Τετάρτη, 4η Οκτωμβρίου 2023  9:00: μμ
maue poy psifizeis  μάθε που ψηφίζεις  
  rss button fb button fb button

σελιμας γιαννης

κωστας πιστιολας

κωστακοπουλος χρηστος

κουτσουπιά κατερίνα

χηρας τρυφωνας

ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ WIDE BIG

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021

Ο στόλος των εναερίων μέσων πυρόσβεσης θα ενισχυθεί με τέσσερα ελικόπτερα τύπου Bell 214-Β1

Τέσσερα πυροσβεστικά ελικόπτερα μισθώνει για τις επόμενες εξήντα ημέρες ο Όμιλος Μυτιληναίου, με τα οποία θα ενισχυθεί ο στόλος των εναερίων μέσων πυρόσβεσης της χώρας.  Η δωρεά του Ομίλου είναι ύψους 3,3 εκατ. ευρώ.

Με την ευκαιρία της δωρεάς τεσσάρων μισθωμένων ελικοπτέρων Bell214-Β1 από την εταιρεία Μυτιληναίου, με διάθεση στην Πολιτική Προστασία για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος και για τις επόμενες 60 ημέρες, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του ελληνικού εναέριου στόλου και μια κίνηση που τιμά ιδιαίτερα την εταιρεία Μυτιληναίου, ιδίως στην παρούσα συγκυρία που η χώρα μας δοκιμάζεται από τις πυρκαγιές.

Τα νέα τέσσερα ελικόπτερα που προστίθενται στις δυνάμεις μας, έρχονται να συμπληρώσουν και τη συνδρομή που ήδη δέχεται η χώρα μας σε εναέρια μέσα, οχήματα και ανθρώπινο δυναμικό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Ολόκληρη η οικογένεια της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς τη Διοίκηση και τα στελέχη της εταιρείας για την προσφορά τους και την έμπρακτη συμβολή τους στο κρίσιμο έργο της αεροπυρόσβεσης».

protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα διοργανώνουν περιοδείες και συζήτηση σχετικά με τις πυρκαγιές και την πυροπροστασία καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ.

Αναλυτικά:

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ στη Δυτική Ελλάδα, επειδή το φαινόμενο των πυρκαγιών είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί το λαό μας και όχι μόνο τους πυρόπληκτους, διοργανώνει περιοδείες και συζήτηση με το λαό σχετικά με τις πυρκαγιές και την πυροπροστασία καθώς και τις θέσεις του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα των περιοδειών ανά Νομό, έχει ως εξής:

 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 10/8 
Αχαΐα:

Στις 9πμ:

Καλάβρυτα: Ρεγκούτης Παναγιώτης, γραμματέας ΚΟΒ Καλαβρύτων.

Από τις 8μμ:

Πλατάνι – Αργυρά – Σελλά: Γαλυφοπούλου Γεωργία, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Σαραβάλι – Κρήνη: Ταβουλάρης Αντώνης, μέλος του ΤΓ Αχαΐας.

Παραλία – Ροϊτικα: Αντωνόπουλος Άρης, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Άγιο Βασίλιο – Αραχωβήτικα: Δάβουλος Χρήστος, μέλος του ΤΓ Αχαΐας.

Αλισσό – Λουσικά: Θανόπουλος Αλέκος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Κουνινά Αιγιαλείας: Απόκης Χρήστος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Ανατολική Αιγιαλεία: Ακαρέπης Φίλιππος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Αιτ/νία:

Από τις 8μμ:

Μούσουρα – Ελληνικά – Αγ. Γεώργιο – Ευηνοχώρι: Σταθελάκης Πάνος, μέλος του ΓΠ Δυτ. Ελλάδας & γραμματέας της ΤΕ Αιτ/νίας.

Κατοχή – Γούριο – Πεντάλοφο: Αραβανής Μάκης, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Μαχαίρα – Βασιλόπουλο – Μύτικα – Αστακό: Κομπλίτσης Δημήτρης μέλος της ΤΕ Αιτ/νίας.

Θηρίο – Δρυμό – Μοναστηράκι: Μωραϊτης Νίκος, μέλος της ΤΕ Αιτ/νίας.

Αμφιλοχία – Λουτρό – Φυτίες – Σαρδηνιά – Αμπελάκι: Κωνσταντανκοπούλου Ειρήνη, μέλος της ΤΕ Αιτ/νίας.

