ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 23/07/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
ΘΕΜΑ: «Δημόσιος κίνδυνος τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα στο Αγρίνιο»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών αποτελούν τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα στο Αγρίνιο, όπως διαμαρτύρονται κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης. Τα εν λόγω αποτελούν πρώτης τάξεως κίνδυνο για την Δημόσια Ασφάλεια, κατά τις διαμαρτυρίες των τελευταίων. Η αδιαφορία των ιδιοκτητών τους και η οικονομική αδυναμία για αξιοποίηση ή συντήρηση αυτών των κτηρίων, είτε λόγω αδιαφορίας ορισμένων εκ των εν λόγω ιδιοκτητών, είτε ακόμα και λόγω αφάνειας αυτών, είναι κάποιες αιτίες για την παραμέλησή τους. Πρόκειται για πάνω από 40 κτήρια, ευρισκόμενα εντός του αστικού ιστού, όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Αγρινίου. Το θέμα έχει αγανακτήσει τους κατοίκους της πόλης, καθώς, θεωρούν ότι η ασφάλεια των πεζών πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για το κράτος, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως μπορεί να είναι μια ενδεχόμενη πτώση κάποιου μπαλκονιού τους ή τμήματα δομικών υλικών τους, που μπορεί να αποβούν μοιραία για κάθε περαστικό.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος των πεπαλαιωμένων και επικίνδυνων κτηρίων στην πόλη του Αγρινίου, με σαφή διαχωρισμό μεταξύ εκείνων των κτηρίων που είναι εφικτό να αναπαλαιωθούν και εκείνων που πρέπει να κατεδαφιστούν, φροντίζοντας να τεθεί σε ισχύ, τόσο ένα πλαίσιο κινήτρων για όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να επισκευάσουν τα ανωτέρω ετοιμόρροπα κτήρια, όσο και έναν αριθμό από αντικίνητρα (πχ πρόστιμα), στον βαθμό που τα εν λόγω καθίστανται επικίνδυνα για περαστικούς διαβάτες από τον εξωτερικό τους περίγυρο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 22/07/2021
Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: «Ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ - Αυτονομώ»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Σύμφωνα με αναφορές εμπόρων και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, το Επιμελητήριο Λακωνίας αιτείται την συνολική ένταξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής δικαιοδοσίας του (και όχι μόνο) στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ». Το εν λόγω πρόγραμμα δίνει την δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, διαδικασία απαραίτητη σε μία χώρα, όπου η πλειοψηφία των κτισμάτων της χαρακτηρίζεται ως: «χαμηλής ενεργειακής κλάσης». Πολλά από τα κτήρια αυτά, δεν λειτουργούν μόνο ως κατοικίες, αλλά και ως επαγγελματικοί χώροι. Σε μια επιχείρηση, που συνήθως φιλοξενεί περισσότερα άτομα από ένα νοικοκυριό, οι ανάγκες είναι πολλαπλές και τα κτήρια αυτά αδυνατούν να διατηρήσουν ένα ανεκτό επίπεδο ομαλού κλιματισμού τους, έχοντας ως αποτέλεσμα την κατασπατάληση ενέργειας για την ψύξη ή την θέρμανση των χώρων τους και κατ’ επέκταση, την αύξηση των λειτουργικών δαπανών τους. Τον δε τελευταίο χρόνο, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού έπληξαν την κοινωνία και κατ’ επέκταση, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα και να επαναλειτουργήσουν, οπότε, περιμένουν την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας, γιατί όχι και μέσα από το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ», αγωνιώντας για το αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν επιχειρηματικά.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Προτίθεσθε να συμπεριλάβετε στην λίστα των δικαιούχων εισόδου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης αξιοποίησης του προγράμματος «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνοντάς τους την δυνατότητα να αναβαθμίσουν ενεργειακά τον εργασιακό τους χώρο, εξοικονομώντας έτσι μεγάλο μέρος του κόστους που αφορά στον κατάλληλο ανά εποχή κλιματισμό τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
Αναστάτωση και οργή επικρατεί μεταξύ των 5,5 χιλιάδων καθαριστριών πλήρους και των 4,5 χιλιάδων μερικής απασχόλησης.
