Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  7:57: πμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

χηρας τρυφωνας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

κωστας πιστιολας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021

Oπως αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δύο πηγές ασφαλείας, πρόκειται για Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ελληνικές αρχές

Σε κατάσταση αναμονής στο Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ένα ελληνικό  αεροσκάφος, αναμένοντας να παραλάβει περίπου 18 άτομα από το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται δύο πηγές ασφαλείας, πρόκειται για Αφγανούς που έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν ήταν σαφές με ποια ιδιότητα, ενώ υπάρχουν και μέλη των οικογενειών τους.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σπεύδουν να εκκενώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από το Αφγανιστάν πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου.

protothema.gr 

foto protothema.gr
Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία.

Παρέθεσε στοιχεία, τονίζοντας πως «οι αριθμοί είναι αμείλικτοι» κι αποδεικνύουν ότι «η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία».

«Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι, από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι και συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229», τόνισε.

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, η «διαγραφή της οποίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη», όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η πλήρης υποβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματά της, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική της ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών» και υπογράμμισε πως «Μητσοτάκης και Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό του».

«Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως “Ιφιγένειες”, ως “παράπλευρες απώλειες”. Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια», είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Η ανακοίνωση των βάσεων, όχι μόνο επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους μας, αλλά αποδεικνύει ότι η πραγματικότητα ξεπερνά και την πιο τολμηρή φαντασία.

Οι αριθμοί, τόσο πανελλαδικά, όσο και για την Αιτωλοακαρνανία, είναι αμείλικτοι:

– Από τα ΓΕΛ μένουν εκτός ΑΕΙ 25.014 υποψήφιοι.

– Από τα ΕΠΑΛ μένουν εκτός 10.584 υποψήφιοι.

– Συνολικά, από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, έμειναν εκτός 40.229.

Η διαγραφή, δε, του Νομού μας από τον ακαδημαϊκό χάρτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλήρης υποβάθμισή του σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική ανάπτυξη του τόπου.
Από τις 979 προσφερόμενες θέσεις, αν υπολογίσουμε και τους επιτυχόντες με το 10%, συνολικά καλύφθηκαν μόλις οι 274 θέσεις.

Ενδεικτικά, τα στοιχεία στοιχεία με τους επιτυχόντες από ΓΕΛ και ΕΠΑΛ:
– Στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Αγρινίου από τις 234 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 43 και τα ΕΠΑΛ 28.

– Στο Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Μεσολογγίου από τις 223 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 3 και τα ΕΠΑΛ 21.

– Στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου από τις 178 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 2 και τα ΕΠΑΛ 5.

– Στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Αγρινίου από τις 187 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 109.

– Στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Αγρινίου από τις 157 θέσεις καλύπτονται από τα ΓΕΛ 4 και τα ΕΠΑΛ 9.

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ήταν η καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών.

Ο Μητσοτάκης και η Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό μας.

Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως “Ιφιγένειες”, ως “παράπλευρες απώλειες”.

Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια».

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένα τραγελαφικό σκηνικό διαδραματίστηκε στον υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κέρκυρα με την υπάλληλο στο γκισέ να μην αναγνωρίζει τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης βρέθηκε στην Κέρκυρα για την παράδοση των εργατικών κατοικιών από τον ΟΑΕΔ και έκανε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στο νησί, αλλά σίγουρα δεν θα περίμενε ότι δεν θα τον αναγνωρίσουν.

Ο κ. Χατζηδάκης με ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε ότι ο υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν τον αναγνώρισε και νόμιζε ότι κάποιος του κάνει πλάκα.

“Καλημέρα είμαι ο υπουργός” είπε στον υπάλληλο και εκείνος του απάντησε “Έλα τώρα, τι είναι αυτά;”. “Κοιτάξτε με καλά. Είμαι ο υπουργός. Πιστέψτε με!”, επανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης. Τότε ο υπάλληλος κατάλαβε τι έχει γίνει και ζήτησε συγνώμη.

Ευχαριστημένος με τα όσα αντίκρισε ο υπουργός
Στη συνέχεια ο Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι έμεινε ευχαριστημένος από την εικόνα που αντίκρισε στον ΕΦΚΑ της Κέρκυρας. Ανέφερε ότι η εξυπηρέτηση είναι σε καλό επίπεδο και σε αυτό βοήθησαν οι νέοι υπολογιστές που έχουν παραλάβει οι υπάλληλοι.Φυσικά, ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν στον ΕΦΚΑ και ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι βρίσκονται στην ίδια πλευρά.