Ηλεία:

Από τις 10πμ:

Κολύρι – Λαμπέτι: Στέλλα Αναστασίου, μέλος της ΤΕ Ηλείας.

Βαρβάσαινα: Ξενοστάθη Σία, μέλος της ΤΕ Ηλείας.

Στις 12μ:

Παλαιοβαρβάσαινα – Λαντζοί: Γιάνναρος Χρήστος, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας & γραμματέας της ΤΕ Ηλείας.

Από τις 7:30μμ:

Αγορά Πύργου: Γιάνναρος Χρήστος, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας & γραμματέας της ΤΕ Ηλείας.

Αγορά Αμαλιάδας: Κολόσακας Άγγελος, μέλος της ΤΕ Ηλείας.

Μπόρσι – Αετοράχη – Δάφνη: Θεοδωρόπουλος Γιάννης, μέλος της ΤΕ Ηλείας.

Ζάκυνθος:

Από τις 11πμ:

Αγ. Δημήτρη – Αγ. Κήρυκα – Καταστάρι: Στεργιώτης Δημήτρης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Από τις 8μμ:

Άνω, Μέσω & Κάτω Γερακαρία – Κυψέλη: Στρούζας Τάκης, μέλος ΕΠ Δυτ. Ελλάδας & γραμματέας ΤΕ Ζακύνθου.

Λιθακιά – Αγαλά – Κερί: Κλάδης Παναγιώτης, γραμματέας ΚΟΒ Λαγανά.

Βολίμες – Αναφωνήτρια: Κεφαλληνός Διονύσης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Λαγοπόδο – Βουγιάτο – Μαχαιράδο: Μπελούσης Νίκος, μέλος της ΤΕ Ζακύνθου.

Κεφαλονιά:

Από τις 7:30μμ:

Πάστρα – Καπανδρίτι – Ξενόπουλο – Αγ. Ειρήνη: Τζανάτος Δημήτρης, μέλος ΕΟΕ ΤΕ Κεφαλονιάς.

Κεραμειές – Βλαχάτα – Μουσάτα: Γρηγορόπουλος Σταύρος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Σπαρτιά – Περατάτα – Μεταξάτα – Σβορωνάτα: Καμπίτσης Σπύρος, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Πόρος: Αλιβιζάτος Διονύσης, μέλος της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας & γραμματέας της ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

Τρωιανάτα – Ομαλά: Πεντογάλου Διονυσία, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς.

Αγ. Ευφημία: Βλάχου Ζωή, στέλεχος του ΚΚΕ.

Φαρακλάτα – Διλινάτα – Ραζάτα: Κουρούκλης Γιάννης, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς.

Μαντζαβινάτα: Φαρακλός Σπύρος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς.

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/8

Αχαΐα:

Στις 10πμ:

Κλειτορία Καλαβρύτων: Ρεγκούτης Παναγιώτης, γραμματέας ΚΟΒ Καλαβρύτων.

Πυροσβεστική Υπηρεσία Αιγίου: Ακαρέπης Φίλιππος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙΠΕ: Νιφάκος Νίκος, γραμματέας ΚΟΒ Δυτ. Αχαΐας

Στις 8μμ:

Άνω Καστρίτσι: Γαλυφοπούλου Γεωργία, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Οβρυά – Μιντιλόγλι: Ντουντούμη Ρούλα, μέλος του ΤΓ Αχαΐας.

Ερύμανθος: Σκιαδάς Παναγιώτης, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Δάφνη – Πάος Καλαβρύτων: Ρεγκούτης Παναγιώτης, γραμματέας ΚΟΒ Καλαβρύτων.

Αχαγιά: Νιφάκος Νίκος, γραμματέας ΚΟΒ Δυτ. Αχαΐας.

Καμάρες – Νέο Εριναιό: Απόκης Χρήστος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

Συνοικισμό Αιγίου: Ακαρέπης Φίλιππος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε εναέρια πλάνα με τη χρήση drone – Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα

Η ομάδα UpStories σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr κατέγραψε εναέρια πλάνα με τη χρήση drone πάνω από καμένες εκτάσεις στη βόρεια Εύβοια την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021.