Ο λόγος είναι η “ιδέα” που συνέλαβε κάποιος εγκέφαλος στο υπουργείο Εσωτερικών και προχωράει προς υλοποίηση ο υπουργός.
Επειδή υπήρχαν παράπονα για έλλειψη καθαριστριών, το υπουργείο προωθεί μία λύση ώστε, με τα ίδια κονδύλια και τις ίδιες εργατοώρες να υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης 15 χιλιάδων καθαριστριών.
Μ’ έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια, στο έδαφος της ανέχειας και της εξαθλίωσης.
Να μοιρασθούν τα ίδια χρήματα σε 15 χιλ. καθαρίστριες, για να εξασφαλισθεί σ’ αυτές ένα κολοσσιαίο μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 180 ευρώ.
Για τέτοια κραιπάλη μιλάμε, την ίδια ώρα που θα μπορείς να μιλάς για ρουσφέτια, αναδιανέμοντας την φτώχεια σε βάρος γυναικών (και λίγων ανδρών) που παλεύουν με πενιχρέςαποδοχές να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Είναι δυνατόν, υπουργέ κε Βορίδη, να θεσμοθετηθεί τέτοιου είδους ανθρωποφαγική λύση;
Την στιγμή που μπορεί, με μία αύξηση ανεπαίσθητη του προϋπολογισμού, και το πρόβλημα των ελλείψεων να αντιμετωπισθεί και να μην μετατραπούν φτωχοί βιοπαλαιστές σε στημένες λεμονόκουπες.
sinidisi.gr
Με ανάρτησή του ο Μεσολογγίτης υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός έκανε γνωστή την είδηση της έλευσης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μεθαύριο Τετάρτη στο Μεσολόγγι για την έναρξη της υλοποίησης του έργου μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας στο κτίριο των παλαιών αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ο κ.Λιβανός, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα:
«Ένα ακόμα έργο γίνεται πράξη! Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθώ στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, το Μεσολόγγι, τον συνάδελφό μου Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την ερχόμενη Τετάρτη 04/08/2021, για την έναρξη της υλοποίησης του έργου μετεγκατάστασης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, στο κτίριο των παλαιών αποθηκών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου όλους όσους συνέβαλαν, με αξιοπιστία και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου για την ΕΛΑΣ και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αιτωλίας.
Ιδιαίτερα ευχαριστώ, τις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛΑΣ Αιτωλίας για την υπομονή που επέδειξαν, εργαζόμενοι με σθένος και υψηλό φρόνημα καθήκοντος, σε ανθυγιεινές και δύσκολες συνθήκες».
sinidisi.gr
Σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διοικητικά στελέχη του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είχε το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας, στο Κρυονέρι, με αντικείμενο την εξέταση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί τις προηγούμενες μέρες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να διασφαλιστεί η επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και τα σχέδια αντιμετώπισης που έχουν εκπονηθεί σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα λόγω του ακραίου καιρικού φαινομένου των υψηλών θερμοκρασιών.
“Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987. Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό έχει ως αποτέλεσμα μία σημαντική επιβάρυνση του συστήματος καθώς έχει αυξηθεί πολύ η ζήτηση. Θέλω να διαβεβαιώσω όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες πως ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας, έχει γίνει.
Ζητάμε όμως και τη βοήθεια των καταναλωτών, όπως είπε και ο Υπουργός, για να μπορέσουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- να περιορίσουμε τη ζήτηση κυρίως τις ώρες αιχμής. Ποιες είναι οι ώρες αιχμής: Οι μεσημεριανές ώρες από τη 1 μέχρι τις 3, αλλά κυρίως οι βραδινές ώρες από τις 6 – 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 – 11 το βράδυ. Αν έπρεπε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια είναι εκείνες οι ώρες όπου δυστυχώς, επειδή έχει δύσει ο ήλιος δεν έχουμε στη διάθεσή μας τη σημαντική ενέργεια η οποία παράγεται από τα φωτοβολταϊκά τα οποία έχουμε εγκατεστημένα στη χώρα.
