Ο προμελετημένος και, ως εκ τούτου, αναμενόμενος όλεθρος στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, είναι πλέον μία θλιβερή πραγματικότητα. Ακόμη πιο ζοφερό γίνεται το τοπίο από την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί σε θεσμικούς ή άλλους φορείς του Νομού για το τί πρέπει να γίνει και τί τέλος πάντων θα διαδεχθεί τον αναμενόμενο θάνατο των Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Η υπουργός κ. Κεραμέως ισχυρίζεται ότι απεγκλώβισε τους νέους από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα. Σε ποια ακριβώς παγίδα εγκλωβίζονται οι προοπτικές της Περιφέρειάς μας από άποψη Παιδείας και Ανάπτυξης, το βλέπει κάποιος; Και τί έχει να προτείνει ή να αντιτάξει σ’ αυτό το σκοτεινό μέλλον; Υδροκεφαλισμός και ολιγαρχικός σχεδιασμός παντού; Η λύση είναι τα ΙΕΚ; Ίδωμεν Επιτέλους Κύριοι του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης.
sinidisi.gr
Τα παιδιά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έδωσαν πανελλήνιες εξετάσεις, πέρασαν στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Η Αλίκη πέρασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ ο Αλέξανδρος Διοίκηση επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.
Οι πληροφορίες λένε πως και οι δυο πέρασαν στις σχολές που πρώτες είχαν επιλέξει, αν και πρώτη τους επιλογή υπήρξε η Αθήνα. Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν πως θα συνεχίσουν τις σπουδές τους στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο.
Αποτελεί επιλογή για τα παιδιά του Κώστα Καραμανλή να φοιτήσουν πρώτα στο ελληνικό πανεπιστήμιο και στη συνέχεια αν χρειαστεί να συνεχίσουν τις σπουδές στο εξωτερικό, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr
Την ίδια στιγμή όλη η Ελλάδα μάθαινε πως η κόρη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη θα φοιτήσει σε ένα πανάκριβο αμερικανικό πανεπιστήμιο (χωρίς αυτό πάντως να είναι μεμπτό), χωρίς να χρειαστεί να μπει στην «βάσανο» των πανελληνίων.
agriniopress.gr
Το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ προκειμένου να μεταβεί στην Καμπούλ μόλις δινόταν το «πράσινο φως» για τη διάσωση συνολικά 18 Αφγανών με τις οικογένειές τους, που είτε είχαν συνεργαστεί με την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν είτε με το υπουργείο Εξωτερικών ως διερμηνείς
Στην Αθήνα επιστρέφει το κυβερνητικό αεροσκάφος που είχε μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ με τελικό προορισμό την Καμπούλ του Αφγανιστάν. Το Embraer EMB-135LR/145-209, που είχε μεταβεί στην πρωτεύουσα του Πακιστάν με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών, από εκεί αναμένετο να πετάξει για την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν έτσι ώστε να παραλάβει Αφγανούς πολίτες με τις οικογένειές τους, που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές υπηρεσίες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε και το πρόσταγμα της επιχείρησης διάσωσης των Αφγανών με τις οικογένειές τους, αναγκάστηκε να πάρει την δυσάρεστη απόφαση λόγω συγκλινουσών πληροφοριών για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα, ακόμη και μέσα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι εκτός ελέγχου, με τους Ταλιμπάν και τρομοκράτες του ISIS να απειλούν με νέο λουτρό αίματος μετά το χτύπημα της Πέμπτης με βομβιστή αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο, που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και άλλοι 120 να τραυματιστούν.
Το κυβερνητικό αεροσκάφος βρισκόταν σε κατάσταση αναμονής στο αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ προκειμένου να μεταβεί στην Καμπούλ μόλις δινόταν το «πράσινο φως» για τη διάσωση συνολικά 18 Αφγανών με τις οικογένειές τους, που είτε είχαν συνεργαστεί με την Ελληνική Δύναμη Αφγανιστάν είτε με το υπουργείο Εξωτερικών ως διερμηνείς. Το αεροσκάφος αναμένεται να επιστρέψει σε ελληνικό έδαφος το απόγευμα του Σαββάτου.
