Συνέντευξη στο CNN και στον δημοσιογράφο Fareed Zakaria έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με το θέμα των πυρκαγιών και της κλιματικής αλλαγής να βρίσκεται στο επίκεντρο.
Το σύστημα έκτακτης ειδοποίησης «112», «λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η λειτουργία του «112», το οποίο ενεργοποιήθηκε πλήρως από την κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2020, αποτελούσε «προσωπική δέσμευσή» όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση το 2019, κι ενώ η Ελλάδα είχε βιώσει την τραγωδία στο Μάτι έναν χρόνο νωρίτερα.
Ο Fareed Zakaria από την πλευρά του αναγνώρισε πως «ένας από τους λόγους που δεν είχατε σχεδόν ούτε μία απώλεια είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης», προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα είναι «πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό».
«Αντιμετωπίσαμε 4 “megafires” ταυτόχρονα»
Αναφερόμενος στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι ξέσπασε ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φωτιών σε μικρό χρονικό διάστημα, τη στιγμή που η χώρα βίωνε παρατεταμένο καύσωνα και πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί αντιμέτωπη με τέσσερις πολύ μεγάλες πυρκαγιές την ίδια στιγμή.
«Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις “megafires” ταυτόχρονα», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή»
Υπό τη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών σε πολλές χώρες της μεσογειακής λεκάνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα» αλλά για ζήτημα που απαιτεί άμεσα δράση από όλους.
Υπογράμμισε ότι στόχος του είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως συνέβη όταν ανακοίνωσε την απόφαση για απολιγνιτοποίηση.
«Η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν», είπε ο Πρωθυπουργός.
«Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να “μιλήσουμε” με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση της συνέντευξης του Πρωθυπουργού:
Fareed Zakaria: Τα στατιστικά στοιχεία από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα είναι εντυπωσιακά. Περισσότερες από 500 πυρκαγιές σε μία χώρα που έχει περίπου το μέγεθος της Πενσιλβέινια. Περισσότερες από 20 χώρες έχουν στείλει βοήθεια. Και πάνω από το ήμισυ του δεύτερου μεγαλύτερου νησιού της Ελλάδας, η Εύβοια, έχει ήδη καεί.
Εν τω μεταξύ, φαίνεται πως η Ευρώπη κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία στην Ιστορία της, σχεδόν 48,89 βαθμούς Κελσίου στη Σικελία. Ο καύσωνας είναι αποτέλεσμα ενός αντικυκλώνα που, όπως αρμόζει, επονομάστηκε «Lucifer». Τμήματα της νότιας Ευρώπης έμοιαζαν πραγματικά με την κόλαση αυτήν την εβδομάδα. Θα συνομιλήσουμε τώρα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρωθυπουργέ, καλώς ορίσατε. Πρώτον, να σας εκφράσω τα συλλυπητήριά μου. Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση Fareed. Αντιμετωπίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα.
Επί περίπου 10 ημέρες οι θερμοκρασίες ξεπερνούσαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, προσέγγιζαν τους 45 βαθμούς. Δεν έχουμε βιώσει τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα εδώ και πολλές δεκαετίες.
Και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε σχεδόν 600 πυρκαγιές οι οποίες ξέσπασαν σε διάστημα μίας εβδομάδας. Κατορθώσαμε να σβήσουμε σχεδόν όλες τις φωτιές, αλλά δυστυχώς λίγες από αυτές πήραν πολύ μεγάλες διαστάσεις. Επομένως, σε κάποιο σημείο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τέσσερις «megafires» ταυτόχρονα.
Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, εκκενώσαμε περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ευτυχώς καταφέραμε να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές, είχαμε μόνο μία απώλεια. Άρα η Πολιτική Προστασία από αυτή την άποψη έκανε εξαιρετική δουλειά. Ασφαλώς όμως βρισκόμαστε ενώπιον μίας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής, σημαντικός αριθμός δασών έχει καταστραφεί.