Δείτε την ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη:

“Καλημέρα, είμαι ο υπουργός” είπα στον υπάλληλο του ΕΦΚΑ που καθόταν πίσω από ένα γκισέ στην Κέρκυρα στις 9:00 σήμερα το πρωί. “Έλα τώρα, τι είναι αυτά;” μου απάντησε. “Κοιτάξτε με καλά. Είμαι ο υπουργός. Πιστέψτε με!” του είπα. “Ωωω, συγγνώμη, κύριε υπουργέ!” μου είπε εκείνος, αφού διαπίστωσε ότι δεν του κάνω πλάκα. Έτσι ξεκίνησε η μέρα μου σήμερα στην Κέρκυρα, με μια απροειδοποίητη επίσκεψη στον ΕΦΚΑ Κερκύρας, καθώς πήγα στο νησί για την παράδοση των νέων εργατικών κατοικιών.

Πρέπει να πω πως η κατάσταση ήταν καλύτερη από τον μέσο όρο του ΕΦΚΑ. Όλα ήταν εντάξει με την παρουσία των υπαλλήλων, οι υποδομές ήταν γενικά σε καλό επίπεδο, τα καινούρια κομπιούτερς είχαν παραδοθεί -τα υπόλοιπα για να καλυφθούν όλοι θα παραδοθούν σε μερικούς μήνες- και οι ασφαλισμένοι που ρώτησα ήταν γενικά ικανοποιημένοι από την εξυπηρέτηση. Τα ηλεκτρονικά ραντεβού που έχουν εισαχθεί πρόσφατα έχουν βοηθήσει πολύ να σταματήσουν οι ουρές και οι χαοτικές εικόνες. Όλοι το παραδέχονται αυτό, τόσο οι υπάλληλοι όσο και οι ασφαλισμένοι. Και οι καινούριοι υπολογιστές κάνουν λιγότερο δύσκολη τη ζωή των υπαλλήλων.

Εκκρεμεί να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα με σωστό τρόπο η πραγματική συγχώνευση του πρώην ΙΚΑ και του πρώην ΟΑΕΕ στην Κέρκυρα. Και φυσικά υπάρχουν τα δυο γνωστά προβλήματα που έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος: Από τη μια η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και από την άλλη η ενημέρωση/εξυπηρέτηση του πολίτη. Τόσο για το ένα όσο και για το άλλο τώρα το φθινόπωρο θα υπάρχει ουσιαστική βελτίωση.

Με την καλύτερη οργάνωση του ΕΦΚΑ, με τα παραπάνω κομπιούτερς, με τους δικηγόρους/λογιστές που πέφτουν και αυτοί στη μάχη, με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιριών ο στόχος είναι να φτάσουμε το φθινόπωρο στην έκδοση 30.000 το μήνα από 10.000 που ήταν το καλοκαίρι του 2019.

Για την ενημέρωση των πολιτών έχουμε θέσει σε πιλοτική λειτουργία τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης 1555. Οι τηλεφωνητές απαντούν πλέον αμέσως, αλλά αυτό δεν φτάνει. Καθώς πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα οι σχετικές υποστηρικτικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, προκειμένου οι πολίτες να παίρνουν σε όλες τις περιπτώσεις γρήγορες και έγκυρες απαντήσεις. Αυτή θα είναι μια βασική μας προσπάθεια μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Και ελπίζω, χάρη και στη βοήθεια των εξειδικευμένων ιδιωτών συμβούλων και παρόχων υπηρεσιών που συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια, η κατάσταση να αλλάξει αισθητά μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Για μια ακόμα φορά έκανα ξεκάθαρο στους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ότι είμαστε από την ίδια πλευρά του λόφου. Είμαστε υπηρέτες των πολιτών που δικαιούνται να έχουν καλύτερες υπηρεσίες από τον ΕΦΚΑ. Αυτό δεν πρέπει μόνο να το λέμε. Πρέπει και να το εννοούμε όλοι. Είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου για την επιτυχία αυτού του στόχου. Και για αυτό θα είμαι δίκαιος, αλλά και αυστηρός με όλους: Διοίκηση, διευθυντικά στελέχη και υπαλλήλους.

thetoc.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Έφυγε από την ζωή από ανακοπή καρδιάς ο Άκης Τσοχατζόπουλος σε ηλικία 82 ετών. Ο πρώην υπουργός και ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν επί 9 μήνες σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Καστέλλα.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν μια από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες στην πολιτική ζωή της μεταπολίτευσης με άδοξο όμως πολιτικό τέλος αφού το 2012 συνελήφθη με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και στις 7 Οκτωβρίου 2013 καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 20 ετών, με την ποινή του να μειώνεται αργότερα σε 19 χρόνια. Διατέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι και το 2004, ενώ το 1996 έθεσε υποψηφιότητα για τη θέση του πρωθυπουργού ύστερα από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1939 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταφέρθηκε η οικογένειά του το 1940.