Πηγή: reader.gr
Δύο καταπράσινα μάτια τρυπούσαν τον φακό, το χαρτί και την ψυχή μας. Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν το National Geographic σε ένα εμβληματικό πια εξώφυλλο μας σύστηνε μία Αφγανή προσφυγοπούλα. Τότε δεν γνωρίζαμε το όνομά της. Ούτε πολλά για την τύχη της. Το περιοδικό δεν είχε δηλώσεις της. Μας μιλούσε το βλέμμα της με ένα μείγμα φόβου και αποφασιστικότητας. Η Σαρμπάτ Γκούλα, το κορίτσι με το κόκκινο μαντήλι, έγινε εν μία νυκτί σύμβολο των Αφγανών και της προσφυγιάς.
Ο φωτογράφος Στιβ Μακάρι την είχε εντοπίσει σε έναν καταυλισμό του Πακιστάν έναν χρόνο νωρίτερα, το 1984, όταν ήταν 12 ετών. Είχε φτάσει εκεί με τα πόδια, μαζί με τα αδέλφια και τη γιαγιά της, μετά την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν.
Σύμφωνα με το moneyreview, επί χρόνια ο Μακάρι την αναζητούσε χωρίς τύχη. Τον Ιανουάριο του 2002 οργανώθηκε αποστολή από το National Geographic η οποία ταξίδεψε στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό της. Βρέθηκε τελικά σε μία απομακρυσμένη περιοχή με την οικογένειά της. Ήταν πια 30 ετών, με βλέμμα κουρασμένο. Μεγάλωνε μόνη στη φτώχεια τις τρεις κόρες που είχε αποκτήσει από τον γάμο της με τον Ραμάτ Γκουλ σε ηλικία μόλις 13 ετών. Εκείνος είχε πεθάνει, όπως και το τέταρτο παιδί τους από ηπατίτιδα. Όπως έγινε γνωστό η Σαρμπάτ είχε επιστρέψει στο χωριό της από τα μέσα του 1990. Αλλά ένιωθε για πολλά ακόμη χρόνια πρόσφυγας.
Η ταυτότητα της εξακριβώθηκε μέσω αναγνώρισης της ίριδας της σε σύγκριση με την φωτογραφία, που την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Η ίδια θυμόταν την φωτογράφιση της, καθώς το 1984 ήταν η μοναδική φορά που είχε σταθεί μπροστά σε φωτογραφικό φακό. Αλλά δεν είχε δει ποτέ τη φωτογραφία της.
Λίγα χρόνια αργότερα θα το έσκαγε από το Αφγανιστάν για να βρει καταφύγιο και πάλι στο Πακιστάν. Το 2016 συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές για κατοχή πλαστής ταυτότητας και έμεινε 15 ημέρες στη φυλακή πριν απελαθεί. Στην πατρίδα της, την υποδέχθηκε με τιμές ο πρόεδρος Ασράφ Γκάνι. Έναν χρόνο αργότερα το κράτος της δώρισε ένα σπίτι. Είχε για πρώτη φορά στη ζωή της μία μόνιμη κατοικία. Και είχε τη δέσμευση του προέδρου ότι θα φροντίσει για την εκπαίδευση των παιδιών της.
Η ίδια δήλωνε πανευτυχής για αυτό. Είχε και πάλι ελπίδα. Ότι οι κόρες της θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Αυτή έσβησε μάλλον όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ.
Η Σαρμπάτ που έζησε την εισβολή των Σοβιετικών, την προσφυγιά, το θεοκρατικό καθεστώς των Ταλιμπάν, έναν αιματηρό πόλεμο και τον χαμό ενός παιδιού είναι σήμερα 48 ετών. Και ίσως αναζητεί και πάλι τρόπο διαφυγής.
Πηγή: moneyreview
Απώλειες καταγράφει η Νέα Δημοκρατία στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις φωτιές, αν και διατηρεί άνετο, διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».
Οι πυρκαγιές και τα συντονιστικά ζητήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατάσβεσής τους, «πλήγωσαν» την κυβέρνηση, καθώς στην δυναμική της, εμφανίζονται για πρώτη φορά «ρωγμές» οι οποίες φτάνουν το 2%. Την ίδια ώρα ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα δεν εμφανίζουν οφέλη, αντιθέτως παραμένουν στάσιμα στα ποσοστά τους.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η κυβερνητική παράταξη, σημειώνει πτώση 2 μονάδων: η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 34,5% έναντι 24,4% του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφορά των δύο κομμάτων διαμορφώνεται στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες. Στην αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, τα δύο κόμματα συγκέντρωναν 36,5% και 24,1% αντίστοιχα.
