Τρίτη, 10η Δεκεμβρίου 2024  2:02: μμ
WESTMEDIA LOGO rss button fb button fb button

Προβολή άρθρων κατά ημερομηνία: Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021

Προς οριστικό «ναυάγιο» φαίνεται πως οδεύει η διαδικασία του debate στην ΕΡΤ με τους έξι υποψήφιους στο ΚΙΝΑΛ, στη μάχη για τη διαδοχή της ηγεσίας.

Η προγραμματισμένη για τις 17:00 σήμερα συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ αναβλήθηκε, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρός της, Θ. Καπετανάκης, τους εκπροσώπους των υποψηφίων δέκα λεπτά πριν από τη συνάντηση. Ο λόγος ήταν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιμένει στις προτάσεις του για τρία θεματικά debate και πλέον όλα είναι στον αέρα.

Η εκπρόσωπος του Γ. Παπανδρέου στην επιτροπή για τα debates, Εφη Χαλάτση, ενημέρωσε από τις 11 το πρωί τον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ ότι η πρόταση, «όπως την καταθέσαμε χθες, συνεχίζει να είναι στο τραπέζι».

Τον ενημέρωσε ότι θα λάβει και επιστολή από τον Γ. Παπανδρέου και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος παρουσίας της στην προγραμματισμένη απογευματινή συνάντηση. Πλέον, η σκυτάλη επιστρέφει στην ΕΔΕΚΑΠ, για να λάβει τις αποφάσεις της σε όποια κατεύθυνση εκείνη επιλέξει.

Ακολούθησε η δήλωση Παπανδρέου από το Ηράκλειο Κρήτης και η επιστολή του προς την ΕΔΕΚΑΠ, την οποία και δημοσιοποίησε.

Η αναβολή ανακοινώθηκε ωστόσο 10 λεπτά πριν από τη συνεδρίαση και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των υποψηφίων.

Εξοργισμένος ο Σπύρος Καρανικόλας (Λοβέρδος), σε υψηλούς τόνους, επισήμανε στον Θ. Καπετανάκη ότι είναι απαράδεκτο και προσβλητικό για εκπροσώπους υποψηφίων η νέα αναβολή στο παρά πέντε.

«Ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν συναινεί σε καμία αναβολή, συνιστά εμπαιγμό αυτή η στάση. Κάποιοι φοβούνται και δεν θέλουν debate, όπως φαίνεται», είπε.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο κ. Καρανικόλας τόνισε: «Χτες οι πέντε από τους έξι υποψηφίους συμφωνήσαμε στο γενικό πλαίσιο διεξαγωγής του debate, κατά το πρότυπο του 2017. Η πλευρά του κ. Παπανδρέου διαφώνησε και ζήτησε να επαναληφθεί η συνεδρίαση σήμερα, στις 17.00, προκειμένου να μας γνωστοποιήσει την τελική της απόφαση, αίτημα το οποίο σεβαστήκαμε και κάναμε αποδεκτό. Σήμερα, και μόλις 10 λεπτά πριν από τη συμφωνηθείσα ώρα συνεδρίασης της επιτροπής για τη λήψη της τελικής απόφασης, η πλευρά του κ. Παπανδρέου ζήτησε τελείως άκομψα, ξαφνικά και αδικαιολόγητα, την εκ νέου αναβολή της συζήτησης. Εμείς θα επιμείνουμε στη διεξαγωγή του debate, σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, χωρίς κανέναν φόβο».

Εξίσου έντονη ήταν η αντίδραση και από την πλευρά Ανδρουλάκη, καθώς ο εκπρόσωπός του, Βαγγέλης Τσόγκας, διαμαρτυρήθηκε για την αιφνίδια αναβολή, ενώ επικοινώνησε με τους εκπροσώπους και των υπόλοιπων υποψηφίων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας την πρόταση Παπανδρέου τα ντιμπέιτ να διεξαχθούν με τη χρήση διαδικτύου και απευθείας τηλεοπτική μετάδοση, ξεκαθάρισε ότι «αυτό το μοντέλο δεν είναι ντιμπέιτ, είναι παράλληλοι μονόλογοι. Δεν βλέπω κανέναν λόγο να κάνουμε από τα σπίτια μας παράλληλους μονολόγους. Διά ζώσης μπορούμε να κάνουμε έναν γόνιμο διάλογο, για να δεσμευτούμε απέναντι στον λαό της δημοκρατικής παράταξης ως προς το τι κόμμα θέλουμε και ποιο είναι το όραμά μας για την πατρίδα»

Η επιστολή Παπανδρέου
«Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Παράταξή μας, μετά και την τραγική απώλεια της Φώφης Γεννηματά, βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Στόχος μας πρέπει να είναι τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στις κάλπες του Δεκεμβρίου να γίνουν με απόλυτα θεσμικό τρόπο και σοβαρότητα, ώστε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη κατά το δυνατόν συμμετοχή των δημοκρατών και προοδευτικών πολιτών.

