Παρασκευή, 26η Απριλίου 2024  6:51: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021

Σε εξέλιξη βρίσκονται μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και των μέτρων Απαρτχάιντ τα οποία έχει επιβάλει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Χιλιάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη. Η συγκέντρωση ήταν προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα και το πλήθος αυξάνεται διαρκώς. 

Προς το παρόν η συγκέντρωση είναι ειρηνική και δεν υπάρχουν ευτράπελα, παρόλα αυτά στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις.

Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούν στα χέρια τους ελληνικές σημαίες και τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο, ενώ το «παρών» δίνει η κίνηση «Ελεύθεροι Ξανά» που έχει συγκροτήσει ο γιατρός Φαίδων Βόβολης.

Οι ίδιοι, κρατούν ελληνικές σημαίες, σταυρούς και φωνάζουν «όχι στην υποχρεωτικότητα», «όλοι μαζί λέμε όχι στους εκβιασμούς τους»

Παράλληλα διαδηλωτές απαιτούν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί, ενώ υπάρχουν και σχετικά πανό.

Πολίτες έχουν φτάσει με πούλμαν, από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως δηλώνουν.

Λόγω της συγκέντρωσης κλειστή είναι η λεωφόρος Αμαλίας, ενώ με εντολή της ΕΛΑΣ έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Σύνταγμα» από τις 18:00, ενώ τα δρομολόγια του Τραμ φτάνουν έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Εικόνες από τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα 

Δείτε LIVE εικόνα

Συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη 

pronews.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ
Κυριακή, 29 Αυγούστου 2021 19:26

Βαγγέλης Χωραφάς: «Αφγανιστάν: Terrorland;»

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς*

Όσοι ειδικοί γνώριζαν την εσωτερική κατάσταση στο Αφγανιστάν, δεν εξεπλάγησαν καθόλου από την τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ. Και αυτό γιατί το ISIS-Khorasan (το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν, ΙΚ-Χ) αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα, εχθρό των Ταλιμπάν.

Οι δύο επιθέσεις αυτοκτονίας, με τον άγνωστο ακόμα τελικό αριθμό θυμάτων, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, αποτελούν την φυσική συνέπεια μιας εχθρότητας η οποία σύντομα αναμένεται να μετεξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν. Οι του ΙΚ-Χ οι οποίοι είχαν επιτεθεί στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και όταν εισέρχονταν στην Καμπούλ, με τις επιθέσεις αυτές έκαναν γνωστές τις προθέσεις τους.

Για τους Ταλιμπάν, το πρόβλημα έχει δύο διαστάσεις, μία εσωτερική και μία εξωτερική.

Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Οι Ταλιμπάν είναι Αφγανοί και ο στόχος τους είναι η διοίκηση του κράτους του Αφγανιστάν, με βάση τις δικές τους αντιλήψεις (επιβολή ισλαμικού νόμου κλπ). Με το δεδομένο αυτό θα πρέπει να αποκτήσουν πλήρη έλεγχο του εσωτερικού της χώρας. Στην περιοχή του Παντσίρ υπάρχουν δυνάμεις που κινούνται κοντά στο ανατραπέν καθεστώς, όπως υπάρχουν και δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας στις βόρειες περιφέρειες της χώρας. Οι Ταλιμπάν θεωρούν ότι θα αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα με πολιτικούς και στρατιωτικούς όρους. Αντίθετα, δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν την δημιουργία ζωνών τρομοκρατία μέσα στο Αφγανιστάν και μάλιστα από πυρήνες του ΙΚ-Χ, αλλά και της Αλ Κάιντα.

Από την πλευρά του το ΙΚ-Χ φιλοδοξεί να σταθεροποιήσει την βάση του στο Αφγανιστάν και να καλύψει με την δράση του την περιοχή Αφγανιστάν, Πακιστάν και κάποιων περιοχών της Κεντρικής Ασίας.

Η βασική κατεύθυνση της δράσης του είναι διεθνιστική, δεν θέλει να περιορίζεται στα όρια του Αφγανιστάν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το ΙΚ-Χ έχει επιδοθεί σε εκτεταμένη τρομοκρατική δράση και ενάντια σε αμάχους στο Αφγανιστάν, χρησιμοποιώντας περισσότερο τακτικές επιθέσεων αυτοκτονίας. Οι Αμερικανοί εκτιμούν την δύναμη του σε περίπου 2.000 τζιχαντιστές. Στις τάξεις του έχουν καταφύγει και ακραία στοιχεία των Ταλιμπάν, αλλά αυτή η διαδικασία δεν είχε συνέχεια.

Με την ανακήρυξη του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, η Αλ Κάιντα εξέδωσε ανακοίνωση υποστήριξης. Αλλά πλέον η Αλ Κάιντα δεν είναι αυτή που ήταν παλιά, δηλαδή μια επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση, για την εξάλειψη της οποίας ξεκίνησε ο εικοσαετής πόλεμος στο Αφγανιστάν. Είναι μια οργάνωση με λίγους μαχητές, κάποιες εκατοντάδες και χωρίς μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες, σε σύγκριση με τον κύριο όγκο των δυνάμεων της στην Αφρική.

Σε αυτή την φάση, αυτό που αναζητείται είναι μια συνύπαρξη της Αλ Κάιντα με τους Ταλιμπάν, αρκεί η πρώτη να μην αναλάβει τρομοκρατική δράση. Στην επέλαση των Ταλιμπάν που κατέληξε στην κατάληψη της Καμπούλ, η Αλ Κάιντα συμπαρατάχθηκε μαζί τους σε 15 από τις 35 περιφέρειες της χώρας. Με τα δεδομένα αυτά, οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι ανοικτές.

Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

Οι Ταλιμπάν κατανοούν καλά ότι θα πρέπει να έχουν το μονοπώλιο της εξουσίας μέσα στην χώρα, χωρίς αμφισβητήσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις. Αυτό αποτελεί την προϋπόθεση για την δημιουργία σχέσεων με ξένες χώρες. Τόσο η Ρωσία, όσο και η Κίνα έχουν κάνει σαφές, ότι για να προχωρήσουν οι σχέσεις τους με το καθεστώς των Ταλιμπάν, πρέπει να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι εξαγωγής τρομοκρατίας από ομάδες που εδρεύουν στο Αφγανιστάν.

Εξίσου σαφές έχει γίνει ότι οι τρίτες χώρες δεν θεωρούν τους Ταλιμπάν τρομοκράτες, αλλά αφγανική πολιτική οργάνωση, η οποία θα πρέπει να βαδίσει στην ίδια κατεύθυνση πολέμου ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία. Επομένως, το θέμα του ξεριζώματος της διεθνούς τρομοκρατίας από το Αφγανιστάν αποτελεί για τους Ταλιμπάν υπαρξιακό ζήτημα, αφού συνδέεται μεταξύ άλλων και με την εισροή ξένων κεφαλαίων στην χώρα.

Οι Ταλιμπάν ως Αφγανοί, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την άμεση υποστήριξη από αραβικές χώρες. Σε αντίθεση με το ΙΚ-Χ και την Αλ Κάιντα που στηρίζουν την δραστηριότητα τους, εν μέρει σε πόρους αραβικής προέλευσης.

Μέχρι σήμερα, οι Ταλιμπάν δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για διπλωματικές σχέσεις με διάφορες χώρες. Πρόκειται για μία πολιτική κατεύθυνση που βρίσκεται τελείως έξω από την λογική της δραστηριότητας των τζιχαντιστών, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την διεθνοποίηση της τρομοκρατίας.

Αν και φαίνεται ότι το ΙΚ-Χ και η Αλ Κάιντα μπορεί να βρίσκονται κοντά, προς το παρόν αυτό δεν ισχύει. Το ΙΚ-Χ και γενικότερα το ΙΣ είναι απομονωμένη οντότητα. Αντίθετα, μετά από τόσα χρόνια η Αλ Κάιντα έχει αποκτήσει επαφές με διάφορες μουσουλμανικές πρωτεύουσες και το status της είναι ανώτερο από αυτό του ΙΚ. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι και η Αλ Κάιντα βρίσκεται στο στόχαστρο του ΙΚ-Χ. Μια εκτίμηση που γίνεται σοβαρότερη, αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι αρκετά από τα ηγετικά στελέχη του ΙΚ-Χ προέρχονται από την Αλ Κάιντα.

Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν θα εμπλακούν σε εσωτερικές συγκρούσεις, άγνωστης διάρκειας, μέχρις ότου εδραιώσουν την εξουσία τους, αν τελικά το καταφέρουν. Μέχρι τότε, το Αφγανιστάν θα είναι ένα ναρκο-τρομοκρατικό κράτος, από το οποίο θα κινδυνεύει η σταθερότητα της Κεντρικής Ασίας.

Αυτή η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν αποτελεί την προϋπόθεση για να αρχίσουν να παίρνουν υπόσταση τα ποικίλα γεωπολιτικά σενάρια που αναπτύσσονται συνεχώς, χωρίς όμως να έχουν τις περισσότερες φορές, πραγματική υπόσταση.

*O Βαγγέλης Χωραφάς, διευθυντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής https://www.geoeurope.org/, δημοσιεύει καθημερινά πρωτοτυπα άρθρα και αναλύσεις και στην προσωπική του σελίδα στο facebook (https://www.facebook.com/vangelis.chorafas).

agriniopress.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τις επιπτώσεις τους στην Αιτωλοακαρνανία σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Μωραΐτης.

Ο κ. Μωραΐτης παραθέτοντας στοιχεία αναφέρθηκε στα Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, η «διαγραφή της οποίας από τον ακαδημαϊκό χάρτη», όπως είπε, «βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Η πλήρης υποβάθμισή της σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δρομολογηθεί και η ανακοίνωση των βάσεων είναι κόλαφος για τα Τμήματά της, για την οικονομική, πνευματική κι επιστημονική της ανάπτυξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «καρμανιόλα που έκοψε τα όνειρα 40.000 παιδιών» και υπογράμμισε πως «Μητσοτάκης και Κεραμέως είναι υπόλογοι στους Έλληνες πολίτες, υπόλογοι στους 40.000 υποψηφίους, υπόλογοι στο Νομό μας».

«Ανάλγητοι, σκληροί, με μηδενική ενσυναίσθηση. Με το βλέμμα στραμμένο μόνο στα ντιλς με τους κολλεγιάρχες και στην αντιμετώπιση των πολιτών ως “Ιφιγένειες”, ως “παράπλευρες απώλειες”. Τα λόγια φτωχά, η ντροπή τεράστια», είπε ο κ. Μωραΐτης, κλείνοντας τη δήλωσή του.

Εφημερίδα Συνείδηση

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