Πέμπτη, 25η Απριλίου 2024  11:36: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021

Μετά το Αγρίνιο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙ.ΝΑΛ. Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Αιτωλοακαρνανία, στο Εργατικό Κέντρο της Ναυπάκτου.

Σε δηλώσεις του, νωρίς το απόγευμα,  τόνισε την ανάγκη προστασίας της εργατικής τάξης που έχει πληγεί σε σοβαρό βαθμό και τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων με τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων.

Δείτε τις δηλώσεις του στο βίντεο nafpaktia.gr:

Φωτογραφίες: npress.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Απο το πολιτικό γραφείο της Ι.Π Μεσολογγίου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιου Λιβανού, ανακοινώνονται τα ακόλουθα:
 
Το φιλότιμο και η αγάπη για την Αιτωλοακαρνανία δεν είναι αδυναμία
 
Διαβάζουμε σε συγκεκριμένο ΜΜΕ, για χάντρες και καθρεπτάκια αναφορικά με την δύσκολη κατάσταση στο Λεσίνι.
Σπεύδουν δε οι εν λόγω κατευθυνόμενοι σχολιαστές, με αιχμηρά δημοσιεύματα να καυτηριάσουν τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, κ. Σπήλιο Λιβανό, για δήθεν ολιγωρία στην αντιμετώπιση της κατάστασης.
 
Ξεχνούν προφανώς ότι ο κ. Λιβανός:
 
1. Ήταν εκείνος που από την πρώτη στιγμή απέφυγε τα μεγάλα λόγια και τις πολιτικάντικες υποσχέσεις και έσπευσε στην περιοχή μαζί με όλο τον αναγκαίο μηχανισμό προκειμένου, όχι απλά για να συμπαρασταθεί στους αγρότες και να εκφράσει τη λύπη του…, αλλά για να βοηθήσει ουσιαστικά στην αναζήτησή και εξεύρεση λύσεων για να αντιμετωπισθεί η τεράστια καταστροφή που επηρεάζει χιλιάδες συμπολίτες του. 
 
2. Με δική του πρωτοβουλία ήρθαν μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση.
 
3. Με δική του εντολή, με την ιδιότητα του ως ΥπΑΑΤ, επισπεύθηκε η εκτίμηση των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η δίκαιη καταβολή αποζημιώσεων και στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν. Αυτή, ως γνωστόν σε όλους, αποτελεί και τη μοναδική εκ του νόμου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του ΥπΑΑΤ, του οποίου και ο ίδιος προΐσταται!
 
4. Ο Σπήλιος Λιβανός έκανε, προσωπικά, έρευνα για τις κατάλληλες αντλίες απάντλησης των υδάτων, αλλά και για τις τεχνικές δυνατότητες διάνοιξης της διώρυγας.  
 
5. Ήταν αυτός που πήρε πρωτοβουλία και οργάνωσε σύσκεψη στο Μεσολογγι με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να βρεθεί ένα πλαίσιο έκτακτης βοήθειας.
 
6. Ήταν ο ίδιος που ενημέρωσε το Μέγαρο Μαξίμου, και ζήτησε να οργανωθεί σύσκεψη υπό τον αρμόδιο Υπουργό για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου κ. Άκη Σκέρτσο με τη συμμετοχή πέντε υπουργών όπου τέθηκε ο «οδικός χάρτης» για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, αντί να περιοριστεί σε επικοινωνιακού τύπου επισκέψεις…
 
Πλέον οι επόμενες κινήσεις για το Λεσίνι είναι σαφείς:
 
        I. Υποβάλλεται από την Περιφέρεια Δ. Ελλάδας η τεχνική έκθεση για το έργο διάνοιξης του καναλιού που θα χρηματοδοτηθεί από το ΥΠΟΙΚ και θα υλοποιηθεί από τις τεχνικές της υπηρεσίες. 
 
      II. Η Πολιτική Προστασία ανέλαβε την ευθύνη χρηματοδότησης των αντλιών για την άμεση απάντηση των υδάτων. 
 
    III. Το ΥΠΑΑΤ, καθώς δεν έχει αρμοδιότητα και δεν δύναται εκ του νομικού πλαισίου να υλοποιήσει τα προαναφερθέντα έργα, αναλαμβάνει σε 2η φάση την αγορά νέων αντλιών και τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ Λεσινίου και Κατοχής.
 