Η καταγωγή του πατέρα του ήταν από την Κωνσταντινούπολη και της μητέρας του από τα Ιωάννινα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας του υπήρξε μπασκετμπολίστας, αγωνιζόμενος για δύο χρόνια (1953 και 1954) στον ΠΑΟΚ στη θέση «3» (small forward).

Σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου Πολιτικός Μηχανικός (1964) και Μηχανικός Οικονομίας και Διοίκησης (1967). Εργάστηκε σε κατασκευές δημοσίων έργων στη Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Ιταλία. Η βάση του ήταν στη Γερμανία, όπου έζησε συνολικά 16 χρόνια, από το 1959 έως το 1975 οπότε και επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα.

Το 1968 του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα, καθώς η Χούντα του είχε αφαιρέσει την ελληνική ιθαγένεια, λόγω της αντιστασιακής του δραστηριότητας. Το 1964 παντρεύτηκε τη Γερμανίδα Γκούντρουν Μολντενχάουερ, με την οποία απέκτησε μία κόρη κι έναν γιο. Το 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά με τη Βίκυ Σταμάτη, αρχικά με πολιτικό γάμο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με θρησκευτικό στο Παρίσι, και απέκτησαν έναν γιο.

Το 2004 δέχθηκε κριτική από μερίδα του τύπου και του πολιτικού κόσμου για τον γάμο του στο Παρίσι και τη δεξίωση που ακολούθησε σε πολυτελές ξενοδοχείο (Four Seasons), καθώς και για την περιουσία του σε ακίνητα και τις επαφές του με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Η γνωριμία με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Το 1968 γνώρισε στη Φρανκφούρτη τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1970 έγινε μέλος του αντιδικτατορικού Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ). Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Από τότε συμμετείχε για πολλά χρόνια στα εκτελεστικά γραφεία του κόμματος. Την περίοδο 1990 – 1994 διετέλεσε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 1995 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στις εκλογές του 1981 συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εκλεγόμενος βουλευτής. Από το 1985 έως και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Το 1995 ο Άκης Τσοχατζόπουλος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός και με την ιδιότητα αυτή εκπροσώπησε την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Μαδρίτη.

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά τον Ιανουάριο του 1996, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Συμμετείχε σχεδόν σε όλα τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τον πρώτο σχηματισμό της κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 μέχρι το τέλος της κυβέρνησης Σημίτη το 2004, ενώ διετέλεσε υπουργός και στην οικουμενική κυβέρνηση του Ξενοφώντα Ζολώτα.

Διετέλεσε Βουλευτής από το 1974 έως το 2007. Στις εκλογές όμως του 2007 απέτυχε να εκλεγεί καθώς κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στους συνυποψηφίους του, ενώ στις εκλογές του 2009 δεν κατέβηκε υποψήφιος.

Στις 11 Απριλίου 2011, ο πρώην υπουργός διαγράφηκε οριστικά από το ΠΑΣΟΚ. Η ψήφιση στο Κοινοβούλιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος της σύστασης προκαταρκτικής επιτροπής από την Βουλή των Ελλήνων, έφεραν τον πρώην υπουργό σε σύγκρουση με τους βουλευτές του κόμματός του, ενώ ανέφερε ότι αποτελεί κίνηση υποχωρητικότητας έπειτα από την πίεση της αντιπολίτευσης.

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 11:00

Οι ξυπόλυτοι που ταπείνωσαν τη Δύση

Του Νίκου Ιγγλέση

 

Επί 20 χρόνια οι Αμερικανοί και οι λοιποί νατοϊκοί σύμμαχοί τους επιχειρούσαν να μετασχηματίσουν, μια ισλαμική πολυφυλετική χώρα, το Αφγανιστάν, σε «δημοκρατία δυτικού τύπου», όπως επιβάλλουν τα συμφέροντα της παγκοσμιοποίησης. Απέτυχαν και στο τέλος ταπεινώθηκαν.