Την ίδια ώρα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει πτώση καθώς συγκεντρώνει 6,4% έναντι 6,7% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο. Ακολουθούν ΚΚΕ με 6%, Ελληνική Λύση με 4,1% και ΜέΡΑ25 με 3%.
Οι πυρκαγιές δρομολογούν πολιτικές εξελίξεις
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση, το 76,5% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να έχει ελέγξει πιο αποτελεσματικά την εξάπλωση των πυρκαγιών, ενώ στο κάδρο των ευθυνών μπαίνει και ο Πρωθυπουργός, στον οποίο καταλογίζονται ευθύνες από το 58,2% για αστοχίες στο συντονιστικό έργο.
Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (ναι και μάλλον ναι) προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που δεν διαβλέπει επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ταυτόχρονα αποδίδονται ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, με το 54,7% να ζητεί την απομάκρυνση κ. Χρυσοχοΐδη, το 42,8% του κ. Χαρδαλιά και το 48,9% του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
Θετικό για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κρίνονται ικανοποιητικά από το 59,4% του συνόλου, ενώ θετικά αντιμετωπίζεται και η τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως προέδρου της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας.
Το πιο καθησυχαστικό για την κυβέρνηση, στοιχείο της δημοσκόπησης για την κυβέρνηση είναι το γεγονός πως τόσο η στάση και οι τοποθετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ στο ζήτημα των πυρκαγιών δεν τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής και αντιμετωπίζονται στην καλύτερη περίπτωση με σκεπτικισμό από τους πολίτες.
Κόπωση από την πανδημία
Επιπλέον όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.
«Κυριαρχία» Μητσοτάκη
Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.
in.gr
Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που διαγωνίστηκαν στις πανελλήνιες εξετάσεις και που με υπομονή και θέληση κατάφεραν να ανταποκριθούν στις δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία.
Συγχαρητήρια αξίζουν βέβαια, και στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειες των παιδιών, που αθόρυβα στάθηκαν δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της κοπιώδους προσπάθειας.
Εύχομαι από καρδιάς καλή ακαδημαϊκή πορεία και κάθε επιτυχία στο νέο σας ξεκίνημα!
Σε όσους μαθητές, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα επιθυμητά, θα ήθελα να τονίσω ότι πάντα σε κάθε αγώνα της επίγειας ζωής, μετράει η προσπάθεια! Μπορεί τώρα να χάσατε μια μάχη, αλλά δεν χάσατε τον πόλεμο. Υπάρχουν και άλλες πολλές επιτυχείς επιλογές! Το μέλλον σας ανήκει και κάθε όνειρό σας θα γίνει πράξη, αρκεί να οπλιστείτε με επιμονή, υπομονή και δύναμη!
sinidisi.gr
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους
Τα πρώτα αντίποινα μετά την επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 μέλη των αμερικανικών υπηρεσιών και τουλάχιστον 170 άτομα ακόμα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν μια αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον ενός σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.
«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις διεξήγαγαν σήμερα μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση πάνω από τον ορίζοντα εναντίον ενός στελέχους του ISIS-K», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο λοχαγός Μπιλ Ουρμπάν, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, αναφερόμενος στη θυγατρική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, γνωστή και ως Ισλαμικό Κράτος Χορασάν, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης.
«Η αεροπορική επιδρομή από μη επανδρωμένο αεροσκάφος σημειώθηκε στην επαρχία Νανγκαρχάρ του Αφγανιστάν», δήλωσε ο λοχαγός Ουρμπάν. «Οι αρχικές ενδείξεις λένε ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Δεν γνωρίζουμε για απώλειες αμάχων», ανέφερε. Η αμερικανική επιδρομή ακολούθησε τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο την Πέμπτη, όταν δεσμεύτηκε να «κυνηγήσει» τους τρομοκράτες που ανέλαβαν την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Απειλή για νέα τρομοκρατική επίθεση
Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν από τις πιο θανατηφόρες εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους πως είναι πιθανή και νέα επίθεση. «Είναι πιθανή και άλλη τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ», δήλωσε το απόγευμα της Παρασκευής η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Η απειλή συνεχίζεται και είναι ενεργή. Τα στρατεύματά μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο», τόνισε.
