Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:23: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τρίτη, 10 Αυγούστου 2021

Το 47ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», άφησε το αποτύπωμά του με το πέρασμά του στον Αστακό, ήταν ανάσα πολιτισμού και ψυχαγωγίας για νέους και μεγαλύτερους, συνολικά για την περιοχή.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε της Κυριακή 8 Αυγούστου τηρόντας όλα τα μέτρα προστασίας, ξεκίνησε με χαιρετισμό από το Λεωνίδα Καραγιώργο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ. Αναφέρθηκε στη σημασία του συνθήματος του φετινού Φεστιβάλ, «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς – Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό» και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η ομιλία έγινε από το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και στάθηκε σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι η μάχη δεν έχει τελειώσει, συνεχίζεται σε όλη τη χώρα, γιατί παραμονεύει ο πύρινος εφιάλτης, εξαιτίας της έλλειψης μέτρων αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

«Το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και απαιτεί από την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να διαθέσει όλα τα επίγεια και εναέρια μέσα για να τελειώσει επιτέλους η πύρινη κόλαση.

Η μάχη όμως συνεχίζεται γιατί χιλιάδες λαϊκές οικογένειες έχασαν το σπίτι τους, την περιουσία τους, το εισόδημά τους. Συνεχίζεται γιατί η επόμενη μέρα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ολόπλευρη στήριξη των πληγέντων, την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δε χρειάζεται καμιά επανάπαυση! Αυτή τη φορά ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων». Ενώ κάλεσε το λαό της περιοχής, του νέους και τις νέες να συσπειρωθούν πλάι στο ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με θεατρική παράσταση (μονόλογος) “Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17” της Θάλιας Αντωνοπούλου, από τη Σταματίνα Πιτσούλια, σε μουσική επιμέλεια Έλενας Γκάτση.

Η παράσταση που συγκίνησε ιδιαίτερα όσους την παρακολούθησαν, αφορά την Αθηνά Χατζηεσμέρ ή Εσμερίδου, παιδί προσφύγων από τη Μικρασία, που μεγάλωσε κι έζησε στα Γερμανικά των Νέων Σφαγείων του Ταύρου, στην Αθήνα. Μέλος της ΕΠΟΝ, συνελήφθη από ταγματασφαλίτες που την μετέφεραν στην Γκεστάπο. Την βασάνισαν για να προδώσει τους συνεργάτες της. Δεν το έκανε. Φυλακίστηκε στις φυλακές Χατζηκώστα κι εκτελέστηκε στις 2 Οκτώβρη 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ήταν 17 χρονών.

Η συναυλία από τους “DYING WORMS”, διασκέδασε τους παρευρισκόμενους και έκλεισε ευχάριστα την εκδήλωση.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων εισηγείται αυτή την ώρα στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

«Επιτρέψτε μου να σταθώ σήμερα, σύντομα, στις κεντρικές κατευθύνσεις των επιλογών μας, οι οποίες θα παρακολουθούνται από το γραφείο μου και θα συντονίζονται από ένα ειδικό επιτελείο υπό το Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Αυτές, λοιπόν, είναι: στεγαστική συνδρομή έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές. Και άμεση, το τονίζω, άμεση προκαταβολή 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Τα ποσά αυτά θα καταβάλλονται με μία, το τονίζω, μία απλή αίτηση από τις 18 Αυγούστου στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Με εκταμίευση λίγες μέρες μετά, ουσιαστικά ενοποιούμε πια τα επιμέρους προγράμματα κρατικής αρωγής σε μία πλατφόρμα. Αρα με μία αίτηση, με ένα κλικ, ο υποψήφιος δικαιούχος θα μπορεί να καταθέτει τα στοιχεία του και πολύ σύντομα να λαμβάνει την κρατική ενίσχυση.

Οι επιχειρήσεις, τώρα, που χτυπήθηκαν θα αποζημιωθούν με το 70% των απωλειών τους, με το 20% να δίνεται ως προκαταβολή. Για τα δε ακίνητά τους θα λαμβάνουν αμέσως προκαταβολή 22.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ, ανάλογα με τις ζημιές τους.

Οι αγροτικές, οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις με κτίρια, θα μπορούν και αυτές να εισπράξουν αθροιστικά τις ίδιες προκαταβολές. Επιπλέον, θα μπορούν να λάβουν και ενίσχυση έως 4.000 ευρώ για τις καλλιέργειές τους, ανάλογα με την έκταση. Και αυτό πέραν των αποζημιώσεων που θα χορηγήσει ο ΕΛΓΑ για την παραγωγή τους.

