Τρίτη, 23η Απριλίου 2024  8:26: πμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, ξεκαθάρισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συνεχίσει να βάζει θέμα για το επίπεδο της δημοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες όπως η Τουρκία – Στο Κογκρέσο η απόφαση για την αγορά F-16 που επιδιώκει η Άγκυρα μετά τον αποκλεισμό της από το πρόγραμμα των F-35

Δεύτερος γύρος «χαστουκιών» από τις ΗΠΑ Ερντογάν, στον απόηχο της συνάντησής Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Τουρκίας που έγινε στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου G20.

«Η συνάντηση κάλυψε ένα πλήρες φάσμα περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων. Και ναι, κάλυψε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, επισημαίνοντας ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι «θα συνεχίσουμε να θέτουμε αυτά τα ζητήματα, διότι αυτό είμαστε ως χώρα, αυτό είμαι εγώ ως πρόεδρος, θα συνεχίσουμε να τα θέτουμε δημόσια, όποια τριβή και αν προκαλέσουν».

Μάλιστα, ο Σάλιβαν ξεκαθάρισε ότι «το ΝΑΤΟ, ως συμμαχία, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να σχεδιαστεί και να ενθαρρυνθεί προς μια βαθιά δέσμευση στις δημοκρατικές παραδόσεις και αξίες που το στηρίζουν από την αρχή».

Ωστόσο, χαρακτήρισε «ως εποικοδομητική και άμεση» τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν – και πρόσθεσε: «Uα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα εργαστούμε σε αυτό με την Τουρκία. Θα εργαστούμε σε αυτό με άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζουν προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση στο εσωτερικό τους», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου , μετά από το τέλος της συνάντησης στη Ρώμη που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά, διέψευδε τον τούρκο πρόεδρο, καθώς ξεκαθάριζε ότι ο Μπάιντεν έθεσε στη Ρώμη το θέμα της ανατολικής Μεσογείου – με τις πληροφορίες να θέλουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να τονίζει την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της αποφυγής κινήσεων που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν αρνήθηκε αρχικά ότι τέθηκε το θέμα στη Ρώμη, για να υποστηρίξει στη συνέχεια ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεργαστούν», χωρίς να επεκταθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν διεμήνυσε στον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με το πρόσφατο αίτημά του για αγορά 40 F-16 νέας γενιάς, ότι η έγκριση για μία τέτοια προμήθεια απαιτείται να περάσει από το Κογκρέσο, όπως προβλέπεται από την αμερικανική νομοθεσία. Υπενθύμισε δε, ότι οι S-400 που αγόρασε η Τουρκία από τη Ρωσία αποτελούν ευρύτερο πρόβλημα στις αμυντικές σχέσεις των δυο χωρών, κι όχι μόνο για το Κογκρέσο.

Πηγή: protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιο Λιβανό, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος για τις ενισχύσεις στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο κείμενο της ερώτησης με θέμα «Άμεση καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς της Αιτωλοακαρνανίας», αναφέρονται τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας μετά την τελευταία πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, οι παραγωγοί είδαν τις δηλωθείσες εκτάσεις να εμφανίζονται ως μη επιλέξιμες και να μην τους καταβάλλονται ενισχύσεις ή οι ενισχύσεις να είναι περικομμένες, κατά πολύ μικρότερες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων ετών, παρότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ που υπέβαλαν παρέμειναν ίδιες. Ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία, σύμφωνα με τον Τύπο, υπολογίζεται ότι περίπου 65.000 στρέμματα στην περιοχή του Νεοχωρίου έμειναν εκτός ενισχύσεων.

Μετά τις αντιδράσεις των αγροτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αρκέστηκε να αναφέρει ότι η πληρωμή των ενισχύσεων ήταν επιτυχής και ότι οι διαφορές στο ύψος των ενισχύσεων ήταν απόρροια κοινοτικών δεσμεύσεων και διασταυρωτικών ελέγχων με την ΑΑΔΕ. Δεν έδωσε ωστόσο ουσιαστικές απαντήσεις για τους λόγους περικοπής των ενισχύσεων μιας μεγάλης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας. Ούτε επίσης προσδιόρισε τους λόγους για τους οποίους δεν υπήρξε καμία ενημέρωση των παραγωγών για αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού των ενισχύσεων και για τα κριτήρια που θα εφαρμόζονταν φέτος για κάθε διαφορά που τυχόν θα εντοπιζόταν. Άλλωστε, να σημειωθεί, ότι κατά την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι δηλωθείσες εκτάσεις εμφανίζονταν κανονικά στο σύστημα ως επιλέξιμες, οι δε παραγωγοί καμία ενημέρωση δεν είχαν για αλλαγές στις ενισχύσεις, ώστε εγκαίρως να κάνουν τυχόν διορθώσεις – αν απαιτούνταν.

Οι παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται. Η δε εμπλοκή τους σε διαδικασία ενστάσεων προκειμένου να αποδείξουν τα αυτονόητα, συνεπάγεται επιπλέον γραφειοκρατία, καθυστερήσεις και μεγάλη ταλαιπωρία, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν αν και πότε θα καταφέρουν να εισπράξουν τις ενισχύσεις που δικαιούνται.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Ποιά είναι η συνολική επιφάνεια των εκτάσεων στην Αιτωλοακαρνανία που έμειναν εκτός των φετινών ενισχύσεων και που οφείλεται η διαφορά αυτή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να πληρωθούν άμεσα οι ενισχύσεις των παραγωγών της Αιτωλοακαρνανίας που δεν περιλήφθηκαν στην τελευταία πληρωμή;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος»

agrinionews.gr

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περισσότεροι καλλιτέχνες στην πρωτοβουλία της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για οικονομική στήριξη στον δικαστικό αγώνα της οικογένειας του/της Ζακ/Zackie Oh

Τσανακλίδου, Magic de Spell, Κυρμιζή, Π. Παπαιωάννου, Ν. Σούλης, Θ. Γρηγοριάδης, Μ. Κοντολέων, Τσαμαντάκης, Καρακάση, Ντ. Πετράτος

Ανοίγει η βεντάλια των ανθρώπων της τέχνης που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «Οι καλλιτέχνες ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh» της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την οικονομική ενίσχυση του δικαστικού αγώνα για τη δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh. Μετά την ανακοίνωση συμπαράστασης από δέκα καλλιτέχνες στις 21 Οκτωβρίου, τη μέρα έναρξης της δίκης, άλλοι δέκα εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου δηλώνουν τη στήριξή τους και ζητούν δικαιοσύνη για τον/τη Ζακ/Zackie Oh: Τάνια Τσανακλίδου, Magic de Spell, Κατερίνα Κυρμιζή, Πάνος Παπαιωάννου, Νίκος Σούλης & Πάνος Δρακόπουλος, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Μάνος Κοντολέων, Γιάννης Τσαμαντάκης & Τα Πέρα Πλάσματα, Ελένη Καρακάση και Ντίνος Πετράτος.

Στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, μέσω του συνδέσμου https://gogetfunding.com/justice-for-zak, ο οποίος συνδέεται ευθέως με την οικογένεια του/της Ζακ/Zackie Oh. Οποιοδήποτε ποσό είναι ευπρόσδεκτο.

Με τον καλλιτεχνικό συντονισμό του Αντώνη Μποσκοΐτη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Σούλη, δημιουργήθηκαν τα παρακάτω βίντεο σε συνδυασμό με τις απαντήσεις του καθενός και της καθεμιάς στο ερώτημα “γιατί αποφασίσατε να υποστηρίξετε αυτό τον σκοπό;”:

Τάνια Τσανακλίδου (Ερμηνεύτρια): 

Ζακ, Ζάκι μου, Ζαχαρία μου.

Δεν σου ζητώ να μας συγχωρέσεις. Φτύσε μας καλύτερα από ψηλά.

Είμαστε μια κοινωνία τεράτων που φωτογραφίζει με απάθεια σκηνές δολοφονίας και βγάζει σέλφι συνεχώς, για να αποτυπώνει το "τίποτα" της άθλιας ύπαρξής μας. Ψηφίζουμε τέρατα ή δεν ψηφίζουμε καθόλου γιατί βαριόμαστε. Βλέπουμε συνεχώς τηλεόραση, άκριτα.

Εθιστήκαμε στη βία, θέλουμε κι άλλη, πιο πολύ αίμα, εκτρέφουμε στα σπίτια μας τα μικρά τερατάκια, τα κάνουμε σαν τα μούτρα μας, τα στέλνουμε σε σχολεία και δεν μας πειράζει καθόλου που γίνονται από νωρίς φασιστάκια και βασανιστές των άλλων παιδιών, των πιο αδύναμων, των διαφορετικών.

Magic de Spell (Rock συγκρότημα): 

Ζητάμε δικαιοσύνη για το δημόσιο λιντσάρισμα και τη δολοφονία της διαφορετικότητας. Οι σύγχρονοι κυρ Παντελήδες, είτε ως εντεταλμένοι του συστήματος είτε από ρατσισμό και μισαλλοδοξία δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε την ανθρώπινη ζωή. Ο Ζακ Κωστόπουλος αποτελεί ένα ακόμη σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κατερίνα Κυρμιζή (Τραγουδοποιός/Ερμηνεύτρια):

...για να μην κοιτάμε από την άλλη όταν επιτίθενται σε κάποιον. Δικαιοσύνη για τον Ζακ.

Πάνος Παπαϊωάννου (Ερμηνευτής):

Ίσες ελευθερίες, ίσα δικαιώματα, δικαιοσύνη για όλους. 

Αξίες αδιαπραγμάτευτες. 

Με τον θάνατο του Ζακ, βιώσαμε το σκοτάδι, είδαμε το πρόσωπο του τέρατος. 

Ας μη συνηθίσουμε το πρόσωπο του τέρατος, ας κάνουμε αλήθεια μας, αυτό που είπε ο Ευριπίδης η Δικαιοσύνη βλέπει και στο σκοτάδι. 

Ο Ζακ μας ένωσε, μας αφύπνισε, ο Ζακ νίκησε, ας νικήσουμε κι εμείς γι ‘αυτόν. Δικαιοσύνη, Δικαιοσύνη για τον Ζακ, Δικαιοσύνη για όλους μας.

Νίκος Σούλης (Σκηνοθέτης): 

Συμμετέχω κι εγώ στην πρωτοβουλία συμπαράστασης στην οικογένεια του/της Ζακ Κωστόπουλου/Zackie Oh. Γιατί δέν θέλω να παραμείνω ένας θεατής σιωπηλός απο το απέναντι πεζοδρόμιο. Γιατί πιο πολύ κι απ' τους φονιάδες αυτούς που λένε "καλά του κάνανε" αντιμάχομαι. Γιατί γέμισε ο κόσμος μας "κυρ Παντελήδες", και το όνειρο της ζωής μας πια μοιάζει με εφιάλτη... 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ένα βίντεο που φτιάξαμε με τον Πάνο Δρακόπουλο (Witness), ο Πάνος, λέει τα λόγια, τα λόγια που δεν χωράνε στα λόγια.

Θεόδωρος Γρηγοριάδης (Συγγραφέας):

Το μυθιστόρημα "Το Παρτάλι" γράφτηκε πριν από είκοσι ακριβώς χρόνια. Είναι η ιστορία ενός παιδιού, που μεγαλώνει στην Κατοχή, στο Παγγαίο, στο βουνό, ντυμένο με κοριτσίστικα ρούχα. Είναι ένα ιδιαίτερο παιδί, που δίνει τους αγώνες του και καταλήγει στη Νέα Υόρκη, Drag Queen, στα club όπου αφηγείται την ζωή του, με κέφι και με έμπνευση. 

Αφιερώνω ένα μικρό κομμάτι από "Το Παρτάλι" στην μνήμη του Ζακ. Ενός άλλου παιδιού που δεν πρόλαβε να μεγαλώσει. Που δεν πρόλαβε να μας αφηγηθεί τη ζωή του, όπως ακριβώς αυτός ήθελε...

Κάποιοι τον έπαψαν, τον δολοφόνησαν... Ένα μεγάλο κομμάτι, της σκοτεινής, συντηρητικής κοινωνίας... 

Ζακ, αιωνία σου η μνήμη!

Μάνος Κοντολέων (Συγγραφέας):

Ένας νέος άνθρωπος κακοποιείται, και δολοφονείται μέρα μεσημέρι σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Ένας ανίσχυρος άνθρωπος που

όμως σαν άτομο είχε το θάρρος να υπερασπίζεται την ταυτότητά του.

Πράξη αποτρόπαιης βίας,

που θα πρέπει πολύ σύντομα η δικαιοσύνη να τιμωρήσει παραδειγματικά τους θύτες.

Η απόφασή της θα πρέπει να είναι τέτοια, 

ώστε οι αρχές του δυτικού πολιτισμού,

οι αρχές του διαφωτισμού,

και η έννοια του δικαιώματος στην ελεύθερη έκφραση 

να φωτίσουν -επιτέλους!- το σκοτάδι,

που απλώνεται παντού.

Γιάννης Τσαμαντάκης (Συνθέτης - Ποιητής):

Εγώ ο Γιάννης Τσαμαντάκης και το project μου "Τα Πέρα Πλάσματα", αποφασίσαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία συμπαράστασης για τη δική του Ζακ, ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε την οικογένειά του, τον δύσκολο αυτό αγώνα που δίνει, και να ελπίσουμε ότι ο/η Ζακ θα είναι το τελευταίο θύμα αυτού του ρατσισμού που υπάρχει στην κοινωνία μας και κάποια στιγμή θα δούμε έναν κόσμο Ισότητας και Ελευθερίας Έκφρασης.

Ελένη Καρακάση (Ηθοποιός): 

Δικαιοσύνη για τον Ζακ. Δικαιοσύνη για όλα αυτά τα παιδιά που θα μπορούσαν να είναι παιδιά μας. Ίσως αυτή η σκέψη, αλλάξει την προοπτική που βλέπουμε τα πράγματα.

Ντίνος Πετράτος (Ζωγράφος):

Υποχρέωση όλων μας να στεκόμαστε απέναντι στη βία απάνθρωπων φονιάδων.

Δικαιοσύνη για τον/την Ζακ /Ζackie Oh.

Όπως έχουμε ήδη προαναγγείλει από τις 21 Οκτωβρίου, δεν έχουμε σκοπό να σταματήσουμε εδώ. Στους μέχρι τώρα συμμετέχοντες, συμπεριλαμβάνονται ήδη οι Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Βίκυ Καρατζόγλου, Γιώργος Καρκάς, Σταμάτης Κραουνάκης, Σπύρος Μπιμπίλας, Πάνος Μπούσαλης, Γιώργος Νταλάρας, Πένυ Ξενάκη, Ναταλία Ρασούλη και Τέλλος Φίλης. Η δράση αυτή συμπαράστασης θα γίνει ένας πραγματικός μαραθώνιος, με ολοένα μεγαλύτερη συμμετοχή των ανθρώπων της τέχνης.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube ( https://www.youtube.com/c/loatkiplus ) ώστε να ενημερώνεστε άμεσα με τις νέες συμμετοχές της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Εναλλακτικά ακολουθήστε μας στα κοινωνικά μας δίκτυα:

https://www.facebook.com/loatkiplus

https://instagram.com/loatkiplus

https://twitter.com/loatkiplus

//tiktok.com/@loatkiplus

Σαν αποκορύφωμα κοντά στις γιορτές των Χριστουγέννων θα διοργανώσουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση με την παρουσία κοινού, η οποία θα μεταδοθεί και από το διαδίκτυο με τη συμμετοχή τραγουδιστών, ηθοποιών και άλλων καλλιτεχνών.

Κοινός μας στόχος είναι η δικαίωση του/της Ζακ/Zackie Oh

#ΔικαιοσύνηΓιαΤονΖακ #ΔικαιοσύνηΓιαΤηνZackieOh #loatkiplus 

Κατηγορία ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Συγκρότηση σε σώμα Δ.Σ και  Ε.Ε

Σας  γνωρίζουμε ότι με το πρακτικό με αριθμό 40/29-10-2021 το Διοικητικό μας Συμβούλιο και η Εξελεγκτική Επιτροπή συγκροτήθηκαν σε σώμα ως κάτωθι

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ     ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ   ΝΤΑΟΥΛΑΣ

Α  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                         ΚΩΝ/ΝΟΣ       ΓΚΡΙΖΗΣ

Β  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                         ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ    ΚΟΥΤΡΟΜΑΝΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                  ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ

ΤΑΜΙΑΣ                                             ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΤΑΜΙΑΣ                 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ       ΚΑΝΤΑΝΗΣ

ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ     ΣΠΥΡΙΔΩΝ  ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΜΕΛΟΣ                                              ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ   ΚΑΠΕΡΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ                                              ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΚΡΟΚΙΔΑΣ

ΜΕΛΟΣ                                              ΝΙΚΟΛΑΟΣ  ΝΤΑΒΡΑΖΟΣ

ΜΕΛΟΣ                                              ΙΩΑΝΝΗΣ   ΣΜΥΡΗΣ

ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        ΘΕΟΔΩΡΟΣ    ΜΑΧΑΛΙΩΤΗΣ

ΜΕΛΟΣ                                                ΓΕΩΡΓΙΟΣ       ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ

ΜΕΛΟΣ                                                ΑΡΓΥΡΗ          ΧΡΥΣΟΥΛΗ

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι αντιπρόσωποι για την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος εκλέχθηκαν οι εξής

        ΓΚΡΙΖΗΣ      ΚΩΝ/ΝΟΣ

        ΝΤΑΟΥΛΑΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

        ΤΣΙΡΩΝΗΣ  ΚΩΝ/ΝΟΣ

Με τη βοήθεια ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΘΕΟΥ την οποία επικαλούμαστε πάντοτε και με την συνεργασία όλων , θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε στις ευθύνες που αναλάβαμε απέναντι στα μέλη του Συλλόγου μας που μας τίμησαν με την ψήφο τους.

 

                                 Για το Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΤΑΟΥΛΑΣ                                ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΥΦΤΑΚΗΣ      

Κατηγορία ΕΚΛΟΓΙΚΑ

Αλεξοπούλου Αικατερίνη Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου * 

Η μνήμη του Ιωάννη Καποδίστρια είναι σήμερα πιο ζωντανή από ποτέ. Υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, αλλά παράλληλα και η μεγάλη διπλωματική προσωπικότητα της Ευρώπης, καθώς κι ο μέγας ιδεολόγος και δημιουργός ενός νέου πολιτικού συστήματος... Τα περίφημα “καντόνια” με τα οποία διοικείται ακόμα και σήμερα η Ελβετία, είναι δικό του δημιούργημα! Όλα αυτά μαζί, σε ένα και μόνο πρόσωπο, όπως είναι φυσικό, συνθέτουν την κορυφαία ίσως ελληνική πολιτική φιγούρα του ταραγμένου 19ου αιώνα. 

Στον Καποδίστρια οφείλουμε εμείς οι σύγχρονοι Έλληνες πολλά, ίσως περισσότερα απ' όσα γνωρίζουμε (και νομίζουμε). Χάρη σ' εκείνον, κυρίως, δικαιώθηκε ο μεγάλος Αγώνας της εθνεγερσίας και απέκτησε σάρκα και οστά το όραμα των ηρώων του 1821! Πώς θα ήταν άραγε η Επανάσταση χωρίς εκείνον; Θα αποκτούσε το μεγάλο ελληνικό όραμα, σάρκα και οστά; Κι αυτό δεν είναι καθόλου λίγο, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Καποδίστριας είχε να αντιμετωπίσει την εχθρότητα μεγάλων δυνάμεων της εποχής... Τα κατάφερε όμως, έβαλε τα θεμέλια του νέου ελληνικού κράτους και υπήρξε ο πρώτος κυβερνήτης στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας! 

Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο κόμης και αριστοκράτης, αλλά ταυτόχρονα κι ο μεγάλος φίλος του λαού και των απλών ανθρώπων, δεν ήταν καθόλου τυχαίος. Καταγόταν από οικογένεια γνωστών αριστοκρατών, που είχαν πλούσια παράδοση στον διπλωματικό κλάδο, ενώ κι ο ίδιος είχε ευρύτατη παιδεία, μεγάλες γνώσεις και σχέδιο για τον Ελληνισμό. Αν και διατέλεσε πανίσχυρος υπουργός Εξωτερικών της αυτοκρατορίας του Τσάρου, δεν δίστασε να παραιτηθεί και να θυσιάσει την καριέρα του, με το που ξέσπασε η Επανάσταση των Ελλήνων. Συντάχθηκε, ψυχή τε και σώματι, με τον επαναστατημένο λαό μας, στον ιερό Αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δικαιοσύνη. Ακόμα παραπάνω, υπηρέτησε με πάθος το μεγάλο όραμα γενιών και γενιών Ελλήνων, το ποθούμενο της Μεγάλης Ιδέας. Ήταν πάνω απ' όλα πατριώτης, αφού η Μεγάλη Ελλάδα, η απελευθέρωση όλων των αδελφών Ελλήνων, υπήρξε το κορυφαίο όνειρό του! Όλα αυτά θα αρκούσαν για να τον καταστήσουν κορυφαία πολιτική προσωπικότητα, αφού η προσωπική του θυσία έδωσε εθνικό όνειρο στους Έλληνες. 

Όταν έφτασε στην Ελλάδα, τον υποδέχτηκαν οι ήρωες του καιρού εκείνου, όλοι όσοι είχαν πολεμήσει προηγουμένως με πάθο τον δυνάστη, με πρώτο και καλύτερο τον θρυλικό στρατηγό Ιωάννη Μακρυγιάννη. Στο πρόσωπο του ξακουστού διεθνώς διπλωμάτη, οι Έλληνες της εποχής είδαν -και δίκαια- τον χαρισματικό ηγέτη που θα έδινε ζωντάνια στα οράματα για τα οποία εκείνοι αγωνίστηκαν. Και δεν διαψεύστηκαν αυτές οι προσδοκίες τους, όπως έδειξαν λίγο καιρό αργότερα τα αποτελέσματα. 

Ως κυβερνήτης ο Ιωάννης Καποδίστριας ανακήρυξε την ίδρυση της ελληνικής Πολιτείας και προώθησε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, πρωτόγνωρες για την εποχή του, εισάγοντας το πνεύμα της Ευρώπης σε μια Ελλάδα που είχε δεινοπαθήσει κάτω από σκλαβιά αιώνων. Έγινε έτσι η Ελλάδα ξανά ο πνευματικός φάρος όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου ολόκληρου, και δεν είναι τυχαίο ότι σε Δύση και Ανατολή έστρεψαν όλοι τα βλέμματά τους στις ελληνικές εξελίξεις, κυρίως κατά τα χρόνια που κυβέρνησε ο Καποδίστριας τον τόπο μας. Αυτό το γεγονός είναι εμφανές και από τη διεθνή βιβλιογραφία της εποχής του, αλλά και μεταγενέστερης, όπου το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια κατέχει περίοπτη θέση. 

Άλλα ήταν όμως τα σχέδια της μοίρας... Γιατί, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει τον τόσο σημαντικό κύκλο του... Στις 9 Οκτωβρίου -και με το παλαιό ημερολόγιο στις 27 Σεπτεμβρίου- του 1831 έπεσε νεκρός από τις σφαίρες Ελλήνων αδελφών, ή -κατ' άλλους- από ανθρώπους σκοτεινούς. Αυτό αποτελεί πια αντικείμενο των ιστορικών, ασφαλώς, αλλά εκείνο που με βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς είναι ότι με τον πρόωρο θάνατό του ανακόπηκε το πιο φιλόδοξο ίσως πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής Πολιτείας και κοινωνίας. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι ακόμα και σήμερα όλες οι πολιτικές παρατάξεις συμφωνούν στο ότι τότε χάθηκε μία τεράστια ευκαιρία για το ελληνικό έθνος, να ανασυνταχθεί γρήγορα από τη φωτιά του Αγώνα και να προοδεύσει... 

Όπως είδαμε και πριν, η ιερή του μνήμη είναι στις μέρες μας πιο επίκαιρη από ποτέ. Γι' αυτό και σήμερα τον τιμούμε και θα εξακολουθούμε να τον τιμούμε για πάντα! Γιατί για μας οι ιδέες του παραμένουν ζωντανές, και για έναν ακόμα βασικό -τον βασικότερο ίσως- λόγο: διότι ο Ιωάννης Καποδίστριας πάλεψε όσο λίγοι για τα εθνικά ιδανικά, για την εκπλήρωση των μεγάλων εθνικών μας στόχων. Και, παρά την άνανδρη δολοφονία του, κατάφερε στα λίγα χρόνια που μπόρεσε να κυβερνήσει να καταφέρει πάρα πολλά. Θα κατάφερνε σίγουρα ακόμα περισσότερα, αν τον είχαν αφήσει να ζήσει. Δεν είναι λοιπόν παράξενο που και σήμερα, 200 χρόνια σχεδόν μετά, τον θεωρούμε ακόμη όχι απλώς ως γίγαντα της πολιτικής και της διπλωματίας, αλλά ως τον “πατέρα” του σύγχρονου ελληνικού μας κράτους. Και όπως λένε πολλοί σύγχρονοι Συνέλληνές μας: μακάρι και οι κατά καιρούς κυβερνώντες της εποχής μας να έμοιαζαν στον Ιωάννη Καποδίστρια! Κάτι που από μόνο του λέει πολλά... 


    * Η κυρία Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου είναι Βουλευτής Β1΄ Βορείου Τομέα Αθηνών, με την Ελληνική Λύση.

πηγή φωτο: thecaller.gr

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Η Τουρκία απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο  με πόλεμο. Πώς αντιδρούν Αθήνα-Λευκωσία; ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ*

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε στο Λονδίνο με την Βρετανίδα ομόλογό του, Λιζ Τρας, το «Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο» (25/10/2021). Πρόκειται για συμφωνία, η οποία «καλύπτει οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς ότι ενδιαφέρει και τις δύο χώρες», είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Όμως, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ομιλία που εκφώνησε στη διπλωματική δεξαμενή σκέψης RUSI (Royal United Service Institute), με θέμα: «Ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο».

  • Ο Ν. Δένδιας ανέπτυξε την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος. Αναφερόμενος στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως «περιφερειακό ταραξία» που προσπαθεί να αναβιώσει το «νεο-οθωμανικό φάντασμα», απειλώντας την Ελλάδα με πόλεμο αν ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η αναφορά Δένδια στην Τουρκία είναι εξαιρετικά καίρια,  επειδή είναι γνωστές οι διαχρονικές, πολυδιάστατες σχέσεις της Βρετανίας με την Τουρκία. Ότι, όμως, η γειτονική χώρα απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο, δεν είναι είδηση.

Από το 1973, επί πρωθυπουργίας του εισβολέα στην Κύπρο, Ετσεβίτ, άρχισαν οι κατ’ εναντίον της Ελλάδας τουρκικές απειλές και προκλήσεις. Πρώτα με παράνομη αδειοδότηση τουρκικής εταιρείας για έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο και στη συνέχεια με καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και συχνά θαλάσσιου χώρου.

  • Μέχρι σήμερα. Χωρίς, δυστυχώς, άμεση και ακαριαία αντίδραση της Ελλάδας, τότε, επί χούντας, ούτε και μετέπειτα. Από τουρκοφοβία, να μη χαλάσει το κλίμα, από ψοφοδεϊσμό και κατευνασμό του τουρκικού θηρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ν. Δένδιας επικρίνει την Τουρκία. Στην Άγκυρα, μπροστά στις τηλεοπτικές μηχανές ο Έλληνας ΥπΕξ δεν μάσησε τα λόγια του (15/4/2021). Μετά από εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, Τσαβούσογλου, για δήθεν καταπίεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Δυτ. Θράκη, ο Ν. Δένδιας κατήγγειλε τις καθημερινές παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας.

  • «Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μεβλούτ, δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος (…). Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της Ε.Ε., θα αποδεχθεί και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (…)».

Σε απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ο Ν. Δένδιας απάντησε: «Γιατί υπάρχει, Μεβλούτ, στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον. Μπορεί κανείς να πει ότι δεν υπάρχει απειλή ή ότι δεν υπάρχει αποβατική δύναμη απέναντι από τα νησιά;».

Η τουρκική απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας διατυπώθηκε επίσημα το 1995, με αφορμή την εφαρμογή της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Ελλάδα δήλωσε «ρητά ότι επιφυλάσσεται να ασκήσει σε οιοδήποτε χρόνο το δικαίωμά της να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της μέχρι τα 12 ν.μ.».

  • Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν άμεση: Η τουρκική Βουλή εξουσιοδότησε με ψήφισμά της (8/6/1995) την κυβέρνηση, εν λευκώ και στο διηνεκές, να κηρύξει πόλεμο (casus belli) στην Ελλάδα, σε περίπτωση που η τελευταία επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της πέραν των 6 ν.μ.

Έκτοτε, οι Τούρκοι ηγέτες διατηρούν σε ισχύ το casus belli καθώς και αποβατικές δυνάμεις απέναντι στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά την Κύπρο, οι κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως.

Οι τουρκικές προκλήσεις είναι ασίγαστες στον Έβρο, στο Αιγαίο και ειδικά στην Αν. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο τουρκικός στόλος έχει περικυκλώσει την Κύπρο, λειτουργεί βάση για drones στο Λευκόνοικο, ενώ εξαγγέλθηκε η δημιουργία ναυτικής βάσης στη χερσόνησο της Καρπασίας.

  • Πέρυσι, μετά την τουρκική επιθετικότητα στον Έβρο και στο Αιγαίο, η Ελλάδα, επιτέλους, ανέβλεψε. Εξοπλίζεται και προετοιμάζεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι τρεις σημαντικές συμφωνίες της με τους Γάλλους, τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς.

Η Κύπρος, ύστερα από αδιέξοδες και ολέθριες διαδικασίες συνομιλιών και αδίστακτων τουρκικών απαιτήσεων, φαίνεται να αφυπνίζεται. Εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκονται σε υλοποίηση, ενώ δεν αποκλείεται η αγορά του ισραηλινού οπλικού συστήματος Iron Dome.

Ελλάδα και Κύπρος καλούνται να εμπεδώσουν ότι η Τουρκία επιδιώκει να αναβιώσει τον νεο-Οθωμανικό εφιάλτη και να φινλανδοποιήσει την Ελλάδα με την παράλληλη προτεκτορατοποίηση και τουρκοποίηση της Κύπρου.

  • Γι’ αυτό μετέρχεται διάφορες μορφές πολέμου εναντίον τους. Με έξαρση, τελευταία, υβριδικού πολέμου, χρήση της «μαλακής δύναμης» διά της προβολής τουρκοσειρών από ελληνικούς και κυπριακό τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στόχος: Η ελληνική και κυπριακή κοινή γνώμη να τρομοκρατηθεί, να εκβιαστεί, να υποκύψει στην τουρκική ισχύ υπό την απειλή χρήσης βίας. Καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων και Τ/κ ηγετών διαχέονται, δυστυχώς, από ελληνικούς και κυπριακούς τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ Ελλαδίτες και Κύπριοι μιλούν ήδη σαν Τούρκοι.

  • Ο καθηγητής, Νεοκλής Σαρρής, βαθύτατος γνώστης της Τουρκίας, ακαδημαϊκός και συγγραφέας, είπε κάποτε: «Σε λίγα χρόνια οι Τούρκοι θα κάνουν τους Έλληνες να σκέφτονται σαν Τούρκοι και αυτή θα είναι η μεγαλύτερή μας ήττα»…

Ο πόλεμος της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου διεξάγεται εδώ και δεκαετίες. Βρισκόμαστε στο παρά ένα του εθνικού εξανδραποδισμού. Ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλη ήττα.

Είναι καιρός να αναπετάξει με ορμή τα λάβαρα της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και του αγώνα για εθνική και βιολογική επιβίωση και απελευθέρωση της Κύπρου. Η κατακτημένη Κύπρος πρέπει να λευτερωθεί! Διαφορετικά θα δουλωθεί.

*Πρώην Αρχισυντάκτης-Διευθυντής – Αρθρογράφος-αναλυτής στην κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή» -ΜΑ στις Διεθνείς Σχέσεις και Ευρωπαϊκές Σπουδές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας-Πτυχιούχος της Ανωτάτης Σχολής Δημοσιογραφίας της Lille  Université Catholique de LilleFrance.

agrinionews.gr

πηγή φωτο: pentapostagma.gr

 

Κατηγορία ΑΡΘΡΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