Πάνω από 180 νεκροί
Τα θύματα των αιματηρών εκρήξεων που σημειώθηκαν γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη 27 Αυγούστου σύμφωνα με πηγές από το αφγανικό υπουργείο Υγείας που επικαλούνται οι New York Times ανέρχονται σε πάνω από 180. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο οι τραυματίες ξεπερνούν τους 200. Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία της Καμπούλ δυσκολεύονται να περιθάλψουν τους τραυματίες.
Πηγή: reader.gr
Δευτέρα…κοντή γιορτή, λένε ορισμένοι για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τότε επιστρέφει από την «απομόνωση στους αιθέρες» και τις ΗΠΑ ο Κ. Μητσοτάκης
Το Κονέκτικατ των ΗΠΑ, όπου εδρεύει το διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Yale στο οποίο θα σπουδάσει η θυγατέρα του πρωθυπουργού Δάφνη Μητσοτάκη δεν φημίζεται για τα ψηλά βουνά του. Eιδικά στο New Haven όπου βρίσκεται το Πανεπιστήμιο το υψηλότερο σημείο είναι ο λόφος Lindsey Hill (318 μ.).
Οπότε πολλοί λένε ότι δεν υπάρχει πεδίο για την ανάλυση ενός ανασχηματισμού έχοντας ως δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό.
Όμως, αν το υψόμετρο είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την αναζωογόνηση της πρωθυπουργικής οπτικής και όχι το τοπίο, τότε οι υπερατλαντικές πτήσεις σε ύψος 9-10 χιλιάδων μέτρων – πιο ψηλά και από την κορυφή του Έβερεστ (8.848μ.)- αποτελούν το ιδανικό σημείο. Άλλωστε, τα βουνά προσφέρουν συνθήκες απομόνωσης και ελαχίστων παρεμβολών, όπως και τα υπερατλαντικά ταξίδια και οι αεροπορικές πτήσεις.
Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται σχεδόν όλοι οι υπουργοί αλλά και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου, έχει υποστεί πλήγματα από τις πυρκαγιές και οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στη διάθεση του το πρωθυπουργικό επιτελείο αναδεικνύουν ότι η απαιτείται κυβερνητική επανεκκίνηση.
Το εύρημα αυτό είναι ανάγλυφο στην δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο αφού το 49,4% προτρέπει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.
Κραδασμοί
Οι πολιτικοί κραδασμοί που επιχείρηθηκε να απορροφηθούν από τον μίνι ανασχηματισμό στο Μαξίμου με στόχο την καθυστέρηση του δομικού ανασχηματισμού, παρέμειναν σύμφωνα με τις έρευνες που έλαβαν στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή.
Έτσι, τώρα ο πρωθυπουργός, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν να επιστρέψει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί στο γραφείο του έχοντας συμπληρώσει τη λίστα του ανασχηματισμού. Και να αρχίσει τα τηλεφωνήματα…
Αν και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του τόσο για το χρόνο όσο και για τις αλλαγές προσώπων οι περισσότεροι έχουν εισηγηθεί να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ με νέο σχήμα ώστε να δώσει την αίσθηση ότι η εκκίνηση για το όραμα και τις δράσεις της κυβέρνησης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της θητείας της γίνεται με «φρέσκια ομάδα».
Παρά το γεγονός ότι τα εγκαίνια της ΔΕΘ απέχουν δύο εβδομάδες, έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος της ΝΔ ανέφερε πως «είναι καλύτερο να γίνουν οι αλλαγές την προσεχή εβδομάδα για να χωνευτούν αντιδράσεις και οι νέοι υπουργοί να έχουν εγκλιματιστεί».
Όμως, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο in.gr πως κατά την εκτίμηση του οι πιθανότητες για τη Δευτέρα είναι κάτω του 50% καθώς την Τρίτη έχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου με συγκεκριμένη και βαριά ατζέντα.
Βεβαίως, θα μπορούσε η συνεδρίαση αυτή να είναι πανηγυρική αφού νωρίτερα οι νέοι υπουργοί θα είχαν ορκιστεί. Δηλαδή να ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα το απόγευμα – βράδυ και να ορκιστούν την επομένη το πρωί. Να ακολουθήσουν παραδόσεις – παραλαβές και να συνεδριάσει στη συνέχεια το υπουργικό Συμβούλιο το μεσημέρι- απόγευμα της Τρίτης.