Η Ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα πανδημίας και τα αυξανόμενα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, θέλει να ακούσει τις θέσεις μας για τα καυτά ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή και το μέλλον της.

Κατά συνέπεια, λόγω των πολύ διαφορετικών συνθηκών από το 2017, δεν ενδείκνυται να επιλεγεί ένα ντιμπέιτ όπως αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές της χρονιάς εκείνης, ούτε οποιαδήποτε μορφή που να παραπέμπει σε ριάλιτι σόου.

Η πρότασή μας είναι να γίνουν τρεις θεματικές, διαδικτυακές-τηλεοπτικές συζητήσεις, όπου οι υποψήφιοι να μπορούν να συμμετάσχουν από όποιο σημείο της χώρας βρίσκονται και να έχουν επαρκή χρόνο ανάλυσης των θέσεών τους. Υπάρχουν σήμερα οι τεχνικές δυνατότητες ώστε οι νέες τεχνολογίες να αξιοποιηθούν χωρίς πρόβλημα.

Η επί της ουσίας παράθεση απόψεων θα συμβάλει στην προώθηση της εικόνας μιας πλουραλιστικής παράταξης, που δεν αναλώνεται σε εσωτερικές διαμάχες ούτε και μικροπολιτικές συζητήσεις. Στον αγώνα αυτόν είμαστε όλοι σύντροφοι και όχι αντίπαλοι.

Η ενότητα, η ποιότητα του διαλόγου και η τεκμηρίωση των θέσεών μας θα πείσουν τους Έλληνες πολίτες ότι μπορούμε, με τη δική τους συμμετοχή, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές των εξελίξεων».

Πηγή: iefimerida.gr

Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου – Το έργο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Microsoft

«Σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο, όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα. Να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας σήμερα το πρωί το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή στο παρελθόν, εξηγώντας το πώς πήρε «σάρκα και οστά» αυτή η ιδέα. «Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith. Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον-αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. «Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένας Κοινός Τόπος χάρη στη συνεργασία αρχαιολογίας και τεχνολογίας

Το έργο στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και επαυξημένης πραγματικότητας.

Επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσω διαδραστικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, μέσω περιήγησης στην ψηφιακή μορφή του ιστορικού χώρου σε υπολογιστή, καθώς και μέσω της έκθεσης του Microsoft HoloLens 2, που στεγάζεται στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθηνών.

Το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της Ιστορίας.

«Αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο»

«Με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής. Το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική», δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Το έργο για την ψηφιακή διατήρηση της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα στον τομέα της αναδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Φέρνει κοντά τον ανθρώπινο παράγοντα και την τεχνολογία αιχμής και προσκαλεί τις επόμενες γενιές να εξερευνήσουν το παρελθόν μας με νέους τρόπους», δήλωσε ο Brad Smith, Πρόεδρος της Microsoft, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

«Ευχαριστούμε την ελληνική κυβέρνηση για την εμπιστοσύνη και τη μεγάλη συνεργασία που χρειάστηκε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το έργο. Ανυπομονώ να εξερευνήσω τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερους κοινούς λόγους για να ενισχύσουμε τον τουρισμό, την εκπαίδευση και το εμπορικό σήμα της Ελλάδας στον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, Γενικός Διευθυντής για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη ξενάγηση που έγινε στον αρχαιολογικό χώρο από τους μαθητές του Γυμνασίου Αρχαίας Ολυμπίας και την Προϊσταμένη της εφορείας αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια.

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού

«Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Κυρία και κύριοι Υπουργοί,
Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε,
Dear Philippe,
Κυρίες και κύριοι,

Πριν από 21 μήνες, ήταν Ιανουάριος του 2020, λίγο πριν η πανδημία χτυπήσει την πόρτα του πλανήτη, συναντήθηκα για πρώτη φορά, στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, με τον πρόεδρο της Microsoft, τον κ. Brad Smith.