Το βίντεο παρουσιάζει εικόνες καταστροφής από το εσωτερικό έως τις ακτές της Εύβοιας, καθώς και ενεργές εστίες πυρκαγιάς που μαίνονταν ανεξέλεγκτες για πέμπτη ημέρα.

Η συνολική έκταση των καμένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια πλησιάζει το μισό εκατομμύριο στρέμματα. Χιλιάδες κτήρια έχουν υποστεί ανυπολόγιστες ζημιές και πολλά από αυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Όπως είχε γίνει γνωστό από το πρωί της Δευτέρας, 09.08.2021, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνει νέο τηλεοπτικό μήνυμα στον -δοκιμαζόμενο από τις καταστροφικές φωτιές- ελληνικό λαό.

Όλα αυτά ενώ η Εύβοια ζει ακόμη μια δύσκολη μέρα με την φωτιά να μαίνεται και να απειλεί οικισμούς λόγω των συνεχών αναζωπυρώσεων.

«Δώσαμε κι ακόμα δίνουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις αλλά αντιμετωπίζουμε μια πρωτοφανή κρίση», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας το μήνυμά του και λέγοντας πως πάνω από 500 φωτιές ξέσπασαν σε λίγες μέρες.

Στην συνέχεια ευχαρίστησε τις χώρες που συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

Αναλυτικά όσα είπε ο πρωθυπουργός
«Οι τελευταίες ημέρες ήταν από τις πιο δύσκολες για την πατρίδα μας εδώ και δεκαετίες. Δώσαμε, και ακόμη δίνουμε, τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις. Αλλά αντιμετωπίζουμε μία φυσική καταστροφή πρωτόγνωρων διαστάσεων: σε λίγες μέρες ξέσπασαν 586 πυρκαγιές σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Mε φωτιές οι οποίες, λόγω του πρωτοφανούς καύσωνα αλλά και της πολύμηνης ξηρασίας, σβήνουν πια πολύ δύσκολα.

Πολλές χώρες μάς συνδράμουν ήδη με μέσα και προσωπικό. Τις ευχαριστώ για την αλληλεγγύη τους. Κυρίως, όμως, ευγνωμονώ όλες και όλους που δίνουν τον αγώνα στο πεδίο. Παλεύουν με ένα φυσικό φαινόμενο που, συχνά, ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Και όμως, δεν το βάζουν κάτω. Στα μαυρισμένα τους πρόσωπα βλέπουμε την Ελλάδα που αντιστέκεται και επιμένει. Ενώ το κύμα συμπαράστασης και αλληλοβοήθειας που απλώνεται σε όλη την επικράτεια δηλώνει την απόφαση αυτού του λαού να ξαναχτίσει γρήγορα ό,τι γκρεμίστηκε.

Το ότι σώθηκαν άνθρωποι, με πλήρη σχέδια εκκένωσης, οφείλεται στον επαγγελματισμό της Πολιτικής Προστασίας, στη δράση της Αστυνομίας και του Λιμενικού. Δεν ήταν αυτονόητο, ούτε δεδομένο. Το ίδιο ισχύει και για την προστασία πολλών οικισμών που τελικά δεν κάηκαν χάρη στην αυτοθυσία πυροσβεστών και εθελοντών, και φυσικά των πιλότων μας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Μέσα σε λίγα 24ωρα σε 141 περιοχές έγιναν 62 οργανωμένες απομακρύνσεις κατοίκων.

Η έκταση της καταστροφής, ειδικά στην Εύβοια και στην Αττική, μαυρίζει την καρδιά όλων μας. Και πρώτος εγώ ζητώ συγνώμη για τις όποιες αδυναμίες υπήρξαν. Κατανοώ απόλυτα τον πόνο των συμπολιτών μας που είδαν τα σπίτια ή τις περιουσίες τους να καίγονται. Την αναστάτωση όσων μετακινήθηκαν όπως-όπως από τον τόπο τους. Ακόμα και την οργισμένη απορία εκείνων που αναζητούσαν, για παράδειγμα, εναέρια βοήθεια, χωρίς να γνωρίζουν αν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούσαν αλλού ή αν οι συνθήκες ήταν απαγορευτικές.