Πώς μπορούμε λοιπόν όλοι να βοηθήσουμε αυτήν την προσπάθεια; Με το να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού μας σταθερά στους 26 βαθμούς, με το να κλείνουμε -όσο αυτό είναι εφικτό- τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες ειδικά το βράδυ τις ώρες μεταξύ 7 και 10 και να περιορίζουμε όσο γίνεται συνολικά την κατανάλωση. Να κλείνουμε τα φώτα ειδικά εκείνες τις ώρες.
Έχουμε όπως είπε και ο Υπουργός, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, ο πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ, ο ρυθμιστής μας (ΡΑΕ), εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την πρόκληση. Και με τη βοήθεια και των καταναλωτών θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά.
Να ευχαριστήσω και προσωπικά όλα τα στελέχη που εμπλέκονται από τη μία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τα στελέχη της ΔΕΗ, αλλά και τους ιδιώτες παραγωγούς, αλλά και όλα τα στελέχη της διανομής από τον ΑΔΜΗΕ ως τον ΔΕΔΔΗΕ. Ξέρω ότι καταβάλλονται πολύ μεγάλες προσπάθειες κάθε μέρα να διορθώνονται βλάβες καθώς η συνολική, αθροιστική επιβάρυνση στη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα που περνάει με καύσωνα εκ των πραγμάτων αυξάνεται. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε την ασφαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε: “Σήμερα πραγματοποιήσαμε μία σύσκεψη υπό την εποπτεία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ομάδα διαχείρισης κρίσεων παρουσίασε όλα τα μέτρα άμυνας και αντιμετώπισης που έχουμε λάβει ώστε να αντιμετωπίσουμε όποια -ακόμα και απίθανη- περίπτωση συμβεί. Ζητάμε, επειδή πιέζεται το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης αφού βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου και έχουμε πάνω από 2-3 εκατομμύρια επιπλέον αυτή τη στιγμή επισκέπτες στη χώρα μας, ζητάμε από τους καταναλωτές να μην σπαταλούν ενέργεια που δεν χρειάζεται.
Όπως για παράδειγμα να μην έχουν περιττά φώτα αναμμένα ιδίως τις ώρες τις κρίσιμες, της αιχμής, μεταξύ 6 απογευματινής και 10 βραδινής. Εκείνο το διάστημα ας περιορίσουν και ας μην ανάβουν τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες. Να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για μαγείρεμα και βέβαια να ρυθμίζουν τα κλιματιστικά τους σε μία σταθερή θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου, ώστε να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα ως θερμοκρασία εντός της οικίας, με την χαμηλότερη δυνατόν ηλεκτρική κατανάλωση”.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, δήλωσε: “Ζούμε έναν ιστορικό καύσωνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στη ζήτηση των καταναλωτών, την Παρασκευή που μας πέρασε. Είναι πιθανό το ρεκόρ αυτό να σπάσει σήμερα και να ξανασπάσει αύριο. Συνειδητοποιούμε λοιπόν όλοι ότι το σύστημα είναι υπό πίεση και είμαστε εδώ για να δηλώσουμε την ετοιμότητα. Είμαστε πάνω συνεχώς από τα πράγματα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση των καταναλωτών, των βιομηχανιών και των πολιτών της χώρας”.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Θανάσης Δαγούμας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Διευθυντής Λειτουργίας του Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας, Βασίλης Ζιώγας καθώς και εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, newsit.gr
Ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής – ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την παροχή σύμφωνης γνώμης από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για αναδιάρθρωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών που οδηγεί σε υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία συνεχίζεται. Μετά την εκπόνηση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών και την αποδοχή του από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών δίνει τη σύμφωνη γνώμη της για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Οι δομές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αιτωλοακαρνανία έχουν υποστεί συνεχόμενα πλήγματα από πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας. Μετά την απαράδεκτη κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με το Σχέδιο Αθηνά το 2013, ήρθε το Σχέδιο Γαβρόγλου το 2019, που οδήγησε σε καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορά της έδρας Τμημάτων μακριά από την Αιτωλοακαρνανία.