Και φοβάμαι ότι αυτή θα είναι η πραγματικότητα που περιοχές όπως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίζουν εφεξής. Δεν πρόκειται απλώς για ένα Ελληνικό πρόβλημα. Αναφέρθηκες στις πυρκαγιές στη Σικελία, την Αλγερία, την Τουρκία. Η κλιματική κρίση επιτίθεται εδώ και τώρα. Και πραγματικά έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου όλοι μας να σοβαρευτούμε απολύτως όσον αφορά το τι πρέπει να κάνουμε γι’ αυτό.
Fareed Zakaria: Ένας από τους λόγους που δεν είχατε, είναι πραγματικά ιδιαίτερα εντυπωσιακό, σχεδόν ούτε μία απώλεια, έναν πυροσβέστη, είναι διότι έχετε θεσπίσει ένα ιδιαίτερα καινοτόμο τεχνολογικό σύστημα προειδοποίησης. Εξηγήστε μας τι κάνατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως πιθανότατα θυμάσαι, το 2018 βιώσαμε μία πραγματική καταστροφή. Μία πυρκαγιά κοντά στην Αθήνα -δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη αλλά κινούνταν πολύ, πολύ γρήγορα- προκάλεσε τον θάνατο περισσότερων από 100 ανθρώπων επειδή τότε δεν υπήρχε η ικανότητα, δεν υπήρχε η τεχνολογική υποδομή, να απομακρυνθούν με τον κατάλληλο τρόπο.
Μία από τις προσωπικές μου δεσμεύσεις όταν ανέλαβα τη διακυβέρνηση της χώρας, πριν από δύο χρόνια, αφορούσε τη συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το «112». Μπορεί να στέλνει μηνύματα SMS με ηχητική ειδοποίηση σε όλα τα κινητά τηλέφωνα σε μία προκαθορισμένη περιοχή, με πολύ σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες.
Έτσι μπορούμε να τους προειδοποιούμε, μπορούμε να τους δώσουμε οδηγίες εκκένωσης. Είναι πολύ διαπεραστικός ο ήχος που ακούς όταν καταλαβαίνεις ότι θα λάβεις μήνυμα από την Πολιτική Προστασία, που πρέπει να του δώσεις μεγάλη προσοχή.
Λειτούργησε εξαιρετικά καλά και μας επέτρεψε να εκκενώσουμε με τον κατάλληλο τρόπο περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.
Fareed Zakaria: Αναφερθήκατε στην κλιματική κρίση. Γνωρίζετε ωστόσο ότι ακόμα και στην Ευρώπη, όπου η επίγνωση αυτού του θέματος είναι πολύ μεγαλύτερη, υπάρχει έντονη αντίσταση σε ό,τι αφορά την αποδοχή των επίπονων προσαρμογών που αναπόφευκτα συνοδεύουν τις σοβαρές προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» στην Γαλλία ήταν ουσιαστικά μία διαμαρτυρία έναντι φόρων στα καύσιμα.
Πιστεύετε ότι οι δασικές πυρκαγιές θα είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα; Θα είναι πιο εύκολο για εσάς να περάσετε μέτρα που πραγματικά αντιμετωπίζουν την κλιματική κρίση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, Fareed, σημειώνω ότι η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Όπως γνωρίζεις έχουμε θέσει έναν πολύ φιλόδοξο στόχο, να μειώσουμε τα αέρια του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, και ο σκοπός είναι να έχουμε κλιματικά ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών έως το 2050. Άρα, πρόκειται για πολύ φιλόδοξους στόχους. Και το καλό είναι ότι πλέον έχουμε και τα χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να υποστηρίξουμε τις σχετικές πολιτικές.