Συζητήσαμε τότε για πολλά, για τη δυνατότητα της εταιρείας να επενδύσει στην πατρίδα μας και να δημιουργήσει μεγάλα κέντρα υποδοχής δεδομένων, data centers, μία επένδυση η οποία προχωρά και υλοποιείται με γρήγορους ρυθμούς. Έπεσε όμως τότε και στο τραπέζι, από εμένα, η ιδέα να συνεργαστούμε με την Microsoft σε ένα εμβληματικό πρότζεκτ το οποίο πάντα τριγυρνούσε στο μυαλό μου εδώ και πολλά χρόνια: πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη σύγχρονη τεχνολογία και να αναδείξουμε με νέο τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Microsoft συμφώνησε αμέσως, αγκάλιασε αυτή την ιδέα και φυσικά, κύριε Δήμαρχε, ο τόπος τον οποίο διαλέξαμε από κοινού ήταν -στο δικό μου το μυαλό τουλάχιστον- αυτονόητος. Η Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που πρεσβεύει ο κλασικός Ελληνισμός και μεταλαμπαδεύτηκαν 25 αιώνες μετά στη σύγχρονη ανθρωπότητα. Ένας τόπος λατρείας, ένας τόπος συλλογικής συνάντησης, ένας τόπος υπέρβασης διαφορών, ένας τόπος στον οποίο σμιλεύτηκε ίσως περισσότερο από οτιδήποτε άλλου η έννοια της Ελληνικής ταυτότητας. Εδώ που έρχονταν οι πόλεις – κράτη, παραμερίζοντας τις τοπικές τους διαφορές, να αγωνιστούν σε πνευματικά και σωματικά αγωνίσματα. Και να συνεισφέρουν σημαντικά στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Ξεκινήσαμε λοιπόν και δουλέψαμε πολύ μεθοδικά και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω αφενός την ομάδα της Microsoft στην Ελλάδα αλλά κυρίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την προθυμία με την οποία αγκάλιασαν αυτήν την πολύ καινοτόμο ιδέα.

Διότι πράγματι, όπως ειπώθηκε και από τους προλαλήσαντες, στο πρότζεκτ αυτό συναντιέται η αρχαιολογία με την τεχνολογία. Γιατί όσο σημαντική από την μία πλευρά είναι η μεγάλη δυνατότητα που μας δίνει η τεχνολογία να δημιουργούμε εικονικές και επαυξημένες πραγματικότητες άλλο τόσο σημαντική είναι και η συνεισφορά των αρχαιολόγων και των ιστορικών μας ως προς τον προσδιορισμό της πραγματικότητας την οποία καλούμαστε να δημιουργήσουμε και πάλι μέσα από τον ψηφιακό κόσμο.

Και χωρίς την συνεργασία των αρχαιολόγων του Υπουργού Πολιτισμού, χωρίς το μεράκι τους, χωρίς την ενέργεια με την οποία πιστεύω ότι εντρυφήσαν και πάλι στις πηγές και να σκεφτούν σε λεπτομέρεια τι σημαίνει να ξαναχτίσεις ψηφιακά 27 διαφορετικά μνημεία, πιστεύω ότι το έργο αυτό δεν θα μπορούσε τελικά να υλοποιηθεί.

Και είμαι πραγματικά χαρούμενος, είμαι συγκινημένος, που σήμερα, εδώ στην Ολυμπία, κάνουμε ένα πρώτο μεγάλο όχι απλά ελληνικό, αλλά παγκόσμιο βήμα να δείξουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός, οποιοσδήποτε πολιτισμός, μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία για να δώσει τελικά στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική δυνατότητα να αντιληφθεί πραγματικά τι συνέβαινε σε αυτόν τον ιερό χώρο τόσους αιώνες πριν.

Είχα την ευκαιρία να περιηγηθώ μαζί με την κα Πρόεδρο και μαζί με όλους σας στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά κυρίως αυτό το οποίο συγκράτησα σήμερα δεν ήταν τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο τον ενθουσιασμό στα μάτια των νέων μαθητών του γυμνασίου της Αρχαίας Ολυμπίας. Τη δυνατότητα να αντιληφθούν πράγματι τι συνέβαινε σε αυτό το χώρο πριν από 25 αιώνες, να ξαναζωντανέψει μπροστά στα μάτια τους η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας.