Για την επιτυχία του σκοπού τους ξόδεψαν πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικά μέσα και «αναπτυξιακή βοήθεια». Απολογισμός: Σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί – άμαχοι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (αποκαλούνται παράπλευρες απώλειες) και περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστευσαν. Επίσης σκοτώθηκαν 2.300 αμερικανοί στρατιώτες, 457 Βρετανοί, 158 Καναδοί, 86 Γάλλοι, 59 Γερμανοί καθώς και άλλοι από τους υπόλοιπους συμμάχους. Ακόμη σκοτώθηκαν 3.900 αμερικανοί και ευρωπαίοι μισθοφόροι (αποκαλούνται συμβασιούχοι στρατιωτικοί). Χρησιμοποιήθηκαν τα ποιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και τελικά νίκησαν οι ξυπόλυτοι Ταλιμπάν (στη γλώσσα των Παστούν σημαίνει σπουδαστές του Κορανίου).

Η εισβολή στο Αφγανιστάν το 2001, επί προεδρίας του Τζωρτζ Μπους τζούνιορ, έγινε με πρόσχημα την καταπολέμηση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Μόνο που τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ τις οργάνωσαν Σαουδάραβες. Ο σαουδάραβας Μπιν Λάντεν κρυβόταν αρχικά στο Αφγανιστάν αλλά μετά την εισβολή μετακινήθηκε στο Πακιστάν. Καμιά εισβολή δεν έγινε ούτε στη Σ. Αραβία ούτε στο Πακιστάν. Αυτές οι χώρες είναι σύμμαχοι!

Στη συνέχεια ακολούθησε η εισβολή στο Ιράκ, που δήθεν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, η διάλυση της Λιβύης και η αποσταθεροποίηση της Συρίας. Υπενθυμίζουμε και την προηγηθείσα στρατιωτική επέμβαση για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας που δημιούργησε δύο μουσουλμανικές οντότητες (Βοσνία-Κόσοβο). Τελικά όλες αυτές οι επεμβάσεις στο όνομα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας οδήγησαν σε ισχυροποίηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Tμήμα των μηχανοκίνητων δυνάμεων των Ταλιμπάν με υπερσύγχρονα βαρέα άρματα μάχης Τoyota εισέρχονται στην Καμπούλ! Το ότι μερικοί είναι ξυπόλυτοι οφείλεται αποκλειστικά στη ζέστη που προκαλεί η «κλιματική κρίση» !

 

Για να σταθεροποιήσουν το καθεστώς της κατοχής οι Νατοϊκοί δημιούργησαν έναν αφγανικό στρατό 300.000 ανδρών με σύγχρονο εξοπλισμό. Αυτές οι δυνάμεις δεν ηττήθηκαν από τους Ταλιμπάν, αλλά, είτε παραδόθηκαν χωρίς μάχη είτε προσχώρησαν στους Ταλιμπάν. Το γιατί, ακόμα δεν το έχουν καταλάβει στα επιτελεία των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ. Πανικόβλητος και επιχειρώντας να ερμηνεύσει το παγκόσμιο σοκ από την επικράτηση των Ταλιμπάν, ο πρόεδρος Τζων Μπάϊντεν υποστήριξε, στα αλλεπάλληλα διαγγέλματά του, ότι οι Αφγανοί δεν ήθελαν να υπερασπιστούν τη χώρα τους και την ελευθερία τους. Εκείνο που δεν μπορούν να καταλάβουν οι Δυτικοί είναι ότι το καθεστώς της ξένης κατοχής ήταν, για τους περισσότερους Αφγανούς, πολύ πιο μισητό από το όραμα των Ταλιμπάν. για ένα Ισλαμικό Εμιράτο.

Ένα έθνος, ένας λαός, ακόμη και μια φυλή όταν βρίσκεται υπό ξένη κατοχή, οικονομική εξάρτηση και πολιτιστική αλλοίωση, επιστρέφει στις ρίζες του, στις αξίες του, στα fundamentals (θεμελιώδεις αρχές που βασίζονται στην πίστη σε μια κοσμοθεωρία) για να συσπειρωθεί, να αντλήσει δυνάμεις και να μπορέσει να επιβιώσει. Όσο κι αν αυτός ο φονταμενταλισμός θεωρείται από τρίτους οπισθοδρόμηση, σκοταδισμός και βαρβαρότητα, για άλλους είναι θεμελιώδης όρος επιβίωσης.

Μετά το αρχικό σοκ και την απόλυτη κατάρρευση της αξιοπιστίας τους, οι δυτικές κυβερνήσεις και το διεθνές σύστημα προπαγάνδας της παγκοσμιοποίησης άρχισαν να μιλάνε για λιντσαρίσματα και εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, για το κράτους δικαίου και για τα δικαιώματα των γυναικών. Προς το παρόν, η αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι περιορισμένη! Μόνο που τα δικαιώματα αυτά θέλουν να τα υπερασπιστούν στο Αφγανιστάν αλλά όχι σ’ άλλες μουσουλμανικές χώρες όπως π.χ. η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν ή η Τουρκία. Οποία υποκρισία !

