Κυριακή, 2η Οκτωμβρίου 2022  4:00: πμ
rss button rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021

«Επιτέλους η Βόνιτσα αποκτά το δικό της εθνικό στάδιο», ανέφερε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης μετά την έγκριση κονδυλίου για την ολοκλήρωση του αθλητικού κέντρου Βόνιτσας​.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του:

Ένα όνειρο 50ετών για την ευρύτερη περιοχή Ακτιού – Βόνιτσας πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του βουλευτή της ΝΔ κ. Κώστα Καραγκούνη και του δημάρχου Βόνιτσας κ. Γιώργου Αποστολάκη, σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κο. Άδωνη Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κο. Ελευθέριο Αυγενάκη, ενετάχθη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το έργο  «Ολοκλήρωση Αθλητικού Κέντρου Βόνιτσας», προϋπολογισμού 1.275.000€ (ΔΗΜΟΣ ΑΚΤΙΟΥ –ΒΟΝΙΤΣΑΣ-ΠΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ) ΑΔΑ:6ΟΖ446ΜΤΛΡ-ΛΟΓ

Επιτέλους η Βόνιτσα αποκτά το δικό της εθνικό στάδιο το οποίο θα περιλαμβάνει στίβο, γήπεδο ποδοσφαίρου, κερκίδες , αποδυτήρια , γήπεδα βόλει, μπάσκετ, καθώς και εσωτερικό χώρο σκουός , γραφεία και λοιπές εγκαταστάσεις.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα το δήμο Ακτιού – Βόνιτσας οπού επιμελήθηκε της όλης προσπάθειας καθώς και τους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι ενέταξαν τελικά το έργο προς υλοποίηση.

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι πυροδοτεί η άθλια κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται έντονες πιέσεις από το ΠΑΣΟΚογενές πολιτικό περιβάλλον του Μαξίμου, πιέσεις οι οποίες είχαν ατονίσει λόγω των πυρκαγιών, για να επιχειρήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής μεταξύ 26 Σεπτεμβρίου και 10 Οκτωβρίου, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι το τελευταίο χρονικό σημείο που έχει σοβαρές πιθανότητες να είναι πρώτο κόμμα.

Από την ερχόμενη άνοιξη και μετά, φαίνεται ότι θα επιστρέψουμε σε μία εικόνα του 2014, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ επέλαυνε προς την εξουσία.

Οι εισηγητές των εκλογών θέλουν να προλάβουν τις πιθανές γερμανικές πιέσεις για κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψουν μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, οι οποίες δεν θα δώσουν την κυβέρνηση περισσότερες από 100 έδρες στην καλύτερη περίπτωση.

Και να πάνε εν συνεχεία σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση εντός ενός μηνός ελπίζοντας ότι έχει εξαερωθεί μέρος της λαϊκής δυσφορίας και προβάλλοντας το δίλημμα «Μητσοτάκης ή χάος» να καταφέρουν έστω μια ελαφρά καλύτερη επίπεδο και να κερδίσουν πλειοψηφία έστω και λίγων εδρών.

Στο Βερολίνο η αλλαγή στα πρόσωπα και ο αποχαιρετισμός της Μέρκελ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου θεωρούν ότι αρκεί για να μην υπάρξει οργανωμένη γερμανική πίεση για κυβέρνηση συνασπισμού, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Όλα αυτά με καταλύτη της δραματική οικονομική κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για το πρώτο επτάμηνο του 2021, δηλαδή την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουλίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.528 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 10.915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Με απλά λόγια, η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το έλλειμα έχει εκτιναχθεί σχεδόν κατά 1,6 δισ. σε σύγκριση με την καταστροφική περσινή χρονιά.

Αν για τον οποιονδήποτε λόγω η ΕΚΤ πάψει να εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα, τότε... τέλος!

Το πολυδιαφημισμένο ανέκδοτο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, (ανέκδοτο για τους πολίτες, οι μεγάλες εταιρείες θα πάρουν σημαντικό μέρος του πακέτου), παραμένει.. «αόρατο»!