Και με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι δημιουργούμε και ανοίγουμε καινούργιους ορίζοντες και στο πώς μεταλαμπαδεύουμε τη γνώση στη νέα γενιά. Λέμε πολλές φορές «μια εικόνα χίλιες λέξεις». Και πιστεύω ότι αυτό εδώ ισχύει περισσότερο παρά ποτέ. Η οπτικοποίηση αυτής της εμπειρίας λοιπόν είναι που την κάνει στην κυριολεξία τόσο μοναδική και αυτή η σύνδεση του πολιτισμού μας με τη σύγχρονη τεχνολογία αυτό το οποίο αποκαλούμε «Κοινός Τόπος», «Common Grounds», πιστεύω ότι δημιουργεί για τη χώρα νέες λεωφόρους, κα Υπουργέ, για το πώς μπορούμε να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Διότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα μπορεί να το απολαύσει οποιοσδήποτε από τον υπολογιστή του, από το Πεκίνο μέχρι το Σαν Φρανσίσκο. Κι άμα το δει θα αισθάνεται διπλά την ανάγκη να έρθει, κ. Δήμαρχε, να επισκεφθεί τον χώρο αυτόν και να περάσει περισσότερο χρόνο και να στηρίξει με αυτό τον τρόπο την τοπική οικονομία και την οικονομία συνολικά της χώρας.

Το όραμά μου είναι αντίστοιχες εμπειρίες να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε για όλους τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Τώρα που αποδείξαμε πια ότι αυτό το όραμα μπορεί να γίνει πράξη, τώρα που γεφυρώσαμε το χάσμα το οποίο μπορεί στο παρελθόν να χώριζε τον κόσμο των κλασικών σπουδών από τον κόσμο της τεχνολογίας. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και σας διαβεβαιώνω ότι θα την αγκαλιάσουμε με θέρμη. Η Ολυμπία και οι «Κοινοί Τόποι» είναι μόνο η αρχή το τι μπορούμε να κάνουμε.

Και βέβαια η τεχνολογία είναι το εργαλείο όχι μόνο για να κάνει τη ζωή μας καλύτερη -το έχουμε αποδείξει εξάλλου μέσα από τις εφαρμογές του gov.gr, την μείωση της γραφειοκρατίας την ευκολία με την οποία πια οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επικοινωνούν με το κράτος. Η τεχνολογία είναι ένα μεγάλο εκπαιδευτικό εργαλείο, η τεχνολογία τελικά ενώνει και δεν διχάζει όταν αυτή χρησιμοποιείται σωστά.

Θα συνεχίσουμε λοιπόν σε αυτόν τον δρόμο, τον οποίο ανοίγουμε σήμερα στην Ολυμπία, αλλά θα θυμόμαστε πάντα ότι το πρώτο βήμα έγινε εκεί που έπρεπε να γίνει. Εδώ, στην Αρχαία Ολυμπία, κάνουμε σήμερα ένα νέο ξεκίνημα για αυτόν τον ιερό τόπο, για την πολιτιστική μας κληρονομιά συνολικά, αλλά προβάλλοντας και την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο. Μία χώρα η οποία δεν είναι απλά περήφανη για το ένδοξο παρελθόν της, μια χώρα η οποία αγκαλιάζει με θάρρος και αυτοπεποίθηση τις προκλήσεις του μέλλοντος και ενός κόσμου που αλλάζει με ραγδαία ταχύτητα.

Συγχαρητήρια πάλι σε όλες και σε όλους. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: protothema.gr

Περιοδεία, συναντήσεις και ομιλία διοργανώνει η ΚΟΒ Αμφιλοχίας του ΚΚΕ, με το Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, τις επόμενες μέρες.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 12  Νοεμβρίου
Στις 11πμ επίσκεψη στην «ΑΜΦΙΓΑΛ»

Στις 12πμ επίσκεψη στο ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας

Στις 1:30μμ επίσκεψη στην ΠΥ Αμφιλοχίας

Σάββατο 13 Νοεμβρίου, από τις 5 έως 8 μμ στην αίθουσα του δημοτικού συμβούλιου Αμφιλοχίας, συσκέψεις με φορείς.
Κυριακή 14 Νοεμβρίου, στις 11πμ, ομιλία στο καφενείο «Κ. ΚΟΡΟΜΗΛΙΑ» στην Αμφιλοχία.