Οι αντιδράσεις μας, ωστόσο, δεν πρέπει να είναι τυφλές. Οι τυχόν αστοχίες θα εντοπιστούν. Και οι ευθύνες θα αποδοθούν όποτε πρέπει και σε όποιον πρέπει. Το πρώτο ζητούμενο, αυτήν την ώρα, είναι οι λύσεις. Ακριβώς όπως και πρώτο ζητούμενο ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Γι’ αυτό και ο απολογισμός αυτής της εμπειρίας οφείλει να μην περιλαμβάνει μόνο το τι χάθηκε, αλλά και το τι σώθηκε μέσα σε μία τέτοια φυσική λαίλαπα που δεν έχει προηγούμενο.

Είναι προφανές ότι η κλιματική κρίση χτυπά, πλέον, την πόρτα ολόκληρου του πλανήτη, με φωτιές που διαρκούν επί εβδομάδες. Αυτό είναι αιτιολογία, όχι, όμως, δικαιολογία ούτε και άλλοθι. Και θα το πω καθαρά: μπορεί να κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν φάνηκε αρκετό στην άνιση μάχη με τη φύση. Το ίδιο ξεκαθαρά, όμως, θα πω και ότι θα βρεθούμε δίπλα σε όσους έπληξε η πυρκαγιά. Όπως το κάναμε και άλλοτε, μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στη Θεσσαλία ή του μεγάλου σεισμού της Σάμου.

Έχουμε χρέος να σφίξουμε τα δόντια και να προχωρήσουμε. Και άλλες φορές η χώρα έζησε καταστροφές αλλά έμεινε όρθια. Το ίδιο θα συμβεί και σ’ αυτήν την περιπέτεια, μετατρέποντας τη θλίψη μας σε δύναμη. Θα συνεχίσουμε λοιπόν στα μέτωπα της κατάσβεσης, καθώς ο πόλεμος με τη φωτιά εξακολουθεί. Και, ταυτόχρονα, θα ξεκινήσουμε να επουλώνουμε τις πληγές μας: όσοι έχασαν σπίτια και περιουσίες θα αποζημιωθούν, οι καμένες εκτάσεις θα αναδασωθούν και θα δρομολογηθούν αμέσως τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Ήδη έχουμε εξασφαλίσει από το Ταμείο Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους για αναδασώσεις, κατά προτεραιότητα στην Εύβοια και την Αττική. Ενώ σήμερα ενέκρινα και συμπληρωματικό προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ ειδικά για τις περιοχές αυτές. Και αν χρειαστεί θα υπάρξουν και πρόσθετες ευρωπαϊκές ενισχύσεις. Το στοίχημά μας είναι να γίνουν πρότυπα μιας νέας αρχής, μιας δυναμικής επανεκκίνησης, στην οποία είμαι σίγουρος ότι ιδρύματα, επιχειρήσεις και, πάνω απ’ όλους, η ίδια η κοινωνία των πολιτών θα ανταποκριθούν.

Εκεί θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα, αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία. Ώστε, και με τη βοήθεια της φύσης, τα δάση μας να ξαναγεννηθούν και η ζωή και η οικονομία να επιστρέψουν στους τόπους που πλήγωσαν οι φλόγες.

Οι ζημιές άρχισαν ήδη να καταγράφονται. Η γραφειοκρατία θα σαρωθεί. Και οι πρώτες αποζημιώσεις θα καταβάλλονται αμέσως, με απλή αίτηση κάθε ενδιαφερομένου, την οποία θα υποβάλει σε μία και μόνη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκινά επίσης με την πρόληψη σε κεντρικό ρόλο. Το όλο Σχέδιο Ανασυγκρότησης τίθεται υπό την εποπτεία του Γραφείου Πρωθυπουργού. Για την Εύβοια, μάλιστα, δεσμεύομαι ότι θα υπάρξει στοχευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπτυξης του νησιού. Αύριο, στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Και τις επόμενες μέρες θα απαντήσω προσωπικά σε κάθε ερώτημα. Εύχομαι η επόμενη ημέρα να ανατείλει με διακομματική συναίνεση, γιατί αν το καθήκον του σήμερα ανήκει στην κυβέρνηση, η ευθύνη του αύριο ανήκει σε όλους μας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια προσωπική αναφορά. Ως Πρωθυπουργός επί 25 μήνες διαχειρίστηκα πολλές κρίσεις: από την ασύμμετρη επίθεση στον Έβρο μέχρι την επέλαση του κορονοϊού. Και από τις αλλεπάλληλες εθνικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού. Όλες είχαν πολύπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνία. Και όλες έμοιαζαν στην αρχή ανυπέρβλητες. Αλλά όλες τις ξεπεράσαμε με πείσμα και ενότητα. Αυτό θα γίνει και τώρα, με τολμηρές αποφάσεις που θα αλλάξουν πολλά.