Βεβαίως, χρειαζόμαστε τους πολίτες στο πλευρό μας. Μπορώ να σου πω ότι η Ελλάδα βρισκόταν εκ των προτέρων στην πρώτη γραμμή σε ό,τι αφορά τη διακοπή χρήσης άνθρακα. Το 2019 ανακοίνωσα ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό πλαίσιο θα κλείσουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι αυτή η μετάβαση θα είναι ευεργετική για αυτές και ότι θα δημιουργήσουμε περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα χαθούν.
Αλλά πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες ότι πρόκειται για μονόδρομο, ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευγενείς διακηρύξεις, ότι πρέπει να «μιλήσουμε» με έργα, αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε. Και πρόθεσή μου, αναμφίβολα, είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή σε αυτήν την προσπάθεια.
Θα είναι ένα εγερτήριο κάλεσμα, αυτή και άλλες καταστροφές. Πιστεύω ότι γίνεται πραγματικότητα, ειδικά για τη νέα γενιά, ότι πρέπει να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε ηλεκτρικό, χτίζουμε τα σπίτια μας, παράγουμε τρόφιμα, μετακινούμαστε. Αυτό πρέπει να γίνει και πρέπει να αρχίσουμε τώρα.
Fareed Zakaria: Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι ένα μέτωπο όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πραγματική ηγετική θέση. Η Ευρώπη έχει πιο φιλόδοξους στόχους, πιο φιλόδοξες πολιτικές. Τι θέλετε να δείτε από την πλευρά των ΗΠΑ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω εκτενώς με τον ειδικό προεδρικό εκπρόσωπο για το κλίμα John Kerry και με χαροποιεί ότι αυτή είναι μία πολύ σημαντική ατζέντα για την νέα κυβέρνηση Biden. Άρα, πιστεύω ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ είναι πολύ καλύτερα και πως η νυν διοίκηση αναγνωρίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ηγηθούν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ασφαλώς, καθότι οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, πιστεύω ότι θα είναι ένας χώρος όπου θα ευδοκιμήσει η καινοτομία. Διότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα χωρίς σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη και δίχως σημαντικές καινοτομίες.
Επομένως, είμαι πολύ πιο αισιόδοξος για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ, όμως χρειαζόμαστε όλους τους μεγάλους παίκτες στο πλευρό μας, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία. Άπαντες πρέπει να κάνουν αυτό που τους αναλογεί.
Δείτε εδώ το βίντεο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN
Πηγή: in.gr
Του Δημήτρη Στρατούλη*
Η καταστροφή από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε λαϊκές περιουσίες, δημόσιες υποδομές και περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, όσων τις κρύβουν πίσω από την υπαρκτή κλιματική αλλαγή – καταστροφή, την ατομική ευθύνη των πολιτών, τις δήθεν δημόσιες συγνώμες ή τις ασκήσεις υπεύθυνης αντιπολίτευσης», είναι δεδομένες και ξεκάθαρες.
Οι πολιτικές των κυβερνήσεων– και ιδιαίτερα της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ, που ψήφισε τον αντιπεριβαλλοντικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει «επενδύσεις» και μέσα σε δάση και αιγιαλούς, και κατεδάφισε τις δημόσιες δαπάνες για την αντιπυρική προστασία της χώρας – είναι αυτές που προκαλούν την καταστροφή του περιβάλλοντος, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα που λυμαίνονται, λεηλατούν και καταστρέφουν το δημόσιο χώρο.
Οι ανυπολόγιστες καταστροφές από τις πυρκαγιές και η κατεπείγουσα ανάγκη για οικονομική και κοινωνική στήριξη και άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πυρόπληκτων λαϊκών στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα αποσπασματικά, αόριστα και ανεπαρκή μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτά σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν ολοκληρωμένο σχέδιο για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και την ουσιαστική στήριξη και ανακούφιση των πληγέντων.
