δήμος Λοκρών: 30.000 €
Δήμος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας: 120.000 €
Δήμος Πύλου – Νέστορος: 50.000 €
Δήμος Πύργου: 40.000 €
Δήμος Σερβίων: 20.000 €
Δήμος Ωρωπού: 140.000 €

Περιφέρεια Αττικής: 100.000,00 €
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 100.000,00 €
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 100.000,00 €
Περιφέρεια Πελοποννήσου: 100.000,00 €
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 100.000,00 €

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσαν: «Η Κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πολίτες, στηρίζοντας τους Δήμους και τις Περιφέρειες που πλήττονται από τις φωτιές. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο διάστημα χρειαστεί. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη για να προστατεύσουμε τις οικογένειές μας, τους συμπολίτες μας, τις εστίες μας και την πατρίδα μας και για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που έχουν προκληθεί. Και θα τα καταφέρουμε!».

Πηγή: iefimerida.gr