Έκθεση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ,  το χαρακτήρισε «λάθος το πρόγραμμα αξιοποίησης των κονδυλίων», διότι απλούστατα θα επιτείνουν τις εισαγωγές και θα επιδεινώσουν το αρνητικό ισοζύγιο.

Και αν αυτά συμβαίνουν τώρα, τα επόμενα δύο χρόνια, που τελειώνει και συνταγματικά ο χρόνος της κυβέρνησης, θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. 

Η κυβέρνηση πρακτικά έχει ήδη ηττηθεί, ακόμα και αν κερδίσει με ένα ποσοστό της τάξης του 25%, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «τραβήξει» ακόμα το τμήμα των πατριωτών ψηφοφόρων που αποχωρούν από τη ΝΔ. Αλλά αυτό ισχύει σήμερα. Αν σκεφθούμε ότι ο Γ.Α.Παπανδρέου το 2009 πήρε 43% και το 2012 13%, γίνονται αντιληπτές οι ανησυχίες των πολιτών.

Ένας νέος ισχυρός πολιτικός σχηματισμός να προκύψει από τις κοινωνικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, τελείωσε άδοξα (και καταστροφικά για την Ελλάδα) η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.

Την ζοφερή εικόνα για την ελληνική οικονομία την ερχόμενη πενταετία αποτυπώνει έκθεση του ΔΝΤ: Εφέτος η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 6% του ΑΕΠ από 7% πέρυσι, το οποίο το 2022 μπορεί να είναι πλεονασματικό μόλις κατά 0,3% (ένα τέτοιο ποσοστό εύκολα μπορεί να γυρίσει και ανάποδα), ενώ εν συνεχεία η ανάπτυξη θα είναι «φυματική»: Περίπου 1,5% κατ'έτος μέχρι το 2026!

Δηλαδή ούτε το 2026 δεν θα έχουμε φτάσει στο επίπεδο του 2019 το οποίο ούτως ή άλλως, συνολικά ήταν μια ακόμα κακή χρονιά για την ελληνική οικονομία, ένας ακόμα κρίκος στην τραγωδία που ξεκίνησε το 2009.

Το συνολικό έλλειμμα (περιλαμβανομένων των τόκων για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους) εκτιμάται το 2020 ήταν 9,9% του ΑΕΠ και φέτος θα κυμανθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, το 8,9% και ελπίζεται ότι θα είναι «μόνο» 2,6% το 2022 και... 1,5% το 2026.

Το δημόσιο χρέος εφέτος θα είναι περίπου στο 210,1% του ΑΕΠ από 213,1% που ήταν το 2020. Ελπίζεται ότι θα υποχωρήσει στο 179,6% το 2026. Δηλαδή 7 χρόνια μετά το 2019, το χρέος θα είναι υψηλότερο από το 2019!

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Η πορεία της χώρας εντός της ευρωζώνης, θα κλείσει 25ετία το 2026 και η καταστροφή είναι άνευ προηγουμένου για την χώρα. Πραγματικά συγκρίνεται μόνο με τα χρόνια που ακολούθησαν την ήττα του 1897, αν και τότε δεν βρισκόμασταν εντός ευρωζώνης και η χώρα βρήκε την δυνατότητα να ορθοποδήσει με το στρατιωτικό κίνημα του 1907. Τώρα; Πώς θα ξεφύγει η χώρα από την ευρωζώνη που την «πνίγει»;

pronews.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ

Ο «πόλεμος» τελείωσε λένε και ξαναλένε οι Ταλιμπάν, αλλά η κατάσταση στο Αφγανιστάν και ειδικά στην πρωτεύουσα Καμπούλ κάθε άλλο παρά αυτό δείχνει. Οι εικόνες στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης συγκλονίζουν.

Άνθρωποι σε απόγνωση προσπαθούν με κάθε τρόπο να ανέβουν στα αεροπλάνα που θα τους πάρουν μακριά από το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν, που επιστρέφουν στην εξουσία ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια.