Επομένως, σήμερα δεν αρκεί η καταδίκη των αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών, που οδηγούν τον φυσικό πλούτο της χώρας και τις λαϊκές περιουσίες σε καταστροφή προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η λαϊκή ενεργοποίηση και κινητοποίηση με αιτήματα, όπως:
• Η καταγραφή των ζημιών και η πλήρης αποκατάσταση των πυρόπληκτων συμπολιτών μας. Ιδιαίτερα των αγροτοκτηνοτρόφων, για την καταστροφή που υπέστησαν σε κτηνοτροφικές μονάδες, γεωργικές εκτάσεις (μελίσσια, ελαιώνες, ρετσίνια κ.ά.), ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.
• Η εξασφάλιση στέγης, σίτισης και αναγκαίων μέσων επιβίωσής των πυροπλήκτων και διαγραφή χρεών τους σε τράπεζες και δημόσιο.
• Η πλήρης αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
• Η άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση των δημόσιων και αυτοδιοικητικών μηχανισμών πρόληψης, πυρόσβεσης και πυροπροστασίας με εξοπλισμό και με προσωπικό.
• Η χωρίς καμία καθυστέρηση κήρυξη των καμένων δασικών περιοχών ως αναδασωτέων, με απαγόρευση αξιοποίησής τους από κερδοσκοπικά οικονομικά συμφέροντα και η προώθηση άμεσης αναδάσωσής τους.
• Η δρομολόγηση άμεσα όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στις καμένες περιοχές.
Ταυτόχρονα, αυτή την περίοδο, που οι φωτιές καίνε ακόμα, προέχει η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας, ως ενεργών πολιτών, στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, που είναι εξαιτίας των πυρκαγιών χωρίς σπίτια, τρόφιμα, ρεύμα και νερό. Στους πυροσβέστες και στους εθελοντές, που στην πρώτη γραμμή της μάχης, διψασμένοι, νηστικοί και κουρασμένοι, διασώζουν – με κίνδυνο της ζωής τους – ανθρώπινες ζωές, λαϊκές περιουσίες και δασικές εκτάσεις.
Πιο χρήσιμη νομίζω ότι θα είναι η συγκρότηση και ανάπτυξη ενός μαζικού λαϊκού κινήματος, που θα συγκρούεται με ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα και περιβαλλοντοκτόνες κυβερνητικές πολιτικές και θα υπερασπίζεται με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το περιβάλλον, ακόμα κι αν χρειαστεί κάποιες κρίσιμες στιγμές να πάρει αυτή την υπόθεση στα δικά του χέρια. Η Ριζοσπαστική Αριστερά εδώ έχει πολλά και επείγοντα να πράξει και θα κριθεί από το λαό γι’ αυτά.
*Στέλεχος ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ
Πρώην Υπουργός και Βουλευτής
agrinionews.gr
Απαιτείται ΑΜΕΣΑ ενίσχυση των συνόρων & τελεσίγραφο στην ΕΕ ότι θα υιοθετηθούν ακραία μέτρα!
Με τους Ταλιμπάν, που ελέγχουν ήδη τα 2/3 της χώρας, να βρίσκονται εντός 70 χιλιομέτρων από την Καμπούλ, η πτώση της πρωτεύουσας και ολόκληρου του Αφγανιστάν είναι πλέον θέμα ημερών και μαζί με αυτό μεταναστευτικές ροές εκατομμυρίων ανθρώπων προς την Ελλάδα.
Τη στιγμή που μιλάμε εκατομμύρια Αφγανοί έχουν ήδη εγκαταλείψει τη χώρα προς Ιράν και Πακιστάν βάζοντας πλώρη για Ευρώπη, αφού οι Ταλιμπάν έχουν ανοίξει τα σύνορα!. Μόνο το Ιράν έχει 3 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες.
Είμαστε μπροστά σε μία μεταναστευτική κρίση πολλαπλάσια του 2015 όπου 2,3 εκατομμύρια Σύροι πέρασαν από την Ελλάδα, καθώς οι Αφγανοί είναι πολύ περισσότεροι (45 εκατομμύρια), ενώ τα Ευρωπαϊκά κράτη δεν είναι διατεθειμένα να πάρουν μετανάστες στις χώρες τους, κάτι που φέρνει την Ελλάδα στο φάσμα της πληθυσμιακής εξαφάνισης!