    IV. Το ΥπΑΑΤ αναλαμβάνει επίσης να υλοποιήσει το έργο εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων των 25 ΤΟΕΒ μέσα από το πρόγραμμα του στο ταμείο Ανάκαμψης. 
 
      V. Το ΥΠΑΑΤ αναλαμβάνει όλες τις αποζημιώσεις των παραγωγών που καταστράφηκαν μόλις καταστούν επισκέψιμα τα κτήματα που πλημμύρισαν. 
 
Όσοι λοιπόν μιλούν για «καθρεπτάκια και χάντρες», ας κοιταχθούν πρώτα στον καθρέπτη και ας μιλήσουν μετά. Και αν δεν μπορούν να είναι χρήσιμοι, ας κάνουν έστω το ελάχιστο της δημοσιογραφίας, να μην κρύβουν την αλήθεια και να μην αλλοιώνουν την πραγματικότητα. 
Οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και οι πληγέντες στην περιοχή του Λεσινίου γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι αγωνίζονται να δώσουν λύση στα προβλήματά τους και δεν περιμένουν από την ψευδό δημοσιογραφία να έχουν … έγκυρη πληροφόρηση…
Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι τα προβλήματα της Αιτωλοακαρνανίας είναι πολλά. Και είναι κρίμα κάποιοι αντί να αγωνίζονται ή να πιέζουν για την επίλυσης τους να χρησιμοποιούν τον δημόσιο λόγο και βήμα που διαθέτουν για να τορπιλίσουν εκείνους που πραγματικά αγωνίζονται για την επίλυσή τους ακολουθώντας ύποπτες τακτικές παραπληροφόρησης.
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με θέρμη πολιτικοί του φίλοι υποδέχτηκαν τον Γιώργο Παπανδρέου στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου όπου εκφωνεί ομιλία σε συγκέντρωση ως διεκδικητής της προεδρία του Κινήματος Αλλαγής για την οποία η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την 5η Δεκεμβρίου.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε περί τις 12:40 και λαμβάνει χώρα με αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Προηγουμένως ο πρώην πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του κόμματος στην κεντρική πλατεία όπου προέβη και σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Η συγκέντρωση στο Αγρίνιο ικανοποιεί τους συνεργάτες τους καθώς θεωρείται μεγάλη για τα δεδομένα της συγκυρίας και επιβεβαιώνει πως ο Γιώργος Παπανδρέου διατηρεί ισχυρές δυνάμεις στην Αιτωλοακαρνανία καθώς  δίνουν το «παρών» πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες και κομματικά στελέχη από όλο τον νομό.

Ενδεικτικά παρόντες ο πρώην περιφερειάρχης Απόστολο Κατσιφάρας, ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιό, ο εμβληματικός παράγοντας του χώρου-πρώην βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος- Γιάννης Βαΐνας, η επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δήμου Αγρινίου Χριστίνα Σταρακά. Συμμετέχει και ο βουλευτής Δημ. Κωνσταντόπουλος (υποστηρικτής του Α.Λοβέρδου), πολιτευτές , κομματικά στελέχη και πολλοί πολιτικοί φίλοι.

Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε «ιδιαίτερη συγκίνηση  για την ενθουσιώδη υποδοχή». «Η εντυπωσιακή παρουσία σας σήμερα εδώ, είναι συγκινητική. Είναι γιορτή συμμετοχής, γιορτή δημοκρατίας. Και η αγάπη σας στο πρόσωπό μου πηγή έμπνευσης και δύναμης.Μου δίνει δύναμη σε μία στιγμή που , μετά από την τραγική εξέλιξη της υγείας της Φώφης Γεννηματά, αφουγκράστηκα την αγωνία του Κινήματος μας και αποφάσισα να συμβάλλω ώστε αυτή η παράταξη να σηκώσει τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα», είπε.