Κρεμασμένοι σε φυσούνες, σε σκάλες, σε αεροπλάνα, άνθρωποι που φοβούνται για το αύριο που ξημέρωσε στη χώρα τους, προσπαθούν να διαφύγουν. Στην προσπάθειά τους αυτή, όμως, ποδοπατήθηκαν, με τις πληροφορίες του πρακτορείου Reuters να κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς, ανάμεσά τους κι ένα κοριτσάκι!

Το Reuters μεταδίδει πως πέντε άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ενώ προσπαθούσαν να επιβιβαστούν στα στρατιωτικά αεροσκάφη, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal οι νεκροί είναι τρεις.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters πως είδε τα πτώματα πέντε ανθρώπων να μεταφέρονται σε όχημα. Ένας άλλος είπε ότι δεν είναι σαφές αν τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυρά ή ποδοπατήθηκαν.

afganistan 16 8 2021 1

Και εκτός αυτού, οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια του αεροδρομίου, άνοιξαν πυρ στον αέρα για να… ελέγξουν το πλήθος…

afganistan 16 8 2021 2

Οι εικόνες χάους και απόγνωσης είχαν κάνει την εμφάνισή τους από χθες (15.08.2021) το βράδυ, λίγο αφού οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στο προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ αλλά και χωρίς το πρωί της Δευτέρας, με τις σοκαριστικές εικόνες να κάνουν το γύρω του κόσμου!

Χαρακτηριστικές της κατάστασης που επικρατεί στο Αφγανιστάν μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν και οι εικόνες με τους μποτιλιασμένους δρόμους από τα εκατοντάδες αυτοκίνητα με ανθρώπους που επιχειρούν να διαφύγουν από την πόλη.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι και η προσπάθεια των δυτικών χώρων να απομακρύνουν τους πολίτες τους. Ήδη, ο πρέσβης της Γαλλίας έφυγε από τη χώρα με ελικόπτερο!

Λόγω της κατάστασης, οι εμπορικές πτήσεις ματαιώθηκαν. «Δεν θα γίνουν εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι για να αποφευχθούν οι λεηλασίες. Σας παρακαλούμε να μην σπεύδετε στο αεροδρόμιο», ανέφερε η αερολιμενική αρχή σε μήνυμά της προς τα μέσα ενημέρωσης.

Η αφγανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ACAA) ανακοίνωσε πως ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Καμπούλ ανατέθηκε στους στρατιωτικούς και συνέστησε στα αεροσκάφη που πρόκειται να διέλθουν από τον αφγανικό εναέριο χώρο να αλλάξουν δρομολόγιο.

Η αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines ανακοίνωσε πως θα αρχίσει πτήσεις απομάκρυνσης ανθρώπων από την Καμπούλ και ματαίωσε όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις της προς και από το Αφγανιστάν.

Η Γαλλία άρχισε να απομακρύνει τους πολίτες της, η Ρωσία πρόκειται να απομακρύνει το 100μελές προσωπικό της πρεσβείας, ενώ όλο το προσωπικό της Ισπανίας στην Καμπούλ, είτε πρόκειται για Ισπανούς είτε για Αφγανούς, βρίσκεται στο αεροδρόμιο και θα μεταφερθεί στην Ισπανία. Η Ισπανία έχει στείλει ένα στρατιωτικό αεροσκάφος για να τους απομακρύνει το συντομότερο δυνατόν, μαζί και με άλλους πολίτες που βοήθησαν τον ισπανικό στρατό, την κυβερνητική υπηρεσία αρωγής και άλλους θεσμούς ανακοίνωσε ο Ισπανός υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα στον ραδιοσταθμό Cadena Ser.