Είμαι βέβαιος ότι και τούτη η δοκιμασία θα γίνει ευκαιρία που θα μας διδάξει και θα μας κάνει καλύτερους. Γιατί η πρόκληση της κλιματικής κρίσης αφορά όχι μόνο τη δική μας, αλλά κυρίως την επόμενη γενιά. Προσωπικά, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που εξαρχής επέλεξα: να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας, να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, να αποκρούω διχασμούς και να ενώνω τους Έλληνες. Και να εργάζομαι σκληρά για την πατρίδα που μας αξίζει.

NEWSIT.GR

Σύσκεψη πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Θέρμου του ΚΚΕ, την Κυριακή 8 Αυγούστου. Ομιλητής ήταν ο Γιάννης Καρναβιάς, μέλος του Γραφείου της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του στάθηκε στις πυρκαγιές που μαίνονται με σφοδρότητα στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Η ανακοίνωση:

«Τόνισε τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που με πολιτική επιλογή στηρίζουν τις ανάγκες των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας, σε ένα ακόμα ζήτημα, όπως αντίστοιχα και στην Υγεία, τους πολλούς, το λαό, ξεκρέμαστο.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: από το 2016 έως το 2021, διαδοχικά από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δόθηκαν 28,3 δις ευρώ στις στρατιωτικές ΝΑΤΟϊκές δαπάνες, ενώ αντίστοιχα για δαπάνες για έργα αντιπυρικής θωράκισης 10,3 εκ ευρώ. Τα τελευταία 30 χρόνια έχουν καεί και ξανακαεί, εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, με δεκάδες νεκρούς (39 πυροσβέστες), κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες, χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.
Όλα αυτά την ώρα που μιλάνε για «πράσινη ανάπτυξη και μετάβαση και προστασία του περιβάλλοντος».

Αποδεικνύεται η ικανότητά τους, όταν πρέπει να στηρίξουν τους επιχειρηματικούς ομίλους, με δις ευρώ, με νομοσχέδια, που χειροτερεύουν τη δικιά μας ζωή (όπως για τη 10ωρη δουλειά), με ολοκληρωμένα σχέδια για την ανάπτυξη των κερδών τους (“Ελλάδα 2.0” της ΝΔ, “Ελλάδα+” του ΣΥΡΙΖΑ). Ταυτόχρονα είναι ανίκανη για την αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, την Υγεία, την Παιδεία, συνολικά τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα που μπορούμε να έχουμε τον 21ο αιώνα.

Το ΚΚΕ στέκεται πλάι στους πληγέντες, με τις θέσεις και με τις πράξεις του. «Σταθερά εδώ και χρόνια έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις μέσα και έξω απ’ τη βουλή, τις οποίες τις προωθεί και μέσα στους φορείς του λαϊκού κινήματος», καθώς όπως αποδειχτεί ιστορικά αλλά και με τη σημερινή συγκυρία, «ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, τα διάφορα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στη βουλή το τελευταίο διάστημα, όπως για την Παιδεία που κατηγοριοποιεί τους μαθητές και διασπά την ενιαία γνώση που πρέπει να δίνεται σε όλα τα παιδιά, στην ψήφιση του «νέου υπερμνημονίου», της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ για τη χρηματοδότηση του αναπτυξιακού σχεδίου απ’ το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και την «εποικοδομητική στάση που κράτησαν τα υπόλοιπα, αστικά κόμματα, κατά τη συζήτηση και την ψήφισή τους».
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για όλες τις τελευταίες εξελίξεις».

sinidisi.gr

Την παραίτησή του υπέβαλε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διοικητής της Αεροπορίας Στρατού, υποστράτηγος Γιώργος Κουμεντάκης.

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο του OPEN ο δημοσιογράφος Κώστας Αλατζάς, η παραίτηση σχετίζεται με το πώς επιχείρησαν τα στρατιωτικά ελικόπτερα Σινούκ στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στο Πεντάγωνο, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συνεκλήθη υπό τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες γύρω από τη συμμετοχή των στρατιωτικών ελικοπτέρων Σινούκ στην κατάσβεση των καταστροφικών φωτιών που μαίνονται στη χώρα.