Έκανε λόγο για συμφέροντα που θέλουν χειραγωγίσιμους πολίτες: «Κάποιοι όμως, δεν πιστεύουν στην ανοιχτή κοινωνία,  δεν αναγνωρίζουν κυρίαρχο το λαό,  αλλά πιστεύουν σε μία κλειστή δημοκρατία, μία ελεγχόμενη από αυτούς Ελλάδα,  με τους πολίτες εξαρτημένους, χειραγωγήσιμους, ελεγχόμενους.  Και προσπαθούν με διάφορες μεθόδους να υπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.  Το έργο το έχουμε ξαναδεί.   Σε κάθε περίπτωση, απέναντι στις κατασκευασμένες εντυπώσεις, μόνο οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες με την ψήφο τους μπορούν και θα δώσουν την απάντηση.  Και θα είναι όπως πάντα καταλυτική.  Εμείς είμαστε αυτοί που έχουμε συγκρουστεί με τα κακώς κείμενα, με τα κατεστημένα, με τους ισχυρούς είτε εντός είτε εκτός Ελλάδας. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού και να υπερασπιστούμε τις αρχές μας, δημοκρατικές και σοσιαλιστικές», ανέφερε.

Έθεσε στόχο «να δυναμώσουμε την Παράταξή μας.  Για να ανατρέψουμε τα δεδομένα, που μας πικραίνουν όλους.  Για να δώσουμε τέλος σε ό,τι μας κρατά καθηλωμένους στο χθες»  και έκανε λόγο για «εθνική αποστολή».  «Πρέπει να πιάσουμε το νήμα από εκεί που το άφησε η Φώφη Γεννηματά, με τη γενναία της προσπάθεια, την προσωπική, αλλά και για την Παράταξη, με το πλεόνασμα ήθους που άφησε ως παρακαταθήκη, και να συνεχίσουμε έναν αγώνα που θα αλλάξει οριστικά τη μοίρα των Ελλήνων και της χώρας.   Να ξανακάνουμε τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη μεγάλη και ισχυρή.  Καταλύτη ανατροπής της σημερινής πολιτικής πραγματικότητας, που μας έχει οδηγήσει σε τέλμα, με ευθύνη και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Δυτική Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός του Γιώργου Παπανδρέου που ξεκίνησε χθες από την Αχαΐα, γενέτειρα της οικογένειας του και εκλογική του έδρα καθώς είναι βουλευτής του Νομού, και ακολούθησε το βράδυ ο Πύργος Ηλείας. Αναφορές επιφύλαξε και στην ομιλία του για την Δυτική Ελλάδα, λέγοντας:«Σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρεθεί κανείς, όχι μόνον εδώ, στη Δυτική Ελλάδα, αισθάνεται τα ίδια ανάμεικτα συναισθήματα.Χαρά και ικανοποίηση για αυτήν ομορφιά αυτού του τόπου, αλλά μαζί με λύπη, γιατί μπορούμε, αλλά δεν κάνουμε τα βήματα που πρέπει, καθηλωμένοι, από παραλυτικές παθογένειες. Είναι δυνατόν, να μην αξιοποιείται, αλλά και με σχέδιο, με τη συμμετοχή όλων των φορέων και των πολιτών, αυτός ο πλούτος, να μην αξιοποιούνται αυτά τα τεράστια πλεονεκτήματα; Αντ’ αυτού, τρέχουμε ασθμαίνοντας, πίσω από τα προβλήματα που προκαλούνται από ασυλλόγιστες αποφάσεις ή επιλογές σκοπιμότητας χάριν συμφερόντων και κατεστημένων, αντί να εργαζόμαστε δημιουργικά για το μέλλον».

Ειδικότερα για το Νομό ανέφερε πως «η κατάσταση που επικρατεί στην Αιτωλοακαρνανία, μου είναι πολύ γνωστή. Και έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που περιγράφουν με σαφήνεια το λεγόμενο Ελληνικό πρόβλημα. Πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά ανεκμετάλλευτα και με ισχυρή δόση εγκατάλειψης και περιθωριοποίησης.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, σας πικραίνουν. Όπως η εκκρεμότητα στη σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Ενώ την ίδια ώρα, παρά τις επιτυχίες των αγροτών με τις νέες καλλιέργειες και τις σπουδαίες επιδόσεις, ο πρωτογενής τομέας παρουσιάζει ένα μεγάλο έλλειμμα προγραμματισμού, καθώς δεν υπάρχει ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο που να τον οδηγεί στη νέα εποχή. Και ιδιαίτερα μετά τη δημιουργία των ενεργειακών κοινοτήτων των αγροτών. Βέβαια, γνωρίζω ότι, επιθυμίας σας είναι και η αναβάθμιση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.Γνωρίζω τι πρέπει να πετύχουμε, αλλά όλα αυτά, έχουμε χρέος να τα συζητήσουμε συμμετοχικά και αναλυτικά. Και πάντα στο πλαίσιο ενός σχεδίου, που θα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου, εθνικού σχεδίου Το συγκεντρωτικό και πελατειακό κράτος έχει αφήσει πολλές πληγές».