Κάθε ανθρώπινη κοινωνία εξελίσσεται και προοδεύει κατά την ιστορική διαδρομή της. Αυτή όμως η προσαρμογή δεν μπορεί να επιβληθεί από τα άνω και ιδιαίτερα υπό συνθήκες ξένης κατοχής. Αν επιχειρηθεί, οδηγεί στα αντίθετα ακριβώς αποτελέσματα όπως διδάσκει η περίπτωση του Αφγανιστάν και όχι μόνο.

Οι Αφγανοί που συνωθούνται γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη χώρα, είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους οι συνεργασθέντες (απολαμβάνοντας σημαντικά οφέλη) με το εικοσαετές  καθεστώς της ξένης κατοχής. Οι άνθρωποι αυτοί υπηρέτησαν τις νατοϊκές δυνάμεις όχι μόνο ως οδηγοί, υπηρέτες και μεταφραστές, αλλά και ως στελέχη του κρατικού μηχανισμού, των δυνάμεων καταστολής και του μηχανισμού προπαγάνδας, καθώς και ως πράκτορες και πληροφοριοδότες. Ορισμένοι έχουν δολοφονήσει συμπατριώτες τους. Τώρα θέλουν, μαζί με τις οικογένειές τους, να βρουν καταφύγιο στις ξένες χώρες που υπηρέτησαν σε βάρος του λαού τους. Είναι οι σύγχρονοι δωσίλογοι.

Το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Με την κατάρρευση της αποικιοκρατίας, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αυτή έγινε με ένοπλη σύγκρουση, οι συνεργάτες των αποικιοκρατικών δυνάμεων μεταφέρθηκαν στις μητροπόλεις (Γαλλία, Αγγλία κλπ) και δημιούργησαν σημαντικές μειονότητες Αφρικανών και Ασιατών. Το ίδιο έγινε μετά την επικράτηση της επανάστασης στην Κούβα καθώς και μετά την ήττα των Αμερικανών στο Βιετνάμ.

Από τους Αφγανούς που μεταφέρονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, οι μεγάλες δυνάμεις θα στρατολογήσουν τους ηγέτες και τα στελέχη που, όταν μελλοντικά δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, θα είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς των Ταλιμπάν. Γι’ αυτό ενδιαφέρονται τόσο πολύ για αυτούς τους ανθρώπους και όχι για ηθικούς ή ανθρωπιστικούς λόγους. Για τον ίδιο σκοπό ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν Αμρουλάχ Σάλεχ σε συμμαχία με τον Αχμάντ Μασούντ, γιό παλαιού τοπικού πολέμαρχου, έχουν οχυρωθεί στην κοιλάδα του Πανσίρ, στα Βορειοανατολικά και δηλώνουν ότι δε θα υποταχθούν στους Ταλιμπάν. Είναι ο πρώτος θύλακας της αντεπανάστασης.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, άλλες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί δέσμευσαν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα του Αφγανιστάν που είχαν μεταφερθεί στο εξωτερικό, από την προηγούμενη κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα που θα προκαλέσουν κοινωνική αντίδραση. Μετά θα κατηγορήσουν τους Ταλιμπάν για την εξαγωγή ναρκωτικών, που όμως είχε κορυφωθεί κατά τη διάρκεια της νατοϊκής κατοχής. Βέβαια υπάρχουν η Κίνα και η Ρωσία που θα σπεύσουν να καλύψουν το κενό προωθώντας τα δικά τους συμφέροντα. Ο πόλεμος δεν τελειώνει ποτέ, απλώς συνεχίζεται με διαφορετικές  μορφές.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν και η ταπείνωση των Δυτικών έχει αναπτερώσει το ηθικό σ’ όλες τις ριζοσπαστικές ισλαμικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Χαμάς στη Γάζα, η Χεσμπολάχ στο Λίβανο και πολλές άλλες. Το Αφγανιστάν, γι’ αυτές, απέδειξε ότι όλα είναι δυνατά. Ακόμα και στο «φιλοδυτικό» Πακιστάν πανηγυρίζουν. Ο πακιστανός πρωθυπουργός Ιμράν Χαν, μετά την κατάληψη της Καμπούλ, δήλωσε: «Οι Αφγανοί έσπασαν τις αλυσίδες της σκλαβιάς».