Πηγή: ethnos.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Ελλάδας έπειτα από επικοινωνία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας απαίτησε εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων στις πληγείσες περιοχές. 

Πιο συγκεκριμένα, στουςπληγείσες περιοχές οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στο έλεος του Θεού, μιας και δεν υπάρχουν τροφές για τα ζωντανά στους.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δοθούν άμεσα ζωοτροφές στους κτηνοτρόφους.

Αγγελοπούλου Αναστασία

Αθανασόπουλος Τρύφωνας

Μωραϊτης Νίκος

Συμεωνίδης Γρηγόρης

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

του Νίκου Ιγγλέση

Ανίκανοι. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που με το «επιτελικό κράτος», τους προγραμματισμούς, τα σχέδια και τις συσκέψεις δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παρακολουθεί την καταστροφή της Ελλάδας από τις πυρκαγιές.

Ανίκανοι, γιατί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε και επί τέσσερις μέρες έκαιγε πυκνό δάσος σε συνθήκες καύσωνα μεν, αλλά, με σχεδόν ανύπαρκτους άνεμους. Η πυρκαγιά αυτή έπρεπε να έχει σβηστεί από τις πρώτες ώρες, πριν επεκταθεί και προκαλέσει την καταστροφή μεγάλου μέρους της Βορειοανατολικής Αττικής. Καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι (Ιούνιος 2018) οπότε φυσούσαν άνεμοι 8 μποφόρ.

Ανίκανοι, γιατί οι ίδιες συνθήκες άπνοιας επικρατούσαν και στις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές. Άφησαν τις φωτιές να θεριέψουν, χωρίς επαρκή δράση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και μετά αυτές έγιναν ανεξέλεγκτες. Την πέμπτη μέρα όταν αυξήθηκε, σε μέτρια επίπεδα (5-6 μποφόρ), η ένταση των ανέμων η ολοκληρωτική καταστροφή κατέστη αναπόφευκτη. Απλώς, ήταν αδύνατον να σβηστούν πια τα τεράστια μέτωπα.

Η Ελλάδα, μια χώρα με ζεστά-ξηρά καλοκαίρια και ισχυρούς ανέμους (μελτέμια), χρειάζεται να αποκτήσει ένα μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Τα υπάρχοντα σήμερα είναι γερασμένα και ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τυπικά εφέτος το καλοκαίρι για τη δασοπυρόσβεση είναι διαθέσιμα:

  1. Συνολικά 18 ελικοφόρα Canadair. Από αυτά τα 11 (CL-215) αγοράστηκαν τμηματικά από το 1974 μέχρι το 1997. Άλλα 7 (CL-415) αγοράστηκαν την περίοδο 2000-2004. Τα CL-215 μπορούν να κάνουν ρίψη 5 τόνους νερού και τα CL-415 ρίψη 6,1 τόνους.
  2. Ένα ρωσικό (νοικιασμένο) αεριωθούμενο Beriev Be-200 που ρίχνει 12 τόνους νερού.
  3. Έξι αμερικανικά (νοικιασμένα) ελικοφόρα Air-Tractors που ρίχνουν 3 τόνους νερού, αποκαλούνται μίνι- Καναντέρ.
  4. Δέκα (νοικιασμένα) ελικόπτερα βαρέος τύπου Erickson S-64E που μπορούν να ρίχνουν 9 τόνους νερού και 12 μεσαίου τύπου.
  5. Τα μέσα αυτά επικουρούνται, σε περίπτωση ανάγκης, από 19 Πετζετέλ, πρόκειται για παλαιά αεροσκάφη αεροψεκασμών και από τα Chinook, με κρεμασμένο από κάτω έναν κάδο, μόνο που τα στρατιωτικά αυτά ελικόπτερα είναι για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων και δεν πρέπει να αναλώνουν τις ώρες πτήσεων που διαθέτουν.

Ορισμένοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Κ. Μητσοτάκης, θεωρούν αυτά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης επαρκή, όμως, δεν είναι όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Επίσης δεν είναι όλα διαθέσιμα κάθε στιγμή, λόγω βλαβών και συντηρήσεων. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης την τρίτη μέρα της φωτιάς που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη ζητούσε, μέσω των καναλιών, από τους αρμόδιους την άμεση επέμβαση εναέριων μέσων για να περιοριστεί η επέκτασή της. Δεν έφτασαν την κρίσιμη ώρα. Δήμαρχοι και κάτοικοι στη Β. Εύβοια δήλωσαν ότι τις πρώτες μέρες δεν είδαν καν εναέρια μέσα. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ηλεία. Αλλά και όπου υπήρξε επέμβαση αυτή έγινε με λίγα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε αραιά χρονικά διαστήματα. Έτσι η φωτιά απλώς επιβραδυνόταν για λίγο, αλλά δεν έσβηνε.

 

Τι απαιτείται να γίνει.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο στόλο αεροσκαφών πυρόσβεσης αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή της πατρίδας μας. Αν θέλουμε να μην καίγονται περιουσίες, να μην κλείνει η εθνική οδός, να μην σταματούν τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, να μην πνίγεται η Αθήνα από κάπνα και να μην εκκενώνονται περιοχές από θαλάσσης.

Επειδή το εργοστάσιο των Canadair έχει κλείσει, πρέπει να στραφούμε προς το ρωσικό Beriev αγοράζοντας τμηματικά τουλάχιστον 30 αεροσκάφη. Εναλλακτικά υπάρχει το ιαπωνικό US-2 της εταιρείας Shin Maywa που μπορεί να ρίχνει 15 τόνους νερού. Επίσης πρέπει να αγοραστούν τουλάχιστον 20 αμερικανικά ελικόπτερα Erickson. Τέλος, πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον 3 αεροσκάφη Ιλιούσιν-76. Το Ιλιούσιν δεν είναι αμφίβιο όπως όλα τ’ άλλα, εφοδιάζεται σε αεροδρόμιο, μπορεί όμως να επιχειρεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανεξάρτητα από την ένταση των ανέμων. Το θηριώδες αυτό αεροσκάφος ρίχνει 40 τόνους νερού (όσο 7 Canadair μαζί) και μπορεί να επιχειρεί από ύψος μόνο 50 μέτρων, σβήνοντας ένα μέτωπο πυρκαγιάς μήκους 500 και πλάτους 100 μέτρων σε μία μόνο έξοδο.

Όλα αυτά τα εναέρια μέσα πρέπει να συντονίζονται από ένα δικτυο-κεντρικό πληροφοριακό σύστημα που θα εντοπίζει, στο δυνατό μικρότερο χρόνο, την πυρκαγιά και θα την προσβάλλει μ’ ένα σαρωτικό «βομβαρδισμό», με συνεχείς ρίψεις ακόμα και ανά λεπτό. Είναι βέβαιο ότι μ’ ένα τέτοιο εναέριο δυναμικό και μια τέτοια τακτική καμιά πυρκαγιά, σε δάσος ή καλλιέργειες, δε θα διαρκούσε πάνω από μία ή δύο ώρες. Αν υπάρχουν ταυτόχρονες φωτιές θα πρέπει η σημαντικότερη να αντιμετωπίζεται πρώτη από το σύνολο των μέσων που απαιτούνται και στη συνέχεια αυτά να κατευθύνονται, όλα μαζί, στο δεύτερο και μετά στον τρίτο στόχο κοκ. Όχι ημίμετρα, περιορίσαμε τη φωτιά, αλλά, δεν τη σβήσαμε για να πάμε να περιορίσουμε μια άλλη και στο μεταξύ η πρώτη έχει αναζωπυρωθεί.

Ακούω ήδη τις κραυγές των πολυπληθών ευρωφετιχιστών. Αυτά δε γίνονται. Πού θα βρούμε τα λεφτά να αγοράσουμε όλα αυτά τα αεροσκάφη και ελικόπτερα; Τι ασύμφορη επένδυση είναι αυτή που 8 μήνες το χρόνο θα είναι ανενεργή και θα χρησιμοποιείται μόνο για 4 μήνες; Και οι πιλότοι θα κάθονται επί 8 μήνες και θα τους πληρώνουμε; Τα λεφτά (2-3 δις) μπορούν να βρεθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα (πάνω από 30 δις) ή από την έκδοση ενός κρατικού ομολόγου 3 δις. Εξ’ άλλου δε θα δοθούν όλα μαζί αλλά, τμηματικά με τις παραλαβές. Τι φοβούνται; Μήπως αυξηθεί το δημόσιο χρέος που ήδη υπερβαίνει τα 380 δις; Υπολογίζουν το πολλαπλάσιο κόστος από τις καταστροφές ή επιλέγουν το ολοκαύτωμα της Ελλάδας για να γλιτώσουν 2-3 δις, που θέλουν να τα δώσουν αλλού;