Το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καταργήθηκε εν μία νυκτί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ διέθετε πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019 με ισχύ έως το 2024, 1000 περίπου αποφοίτους, 400 και πλέον εν ενεργεία φοιτητές, 18 μέλη ΔΕΠ, άρτιες κτιριακές εγκαταστάσεις και τεχνολογικό εξοπλισμό, μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών και κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Τμήμα που ενώ ως αντιπολίτευση η Νέα Δημοκρατία υποστήριζε ότι αδικαιολογήτως καταργήθηκε, σήμερα ως Κυβέρνηση αρνείται να επανιδρύσει. Ενώ αντίθετα έσπευσε με μια πολιτική απόφαση να ακυρώσει τη λειτουργία της Νομικής στην Πάτρα.
Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, έρχεται ουσιαστικά να επικυρώσει το νόμο Γαβρόγλου και φέρνει ανατροπές στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, με καταργήσεις, συγχωνεύσεις Τμημάτων και μεταφορά της έδρας τους στην Πάτρα.
Με βάση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος της Πολυτεχνικής Σχολής, συγχωνεύεται με το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας και πλέον θα υπάγεται στην Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου, ανατρέποντας πλήρως το καθεστώς φοιτητών οι οποίοι σπουδάζουν ή εισάγονται στην Πολυτεχνική Σχολή και θα αποφοιτήσουν από άλλο Τμήμα σε άλλη σχολή. Καμία πρόβλεψη για την ισοτιμία των αποφοίτων, για τα μέλη ΔΕΠ με ανττικείμενο που δε συνάδει με το νέο Τμήμα, για το μέλλον του Διατμηματικού ΠΜΣ με αντικείμενο το Περιβάλλον.
Οι πολιτικές αποφάσεις τόσο της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όσο και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδιαφορούν για την ανάγκη ενίσχυσης της αποκεντρωμένης ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτό που σήμερα προτάσσεται για το Πανεπιστήμιο Πατρών ισοπεδώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία. Η δε Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, εν μέσω της ψηφιακής εποχής και του 5G κι ενώ η σύγχρονη προσέγγιση προωθεί την αποκέντρωση στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, επιμένει σε μια συγκεντρωτική λειτουργία του Πανεπιστήμιου και στην υποβάθμιση των δομών του που βρίσκονται εκτός Πατρών.
Το Υπουργείο Παιδείας πρέπει επιτέλους να σταματήσει να λαμβάνει αποφάσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά και να φροντίσει για την ενίσχυση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Το αίτημα για επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, του μοναδικού Πανεπιστημίου στη χώρα που πλήρωσε τις μνημονιακές δεσμεύσεις είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Άλλωστε, η Αιτωλοακαρνανία εξελίσσεται σε έναν σημαντικό περιφερειακό κόμβο και σ’ αυτό χρειάζεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο τα ανώτατα εκπαιδευτικά τμήματα.
Επίσης, με την ίδρυση Σχολής Αγρινίου Διαχείρισης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, θα μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτή τα υφιστάμενα Τμήματα του Αγρινίου, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, καθώς και το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ) μετά την επανίδρυσή του.
Σε ό,τι αφορά το Μεσολόγγι, απαιτείται ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη της Γεωπονικής Σχολής του Μεσολογγίου, με αξιολόγηση και σύγχρονα προγράμματα σπουδών ώστε τα αντικείμενα λειτουργίας των τμημάτων να είναι ελκυστικά, καθώς και ενίσχυση με νέα τμήματα, δεδομένου ότι υπάρχει ένα άρτιο κτιριακά και υλικοτεχνικά campus, που μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 10 Τμήματα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου Ανάπτυξης και Έρευνας.
Στέκομαι στο πλευρό των φοιτητών, των μελών ΔΕΠ, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας της Αιτωλοακαρνανίας που αγωνίζονται να κρατήσουν ζωντανή την ακαδημαϊκή κοινότητα και τα τμήματα σε λειτουργία. Ζητώ από το Υπουργείο Παιδείας να επαναξιολογήσει το σχεδιασμό για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και να μην προχωρήσει στις αλλαγές αυτές, που θα αποτελέσουν πλήγμα για την Αιτωλοακαρνανία.
Για μια ακόμα φορά καλώ το Δήμαρχο Αγρινίου, το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη και τους Βουλευτές του Νομού να αποτρέψουμε να συντελεστεί αυτή η τεράστια αδικία σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας”.
sinidisi.gr