Ως γεωπολιτικό συμπέρασμα ας κρατήσουμε ότι ο μουσουλμανικός κόσμος παρ’ όλο που είναι κατακερματισμένος σε διάφορα κράτη και διχασμένος ανάμεσα σε σουνίτες και σιίτες αποτελεί, υπό διαμόρφωση, έναν νέο παγκόσμιο πόλο στο σημερινό πολυπολικό κόσμο. Έναν πόλο με ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα. Σ’ αυτόν επιχειρεί να ηγηθεί η Τουρκία υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Όσο γρηγορότερα το αντιληφθούν αυτό Δυτικοί και Ανατολικοί, αλλά και εμείς οι Έλληνες, τόσο το καλύτερο.

Υ.Γ. 1. Υπουργός Αμύνης στο Αφγανιστάν διορίστηκε ο μουλάς Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ, πρώην κρατούμενος στο αμερικανικό κολαστήριο του Γκουαντάναμο.

Υ.Γ. 2. Η σύγκριση του Βιετνάμ με το Αφγανιστάν είναι αναπόφευκτη. Στο Βιετνάμ οι Αμερικανοί με τους συμμάχους τους πολέμησαν επί περίπου 10 χρόνια και είχαν 60.000 νεκρούς. Όταν αποχώρησαν από το πεδίο άφησαν 900.000 νοτιο-βιετναμικό στρατό να αναχαιτίσει τους Βιετκόνγκ. Δύο χρόνια μετά, οι Αμερικανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, έφευγαν με ελικόπτερα από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαϊγκόν. Σήμερα φεύγουν με αεροπλάνα από το αεροδρόμιο της Καμπούλ. Στο Βιετνάμ έπρεπε να αναχαιτιστεί η κομμουνιστική απειλή. Στο Αφγανιστάν έπρεπε να αναχαιτιστεί η τρομοκρατία. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις ένα πολιτικό – πολιτιστικό πρόβλημα επιχείρησαν να το αντιμετωπίσουν με τη στρατιωτική ισχύ τους. Όπως ήταν φυσικό απέτυχαν, αφού πληρώθηκε βαρύτατος φόρος αίματος.

Υ.Γ. 3. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (21-9-17) είχε πει: «Οι τάσεις παγκοσμιοποίησης των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν την υφήλιο σε τραγικά αδιέξοδα. Δεν περιμένουμε όλες οι χώρες του κόσμου να μοιράζονται κοινή κουλτούρα και αξίες ούτε να έχουν παρόμοιο σύστημα διακυβέρνησης…. Μ’ άλλα λόγια τα ανεδαφικά πειράματα  <κατασκευής> εθνών και επιβολής δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή παίρνουν τέλος. Επιστρέφουμε στο ρεαλισμό». Τον μίσησαν, τον συκοφάντησαν και τον πολέμησαν  οι απανταχού γκλομπαλιστές σε Αμερική και Ευρώπη.

* Ορισμένοι ίσως ερμηνεύσουν το άρθρο αυτό ως υποστήριξη στο καθεστώς των Ταλιμπάν. Θα κάνουν μεγάλο λάθος. Το άρθρο επιχειρεί να ερμηνεύσει την αμείλικτη πραγματικότητα και τις κοινωνικές δυνάμεις που τη διαμορφώνουν.

 

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ
Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2021 10:31

Πλησιάζει ο ανασχηματισμός

Το πρωί της ερχόμενης Τρίτης, 31 Αυγούστου, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι πολύ πιθανό, όμως, η σύνθεση του να είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί η Δευτέρα θεωρείται ημέρα κλειδί για τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που «τσαλάκωσαν» την κυβερνητική εικόνα και η ανάγκη για ένα restart ενόψει μάλιστα ενός δύσκολου φθινοπώρου, κατά το οποίο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις συνέπειες που άφησε στο διάβα της η πύρινη λαίλαπα και την επέλαση της πανδημίας, επιτάχυναν τις συζητήσεις εντός του Μεγάρου Μαξίμου για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. «Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή όχι την ώρα της μάχης», είχε δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού. Όλες οι πληροφορίες συντείνουν ότι αυτός θα γίνει πριν την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ και με μια ματιά στο πρόγραμμα του δεν υπάρχουν πολλές διαθέσιμες ημερομηνίες.

Ο πρωθυπουργός αναχώρησε χθες το απόγευμα για την Αμερική, με το ταξίδι του να έχει αποκλειστικά ιδιωτικό χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα ταξίδι αστραπή στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μεταβαίνει για να εγκαταστήσει την κόρη του, που ξεκινά τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο, και θα βρίσκεται πίσω στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας. Το βράδυ της Τρίτης θα μεταβεί στην Σλοβενία όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Δεδομένου ότι την αμέσως επόμενη εβδομάδα είναι τα εγκαίνια της ΔΕΘ με την ομιλία του πρωθυπουργού, δεν νοείται αλλαγή υπουργών μόλις λίγες ημέρες πριν, καθώς δεν θα υπάρχει χρόνος να ενημερωθούν για τα χαρτοφυλάκια τους.