Το πρόγραμμα του σήμερα εξάλλου περιλαμβάνει επίσκεψη στις 15:00 στη Ναύπακτο όπου στο Εργατικό Κέντρο θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Δείτε εικόνες από την άφιξη του πρώην πρωθυπουργού και το ακροατήριο της πολιτικής συγκέντρωσης

 


agrinionews.gr
 
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Αγρίνιο βρίσκεται  σήμερα, Σάββατο 6 Noεμβρίου 2021, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στα πλαίσια των περιοδειών του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής για την οποία η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί την 5η Δεκεμβρίου.

Η Δυτική Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός του Γιώργου Παπανδρέου που ξεκίνησε χθες από την Αχαΐα, γενέτειρα της οικογένειας του και εκλογική του έδρα, και ακολούθησε το βράδυ ο Πύργος Ηλείας.

Πριν λίγα λεπτά, στις 12:20, έγινε δεκτός από κομματικά στελέχη στα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου όπου έχει συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή του κόμματος ενώ προέβη και σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Προσερχόμενος εξάλλου στα γραφεία είχε σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου Σωκράτη Κωστίκογλου που του παρέδωσε την ανακοίνωση με τις θέσεις και τα αιτήματα του Συλλόγου.

«Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Αγρίνιο, μια δημοκρατική περιοχή»
«Χαίρομαι που βρίσκομαι στο Αγρίνιο, μια δυναμική και δημοκρατική περιοχή. Ο αγώνας για να  κάνουμε την παράταξη μας  ισχυρή  είναι αγώνας που μπορεί να κερδηθεί . Για αυτό είμαι και εγώ εδώ: για να δώσω όλες μου τις δυνάμεις, να ξαναστήσουμε την παράταξη αυτή που είναι τόσο αναγκαία όχι μόνο για το δημοκρατικό κόσμο αλλά για την Ελλάδα. Γιατί εκφράζει αρχές διαχρονικές: της κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής, της ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται κάθε πολίτης, την διασφάλιση των δικαιωμάτων του, την ανάγκη να έχει λόγο για να τον ακούμε και να τον σεβόμαστε τον πολίτη μέσα από τη συμμετοχή», σημείωσε στις δηλώσεις του.
Ο κ.Παπανδρέου έκανε λόγο για «γιορτή δημοκρατίας στις κάλπες στις 5/12» υπογραμμίζοντας πως «εδώ από το Αγρίνιο συνεχίζουμε αυτό τον ωραίο αγώνα και θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους πολίτες του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας για την αγάπη και την συμπαράσταση τους που μου δίνει δύναμη για αυτόν τον αγώνα».

Ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραμείνει για λίγα λεπτά στα κομματικά γραφεία και ακολούθως θα μεταβεί στο Παπαστράτειο όπου τον αναμένει πλήθος πολιτικών του φίλων. Είναι γνωστό πως διατηρεί ισχυρά ερείσματα στην περιοχή του Αγρινίου και αναμένεται αυτό να αποτυπωθεί στη συγκέντρωση.

Το πρόγραμμα του εξάλλου σήμερα  στην Αιτωλοακαρνανία περιλαμβάνει επίσκεψη στις 15:00 στη Ναύπακτο όπου στο Εργατικό Κέντρο θα έχει συνάντηση με τη Διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζομένων.