Οι στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας να μετριάσουν τις προσδοκίες για αλλαγές την Δευτέρα σημειώνουν ακόμη πως το πρόγραμμα του έχει ταξίδι στην Σλοβενία την Τετάρτη και την Παρασκευή Μασσαλία, χωρίς να αποκλείεται και επίσκεψη για συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη.
Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος του ανασχηματισμού δεν έχει βαρύνουσα σημασία – πάντα το timing έχει – πιο βαρύνουσας σημασίας είναι οι αλλαγές που θα γίνουν σε πρόσωπα και δομές.
Απόδοση ευθυνών
Πρώτο θεωρείται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω των ευθυνών για τις πυρκαγιές. Όμως, δεν είναι ξεκάθαρο εάν η απόδοση των ευθυνών θα γίνει σε πολιτικό επίπεδο ή σε υπηρεσιακό. Αλλαγές σε υπηρεσιακό επίπεδο, πάντως ακόμη δεν μπορούν να γίνουν με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές μπορούν να ξεσπάσουν ακόμη και τον Οκτώβριο, όπως το 2017 στην Πορτογαλία οπότε χάθηκαν δεκάδες ανθρώπινες ζωές. Πάντως ο ανασχηματισμός αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει περισσότερα υπουργεία που λόγω και της πανδημίας έχουν υποστεί φθορά, όπως το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Τουρισμού, ενδεχομένως και το υπουργείο Παιδείας. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα υπάρξουν αλλαγές και στο οικονομικό επιτελείο, ή προσθήκη υφυπουργών. Και έως τώρα δεν έχει δοθεί κάποιο μήνυμα προς καμία κατεύθυνση.
Όπως ανέφερε, επικαλούμενος ρήση του Μπιλ Κλίντον, κορυφαίος υπουργός απαιτείται προσοχή στους ανασχηματισμούς αφού «όσοι παραμένουν στις θέσεις τους δεν το εκτιμούν και αυτοί που μπαίνουν είναι λιγότεροι από αυτούς που είναι εκτός».
Με δεδομένο ότι πρόκειται -θεωρητικώς- για το εκλογικό σχήμα της κυβέρνησης, αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν αλλάζει εύκολα πρόσωπα οι δυσαρέσκειες που θα δημιουργηθούν μπορούν να είναι πολλές και να υπάρχουν και ισχυρές αντιδράσεις.
Άλλωστε, η πολιτική παντοδυναμία της κυβέρνησης του, σύμφωνα και με την δημοσκόπηση που δημοσιεύουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» έχει αρχίσει να μειώνεται. Η διαφορά των 10,1 μονάδων είναι μεγάλη αλλά καταγράφεται πτώση δύο μονάδων στην πρόθεση ψήφου προς τη ΝΔ.
Έτσι, οι γνωρίζοντες τον εσωκομματικό χάρτη αλλά και τις γεωγραφικές πολιτικές στοχεύσεις θεωρούν πως ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει υπόψιν του περισσότερο τις ισορροπίες της κοινοβουλευτικής του ομάδας σε αυτόν τον ανασχηματισμό.
Ίσως, ο κ. Τριαντόπουλος να είναι ο τελευταίος εξωκοινοβουλευτικός που υπουργοποιήθηκε, ή καλύτερα από τους τελευταίους.
Άλλωστε, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Μαξίμου έφθασαν μηνύματα δυσαρέσκειας για την υπουργοποίηση του κ. Τριαντόπουλου, όχι για το πρόσωπο αυτό καθ’ εαυτό, αλλά για την υπουργοποίηση ενός ακόμη εξωκοινοβουλευτικού.
Ένα πρώτο δέιγμα γραφής ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Οικονόμου στη θέση του κυβερνητικού εκπρoσώπου καθώς πρόκειται για στέλεχος με κομματικές περγαμηνές.
Πάντως, όπως λένε στελέχη του στενού πυρήνα του πρωθυπουργού στόχος του είναι να διατηρηθεί η τάση αξιοποίησης ικανών στελεχών με αλλαγές στη «δοσολογία» και αναθέσεις υπουργείων ώστε να καμφθούν τυχόν αντιδράσεις. Βασικό κριτήριο θα είναι η αποτελεσματικότητα.
in.gr