Κάτοικοι και επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τη φωτιά απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ, αναστέλλονται οι ασφαλιστικές, φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις τους, όπως και οι πλειστηριασμοί, και καθιερώνεται επιδότηση ενοικίου ύψους έως 500 ευρώ μέχρι να επισκευαστούν τα σπίτια τους.

Ειδικά, το τονίζω, στους δύο Δήμους οι οποίοι δοκιμάστηκαν στην Εύβοια, στον Δήμο Μαντουδίου και στον Δήμο Ιστιαίας, τα τελευταία αυτά μέτρα θα ισχύσουν για όλους τους κατοίκους.

Θα υπάρξει ξεχωριστή μέριμνα για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των πυρόπληκτων περιοχών.

Αρχίζουν άμεσα τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα από τις αρμόδιες αρχές, σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υπογράφουμε αύριο, υιοθετούνται σημαντικές καινοτομίες, προκειμένου να επιταχύνουμε τις διαδικασίες και να γίνεται γρήγορα η επιλογή των περιοχών, όπου απαιτείται απομάκρυνση κορμών και αντιπλημμυρικά έργα.

Οι δασικές υπηρεσίες θα μεταφερθούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ οι αποφάσεις σε εκδίδονται μέσα σε 30 μέρες.

Παράλληλα, σκοπός μας είναι να κάνουμε την Κοινωνία των Πολιτών συμμέτοχη στην αναδάσωση, με τον θεσμό του αναδόχου.

Με αυτό τον τρόπο, ιδρύματα, ιδιώτες, επιχειρήσεις και σύλλογοι, με δικά τους έξοδα, θα αναλαμβάνουν έργα αποκατάστασης, υποβάλλοντας τη σχετική μελέτη, η οποία θα εγκρίνεται γρήγορα, προκειμένου να περνάμε γρήγορα στην υλοποίηση.

Το κράτος έχει δεσμεύσει 224 εκατ. ευρώ για την αναδάσωση 165.000 στρεμμάτων, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με τις ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο, πριν από τις πυρκαγιές, είχαμε ήδη εγκρίνει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της πολιτικής προστασίας, που περιλαμβάνει από την αγορά αεροσκαφών, οχημάτων και άλλων μέσων πυρόσβεσης έως και την προμήθεια σύγχρονων συστημάτων πυρανίχνευσης, καθώς και άλλες παρεμβάσεις πρόληψης για τα δάση μας».

Πηγή: in.gr

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε στην ενημέρωση για τις φωτιές πως η παραίτησή του βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού.

«Η δική μου παραίτηση είναι πάνω πάνω, γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω και να πάρω δύσκολες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης και στο κέντρο επιχειρήσεων και αφορούν την ανθρώπινη ζωή. Η παραίτησή μου βρίσκεται στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Εγώ δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού και δεν θα είμαι πουθενά υποψήφιος», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε σχετική ερώτηση.

Χαρδαλιάς: Η φωτογραφία από την Εύβοια με το πέπλο καπνού – Ο λόγος που δεν μπορούσαν να πετάξουν τα εναέρια μέσα

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε για τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης: «Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις.

Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί. Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε δείχνοντας την παρακάτω εικόνα: «Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα».

Χαρδαλιάς: Γιατί δεν δεχόμουν ερωτήσεις

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές αρχικά αναφέρθηκε στην εξέλιξη των μετώπων της φωτιάς και πριν δεχθεί τις ερωτήσεις είπε: «Έχει γίνει συζήτηση για το γεγονός ότι δεν δέχομαι ερωτήσεις. Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο.

Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας».

Πηγή: newsbeast.gr

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι αυτονόητες και απαράγραπτες. Και έγιναν ακόμη μεγαλύτερες από την απαράδεκτη επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισαγωγή του στη συνέντευξη τύπου, για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε επτά προτάσεις για ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης» καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την συνεννόηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους επιστημονικούς φορείς για την υλοποίηση του σχεδίου.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προσπάθεια να κρύψουν ή να ωραιοποιήσουν τη πραγματικότητα» και τόνισε η ευθύνη του κόμματός του ως αξιωματική αντιπολίτευση είναι η υποχρέωση «να συμβάλουμε και στην επούλωση των πληγών, αλλά και στη θωράκιση της χώρας, για να μην ξαναζήσει παρόμοιας έκτασης τραγωδίες».

