Κυριακή, 3η Μαρτίου 2024  9:22: μμ
  rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021

Γράφει ο Νίκος Καραμπάσης *

Καιγόμαστε! Καθώς έβλεπα τα «μανιτάρια καπνού» να ξεπηδούν από όλη την Δυτική Αττική που καιγόταν σε ένα παρανάλωμα φωτιάς και καταστροφής, χωρίς τον παραμικρό άνεμο(!) – δηλαδή σε συνθήκες άπνοιας – σκεφτόμουν τι άραγε να συμβαίνει; Ακόμη δεν μας έχει πει κανείς τι συνέβη και γιατί.  Όταν την επόμενη ημέρα και σήμερα ακόμη, όλη η Αττική αναπνέει ο,τι ρυπογόνο και επικίνδυνο για την υγεία των κατοίκων της σωματίδιο υπάρχει στην ατμόσφαιρα, αναρωτήθηκα – όπως και όλοι μας – «γιατί»;. Στις τηλεοπτικές εικόνες κυριαρχεί μια «πύρινη κατάσταση πανικού και καταστροφής» όχι (μόνο) από τα 45αρια της ζέστης, αλλά κυρίως από τις πολλές φωτιές. Γιατί; Άνεμοι – προς το παρόν – δεν υπάρχουν; Φταίει άραγε μόνο η λίγη ζέστη παραπάνω; Μα, «45αρια καύσωνα» είχαμε και στο παρελθόν…

Ας δούμε τα γεγονότα καταρχήν εάν είχε δηλαδή ασχοληθεί κάποιος με αυτό που λέμε «πρόληψη» – να φροντίσουμε με άλλα λόγια ώστε να μην «καούμε». Για φέτος – διαβάζω – με απόφαση «της Γενικής Δ/νσης Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης ποσού 1.700.000,00 € από τις εγγεγραμμένες πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου, οικονομικού έτους 2021, για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας που περιλαμβάνονται στα εγκεκριμένα «Προγράμματα δασικών δραστηριοτήτων για χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα Δασών του ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ έτους 2021» από πιστώσεις του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου έτους 2021.

Από τα 17,7 εκατ. ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. για όλη την Ελλάδα! Εγκρίθηκε με άλλα λόγια μόλις το 10% των δαπανών που αιτήθηκαν τα δασαρχεία για την υλοποίηση έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας και οδοποιίας. Αν κάποιος εκπρόσωπος του επιτελικού κράτους το αμφισβητεί , είμαστε εδώ για να αποτυπώσουμε την δική του αλήθεια. Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Μεσσηνίας για να το αντιληφθούμε καλύτερα.

Οι πιστώσεις που διατέθηκαν στις δασικές υπηρεσίες με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2021, για την αντιπυρική προστασία δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων, αλλά και τη διάνοιξη, συντήρηση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση δασικών δρόμων, αγγίζουν το ιλιγγιώδες ποσό των… 17.000 ευρώ! Αναμφίβολα η… επιτελικότητα σε όλο της το μεγαλείο! Ντροπή…

Με άλλα λόγια στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εάν θα καιγόμασταν ή θα καούμε στη συνέχεια(όπως μας λένε τώρα όλοι…έντρομοι). Δεκάρα τσακιστή δεν δίνουν βέβαια στην οποιαδήποτε προληπτική οργάνωση μας, στην έννοια της πρόληψης είτε αφορά πυρκαγιές, είτε βροχές, είτε χιόνια, είτε οτιδήποτε. Ένα κράτος – παλιάτσος που έχει «γραμμένους» τους πολίτες του, εκεί που δεν πιάνει…μελάνι(που λέγαμε και παλιότερα) γι αυτό άλλωστε και παραλύει με το πρώτο χιόνι, την πρώτη φωτιά, την πρώτη βροχή, την πρώτη ζέστη, τον πρώτο σεισμό. Στην ουσία «δεν υπάρχει»…(ή μάλλον είναι για φρου-φρου και αρώματα…).