Από τα δάνεια των 30,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης το 37% (πάνω από 11 δις) θα δοθούν για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», για να κλείσουν, δηλαδή, τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και να αντικατασταθούν από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες – ελπίζουμε όχι στις καμένες εκτάσεις, αλλά πολύ αμφιβάλουμε. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει η επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων – ποδηλάτων και των σταθμών φόρτισής τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη (κλιματική αλλαγή) δεν είναι το αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Ήλιου. Γι’ αυτό άνοδος και πτώση (εποχή παγετώνων) στη θερμοκρασία της Γής λαμβάνουν χώρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια όταν δεν υπήρχε ανθρώπινος πολιτισμός.

Αλήθεια, οι οπαδοί της θεωρίας της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» σκέφτονται πόσα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μόνο από τις πρόσφατες πυρκαγιές; Μήπως σε μια εβδομάδα απελευθερώθηκε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απελευθερώνουν για χρόνια τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ και όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα; Επίσης σκέφτονται ότι τα καμένα δάση δε θα δεσμεύουν πια το διοξείδιο του άνθρακα; Ας σκεφτούν πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και πού πρέπει να πάνε τα χρήματα; Αν βέβαια οι Βρυξέλες, το Βερολίνο και τ’ άλλα κέντρα της παγκοσμιοποίησης τους αφήνουν να σκεφτούν.

Η επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του της προηγούμενης Πέμπτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα». Μόνο που αυτό δεν αρκεί γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να αναδασωθούν τόσο μεγάλες εκτάσεις. Πάνω από 500.000 στρέμματα για την ώρα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα επιτρέψουν στη φύση να αναγεννηθεί μόνη της. Μετά τις χειμερινές βροχοπτώσεις, σ’ όλες τις καμένες εκτάσεις θα γεννηθούν μικρά δεντράκια από τους σπόρους που είναι στο έδαφος. Αν στις καμένες περιοχές μπαίνουν και βόσκουν πρόβατα και κατσίκια θα «ξυρίζουν» ό,τι νέο γεννιέται.

Απαιτείται ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει:

α) Απαγόρευση βόσκησης σ’ όλες τις καμένες εκτάσεις.

β) Εποπτεία των καμένων περιοχών με μικρά-φτηνά drones καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και άμεση επέμβαση της αστυνομίας όταν γίνεται παράνομη βόσκηση.

γ) Απαγόρευση κάθε άλλης δραστηριότητας στις καμένες εκτάσεις όπως, η συλλογή των καμένων κορμών γιατί άνθρωποι και μηχανήματα θα καταστρέφουν τη νέα βλάστηση. Βεβαίως απαγόρευση της «φύτευσης» ανεμογεννητριών.

δ) Παροχή στους κτηνοτρόφους των περιοχών δωρεάν κτηνοτροφών για περίοδο 10 ετών, προκειμένου να μη βόσκουν τα κοπάδια τους στα καμένα.

ε) Δωρεάν επιδότηση όλων των υπόλοιπων κατοίκων, γεωργών, επαγγελματιών, ρητινοσυλλεκτών προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και σιγά-σιγά να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους. Η επιδότηση αυτή δεν πρέπει να είναι εφ’ άπαξ αλλά μηνιαία, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, για να μην ερημώσουν οι καμένες περιοχές. Καλές οι προσωρινές εκκενώσεις περιοχών (112) που έκανε η κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να γίνουν μόνιμες.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δε θα υλοποιήσει τίποτα από τα ανωτέρω. Ήδη ο πρωθυπουργός και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις επαναλαμβανόμενες, κάθε είδους, φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες κλπ) στην κλιματική αλλαγή. Είναι το άλλοθι όλων των γκλομπαλιστών για να προχωρήσει η μεγάλη μπίζνα της «πράσινης μετάβασης»… στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