Καθ’ όλη τη δραστηριότητα της ΚΟΒ Αμφιλοχίας, θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

sinidisi.gr

Κατηγορία ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2021, στην Ύδρα, μαζί με Αφγανό μετανάστη, το αίτημα ασύλου του οποίου είχε απορριφθεί δύο φορές τον Νοέμβριο του 2019 – Ο ίδιος παραμένει στη χώρα μας, καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης

Ήταν μόλις πριν από μερικούς μήνες -τον περασμένο Ιούνιο, συγκεκριμένα- που η Ολλανδή δημοσιογράφος Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ συλλαμβανόταν στην Ύδρα από τις ελληνικές αρχές, επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της έναν 23χρονο Αφγανό, που είχε αιτηθεί άσυλο, δίχως ωστόσο το αίτημά του αυτό να λάβει έγκριση.

Καθώς η υπόθεση των δύο εκκρεμεί, προκειμένου να εκδικαστεί στη χώρα μας, η ίδια βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και απηύθυνε μια προβοκατόρικη ερώτηση για τα «pushbacks» προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν η ίδια πήρε τον λόγο, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε.

Μιλώντας τότε στο protothema.gr, η δημοσιογράφος, που ζει, εδώ και 40 χρόνια, ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Ύδρα και εργάζεται ως ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ, είχε κάνει λόγο γι αδικία σε βάρος της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτοικοι της Ύδρας κατήγγειλαν τη σχέση της με τον Αφγανό. «Υπάρχει κάτι σάπιο στη λογική των ανθρώπων» είχε πει χαρακτηριστικά.

Όπως περιέγραφε τότε, γνώρισε τον Φ. το 2018 σε δομή της Μαλακάσας, στο πλαίσιο ρεπορτάζ και αμέσως εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη και την ευγένειά του.

Η μάχη του Φ. για την απόκτηση ασύλου έχει προσκρούσει, όπως ισχυριζόταν η Ολλανδή ρεπόρτερ, σε αλλεπάλληλα γραφειοκρατικά εμπόδια και αλλαγή νομοθεσίας.

Το αίτημα ασύλου του νεαρού απορρίφθηκε δύο φορές, τον Νοέμβριο του 2019. Κατά την πρώτη του συνέντευξη, το 2017, στο ελληνικό τμήμα χορήγησης ασύλου, την υπόθεση του, για απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών, ανέλαβε μεταφράστρια, η οποία όμως δεν μιλούσε τη γλώσσα του Φ., με αποτέλεσμα να καταγραφεί η ιστορία του λανθασμένα.

unnamed__2_

Ακόμη, με αλλαγή του νόμου, που συντελέστηκε το 2020, ο αιτών άσυλο υποχρεούτο να καλέσει έναν αριθμό στο Skype και με την απάντηση δινόταν ο κωδικός που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επίσκεψης στην υπηρεσία ασύλου. Ανάλογα με την περιοχή που βρίσκεται ο πρόσφυγας, καθορίζονται συγκεκριμένες ώρες και μέρες τηλεφωνήματος.

Στην περίπτωση του Φ., οι κλήσεις έπρεπαν να γίνονται κάθε Πέμπτη, από τις 10:00 έως τις 11:00, όμως δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση, παρά το γεγονός ότι προσπαθούσε να επικοινωνήσει από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την Μπέουχελ, τα αναπάντητα τηλεφωνήματα στο Skype, ή αλλιώς οι ψηφιακού τύπου επιστροφές, παγιδεύουν εκατοντάδες πρόσφυγες.

Η ίδια και ο Αφγανός πρόσφυγας έχουν πλέον αφεθεί ελεύθεροι και αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσης, που ακόμα εκκρεμεί.

www.protothema.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ

Η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ, η δημοσιογράφος από την Ολλανδία που έκανε την προβοκατόρικη ερώτηση για τα pushbacks προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραμένει… ενεργή στα social media, λίγες ώρες μετά το σοβαρό επεισόδιο στο Μαξίμου.

Η Ολλανδή δημοσιογράφος φαίνεται πως… απολαμβάνει τις διαστάσεις που έχει πάρει το επεισόδιο και ο εκρηκτικός διάλογός της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μαρκ Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ήταν σουρεαλιστικό. Ο Μητσοτάκης τα έχασε τελείως. Η πιο φρικτή εμπειρία ήταν: Τον κοίταξα ευθεία στα μάτια, βαθιά και είπε ψέματα, ψέματα. Φοβερό! Αποκαλώντας την αλήθεια προσβολή», ήταν ένα από τα πρώτα σχόλια που έκανε στο Facebook η 61χρονη δημοσιογράφος και σε άλλο post της ανέφερε πως περισσότερα για το περιστατικό θα ανέφερε σήμερα (10.11.2021) και πως «όταν βγήκα έξω φαινόταν να με ακολουθεί και να με παρατηρεί ένας “κατάσκοπος”».

Στην τελευταία της (χρονικά) ανάρτηση, έριχνε… σκιά. Είχε ανεβάσει μια φωτογραφία της που τράβηξε ο Μάριος Λόλος και τη δείχνει ως σκιά μέσα στο Μαξίμου με το καπέλο της και έγραψε: «Όποια κακεντρεχή σχόλια κι αν υπάρχουν, απάνθρωπα, που με κατηγορούν για παραμύθια, παράλογα, σουρεαλιστικά, φανταστικά πράγματα, αυτή η φωτογραφία είναι τέχνη».

Παράλληλα, η Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ έκανε share αναρτήσεις από τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία, όπου επίσης κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευθούν ανθρώπους σε ανάγκη. «Αυτό: Ο Ρούτε και ο Μητσοτάκης επίσης πιστεύουν ότι είναι ΟΚ;», έγραψε.

ingeborg beugel 10 11 2021 1

ingeborg beugel 10 11 2021 2

Το επεισόδιο

Ο άνευ προηγουμένου επεισόδιο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την Ολλανδή δημοσιογράφο έγινε κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαρκ Ρούτε έγινε κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που δέχτηκαν οι δυο πρωθυπουργοί.

«Πότε επιτέλους θα σταματήσετε να λέτε ψέματα; Ψέματα για τις επαναπροωθήσεις, ψέματα για το τι γίνεται με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, σας παρακαλώ μην προσβάλλετε την νοημοσύνη τόσο την δική μου όσο των άλλων δημοσιογράφων στον κόσμο, καθώς υπάρχουν στοιχεία που επιμένετε να αρνείστε και να ψεύδεστε. Αυτό είναι σαν μια ναρκισσιστική κακοποίηση. Γιατί δεν είστε ειλικρινής; Γιατί δεν λέτε “οι Βρυξέλλες μας άφησαν μόνους, περιμέναμε για έξι χρόνια, κανείς δεν έκανε κάτι και πλέον κάνω σκληρές, βάρβαρες επαναπροωθήσεις”. Γιατί σταματήσατε να χτυπάτε την πόρτα των Βρυξελλών;» ήταν η ερώτηση της Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ.


Η απάντηση του εξοργισμένου Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εξής: ««Καταλαβαίνω ότι στην Ολλανδία έχετε μια παράδοση να ρωτάτε ευθείες ερωτήσεις στους πολιτικούς, κάτι το οποίο σέβομαι πολύ. Αυτό που δεν θα δεχθώ, είναι σε αυτό το γραφείο να προσβάλλετε εμένα ή τον ελληνικό λαό με κατηγορίες και εκφράσεις που δεν στηρίζονται από πραγματικά γεγονότα, όταν αυτή η χώρα ασχολείται με μια προσφυγική κρίση που έχει ένταση χωρίς προηγούμενο, σώζει εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα -μόλις σώσαμε 250 ανθρώπους που κινδύνευαν να πνιγούν στα νότια της Κρήτης- κάνουμε αυτό κάθε μέρα, σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα, ναι, εμποδίζουμε βάρκες που έρχονται από την Τουρκία -κάτι που είναι δικαίωμά μας με γνώμονα την ευρωπαϊκή νομοθεσία- και περιμένουμε την τουρκική ακτοφυλακή να έρθει, να τους περισυλλέξει και να τους οδηγήσει πίσω στην Τουρκία».

Κατά την απάντηση του πρωθυπουργού, η δημοσιογράφος τον διέκοψε, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την ρωτά, σε εντονότατο ύφος, αν έχει επισκεφθεί τα νέα camps στα ελληνικά νησιά. Αν έχει επισκεφθεί την Σάμο. Η δημοσιογράφος απάντησε «ναι», με την ένταση να «χτυπά» κόκκινο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει: «Όχι! Δεν τα έχετε επισκεφτεί! Δεν θα έρχεστε σε αυτό το κτίριο και θα με προσβάλλετε. Είμαι πολύ σαφής σε αυτό; Απαντάω τώρα και δεν θα με διακόπτετε. Όπως εγώ σας ακούω πολύ προσεκτικά (…) Δεν επιτρέπω σε κανέναν να κουνάει το δάκτυλο σε αυτή την κυβέρνηση και να κατηγορεί και εμένα».

Δείτε όλα όσα έγιναν μετά το 20:35

Πηγή: newsit.gr

Κατηγορία ΕΛΛΑΔΑ-ΚΟΣΜΟΣ