Μόνο η Καμπούλ έχει 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και αυτή τη στιγμή έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια άλλοι από όλο το Αφγανιστάν, γεμίζοντας τα πάρκα και τις πλατείες!
Μόλις πέσει η πρωτεύουσα εντός, ημερών όλοι αυτοί θα μεταφερθούν στην Ευρώπη μέσω του άξονα Πακιστάν-Ιράν-Τουρκία-Ελλάδα.
Ο δρόμος μέσω Πακιστάν
Είναι σίγουρο ότι σε λίγες βδομάδες αν όχι ημέρες στα τουρκικά παράλια και στον Έβρο θα βρεθούν εκατομμύρια Αφγανοί έτοιμοι να περάσουν στην Ελλάδα, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει ενεργοποιηθεί, ούτε φυσικά η ΕΕ.
Αν περιμένει να φτάσουν όλοι αυτοί απέναντι για να ενεργοποιηθεί θα είναι πολύ αργά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πρέπει να ενεργήσουν άμεσα εντός κι εκτός Ελλάδας.
Εντός Ελλάδος θα πρέπει να συγκαλεστεί συμβούλιο πολιτικών Αρχηγών και να εξασφαλιστεί εθνική συναίνεση για σκλήρυνση στάσης, ενώ θα πρέπει ήδη από σήμερα να ενισχύσουν τον φράχτη στον Έβρο και τις φρουρές όπως και τις περιπολίες του λιμενικού.
Εκτός Ελλάδας θα πρέπει να συγκαλέσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου θα πρέπει να προειδοποιήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες πως αν δεν δεχθούν να πάρουν ΟΛΟΥΣ τους Αφγανούς μετανάστες θα αντιμετωπιστούν ως εισβολείς, καθώς πλέον τίθεται θέμα εθνικής επιβίωσης!
Έχουνε το θάρρος;
pronews.gr
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασράφ Γκάνι, φέρεται να αποσύρεται και να παραδίδει την εξουσία στους Ταλιμπάν, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Arabiya.
Την επικείμενη μετάβαση της εξουσίας επιβεβαιώνει και ανταποκριτής του BBC, που αναφέρει: «Τελείωσε… Η Καμπούλ θα παραδοθεί στους Ταλιμπάν και μια νέα «κυβέρνηση» καθοδηγούμενη από τους αντάρτες θα σχηματιστεί. Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν κάνουν λόγο για «νίκη» και συγχαίρουν τον «λαό του Αφγανιστάν» προσθέτοντας ότι δεν θα επιτεθούν στην Καμπούλ…».
Από την πλευρά του, το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» μετέδωσε πως ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την μετάβαση της εξουσίας, μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.
Μπήκαν στην Καμπούλ
Αντάρτες Ταλιμπάν μπήκαν σήμερα στην Καμπούλ, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς οι ΗΠΑ εκκένωναν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους με ελικόπτερο.
Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο “Reuters” πως οι Ταλιμπάν εισέρχονταν στην πόλη “από όλες τις πλευρές”, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Tweet στον λογαριασμό του αφγανικού προεδρικού μεγάρου ανέφερε πως ακούστηκαν πυρά σε ορισμένα σημεία γύρω από την Καμπούλ, αλλά πως οι δυνάμεις ασφαλείας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους, έχουν τον έλεγχο της πόλης.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν πως η Καμπούλ θα μπορούσε να κρατήσει τουλάχιστον για τρεις μήνες.
Ανησυχία στη Βρετανία
Η Βρετανία εργάζεται για να προστατεύσει τους πολίτες της και να βοηθήσει άλλους πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας, που πληρούν τις προϋποθέσεις, να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών εργάζονται τώρα για να προστατεύσουν τους Βρετανούς υπηκόους και να βοηθήσουν πρώην εργαζόμενους της Βρετανίας και άλλα άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις να ταξιδέψουν στη Βρετανία», σημειώνεται σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.