Καθοδόν για τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ ο Γιώργος Παπανδρέου συνομίλησε με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σωκράτη Κωστίκογλου 

agrinionews.gr
Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο Δρόμο προς το Συνέδριο βρίσκεται το ΜέΡΑ25 με εναρξη Προσυνεδριακού Διαλόγου στην Πάτρα. Η ανακοίνωση:

Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις 20-23 Ιανουαρίου 2022, τις ημερομηνίες που θα διεξαχθεί το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25 με έμφαση στους τομείς: «Στρατηγική-Όραμα-Καταστατικό».

Ο Προσυνεδριακός Διάλογος όμως ξεκινάει άμεσα! Με επίσημη έναρξη την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου, με ομιλία του Γραμματέα του ΜέΡΑ25 στην Πάτρα, στην Αγορά Αργύρη, ώρα 18:30.

Σύμφωνα και με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, θα διοργανωθούν πολλές μικρότερες περιφερειακές και τρεις μεγάλες προσυνεδριακές συνδιασκέψεις με πρώτη της Πάτρας.

Θα ακολουθήσει το Ηράκλειο (24 Νοεμβρίου) και η Αθήνα (16 Δεκεμβρίου).

Στην καρδιά του Προσυνεδριακού διαλόγου, η ανάγκη για ριζοσπαστικοποίηση σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, όπως το Περιβάλλον, η Τεχνολογία, ο Νέος Συνδικαλισμός, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Νόμισμα, με σκοπό την ανάκτηση της Δημοκρατικής κυριαρχίας.

agrinionews.gr

Σάββατο, 06 Νοεμβρίου 2021 10:10

Η καταστροφική «πράσινη μετάβαση»

Του Ανδρέα Κλαυδιανού

Η ανθρωπότητα βιώνει τη πιο καλοστημένη επιστημονική απάτη όλων των εποχών. Σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην κορύφωσή της μια γιγαντιαία προπαγανδιστική εκστρατεία περί κλιματικής αλλαγής, λόγω «υπερθέρμανσης του πλανήτη» από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Η θεωρία της «υπερθέρμανσης» εξαιτίας του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα), που πρώτος την διατύπωσε ο φυσικός  Μπερ Μπόλιγκ, πολιτικοποιήθηκε για πρώτη φορά από την Θάτσερ για να υποστηρίξει το πυρηνικό πρόγραμμά της. Το έδαφος προετοιμάζεται συστηματικά εδώ και 30 χρόνια από την πρώτη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα που έγινε το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέϊρο, μέχρι την τωρινή Σύνοδο της Γλασκώβης (COP 26).

Τελευταία, υπό το φόβο να σκάσει η «επιστημονική» φούσκα της «υπερθέρμανσης», στην οποία παίζονται τρισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις ΑΠΕ, αντικαταστάθηκε ο όρος «κλιματική αλλαγή» με τον ευρύτερο όρο «κλιματική κρίση» που υπονοεί ακόμα και ψύξη του πλανήτη. Πράγματι πολλοί επιστήμονες, για επερχόμενη μείωση θερμοκρασίας μιλάνε.

Στην «κλιματική κρίση» αποδίδονται πλέον όλα τα φυσικά φαινόμενα και ειδικά τα έντονα καιρικά, τα οποία επίμονα προαναγγέλλουν, και τα βαφτίζουν με διάφορα ονόματα για να προκαλούν μεγαλύτερο δέος. Στη «κλιματική κρίση» οφείλονται, κατά τον πρωθυπουργό, οι καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού υπό συνθήκες άπνοιας. Στην «κλιματική κρίση» οφείλονται τα προβλήματα των δικτύων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ύδρευσης, αποχέτευσης κλπ) που προκαλούν οι νεροποντές και όχι στην ανύπαρκτη συντήρησή τους, μια και οι φόροι ταξιδεύουν στην Εσπερία για τα δάνεια. Η «κλιματική κρίση» φταίει που οι δρόμοι έγιναν ποτάμια γιατί, προηγουμένως, τα ποτάμια έγιναν δρόμοι. Η «κλιματική κρίση» φταίει για τις ορδές των λαθρομεταναστών που εισβάλλουν στη χώρα.