«Πουθενά συγκρούσεις»

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκρούσεις στο Αφγανιστάν. «Η κατάσταση είναι ειρηνική, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας», δήλωσε ένα από τα ανώτερα στελέχη των Ταλιμπάν, που όμως αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι διέφυγε χθες (15.08.2021) από τη χώρα καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες μπήκαν στην πρωτεύουσα χωρίς ουσιαστικά να συναντήσουν αντίσταση. Δήλωσε πως θέλει να αποφύγει την αιματοχυσία.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για τον αφγανικό λαό και τους μουτζαχεντίν. Είδαν τις προσπάθειές τους και τις θυσίες τους επί 20 χρόνια να καρποφορούν», δήλωσε στο Al Jazeera TV ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν Μοχάμαντ Ναΐμ.

«Δόξα τω Θεώ, ο πόλεμος τελείωσε στη χώρα».

Οι Ταλιμπάν χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από μία εβδομάδα για να πάρουν τον έλεγχο της χώρας, με μια αστραπιαία και σαρωτική επίθεση η οποία τερματίστηκε στην Καμπούλ, καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις, που επί χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από τις ΗΠΑ και άλλους με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια, διαλύθηκαν.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες στις οποίες διοικητές Ταλιμπάν εικονίζονται μαζί με δεκάδες ένοπλους μαχητές μέσα στο προεδρικό μέγαρο.

Ο Ναΐμ δήλωσε πως η μορφή του νέου καθεστώτος στο Αφγανιστάν θα αποσαφηνιστεί σύντομα, ενώ πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν δεν θέλουν να ζήσουν σε απομόνωση και απηύθυνε έκκληση για ειρηνικές διεθνείς σχέσεις.

Ηγέτης των Ταλιμπάν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters πως οι αντάρτες ανασυντάσσονται σε διάφορες επαρχίες και θα περιμένουν μέχρι οι ξένες δυνάμεις να έχουν αποχωρήσει πριν δημιουργήσουν μια νέα δομή διακυβέρνησης.

Οι μαχητές Ταλιμπάν, είπε, «διατάχθηκαν να επιτρέψουν στους Αφγανούς να επαναλάβουν τις καθημερινές δραστηριότητες και να μην κάνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να τρομάξει τους αμάχους.

Βρετανία: Δεν θα επιστρέψουμε

Οι Ταλιμπάν ελέγχουν το Αφγανιστάν και οι βρετανικές και οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις δεν θα επιστρέψουν για να πολεμήσουν τους αντάρτες, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

«Αναγνωρίζω πως οι Ταλιμπάν ελέγχουν τη χώρα», δήλωσε στο Sky News ο Μπεν Ουάλας. «Δεν χρειάζεται να είσαι πολιτικός επιστήμονας για να δεις ότι αυτό συμβαίνει».

Ερωτηθείς αν η Βρετανία και το ΝΑΤΟ θα επιστρέψουν στο Αφγανιστάν, ο Ουάλας δήλωσε: «Αυτό δεν υπάρχει στα χαρτιά».

Ο Βρετανός υπουργός δήλωσε πως το στρατιωτικό τμήμα του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ασφαλές και πως η Βρετανία κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει βρετανούς πολίτες και Αφγανούς που έχουν δεσμούς με τη Βρετανία.

«Ο στόχος μας είναι … περίπου 1.200 ως 1.500 έξοδοι την ημέρα με τα αεροπλάνα μας και θα διατηρήσουμε αυτή τη ροή», δήλωσε.

Η Βρετανία έχει μεταφέρει την πρεσβεία της, από την πόλη, στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ερωτηθείς πως αισθάνεται βλέποντας τη σημαία των Ταλιμπάν να κυματίζει στο πρώην κτίριο της βρετανικής πρεσβείας στην Καμπούλ, ο Ουάλας δήλωσε:

«Συμβολικά, κανένας μας δεν το ήθελε αυτό».

Ο Ουάλας είπε ακόμη πως δεν είναι ακόμη η ώρα για να αποφασίσει η Βρετανία αν θα αναγνωρίσει ή όχι τους Ταλιμπάν ως την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