Την ίδια στιγμή, η Ρωσία δεν προβλέπει να εκκενώσει την πρεσβεία της στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν βρίσκονται στις πύλες της αφγανικής πρωτεύουσας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Ο Ζαμίρ Καμπούλοφ δήλωσε πως βρίσκεται “σε απευθείας επαφή” με τη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ και πρόσθεσε πως οι υπάλληλοι της πρεσβείας εξακολουθούν να εργάζονται με “ηρεμία”.
Πηγή: newsit.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συλλυπητήριο μήνυμα από το υπουργείο Εξωτερικών για τους 304 νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες και αγνοούμενους που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός μεγέθους 7,2 Ρίχτερ στην Αϊτή
Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Αϊτή. Εκφράζουμε θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Στις δύσκολες αυτές στιγμές, η Ελλάδα συμπαραστέκεται στο λαό και την κυβέρνηση της Αϊτής» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στο μήνυμά του.
Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στην Αϊτή
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι νεκροί στην Αϊτή είναι 304 ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο σεισμός της τάξης των 7,2 Ρίχτερ. Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας οι τραυματίες φτάνουν τους 1.800 και όσο περνά η ώρα η αγωνία για τους αγνοούμενους, που είναι εκατοντάδες, αυξάνεται.
Ο πρωθυπουργός της Αϊτής Αριέλ Ανρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών που συγκλόνισε τη χώρα το πρωί του Σαββάτου, 14 Αυγούστου. Αργά το βράδυ του Σαββάτου ένας νέος μετασεισμός 5,9 βαθμών σημειώθηκε στην περιοχή.
Πηγή: reader.gr
Το κόμμα Ελληνική «Λύση» υποστηρίζει πως η αναστολή του λογαριασμού έγινε εξαιτίας «αποκαλύψεων», «για τις ανεμογεννήτριες και την απάτη των ΑΠΕ, τις πυρκαγιές, τους παράνομους μετανάστες αλλά και η συνεχής αναφορά μας σε θέματα που το σύστημα προσπαθεί επιμελώς να αποκρύπτει, ενόχλησαν»
To Τwitter ανέστειλε τον λογαριασμό του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου. Την είδηση γνωστοποίησε το κόμμα με σχετική ανακοίνωσή του.
Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση, «δυστυχώς, μια ημέρα εορτής για την Ορθοδοξία, η Ελληνική Λύση και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Βελόπουλος, δέχονται επίθεση. Την στιγμή που ακόμα και ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν διατηρεί λογαριασμό στο συγκεκριμένο μέσο ανενόχλητος, το Twitter ανέστειλε τη λειτουργία τού λογαριασμού των ανακοινώσεων της Ελληνικής Λύσης και του προέδρου της, Κυριάκου Βελόπουλου».
Η Ελληνική Λύση εκτιμά πως «οι πρόσφατες αποκαλύψεις της για τις ανεμογεννήτριες και την απάτη των ΑΠΕ, τις πυρκαγιές, τους παράνομους μετανάστες αλλά και η συνεχής αναφορά μας σε θέματα που το σύστημα προσπαθεί επιμελώς να αποκρύπτει, ενόχλησαν» και σημειώνει:
«Δεν το βάζουμε κάτω. Τα social media (όπως Facebook, YouTube) τα έχουμε καταγγείλει κι από τη Βουλή, καθώς χρόνια τώρα λειτουργούν αντιδημοκρατικά και με ιδεολογικά φίλτρα. Δεν μας φαίνεται περίεργο που για άλλη μια φορά μας “χτυπούν”. Με τέτοιες επιθέσεις όμως το μόνο που καταφέρνουν είναι να μας κάνουν πιο δυνατούς.
Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες!».