Επίσης επειδή στην Ελλάδα άπειρα χρόνια μας έκαιγαν – με τα πρώτα μελτέμια – οι «οικοπεδοφάγοι» και τα συμφέροντα που βρίσκονταν πίσω από τους εμπρηστές (συν βέβαια τους διάφορους πράκτορες, όπως ομολόγησαν αργότερα δυο πρώην πρωθυπουργοί της Τουρκίας…δηλαδή οι Γιλμάζ και Τσιλέρ) ακούω περίεργες φήμες (και) για το…Τατοϊ και τις γύρω περιοχές και για το πως και γιατί έγιναν παρανάλωμα του πυρός 12.500 στρέμματα εκπληκτικού δάσους με…άπνοια! Υπήρξε άραγε κάποιο αόρατο «χέρι συμφερόντων»; Θα φανεί…

Το Πράσινο Κίνημα, προτείνει να υπάρξει ΑΜΕΣΑ «αντιπυρική θωράκιση» όλης της χώρας οργανωμένα, σχεδιασμένα και λειτουργικά με τη συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών (από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο) ώστε σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία που μπορεί να προσφέρει τεχνικές λύσεις έγκυρης και έγκαιρης ειδοποίησης, να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα είτε πριν εκδηλωθεί ή αμέσως σχεδόν με την εκδήλωση του. Γι αυτό χρειάζεται η εξειδικευμένη επαγγελματική στελέχωση και εκπαίδευση της αρμόδιας «υπηρεσίας» που θα γνωρίζει τι να κάνει την ώρα της κρίσης.

Τα ποικίλα «οικονομικά συμφέροντα» έχουν χρησιμοποιήσει τους βουλευτές και τις διάφορες κυβερνήσεις για να μακελέψουν «χωρίς εμπόδια» το περιβάλλον δηλαδή την ίδια την ποιότητα της ζωής μας – το βλέπουμε πια εμφαντικά και καθημερινά. Όμως οι επιπτώσεις στις ζωές μας είναι τραγικά σημαντικές και αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ είναι εδώ σε όλη την Ελλάδα για να αλλάξει την φορά αυτών των «γεγονότων». Δεν δικαιούμαστε για χάρη λίγων αργυρώνητων και άπλειστων επιχειρηματιών ή ανεπάγγελτων και αχρείων πολιτικών, να καταστρέφουμε τις ζωές μας και να θυσιάζουμε τα παιδιά μας.

*Ο Νίκος Καραμπάσης είναι Δημοσιογράφος, Συγγραφέας και Πολιτικός Επιστήμονας – Επικεφαλής της Επικοινωνίας στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ

agrinionews.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Στην εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις μεγάλες πυρκαγιές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Συμπολίτες μου,

Αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Όπως, δυστυχώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες. Μετά από 10 ημέρες καύσωνα καλούμαστε να διαχειριστούμε ταυτόχρονα δεκάδες δασικές πυρκαγιές. Τρεις από αυτές, στην Αττική, στην Εύβοια και στην Ηλεία είναι τεραστίων διαστάσεων και έντασης.

Η προτεραιότητα μας είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη.

Ο κρατικός μηχανισμός και ειδικά οι γυναίκες και οι άνδρες της Πυροσβεστικής, έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες. Οφείλουμε να τους δείξουμε έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας, αναγνωρίζοντας ότι μερικές φορές τους ζητάμε να κάνουν πράγματα που απλά ξεπερνούν τις δυνάμεις τους.

Δυστυχώς, τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας και η νύχτα που έρχεται είναι απειλητική. Αύριο περιμένουμε ισχυρούς Δυτικούς Ανέμους σε πολλές περιοχές της πατρίδας μας. Μιλάμε για συνθήκες πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη.

Με την Πολιτική Προστασία έχουμε καταστρώσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, τοποθετώντας 6 περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται.

Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Κράτος, αυτοδιοίκηση, εθελοντές, πολίτες, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική. Αλλά όχι τώρα.

Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους. Όπως ήταν δίπλα στους πολίτες που χτυπήθηκαν από τον «Ιανό» και από άλλες πρόσφατες φυσικές καταστροφές. Οι περιουσίες θα αποκατασταθούν και οι γεωργοί μας θα αποζημιωθούν. Και φυσικά οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα.

Τέλος, έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου στην οργάνωση του κράτους, αλλά αυτά δεν αρκούν όταν έχεις απέναντί σου ένα φυσικό φαινόμενο τέτοιας έκτασης. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι».

Νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στην Ηλεία και εν συνεχεία στο Τατόι, μαζί με την Λίνα Μενδώνη για να ενημερωθεί επίσημα για την κατάσταση των πυρκαγιών.

Επίσης, για τα εν εξελίξει πύρινα μέτωπα θα ενημερώσει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στις 21:30. Θα αναφερθεί στην κατάσταση των περιοχών που κατακαίει η πύρινη λαίλαπα.

agrinionews.gr

Προετοιμάζεται και η εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στον Αστακό, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Αυγούστου, στις 20:00, στον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού.

Η ανακοίνωση:

Το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό», έχει ήδη αγκαλιάσει δεκάδες πόλεις της χώρας μας και στην Αιτωλοακαρνανία.

Η κάθε «παραίνεση» του συνθήματος έχει αποτελέσει με έναν τρόπο βίωμα μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Γιατί η περίοδος της πανδημίας, η αστική διαχείριση της και η νέα καπιταλιστική κρίση έχουν κάνει πιο ξεκάθαρο από πριν το τι σημαίνει να ζεις, να τολμάς και να προχωράς. Πως για να «περπατάς» ελεύθερος προς τα μπροστά χρειάζεται αγώνας ενάντια στο σύστημα της μισθωτής σκλαβιάς.

Με αυτές τις «παραινέσεις», προετοιμάζεται και η εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στον Αστακό, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 8 Αυγούστου, στις 20:00, στον αύλειο χώρο του Παιδικού Σταθμού.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

• ομιλία από το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ
• θεατρική παράσταση (μονόλογος) “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” της Θάλιας Αντωνοπούλου, από τη Σταματίνα Πιτσούλια, σε μουσική επιμέλεια Έλενας Γκάτση
• συναυλία από τους “DYING WORMS”

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μπορεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ να έγινε έξω φρενών με την τηλεοπτική εκπομπή που τον είχε στημένο μέσα στο ήλιο επί σχεδόν μία ώρα για να γίνει η απευθείας τηλεοπτική σύνδεση. Πάντως πάνω στην οργή του εξέφρασε αυτό που λίγο – πολύ όλοι σχολιάζουμε βλέποντας για πολλοστή φορά στα τηλεπαράθυρα των «αναλύσεων» μιας φυσικής καταστροφής υπό το πρίσμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην εκάστοτε κυβέρνηση και την εκάστοτε αντιπολίτευση.

«Πριν μου κάνετε την ερώτηση, θέλω να σας πω ότι είστε απαράδεκτοι γιατί περιμένουμε εδώ και τρία τέταρτα, έχασα τρία τέταρτα ερευνητικού χρόνου στην περιοχή. Και ήμουν υποχρεωμένος να ακούω τις ανοησίες των πολιτικών από το στούντιό σας. Ήταν ανοησίες αυτά που άκουγα και με εξόργισαν. Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, πραγματικά, μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν», είπε αρχικά έξαλλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας πρόσθεσε στη συνέχεια εκνευρισμένος: «Δεν μας σέβεστε, μαζί με τον ρεπόρτερ, δεν μας σέβεστε, τρία τέταρτα μέσα στον ήλιο και έχετε την άνεση των πολιτικών, να παρουσιάζεται πολιτικούς μισή ώρα και να τους ακούμε μέσα στον ήλιο χάνοντας και ερευνητικό χρόνο, και εγώ και οι συνεργάτες σας εδώ που είναι».

Και το χειρότερο όλων από όσα ακούμε στην τηλεοπτική κάλυψη τέτοιων κρίσεων είναι ότι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος (ο εκάστοτε σε κάθε φυσική καταστροφή) συντονίζει… Δηλαδή ο τάδε ο υπουργός και ο δείνα δήμαρχος θα συντονίσουν τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής και θα τους δώσουν οδηγίες για το πώς να σβήσουν την πυρκαγιά… “Έλα παππού μου, να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφα σου” Έτσι το λέμε στο χωριό μας. Πάντως ο Ευθύμιος Λέκκας με την ατάκα του «συντόνισε», εξέφρασε τη λαϊκή οργή για το επίπεδο των πολιτικών συζητήσεων ιδίως σε συνθήκες κρίσεων.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