Έτσι, μόλις επιστρέψει στο γραφείο του, την προσεχή Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης, δεν αποκλείεται να ξεκινήσει τον γύρο τηλεφωνημάτων για την συγκρότηση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε την Τρίτη να γίνει η ορκωμοσία και αμέσως μετά να συνεδριάσει υπό νέα σύνθεση και να ξεκινήσει η προετοιμασία για την ΔΕΘ. Άλλωστε, οι σχεδόν 24 ώρες πτήσεων μέσα σε 3 ημέρες δίνουν τη δυνατότητα για σκέψη και αποφάσεις γύρω από ένα δύσκολο παζλ, όπως είναι κάθε ανασχηματισμός. Παρότι, κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ακόμα και από στενούς συνεργάτες, η εκτίμηση είναι πως θα πρόκειται για έναν σαρωτικό ανασχηματισμό με μετακινήσεις κορυφαίων υπουργών, ενώ έχει δεχτεί εισηγήσεις και για δομικές αλλαγές στα υπουργεία. Η κλιματική κρίση και την ανάγκη αντιμετώπισης της, κάτι στο οποίο έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να είναι μία από αυτές τις αλλαγές. Επίσης, θεωρείται δεδομένη η αξιοποίηση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας στο νέο σχήμα, κυρίως σε θέσεις υφυπουργών.

www.iefimerida.gr

Για  αναποτελεσματική αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού επικρίνει την Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία μέσω απόφασης του Πολιτικού Κέντρου που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 26 Αυγούστου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Επίσης, έκανε σαφές ότι τάσσεται υπέρ των μαζικών εμβολιασμών, ενώ ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα για να πείσει την κοινωνία.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ:
«Για ακόμη μία φορά η ελληνική κοινωνία καλείται να δώσει τη μάχη με την πανδημία που βρίσκεται εκ νέου σε έξαρση, αφού η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αρνείται μετά από τρία κύματα να πάρει τα αυτονόητα μέτρα και επιμένει να αντιμετωπίζει την πανδημία με όρους επικοινωνιακών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Όχι το μοναδικό αλλά το βασικό. Από την Κίνα ως την Αμερική και από τη Ρωσία, την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, και τη πρωτοπόρο σε θέματα υγείας Κούβα, όλοι προχωρούν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να προστατεύσουν πολίτες και να στήσουν τοίχος ανοσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι το εμβόλιο είναι αναγκαία, αλλά όχι «αναγκαία και ικανή» συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαιτούνται παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας. Ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ανοίγει εν μέσω πανδημίας και τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Απαιτείται σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση και μελέτες, ιχνηλάτηση και μέτρα αποφυγής συνωστισμού. Μέτρα για τους χώρους εργασίας τα μέσα μεταφοράς και τις σχολικές αίθουσες, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ακόμα και σήμερα να μην ασχολείται.

Και φυσικά απαιτείται η ενίσχυση στο πεδίο της μάχης των ΜΕΘ με όσα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά και να σώσουν ζωές.

Η κυβέρνηση επέλεξε τον φαινομενικά εύκολο δρόμο για την αντιμετώπιση της πανδημίας επενδύοντας τα πάντα μόνο στον εμβολιασμό, πιστεύοντας ότι θα οδηγήσει γρήγορα στο οριστικό τέλος της πανδημίας και ότι έτσι θα κάλυπτε την επιλογή της να μη στηρίξει το ΕΣΥ. Ενώ ταυτόχρονα επένδυσε σε ένα ψευδές successstory και καλλιέργησε κλίμα εφησυχασμού, πανηγυρίζοντας με δημιουργική λογιστική για τα ποσοστά εμβολιασμού.

Σήμερα όμως η ελληνική κοινωνία είναι για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με ένα σφοδρό πανδημικό κύμα και όλοι συνειδητοποιούν ότι η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακά τρικ. Και αυτό κυρίως γιατί παρά τα δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ για υποτιθέμενη καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει το πιο κρίσιμο στοιχείο: Την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν.

Με ένα 45% του πληθυσμού να μην έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει ανέφικτος στόχος. Επομένως τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τοίχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός, για τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σαφής:

• Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
• Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.
• ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
• ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής, αλλά δε μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και τη καθεμιά απόφαση ελεύθερης βούλησης.
Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της υγεία και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ) οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς.

Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση.