Η «υπερθέρμανση» εξ’ αιτίας της «κλιματικής αλλαγής» αποδίδεται στο CO2. Ένα αέριο ζωτικής σημασίας, που χωρίς αυτό δε θα υπήρχε ίχνος φυτού πάνω στη γη και κατά συνέπεια ζωής, κατάφεραν να το νοηματοδοτήσουν ως το αέριο του θανάτου. Επιπρόσθετα, όλο και ενισχύεται η επιστημονική άποψη, ότι η αύξηση του CO2 έπεται και δεν προηγείται της αύξησης της θερμοκρασίας.

Θεωρείται τεράστια απειλή για το μέλλον του πλανήτη μια συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα της τάξης των 400 ppm, όταν η ελάχιστη συγκέντρωση που απαιτείται για την φωτοσύνθεση είναι της τάξης των 200 ppm. Ενοχοποιείται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, παραγωγών και καταναλωτών ενέργειας, ως μολύνουσα άμεσα ή έμμεσα τον πλανήτη με CO2, όταν παρόμοιες ή και μεγαλύτερες συγκεντρώσεις είχαμε στην προβιομηχανική εποχή.  Όταν τα κτήρια σχεδιάζονται για συγκεντρώσεις των 1.000 ppm και ακόμα μεγαλύτερες συγκεντρώσεις κρίνονται ασφαλείς για κλειστούς χώρους όπως υποβρύχια κλπ.

Δαιμονοποιείται το CO2, ανθρωπογενούς, προέλευσης ως το βασικότερο αέριο του θερμοκηπίου. Πέραν του γεγονότος ότι το φαινόμενο του θερμοκηπίου παρουσιάζεται ως μεγάλο κακό, ενώ χωρίς αυτό η γη θα είχε θερμοκρασία κατάψυξης, αποκρύπτεται συστηματικά το γεγονός ότι το κατ’ εξοχήν αέριο του θερμοκηπίου είναι οι υδρατμοί. Βλέπετε είναι λίγο δύσκολο η παγκόσμια οικονομική μαφία να ενοχοποιήσει και φορολογήσει τους ωκεανούς ως κύριους «παραγωγούς» υδρατμών.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, την, με διάρκεια αιώνων, εγγενή μεταβλητότητα του παγκόσμιου κλίματος, οφειλόμενη στις μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας, την βάφτισαν «ανθρωπογενή». Κι’ ας κατοικούταν η Γροιλανδία, κι’ ας καλλιεργούσαν αμπέλια πολύ πιο βόρεια από ότι σήμερα σε παλαιότερες εποχές.

Τα μεγάλα ψέματα γύρω από τις εγγενείς κλιματικές μεταβολές έναν και μόνο στόχο εξυπηρετούν, να πείσουν τους ανθρώπους για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής ενέργειας. Αυτό είναι μια συνειδητή στρατηγική επιλογή αποεπένδυσης και επανεπένδυσης των γκλομπαλιστών, στο πνεύμα της καπιταλιστικής θεωρίας μεγιστοποίησης του πλούτου και οφείλεται στο γεγονός ότι τα κέρδη από την παραγωγή αγαθών περιορίζονται εξαιτίας της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών παγκοσμίως. Μόνο που ο στρατηγικός αυτός επαναπροσανατολισμός δεν χρηματοδοτείται από την εκποίηση των πρότερων (θερμικών) μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά από τους λαούς. Με αυτόν τον τρόπο η διεθνής οικονομική μαφία, μέσω των φόρων για τους ρύπους, έχει καταφέρει να βάλει το χέρι βαθειά στη τσέπη και του τελευταίου καταναλωτή.

Μαριονέτες της παγκοσμιοποίησης οι εκάστοτε κυβερνώντες τη χώρα μας, έτρεξαν από τους πρώτους να εφαρμόσουν τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης». Η εκτόξευση της τιμής του ρεύματος σήμερα είναι η προβολή του ενεργειακού σχεδιασμού του 2010, που καμία ενδιάμεση κυβέρνηση δεν απέτρεψε και πολύ περισσότερο η σημερινή που έχει βάλει ως πρώτη προτεραιότητα την απολιγνιτοποίηση. Από εξαγωγέας ρεύματος (δηλαδή το ενεργειακό ισοζύγιο ήταν υπέρ των εξαγωγών) προ 20ετίας, κατάντησαν την Ελλάδα εισαγωγέα κατά το 1/3 των αναγκών της, το άλλο 1/3 το παράγει με εισαγόμενο φυσικό αέριο, ενώ έχουμε αυτάρκεια μόνο κατά το υπόλοιπο 1/3. Η Ελλάδα εισάγει ρεύμα από την Βουλγαρία, Ιταλία, Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία. Παράλληλα μπορεί και να εξάγει, αλλά το ενεργειακό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια είναι μονίμως αρνητικό.