«Και δική μου προσωπική ευθύνη είναι να μην ακολουθήσω το δρόμο της αντιπολίτευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ στη δική μου κυβέρνηση, σε αντίστοιχα δύσκολες στιγμές. Και δεν θα το κάνω» είπε προσθέτοντας: «Για αυτό και σήμερα δε πρόκειται να ακολουθήσω την πεπατημένη ζητώντας παραιτήσεις. Ακέραια την πολιτική ευθύνη τη φέρει ο πρωθυπουργός. Που κάποτε είχε πει ότι δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις. Ας αναλάβει λοιπόν ο ίδιος το βάρος του επιμερισμού των ευθυνών και των παραιτήσεων. Θέτοντας όμως υπό κρίση, πρώτα τον εαυτό του».

Ο κ. Τσιπρας εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα για να συνέλθει χρειάζεται ενότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα, και το ανθρώπινο δράμα που ζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, αλλά και όλη η κοινωνία μας, απαιτεί μια ελάχιστη συναίνεση σοβαρότητας, και σεβασμού.

«Τους ανθρώπους που επλήγησαν δεν τους αφορά μια άγονη πολιτική αντιπαράθεση πάνω στις στάχτες. Αντίθετα πιστεύω ότι αυτό θα φουντώσει την οργή τους» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Τσιπρας τόνισε επίσης: «Ακόμη ηχούν στα αυτιά όλων μας οι δηλώσεις για το πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ενώ καιγόταν η μισή Ελλάδα. Οι διαψεύσεις των πολιτών που έβλεπαν τη ζωή τους να γίνεται στάχτη και ζητούσαν βοήθεια από πυροσβεστικά αεροπλάνα, ότι δήθεν δε τα βλέπουν γιατί έχει καπνούς. Αυτό μάλιστα επανέλαβε ο πρωθυπουργός και στο χτεσινό του διάγγελμα. Ή ο κυνισμός ότι η προστασία της ζωής, των υποδομών και της περιουσίας των πολιτών είναι απλά ένας ανέφικτος συνδυασμός».

Πρόταση επτά σημείων
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση επτά σημείων προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση, όπως είπε.

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών.
Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Σχέδιο Γκολντάμερ
Ο κ. Τσίπρας έκανε μια αναδρομή στο καλοκαίρι του 18, όπου αμέσως μετά τη καταστροφική και φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ζήτησε τη συνδρομή του καθηγητή Γκολντάμερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ο καθηγητής Γκολντάμερ έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κου Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δε θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί, ή δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρόσθεσε:

«Συμφώνησα, μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κος Μητσοτάκης.

Τον Φλεβάρη του 19 η Επιτροπή, μας παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της.

Το πόρισμα προέβλεπε την προετοιμασία μιας μεγάλη διοικητικής μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση του συστήματος διαχείρισης εκτάκτων αναγκών και την αντικατάσταση της «Πολιτικής Προστασίας», από μια σύγχρονη δομή, έναν Ενιαίο Φορέα διαχείρισης των έκτακτων αναγκών – με λειτουργική, επιχειρησιακή και επιστημονική αναβάθμιση σε σχέση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τότε.

Αυτό -όπως είπε ο κ.Τσίπρας- ήταν ένα σχέδιο ριζικής μεταρρύθμισης που κατέληξε στην πρόταση για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας, και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ματαίωσε τελικά το σχέδιο, ενώ «αγνόησε το Νοέμβρη του 19, το πλήρες σχέδιο με τη μορφή πρότασης νόμου, την οποία επίσης η κυβέρνηση της ΝΔ αγνόησε».

Αναφέρθηκε στο «επιτελικό κράτος» το οποίο «στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την ασφάλεια των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό» και σημείωσε ότι «υπάρχουν 45 συναρμόδιοι φορείς για τη πρόληψη μιας πυρκαγιάς καθώς και 17 φορείς και 6 υπουργεία για τη καταστολή».

Καταλήγοντας στην εισήγησή του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα της επούλωσης των πληγών, της ανασυγκρότησης, και της θωράκισης της χώρας, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αναλάβει το λεγόμενο επιτελικό κράτος. Που αποδείχτηκε βαθιά δυσλειτουργικό, αναποτελεσματικό και επικίνδυνο» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό με αφορμή την χθεσινή του δήλωση, λέγοντας ότι «μίλησε σα να μη διδάχτηκε τίποτε από την τραγωδία. Οφείλει να σταματήσει με την άγονη προπαγάνδα να ρίχνει αλάτι στις πληγές του ελληνικού λαού».

Τέλος ο κ.Τσίπρας κατέληξε: «Θέλω να διαβεβαιώσω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι εδώ ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης. Να σταθεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Να υποδείξει λύσεις».

in.gr

Την άμεση αντικατάσταση των κ.κ. Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά ζητά με δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Διαφορετικά, επισημαίνει, «η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

«Το ασύλληπτο μέγεθος της καταστροφής, αποδεικνύει την τραγική αποτυχία της Κυβέρνησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών», υπογραμμίζει εξ αρχής στη δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και εξηγεί το «γιατί»:

«Η κλιματική κρίση απαιτεί πρόσθετα μέτρα που δεν λήφθηκαν. Δεν προσφέρεται για πρόχειρες δικαιολογίες, όταν μάλιστα και οι εκθέσεις ειδικών, δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν. Καμιά μέριμνα για πρόληψη στην προστασία των δασών, κανένα αποτελεσματικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανεπαρκείς ενισχύσεις στα μέσα, στο προσωπικό, στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Την ώρα που χρήματα διατέθηκαν για την ενίσχυση των δυνάμεων καταστολής και την επικοινωνιακή προπαγάνδα της ΝΔ».

Ειδικότερα δε, για τη δήλωση του πρωθυπουργού τη Δευτέρα, υποστηρίζει: «Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε αόριστα για απόδοση ευθυνών. Δεν πείθει. Κανείς δεν ξεχνά τον ίδιο και τους Υπουργούς του να αλληλοσυγχαίρονται την ώρα που χάνονταν περιουσίες, καλλιέργειες και δάση. Την ώρα που δήμαρχοι και πολίτες έκαναν απελπισμένες εκκλήσεις για αύξηση των μέσων πυρόσβεσης. Την ώρα που απελπισμένοι πολίτες αγωνίζονταν να σώσουν ότι μπορούσαν, με τον ηρωικό αγώνα λίγων πυροσβεστών και εθελοντών».

Και στο «δια ταύτα», «η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν -σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία. Η άμεση αντικατάσταση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης, διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι προσχηματική και για λόγους επικοινωνίας».

Επιπροσθέτως, η Φ. Γεννηματά αντιτείνει ότι «οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας. Ασφαλώς πρώτο ζήτημα είναι οι ανθρώπινες ζωές, αλλά η ευθύνη της πολιτείας δεν εξαντλείται εκεί, αφορά και τους κόπους μιας ζωής των πολιτών, τα σπίτια, τις επιχειρήσεις, τις καλλιέργειες και την σωτηρία των δασών».

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής «έχουμε ήδη ζητήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και ανασυγκρότησης των περιοχών. Με μέτρα προστασίας των δασών, σχέδιο πρόληψης και γενναία μέτρα αποκατάστασης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Με σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις για να ξαναφτιαχθούν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Για να φυτρώσει η ελπίδα στα καμένα.

Αν ο κ. Μητσοτάκης επιζητεί ειλικρινά διακομματική συναίνεση, επιβάλλεται να φέρει το ταχύτερο το κυβερνητικό σχέδιο για συζήτηση στη Βουλή. Μακριά από άγονες αντιπαραθέσεις του ψευδοδικομματισμού που μόνο σκοπό έχουν την αποσιώπηση των ευθυνών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γαλάζιου ΣΥΡΙΖΑ».

Επιπλέον, η κυρία Γεννηματά προτείνει, να δεχθεί ο πρωθυπουργός «διακομματικό έλεγχο στην εφαρμογή των μέτρων, μέσω της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Γιατί υπάρχει η κακή εμπειρία από τη διαχείριση του Ταμείου για τις πυρκαγιές του 2007 από τη ΝΔ και είναι δεδομένες οι σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελιών για τους πληγέντες σε πρόσφατες φυσικές καταστροφές.

Στις πυρκαγιές δοκιμάστηκε η ικανότητα και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Η τεχνητή επικοινωνιακή εικόνα κάηκε. Τώρα στη σκληρή πραγματικότητα είναι η ώρα να μιλήσουμε για την ουσία. Εμείς επιμένουμε στην αποτελεσματικότητα της πολιτικής που προσφέρει στους πολίτες. Νοιαζόμαστε να δοθούν συναινετικά λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τη συνέχεια της ζωής τους. Θεωρούμε δραματικά επικίνδυνο το διχασμό και την κομματική πόλωση, την ώρα που οι πολίτες αισθάνονται οργή, απογοήτευση και απόγνωση», καταλήγει η δήλωση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.

Πηγή: cnn.gr