Αυτή η επιλογή όχι μόνο δε θα βοηθήσει στην καμπάνια του εμβολιασμού αλλά θα δημιουργήσει πολύ σύντομα μια εκρηκτική και διχαστική κοινωνική σύγκρουση.

Και ταυτόχρονα μια ανυπολόγιστη απώλεια στήριξης στο ΕΣΥ την ώρα της μάχης, στο βαθμό που δε γίνονται προσλήψεις και οι μόνες σκέψεις της κυβέρνησης αφορούν την απόδοση υπηρεσιών σε ιδιώτες και την έναρξη ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ με πρόσχημα τον εμβολιασμό.

Με λίγα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης για να κρύψει την παταγώδη αποτυχία του καταφεύγει σε μέτρα κοινωνικού διχασμού, οικονομικής εξαθλίωσης των εργαζομένων, κατάρρευσης του ΕΣΥ και εν τέλει θέτει τις βάσεις για νέα έξαρση της πανδημίας.

Η θέση μας εδώ υπέρ του εμβολιασμού είναι σαφής και ισχυρή απέναντι στους άστοχους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια που κάνει η κυβερνητική προπαγάνδα να εμφανίσει την κριτική που της γίνεται ως υποστηρικτική των συνωμοσιολόγων ή των αρνητών, αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο μιας κυβέρνησης που ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας και με την εγκληματική της πολιτική ευθύνεται για το σημερινό αδιέξοδο.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι εάν δεν στρέψει την μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, στο τέλος θα στραφούν όλοι εναντίον του για την παταγώδη αποτυχία. Η επιλογή του ‘διαίρει και βασίλευε’, η επιλογή του διχασμού και του κοινωνικού αυτοματισμού, δεν είναι μόνο επιλογή άμυνας αλλά και αντεπίθεσης για την κυνική κυβέρνηση Μητσοτάκη που επιθυμεί να επωφεληθεί πολιτικά από τη διαίρεση της ελληνικής κοινωνίας, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες.

Δεν θα της δώσουμε κανένα περιθώριο.

Με καθαρές θέσεις, με στοχευμένη και τεκμηριωμένη κριτική θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ενίσχυση του ΕΣΥ, τα απαραίτητα μέτρα για την δημόσια υγεία και να ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Για το σκοπό αυτό μάλιστα θα οργανώσουμε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να πείσει, δε μπορεί να σώσει παρά μόνο να διχάσει τη κοινωνία, θα το επιχειρήσουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις.

Τέλος, σχετικά με τις υπόλοιπες κυβερνητικές ανακοινώσεις, αξιολογούμε ως:

Βαθιά προβληματική και από επιδημιολογική πλευρά τη λογική της άρσης κάθε μέτρου προφύλαξης όλων των δράσεων για εμβολιασμένους, στη λογική της τιμωρίας των ανεμβολίαστων. Η εξέλιξη της πανδημίας μας δείχνει ότι και οι εμβολιασμένοι παρά την προστασία που έχουν κινδυνεύουν από τη νέα μετάλλαξη, έστω και χωρίς βαριά νόσηση για την πλειοψηφία τους. Είναι τελείως λάθος για ακόμη μία φορά το μήνυμα εφησυχασμού.
Απαράδεκτη και από τη σκοπιά διασφάλισης της δημόσιας υγείας την απαγόρευση στους ανεμβολίαστους να κάνουν δωρεάν τεστ, από τα οποία όμως θα προστατευτεί το σύνολο του πληθυσμού. Η επιλογή αυτή θέτει σε κίνδυνο την κοινότητα.
Απαράδεκτη την εξαίρεση των θρησκευτικών χώρων λατρείας από κάθε μέτρο προστασίας και κάθε περιοριστικό μέτρο, στο βαθμό μάλιστα που ως επί των πλείστων αφορά ηλικιακές ομάδες υψηλού κινδύνου με μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων.
Υπό αυτό το πρίσμα το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία θα παλέψει:

για τη ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ
για τα απαραίτητα μέτρα δημόσια υγείας σε χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και σχολεία
για την άρση των αμφιβολιών όσων πολιτών δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού.
για την ακύρωση των κυβερνητικών σχεδιασμών για κλείσιμο ή συγχώνευση νοσοκομείων και κλινικών , καθώς και για την ακύρωση των σχεδίων για αναστολές και απολύσεις προσωπικού
Έχουμε μπροστά μας μια διπλή μάχη ενάντια σε μια δολοφονική πανδημία και σε μια εγκληματική κυβερνητική πολιτική. Όσο και να προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να διχάσει την κοινωνία, αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε με αλληλεγγύη».

agrinionews.gr