Η υποτέλεια του πολιτικού συστήματος αφενός και αφετέρου ο πειθαναγκασμός που υφίσταται λόγω του δυσθεώρητου δημόσιου χρέους που πλησιάζει τα 400 δις, οδήγησαν στην πολιτική απόφαση της συρρίκνωσης (αποεπένδυσης) των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ρεύματος. Όντας υπό γερμανική οικονομική κατοχή η χώρα, πρέπει να γίνει η ουρά της αναπτυξιακής στρατηγικής της Γερμανίας αγοράζοντας «μηχανές» ΑΠΕ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κλπ. Μόνο έτσι μπορεί να αιτιολογηθεί η απόφαση απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2028. Οι εθελόδουλες κυβερνήσεις από το 2010 μιλάνε για εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό που όχι μόνο εθνικός δεν είναι αλλά στρέφεται κατά του εθνικού συμφέροντος.

Το 70% του φυσικού αερίου (ΦΑ) που εισάγεται στη χώρα μας μεταφέρεται με αγωγούς που διέρχονται από  τουρκικό έδαφος και ο νοών νοείτω! Ακόμα και με την αγορά δικαιωμάτων ρύπων, το κόστος του λιγνιτικού ρεύματος θα ήταν μικρότερο από αυτό του ΦΑ λόγω της εκτόξευσης της τιμής του τελευταίου, που εκτιμάται ότι δεν είναι συγκυριακή. Επιπλέον, η χώρα μας θα μπορούσε να έχει απαλλαγεί από την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων λόγω των τεράστιων αποθεμάτων λιγνίτη όπως έκαναν χώρες της βαλκανικής και η Πολωνία. Εκτός από λιγνίτη, η Ελλάδα διαθέτει και τεράστιες ποσότητες ΦΑ. Αφού ο «εθνικός σχεδιασμός» προέβλεπε την αντικατάσταση του λιγνίτη από το ΦΑ, γιατί τόσα χρόνια δεν δρομολογήθηκε η εξόρυξη του ΦΑ; Απλά γιατί ο σχεδιασμός δεν είναι εθνικός, είναι γερμανικός σε εθνικό έδαφος. Θα μπορούσαν να αναφερθούν πολλά ακόμα για τον αντεθνικό, αντιοικονομικό, και αντικοινωνικό ενεργειακό σχεδιασμό των κατοχικών κυβερνήσεων.

Η αύξηση της τιμής του ρεύματος, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των καυσίμων, εκτός από τις συνεπαγόμενες, προφανείς αυξήσεις όλων των αγαθών και υπηρεσιών, θα οδηγήσει πολλές παραγωγικές επιχειρήσεις σε περιορισμό δραστηριοτήτων ώστε να επιβιώσουν, μετεγκατάσταση στο εξωτερικό, κλείσιμο θυγατρικών μονάδων, πωλήσεις σε πολυεθνικές, πτωχεύσεις κλπ. επιφέροντας ακόμα ένα πλήγμα στη παραγωγική υπόσταση της χώρας, ενώ η κυβέρνηση θα επιδοτεί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να καίνε το ακριβό ρεύμα που δεν έχουμε. Είμαστε πρωτοπόροι όμως στη προστασία του πλανήτη, τον οποίο ρυπαίνουμε σε ποσοστό 0,19%, όταν τα ποσοστά Κίνας και ΕΕ είναι 29% και 10% αντίστοιχα!

Υ.Γ. Μπροστά στο κίνδυνο έλλειψης ρεύματος το χειμώνα, η κυβέρνηση πανικόβλητη επανενεργοποιεί το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας, η ίδια, το αδιέξοδο που οδηγεί η στρατηγική της απολιγνιτοποίησης στην οποία πεισματικά επιμένει.

 

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Κατηγορία ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΑΣ